Θρίλερ στον Περσικό Κόλπο: Σε ανοικτή γραμμή Αθήνα και Λευκωσία - Οι ΗΠΑ στο πλευρό της Ελλάδας

Ελλάδα
Θρίλερ στον Περσικό Κόλπο: Σε ανοικτή γραμμή Αθήνα και Λευκωσία - Οι ΗΠΑ στο πλευρό της Ελλάδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια - Κασουλίδη για το συντονισμό της απελευθέρωσης των ναυτικών - Η σύσταση στα ελληνικά πλοία και οι ενέργειες - Ο Μπλίνκεν καταδικάζει την κατάσχεση των ελληνικών πλοίων από το Ιράν

Παρατείνεται η αγωνία για την επιστροφή του 28χρονου Κρητικού β’ μηχανικού από τη Σητεία, Μανόλη Δεδεάκη, του πλοίου Prudent Warrior με ελληνική σημαία, που μαζί με ένα ακόμη ελληνικό πλοίο παραμένουν απο την Παρασκευή 27 Μαΐου έως και σήμερα Δευτέρα 30 Μαΐου, υπό ιρανική κατοχή στον Περσικό Κόλπο, ενέργεια την οποία η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει εντελώς απρόκλητη και παράνομη.

Η αγωνία για τους Έλληνες ναυτικούς που βρίσκονται στα δύο ελληνόκτητα τάνκερ κορυφώνεται, με την ελληνική κυβέρνηση να βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η επιχείρηση απελευθέρωσης των μελών του πληρώματος και των δυο πλοίων.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, 30 Μαΐου, Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε την κατάσχεση των δύο ελληνκών τάνκερ από το Ιράν, κατά τη συνομιλία που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, «του βασικού μας συμμάχου στο ΝΑΤΟ και εταίρου υπό το φως αυτής αδικαιολόγητης κατάσχεσης», τονίζεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων αλλά και των πληρωμάτων τους» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ και της Κύπρου.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου με κύριο θέμα της συνομιλίας τους τα δυο ελληνόκτητα πλοία που κρατούνται στο Ιράν.

Οι κύριοι Νίκος Δένδιας και Ιωάννης Κασουλίδης, συζήτησαν τα τεκταινόμενα στην υπόθεση, ώστε να συντονιστούν, αλλά και να ενταθούν, οι ενέργειες Ελλάδας και Κύπρου για να λάβει άμεσα τέλος το θρίλερ που διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες.

Ανάμεσα στο πλήρωμα βρίσκονται δέκα Έλληνες κι ένας Κύπριος. Πιο συγκεκριμένα, στο Delta βρίσκονταν 25 άτομα ως πλήρωμα, εκ των οποίων δύο Έλληνες, ενώ στο Warrior ήταν παρόντα εκείνη τη στιγμή 23 άτομα ως μέλη του πληρώματος, εκ των οποίων οκτώ είναι Έλληνες και ένας Κύπριος.

Όπως έχει γίνει γνωστό το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια μετέφερε φορτίο πετρελαίου από τη Βασόρα του Ιράκ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την κατάληψη των δυο ελληνικών πλοίων, γνωστοποίησαν οι ίδιοι οι Ιρανοί με ανακοίνωση που εξέδωσαν και συγκεκριμένα από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) γνωστοποιώντας ότι «οι ναυτικές δυνάμεις του IRGC κατέλαβαν σήμερα (σ.σ. χθες Παρασκευή) δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο λόγω παραβιάσεων που διαπράχθηκαν», χωρίς, ωστόσο, να κατονομάζουν το είδος των παραβιάσεων, το οποίο υποκίνησε την «πειρατεία».

Ωστόσο, επίσημα οι ιρανικές αρχές δεν έχουν δηλώσει το λόγο για την ομηρεία των δύο ελληνόκτητων τάνκερ αλλά αφήνουν να εννοηθεί ότι κρατούνται για τον έλεγχο εγγράφων.

