Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι μάχες κλιμακώνονται για τον έλεγχο του Ντονμπάς

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι μάχες κλιμακώνονται για τον έλεγχο του Ντονμπάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 94η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Τον φόβο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να πλησιάζει ένα σημείο καμπής μοιράζονται Κίεβο και Δύση, καθώς οι δυνάμεις των εισβολέων, αργά αλλά σταθερά, επεκτείνονται στο Ντονμπάς, βασικό στόχο του Κρεμλίνου μετά την αποτυχία των ρωσικών επιχειρήσεων στο Κίεβο και τη δεύτερη μεγαλύτερη ουκρανική πόλη, το Χάρκοβο.

Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία είναι ακόμη χειρότερη απ’ όσο έχει περιγράφει, και η χώρα έχει ανάγκη από νέο βαρύ οπλισμό ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών.

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

22:00: Ουκρανία: Οι μάχες κλιμακώνονται για τον έλεγχο του Ντονμπάς

21:43: Γερμανία: Τηλεφωνική συνομιλία Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν με Βλαντίμιρ Πούτιν

Τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 80 λεπτών, με κεντρικό θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, είχαν σήμερα από κοινού ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε πριν από λίγο η καγκελαρία, επισημαίνοντας ότι οι δύο ηγέτες ζήτησαν από τον κ. Πούτιν την άμεση κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν τον ρώσο πρόεδρο να συμμετάσχει σε σοβαρές απευθείας διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να εξευρεθεί διπλωματική λύση, ενώ του ζήτησαν να διασφαλίσει τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης του άμαχου πληθυσμού. Σημείωσαν πάντως θετικά τη δέσμευση του Βλαντίμιρ Πούτιν να μεταχειρίζεται τους αιχμαλώτους σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ιδίως τη Σύμβαση της Γενεύης, και να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού.

Ο καγκελάριος Σολτς και ο πρόεδρος Μακρόν αναφέρθηκαν ακόμη στην παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση, η οποία είναι ιδιαίτερα τεταμένη ως αποτέλεσμα του ρωσικού πολέμου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της καγκελαρίας, ο πρόεδρος Πούτιν διαβεβαίωσε ότι θα επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, ειδικά δια θαλάσσης. Επιπλέον, δεσμεύθηκε ότι το άνοιγμα της ζώνης των ναρκοπεδίων που δημιουργήθηκαν για την προστασία των ουκρανικών λιμανιών, θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την εξαγωγή των σιτηρών και όχι για στρατιωτικές επιθετικές ενέργειες. Οι τρεις ηγέτες, τονίζει η καγκελαρία, συμφώνησαν ακόμη στον κεντρικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη και την εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας.

21:15: Οι Ρώσοι δεν ετοιμάζουν νέα επίθεση στο Κίεβο

//--> //-->

20:41: Το «ύστατο χαίρε» στους Ουκρανούς πεσόντες στην πόλη Βιννίτσα της Ουκρανίας

20:00: Ο πρόεδρος Πούτιν προειδοποιεί ότι η συνέχιση των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία οδηγεί σε περαιτέρω «αποσταθεροποίηση»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε σήμερα τον "επικίνδυνο χαρακτήρα" των παραδόσεων δυτικών όπλων στην Ουκρανία και προειδοποίησε για περαιτέρω "αποσταθεροποίηση", κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

"Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε τον επικίνδυνο χαρακτήρα (του γεγονότος) ότι η Ουκρανία συνεχίζει να κατακλύζεται από δυτικά όπλα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της κατάστασης και επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης", σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική συνομιλία.

19:12: Εικόνες καταστροφής από το χωριό Μποροντυάνκα στην περιοχή του Κιέβου

https://twitter.com/nexta_tv/status/1530466048285212672

18:48: The Sun: Εικόνες καταστροφής από το εργοστάσιο του Azovstal στην Μαριούπολη

18:00: Οι ρωσικές απώλειες από την αρχή της εισβολής σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό

https://twitter.com/KyivIndependent/status/1530443767274254336

17:32: Η Μόσχα λέει ότι κατέλαβε πόλη-κλειδί την ώρα που δοκίμασε υπερηχητικό πύραυλο

//--> //-->

17:16: Πόλεμος στην Ουκρανία: Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν και Σολτς με Πούτιν

16:48: Η G7 εργάζεται ώστε να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές σιτηρών και να αποτραπεί μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε σήμερα στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι οι διεθνείς εταίροι της Βρετανίας εργάζονται εντατικά για να βρουν τρόπους, ώστε να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και να αποτραπεί μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ο Τζόνσον που μιλάει τακτικά με τον Ζελένσκι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, είπε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν την σπουδαιότητα της διατήρησης της ενότητας της διεθνούς κοινότητας, σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

“Ο ίδιος, τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί με τους εταίρους του στην G7 ασκώντας πιέσεις για ταχεία πρόοδο,” σύμφωνα με ένα γραπτό αντίγραφο της τηλεφωνικής συνομιλίας, σχετικά με την εξαγωγή σιτηρών.

“Οι ηγέτες συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα, αλλά και για την ανάγκη χαλάρωσης από τη Ρωσία του ναυτικού αποκλεισμού, ώστε να επιτραπεί η ασφαλής διέλευση των πλοίων.

16:02: Το Κίεβο άρχισε να παραλαμβάνει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109, που θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις που μάχονται κατά της ρωσικής εισβολής

Η Ουκρανία άρχισε να παραλαμβάνει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon από τη Δανία και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109 από τις ΗΠΑ, όπως ανέφερε σήμερα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ, τονίζοντας ότι τα αναφερόμενα οπλικά συστήματα θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις που μάχονται για την απώθηση της εισβολής των Ρώσων.

“Η παράκτια άμυνα της χώρας μας δεν θα ενισχυθεί μόνο από τους πυραύλους Harpoon, που θα χρησιμοποιηθούν από εκπαιδευμένες ομάδες Ουκρανών,” έγραψε ο Ρεζνίκοφ στη σελίδα του στο Facebook.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πύραυλοι παράκτιας άμυνας κατά στόχων επιφανείας Harpoon θα χρησιμοποιηθούν μαζί με τους ουκρανικούς πυραύλους Neptune ενισχύοντας την παράκτια άμυνα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου και του λιμανιού της Οδησσού στα νότια της χώρας.

15:38: Ο πρώην πρόεδρος Μεντβέντεφ καλεί για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί «ξένων πρακτόρων»

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να κάνει πιο αυστηρούς τους νόμους της για τους “ξένους πράκτορες” και να διώξει ποινικά τα πρόσωπα που εργάζονται για τα συμφέροντα ξένων χωρών.

Η Ρωσία έχει νομοθεσία που χαρακτηρίζει ομάδες και πρόσωπα ως ξένους πράκτορες. Πρόκειται για έναν χαρακτηρισμό που εμπεριέχει υπαινιγμούς κατασκοπείας της σοβιετικής περιόδου, στην περίπτωση που υπάρχουν εμπλεκόμενοι σε αυτή τη δραστηριότητα, που οι αρχές την θεωρούν ως πολιτική δραστηριότητα.

Δεκάδες επικριτές του Κρεμλίνου έχουν καταγραφεί ως ξένοι πράκτορες, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, αλλά και ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ αρκετοί από αυτούς, έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

Ο Μεντβέντεφ που τώρα είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφάλειας της Ρωσίας, δήλωσε ότι η επιβολή της νομοθεσίας περί “ξένων πρακτόρων” πρέπει να επιταχυνθεί, καθώς η Ρωσία συνεχίζει την πολεμική εμπλοκή της στην Ουκρανία, ενώ εφαρμόζονται σε βάρος της, κυρώσεις άνευ προηγουμένου από τη Δύση.

14:28: Ανοίγει ξανά η όπερα του Κιέβου μετά την έναρξη του πολέμου

//--> //-->

13:40: Το Κίεβο άρχισε να παραλαμβάνει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109, που θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις που μάχονται κατά της ρωσικής εισβολής

Η Ουκρανία άρχισε να παραλαμβάνει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon από τη Δανία και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109 από τις ΗΠΑ, όπως ανέφερε σήμερα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ, τονίζοντας ότι τα αναφερόμενα οπλικά συστήματα θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις που μάχονται για την απώθηση της εισβολής των Ρώσων.

