Κόσμος

Ξεκινάει το μεγάλο πείραμα της τετραήμερης εργασίας

Νέα εργασιακή πραγματικότητα για 3.300 Βρετανούς οι οποίοι θα συμμετέχουν στο νέο αυτό πείραμα για έξι μήνες

Από σήμερα Δευτέρα 6 Ιουνίου χιλιάδες Βρετανοί εργαζόμενοι θα δουλεύουν για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, αντί για πέντε, χωρίς να δουν κάποιο μείωση στους μισθού τους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του προγράμματος, η δοκιμή αυτή θα διαρκέσει έξι μήνες και θα αφορά  3.300 εργαζόμενους από 70 συνολικά εταιρείες από τον τομέα των οικονομικών υπηρεσιών μέχρι και εστιατόρια fish and chips.

Όπως εξηγεί το CNN, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν το 100% των αποδοχών τους δουλεύοντας μόνο στο 80% της συνηθισμένης εργάσιμης εβδομάδας, με αντάλλαγμα τη δέσμευσή τους ότι θα διατηρήσουν στο 100% την παραγωγικότητά τους.

Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η δεξαμενή σκέψης Autonomy, ενώ το 4 Day Week UK Campaign  που αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται σε συνεργασία με ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης καθώς και το Κολλέγιο της Βοστώνης.

Η Σιένα Ο’ Ρουρκ, brand manager στο Pressure Drop Brewing, μια ανεξάρτητη ζυθοποιεία στο Λονδίνο, αναφέρει στο CNN ότι ο μεγαλύτερος στόχος της εταιρείας ήταν η βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ευημερίας των υπαλλήλων της.

«Η πανδημία μας έκανε να σκεφτούμε πολύ σχετικά με την εργασία καθώς και για το πώς οι άνθρωποι οργανώνουν τις ζωές τους», δήλωσε. «Το κάνουμε για να βελτιώσουμε τις ζωές του προσωπικού μας και για να είμαστε μέλος μιας προοδευτικής αλλαγής στον κόσμο».

Δεδομένου ότι η εταιρεία παράγει και εξάγει προϊόντα, υπάρχει μικρότερη ευελιξία για τους υπαλλήλους σχετικά με το πού και το πότε θα δουλεύουν, είπε η Ο’ Ρουρκ. Αλλά οποιεσδήποτε δυσκολίες προκύψουν σχετικά με τις άδειες διακοπών ή ασθένειας θα αντιμετωπιστούν συλλογικά.

Μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο πείραμα μιας πιο σύντομης εργάσιμης εβδομάδας έχει πραγματοποιηθεί στην Ισλανδία μεταξύ του 2015 και του 2019.

Το εν λόγω πείραμα αφορούσε 2.500 δημοσίους υπαλλήλους, που συμμετείχαν σε δύο μεγάλες δοκιμές.

Οι τότε δοκιμές δεν έδωσαν δείγματα μείωσης της παραγωγικότητας των εργαζομένων, ενώ παράλληλα σημειώθηκε σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής των συμμετεχόντων.

Πηγή: CNN

(φωτογραφία Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια