Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρηκτικό «πακέτο» τρόμου

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρηκτικό «πακέτο» τρόμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αιματοκύλισμα στην Ουκρανία, επισιτιστική κρίση και νέα βαριά σύννεφα πάνω από τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ

Ανελέητα συνεχίζεται το σφυροκόπημα στο Σεβεροντονέτσκ, τη στρατηγικής σημασίας πόλη στα ανατολικά της Ουκρανίας, της οποίας οι Ρώσοι κατέχουν το 70%, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ. Σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς ο πόλεμος οδεύει να κλείσει εκατό ημέρες, η Μόσχα ανέφερε ότι δεν αποκλείει μια συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά επέμεινε ότι οι συνομιλίες αυτές πρέπει να προετοιμαστούν εκ των προτέρων.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν σταματήσει εδώ και καιρό. Παράλληλα η Μόσχα κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι σκοπίμως ρίχνει λάδι στη φωτιά προμηθεύοντας την Ουκρανία με προηγμένους πυραύλους. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι η αποστολή συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία εγείρει τον κίνδυνο εμπλοκής μιας «τρίτης χώρας» στη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν αυτά τα συστήματα για να χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία στην άμυνά της απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις, και όχι για πλήγματα εντός του ρωσικού εδάφους.

Σήματα κινδύνου εκπέμπονται από πολλές κατευθύνσεις αναφορικά με την επισιτιστική κρίση, με τη Μόσχα να κατηγορεί για αυτήν τους «παράνομους περιορισμούς» που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε και την Ουκρανία, η οποία «έχει ναρκοθετήσει τη Μαύρη Θάλασσα και δε στέλνει εμπορεύματα με σιτηρά από τα λιμάνια, παρόλο που η Ρωσία δεν την εμποδίζει».

Έκκληση να αποφευχθεί μια νέα, τεραστίων διαστάσεων, επισιτιστική κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία απηύθυνε χθες ο Πάπας Φραγκίσκος, δηλώνοντας κατά την καθιερωμένη γενική ακρόαση στο Βατικανό: «Σας παρακαλώ, μη χρησιμοποιείτε το σιτάρι, βασικό είδος διατροφής, ως πολεμικό όπλο». Ο Πάπας εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία για το ότι έχουν μπλοκαριστεί οι εξαγωγές του σιταριού από την Ουκρανία, από το οποίο εξαρτάται η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, ιδίως στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Προς επίρρωση, η Ένωση σιτηρών της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη 1 Ιουνίου, ότι αναμένεται να δει την παραγωγή του σιταριού της να μειώνεται κατά 40% για την περίοδο 2022-2023, ενώ οι εξαγωγές αναμένεται να σημειώσουν πτώση κατά 50%, λόγω του πολέμου με τη Ρωσία.

Για το ευρωπαϊκό πετρελαϊκό εμπάργκο, ο Πεσκόφ ανέφερε ότι είναι μια κίνηση που θα πλήξει την παγκόσμια αγορά ενέργειας, αλλά η Μόσχα μπορεί να επανακατευθύνει τις εξαγωγές για να περιορίσει τις απώλειές της.

Την Τετάρτη 1 Ιουνίου, η Ρωσία δήλωσε ότι κλείνει την κάνουλα για μια ακόμα ευρωπαϊκή χώρα. Η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Δανίας ανέφερε ότι η Μόσχα διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου, επειδή αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια.

Σοκαριστικά είναι, τέλος, τα στοιχεία για τις απώλειες του πολέμου. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παραδέχτηκε ότι οι δυνάμεις της χώρας υφίστανται αυτή τη στιγμή έως και 100 νεκρούς και 500 τραυματίες κάθε μέρα. Την ίδια στιγμή, το Ταμείο για τα παιδιά των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι περισσότερα από δύο παιδιά σκοτώνονται στην Ουκρανία κάθε μέρα κατά μέσο όρο, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα, και περισσότερα από τέσσερα τραυματίζονται, κυρίως σε επιθέσεις με εκρηκτικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News