Μπλίνκεν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει «πολλούς ακόμη μήνες»

Κόσμος
Μπλίνκεν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει «πολλούς ακόμη μήνες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 98η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Ενενήντα οχτώ ημέρες μαίνεται ο πόλεμος στα ουκρανικά εδάφη μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, με τις ΗΠΑ να διαβεβαιώνουν ότι θα στείλουν στον ουκρανικό στρατό προηγμένους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών και πυρομαχικά που θα του επιτρέψουν να πλήττει «με περισσότερη ακρίβεια στόχους-κλειδιά στα πεδία των μαχών» στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστηρίζει ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν σημειώσει πρόοδο στις επιχειρήσεις τους στο νότιο τμήμα της χώρας, κοντά στην Χερσώνα, ενώ προελαύνουν σε περιοχές του Χαρκόβου, ανατολικά του Κιέβου. Εν τω μεταξύ, ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν «διακοπή όλων των επικοινωνιών» στην ελεγχόμενη από τον ρωσικό στρατό περιοχή της Χερσώνας.

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

22:00: Συνεχίζεται για 98η ημέρα ο εφιάλτης στην Ουκρανία

21:35: «Η Ιταλία αναζητά διεξόδους από τον πόλεμο στην Ουκρανία, πρέπει να αποσυρθούν οι δυνάμεις κατοχής», δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα

Σε μήνυμά του για την αυριανή γιορτή της ιταλικής αβασίλευτης δημοκρατίας, ο πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, αναφέρθηκε στις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία και στις προσπάθειες που έχουν ως στόχο την ειρήνευση.

«Η Ιταλία αναζητά διεξόδους από τον πόλεμο, οι οποίες αποσκοπούν στο να αποσυρθούν οι δυνάμεις κατοχής και να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος.

«Βρισκόμαστε και πάλι αντιμέτωποι με έναν πόλεμο που θυμίζει τις ένοπλές συρράξεις του δέκατου ένατου αιώνα. Με έναν πόλεμο ο οποίος φέρνει θάνατο και καταστροφές. Και η αναφορά, φυσικά, στο αίσθημα ευθύνης όλων, είναι άμεση», πρόσθεσε ο Ματαρέλα.

Ο Ιταλός πρόεδρος, παράλληλα, υπογράμμισε ότι «με διαύγεια και θάρρος, πρέπει να τεθεί τέλος στον παραλογισμό του πολέμου και να προαχθούν τα δίκαια αιτήματα της ειρήνης» και ότι «ο πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη μπορεί να έχει, αναπόφευκτα, παγκόσμιες επιπτώσεις, προκαλώντας οπισθοδρόμηση της ανθρωπότητας και της συνολικής προόδου της».

«Είναι κάτι που μας αφορά όλους. Η διεθνής κοινότητα διαπιστώνει ότι τίθενται υπό αμφισβήτηση, αποτελέσματα τα οποία είχαν επιτευχθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Μοιάζει να γίνονται πραγματικότητα σενάρια, στα οποία η ίδια η ανθρωπότητα πρωταγωνιστεί στην καταστροφή της», ολοκλήρωσε ο Σέρτζιο Ματαρέλα.

21:16: Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία εξελιγμένους πυραύλους

21:08: Άμαχοι έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο χημικών Αζότ, στο Σεβεροντονέτσκ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Λουχάνσκ

Κάτω από το εργοστάσιο χημικών Αζότ, στο Σεβεροντονέτσκ, έχει καταφύγει ένας αριθμός πολιτών για να γλιτώσει από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και είναι πιθανόν να υπάρχουν ακόμη επικίνδυνες χημικές ουσίες στις εγκαταστάσεις, υποστήριξε σήμερα ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι.

«Υπάρχουν πολίτες εκεί, σε αντιαεροπορικά καταφύγια, υπάρχουν αρκετοί, όμως δεν θα γίνει ένα δεύτερο Αζοφστάλ επειδή εκείνο είχε μια τεράστια υπόγεια πόλης κάτι που δεν συμβαίνει στο Αζότ», είπε ο Γκαϊντάι, αναφερόμενος στην παρατεταμένη πολιορκία του αχανούς χαλυβουργείου στη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, το Σεβεροντονέτσκ ελέγχεται κατά 70% από τις ρωσικές δυνάμεις, ένα 10-15% είναι «γκρίζα ζώνη» και το υπόλοιπο, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου Αζότ, ελέγχεται από τους Ουκρανούς.

Στην πόλη υπάρχουν ακόμη κάποια αποθέματα τροφίμων, φαρμάκων και νερού. Οι ουκρανικές δυνάμεις όμως δεν ελέγχουν πλέον το νοσοκομείο.

Ο Γκαϊντάι είπε επίσης ότι μια από τις γέφυρες που συνδέουν το Σεβεροντονέτσκ με το Λισιτσάνσκ έχει καταστραφεί. Οι υπόλοιπες έχουν υποστεί ζημιές, όμως είναι βατές από ελαφρά οχήματα.

20:43: Ο Μπάιντεν ανακοινώνει νέο πακέτο όπλων για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πακέτο όπλων για την Ουκρανία που θα περιλαμβάνει συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας, όπλα ακριβείας που μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια στόχους σε απόσταση έως 80 χλμ.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό των Ουκρανών εταίρων μας και θα συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα και εξοπλισμό για την υπεράσπισή τους", τόνισε ο Μπάιντεν σε δήλωση που ανακοίνωνε το νέο πακέτο όπλων.

