Πόλεμος στην Ουκρανία: Χαιρετίζει την συμφωνία της ΕΕ για μπλόκο στο Ρωσικό πετρέλαιο, ο Ζελένσκι

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Χαιρετίζει την συμφωνία της ΕΕ για μπλόκο στο Ρωσικό πετρέλαιο, ο Ζελένσκι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 97η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για 97η ημέρα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταλήγει σε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο στην ΕΕ, η οποί έως το τέλος του 2022 θα μειώσεις τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία κατά 90%.

Επιπλέον τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκαν υπέρ της πρότασης να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία για να υποστηριχθεί η οικονομία της χώρας στην οποία εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

21:26: 97η ημέρα της Ρωσικής εισβολής

20:00: Συμφωνία στην Ε.Ε για το μπλόκο στο Ρωσικό πετρέλαιο 

19:55: Ο πρόεδρος Ζελένσκι χαιρετίζει τις νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, αλλά επέκρινε ως «απαράδεκτη» την καθυστέρηση που επέδειξε

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε σήμερα το έκτο πακέτο κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ρωσία, αλλά επέκρινε την «απαράδεκτη» - όπως τη χαρακτήρισε - καθυστέρηση που επέδειξε η συμμαχία στο να καταλήξει σε συμφωνία για τις τελευταίες κυρώσεις.

«Όταν έχουν περάσει πάνω από 50 μέρες μεταξύ του 5ου και 6ου πακέτου των κυρώσεων, η κατάσταση δεν είναι αποδεκτή για μας» δήλωσε ο Ζελένσκι, μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Σλοβακίας Ζουζάνα Καπούτοβα στο Κίεβο.

19:43: Η μάχη για το Σεβεροντονιέτσκ

19:42: Γερμανία: Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου από τη Ρωσία ολοκλήρωσε την πρώτη πληρωμή σε ρούβλια

Η εταιρεία Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, ολοκλήρωσε την πρώτη πληρωμή σύμφωνα με την απαίτηση της Μόσχας, προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχιση της ροής φυσικού αερίου που είναι κρίσιμη για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

«Όπως άλλες γερμανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, η Uniper άλλαξε τον τρόπο πληρωμής για τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η Uniper πληρώνει σε ευρώ σύμφωνα με τον νέο μηχανισμό πληρωμών», αναφέρει η εταιρεία με έδρα το Ντίσελντορφ. «Η πρώτη από αυτές τις πληρωμές έγινε στα τέλη Μαΐου. Επομένως, η Uniper ενήργησε εντός του πλαισίου των κυρώσεων και μπορεί να συνεχίσει να διασφαλίζει την έγκαιρη εκπλήρωση των όρων της σύμβασης».

Το σχέδιο πληρωμών της Ρωσίας, που προβλέπει το άνοιγμα λογαριασμών για την πληρωμή σε ευρώ και ακολούθως τη μετατροπή σε ρούβλια, αποκάλυψε ρωγμές στην ενιαία αντίδραση της Ευρώπης αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς ορισμένες χώρες μέλη αρνήθηκαν να συμφωνήσουν και άλλες αναζήτησαν τρόπους για να συμμορφωθούν με την απαίτηση της Μόσχας.

Η Γερμανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο πέρυσι αντιπροσώπευε πάνω από το 50% των εισαγωγών καυσίμων. Τον προηγούμενο μήνα η Uniper είχε προαναγγείλει ότι θα πραγματοποιούσε στα τέλη Μαΐου την πρώτη πληρωμή σύμφωνα με το νέο σχέδιο, χωρίς να διευκρινίσει την ακριβή ημερομηνία.

19:15: Χιλιάδες φερόμενα εγκλήματα πολέμου εντοπίστηκαν στο Ντονμπάς, δηλώνει η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα

Η ουκρανική δικαιοσύνη εντόπισε "χιλιάδες" υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου που φέρεται να έγιναν στο Ντονμπάς, δήλωσε η γενική εισαγγελέας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Χάγη, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται σε αυτή την περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, που αποτελεί στρατηγική τους προτεραιότητα.

"Εντοπίσαμε χιλιάδες υποθέσεις σε σχέση με αυτά που βλέπουμε στο Ντονμπάς", δήλωσε η Ουκρανή γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, όπου συνάντησε διεθνείς ομολόγους της.

Η ίδια διευκρίνισε ότι πρόκειται κυρίως για υποψίες μεταφοράς ανθρώπων, ενηλίκων και ενδεχομένως παιδιών σε διάφορα μέρη της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ωστόσο αυτό μπορεί επίσης να αφορά βασανιστήρια ανθρώπων, δολοφονίες αμάχων και καταστροφές πολιτικών υποδομών, πρόσθεσε.