«Η όλη κατάσταση είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Το δυστύχημα είναι ότι έχουμε βρεθεί ανάμεσα” τόνισε ο διευθυντής της εταιρείας τάνκερ Prudent Warrior, Γιώργος Βακιρτζής. Το ένα από τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια το «Prudent Warrior» έδεσε με εντολή της Τεχεράνης στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, στην περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ, ενώ το «Delta Poseidon» παραμένει στο σημείο που έγινε η επιχείρηση της κατάληψης.

Η οικογένειά του αναμένει εναγωνίως την επιστροφή του

Την ίδια ώρα, ώρες αγωνίας, συνεχίζει να ζει η οικογένειά του 28χρονου Κρητικού, περιμένοντας την επιστροφή του. Tο απόγευμα του Σαββάτου 28 Μαΐου, το τηλέφωνο χτύπησε και οι γονείς, οι οποίοι μίλησαν την Κυριακή 29 Μαΐου, στο neakriti.gr, κατάφεραν να επικοινωνήσουν απευθείας με τον Μανόλη, o οποίος τους επιβεβαίωσε ότι όλοι από το πλήρωμα είναι σώοι και ασφαλείς.

«Το απόγευμα του Σαββάτου, για πολύ λίγο, είχαμε μια και μοναδική επικοινωνία κατά τις 7 το απόγευμα. Μόνο και μόνο για να μας πει ότι όλοι είναι καλά. Τους δώσανε τα κινητά τους, αλλά δεν υπάρχει καθόλου επικοινωνία μέσω ίντερνετ», τόνισε η μητέρα του νεαρού. Τα κινητά επιστράφηκαν στα μέλη των πληρωμάτων, επιτρέποντας να μιλήσουν έστω και για λίγο με τις οικογένειές τους, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πατέρας του νεαρού: «Υπάρχει αγωνία, αλλά αφού μιλήσαμε με το παιδί μάθαμε ότι οτιδήποτε συμβεί μπορούν να μας πάρουν τηλέφωνο. Μέχρι χθες (σ.σ. προχθές) ανησυχούσαμε».

Η μητέρα, η οποία είχε ενημερωθεί από τον γιο της για το πώς έγινε το ρεσάλτο στα ελληνικά πλοία, προέβη σε μια συγκλονιστική περιγραφή: «Δεκαοχτώ άτομα, οπλισμένοι, τους βάλανε όλους στη γέφυρα. Τους είπανε “τέλος η αρχηγία σας εδώ, τώρα εμείς κάνουμε κουμάντο”. Για κάποιες ώρες τούς πήρανε τα κινητά. Για κάποιες ώρες υπήρξε ένταση, αγωνία και τρόμος. Τους είπανε “δεν πρόκειται να σας πειράξουμε. Εμείς δε θέλουμε κάτι από σας”».

«Στην αρχή φοβηθήκανε πάρα πολύ. Ήταν όλοι στη γέφυρα. Περιμένανε τα ελικόπτερα και ειδοποίησε ο καπετάνιος και όλο το πλήρωμα ανέβηκε στη γέφυρα του πλοίου», πρόσθεσε ο πατέρας του 28χρονου.

Το “Delta Poseidon” βρίσκεται και αυτό ακινητοποιημένο στην ίδια θαλάσσια περιοχή. Μάλιστα, οι δύο καπετάνιοι είχαν μεταξύ τους επικοινωνία, με βάση την οποία φαίνεται να προκύπτει ότι το πρώτο σκάφος είναι πιθανόν να απεγκλωβιστεί νωρίτερα.

«Είναι λίγο πιο πέρα, πιο μακριά. Είχαν μια μικρή επικοινωνία οι καπετάνιοι, και κάτι είπανε ότι το βαπόρι το άλλο μπορεί να φύγει γρήγορα. Δεν ξέρω βέβαια τι ακριβώς θα γίνει», τόνισε ο πατέρας.

Η κίνηση του ιρανικού καθεστώτος έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να προβαίνει σε έντονα διαβήματα, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό καθεστώτος ομηρίας για τα πληρώματα και τα ελληνόκτητα τάνκερ.

