Πόλεμος στη Ουκρανία: Η Μόσχα υποστηρίζει ότι άνοιξε το λιμάνι της Μαριούπολης

Κόσμος
Πόλεμος στη Ουκρανία: Η Μόσχα υποστηρίζει ότι άνοιξε το λιμάνι της Μαριούπολης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 92η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Με την άρνηση της Τουρκίας να συγκαταθέσει στην ένταξη της Σούηδίας και της Φινλανδίας ολοκληρώθηκε η 91η ημέρα πολέμου, «δεν είναι δυνατή η πρόοδος χωρίς συγκεκριμένα μέτρα προειδοποίησε η Άγκυρα τις δύο χώρες.

Στο μεταξύ τα ξημερώματα της 92ης ημέρας πολέμου, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του από τα ουκρανικά εδάφη.

Στην Ουκρανία ωστόσο η αστυνομία θάβει δεκάδες νεκρούς σε ομαδικούς τάφους στην πόλη Λισιτσάνσκ στα ανατολικά της χώρας. Ο περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Χαϊντάι, εξήγησε ότι θα γίνει κανονική ταφή των ανθρώπων αυτών μετά τον πόλεμο και πρόσθεσε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναγκάζει την αστυνομία να αναλαμβάνει διάφορους ρόλους που δεν είναι δική της ευθύνη, συμπεριλαμβανομένου αυτού των νεκροθαφτών.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

22:15: Η Μόσχα υποστηρίζει ότι τα πλοία μπορούν να χρησιμοποιούν ξανά το λιμάνι της Μαριούπολης 

Τα πολιτικά σκάφη μπορούν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια το λιμάνι της Μαριούπολης, στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς ο κίνδυνος από τις νάρκες εξαλείφθηκε, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με τη Μόσχα, έχει ανοιχθεί από χθες Τετάρτη ένας θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος στην Αζοφική.

Η Ρωσία έθεσε υπό τον έλεγχό της τη Μαριούπολη την περασμένη εβδομάδα, αφού παραδόθηκαν περισσότεροι από 2.400 Ουκρανοί μαχητές στο πολιορκημένο χαλυβουργείο του Αζοφστάλ.

20:55: Οι μεταφορές όπλων στην Ουκρανία μπορούν να οδηγήσουν σε «απαράδεκτη κλιμάκωση»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε τη Δύση ότι οι μεταφορές όπλων στην Ουκρανία, τα οποία είναι ικανά να πλήξουν ρωσικά εδάφη, θα ήταν ένα «σοβαρό βήμα προς μία απαράδεκτη κλιμάκωση», μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι ελπίζει να το καταλαβαίνουν αυτό «οι λογικοί άνθρωποι στον δυτικό κόσμο», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ακόμα κάποιοι από αυτούς», σύμφωνα με το RIA.

20:24: Στους επτά ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον επτά άμαχοι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 10 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους ένα παιδί, ως αποτέλεσμα του σημερινού βομβαρδισμού στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Ο περιφερειάρχης του Χαρκόβου ανέφερε σφοδρές μάχες στα βόρεια και βορειοανατολικά της πόλης.

20:15: Η Γερμανία θα βοηθήσει στην εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών μέσω του σιδηροδρόμου, σύμφωνα με τον στρατηγό Κρις Καβόλι

Η Γερμανία έχει θέσει σε εφαρμογή μια «σιδηροδρομική γέφυρα» με την Ουκρανία προκειμένου να βοηθήσει το Κίεβο να εξάγει τα σιτηρά του, που συσσωρεύονται λόγω του ναυτικού αποκλεισμού της χώρας από τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός στρατηγός Κρις Καβόλι, ο επόμενος αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περίπου 22 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών στην Ουκρανία» που περιμένουν την αποστολή τους στο εξωτερικό, είπε ο στρατηγός μιλώντας στο Κογκρέσο.

Στην προσπάθεια εξαγωγής αυτών των ποσοτήτων συμμετέχει το λιμάνι της Κωστάντζας, στη Ρουμανία, όμως οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες: μπορεί να εξάγει 90.000 τόνους ημερησίως, είπε ο στρατηγός, ο διορισμός του οποίου στην αρχηγία των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη –και κατά συνέπεια και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ– θα πρέπει να επικυρωθεί από το Κογκρέσο.

