Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι μάχες πλησιάζουν στο Σεβεροντονέτσκ, η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη»

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι μάχες πλησιάζουν στο Σεβεροντονέτσκ, η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 91η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Στον τέταρτο μήνα του «μπήκε» ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς οι μάχες μαίνονται για 91η ημέρα μετά τη ρωσική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου.

Τα ξημερώματα οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για 20.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου σε διάστημα τριών μηνών, μόνο η αστυνομία κατέγραψε 13.500 τέτοιες υποθέσεις, δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι.

Νωρίτερα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε πως ο Πατριάρχης Κύριλλος θα έπρεπε να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στον Πούτιν. «Θα έπρεπε να αντιδράσει στην εισβολή στην Ουκρανία και να καταδικάσει τον πόλεμο όπως κάναμε όλοι οι άλλοι Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι. Δεν το έκανε, αυτό είναι εις βάρος του και λυπούμαι πολύ», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

22:00: Συνεχίζεται ο εφιάλτης για 91η ημέρα στην Ουκρανία

21:52: Δύο νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

Αξιωματούχοι στην Ουκρανία αναφέρουν ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς της πόλης Μπαλακλιά, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην περιοχή του Χαρκόβου.

Η Ναταλίγια Πόποβα, σύμβουλος του επικεφαλής του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Χάρκοβο, είπε ότι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς την Τετάρτη, ανάμεσά τους ένα παιδί που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

21:30: Η Μόσχα ζητεί την άρση των κυρώσεων

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πως ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο ζήτησε την άρση των κυρώσεων κατά της Μόσχας ως προϋπόθεση για να αποτραπεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που διαφαίνεται ως αποτέλεσμα της επίθεσής της στην Ουκρανία.

21:13: ΝΥΤ: 12.000 ψηφιακές συσκευές στην Ουκρανία

Η Γαλλία συντονίζει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την αποστολή στην Ουκρανία άνω των 12.000 ψηφιακών συσκευών «για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της κυβερνητικής δράσης και των επικοινωνιών στη χώρα», δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο είπε ότι εξοπλισμός (υπολογιστές, διακομιστές, δρομολογητές 4G και άλλες συσκευές δικτύωσης από περισσότερες από δώδεκα εταιρείες) είχε σταλεί μέσω της Πολωνίας κατόπιν αιτήματος των ουκρανικών αρχών, με πρώτη αποστολή τον Μάρτιο.

20:53: Μαριούπολη: Τις επόμενες ημέρες θα αναχωρήσει το πρώτο πλοίο - TASS

Ένας αξιωματούχος που υποστηρίζεται από τη Ρωσία στο λιμάνι της Μαριούπολης δήλωσε ότι το πρώτο πλοίο που -από τότε που οι φιλορωσικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την κατάληψη της πόλης- θα αναχωρήσει τις επόμενες ημέρες, ανέφερε το TASS.

Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι ο αξιωματούχος είπε ότι το πλοίο θα μεταφέρει περίπου 3.000 τόνους μετάλλων στο Ροστόφ-ον-Ντον στη Ρωσία.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι το λιμάνι της Μαριούπολης «λειτουργεί κανονικά»

20:34:  Το ΝΑΤΟ δεν κάνει «απολύτως τίποτα» ενάντια στη ρωσική εισβολή, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε «επαναστατικές αποφάσεις», δηλώνει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι δεν κάνει «απολύτως τίποτα» ενάντια στη εισβολή που εξαπέλυσε η Ρωσία στη χώρα του, χαιρετίζοντας από την άλλη τις «επαναστατικές αποφάσεις» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Βλέπουμε το ΝΑΤΟ ως μια συμμαχία, ως έναν θεσμό παραμερισμένο και που δεν κάνει απολύτως τίποτα», δήλωσε ο Κουλέμπα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Υπογράμμισε ότι στην αρχή του πολέμου που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, το ΝΑΤΟ θεωρείτο από τους Ουκρανούς ως μια «δύναμη» και η ΕΕ ως ένας θεσμός που «εξέφραζε μόνο ανησυχίες».