20:20: Μπλίνκεν: Το Κίεβο «διαβεβαίωσε» ότι δεν θα χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να στοχεύσει στόχους στη Ρωσία

Η Ουκρανία έδωσε «διαβεβαιώσεις» στις ΗΠΑ ότι δεν θα χρησιμοποιήσει νέα πυραυλικά συστήματα που υποσχέθηκε να χορηγήσει η Ουάσινγκτον για να στοχεύσει στόχους σε ρωσικό έδαφος, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Είναι η Ρωσία που επιτίθεται στην Ουκρανία, όχι το αντίστροφο. Για να είμαστε σαφείς, ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση είναι να τερματίσει η Ρωσία την επιθετικότητα και τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει», υπογράμμισε σε εκπροσώπους του Τύπου, απαντώντας στις κατηγορίες της Μόσχα που επέκρινε την προμήθεια αυτών των νέων αμερικανικών όπλων.

20:01: ΝΑΤΟ: Ο Στόλτενμπεργκ προανήγγειλε συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων από τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Τουρκία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι θα προσκαλέσει τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες κορυφαίους αξιωματούχους από τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Τουρκία για μια συνάντηση με αντικείμενο την αντίθεση της Άγκυρας στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Είμαι σε στενή επαφή με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν και με τους ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

19:44: Unicef: Καθημερινά στην Ουκρανία σκοτώνονται δύο παιδιά και τραυματίζονται τέσσερα

19:28: Ουκρανία: Η παραγωγή σιταριού 2022-23 αναμένεται να μειωθεί κατά 40%

Η Ουκρανία αναμένεται να δει την παραγωγή του σιταριού της να μειώνεται κατά 40% για την περίοδο 2022-2023, ανακοίνωσε σήμερα η Ένωση σιτηρών της Ουκρανίας, ενώ οι εξαγωγές αναμένεται να σημειώσουν πτώση κατά 50%, λόγω του πολέμου με τη Ρωσία.

Η ένωση αυτή, στην οποία μετέχουν παραγωγοί και εξαγωγείς δημητριακών, δήλωσε ότι υπολογίζει φέτος σοδειά 19,2 εκατομμυρίων τόνων σιταριού, "σαφώς χαμηλότερη από το ρεκόρ" της περιόδου 2021-2022, όπου συνέλεξε 33 εκατομμύρια τόνους.

"Παρά την κατοχή εδαφών και των ναρκοθετημένων χωραφιών, η Ουκρανία θα εφοδιαστεί με σιτηρά και θα μπορεί να εξάγει ένα μέρος της σοδειάς", υπογραμμίζει ωστόσο η ένωση σε ανακοίνωση.

Με 19 εκατομμύρια τόνους, η παραγωγή παραμένει τριπλάσια από την εγχώρια ετήσια κατανάλωση σιταριού στην Ουκρανία. Προστίθενται σε αυτή την παραγωγή τα αποθέματα της προηγούμενης συγκομιδής, που ανέρχονται ακόμη σε 10 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, αυτές μπορεί να ανέλθουν σε 10 εκατομμύρια τόνους σιταριού για την περίοδο 2022/2023, σύμφωνα με την ένωση. Για την περίοδο 2021/2022, η Ουκρανία εξήγαγε 20 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την έκθεση WASDE (Εκτιμήσεις παγκόσμιας γεωργικής προσφοράς και ζήτησης) του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.

Η συγκομιδή του καλαμποκιού της περιόδου 2022/23 αναμένεται να ανέλθει σε 26,1 εκατομμύρια, έναντι 37,6 εκατομμυρίων τόνων πέρυσι (-30%), με σχεδόν 15 εκατομμύρια τόνους για εξαγωγή, σύμφωνα με την ουκρανική ένωση.

Σύμφωνα με το WASDE, η Ουκρανία εξήγαγε 27,5 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού το 2021/2022, για μια παραγωγή 41,9 εκατομμυρίων τόνων.

Πριν από την έναρξη του πολέμου, η Ουκρανία ήταν ο τέταρτος σε μέγεθος εξαγωγέας σιταριού και καλαμποκιού παγκοσμίως.

Η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση έχει φέρει αντιμέτωπες από τις 24 Φεβρουαρίου δυο υπερδυνάμεις σιτηρών - η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 30% των παγκοσμίων εξαγωγών σιταριού. Η σύγκρουση προκάλεσε μεγάλη αύξηση στις τιμές των δημητριακών και των ελαίων, των οποίων τα επίπεδα ξεπέρασαν αυτά που είχαν καταγραφεί κατά τις εξεγέρσεις της αραβικής άνοιξης το 2011 και τις "ταραχές για τα τρόφιμα" του 2008.

Ο ΟΗΕ φοβάται έναν "τυφώνα πείνας", κυρίως σε αφρικανικές χώρες που εισήγαγαν πάνω από τη μισή ποσότητα του σιταριού τους από την Ουκρανία ή τη Ρωσία.

19:03: Μπλίνκεν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει «πολλούς ακόμη μήνες»

Ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας θα διαρκέσει «πολλούς μήνες», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

«Θα μπορούσε να τελειώσει αύριο, εάν η Ρωσία τερματίσει την επιθετικότητά της», αλλά «δεν βλέπουμε κανένα σημάδι προς αυτήν την κατεύθυνση στην παρούσα φάση», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Ουάσινγκτον.