19:50: 115 Ρώσοι στρατιωτικοί καθαιρέθηκαν επειδή αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ένα ρωσικό στρατοδικείο στην Καμπαρντίνο - Μπαλκάρια επιβεβαίωσε την καθαίρεση 115 στρατιωτικών επειδή αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην επίθεση στην Ουκρανία, απορρίπτοντας την έφεσή τους.

Αυτή η υπόθεση φαίνεται να είναι η πρώτη επισήμως επιβεβαιωμένη περίπτωση Ρώσων στρατιωτικών που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Το στρατοδικείο κατέληξε στο συμπέρασμα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη, ότι«αρνήθηκαν αυθαίρετα να εκτελέσουν μια επίσημη αποστολή» και απέρριψε την έφεσή τους.

Το στρατοδικείο ανέφερε ότι εξέτασε «απαραίτητα έγγραφα» και ανέκρινε αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς, μιας δύναμης εσωτερικής ασφάλειας που συμμετέχει επίσης σε επιχειρήσεις στην Ουκρανία, αλλά είναι χωριστή από τον ρωσικό στρατό.

Η ακροαματική διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών για να αποφευχθεί η αποκάλυψη «στρατιωτικών μυστικών», πρόσθεσε το δικαστήριο, το οποίο δεν διευκρινίζει που στάθμευαν αυτοί οι στρατιώτες στη Ρωσία.

Η υπηρεσία Τύπου του στρατοδικείου, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ανέφερε σήμερα ότι τα εν λόγω άτομα ήταν μέλη της Εθνικής Φρουράς που αρνήθηκαν να εκτελέσουν μια αποστολή που συνδέεται με την «ειδική επιχείρηση» της Μόσχας στην Ουκρανία, όπως αποκαλεί η Ρωσία την εισβολή στη γείτονά της.

19:31: Οι 92 ημέρες εφιάλτη στην Ουκρανία 

18:39: Η Δύση ευθύνεται για τα προβλήματα στις εξαγωγές σιτηρών

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και κατηγόρησε τη Δύση ότι εκείνη είναι που έχει προκαλέσει μια τέτοια κατάσταση επιβάλλοντας κυρώσεις.

«Κατηγορηματικά δεν αποδεχόμαστε αυτές τις κατηγορίες. Αντιθέτως, κατηγορούμε τις δυτικές χώρες για τη λήψη μέτρων που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε ενημέρωση δημοσιογράφων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η Μόσχα κάλεσε τη Δύση να άρει τις κυρώσεις, οι οποίες, όπως λέει, εμποδίζουν τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι μεταξύ εκείνων που έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τις εξαγωγές τροφίμων ως όπλο, ενώ το Κίεβο έχει πει ότι η Ρωσία έχει κλέψει εκατοντάδες χιλιάδες τόνους σιτηρών σε περιοχές που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις της

17:57: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ψήφισμα καταδικάζει την έκτακτη ανάγκη για την υγεία που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

17:52: Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο διατάζει νέα στρατιωτική διοίκηση στα νότια της χώρας που συνορεύει με την Ουκρανία

Σύμφωνα με ένα βίντεο, η Λευκορωσία σχεδίαζε να αναπτύξει στρατεύματα ειδικών επιχειρήσεων σε τρεις περιοχές κοντά στα νότια σύνορά της με την Ουκρανία, καθώς ο Λουκασένκο μίλησε για τον ρόλο των ρωσικών πυραύλων στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας

17:01: «Καταργήθηκαν» οι σχολικές διακοπές στη Μαριούπολη, για να προετοιμαστούν οι μαθητές για το ρωσικό σχολικό πρόγραμμα

Οι ρωσικές αρχές που ελέγχουν τη Μαριούπολη αποφάσισαν να καταργήσουν τις σχολικές διακοπές του καλοκαιριού προκειμένου να προετοιμαστούν οι μαθητές της πόλης για το ρωσικό σχολικό πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ένας Ουκρανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Αντριουτσένκο, σύμβουλο του Ουκρανού δημάρχου της πόλης, οι τελευταίοι υπερασπιστές της οποίας παραδόθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, «οι κατακτητές ανακοίνωσαν την παράταση του σχολικού έτους μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου».