19:05: Η Gazprom διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου στην Orsted της Δανίας, καθώς και στους πελάτες της Shell Energy στη Γερμανία

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Orsted της Δανίας, καθώς και στην Shell Energy για τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου στη Γερμανία, αφότου οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαίτηση της Μόσχας για πληρωμή σε ρούβλια.

Ο εφοδιασμός των δύο εταιρειών με φυσικό αέριο θα σταματήσει την 1η Ιουνίου, ανακοίνωσε η Gazprom.

Η Orsted είχε προειδοποιήσει χθες Δευτέρα ότι η ρωσική Gazprom ενδέχεται να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στη Δανία, μετά την άρνησή της να πληρώσει σε ρούβλια, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπήρχαν άμεσες επιπτώσεις στον εφοδιασμό της Δανίας με φυσικό αέριο.

Σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος της δανικής ενεργειακής εταιρείας Μαντς Νίπερ δήλωσε ότι η Orsted θα είναι σε θέση να αντλήσει φυσικό αέριο από ευρωπαϊκές αγορές, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό είναι εφικτό.

18:30: ΕΕ-Ιταλία: «Απόλυτη επιτυχία η συμφωνία για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, στο τέλος των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στα κύρια αποτελέσματά της.

«Η συμφωνία για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ήταν μια απόλυτη επιτυχία και είναι κάτι που πριν λίγες μέρες θα ήταν αδύνατο να διανοηθούμε. Η Ιταλία δεν θα έχει ιδιαίτερες αρνητικές επιπτώσεις, αφού η απαγόρευση εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου θα τεθεί σε ισχύ, όπως και για τους υπόλοιπους, από το τέλος του χρόνου», δήλωσε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

18:25: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να τερματίσει τις επιθέσεις της στις υποδομές μεταφορών στην Ουκρανία, να άρει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας και να επιτρέψει τις εξαγωγές τροφίμων

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά την καταστροφή και την παράνομη oικειοποίηση από τη Ρωσία της γεωργικής παραγωγής στην Ουκρανία αναφέρεται στα συμπεράσματά της Συνόδου Κορυφής για την επισιτιστική ασφάλεια.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει άμεσο αντίκτυπο στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και την οικονομική προσιτότητα των τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να τερματίσει τις επιθέσεις της στις υποδομές μεταφορών στην Ουκρανία, να άρει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας και να επιτρέψει τις εξαγωγές τροφίμων, ειδικότερα από την Οδησσό.

Τα συμπεράσματα αναφέρουν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει ενεργά μέτρα για να διευκολύνει τις αγροτικές εξαγωγές της Ουκρανίας και για τη στήριξη του αγροτικού τομέα της χώρας. Από την άποψη αυτή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να επισπεύσουν τις εργασίες για τις «Λωρίδες Αλληλεγγύης» που προτείνει η Επιτροπή και για τη διευκόλυνση των διατροφικών αλυσίδων από την Ουκρανία μέσω διαφορετικών χερσαίων οδών και λιμένων της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί αποτελεσματικό διεθνή συντονισμό για να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη παγκόσμια απάντηση για την επισιτιστική ασφάλεια και καλωσορίζει την Αποστολή για την Ανθεκτικότητα των Τροφίμων και της Γεωργίας (FARM), η οποία βασίζεται σε τρεις πυλώνες: εμπόριο, αλληλεγγύη και την παραγωγή, που στοχεύει στον μετριασμό των συνεπειών για τα επίπεδα τιμών, την παραγωγή, την πρόσβαση και την προμήθεια σιτηρών. Υποστηρίζει επίσης την Ομάδα Παγκόσμιας Αντιμετώπισης Κρίσεων του ΟΗΕ, την επερχόμενη πρωτοβουλία της G7 για τη δημιουργία μιας Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Επισιτιστική Ασφάλεια (GAFS) και άλλες κοινοτικές και πολυμερείς δράσεις και πρωτοβουλίες.

17:40: Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε συνεργασία με την Ελλάδα για την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία και την αντικατάσταση τους με γερμανικά άρματα μάχης

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ότι συμφώνησε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια συνεργασία ανάλογη με αυτήν της Γερμανίας με την Τσεχία, στο πλαίσιο της οποίας η τελευταία παραδίδει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα από το απόθεμα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία κατόπιν αντικαθίστανται με αντίστοιχα γερμανικά εξοπλιστικά συστήματα.