«Αυτό που βιώνει τώρα ο γιός μου, το έχω περάσει και εγώ»

Ο Μανόλης Δεδεάκης, αν και μόλις 28 ετών, κατάγεται από ναυτική οικογένεια και ταξιδεύει ήδη 6 χρόνια. Μάλιστα, όπως εξήγησε ο πατέρας του στο neakriti.gr, «αυτό που βιώνει τώρα ο γιός μου, το έχω περάσει και εγώ»

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο 28χρονος είναι ψύχραιμος και καλά στην υγεία του όπως και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος.

Η Ιρανική φρουρά που εγκαταστάθηκε στο πλοίο επέστρεψε τα κινητά τηλέφωνα στα μέλη του πληρώματος και ο 28χρονος κατάφερε παρά τις δυσκολίες σύνδεσης να επικοινωνήσει ήδη με τη σύντροφο του, καθησυχάζοντας την οικογένεια του: «Είναι ευδιάθετος. Όπως μας είπε στην αρχή όλα τα μέλη του πληρώματος, ταρακουνήθηκαν λίγο. Ήταν σε αμηχανία, αλλά μετά ηρέμησαν. Οι Ιρανοί τους συμπεριφέρονται πάρα πολύ καλά, και μας έχουν διαβεβαιώσει ότι όλα θα πάνε καλά. Έχω μιλήσει και με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη, από τον οποίο πήραμε επίσης θετικές επιβεβαιώσεις. Θέλω να πιστεύω πως το όλο ζήτημα θα έχει σύντομα αίσιο τέλος. Το πλοίο είναι αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι» αναφέρει μεταξύ άλλων, ο πατέρας του Μανόλη.

Ερωτηθείς αν φοβάται για το τί μπορεί να συμβεί, ο κ. Δεδεάκης απάντησε ότι «στην τηλεφωνική επαφή που είχαμε, αν και ο γιός μου δεν μπορούσε να μιλήσει πολύ, μας είπε ότι απλώς τους δώσανε τα τηλέφωνα πίσω. καθώς τους τα είχαν πάρει από την πρώτη μέρα, αλλά σύμφωνα με τα όσα μας είπε τα ξημερώματα της επόμενης μέρας τους τα ξαναέδωσαν. Τους αφήνουν να κυκλοφορούν πάνω στο πλοίο και δεν υπάρχει η πίεση που υπήρχε την πρώτη μέρα. Τώρα τα πράγματα είναι πιο χαλαρά και όπως μας ενημέρωσε τους συμπεριφέρονται πάρα πολύ σωστά. Έχει μείνει μέσα μια μονάδα ασφαλείας, δηλαδή περίπου δέκα άτομα, όχι παραπάνω. Ευελπιστούμε το συντομότερο δυνατό το πρόβλημα να έχει αποκατασταθεί και να επέλθει η ηρεμία και η κανονικότητα».

Ο Μανόλης Δεδεάκης, ταξίδευε για πρώτη φορά με τη συγκεκριμένη εταιρία, όπως εξηγεί ο πατέρας του, έμπειρος ναυτικός που έχει ζήσει ανάλογες περιπέτειες στη θάλασσα: «Έχω ζήσει στον Περσικό Κόλπο και ξέρω πως είναι τα πράγματα εκεί. Έχω περάσει πολλά. Αυτό που βιώνει τώρα ο γιός μου, το έχω περάσει και εγώ», κατέληξε.

Ο υπουργός

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης βρίσκεται σε επικοινωνία με τους πλοιάρχους και έχει συνεχή ενημέρωση για την κατάσταση των ναυτικών που παραμένουν στις γέφυρες, είτε τις καμπίνες των δεξαμενόπλοιων. Παράλληλα, για την επίθεση κατά των δύο πλοίων υπό ελληνική σημαία στον Περσικό Κόλπο προέβη στην εξής δήλωση: «Η επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει από χθες προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα.

Τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους. Σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία».

