Ιράν: Κάλεσε την Ελλάδα σε συνεργασία χωρίς ανάμειξη των ΗΠΑ

Ελλάδα
Ιράν: Κάλεσε την Ελλάδα σε συνεργασία χωρίς ανάμειξη των ΗΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τεχεράνη καλεί την Αθήνα σε συνεργασία για τα δύο ελληνικά πλοία, χωρίς ανάμειξη των ΗΠΑ - Κορυφώνεται η αγωνία για τους Έλληνες ναυτικούς, μεταξύ των οποίων και ο 28χρονος Κρητικός Μανόλης - Καρέ-καρέ το ρεσάλτο των Φρουρών της Επανάστασης

Συνεχίζεται το «θρίλερ» για την επιστροφή του 28χρονου Κρητικού β’ μηχανικού από τη Σητεία του πλοίου “Prudent Warrior” με ελληνική σημαία, που μαζί με το “Delta Poseidon” παραμένουν από την περασμένη Παρασκευή υπό ιρανική κατοχή στον Περσικό Κόλπο.

Το Ιράν κάλεσε την Ελλάδα, να συνεργασθεί για την επίλυση της κρίσης χωρίς την ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την σύλληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από τις ιρανικές δυνάμεις στον Κόλπο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuter's.

Διαβάστε επίσης

Κορυφώνεται η αγωνία για τους Έλληνες ναυτικούς, μεταξύ των οποίων και ο Κρητικός Μανόλης 

Η Τεχεράνη πραγματοποίησε στρατιωτική επιχείρηση κατά των ελληνικών τάνκερ, αφού η Αθήνα είχε ακινητοποιήσει προηγουμένως υπό ιρανική σημαία τάνκερ, ενώ στην συνέχεια, οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το φορτίο πετρελαίου που αυτό μετέφερε, στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Τεχεράνης.

Αμερικανοί και Έλληνες διπλωμάτες κάλεσαν το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα ελληνικά τάνκερ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την Ελλάδα «μπροστά σε αυτήν την αδικαιολόγητη σύλληψη».

«Ο κ. Μπλίνκεν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλλαν μόνες τους τους κανόνες τους στον κόσμο έχει παρέλθει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, σύμφωνα με το Reuters, και χαρακτήρισε την Ουάσινγκτον «μεγαλύτερο παράγοντα διατάραξης του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο».

«Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι το να λαμβάνει εντολές από μία τρίτη πλευρά είναι σημαντικότερο για εκείνη... Αλλά πιστεύουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν καλοπροαίρετες», δήλωσε ο εκπρόσωπος τους δημοσιογράφους.

«Συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να λάβει την νόμιμη και δικαστική οδό για το θέμα αυτό χωρίς φανφάρες», είπε προσθέτοντας ότι η κατάσταση της υγείας των μελών του πληρώματος των ελληνικών πλοίων είναι καλή και ότι βρίσκονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τις οικογένειές τους.

Καρέ-καρέ το ρεσάλτο

Πάντως, την ανακούφισή του για το γεγονός ότι κατάφεραν να μιλήσουν, μετά από την επιστροφή των κινητών στους ναυτικούς, αποκάλυψε ο πατέρας του νεαρού μηχανικού.

«Στην αρχή ανησυχήσαμε, αλλά τώρα έχουμε ηρεμήσει. Το παιδί μάς είπε ότι είναι καλά, αλλά δεν τους έχουν ενημερώσει για το τι θα γίνει στη συνέχεια», δήλωσε μιλώντας στο neakriti.gr και συμπλήρωσε: «Οι φρουροί παραμένουν στη γέφυρα του πλοίου και ελέγχουν το δορυφορικό σύστημα, οπότε δεν επικοινωνήσαμε ξανά, γιατί αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω των κινητών τηλεφώνων, αλλά αυτά χρειάζονται κάρτες, οι οποίες είναι ελάχιστες στο πλοίο».

«Τα παιδιά είναι καλά, δεν τους ασκήθηκε καμιά βία, τους φέρθηκαν καλά. Στην αρχή αιφνιδιαστήκαμε, αλλά τώρα είμαστε αισιόδοξοι», είπε ο αντιδήμαρχος Σητείας και ξάδελφος ναυτικού που βρίσκεται στα τάνκερ, Γ. Αϊλαμάκης.

Καρέ-καρέ το ρεσάλτο των Φρουρών της Επανάστασης στα ελληνικά πλοία

Βίντεο που φέρεται να δείχνει τη στιγμή που οι Φρουροί της Επανάστασης έκαναν έφοδο και κατέλαβαν τα δύο ελληνικά πλοία, στον Περσικό Κόλπο, δημοσίευσαν οι Ιρανοί. Στο βίντεο (η γνησιότητα του οποίου δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτεί) φαίνονται οι πάνοπλοι Ιρανοί να προσγειώνονται με ελικόπτερο, αλλά και με σκάφος, στο ένα εκ των δύο τάνκερ, με καλυμμένα πρόσωπα και με τα όπλα ανα χείρας, σημαδεύοντας το πλήρωμα.