«Σήμερα μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για μια παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοια συστήματα και θα την προμηθεύσουμε με γερμανικά άρματα μάχης», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προσέθεσε ότι οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν από τα υπουργεία 'Αμυνας των δύο χωρών. Αντίστοιχες συμφωνίες συνεργασίας θα επιδιωχθούν και με άλλες χώρες, σημείωσε.

17:20: Ουκρανία: Απηλλάγη των καθηκόντων της η συνήγορος για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ουκρανικής Βουλής

Οι βουλευτές του ουκρανικού κοινοβουλίου απήλλαξαν των καθηκόντων της, την συνήγορο για τα ανθρώπινα δικαιώματα Λιουντμίλα Ντενίσοβα, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform επικαλούμενο πηγή που παρίστατο στην ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την πρόταση για την απαλλαγή από τα καθήκοντά της ψήφισαν 234 βουλευτές.

Σύμφωνα με το Ukrinform, η Ντενίσοβα είχε δηλώσει ότι στις 31 Μαΐου επρόκειτο να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον της. Σήμερα οι βουλευτές συγκέντρωσαν υπογραφές για την πρόταση μομφής.

17:15: ΕΕ: Ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν αποκλείει την επιβολή και άλλων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών ο Γάλλος πρόεδρος είπε επίσης ότι ελπίζει πως τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία με τη Ρωσία για να προχωρήσουν οι εξαγωγές ουκρανικών τροφίμων. Πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες συνομιλίες των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας για το θέμα αυτό είναι μια «θετική ένδειξη».

17:10: Το Κίεβο χαιρετίζει την απόφαση της ΕΕ για μερική περικοπή στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Η Ουκρανία χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μερική περικοπή των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία που, σύμφωνα με το Κίεβο, θα πλήξει τη ρωσική οικονομία και τη δυνατότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο.

«Αναμένουμε ότι μέχρι τα τέλη του 2022 η Ρωσία θα απολέσει έως και το 90% των πετρελαϊκών εξαγωγών της στην Ευρώπη» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση. «Αυτό σημαίνει ότι η ρωσική στρατιωτική μηχανή δεν θα λάβει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας».

Λίγο νωρίτερα το Κρατικό Γραφείο Ερευνών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κατέσχεσε περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε εταιρείες τις οποίες έχει ιδρύσει η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Taneft.

«Μέχρι στιγμής, έχουν κατασχεθεί 115 ακίνητα: πετρελαϊκές αποθήκες, βενζινάδικα, κτίρια γραφείων, οικόπεδα και 118 βυτιοφόρα και άλλα αυτοκίνητα» ανέφερε η υπηρεσία αυτή.

15:30 Η Ουκρανία έχει εντοπίσει 600 Ρώσους υπόπτους για εγκλήματα πολέμου δηλώνει η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα

Η Ουκρανία έχει εντοπίσει περισσότερους από 600 Ρώσους υπόπτους για εγκλήματα πολέμου και έχει αρχίσει τη δίωξη περίπου 80 εξ αυτών, δήλωσε σήμερα Τρίτη ο ανώτατος εισαγγελέας του Κιέβου.

Ο κατάλογος των υπόπτων περιλαμβάνει «κορυφαίους στρατιωτικούς, πολιτικούς και πράκτορες προπαγάνδας της Ρωσίας», δήλωσε η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη.

Η Βενεντίκτοβα δήλωσε ότι η Εσθονία, η Λετονία και η Σλοβακία αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε μια διεθνή ομάδα έρευνας στην Ουκρανία.

15:00:  Ανώτερος ουκρανός αξιωματούχος λέει ότι οι κυρώσεις της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας "δεν επαρκούν"  

Οι τελευταίες κυρώσεις της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας, οι οποίες απαγορεύουν τις περισσότερες εισαγωγές του πετρελαίου της, "δεν επαρκούν" και ο ρυθμός εφαρμογής τους μέχρι στιγμής είναι πολύ αργός, όπως σημείωσε σήμερα σε ομιλία του στη Μαδρίτη ένας ανώτερος αξιωματούχος της ουκρανικής προεδρίας.

"Αν ρωτάτε εμένα, θα έλεγα υπερβολικά αργές στην εφαρμογή, υπερβολικά καθυστερημένες και σίγουρα όχι αρκετές", είπε ο Ίχορ Ζόβκα, ο υποδιευθυντής του γραφείου του ουκρανού προέδρου.

"Σαφώς και δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Εάν ήμασταν ικανοποιημένοι, θα είχαμε ξεκινήσει την απελευθέρωση της Μαριούπολης άμεσα και θα είχαμε εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από το Ντονμπάς. Πιστεύουμε στις υποσχέσεις", είπε ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση μετά την ομιλία του.

