Πόλεμος στην Ουκρανία: Δίχως τέλος το ανελέητο ρωσικό σφυροκόπημα

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Δίχως τέλος το ανελέητο ρωσικό σφυροκόπημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περικυκλωμένο από τρεις πλευρές το Σεβεροντονιέτσκ, όπου επικεντρώνονται οι συγκρούσεις - Αγωνία για τα φορτία ουκρανικών σιτηρών

Η Ρωσία σφίγγει ολοένα και περισσότερο τον κλοιό στα ανατολικά και η Ουκρανία δηλώνει ότι πολεμάει για να διατηρήσει τον έλεγχο μιας σημαντικής οδικής αρτηρίας, η οποία οδηγεί στο μέτωπο που βρίσκεται στην πόλη Σεβεροντονιέτσκ, το οποίο είναι περικυκλωμένο από τρεις πλευρές από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος της Ρωσίας είναι να περικυκλώσει πλήρως τις ουκρανικές δυνάμεις που μάχονται στην πόλη, καθώς και στη γειτονική Λισιχάνσκ.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Λουχάνσκ ανέφερε νωρίτερα ότι το Σεβεροντονιέτσκ καταστρέφεται επί 24ωρης βάσης.

Εντωμεταξύ, σε ανάλυσή τους οι “New York Times” εκτιμούν ότι η μάχη για το Ντονμπάς θα μπορούσε να είναι η τελευταία μεγάλη επίθεση της Ρωσίας, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα δε διαθέτουν αξιόπιστες προμήθειες εξοπλισμού, ενώ οι επιτιθέμενοι υστερούν σε μαχητές στο έδαφος. Αναφορικά με τις προειδοποιήσεις για επισιτιστική κρίση αν δεν ανοίξουν τα ουκρανικά λιμάνια και δεν ξεμπλοκαριστούν τα ουκρανικά σιτηρά, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι το λιμάνι της Μαριούπολης λειτουργεί κανονικά. Νωρίτερα, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο, δήλωσε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και ότι η Μόσχα «δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διεθνών συνομιλιών για να ανοίξουν τα λιμάνια της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει τη διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου για πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα, προκειμένου να φύγουν από την Ουκρανία.

Η Ευρώπη δεν κρύβει την ανησυχία της, με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να ζητάει απευθείας συνομιλίες με τη Μόσχα σχετικά με την απεμπλοκή των εγκλωβισμένων ποσοτήτων σιτηρών στην Ουκρανία. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «σκοτώσει» «τις ρωσικές εξαγωγές» στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, ως μέσο πίεσης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Το μήνυμά μου είναι πολύ απλό: “Σκοτώστε” τις ρωσικές εξαγωγές, εκτός από ορισμένα κρίσιμα προϊόντα που χρειάζεται ο κόσμος», είπε ο Κουλέμπα στο Νταβός, λέγοντας ότι η Μόσχα πρέπει να σταματήσει «να αποκομίζει χρήματα» και να «επενδύει σε μια πολεμική μηχανή που σκοτώνει, βιάζει και βασανίζει Ουκρανούς».

Αναφορικά με την πρόθεση της Ευρώπης να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η Ουγγαρία έσπευσε για μια ακόμη φορά να δηλώσει κατηγορηματικά αντίθετη, σημειώνοντας ότι δε θα υποστηρίξει την πρόταση μέχρι να εξευρεθεί μια λύση που θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Στο μεταξύ, κίνδυνο «κόπωσης» της Δύσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία «βλέπει» η Γερμανίδα ΥΠ.ΕΞ. Αναλένα Μπέρμποκ, τονίζοντας ωστόσο ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ.

«Φτάσαμε σε ένα σημείο κόπωσης», δήλωσε η Μπέρμποκ από την υπουργική συνάντηση του Συμβουλίου των χωρών της Βαλτικής Θάλασσας, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Κρίστιανσαντ της Νορβηγίας, και τόνισε ότι ο σκεπτικισμός στη Δύση εντείνεται και από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

«Αυτή ακριβώς όμως είναι η τακτική του Ρώσου προέδρου και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία», τόνισε η υπουργός. Αναφερόμενη στο αίτημα της Σουηδίας και της Φιλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Αναλένα Μπέρμποκ έκανε λόγο για «καμπή» στην πολιτική ασφάλειας των χωρών της Βαλτικής.