«Όλο το καλοκαίρι τα παιδιά θα κάνουν μαθήματα ρωσικής γλώσσας, ρωσικής ιστορίας και μαθηματικών στα ρωσικά. Ο βασικός σκοπός είναι η αποουκρανοποίηση και η προετοιμασία (των μαθητών) για την επιστροφή τους στα θρανία με βάση το ρωσικό σχολικό πρόγραμμα», υποστήριξε.

Ο Αντριουτσένκο σημείωσε όμως ότι οι Ρώσοι «κατακτητές» δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρουν αρκετούς καθηγητές, «μόνο 53 εκπαιδευτικούς για 9 σχολεία». Δεν διευκρίνισε πόσοι μαθητές φοιτούν σε αυτά τα σχολικά ιδρύματα.

Έπειτα από τρίμηνη πολιορκία που κατέστρεψε αυτήν την πόλη των 500.000 κατοίκων, οι ρωσικές δυνάμεις κατέφεραν στις 20 Μαΐου να καταθέσουν τα όπλα οι τελευταίοι μαχητές που υπερασπίζονταν το χαλυβουργείο Αζοφστάλ. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, περίπου 2.500 Ουκρανοί στρατιώτες του τάγματος του Αζόφ, τους οποίους η Ρωσία χαρακτηρίζει «ναζί», παραδόθηκαν. Ο αριθμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Κίεβο.

16:45: Τ 92% των Ουκρανών έχει αρνητική στάση απέναντι στη Ρωσίαο

15:45: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί άμαχοι έπειτα από βομβαρδισμό στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν έπειτα από ρωσικό βομβαρβδισμό στο Χάρκοβο την Πέμπτη.

Όπως ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής σε μήνυμά του στο Telegram, «οι κατακτητές βομβαρδίζουν πάλι το περιφεριακό κέντρο». Παράλληλα, ζήτησε από τους πολίτες να πάνε σε καταφύγια.

15:05: Η Άγκυρα διαπραγματεύεται για δίοδο των ουκρανικών σιτηρών

Η Άγκυρα διαπραγματεύεται με Μόσχα και Κίεβο για το άνοιγμα διαδρόμου μέσω Τουρκίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, ανέφερε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο.

«Η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία σχετικά με τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία», δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η Ρωσία έχει αποκλείσει όλα τα λιμάνια και τις εμπορικές οδούς μέσω των οποίων πραγματοποιούνταν οι παγκόσμιες εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών είναι αποκλεισμένοι στα λιμάνια της Ουκρανίας.

14:26: Λαβρόφ: Μόνο από τα ΜΜΕ ακούμε για ιταλικό σχέδιο ειρήνευσης

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διευκρίνισε ότι η Μόσχα δεν έχει λάβει κάποια επίσημη ενημέρωση σχετικά με κάποια ιταλική πρωτοβουλία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, λέγοντας ότι γνωστά έχουν γίνει μόνο όσα μεταδίδονται από τα μέσα ενημέρωσης.

«Η Ρωσία γνωρίζει για την πρωτοβουλία της Ιταλίας για διευθέτηση στην Ουκρανία μόνο από τα ΜΜΕ», δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Ρώσος υπουργός.

Τις προηγούμενες ημέρες ο ίδιος είχε πει ότι η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να επιλυθεί μόνο με τους όρους που έχει θέσει η Μόσχα, «τους μόνους ρεαλιστικούς» και με κανένα άλλο σχέδιο.

13:26: Ο Σολτς δηλώνει «πεπεισμένος» ότι ο Πούτιν δεν θα κερδίσει τον πόλεμο

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα «πεπεισμένος» ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ υπογράμμισε επίσης πως δεν θα επιτραπεί στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να «υπαγορεύσει» την ειρήνη.

«Ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμό του. Και είμαι πεπεισμένος: δεν θα τον κερδίσει», δήλωσε ο καγκελάριος σε ομιλία που εκφώνησε στη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος εξαπέλυσε πριν από περισσότερο από τρεις μήνες την εισβολή στην Ουκρανία, «έχει ήδη αποτύχει στους στρατηγικούς στόχους του», δήλωσε ο Σολτς προσθέτοντας ότι μια «εισβολή σε ολόκληρη την Ουκρανία» μοιάζει «σήμερα πιο μακριά απ' ό,τι στην αρχή της επίθεσης».

Αυτό εξηγείται τόσο από την «εντυπωσιακή» αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων όσο και από την αντίδραση των δυτικών συμμάχων, οι οποίοι επέβαλαν άνευ προηγουμένου κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και υποστήριξαν το Κίεβο, μεταξύ άλλων και στρατιωτικά.