Στο πλαίσιο των αυστηρότερων αντιποίνων εις βάρος της Μόσχας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από τρεις μήνες, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν χθες στις Βρυξέλλες σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, το οποίο σύμφωνα με αξιωματούχους προβλέπει την άμεση απαγόρευση των δύο τρίτων και πλέων των εισαγωγών πετρελαίου από την Ρωσία και του 90% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όπως είπε ο Ζόβκα, η Ουκρανία δεν είναι ικανοποιημένη και με τον ρυθμό της αποστολής όπλων από την Δύση.

11:58: Ο Λαβρόφ στις 8 Ιουνίου στην Αγκυρα για να συζητήσει δημιουργία θαλασσίων διαδρόμων για τις ουκρανικές αγροτικές εξαγωγές

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί στις 8 Ιουνίου την Τουρκία, συνοδευόμενος από στρατιωτική αντιπροσωπεία, για να συζητήσει την δημιουργία «ασφαλών θαλασσίων διαδρόμων» για την μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών, ανακοίνωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ο Λαβρόφ θα έρθει στην Τουρκία στις 8 Ιουνίου μαζί με στρατιωτική αντιπροσωπεία για να συζητήσει, μεταξύ άλλων, την δημιουργία ασφαλών διαδρόμων για την μεταφορά των σιτηρών. Είναι το σημαντικότερο ζήτημα», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που επιδιώκει «την δημιουργία κέντρου εποπτείας των διαδρόμων στην Κωνσταντινούπολη», μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν διευκρίνισε ποια μορφή θα έχει η παρακολούθηση των διαδρόμων, ούτε τον ακριβή ρόλο της Τουρκίας.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης στο Anadolu ότι σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη επιδιώκεται η επίτευξη συμφωνίας για την δημιουργία θαλασσίου διαδρόμου στην Μαύρη Θάλασσα, αλλά οι διαφορές ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο παραμένουν. Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ έχει προτείνει την δημιουργία κοινού εποπτικού μηχανισμού των θαλασσίων διαδρόμων και ότι η Τουρκία είναι ανοικτή στην ιδέα αυτή.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η Μόσχα ζητεί την άρση ορισμένων δυτικών κυρώσεων που αφορούν τον ασφαλιστικό τομέα, καθώς θα πλήξουν τα πλοία που θα συμμετέχουν στο σχεδιαζόμενο θαλάσσιο δίκτυο, ενώ η Ουκρανία δεν θέλει τα ρωσικά πολεμικά πλοία να πλησιάσουν το λιμάνι της Οδησσού.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες έτοιμος να συνεργασθεί με την Τουρκία για την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων στην Μαύρη Θάλασσα, περιλαμβανομένων των σιτηρών που προέρχονται από την Ουκρανία, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, «η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να διευκολύνει την απρόσκοπτη θαλάσσια διέλευση των εμπορευμάτων, σε συντονισμό με τους τούρκους εταίρους. Αυτό αφορά επίσης την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια».

11:36: Η ζωή στην Μαριούπολη μετά την κατάληψή της από τους Ρώσους: παζάρια και ρωσική τηλεόραση   

Οι πολίτες έχουν αρχίσει να βγαίνουν και πάλι δειλά-δειλά στους δρόμους της Μαριούπολης, της πόλης αυτής της νότιας Ουκρανίας, την οποία επί σειρά εβδομάδων σφυροκοπούσαν οι ρωσικές δυνάμεις και η οποία έχει πλέον περάσει υπό τον πλήρη έλεγχό τους.

Χθες Δευτέρα, κάτοικοι της πόλης φόρτιζαν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές σε γεννήτριες ρεύματος και αντάλλαζαν ρούχα και τρόφιμα σε αυτοσχέδιες υπαίθριες αγορές την ώρα που σε έναν άδειο σταθμό λεωφορείων μια γιγαντοοθόνη, την οποία έχουν εγκαταστήσει εκεί Ρώσοι, πρόβαλε πρόγραμμα της κρατικής ρωσικής τηλεόρασης.

Η Λιούμπα φοράει μαύρα γυαλιά ηλίου και ένα καπέλο για να την προστατεύουν από τον ήλιο και όπως λέει βρίσκεται εκεί για να φορτίσει το κινητό της.

Έχει αποφασίσει να μην φύγει από την πόλη παρότι το διαμέρισμά της έχει καταστραφεί. "Δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση, δεν υπάρχει νερό--τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα βέβαια", εξηγεί.

Ένας κάτοικος της περιοχής, ο Νικολάι, λέει ότι και εκείνος βρίσκεται εκεί για να φορτίσει το κινητό του καθώς δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση στον σταθμό του τρένου, όπου έχει καταλύσει.