AP Photo/Natacha Pisarenko

18:50: Ρώσος αξιωματούχος κάνει λόγο για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τον Ιούλιο

Ένας από τους Ρώσους διαπραγματευτές για τον πόλεμο στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti ότι στα ουκρανικά εδάφη που κατακτήθηκαν στρατιωτικά από τη Ρωσία θα μπορούσαν να διεξαχθούν δημοψηφίσματα ήδη από τον Ιούλιο με σκοπό την προσάρτηση.

«Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις (...), αλλά πιστεύω ότι τα απελευθερωμένα εδάφη θα κάνουν δημοψήφισμα λίγο-πολύ την ίδια στιγμή, κάτι που είναι λογικό», δήλωσε ο Λεονίντ Σλούτσκι, πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας.

«Βασίζομαι στο γεγονός ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει τον Ιούλιο», πρόσθεσε ο εν λόγω αξιωματούχος που ανήκει στη ρωσική αντιπροσωπεία στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, οι οποίες έχουν παραλύσει εδώ και εβδομάδες.

Η Ρωσία αποκαλεί τις ουκρανικές περιοχές που κατέχει με τους αυτονομιστές συμμάχους της «απελευθερωμένα εδάφη».

Πρόκεται για τις αυτοαποκαλούμενες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, την ανεξαρτησία των οποίων έχει αναγνωρίσει η Μόσχα και οι ηγέτες των οποίων φιλοδοξούν να εντάξουν τα εδάφη αυτά στη Ρωσία, αλλά και τις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, τις οποίες ο στρατός έχει κατακτήσει σε μεγάλο βαθμό από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Εκεί έχουν επιβληθεί διοικήσεις για να εισαγάγουν, για παράδειγμα, το ρωσικό ρούβλι ως νόμισμα, να χορηγήσουν ρωσική υπηκοότητα στους κατοίκους ή ακόμη και να εγκαταστήσουν ρωσικά δίκτυα επικοινωνίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέμεινε ότι οι κάτοικοι αυτών των τεσσάρων περιοχών «πρέπει να μπορούν να επιλέξουν το μέλλον τους».

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα πάρουν την καλύτερη απόφαση», είπε.

Με την κατάληψη αυτών των περιοχών, η Ρωσία ελέγχει ολόκληρη την ακτή της Θάλασσας του Αζόφ, η οποία αποτελεί χερσαία γέφυρα που συνδέει το ρωσικό έδαφος με τη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014.

18:23: Έξαλλη η Ρωσία με την αποστολή εξοπλισμού από το ΝΑΤΟ

//--> //-->

17:59: Λαβρόφ: Η αποστολή πυραυλικών συστημάτων στην Ουκρανία εγείρει τον κίνδυνο εμπλοκής «τρίτης χώρας» στον πόλεμο

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η αποστολή προηγμένων εκτοξευτήρων ρουκετών από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία εγείρει τον κίνδυνο εμπλοκής μιας «τρίτης χώρας» στη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απάντησε κατ’ αυτόν τον τρόπο όταν ρωτήθηκε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Σαουδική Αραβία, για τα σχέδια των ΗΠΑ να παραδώσουν στην Ουκρανία αυτά τα συστήματα που θα μπορούσαν να πλήξουν με ακρίβεια ρωσικούς στόχους.

Νωρίτερα, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν αυτά τα συστήματα για να χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία στην άμυνά της απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις, αλλά όχι και για πλήγματα εντός του ρωσικού εδάφους. Ο Τζόναθαν Φάινερ, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι οι Ουκρανοί ζητούσαν το σύστημα αυτό και η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι θα καλύψει τις ανάγκες τους.

«Ζητήσαμε από τους Ουκρανούς εγγυήσεις ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν (στόχους) εντός της Ρωσίας. Οι Ουκρανοί πολεμούν σε έναν αμυντικό πόλεμο. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι στο έδαφός τους», είπε ο Φάινερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί στόχοι τους οποίους οι Ουκρανοί δεν μπορούν να πλήξουν με τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν σήμερα και το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα «θα κάνει τη διαφορά» στις συγκρούσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου έχουν επικεντρωθεί οι ρωσικές δυνάμεις.

Ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε την Τρίτη ότι το Κίεβο διαβεβαίωσε πως δεν θα χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυραύλους για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας.

Ένας Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι η Μόσχα βλέπει «πολύ αρνητικά» αυτήν την εξέλιξη. Ο Φάινερ όμως είπε ότι ο Μπάιντεν είχε δηλώσει με σαφήνεια στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας εισβολής στην Ουκρανία. «Κάνουμε ακριβώς αυτό που είπαμε. Η Ρωσία το προκάλεσε η ίδια στον εαυτό της, εξαπολύοντας επίθεση σε μια κυρίαρχη χώρα», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ότι οι Αμερικανοί «δεν θα στείλουν στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα που (μπορούν να πλήξουν) τη Ρωσία».

17:28: Σουηδία: Η Στοκχόλμη θα συνεχίσει τον διάλογο με την Άγκυρα 

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε σήμερα πως η Στοκχόλμη θα συνεχίσει τον διάλογο με την Τουρκία για τις αντιρρήσεις της Άγκυρας αναφορικά με την αίτηση της σκανδιναβικής για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Προσμένω να έχω στο εγγύς μέλλον εποικοδομητικές συναντήσεις με την Τουρκία», είπε σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Οι απαντήσεις μας σε αιτήματα και επίσης ερωτήματα από την Τουρκία θα τις δώσουμε απευθείας στην Τουρκία και επίσης θα διευθετήσουμε τυχόν ζητήματα και παρεξηγήσεις που μπορεί να υπάρχουν», τόνισε η Σουηδή πρωθυπουργός.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, αλλά οι υποψηφιότητες τους αντιμετώπισαν απροσδόκητες αντιρρήσεις από την Άγκυρα, η οποία κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν ασφαλή καταφύγια σε Κούρδους μαχητές, με την Άγκυρα να ζητά επίσης αυτές τις δύο χώρες να ανακαλέσουν απαγόρευση εξαγωγών όπλων στην Τουρκία.