«Δεν κάνουμε τίποτε που θα μπορούσε να κάνει το ΝΑΤΟ να μπει στον πόλεμο. Επειδή αυτό θα σήμαινε μια άμεση σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων», επανέλαβε.

Όμως «το θέμα είναι να δώσουμε στον Πούτιν να καταλάβει ότι δεν θα μπορέσει να υπαγορεύσει την ειρήνη. Η Ουκρανία δεν θα το δεχθεί, ούτε κι εμείς», επέμεινε.

«Για μένα, είναι σαφές ότι ο Πούτιν δεν θα διαπραγματευθεί σοβαρά για την ειρήνη παρά μόνο αν αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να λυγίσει την αντίσταση της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο καγκελάριος.

13:24: Ο Πούτιν κρατάει όμηρο την διεθνή κοινότητα μέσω των τροφίμων

Η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας κατηγόρησε σήμερα τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι κρατάει όμηρο την διεθνή κοινότητα μέσω των τροφίμων, απαντώντας σε ένα ερώτημα για το αν υποστηρίζει την άρση των κυρώσεων με αντάλλαγμα τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

"Είναι απολύτως απαράδεκτο ότι ο Πούτιν προσπαθεί να κρατήσει όμηρο τον κόσμο και ότι ουσιαστικά εργαλειοποιεί την πείνα και την έλλειψη τροφίμων μεταξύ των φτωχότερων ανθρώπων αυτού του κόσμου", είπε η Τρας στη διάρκεια σημερινής επίσκεψής της στη Βοσνία.

"Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτό να συμβαίνει. Ο Πούτιν πρέπει να άρει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών για την εξαγωγή σιτηρών από τη χώρα", τόνισε.

13:06: Καθήκον μας είναι να παρέχουμε υποστήριξη στην Ουκρανία και να μην επεκταθεί ο πόλεμος, αναφέρει ο Στόλντεμπεργκ

Την εκτίμηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει πολύ και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει πόσο καιρό, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο Capital.gr. Μάλιστα, χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τη σοβαρότερη κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έστειλε το μήνυμα πως το «αν ένας σύμμαχος δεχθεί επίθεση, ολόκληρη η Συμμαχία θα απαντήσει».

Επίσης, κάλεσε τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ «να παρέχουν υποστήριξη αλλά και να είναι προετοιμασμένοι να το κάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και να ανεφοδιάζονται, διότι αυτός είναι πλέον όλο και περισσότερο ένας πόλεμος φθοράς».

Όσον αφορά τον ρόλο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, είπε πως καθήκον της είναι να παρέχει υποστήριξη στην Ουκρανία και να μην επεκταθεί ο πόλεμος.

11:27: Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν περισσότερες από 40 πόλεις στο Ντονμπάς

Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν περισσότερες από 40 πόλεις στην περιφέρεια του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, υποχρεώνοντας τους Ουκρανούς να θάψουν τους νεκρούς αμάχους σε μαζικούς τάφους, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι στις επαρχίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ έχουν συλληφθεί περίπου 8.000 ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου.

Αφού απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο ή τη δεύτερη μεγαλύτερη ουκρανική πόλη, το Χάρκοβο, κατά τον πόλεμο που διεξάγει και ο οποίος διαρκεί ήδη τρεις μήνες, η Ρωσία προσπαθεί να ελέγξει πλήρως το Ντονμπάς, το οποίο αποτελείται από δύο ανατολικές επαρχίες που η Ρωσία διεκδικεί για λογαριασμό των ρωσόφωνων αυτονομιστών.

Η Ρωσία έχει στείλει χιλιάδες στρατεύματα στην περιοχή και διεξάγει επίθεση από τρεις πλευρές σε μια απόπειρα να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις που κρατούν την πόλη Σεβεροντονέτσκ και τη δίδυμή της Λισιτσάνσκ. Η πτώση των πόλεων αυτών θα σήμαινε ότι ολόκληρη η επαρχία του Λουγκάνσκ βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, κάτι που αποτελεί κύριο στόχο του Κρεμλίνου στον πόλεμο που διεξάγει.