«Αλλά ο πόλεμος έριξε τις μάσκες», είπε.

«Είδαμε επαναστατικές αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τις οποίες οι ίδιοι δεν περίμεναν να λάβουν», είπε.

Οι «ευρωατλαντικές» φιλοδοξίες της Ουκρανίας κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα, αλλά οι αρχές παρουσιάζουν πλέον την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προτεραιότητα.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε» ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 15 Μαρτίου. «Είμαι χαρούμενος που ο λαός μας αρχίζει να το καταλαβαίνει και να βασίζεται μόνο στις δυνάμεις του».

20:08: The Sun: Βίντεο από το εσωτερικό του Azovstal μέρες μετά την εκκένωση του

19:40: Ο Πούτιν επισκέφθηκε τραυματίες στρατιώτες σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Μόσχας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού επισκέφθηκαν στρατιωτικό νοσοκομείο της Μόσχας στο οποίο νοσηλεύονται Ρώσοι στρατιωτικοί που τραυματίσθηκαν σε μάχες στην Ουκρανία.

Το σχετικό βίντεο μεταδίδουν κρατικά μέσα ενημέρωσης. Στα πλάνα ενός από τα βίντεο ο Πούτιν συνομιλεί με έναν στρατιωτικό ο οποίος του λέει ότι έχει έναν γιο εννέα μηνών. Ο Πούτιν απαντά λέγοντας: «Θα είναι υπερήφανος για τον πατέρα του».

Σήμερα το πρωί, στα σχέδια του Πούτιν να επισκεφθεί το στρατιωτικό νοσοκομείο ονόματι Μαντρίκ στην περιοχή Σοκόλνικι είχε αναφερθεί ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πούτιν συναντάται με τραυματίες, αλλά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία αυτό δεν είχε ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας της 25ης Μαρτίου, κατά την διάρκεια των μαχών στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 1.351 Ρώσοι στρατιώτες ενώ οι τραυματίες ανέρχονταν σε 3.825.

Ο ιστότοπος Mediazona και η ρωσική υπηρεσία του BBC χρησιμοποιώντας ανοιχτές πηγές στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν υπολογίσει ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 2.622 στρατιώτες έως τις 20 Μαΐου.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας έχει ανακοινώσει ότι έχουν σκοτωθεί σχεδόν 30.000 Ρώσοι.

Η βρετανική κατασκοπεία έχει υπολογίσει ότι έχουν σκοτωθεί 15.000 Ρώσοι στρατιώτες τους τρεις αυτούς μήνες, δηλαδή όσοι Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν μέσα σε εννιά χρόνια στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

Σε συνθήκες πολέμου δεν είναι δυνατόν να επαληθευθούν οι απώλειες της κάθε πλευράς.

19:06: «Σκοτώστε τις ρωσικές εξαγωγές»: η ρητή έκκληση του Ντμίτρο Κουλέμπα από το Νταβός

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να «σκοτώσει τις ρωσικές εξαγωγές» στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, ως μέσο πίεσης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Το μήνυμά μου είναι πολύ απλό: σκοτώστε τις ρωσικές εξαγωγές, εκτός από ορισμένα κρίσιμα προϊόντα που χρειάζεται ο κόσμος», είπε ο Κουλέμπα στο Νταβός, λέγοντας ότι η Μόσχα πρέπει να σταματήσει «να αποκομίζει χρήματα και να «επενδύει σε μια πολεμική μηχανή που σκοτώνει, βιάζει και βασανίζει Ουκρανούς».

Κάλεσε επίσης τις ναυτιλιακές εταιρείες να σταματήσουν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο.

«Υπάρχουν δύο τρόποι προσέγγισης στην επιβολή των κυρώσεων. Ο πρώτος είναι να πούμε «θα επικεντρωθούμε στο πετρέλαιο και θα αναζητήσουμε τρόπους να σταματήσουμε να αγοράζουμε ρωσικό πετρέλαιο», τόνισε.