17:02: Κρεμλίνο: Η Δύση φταίει για μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας σοβαρής επισιτιστικής κρίσης, κατηγορώντας για αυτήν τους «παράνομους περιορισμούς» που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία.

Εκτός των άλλων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε και την Ουκρανία, η οποία «έχει ναρκοθετήσει τη Μαύρη Θάλασσα και δεν στέλνει εμπορεύματα με σιτηρά από τα λιμάνια παρόλο που η Ρωσία δεν την εμποδίζει».

Για το ευρωπαϊκό πετρελαϊκό εμπάργκο, ο Πεσκόφ ανέφερε ότι είναι μια κίνηση που θα πλήξει την παγκόσμια αγορά ενέργειας, αλλά η Μόσχα μπορεί να επανακατευθύνει τις εξαγωγές για να περιορίσει τις απώλειές της.

«Οι χαμένες πωλήσεις αντιπροσωπεύουν μεγάλη ποσότητα των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου», παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

16:39: Ζελένσκι: H Ουκρανία κάθε μέρα χάνει στις μάχες μέχρι και 100 στρατιώτες ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 500

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέβνσκι, σε συνέντευξη του που παραχώρησε στο Κίεβο στο αμερικανικό μέσο Newsmax, δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός χάνει κάθε μέρα 60-100 στρατιώτες που σκοτώνονται στις μάχες, στις οποίες τραυματίζονται επίσης καθημερινά 500 στρατιώτες.

«Η πιο δύσκολη κατάσταση έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Ουκρανία και νότια του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ… Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Καθημερινά χάνουμε στις μάχες 60-100 στρατιώτες και έχουμε περίπου 500 τραυματίες. Κρατάμε την αμυντική μας περίμετρο».

Παράλληλα στη συνέντευξη του δηλώνει ότι το Κίεβο δεν προτίθεται να προβεί σε βιαστικές ενέργειες για την απελευθέρωση των εδαφών που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι, εάν αυτό θα απαιτήσει δεκάδες χιλιάδες θυμάτων, αλλά θα περιμένει τα όπλα που χρειάζεται.

Ο Ζελένσκι υπογραμμίζει επίσης στη συνέντευξη του ότι ο ουκρανικό στρατός δεν ετοιμάζεται να επιτεθεί στο έδαφος της Ρωσίας με όπλα που στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα με τους πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων με αυξημένο βεληνεκές.

«Γνωρίζω ότι κάποιοι στις Ηνωμένες Πολιτείες ή κάποιοι στον Λευκό Οίκο λένε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα αυτά για να επιτεθούμε στην Ρωσία. Κοιτάξτε, δεν πρόκειται να επιτεθούμε στην Ρωσία. Δεν ενδιαφερόμαστε για την Ρωσική Ομοσπονδία, δεν πολεμάμε στο έδαφος της» δήλωσε ο Ζελένσκι , υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία δεν προτίθεται να παραχωρήσει εδάφη της.

Το Μάιο ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι στις μάχες στα ανατολικά της Ουκρανίας σκοτώνονται καθημερινά έως 100 ουκρανοί στρατιώτες.

Ούτε η Ουκρανία, ούτε η Ρωσία ανακοινώνουν τις απώλειες των στρατών τους σε συστηματική βάση. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε δύο ανακοινώσεις για τις απώλειες του ρωσικού στρατού κατά την διάρκεια του πολέμου, στις 2 και στις 25 Μαρτίου. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 1.351 Ρώσοι στρατιωτικοί ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 3.825.

Οι δημοσιογράφοι της ρωσικής υπηρεσίας του BBC έχουν ταυτοποιήσει τα ονόματα 3.052 Ρώσων στρατιωτών και αξιωματικών που έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία. Η έρευνα τους βασίστηκε σε ανακοινώσεις των επικεφαλής ρωσικών περιφερειών και σε δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης. Παράλληλα η ρωσική υπηρεσία του BBC διευκρινίζει ότι ο αριθμός μπορεί να μην είναι ακριβής, επειδή οι τοπικές αρχές δεν ανακοινώνουν πάντα ολόκληρους τους καταλόγους με τους νεκρούς στρατιωτικούς.

Σε συνθήκες πολέμου είναι αδύνατον να επαληθευθούν πλήρως τα στοιχεία για τις απώλειες.

15:51: Οι ρωσικές απώλειες από την αρχή της εισβολής, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό

15:38: Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι μπορεί να ανακατευθύνει τις εξαγωγές πετρελαίου για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες από το εμπάργκο της ΕΕ

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος του ρωσικού πετρελαίου θα πλήξουν την παγκόσμια αγορά ενέργειας, αλλά δήλωσε ότι η Μόσχα μπορεί να ανακατευθύνει τις εξαγωγές της για να περιορίσει τις δικές της απώλειες.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα σε εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού που στόχο έχει να σταματήσει το 90% των πωλήσεων ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ έως τα τέλη του έτους.