“Η παράκτια άμυνα της χώρας μας δεν θα ενισχυθεί μόνο από τους πυραύλους Harpoon, που θα χρησιμοποιηθούν από εκπαιδευμένες ομάδες Ουκρανών,” έγραψε ο Ρεζνίκοφ στη σελίδα του στο Facebook.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πύραυλοι παράκτιας άμυνας κατά στόχων επιφανείας Harpoon θα χρησιμοποιηθούν μαζί με τους ουκρανικούς πυραύλους Neptune ενισχύοντας την παράκτια άμυνα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου και του λιμανιού της Οδησσού στα νότια της χώρας

12:30: Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι έχει τον πλήρη έλεγχο της πόλης Λιμάν

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η ουκρανική πόλη Λιμάν ελέγχεται πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά και τις δυνάμεις που υποστηρίζουν οι Ρώσοι στην ανατολική Ουκρανία.

Η ανακοίνωση αυτή, έγινε δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση των Ρώσων αποσχιστών από την αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης. Πρόκειται για ένα κέντρο σιδηροδρομικών συγκοινωνιών που βρίσκεται στα δυτικά του Σιεβιεροντονέτσκ.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε χθες, ότι η Ρωσία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Λιμάν, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις εμποδίζουν μία προώθηση των Ρώσων στρατιωτών προς το Σλοβιάνσκ, μία πόλη που βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας προς τα νοτιοδυτικά.

Ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις πολεμούν για τον έλεγχο της Λιμάν, εδώ και αρκετές ημέρες.

12:15: Ρωσία: Επιτυχής δοκιμαστική εκτόξευση του υπερηχητικού πυραύλου Zircon

Η Ρωσία προχώρησε σε μία επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση ενός υπερηχητικού πυραύλου Zircon τύπου κρουζ που πέταξε καλύπτοντας μία απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας.

Η εκτόξευση του πυραύλου έγινε από τη Θάλασσα Μπάρεντς πλήττοντας ένα στόχο στη Λευκή Θάλασσα. Σε σχετικό βίντεο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας φαίνεται η εκτόξευση του πυραύλου από ένα πλοίο, αλλά και η απότομη τροχιά της πτήσης που ακολούθησε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει περιγράψει τον πύραυλο Zircon ως ένα όπλο που ανήκει στη νέα γενιά των ασυναγώνιστων ρωσικών οπλικών συστημάτων νέας τεχνολογίας.

Τα υπερηχητικά όπλα μπορούν να πετούν με ταχύτητες που μπορούν να φτάσουν κατά εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου, ενώ η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του Zircon από πολεμικά πλοία και υποβρύχια την προηγούμενη χρονιά.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν υποστεί βαριές απώλειες τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε οπλικά συστήματα στη διάρκεια της τρίμηνης εισβολής τους στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει ως μία “ειδική στρατιωτική επιχείρηση.”

Ωστόσο, η Ρωσία συνεχίζει να πραγματοποιεί θεαματικές δοκιμές οπλικών συστημάτων, προκειμένου να υπενθυμίζει στον κόσμο την προηγμένη δυναμική της πυραυλικής τεχνολογίας της.

Τον προηγούμενο μήνα, προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου Sarmat που μπορεί να μεταφέρει δέκα ή περισσότερες πολεμικές κεφαλές με δυνατότητα πλήγματος σε έδαφος των ΗΠΑ.

10:45: Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου δηλώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη στην όποια συμφωνία με τη Ρωσία

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου και διαπραγματευτής στις ειρηνευτικές συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη στην όποια συμφωνία με τη Ρωσία και ότι η εισβολή της Μόσχας μπορεί να σταματήσει μόνο με τη βία.