«Οι εισβολείς έπληξαν με πυροβολικό περισσότερες από 40 πόλεις στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, καταστρέφοντας ή προκαλώντας ζημιές σε 47 μη στρατιωτικές τοποθεσίες, μεταξύ άλλων σε 38 κατοικίες και ένα σχολείο. Ως αποτέλεσμα αυτού του βομβαρδισμού σκοτώθηκαν πέντε πολίτες και 12 τραυματίσθηκαν», ανέφερε μέσω του Facebook η Κοινή Δύναμη Κρούσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 10 ρωσικές επιθέσεις απωθήθηκαν, ενώ καταστράφηκαν τέσσερα άρματα μάχης και τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ 2 «εχθροί στρατιώτες» σκοτώθηκαν.

Από το γραφείο του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοινώθηκε σήμερα ότι 11 πολυώροφα κτίρια καταστράφηκαν στο Σεβεροντονέτσκ και 8 στο Λισιτσάνσκ.

11:17: Στόχος μου παραμένει η ταχεία ενταξιακή διαδικασία για τη Φινλανδία και τη Σουηδία, Στόλτενμπεργκ               

O πόλεμος στην Ουκρανία είναι «ένας άγριος πόλεμος», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συμπληρώνοντας ότι «είναι ένας επιθετικός πόλεμος. Αυτός είναι ο πόλεμος του Πούτιν. Έκανε ένα μεγάλο στρατηγικό λάθος, έχοντας σχεδιάσει να πετύχει τους στόχους του σε μια εβδομάδα».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ μίλησε σε ομάδα μέσων ενημέρωσης μεταξύ των οποίων η βελγική εφημερίδα «La Libre» και μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι μια από τις πιο αναμενόμενες ενέργειες στρατιωτικής επίθεσης που είχαμε ποτέ». Επίσης, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι «κανείς δεν μπορεί να πει πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος. Αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μακρά διάρκεια».

Όσον αφορά τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να ενταχθούν στη Συμμαχία και τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, υπογράμμισε ότι «στόχος μου παραμένει η ταχεία ενταξιακή διαδικασία (για τη Σουηδία και τη Φινλανδία). Αλλά χρειάζεται και οι τριάντα σύμμαχοι να συμφωνούν. Είμαι πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε εκεί».

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και, όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει ένας οργανισμός όπως το ΝΑΤΟ. Κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία» προσέθεσε ενώ ερωτηθείς σχετικά με το εάν η Τουρκία είναι αξιόπιστος σύμμαχος με δεδομένο την παρούσα κατάσταση, ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σημείωσε ότι «έχει παράσχει κρίσιμη υποστήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι καλωσορίζουν αυτή τη βοήθεια. Είμαστε 30 σύμμαχοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με διαφορετικές ιστορίες, διαφορετικά πολιτικά κόμματα, διαφορετική γεωγραφία, διαφορετικές απόψεις και στάσεις για πολλά θέματα. Το καθήκον μου είναι να μας επιτρέψω, παρά αυτές τις διαφορές, να συμφωνήσουμε στο πιο σημαντικό πράγμα, δηλαδή στο ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον και ότι σε αυτήν την περίπτωση είμαστε έτοιμοι να προσκαλέσουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ».

11:12: Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση, δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Μαλπάς      

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο αντίκτυπός της στις τιμές τροφίμων και ενέργειας, όπως και η διαθεσιμότητα λιπασμάτων, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν παγκόσμια ύφεση, δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς.

Η οικονομία της Γερμανίας, η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, έχει ήδη επιβραδυνθεί σημαντικά λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας, πρόσθεσε ο Μαλπάς σε εκδήλωση στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ και σημείωσε ότι η περιορισμένη παραγωγή λιπασμάτων θα μπορούσε να επιδεινώσει τις συνθήκες αλλού.

"Καθώς εξετάζουμε το παγκόσμιο ΑΕΠ (...) είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να δούμε πώς θα αποφύγουμε μια ύφεση", τόνισε, χωρίς να κάνει συγκεκριμένη πρόβλεψη.

Οι οικονομίες της Ουκρανίας και της Ρωσίας αναμένεται να δουν και οι δύο σημαντική συρρίκνωση, ενώ η Ευρώπη, η Κίνα και οι ΗΠΑ βλέπουν βραδύτερη ανάπτυξη, συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Μαλπάς, οι αναπτυσσόμενες χώρες πλήττονται ακόμη πιο σκληρά δεδομένων των ελλείψεων λιπασμάτων και αποθεμάτων τροφίμων και προμηθειών ενέργειας.