Κανένας τους δεν θέλει να αναφερθεί το επίθετό του.

Κάποιοι κάτοικοι συλλέγουν απαραίτητα προϊόντα σε κούτες που φέρουν το χαρακτηριστικό φιλορωσικό σύμβολο "Ζ".

Άλλοι έχουν στήσει πάγκους για να πουλήσουν ή να ανταλλάξουν προϊόντα, όπως λαχανικά, αλλά και παπούτσια.

Μια γυναίκα, που ζητάει να μην κατονομαστεί, λέει ότι λιγοστά προϊόντα έχουν απομείνει έπειτα από τις λεηλασίες που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη.

Η Ρωσία έλαβε τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης νωρίτερα μέσα στον μήνα όταν παραδόθηκαν περισσότεροι από 2.400 ουκρανοί μαχητές, οι οποίοι αντιστέκονταν έχοντας βρει καταφύγιο μέσα στο πολιορκημένο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ.

Η κατάληψη της Μαριούπολης από την Μόσχα την βοήθησε να διασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο της ακτής της Αζοφικής Θάλασσας και να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με την Κριμαία, την οποία προσήρτησε από την Ουκρανία το 2014.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει περιγράψει την Μαριούπολη ως "απολύτως κατεστραμμένη", αλλά η Μόσχα έχει δεσμευτεί να την ανοικοδομήσει.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν ότι στοχοποιούσαν κατοικημένες περιοχές και ότι ευθύνονται για τα απολύτως κατεστραμμένα συγκροτήματα κατοικιών που συνθέτουν σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης.

Δεν είναι γνωστό πόσοι άνθρωποι έχουν παραμείνει εκεί.

11:24: Ο Λαβρόφ στις 8 Ιουνίου στην Άγκυρα για να συζητήσει δημιουργία θαλασσίων διαδρόμων για τις ουκρανικές αγροτικές εξαγωγές

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα βρίσκεται μαζί με στρατιωτική αντιπροσωπεία στις 8 Ιουνίου στην Τουρκία για να συζητήσει την ενδεχόμενη δημιουργία θαλασσίων διαδρόμων για τις ουκρανικές αγροτικές εξαγωγές, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διευκολύνει την απρόσκοπτη εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια σε συντονισμό με την Τουρκία.

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη επιδιώκεται η επίτευξη συμφωνίας για την δημιουργία θαλασσίου διαδρόμου στην Μαύρη Θάλασσα, αλλά οι διαφορές ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο παραμένουν. Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ έχει προτείνει την δημιουργία κοινού εποπτικού μηχανισμού του θαλασσίου διαδρόμου και ότι η Τουρκία είναι ανοικτή στην ιδέα αυτή.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η Μόσχα ζητεί την άρση ορισμένων δυτικών κυρώσεων που αφορούν τον ασφαλιστικό τομέα, καθώς θα πλήξουν τα πλοία που θα συμμετέχουν στο σχεδιαζόμενο θαλάσσιο δίκτυο, ενώ η Ουκρανία δεν θέλει τα ρωσικά πολεμικά πλοία να πλησιάσουν το λιμάνι της Οδησσού.

10:54: Οι Ρώσοι ελέγχουν «μέρος» της Σεβεροντονέτσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον «ένα μέρος» του Σεβεροντονέτσκ, της πόλης στην ανατολική Ουκρανία που βομβαρδίζουν και προσπαθούν να καταλάβουν εδώ και εβδομάδες, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ, όπου βρίσκεται η πόλη.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Μέρος του Σεβεροντονέτσκ ελέγχεται από τους Ρώσους», επεσήμανε στο Telegram ο Σέργκι Γκαϊντάι.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι «δεν μπορούν να προχωρήσουν ελεύθερα», καθώς Ουκρανοί μαχητές «παραμένουν» στην πόλη.

«Ο εχθρός σχεδιάζει μια επιχείρηση για να καθαρίσει τα γειτονικά χωριά», πρόσθεσε ο Γκαϊντάι, λέγοντας ότι ακόμη δεν υπάρχουν νέα από τους τρεις γιατρούς που αγνοούνται από χθες Δευτέρα.

09:51: Η Gazprom ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να παρέχει αέριο στην ολλανδική εταιρεία GasTerra, γιατί δεν δέχτηκε να πληρώνει σε ρούβλια

Ο ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σταματήσει εντελώς να παρέχει φυσικό αέριο στην ολλανδική εταιρεία GasTerra, αφού αυτή δεν πλήρωσε σε ρούβλια για το αερίο που έλαβε τον Απρίλιο.

