Σωτήρης Σέρμπος: «Κόκκινες γραμμές» και ενημέρωση για ενδεχόμενο νέο «δόγμα»

Κρήτη
Σωτήρης Σέρμπος: «Κόκκινες γραμμές» και ενημέρωση για ενδεχόμενο νέο «δόγμα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής - διεθνών σχέσεων του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, Σωτήρης Σέρμπος, μιλώντας στον 98.4 έθεσε θέμα διαδικασιών ως προς την αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων προσωπικού στην Ουκρανία και αντικατάστασής τους από την Γερμανία, όταν μάλιστα, όπως τονίζει ελληνικός λαός και κόμματα, ενημερώνονται για κάτι τέτοιο, όχι από τα αρμόδια κυβερνητικά χείλη, αλλά χωρίς αναλυτικά στοιχεία, από τον Γερμανό Καγκελάριο, τον κ. Σόλτς.

Το θέμα είναι και ουσιαστικό, όπως είπε, ιδίως σε μία περίοδο όπου στο γενικότερο κλίμα της γεωπολιτικής, η Τουρκία θέτει θέμα ειδικά για τα νησιά μας στο Αιγαίο μιλώντας για αποστρατιωτικοποίηση τους, δηλαδή στη πράξη για μείωση εκείνων των οπλικών συστημάτων που είναι κρίσιμα για την αποτροπή και την αμυντική ικανότητα των νησιών. Υπό την έννοια αυτή, είπε ότι ο τρόπος, ο χρόνος και ο τόπος αυτής της διαδικασίας αντικατάστασης χρήζουν άμεσων και υπεύθυνων απαντήσεων, για να μην δημιουργηθούν έστω κι ως εντυπώσεις ιδίως προς την Τουρκία, άλλες σκέψεις ως προς το αν και πως εννοούμε το περί «συντριπτικής απάντησης σε περίπτωσης αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας».

Ο κ. Σέρμπος αναρωτήθηκε ακόμη αν υπάρχει πορεία προς αλλαγή του εθνικού δόγματος της χώρας ως προς τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας, σημειώνοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα έπρεπε με πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού, να γίνει συζήτηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, ώστε να διατυπωθούν και σε ποια σημεία αντιρρήσεις ή και ενστάσεις, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική εθνική στρατηγική βάθους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News