Καύσιμα: Φόβοι για ελλείψεις στην Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι

Ελλάδα
Καύσιμα: Φόβοι για ελλείψεις στην Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το νέο εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο αύξησε τις φήμες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όξυνση της ενεργειακής κρίσης

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αποφάσισε να θέσει μπλόκο στο ρωσικό πετρέλαιο μετά από θυελλώδεις συνεδριάσεις δύο ημερών, εξασφαλίζοντας καταρχάς την ενότητα της Ένωσης απέναντι στη Ρωσία.

Η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει ελλείψεις καυσίμων αυτό το καλοκαίρι λόγω της συμπίεσης των αγορών πετρελαίου, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, στο γερμανικό Spiegel, όπως το επικαλέστηκε το Reuters.

«Όταν ξεκινήσει η κύρια περίοδος διακοπών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η ζήτηση καυσίμων θα αυξηθεί. Τότε θα μπορούσαμε να δούμε ελλείψεις: για παράδειγμα με ντίζελ, βενζίνη ή κηροζίνη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη», φέρεται να είπε ο Μπιρόλ.

Ο Μπιρόλ προειδοποίησε επίσης ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση ήταν «πολύ μεγαλύτερη» από τα πετρελαϊκά σοκ της δεκαετίας του 1970 και ότι θα διαρκέσει επίσης περισσότερο.

«Τότε επρόκειτο μόνο για το πετρέλαιο», είπε ο Μπιρόλ στο Spiegel. «Τώρα έχουμε μια κρίση πετρελαίου, μια κρίση φυσικού αερίου και μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας ταυτόχρονα».

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μόνο από τη θάλασσα

Το εμπάργκο αφορά το ρωσικό πετρέλαιο που διακινείται μέσω θαλάσσης, και αντιστοιχεί περίπου στα δύο τρίτα του πετρελαίου που εισάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι το πετρέλαιο μέσω αγωγών. Η εξαίρεση των αγωγών ήταν ο αδιαπραγμάτευτος όρος της Ουγγαρίας και ο Βίκτορ Όρμπαν δεν κρύβει την ικανοποίησή του.

Όπως τονίζει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας: «Το ολικό εμπάργκο θα ήταν σαν πλήγμα ατομικής βόμβας αλλά καταφέραμε να το αποφύγουμε. Καταφέραμε να κάνουμε μια συμφωνία που επιτρέπει στις χώρες που λαμβάνουν πετρέλαιο μέσω του αγωγού Ντρούζμπα να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως και πριν. Οι ουγγρικές οικογένειες μπορούν απόψε να κοιμηθούν ήσυχες».

Ο αγωγός Ντρούζμπα είναι ο βασικός αγωγός μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη. Το νότιο τμήμα του θα παραμείνει προς το παρόν ανοιχτό για να επωφεληθούν Ουγγαρία, Τσεχία, και Σλοβακία, αλλά το βόρειο τμήμα του θα κλείσει, καθώς η Γερμανία και η Πολωνία ανακοίνωσαν ότι θα απεξαρτηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου οδηγώντας έτσι το ποσοστό του εμπάργκο στο 90% του εισαγόμενου ρωσικού πετρελαίου.

Φωτογραφία αρχείου Shutterstock 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News