Αλλά «υπάρχει κι άλλος τρόπος (...). Για παράδειγμα, η συντριπτική πλειονότητα του ρωσικού πετρελαίου που πωλείται στην παγκόσμια αγορά μεταφέρεται δια θαλάσσης», συνέχισε, πιστεύοντας ότι όσοι συνεχίζουν να το κάνουν «οπουδήποτε στον κόσμο» να «αντιμετωπίζουν προβλήματα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε σήμερα ότι παραμένει «βέβαιος» για την επίτευξη συμφωνίας για ένα εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη Δευτέρα, παρά το μπλοκάρισμα της Ουγγαρίας.

Ο Κουλέμπα κατήγγειλε επίσης τον ρωσικό «εκβιασμό» σχετικά με το αίτημα της Μόσχας για την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία για να αποφευχθεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

«Πρόκειται για προφανή εκβιασμό. Δεν μπορεί να βρεθεί καλύτερο παράδειγμα εκβιασμού στις διεθνείς σχέσεις. Αν κάποιος το αποδεχτεί, τότε αυτό το άτομο έχει πρόβλημα», είπε.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε νωρίτερα πως ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο ζήτησε την άρση των κυρώσεων κατά της Μόσχας ως προϋπόθεση για να αποτραπεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που διαφαίνεται ως αποτέλεσμα της επίθεσής της στην Ουκρανία

18:42: Η νορβηγική ενεργειακή εταιρεία «Equinor» αποχωρεί από τη Ρωσία

Τερματίζει τη συμμετοχή της σε όλα τα κοινά έργα.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1529449997007212544

18:28: Ρωσία: Γιατροί στη Μόσχα παρέδωσαν στην αστυνομία φοιτητή μόλις διαπίστωσαν ότι είναι Ουκρανός

18:03: Οι μάχες πλησιάζουν στο Σεβεροντονέτσκ, η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη», σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής

Οι μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις έχουν φθάσει στην περιφέρεια του Σεβεροντονέτσκ, μια πόλη της ανατολικής Ουκρανίας όπου η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη», δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιοχής.

«Τα ρωσικά στρατεύματα προωθήθηκαν ώστε να είναι αρκετά κοντά για να μπορούν να χτυπήσουν με ολμοβόλα» στο Σεβεροντονέτσκ, έγραψε στην εφαρμογή Telegram ο Σέρχιι Γκαϊντάι, που πρόσθεσε πως η πόλη «απλώς καταστρέφεται».

Κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι βομβαρδίζει την πόλη «συνεχώς» χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών Smertch και Tornado. Σύμφωνα με τον ίδιον, οι βόμβες έχουν στόχο επίσης το εργοστάσιο Azot, που έχουν καταφύγει άμαχοι σε αντιαεροπορικά καταφύγια.

«Η κατάσταση στην πόλη είναι πολύ δύσκολη. Ήδη χθες διεξάγονταν μάχες στην περιφέρεια" του Σεβεροντονέτσκ, είπε ο Γκαϊντάι, που εκτίμησε πως η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι αποφασιστική».

Το Σεβεροντονέντσκ, μια πόλη με πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, τελεί υπό την πίεση των ρωσικών στρατευμάτων και των φιλορώσων αυτονομιστών μαχητών εδώ και εβδομάδες. Στις 6 Μαΐου, ο δήμαρχος Ολεξάντρ Στριούκ είχε ανακοινώσει πως η πόλη ήταν «σχεδόν περικυλωμένη».

Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν εκεί από τους βομβαρδισμούς τις τελευταίες εβδομάδες.

Το Σεβεροντονέτσκ είναι μία από τις σημαντικές πόλεις σε αυτή την περιοχή που βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο των Ουκρανών, όπως και η πόλη Λισιτσάνκ.

Βρίσκονται τουλάχιστον 80 χλμ. ανατολικά του Κραματόρσκ, που έχει γίνει το διοικητικό κέντρο του ουκρανικού Ντονμπάς αφότου οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα κατέλαβαν το ανατολικό τμήμα αυτής της μεγάλης ανθρακοφόρου λεκάνης το 2014.