«Δε σχεδιάστηκε ποτέ η ένταξη αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία όμως δεν άφησε άλλη επιλογή», σημείωσε η υπουργός και τόνισε ότι η Σουηδία και η Φιλανδία «αποτελούν πραγματικό πλεονέκτημα για τη συμμαχία μας και θα τις στηρίξουμε σε αυτόν τον δρόμο - έχουν ήδη την πλήρη αλληλεγγύη μας».

Την ανησυχία του εξέφρασε την Τετάρτη 25 Μαΐου και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, δηλώνοντας ότι «ο πόλεμος αυτός μπορεί να προκαλέσει νέες πολεμικές συγκρούσεις, εξαιτίας των όσων μπορούν να συμβούν στις αγορές, στον ενεργειακό και επισιτιστικό τομέα. Η τροφική ανασφάλεια είναι ένα φαινόμενο το οποίο, μετά την πανδημία, έχει διαπιστωθεί ότι αφορά ήδη 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Στο πρόβλημα αυτό, τώρα, προστίθεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την υποχρεωτική διακοπή των εξαγωγών σε σιτάρι», πρόσθεσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

«Σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, η καθημερινή διατροφή εξαρτάται άμεσα από το ψωμί και η διατροφική - ακριβώς - αστάθεια, ως συνέπεια, προκαλεί πολιτική αστάθεια», τόνισε ο Ιταλός ΥΠ.ΕΞ. Ωστόσο, ο Λουίτζι Ντι Μάιο διαπιστώνει ότι διαφαίνεται μια αχτίδα ελπίδας, από τη στιγμή που «τις ώρες αυτές άρχισε η απεμπλοκή ορισμένων εμπορικών πλοίων, ώστε να μπορέσει να μεταφερθεί στους προορισμούς του το ουκρανικό σιτάρι που βρίσκεται στα λιμάνια της χώρας».

«Καρφιά» Ζαχάροβα κατά της Αθήνας

Αιχμές κατά της Αθήνας, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, άφησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του TASS.

«Πρόκειται για ακόμη μια προσπάθεια της Αθήνας να δικαιολογήσει τη βαθιά λανθασμένη απόφασή της να ενταχθεί στο αντιρωσικό μέτωπο της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου του εφοδιασμού του Κιέβου με όπλα, τα οποία χρησιμοποιούνται για καθημερινά πλήγματα εναντίον ειρηνικών αμάχων στο Ντονμπάς», είπε η εκπρόσωπος.

Η ίδια, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα το TASS, είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφερε «μια περίεργη επιλογή ιστορικών αναλογιών», για να προσθέσει: «Ο αγώνας των Ελλήνων για ανεξαρτησία, που χρονολογείται πριν από 200 χρόνια, μπαίνει στην ίδια μοίρα με εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς του Κιέβου, το οποίο διεξήγαγε πόλεμο εναντίον των πολιτών του στο Ντονμπάς για οκτώ χρόνια». Χαρακτήρισε μάλιστα «απίστευτο», «οι ήρωες που υπερασπίστηκαν το οχυρό του Μεσολογγίου το 1825-1826 να συγκρίνονται με ναζί του τάγματος Αζόφ».

«Αντιμετωπίζοντας πολλές κατηγορίες, η Ρωσία δεν είναι σε θέση να προσφέρει ένα εναλλακτικό όραμα, καθώς όλα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν αποκλειστεί από τον χώρο ενημέρωσης της Ελλάδας», είπε η κ. Ζαχάροβα και πρόσθεσε: «Τα σχόλια της Ελλάδας είναι επίδειξη πίστης στους κανόνες που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ». Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επιτέθηκε και εναντίον ξένων μέσων ενημέρωσης, λέγοντας ότι «η Μόσχα επεξεργάζεται μέτρα κατά των αγγλόφωνων ΜΜΕ, ως απάντηση στις “μη φιλικές ενέργειες” των ξένων κυβερνήσεων προς τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης».

Η Ζαχάροβα τόνισε ότι η Ρωσία προετοιμάζει μέτρα κατά των «αγγλοσαξονικών ΜΜΕ», χρησιμοποιώντας έναν όρο που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι αξιωματούχοι για να αναφερθούν στον αγγλόφωνο κόσμο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News