«Οι κυρώσεις αυτές θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την ήπειρο –για τους Ευρωπαίους, για εμάς, και για ολόκληρη της παγκόσμια αγορά ενέργειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πάνω από το ένα τέταρτο του πετρελαίου ης Ευρώπης προήλθε από τη Ρωσία το 2021, με την ΕΕ να αντιστοιχεί σε σχεδόν στο ήμισυ των συνολικών εξαγωγών αργού και πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας το 2021, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Οι τιμές ενέργειας έχουν αυξηθεί σε υψηλά επίπεδα πολλών ετών από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ανεβάζοντας τον πληθωρισμό στα υψηλότερα επίπεδά του εδώ και μία γενιά και πυροδοτώντας φόβους για τη κρίση του κόστους διαβίωσης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η Μόσχα έχει ήδη αρχίσει να ανακατευθύνει τις εξαγωγές της πέραν της Ευρώπης ύστερα από την επιβολή κυρώσεων, δήλωσε το Κρεμλίνο.

«Είναι μια στοχευμένη, συστημική ενέργεια που θα μας επιτρέψει να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές συνέπειες», δήλωσε ο Πεσκόφ σήμερα σε δημοσιογράφους.

15:18: Το Βερολίνο καταδικάζει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών

Η γερμανική κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επισήμανε δε ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διάλογο και όχι με κλιμάκωση της έντασης.

«Η Γερμανία ήδη κατά το παρελθόν υποστήριξε ότι τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας πρέπει να λυθούν με διάλογο εμπιστοσύνης και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Παραμένουμε βεβαίως πρόθυμοι να το στηρίξουμε αυτό, εφόσον θεωρείται επωφελές από τους εμπλεκόμενους. Αλλά θέλω να καταστήσω σαφές ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών - μελών της ΕΕ δεν μπορεί για εμάς να γίνει ανεκτή. Τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω συνομιλιών και όχι με κλιμάκωση της έντασης», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ.

15:00: Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Ο χάρτης των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά την 98η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1531945411363147776

14:52: Για «παράλογο φόβο» έναντι της Ρωσίας κατηγορεί την Δύση ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγορεί την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες για «παράλογο φόβο» έναντι της Ρωσίας σε συνέντευξή που δημοσιεύεται σήμερα από το πρακτορείο Interfax Ukraine.

Ο Ποντολιάκ, μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν με την Μόσχα, δηλώνει ότι οι πολιτικές ελίτ της Δύσης «θέλουν την επιστροφή στην προπολεμική περίοδο και δεν θέλουν να επιλύσουν προβλήματα».

Πρόσθεσε δε ότι οι οικονομικές προτεραιότητες έχουν κυριαρχήσει στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.

14:06:  Ρωσία: Οι ΗΠΑ ρίχνουν λάδι στη φωτιά με την προμήθεια πυραύλων στην Ουκρανία

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά με την προμήθεια εξελιγμένων πυραύλων στην Ουκρανία και δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι το Κίεβο δεν θα τους εκτοξεύσει εναντίον του ρωσικού εδάφους.

«Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ σκοπίμως ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Οι ΗΠΑ προφανώς εμμένουν στη γραμμή ότι θα πολεμήσουν τη Ρωσία έως τον τελευταίο Ουκρανό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησε να παράσχει στην Ουκρανία εξελιγμένους πυραύλους που μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια ρωσικούς στόχους με ακτίνα δράσης 80 χιλιομέτρων στο πλαίσιο ενός εξοπλιστικού πακέτου 700 εκατ. ευρώ που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα.

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι δεν αποκλείει μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά ότι τέτοιου είδους συνομιλίες χρειάζονται προετοιμασία εκ των προτέρων.

Ο Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι εργασίες επί ενός ειρηνευτικού εγγράφου με την Ουκρανία σταμάτησαν πριν από πολύ καιρό και δεν έχουν ξεκινήσει και πάλι.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι πολίτες στις κατεχόμενες από τη Ρωσία ουκρανικές περιοχές της Χερσώνας, της Ζαπορίζια και του Ντονμπάς πρέπει να αποφασίσουν το δικό τους μέλλον και ότι το Κρεμλίνο δεν αμφιβάλλει πως θα λάβουν την «καλύτερη απόφαση». Η Ουκρανία είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η προσάρτηση των περιοχών από τη Ρωσία θα τερματίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης ότι ο κόσμος μπορεί να βρίσκεται στο χείλος μιας σοβαρής επισιτιστικής κρίσης, κατηγορώντας τους «παράνομους περιορισμούς» που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από δυτικές χώρες και τις αποφάσεις των ουκρανικών αρχών.

«Είμαστε δυνητικά στο χείλος μιας πολύ βαθιάς επισιτιστικής κρίσης που συνδέεται με την εισαγωγή παράνομων περιορισμών σε βάρος ημών και τις ενέργειες των ουκρανικών αρχών που έχουν ναρκοθετήσει τη δίοδο προς τη Μαύρη Θάλασσα και δεν μεταφέρουν σιτηρά από εκεί παρά το γεγονός ότι η Ρωσία δεν παρεμποδίζει με κανένα τρόπο», δήλωσε ο Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

12:47: Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 27,6% ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Μάιο 2022 σε σχέση με το 2021

Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 27,6% ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Μάιο 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ανακοίνωσε σήμερα η Gazprom, στο πλαίσιο του μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στην Ευρώπη και την Μόσχα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Οι εξαγωγές προς τις χώρες του μακρινού εξωτερικού (όρος που χρησιμοποιείται σε αντιδιαστολή με το εγγύς εξωτερικό που περιλαμβάνει τις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών) έφθασαν τα 61 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή 27,6% (23,2 δισ. κυβικά μέτρα) λιγότερα σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021», αναφέρεται σε ανάρτηση των ρωσικού κολοσσού στο Telegram.