«Η όποια συμφωνία με τη Ρωσία δεν αξίζει τίποτα», ανέφερε ο Ποντολιάκ σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram. «Είναι δυνατόν να διαπραγματευτεί κάποιος με μία χώρα που ψεύδεται συνεχώς με κυνικό και προπαγανδιστικό τρόπο;».

«Η Ρωσία έχει αποδείξει ότι είναι μια βάρβαρη χώρα που απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια», δήλωσε ο Ποντολιάκ. «Έναν βάρβαρο μπορεί να τον σταματήσει κανείς μόνο με τη βία».

09:10: Περίπου 10.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στο Λουχάνσκ, λέει ο τοπικός κυβερνήτης

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ της Ουκρανίας, ο Σέρχι Γκαϊντάι, δήλωσε νωρίς σήμερα ότι περίπου 10.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην ανατολική περιοχή της χώρας.

«Πρόκειται για μονάδες που είναι μόνιμα στην επαρχία Λουχάνσκ, που προσπαθούν να επιτεθούν και να σημειώσουν πρόοδο προς όποια κατεύθυνση μπορούν», δήλωσε ο Γκαϊντάι στην ουκρανική τηλεόραση.

Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει τα στοιχεία από ανεξάρτητη πηγή.

08:35: 31.219 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (27/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 294 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 56 ανήλικοι.

Από τον Προμαχώνα: 100

Από Ευζώνους: 29

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 92

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 45 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 12 και στα λοιπά αεροδρόμια 16.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 31.219 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.904 ανήλικοι.

07:00: "Μήνυμα προς τον κόσμο"- Λιθουανοί συγκεντρώνουν χρήματα για να αγοράσουν drone για την Ουκρανία               

Εκατοντάδες Λιθουανοί συνεισφέρουν χρήματα για την αγορά ενός εξελιγμένου στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) προκειμένου να στηρίξουν την Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας, σε μια ένδειξη αλληλεγγύης προς τη χώρα.

Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες έχουν συγκεντρωθεί 3 εκατ. ευρώ --από τα 5 εκατ. ευρώ που χρειάζονται συνολικά-- κυρίως με την εισφορά πολλών μικρών ποσών, σύμφωνα με το λιθουανικό δίκτυο Laisves TV, που ξεκίνησε την προσπάθεια.

«Πριν ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος, κανείς από εμάς δεν πίστευε ότι θα αγοράζαμε όπλα. Αλλά τώρα είναι κάτι φυσιολογικό. Πρέπει να γίνει κάτι για να ενωθεί ο κόσμος», δήλωσε η Άγκνιε Μπελιτσκάιτε, 32 ετών, που έστειλε 100 ευρώ την Τετάρτη, μόλις ξεκίνησε η προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων.

«Κάνω δωρεές για την αγορά όπλων για την Ουκρανία εδώ και λίγο καιρό. Και θα συνεχίσω να το κάνω έως τη νίκη», δήλωσε στο Reuters, λέγοντας ότι ένας από τους λόγους για την απόφασή της να στείλει χρήματα ήταν ο φόβος μήπως η Ρωσία επιτεθεί στη Λιθουανία.

«Ενώ οι κυβερνήσεις των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου διαβουλεύονται δίχως τέλος…η κοινωνία της Λιθουανίας απλά ενώνεται και, ξέρετε, πρόκειται να συγκεντρώσει 5 εκατ. ευρώ και να αγοράσει το drone – κάτι που είναι ένα εντυπωσιακό μήνυμα προς τον κόσμο», δήλωσε η Μπελιτσκάιτε.

Το drone έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό τα τελευταία χρόνια κατά των ρωσικών δυνάμεων και των συμμάχων τους σε συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη, και η αγορά του συντονίζεται από το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας, το οποίο δήλωσε στο Reuters ότι ετοιμάζει μια επιστολή δήλωσης προθέσεων προκειμένου να το αγοράσει από την Τουρκία.

Η Ουκρανία έχει αγοράσει πάνω από 20 οπλισμένα drones Bayraktar TB2 από την τουρκική εταιρία Baykar τα τελευταία χρόνια και παρήγγειλε ακόμα 16 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις 27 Ιανουαρίου. Η παρτίδα αυτή παραδόθηκε στις αρχές Μαρτίου.

«Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που απλοί άνθρωποι συγκεντρώνουν χρήματα για να αγοράσουν κάτι σαν το Bayraktar. Είναι πρωτόγνωρο, είναι απίστευτο», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Laisves ο Μπέστα Πέτρο, πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Λιθουανία.

00:00: Προειδοποιεί ξανά τη Δύση ο Λαβρόφ

Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία είναι ακόμη χειρότερη απ’ όσο έχει περιγράφει, και η χώρα έχει ανάγκη από νέο βαρύ οπλισμό ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, δήλωση η οποία συνοδεύει τις αποκαλύψεις του CNN ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ενισχύσει το είδος των όπλων που προσφέρει στην Ουκρανία στέλνοντας προηγμένα συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, που αποτελούν πλέον το κύριο αίτημα από Ουκρανούς αξιωματούχους.

Αντιδρώντας σε αυτές τις πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε τη Δύση ότι ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με όπλα ικανά να πλήξουν το ρωσικό έδαφος θα συνιστούσε ένα «σοβαρό βήμα προς μια απαράδεκτη κλιμάκωση». Ο ίδιος κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι διεξάγουν «ολοκληρωτικό πόλεμο» ενάντια στη Ρωσία, τους ανθρώπους της και τον πολιτισμό της. Σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, «η κουλτούρα ακύρωσης της Ρωσίας φτάνει ήδη στο σημείο του παραλογισμού», με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας να εκτιμά πως αυτό θα συνεχιστεί για πολύ καιρό.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, προειδοποίησε ότι, εάν ο Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία, «δε θα νιώσουμε ποτέ ξανά ασφαλείς», προσθέτοντας ότι είναι «απόλυτα θεμιτό» να υποστηρίζεται η Ουκρανία με τανκς και αεροπλάνα.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Ουκρανία για το γεγονός ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών έχουν “παγώσει”, με τον εκπρόσωπό του, Ντμίτρι Πεσκόφ, να χρεώνει στην ουκρανική ηγεσία συνεχείς αντιφατικές δηλώσεις που κατά τον ίδιο «δε μας επιτρέπουν να καταλάβουμε πλήρως τι θέλει η ουκρανική πλευρά».

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκτόξευσε κατηγορίες κατά της Μόσχας ότι δεν ενδιαφέρεται για τον τερματισμό του πολέμου, ούτε και για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών, ενώ καταλόγισε στη ρωσική πλευρά ότι εργαλειοποιεί την επισιτιστική κρίση. Έμμεσα απάντησε στον Ζελένσκι ο Ρώσος πρόεδρος κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, ο Πούτιν «υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες να καταστεί η Ρωσία υπεύθυνη για τις δυσκολίες στην παράδοση γεωργικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές είναι αβάσιμες». Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι η αιτία της επισιτιστικής κρίσης είναι «οι αντιρωσικές κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης». Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη ο Πούτιν είχε πει στον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει για να ξεπεραστεί η επισιτιστική κρίση με την εξαγωγή δημητριακών και λιπασμάτων, υπό τον όρο ότι η Δύση θα άρει τις κυρώσεις που είναι «πολιτικά υποκινούμενες». Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ακόμα στον Αυστριακό καγκελάριο ότι η Ουκρανία πρέπει να απομακρύνει τις θαλάσσιες νάρκες από περιοχές κοντά στα λιμάνια της, για να επιτρέψει την ασφαλή ναυτιλία.

Σε στρατιωτικό επίπεδο οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίζονται έτοιμες να καταλάβουν τον έλεγχο του Σεβεροντόνετσκ, αφού πολιόρκησαν την πόλη, την ανατολικότερη που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας. Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σφοδρές μάχες και ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τα δύο τρίτα της μεταλλευτικής και βιομηχανικής πόλης στην περιοχή Λουγκάνσκ. Σημειώνεται ότι το Σεβεροντόνετσκ, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, έχει υψώσει εμπόδιο στη Μόσχα, που έχει στρέψει όλη την προσπάθεια της προς τα ανατολικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News