"Η ιδέα του διπλασιασμού των τιμών ενέργειας αρκεί για να πυροδοτήσει μια ύφεση από μόνη της", υπογράμμισε.

Στην Κίνα, η σχετικά απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης βασίστηκε στην πανδημία της COVID-19, στον πληθωρισμό και στην προϋπάρχουσα κρίση ακινήτων που αντιμετώπιζε η χώρα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ήδη τον περασμένο μήνα μειώσει την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 κατά σχεδόν μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, σε 3,2% από 4,1%, λόγω του αντίκτυπου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Μαλπάς δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα μπορούσε να αρχίσει μια παγκόσμια ύφεση.

10:40: 29.600 νεκροί Ρώσοι στρατιώτες από την αρχή του πολέμου

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι 29.600 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωσή του, ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι έχει καταστρέψει 1.315 ρωσικά τανκς και 206 αεροσκάφη. Τα στοιχεία αυτά δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα.

https://twitter.com/MVS_UA/status/1529723078455992320

Παράλληλα, η Ουκρανία υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 240 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 436 έχουν τραυματιστεί κατά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις για 13.983 εγκλήματα πολέμου.

10:02: Βαριές απώλειες για την ελίτ της ρωσικής αεροπορίας, υποστηρίζει η Βρετανία

Η «ελίτ» της ρωσικής αεροπορίας - η VDV - έχει υποστεί «βαριές απώλειες» από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Παρόλο που η δύναμή της υπολογίζεται σε 45.000 στρατιώτες, η VDV έχει υποπέσει σε «αξιοσημείωτες αποτυχίες» κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το βρετανικό υπουργείο.

Ανάμεσα σε αυτές είναι η προσπάθεια κατάληψης του στρατιωτικού αεροδρομίου Χοστομέλ, έξω από το Κίεβο, τον Μάρτιο και η αργή πρόοδος στο μέτωπο του Ιζίουμ, καθώς και η πρόσφατη αποτυχημένη και δαπανηρή προσπάθεια να περάσουν τον ποταμό Ντόνετς.

«Η VDV έχει αναλάβει αποστολές που ταιριάζουν καλύτερα στο βαρύ πεζικό και έχει υποστεί σοβαρές απώλειες. Η μέτρια επίδοσή της αντιπροσωπεύει την κακή διαχείρηση των δυνατοτήτων της και την αποτυχία της Ρωσίας να εξασφαλίσει την υπεροχή στον αέρα», σχολιάζει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

https://twitter.com/GP_Ukraine/status/1529710618902659072

Προσθέτει ότι αυτό είναι ένα άλλο δείγμα της αστάθειας που επικρατεί στον ρωσικό στρατό, παρά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο έχει επενδύσει σε αυτόν τα τελευταία 15 χρόνια.

09:12: Ο αριθμός προσφύγων που πέρασαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (25/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 304 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 61 ανήλικοι.

Από τον Προμαχώνα: 67

Από Ευζώνους: 35

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 75

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 95 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 19 και στα λοιπά αεροδρόμια 13.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 30.654 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.814 ανήλικοι.

04:49: Η αστυνομία της Λισιτσάνσκ θάβει δεκάδες νεκρούς σε ομαδικό τάφο 

Η αστυνομία έθαψε τουλάχιστον 150 ανθρώπους σε ομαδικό τάφο στην πόλη Λισιτσάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Χαϊντάι, μέσω Telegram.

Εξήγησε ότι θα γίνει κανονική ταφή των ανθρώπων αυτών μετά τον πόλεμο και πρόσθεσε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναγκάζει την αστυνομία να αναλαμβάνει διάφορους ρόλους που δεν είναι δική της ευθύνη, συμπεριλαμβανομένου αυτού των νεκροθαφτών.

Στον ομαδικό τάφο βρίσκονται θύματα των βομβαρδισμών του ρωσικού πυροβολικού και άνθρωποι που πέθαναν από φυσικά αίτια, σύμφωνα με τον κ. Χαϊντάι.

Βίντεο εικονίζει πτώματα σε λευκούς σάκους με ετικέτες που αναγράφουν τα ονόματά τους καθώς ενταφιάζονται.