12:17: Η Μόσχα προειδοποιεί ότι η αποστολή νέων αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία «ενισχύει το ρίσκο» στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία

Η αποστολή νέων αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία, ανάμεσά τους πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών, «ενισχύει το ρίσκο» στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία, προειδοποιεί η Μόσχα.

«Κάθε αποστολή όπλων που συνεχίζεται, που αυξάνεται, ενισχύει τον κίνδυνο μιας τέτοιας εξέλιξης», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ στο πρακτορείο RIA Novosti.

Χθες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα εφοδιάσουν την Ουκρανία με το πυραυλικό σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) επί ελαφρών τεθωρακισμένων αρμάτων.

Τα οπλικά αυτά συστήματα έχουν βεληνεκές 80 χιλιομέτρων. Δεν πρόκειται για συστήματα πολύ μεγάλου βεληνεκούς, εκατοντάδων χιλιομέτρων, αλλά η κίνηση συνιστά σημαντική αναβάθμιση των ουκρανικών αμυντικών ικανοτήτων.

Η προμήθεια αυτών των οπλικών συστημάτων εντάσσεται στο νέο αμερικανικό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθεί σήμερα.

Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες «να διεξαγάγουν τον πόλεμο μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό για να οδηγήσουν....σε μία "στρατηγική ήττα" την Ρωσία», πράγμα που θεωρεί «πρωτοφανές και επικίνδυνο».

11:56: Πάπας Φραγκίσκος: «Σας παρακαλώ, μην χρησιμοποιείτε το σιτάρι, βασικό είδος διατροφής, ως πολεμικό όπλο»

Στο τέλος της καθιερωμένης γενικής ακρόασης της Τετάρτης, ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε σήμερα έκκληση με στόχο να αποφευχθεί μια νέα, τεραστίων διαστάσεων επισιτιστική κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

«Σας παρακαλώ, μην χρησιμοποιείτε το σιτάρι, βασικό είδος διατροφής, ως πολεμικό όπλο», τόνισε ο ποντίφικας.

«Προκαλεί μεγάλη ανησυχία το ότι έχουν μπλοκαριστεί οι εξαγωγές του σιταριού από την Ουκρανία, από το οποίο εξαρτάται η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, ιδίως στις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Απευθύνω έκκληση να γίνει κάθε τι δυνατό ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να υπάρξει εγγύηση του οικουμενικού ανθρώπινου δικαιώματος στη διατροφή», πρόσθεσε ο Φραγκίσκος.

11:33: «Υπό ρωσικό έλεγχο το 70% του Σεβεροντονέτσκ»

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν τώρα περίπου το 70% του Σεβεροντονέτσκ, μιας στρατηγικής σημασίας πόλης στα ανατολικά της Ουκρανίας, δήλωσε ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι. «Ορισμένα ουκρανικά στρατεύματα έχουν υποχωρήσει σε πιο πλεονεκτικές, προετοιμασμένες θέσεις», δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το Reuters.

10:44: Οι Ρώσοι "εδραιώνουν τις θέσεις τους" στο κέντρο του Σεβεροντονέτσκ              

Οι ρωσικές δυνάμεις «εδραιώνουν τις θέσεις τους» στο κέντρο του Σεβεροντονέτσκ, την στρατηγικής σημασίας πόλη στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα το πρωί ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ Σέργκι Γκαϊντάι.

«Οι Ρώσοι συνεχίζουν την επίθεσή τους και εδραιώνουν τις θέσεις τους στο κέντρο του Σεβεροντονέτσκ», το οποίο έγινε διοικητική πρωτεύουσα της επαρχίας Λουχάνσκ μετά την κατάληψη της ομώνυμης πόλης το 2014 από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες, επεσήμανε ο Γκαϊντάι στο Telegram.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των βόρειων, των νότων και των ανατολικών συνοικιών της πόλης, πρόσθεσε ο ίδιος.

Χθες Τρίτη το βράδυ ο Γκαϊντάι είχε ανακοινώσει ότι οι Ρώσοι ελέγχουν «το μεγαλύτερο μέρος» του Σεβεροντονέτσκ.

«Εξακολουθούν να καταστρέφουν τις υποδομές και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις», κατήγγειλε σήμερα, μετά το χθεσινό πλήγμα στο χημικό εργοστάσιο Αζότ στη διάρκεια της οποίας χτυπήθηκε μια δεξαμενή που περιείχε νιτρικό οξύ.

Μετά το πλήγμα αυτό ο Γκαϊντάι είχε καλέσει τους κατοίκους του Σεβεροντονέτσκ να μην βγουν από τα καταφύγια και να έχουν έτοιμες τις αντιασφυξιογόνες μάσκες. Το νιτρικό οξύ μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες, τύφλωση ή ακόμη και τον θάνατο.

09:16: Ο αριθμός προσφύγων που πέρασαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (31/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 339 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 83 ανήλικοι.

Από τον Προμαχώνα: 90

Από Ευζώνους: 24

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 120

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 62 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 30 και στα λοιπά αεροδρόμια 13.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 32.589 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 8.205 ανήλικοι.

09:02: Ουκρανική Βουλή: 243 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου

Συνολικά 243 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ενώ 446 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα οποία επικαλείται η ουκρανική Βουλή.

