Πόλεμος στην Ουκρανία: «Καμπανάκια» κινδύνου για παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: «Καμπανάκια» κινδύνου για παγκόσμια επισιτιστική κρίση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φουντώνουν οι ανησυχίες για παγκόσμια επισιτιστική κρίση με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σήματα κινδύνου εκπέμπονται από πολλές κατευθύνσεις για παγκόσμια επισιτιστική κρίση συνεπεία του αποκλεισμού των ουκρανικών σιτηρών από τη Ρωσία. Η Ουκρανία είναι ένας από τους κύριους εξαγωγείς σιταριού στον κόσμο, αλλά 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν πλέον αποκλειστεί στο εσωτερικό της χώρας από τους Ρώσους, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μίλησε στο World Economic Φόρουμ στο Νταβός.

Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για να ξεπεράσει τον ρωσικό «εκβιασμό» και να ξεμπλοκάρει τα σιτηρά από τον πόλεμο στην Ουκρανία για τις διεθνείς αγορές, ελπίζοντας να μετριάσει τις αυξανόμενες τιμές σιταριού και τις ελλείψεις τροφίμων σε χώρες όπως ο Λίβανος και η Σομαλία. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε τους «Ρώσους κλέφτες» ότι έκλεψαν ουκρανικά σιτηρά, σημειώνοντας ότι «τα φορτώνουν σε πλοία, περνούν από τον Βόσπορο και προσπαθούν να τα πουλήσουν στο εξωτερικό».

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ντμίτρο Κουλέμπα απηύθυνε έκκληση σε όλες τις χώρες να μην αγοράζουν τα κλεμμένα και να μη γίνονται συνεργοί στα ρωσικά εγκλήματα. Ο ίδιος είχε συνομιλίες για το θέμα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Τους ισχυρισμούς Κουλέμπα φαίνεται να επιβεβαιώνουν δορυφορικές φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν ρωσικά πλοία στην Κριμαία να φορτώνουν κλεμμένα σιτηρά.

«Καμπανάκι» χτύπησε και ο πρόεδρος της Πολωνίας, προειδοποιώντας ότι, αν ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλέσει ελλείψεις τροφίμων στη Βόρεια Αφρική, αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση προς την Ευρώπη.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, η Ρωσία έχει αυξήσει την ένταση των επιχειρήσεών της στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, καθώς προσπαθεί να περικυκλώσει τις πόλεις Σεβεροντονιέτσκ, Λισιχάνσκ και Ρουμπίζνε. Η Μόσχα είχε κάποιες επιτυχίες στην περιοχή, αλλά οι Ουκρανοί αντιστέκονται σθεναρά. Όπως εκτιμά το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, αν πέσει η Σεβεροντονιέτσκ, τότε ολόκληρη η περιοχή του Λουχάνσκ θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου. Αν πάλι το μέτωπο του Ντονμπάς μετακινηθεί πιο δυτικά, τότε η Ρωσία ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένα μειονέκτημα, καθώς θα είναι δύσκολο να επαναπρομηθεύει τα στρατεύματά της. Το σίγουρο είναι ότι η μάχη του Σεβερεντονιέτσκ εξελίσσεται σε «κλειδί» για τον πόλεμο, καθώς είναι μία από τις λίγες πόλεις στο ανατολικό Λουχάνσκ που ακόμα ελέγχεται από το Κίεβο.

Στο μεταξύ η Ρωσία δηλώνει, μέσω του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ότι εσκεμμένα επιβραδύνει την επίθεσή της στην Ουκρανία προκειμένου να επιτρέψει σε αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή, ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι η Μόσχα δεν «κυνηγάει προθεσμίες» στον πόλεμο. Τα σχόλιά τους αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία δε διαβλέπει άμεσο τέλος στη σύρραξη, ενώ επιδιώκει να διαλύσει την όποια εντύπωση ότι η παρατεταμένη και δαπανηρή «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» βρίσκεται σε τέλμα.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News