Νωρίτερα το Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ότι η Ουκρανία πολεμά για να διατηρήσει τον έλεγχο σε έναν κρίσιμης σημασίας αυτοκινητόδρομο στην πόλη Σεβεροντονέτσκ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές για τον εφοδιασμό των ουκρανικών μονάδων στο Σεβεροντονέτσκ, το οποίο περιβάλλεται από τρεις πλευρές από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Μοτουζιάνικ είπε πως σκοπός της Ρωσίας είναι να περικυκλώσει από παντού τις ουκρανικές μονάδες στην πόλη, καθώς και στο γειτονικό Λισιτσάνκ.

17:40: Κουλέμπα: Η Ρωσία εκβιάζει τον κόσμο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να «εκβιάσει τον κόσμο», λέγοντας ότι είναι έτοιμη να ξεμπλοκάρει τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.

Ο Κουλέμπα έγραψε στο Twitter ότι όποιος σκέφτεται να αποδεχθεί το «παιχνίδι» της Ρωσίας θα πρέπει «πρώτα να επισκεφτεί τους τάφους των σκοτωμένων παιδιών της Ουκρανίας και να μιλήσει με τους γονείς τους».

17:14: Η Μόσχα δηλώνει ότι ετοιμάζει μέτρα σε βάρος αγγλόφωνων μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία

Η Μόσχα επεξεργάζεται μέτρα σε βάρος αγγλόφωνων μέσων ενημέρωσης ως απάντηση σε «μη φιλικές ενέργειες» από ξένες κυβερνήσεις προς ρωσικά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ρωσία ετοιμάζει μέτρα σε βάρος «αγγλοσαξωνικών μέσων ενημέρωσης», χρησιμοποιώντας έναν όρο με τον οποίο Ρώσοι αξιωματούχοι συχνά αναφέρονται στον αγγλόφωνο κόσμο.

16:52: Οι συνομιλίες με την Άγκυρα θα ξεκαθαρίσουν παρεξηγήσεις, δηλώνει η Σουηδή πρωθυπουργός

Σουηδοί διπλωμάτες θα συζητήσουν τα αιτήματα της Τουρκίας κατά τη διάρκεια συναντήσεων που θα έχουν σήμερα στην Άγκυρα με στόχο την επίλυση των τουρκικών επιφυλάξεων αναφορικά με τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, δήλωσε η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Φυσικά θα εξετάσουμε και θα συζητήσουμε τον κατάλογο και θα διευθετήσουμε μια σειρά από πράγματα που ήταν ασαφή σε δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης και σε δηλώσεις από άλλα μέρη», είπε η Άντερσον.

«Είναι σαφές ότι το θέμα είναι πού στέλουμε την οικονομική μας βοήθεια, για παράδειγμα, και ότι πουλάμε όπλα. Δεν στέλνουμε χρήματα σε τρομοκρατικές οργανώσεις, προφανώς - ούτε όπλα», συμπλήρωσε.

16:38: Οι ρωσικές απώλειες από την αρχή της εισβολής μέχρι σήμερα σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό

https://twitter.com/KyivIndependent/status/1529361613416964097

16:11: Ρωσία: Το κοινοβούλιο υιοθέτησε νόμο με τον οποίο καταργείται το ανώτατο ηλικιακό όριο για να καταταγεί κάποιος στον στρατό

Το ρωσικό κοινοβούλιο κατήργησε σήμερα το ανώτατο ηλικιακό όριο που υπήρχε για να μπορεί να καταταγεί κάποιος στον στρατό, ενώ συνεχίζεται η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

«Η υιοθέτηση αυτής της πρότασης νόμου θα επιτρέψει να προσελκυθούν στον στρατό ειδικοί σε περιζήτητες ειδικότητες», υπογραμμίζει ένας από τους συντάκτες του κειμένου, ο βουλευτής Αντρέι Καρταπόλοφ, η δήλωση του οποίου αναφέρεται στον ιστότοπο της Δούμα, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

«Σήμερα ειδικά, πρέπει να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας και να βοηθήσουμε το υπουργείο Άμυνας. Ο Ανώτατος Διοικητής μας κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας θα κερδίσουν και χρειάζεται να βοηθήσουμε», δήλωσε παράλληλα ο πρόεδρος της Δούμας Βιατσεσλάβ Βολόντιν.