05:57: Οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας διεξάγουν γυμνάσια

Οι πυρηνικές δυνάμεις του στρατού του Ρωσίας άρχισαν να διεξάγουν γυμνάσια στην επαρχία Ιβάναβα, βορειοανατολικά της Μόσχας, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

Περίπου 1.000 στρατιωτικοί συμμετέχουν στα εντατικά γυμνάσια με πάνω από 100 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινούμενων εκτοξευτήρων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs) τύπου Γιαρς, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων.

05:08: 5,2 εκατομμύρια παιδιά εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια της UNICEF

Πάνω από πέντε εκατομμύρια παιδιά της Ουκρανίας εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια εξαιτίας του πολέμου στην πατρίδα τους, υπολογίζει η UNICEF.

Στην ίδια την Ουκρανία, περίπου 3 εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται υποστήριξη μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου· άλλα περίπου 2,2 εκατ. παιδιά που έχουν προσφύγει σε άλλες χώρες επίσης χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία.

Τουλάχιστον 262 παιδιά σκοτώθηκαν και άλλα 415 τραυματίστηκαν τις πρώτες σχεδόν εκατό ημέρες του πολέμου, ενώ εκατοντάδες σχολεία υπέστησαν ζημιές, τονίζει η UNICEF, θυμίζοντας ότι η 1η Ιουνίου είναι η διεθνής Ημέρα Προστασίας του Παιδιού.

«Αντί να γιορτάζουμε την ημέρα, πλησιάζουμε με δέος την 3η Ιουνίου — την εκατοστή ημέρα ενός πολέμου που έκανε κομμάτια τις ζωές εκατομμυρίων παιδιών. Αν δεν υπάρξει επειγόντως κατάπαυση του πυρός και ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων, τα παιδιά θα συνεχίσουν να υποφέρουν, και ο αντίκτυπος αυτού του πολέμου θα πλήξει ευάλωτα παιδιά σε όλο τον κόσμο», τόνισε η Κάθριν Ράσελ, εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF.

04:22: Οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν τον ουκρανικό στρατό με προηγμένους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα στείλει στον ουκρανικό στρατό προηγμένους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών και πυρομαχικά που θα του επιτρέψουν να πλήττει «με περισσότερη ακρίβεια στόχους-κλειδιά στα πεδία των μαχών» στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος σε κείμενό του που δημοσίευσε χθες Τρίτη η εφημερίδα New York Times στις σελίδες της με άρθρα γνώμης.

Αν και ο κ. Μπάιντεν δεν ανέφερε ονομαστικά στο άρθρο αυτό σε ποια συστήματα αναφερόταν ακριβώς, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εξήγησε μετά τη δημοσίευση του άρθρου σε δημοσιογράφους πως πρόκειται να σταλούν HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems), δηλαδή εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών με εξελιγμένο σύστημα στόχευσης, προσαρμοσμένοι σε ελαφριά τεθωρακισμένα.

Τα συγκεκριμένα συστήματα έχουν δραστικό βεληνεκές περίπου 80 χιλιομέτρων. Δεν πρόκειται επομένως για όπλα με μεγάλη ακτίνα δράσης, αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων, που διαθέτουν επίσης οι ΗΠΑ στο οπλοστάσιό τους.

Τα οπλικά συστήματα αυτά αποτελούν μέρος του νέου, μεγαλύτερου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 700 εκατ. δολαρίων, ορισμένες λεπτομέρειες για το οποίο θα αποκαλυφθούν αργότερα σήμερα.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους θα συμπεριλαμβάνει πυρομαχικά, ραντάρ του πυροβολικού, ραντάρ για την επιτήρηση του εναέριου χώρου, αντιαρματικά όπλα κ.λπ..

Διαβεβαιώνοντας πως θέλει η Ουκρανία να βρίσκεται σε «όσο πιο ισχυρή θέση είναι δυνατόν» σε περίπτωση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, ο αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε: «Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία και δεν δίνουμε στην Ουκρανία τα μέσα για να προχωρά σε πλήγματα πέραν των συνόρων της», δηλαδή πλήγματα στη Ρωσία.

Ο κ. Μπάιντεν από το ξέσπασμα του πολέμου τονίζει πως δεν θα στείλει στην Ουκρανία όπλα που, όπως το θέτει, θα μετέτρεπαν τις ΗΠΑ σε εμπόλεμο μέρος στη σύρραξη με τη Ρωσία.

02:00: Ο νέος ηγέτης της δεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτηρίζει προτεραιότητα την εισδοχή της εμπόλεμης χώρας στην ΕΕ

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι η ένταξη της σπαρασσόμενης από τον πόλεμο Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί προτεραιότητα μετά την εκλογή του χθες Τρίτη στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της φιλοευρωπαϊκής δεξιάς, που αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Μόνος υποψήφιος για τη διαδοχή του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ντόναλντ Τουσκ, καλείται να φέρει σε πέρας το δύσκολο καθήκον να αποκαταστήσει την επιρροή του ΕΛΚ έπειτα από τις εκκωφαντικές ήττες της παραδοσιακής δεξιάς στη Γαλλία και στη Γερμανία.

«Το πρώτο μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε αυτή τη στιγμή (...) είναι πως ναι, θα μπορέσετε να γίνεται μέλος της ΕΕ», είπε ο κ. Βέμπερ μετά την εκλογή του στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ρότερνταμ, στη νοτιοδυτική Ολλανδία, με παρόντα τον ουκρανό πρώην πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, που εντέλει έλαβε άδεια να φύγει από την Ουκρανία για να συμμετάσχει στο συνέδριο.