Η Gazprom τόνισε ότι οι πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αερίο θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια, όπως έχει ζητήσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την κίνηση αυτή ανέμενε ήδη από χθες, Δευτέρα, η GasTerra, η οποία είχε ανακοινώσει ότι από την Τρίτη 31 Μαΐου, θα σταματούσε να λαμβάνει αέριο από τη ρωσική Gazprom, αφού αρνήθηκε να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της Μόσχας και να πληρώνει σε ρούβλια.

Η GasTerra, η οποία αγοράζει και εμπορεύεται αέριο για λογαριασμό της ολλανδικής κυβέρνησης, σημείωσε ότι έχει ήδη συνάψει συμβάσεις με άλλους παρόχους για να καλύψει τα 2 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου που επρόκειτο να παραλάβει από την Gazprom μέχρι τον Οκτώβριο.

Στην ανακοίνωσή της η GasTerra αναφέρει ότι αποφάσισε να μην υιοθετήσει το σύστημα πληρωμών που ζητούσε η Ρωσία, το οποίο προϋπέθετε το άνοιγμα λογαριασμών που θα χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή σε ευρώ, τα οποία στη συνέχεια θα μετατρέπονταν σε ρούβλια. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι αυτές οι ενέργειες μπορεί να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία και ότι ο τρόπος πληρωμής παρουσιάζει πολλούς οικονομικούς κινδύνους. Είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη από την Gazprom να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της με βάση τους συμβατικούς τρόπους πληρωμής.

09:46: Αναχώρησε το πρώτο εμπορικό πλοίο από το λιμάνι της Μαριούπολης μετά την κατάληψη της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις

Ένα πλοίο απέπλευσε από το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης, για πρώτη φορά αφότου η Ρωσία κατέλαβε την πόλη, και κατευθύνεται ανατολικά προς τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία αυτονομιστής ηγέτης της αποσχισθείσας ουκρανικής περιφέρειας του Ντονέτσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Εκπρόσωπος της λιμενικής αρχής είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι το πλοίο επρόκειτο να φορτώσει 2.700 τόνους μετάλλου στη Μαριούπολη πριν ταξιδέψει ανατολικά προς τη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον. Η Ουκρανία δήλωσε πως η μεταφορά μετάλλου στη Ρωσία από τη Μαριούπολη συνιστά λεηλασία.

«Σήμερα 2.500 τόνοι φύλλων γαλβανισμένης λαμαρίνας αναχώρησαν από το λιμάνι της Μαριούπολης», έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. «Το πλοίο κατευθύνεται προς το Ροστόφ».

Η Ρωσία κατέλαβε πλήρως τη Μαριούπολη νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού παραδόθηκαν περισσότεροι από 2.400 ουκρανοί μαχητές που ήταν οχυρωμένοι στη χαλυβουργία Αζοφστάλ που βρισκόταν υπό πολιορκία. Η Ρωσία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πραγματοποιήθηκε άρση των ναρκών που είχαν ποντιστεί στο λιμάνι και ότι αυτό είναι και πάλι ανοιχτό για τα εμπορικά πλοία.

09:09: Ο αριθμός προσφύγων που πέρασαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (30/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 351 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 81 ανήλικοι.

Από τον Προμαχώνα: 149

Από Ευζώνους: 17

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 85

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 57 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 22 και στα λοιπά αεροδρόμια 21.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 32.250 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 8.122 ανήλικοι.

08:09: Στρατιωτικές ασκήσεις κινητοποίησης δυνάμεων θα πραγματοποιηθούν κοντά στα ουκρανικά σύνορα               

Η Λευκορωσία θα πραγματοποιήσει ασκήσεις κινητοποίησης των ενόπλων δυνάμεων της τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στην περιφέρεια Γόμελ, όπως μετέδωσε χθες, Δευτέρα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA.

Η αναφερόμενη περιφέρεια βρίσκεται στα σύνορα της Λευκορωσίας και συνορεύει με την Ουκρανία στα νότια και με περιοχές της ζώνης αποκλεισμού γύρω από την περιοχή του Τσερνόμπιλ. Στα ανατολικά, συνορεύει με τη Ρωσία.

Από την 22α Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες ασκήσεις με τη συμμετοχή στρατιωτικών διοικήσεων και σχηματισμών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA, επικαλούμενο τον Αντρέι Κριβονόσοφ, στρατιωτικό κομισάριο της περιφέρειας Γόμελ.