Οι ναυτικοί

Την άμεση παρέμβαση από την κυβέρνηση, τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Ναυτιλίας για τον απεγκλωβισμό των ναυτεργατών των δύο δεξαμενόπλοιων στο Ιράν και τον ασφαλή επαναπατρισμό τους απαιτεί η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΠΕΣ ΝΑΤ). Παράλληλα, ζητά την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της ασφάλειας και της ζωής των πληρωμάτων στην περιοχή του Περσικού και άλλες περιοχές, και την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Συγκεκριμένα σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η κατάληψη των δύο τάνκερ «είναι απόρροια της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στην εμπόλεμη σύγκρουση ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- Ε.Ε. με τη Ρωσία στο μέτωπο της Ουκρανίας, για τον έλεγχο περιοχών γεωστρατηγικής σημασίας, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και αγωγών ενέργειας. Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ναυτεργατών. Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι η εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές κόντρες ανάμεσα στους Αμερικάνους- ΝΑΤΟ- Ε.Ε. με τις Ρωσία-Κίνα κ.λπ. πυροδοτεί επικίνδυνες εξελίξεις για όλους τους λαούς, όπως και για τους ναυτεργάτες που, λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος, έχουν πληρώσει πολύ ακριβά, ακόμα και με τη ζωή τους, τα ταξίδια σε εμπόλεμες ζώνες».

«Απαράδεκτη η κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων»

Για «απαράδεκτη κατάσχεση» των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο, σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της στις ιρανικές Αρχές.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο», αναφέρει ο κ. Στάνο. «Θέσαμε αμέσως το ζήτημα της κατάσχεσης και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας στις ιρανικές Αρχές γι’ αυτές τις πράξεις, και ζητάμε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση», προσθέτει. Επίσης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η ελεύθερη ροή του εμπορίου είναι βασικές αρχές που πρεσβεύει η Ε.Ε.».

Σε λιμάνι έδεσε το Prudent Warrior

Χωρίς τέλος φαίνεται ότι είναι το θρίλερ με τα δύο τάνκερ υπό ελληνική σημαία που κατελήφθησαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν καθώς τα δύο πλοία παραμένουν υπό «αιχμαλωσία» με τους συγγενείς των Ελλήνων ναυτικών που βρίσκονται σε αυτά να ζουν ώρες αγωνίας.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ το ένα από τα δύο τάνκερ το «Prudent Warrior» βρίσκεται πλέον στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς όπου έχει «δέσει» με την εκτίμηση που υπάρχει να είναι ότι οι ιρανικές αρχές θα προχωρήσουν σε απάντληση του φορτίου του.

Όσο για το δεύτερο τάνκερ, το «Delta Poseidon» παραμένει στην ίδια θέση με την τελευταία που είχε όταν υπήρξε η τελευταία επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στα δύο ελληνόκτητα πλοία βρίσκονται ομάδες περιφρούρησης από τις ιρανικές δυνάμεις με τους Έλληνες ναυτικούς να είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με όσα έχουν μεταφέρει συγγενείς που κατάφεραν να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Η επίσημη ιρανική λιμενική αρχή (ΡΜΟ) υποστηρίζει ότι ο επίσημος λόγος της κατάληψης των δύο τάνκερ ήταν ότι προέβησαν σε «θαλάσσιες παραβιάσεις», χωρίς δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις και να αρκείται σε μια έρευνα που διεξάγεται «με βάση αποδείξεις και έγγραφα».

Αντίθετα οι Φρούροι της Επανάστασης, άνδρες των οποίων κατέλαβαν τα δύο τάνκερ – παρά τις διεθνείς αντιδράσεις – απειλούν ότι θα προχωρήσουν στην κατάληψη και άλλων ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο αν «η Ελλάδα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες», στοχεύοντας σε 17 ελληνικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή.

Ιράν: «Τα παιδιά μας είναι καλά στην υγεία τους», λέει ο πατέρας ενός εκ των ναυτικών

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, μίλησε ο Γιάννης Βεβαιάκης, πατέρας του Μανόλη Βεβαιάκη, ενός εκ των ναυτικών που βρίσκονται στα δυο τάνκερ που κατέλαβαν οι «Φρουροί της Επανάστασης» στον Περσικό κόλπο.

Όπως είπε με ανακούφιση, χθες κατάφεραν να μιλήσουν αφού τους επέστρεψαν τα κινητά τους τηλέφωνα τα οποία τους είχαν αφαιρέσει αρχικά και πληροφορήθηκαν ότι όλοι οι ναυτικοί μας είναι καλά στην υγεία τους.