Σύμφωνα με τον κ. Χαϊντάι, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει το 95% της ομπλάστ (περιφέρειας) Λουγκάνσκ, η κατάσταση είναι «πάρα πολύ άσχημη».

Οι πόλεις Σεβεροντονιέτσκ και Λισιτσάνσκ, που είχαν περίπου 100.000 κατοίκους η καθεμία πριν από τον πόλεμο, παραμένουν στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων αλλά βομβαρδίζονται εδώ και μέρες.

Απομένουν περίπου 40.000 πολίτες στην περιοχή, ελάχιστοι από τους οποίους θέλουν να φύγουν παρά τον κίνδυνο, πάντα σύμφωνα με τον περιφερειάρχη.

01:58: Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ απευθύνει έκκληση στον Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ κάλεσε χθες Τετάρτη τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τον στρατό της χώρας του από την Ουκρανία αμέσως.

«Σεβαστείτε την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, σταματήστε τις εχθροπραξίες», τόνισε ο κ. Στάινμαϊερ σε ομιλία του με την οποία άνοιξε σύναξη της καθολικής εκκλησίας στη Στουτγκάρδη: «κ. Πούτιν, τερματίστε τα δεινά και την καταστροφή στην Ουκρανία. Διατάξτε τα στρατεύματά σας να αποσυρθούν. Μην αρνείστε άμεσες και σοβαρές συνομιλίες με τον πρόεδρο (της Ουκρανίας Βολοντίμιρ) Ζελένσκι».

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος –αξίωμα βασικά εθιμοτυπικό, που όμως παραδοσιακά θεωρείται πως αποτελεί κάτι σαν ηθική πυξίδα της Γερμανίας– τόνισε πως η σύρραξη πλήττει πολλές άλλες χώρες, καθώς, με εκατομμύρια τόνους σιτηρών αποκλεισμένους στα ουκρανικά λιμάνια, οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται δραματικά σε παγκόσμια κλίμακα.

«Πολλές περιοχές του κόσμου θα απειληθούν από λιμό και θανατικό τους επόμενους μήνες, ειδικά στον ανατολικό και τον νότιο τομέα της Αφρικής», προειδοποίησε ο κ. Στάινμαϊερ.

Οι συνέπειες αυτού που ο πρόεδρος της Γερμανίας αποκάλεσε «πόλεμο του Πούτιν» πλήττουν χώρες «που δεν έχουν ακόμη συνέλθει από την πανδημία του νέου κορωνοϊού», όπου «η γη ξεραίνεται, γίνεται άγονη εξαιτίας της κλιματικής κρίσης», πρόσθεσε.

23:32: «Δεν είναι δυνατή η πρόοδος χωρίς συγκεκριμένα μέτρα», προειδοποιεί η Άγκυρα τη Σουηδία και τη Φινλανδία         

Η Τουρκία δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας χωρίς να έχει αποσπάσει "συγκεκριμένα μέτρα" από τις χώρες αυτές σε σχέση με τις ανησυχίες για την ασφάλειά της, προειδοποίησε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της τουρκικής προεδρίας.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και στενός συνεργάτης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δέχθηκε τις αντιπροσωπείες των διπλωματών των δύο χωρών που εστάλησαν στην Τουρκία για να προσπαθήσουν να πείσουν την Άγκυρα, η οποία αντιτίθεται στην ένταξή τους στην Ατλαντική Συμμαχία.

"Είπαμε ξεκάθαρα στους συνομιλητές μας ότι η διαδικασία (της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ) δεν μπορεί να προχωρήσει μέχρι να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες για την ασφάλεια της Τουρκίας, με συγκεκριμένα μέτρα και μέσα σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα", δήλωσε στο τέλος των συζητήσεων.

Η συνάντηση διήρκησε πέντε ώρες.

"Οι συνομιλητές μας έλαβαν γνώση και πλέον θα διαβιβάσουν (την έκθεσή τους) στις κυβερνήσεις τους. Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες όταν θα λάβουμε τις απαντήσεις τους στα αιτήματά μας", δήλωσε ο Καλίν.

Η Τουρκία κατηγορεί τις σκανδιναβικές χώρες, ιδιαίτερα τη Σουηδία, η οποία έχει μεγάλη κοινότητα Τούρκων εξόριστων, ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές του PKK, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Καταγγέλλει επίσης την παρουσία υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί ύποπτο ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News