“Οι στρατιωτικές ασκήσεις αυτού του είδους, πραγματοποιούνται παραδοσιακά για την αύξηση της μαχητικής ικανότητας και της επιχειρησιακής ετοιμότητας των στρατιωτικών διοικήσεων, αλλά και τη βελτίωση των στρατιωτικών γνώσεων, αλλά και των πρακτικών δεξιοτήτων, των στρατιωτικών στελεχών,” σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το BelTA, επικαλούμενο τον Κριβονόσοφ.

Από την 28η Ιουνίου μέχρι την 16η Ιουλίου θα διεξαχθούν ασκήσεις σε επίπεδο περιφερειακών αμυντικών σχηματισμών.

Η Λευκορωσία είναι στενή σύμμαχος της Ρωσίας, ενώ ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της δεν λαμβάνουν μέρος σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία, αλλά αποτέλεσε για τη Ρωσία ως εφαλτήριο για την εισβολή της στο ουκρανικό έδαφος στις 24 Φεβρουαρίου.

07:26: Η επίθεση στη Σεβεροντονιέτσκ διαρκεί περισσότερο απ’ ό,τι ήλπιζαν οι ρωσικές δυνάμεις

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κυριεύσει περίπου το ένα τρίτο της πόλης Σεβεροντονιέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όμως η επιχείρηση για την κατάληψή της διαρκεί περισσότερο από ό,τι ήλπιζαν, δήλωσε ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Τα πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος της Σεβεροντονιέτσκ σε συντρίμμια. Ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στο νοτιοανατολικό και στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης, αλλά οι ουκρανικές άμυνες καθυστερούν την προέλασή τους στο Ντονμπάς.

«Μπορούμε να πούμε ήδη ότι το ένα τρίτο της Σεβεροντονιέτσκ είναι πλέον υπό τον έλεγχό μας», δήλωσε στο TASS ο Λεονίντ Πάσετσνικ, ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας της Λουγκάνσκ. Μάχες μαίνονται στην πόλη, όπου τα ρωσικά στρατεύματα δεν προελαύνουν τόσο γρήγορα όσο ήθελαν, συνέχισε.

Ωστόσο «θέλουμε πάνω απ’ όλα να διατηρήσουμε την υποδομή της πόλης» όρθια, πρόσθεσε.

Την προώθηση των ρώσων περιπλέκει το γεγονός ότι στον τομέα της βιομηχανικής πόλης αυτής βρίσκονται αρκετά χημικά εργοστάσια.

Η Λουγκάνσκ αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη κρατική οντότητα από τη Ρωσία λίγο προτού ο ρωσικός στρατός προχωρήσει στην εισβολή στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου. Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του στη Δύση θεωρούν την περιοχή τμήμα της ουκρανικής επικράτειας. Η Ρωσία επικεντρώνει την πολεμική προσπάθειά της το τελευταίο διάστημα στην κατάληψη ολόκληρου του Ντονμπάς, της ανατολικής Ουκρανίας, όπου ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνωρίζει πως έχει μεταφερθεί η «μέγιστη δύναμη πυρός» των ρωσικών δυνάμεων.

03:03: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ που θα τις μειώσει κατά το 90% ως το τέλος του χρόνου   

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ ως το τέλος του χρόνου.

«Συμφωνήθηκε η απαγόρευση εξαγωγών του ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Αυτό καλύπτει πάνω από τα 2/3 των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, σταματώντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή», συνόψισε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες, ο κ. Μισέλ ανέφερε ότι εξαιρούνται προσωρινά από το εμπάργκο οι εισαγωγές πετρελαίου μέσω αγωγών.

Χάρη στην εθελοντική δέσμευση της Γερμανίας και της Πολωνίας να σταματήσουν τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, το εμπάργκο θα εξαλείψει «περίπου το 90%» των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου «μέχρι το τέλος του έτους», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ίδια συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε ότι για το υπόλοιπο 10%, το Συμβούλιο θα επανέλθει το ταχύτερο δυνατό.

Η εξαίρεση των εισαγωγών μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, ο οποίος προμηθεύει ιδίως την Ουγγαρία, επέτρεψε να αρθεί το βέτο της Βουδαπέστης, που εμπόδιζε για αρκετές εβδομάδες την εφαρμογή του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Εκτός από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η 6η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον αποκλεισμό από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT τριών ρωσικών τραπεζών, ιδίως της Sberbank, την απαγόρευση μετάδοσης των εκπομπών τριών ρωσικών κρατικών τηλεοπτικών σταθμών στην ΕΕ και κυρώσεις σε βάρος περίπου εξήντα προσώπων που ευθύνονται ιδίως για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Η οριστική συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το 6ο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να εγκριθεί εντός της εβδομάδας από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών και να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

02:55: Η ΕΕ αποφασίζει να μειώσει κατά 90% τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία εντός 2022        

Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν χθες το βράδυ την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας, που θα μειώσει κατά το μεγαλύτερο μέρος τους τις εισαγωγές από τη χώρα αυτή μέσα στη χρονιά, με εξαίρεση την Ουγγαρία, ανακοίνωσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Η κατ’ αρχήν συμφωνία αφορά προς το παρόν «πάνω από τα δύο τρίτα των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία», συνόψισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Θα επιτρέψει να «κοπεί μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης της πολεμικής μηχανής» της Ρωσίας και να ασκηθεί η«μέγιστη πίεση» στη Μόσχα για να βάλει τέλος στον πόλεμο, διαβεβαίωσε ο Βέλγος μέσω Twitter.

Χάρη στις εθελοντικές δεσμεύσεις της Γερμανίας και της Βαρσοβίας να σταματήσουν τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, το ευρωπαϊκό εμπάργκο θα περικόψει κατά «περίπου 90% τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως το τέλος της χρονιάς», διευκρίνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επίσης μέσω Twitter.

Οι εισαγωγές μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, που τροφοδοτεί κυρίως την Ουγγαρία, αρχικά θα εξαιρεθούν, στοιχείο που επέτρεψε να αρθεί το βέτο της Βουδαπέστης, η οποία εμπόδιζε εδώ και αρκετές εβδομάδες την εφαρμογή του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ουγγαρία, περίκλειστη χώρα δίχως πρόσβαση στη θάλασσα, εξαρτάται κατά το 65% για τον εφοδιασμό της με πετρέλαιο από τον αγωγό Ντρούζμπα.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, το προοδευτικό εμπάργκο της ΕΕ θα περιορίσει καταρχάς το πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης· πρόκειται για τα δύο τρίτα του ρωσικού πετρελαίου που αγοράζει η ΕΕ.

Θα γίνουν διαπραγματεύσεις «το συντομότερο» για να τερματιστούν και οι υπόλοιπες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Υπό διαπραγμάτευση εδώ και έναν μήνα, το νέο πακέτο κυρώσεων συμπεριλαμβάνει επίσης τη διεύθυνση της μαύρης λίστας της ΕΕ με την προσθήκη σε αυτή περίπου εξήντα προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, του πατριάρχη Κύριλλου. Περιλαμβάνει επίσης τον αποκλεισμό τριών ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα SWIFT, συμπεριλαμβανομένης της Sberbank, του μεγαλύτερου ρωσικού πιστωτικού ιδρύματος (37% της αγοράς).

«Οι τσακωμοί στην Ευρώπη πρέπει να σταματήσουν (...), η Ευρώπη πρέπει να δείξει τη δύναμή της», καθώς «το μόνο που καταλαβαίνει η Ρωσία» είναι «η δύναμη», είπε στους ευρωπαίους ηγέτες παρεμβαίνοντας στη σύνοδο κορυφής ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες.

01:34: Η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για το εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας θα μειώσει κατά το 90% τις εισαγωγές ρωσικού αργού στην Ευρώπη εντός 2022

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας πως με την απόφαση αυτή θα μειωθεί κατά περίπου το 90% η ποσότητα των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού αργού μέσα στη χρονιά.

01:30: Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για τη χορήγηση χρηματοδότησης 9 δισεκ. ευρώ από την ΕΕ στο Κίεβο

Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκαν υπέρ της πρότασης να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία για να υποστηριχθεί η οικονομία της χώρας στην οποία εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

01:24: Η ΕΕ θα μειώσει κατά 90% τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία εντός 2022

Κατά 90% αναμένεται να περικοπούν οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσα στο 2022, μετά τη συμφωνία να επιβληθεί εμπάργκο που κλείστηκε στη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πρόκειται για τα δύο τρίτα των ποσοτήτων ρωσικού πετρελαίου, που εισάγονται στην ευρωπαϊκή αγορά διά θαλάσσης, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα προέλθει από το κλείσιμο του βόρειου τμήματος του αγωγού Ντρούζμπα και δεσμεύσεις της Γερμανίας και της Πολωνίας.

Ο ίδιος ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι  εγκρίθηκε επίσης το υπόλοιπο έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

01:00: Επιτεύχθηκε συμφωνία στην ΕΕ για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας

Επιτεύχθηκε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Καλύπτει αμέσως πάνω από τα δύο τρίτα των (σ.σ. ευρωπαϊκών) εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο» ανέφερε ο κ. Μισέλ.

Πρόσθεσε ότι «το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει (κι) άλλα σκληρά μέτρα: Την αφαίρεση από το SWIFT της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, την απαγόρευση άλλων 3 ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News