«Ελπίζω να τελειώσουν όλα γρήγορα»

Παράλληλα, η μητέρα του 28χρονου ναυτικού, μιλώντας στο OPEN, ανέφερε όσα της έχει μεταφέρει ο γιος της για τα τεκταινόμενα στα δύο πλοία, εκφράζοντας την ανακούφιση για το ότι όλοι είναι ασφαλείς, ενώ ευχήθηκε να υπάρξει σύντομα λύση και να μπει ένα τέλος σε αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία.

«Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, ούτε η εταιρεία, ούτε πολύ περισσότερο το πλήρωμα. Ελπίζω να τελειώσουν όλα γρήγορα, παρακαλώ το κράτος να κάνει ό,τι μπορεί για να γυρίσουν γρήγορα όλοι σπίτι τους, γιατί είναι πολύ ψυχοφθόρα διαδικασία», είπε. «Δεν είναι εύκολο να είσαι στη δουλειά σου και ξαφνικά να εισέρχονται δύο ελικόπτερα με 18 ένοπλους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μεταφέροντας τα συναισθήματα του γιου της αλλά και των άλλων ναυτικών στα δύο τάνκερ, πρόσθεσε ότι «την Παρασκευή φοβήθηκαν όλοι όταν έγινε το ρεσάλτο με το ελικόπτερο. Δεν είναι ό,τι καλύτερο να είσαι στη δουλειά σου και να εμφανίζονται οι άλλοι με τα όπλα. Τους είπαν “εμείς κάνουμε κουμάντο”, αλλά ευτυχώς όλα καλά μέχρι στιγμής».

Σύμφωνα με την ίδια, οι Ιρανοί έχουν ελεύθερους τους ναυτικούς μέσα στο πλοίο «να κινούνται στις καμπίνες, στην τραπεζαρία και τις δουλειές τους», προσθέτοντας ότι τους έχουν αγκυροβολήσει ανοιχτά του Ιράν.

Ο Μπλίνκεν καταδικάζει την κατάσχεση των ελληνικών πλοίων από το Ιράν

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, 30 Μαΐου, Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε την κατάσχεση των δύο ελληνκών τάνκερ από το Ιράν, κατά τη συνομιλία που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, «του βασικού μας συμμάχου στο ΝΑΤΟ και εταίρου υπό το φως αυτής αδικαιολόγητης κατάσχεσης», τονίζεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων αλλά και των πληρωμάτων τους» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να επισπεύσει τη διαδικασία απελευθέρωσης των μελών του πληρώματος και των δύο πλοίων. Συγκεκριμένα, τηλεφωνική συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Συζητήσαμε για τον συντονισμό Ελλάδας-Κύπρου σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος κατάληψης δύο ελληνικών πλοίων στον Κόλπο», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Απαράδεκτη και παράνομη ενέργεια»

«Εντελώς απρόκλητη» και «απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου την κατάληψη των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων από τους “Φρουρούς της Επανάστασης” του Ιράν, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει σε όλα τα διεθνή φόρα τους εταίρους και τους συμμάχους μας. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι όποιες ενέργειες έγιναν από ελληνικής πλευράς ήταν μετά από αποφάσεις της Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «Υπήρχε το χρονικό περιθώριο να γίνει προσφυγή να διεκδικήσουν κάποια αναστολή της έκδοσης της δικαστικής απόφασης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και τις υποχρεώσεις που η χώρα έχει υπογράψει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και την απόφαση της Δικαιοσύνης, έγινε η ενέργεια αυτή».

Διεθνείς αντιδράσεις

Όσον αφορά στην πειρατεία κατά των δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο από τους “Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης” έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις και έχουν σπεύσει να καταδικάσουν η Βρετανία, η Γαλλία, αλλά και η Κομισιόν. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι «συνιστά σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου που η Γαλλία καταδικάζει απερίφραστα» και κάλεσε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα πληρώματα και τα πλοία.

«Η Γαλλία επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στους κανόνες του διεθνούς δικαίου που προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στη θάλασσα. Ζητάμε από το Ιράν να σταματήσει αμέσως τις ενέργειές του, που αντιβαίνουν σε αυτούς», συμπλήρωσε.

«Αποφεύγετε τα ιρανικά ύδατα»

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Ναυτιλίας προέβη σε «έντονη σύσταση» προς τις ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες, να αποφεύγουν τα πλοία τους τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν, κατά τον διάπλου τους στον Περσικό Κόλπο, στα στενά του Ορμούζ και τον κόλπο του Ομάν. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, το “Prudent Warrior” βρίσκεται αγκυροβολημένο στο ιρανικό λιμάνι Bandar Abbas, ενώ το “Delta Poseidon” παραμένει προς το παρόν στην ίδια θέση στον Περσικό Κόλπο. Στο “Delta Poseidon” επιβαίνουν 25 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες, και στο “Prudent Warrior” 23 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 8 Έλληνες και ένας Κύπριος.

Τα δύο ελληνικά τάνκερ τελούν υπό κατάληψη από τους “Φρουρούς της Επανάστασης”, ενώ το πλήρωμα παραμένει στα δύο πλοία και τα μέλη είναι καλά στην υγεία τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News