«Στην αρχή ανησυχήσαμε, αλλά τώρα έχουμε ηρεμήσει. Το παιδί μας είπε ότι είναι καλά, αλλά δεν τους έχουν ενημερώσει για το τι θα γίνει στη συνέχεια», είπε ο κ. Βεβαιάκης και συμπλήρωσε, «Οι φρουροί παραμένουν στη γέφυρα του πλοίου και ελέγχουν το δορυφορικό σύστημα, οπότε δεν επικοινωνήσαμε ξανά γιατί αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω των κινητών τηλεφώνων αλλά αυτά χρειάζονται κάρτες οι οποίες είναι ελάχιστες στο πλοίο».

Στην εκπομπή μίλησε και ο Γ. Αϊλαμάκης, αντιδήμαρχος Σητείας και ξάδελφος ναυτικού που βρίσκεται στα τάνκερ που έχουν καταληφθεί από τους Ιρανούς στον Περσικό κόλπο.

«Τα παιδιά είναι καλά, δεν τους ασκήθηκε καμιά βία, τους φέρθηκαν καλά. Στην αρχή αιφνιδιαστήκαμε, αλλά τώρα είμαστε αισιόδοξοι», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ΟΡΕΝ μίλησε το πρωί της Δευτέρας και η μητέρα του Έλληνα ναυτικού, η κυρία Ελπίδα Βεβεάκη, μεταφέροντας τα όσα τη είπε ο 30χρονος γιος της για όσα συμβαίνουν στα δύο πλοία αλλά και την έκκλησή της να υπάρξει σύντομα λύση στο θρίλερ για να μπει ένα τέλος, όπως είπε, στην ψυχοφθόρα διαδικασία που βιώνουν οι άνθρωποι των ναυτικών. 

//--> //-->

«Επικοινωνήσαμε το Σάββατο το απόγευμα. Ευτυχώς είναι καλά όλοι, δεν τους έχουν πειράξει. Δεν ξέρουν γιατί έχει γίνει αυτή η ιστορία. Περιμένουμε το καλύτερο» είπε αρχικά η κυρία Βεβεάκη.

Μεταφέροντας τα συναισθήματα του γιου της αλλά και των άλλων ναυτικών στα δύο τάνκερ η κυρία Βεβεάκη πρόσθεσε ότι «την Παρασκευή φοβήθηκαν όλοι όταν έγινε το ρεσάλτο με το ελικόπτερο. Δεν είναι ό,τι καλύτερο να είσαι στη δουλειά σου και να εμφανίζονται οι άλλοι με τα όπλα. Τους είπαν εμείς κάνουμε κουμάντο, αλλά ευτυχώς όλα καλά μέχρι στιγμής».

Σύμφωνα με την ίδια οι Ιρανοί έχουν ελεύθερους τους ναυτικούς μέσα στο πλοίο «να κινούνται στις καμπίνες, στην τραπεζαρία και τις δουλειές τους» προσθέτοντας ότι τους έχουν αγκυροβολήσει ανοιχτά του Ιράν.

«Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, ούτε η εταιρία, ούτε πολύ περισσότερο το πλήρωμα. Ελπίζω να τελειώσουν όλα γρήγορα, παρακαλώ το κράτος να κάνει ό,τι μπορεί για να γυρίσουν γρήγορα όλοι σπίτι τους γιατί είναι πολύ ψυχοφθόρα διαδικασία» κατέληξε η μητέρα του Έλληνα ναυτικού.

//--> //--> Το Παρίσι καταγγέλλει την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν

Η κατάσχεση από το Ιράν των δύο τάνκερ με ελληνική σημαία στα ύδατα του Κόλπου συνιστά «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου που η Γαλλία καταδικάζει απερίφραστα», αντέδρασε την Κυριακή η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών

«Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα πληρώματα και τα πλοία», αναφέρεταρι στη σχετική ανακοίνωση που καταλήγει: «Η Γαλλία επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στους κανόνες του διεθνούς δικαίου που προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στη θάλασσα. Ζητάμε από το Ιράν να σταματήσει αμέσως τις ενέργειές του που αντιβαίνουν σε αυτούς».

(Φωτογραφία AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News