«Το ΕΛΚ υποστηρίζει το καθεστώς των υποψηφίων προς ένταξη χωρών για τους ουκρανούς φίλους μας όπως και για τη Μολδαβία», πρόσθεσε.

Το Κίεβο δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το γεγονός πως ορισμένες χώρες της ΕΕ αρνούνται να επιταχύνουν την ενταξιακή διαδικασία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λογαριάζει να εγκρίνει μέσα στον Ιούνιο τη χορήγηση στην Ουκρανία καθεστώτος χώρας υποψήφιας προς ένταξη.

Ο κ. Βέμπερ σημείωσε ότι η επόμενη προτεραιότητα είναι το ΕΛΚ να ανακτήσει τη θέση της ισχυρότερης πολιτικής παράταξης στην Ευρώπη, καθώς τα κόμματα της δεξιάς υφίστανται το ένα μετά το άλλο ήττες στην Ευρωπαϊκή Ένωσης.

«Για να είμαστε ειλικρινείς δεν βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή της ιστορίας μας», αναγνώρισε ο κ. Βέμπερ, στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας.

01:20: Το Κίεβο περιμένει τα κατάλληλα όπλα για να απελευθερώσει τα εδάφη που κατέχει ο στρατός της Ρωσίας

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πρέπει να περιμένουν να λάβουν τον κατάλληλο οπλισμό προτού αναπτυχθούν για να απελευθερώσουν τα τμήματα της χώρας που έχουν κυριεύσει τα ρωσικά στρατεύματα, είπε χθες Τρίτη ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Χρειάζεται ο σωστός εξοπλισμός «για να απελευθερωθεί ο μέγιστος αριθμός των πολιτών μας», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την πρόεδρο της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα. Επέμεινε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα βιαστούν να δράσουν σε κατεχόμενα εδάφη, διότι αυτό θα συνεπαγόταν δεκάδες χιλιάδες απώλειες.

Ο κ. Ζελένσκι δεν διευκρίνισε τι είδους όπλα θεωρεί πως θα χρειαστούν για τέτοιες επιχειρήσεις. Ασκεί πίεση στη Δύση να προμηθεύσει με βαρύ οπλισμό τον ουκρανικό στρατό εδώ και καιρό.

23:38: Ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι ο ουκρανικός στρατός σημειώνει «πρόοδο» σε επιχειρήσεις στον νότο – Διακόπηκαν οι επικοινωνίες στη Χερσώνα        

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν σημειώσει πρόοδο στις επιχειρήσεις τους στο νότιο τμήμα της χώρας, κοντά στην Χερσώνα, ενώ προελαύνουν σε περιοχές του Χαρκόβου, ανατολικά του Κιέβου, όπως υποστήριξε απόψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι υπερασπιστές μας επιδεικνύουν απαράμιλλο θάρρος και παραμένουν κυρίαρχοι της κατάστασης στο μέτωπο, παρά το γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός έχει σημαντικό πλεονέκτημα όσον αφορά τον εξοπλισμό και την αριθμητική υπεροχή», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά το βράδυ της Τρίτης.

Εν τω μεταξύ, ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν «διακοπή όλων των επικοινωνιών» στην ελεγχόμενη από τον ρωσικό στρατό περιοχή της Χερσώνας. Οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ και σε δίκτυα ουκρανικής κινητής τηλεφωνίας, ενώ δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν κλήσεις από σταθερά τηλέφωνα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

23:20: Το Κίεβο επιθυμεί την επίσκεψη Μακρόν προτού ολοκληρωθεί η γαλλική προεδρία της ΕΕ        

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Νμίτρο Κουλέμπα ευχήθηκε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν -- ο οποίος δεν έχει ταξιδέψει στην Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου -- να επισκεφθεί το Κίεβο πριν από το τέλος της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ στις 30 Ιουνίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο Μακρόν είναι πάντα «ευπρόσδεκτος» και συμπλήρωσε: «Θα ήταν καλό να έρθει ο κ. Μακρόν κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ και το καλύτερο να έρθει με περισσότερες παραδόσεις όπλων για την Ουκρανία».

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε επισκεφθεί τη Μόσχα και ακολούθως το Κίεβο στις 7 και 8 Φεβρουαρίου, πριν από την έναρξη του πολέμου. Είναι ένας από τους λίγους αρχηγούς κρατών της ΕΕ που έχει τακτική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αρκετοί ηγέτες της ΕΕ, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έχουν επισκεφθεί το Κίεβο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Η Γαλλία ασκεί την προεδρία της ΕΕ μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ ο πρόεδρος Μακρόν έχει δηλώσεις επανειλημμένως ότι θα ταξιδέψει στο Κίεβο «εν ευθέτω χρόνω». «Εν καιρώ, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, θα κάνω αυτό το ταξίδι», είπε ξανά απόψε.

Η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Κατρίν Κολονά ταξίδεψε χθες Δευτέρα στην ουκρανική πρωτεύουσα και ο Κουλέμπα υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο επίσκεψης του γάλλου προέδρου στο Κίεβο ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Σχολιάζοντας μια δήλωση του Μακρόν στις 9 Μαϊου ότι η ειρήνη δεν θα πρέπει να οικοδομηθεί πάνω στον «εξευτελισμό της Ρωσίας», ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «αυτή η πτυχή δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη», επαναλαμβάνοντας ότι το Κίεβο ζητά την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της χώρας του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News