Μέχρι σήμερα, μόνον οι πολίτες ηλικίας 18 ως 40 ετών επιτρεπόταν να συνάψουν ένα πρώτο συμβόλαιο πρόσληψης στις ένοπλες δυνάμεις. Για τους αλλοδαπούς, το ηλικιακό περιθώριο ήταν από τα 18 ως τα 30 χρόνια.

Πλέον θα είναι δυνατό οποιοσδήποτε εθελοντής που δεν έχει συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης, η οποία ορίζεται σήμερα στα 61,5 έτη για τους άνδρες, να καταταγεί στον στρατό.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες στις μάχες στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε στις 25 Μαρτίου ότι 1.351 μέλη του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού είχαν σκοτωθεί και 3.825 τραυματιστεί από τις 24 Φεβρουαρίου που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία. Έκτοτε δεν έχει επικαιροποιήσει τα στοιχεία για τις απώλειες των ρωσικών δυνάμεων.

Αξιωματούχοι των ουκρανικών και δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών έχουν δηλώσει ότι οι απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν σημαντικά υψηλότερες τότε και έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από τον Μάρτιο.

15:52: Η Μόσχα απλοποιεί τη χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους της νότιας Ουκρανίας

Η Ρωσία θα επιτρέψει στους κατοίκους των περιφερειών της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, να ζητήσουν ρωσικό διαβατήριο μέσω «μιας απλουστευμένης διαδικασίας», σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο ρωσικός στρατός, που εισέβαλε σις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, ελέγχει πλήρως την περιφέρεια της Χερσώνας και εν μέρει εκείνη της Ζαπορίζια.

Οι νέες αρχές των δύο περιφερειών, που έχουν διοριστεί από το Κρεμλίνο, έχουν πλέον εκφράσει την επιθυμία να ενταχθούν στη Ρωσία.

Το εν λόγω προεδρικό διάταγμα εφαρμόζεται επίσης από το 2019 όσον αφορά τους κατοίκους των εδαφών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, τα οποία έχουν αποσχισθεί και οι αντίστοιχοι στρατοί τους συμμετέχουν με τη Μόσχα στις μάχες εναντίον της Ουκρανίας.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι αυτών των εδαφών, που έχουν αποσχισθεί, έχουν ήδη λάβει ρωσικά διαβατήρια.

Τη Δευτέρα, οι φιλορωσικές αρχές της Χερσώνας ανακοίνωσαν πως στην περιφέρεια θα χρησιμοποιείται πλέον το εθνικό νόμισμα της Ρωσίας, το ρούβλι, παράλληλα με την ουκρανική γρίβνα. Ένας περιφερειακός αξιωματούχος που διορίστηκε από τη Μόσχα, ο Κίριλ Στρεμοούσοφ, δήλωσε πως ελπίζει ότι μέχρι το τέλος του έτους η περιφέρεια θα περάσει πλήρως στο ρούβλι.

15:38: Νταβός: Ο Στόλντεμπεργκ στηρίζει ανοιχτά την Τουρκία

//--> //-->

15:21: ΕΕ: Με την ανάθεση μεγάλου μέρους του ενεργειακού εφοδιασμού τους στη Ρωσία, οι Ευρωπαίοι έδειξαν πως είναι «άπληστοι» αλλά όχι «αφελείς», δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ

Με την ανάθεση μεγάλου μέρους του ενεργειακού εφοδιασμού τους στη Ρωσία, οι Ευρωπαίοι έδειξαν πως είναι «άπληστοι», αλλά όχι «αφελείς», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ σε συνέντευξή της σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η γαλλική Les Échos.

"Δεν ήμασταν αφελείς, ήμασταν άπληστοι. Η βιομηχανία μας βασίστηκε στη ρωσική ενέργεια πρώτα και κύρια επειδή ήταν φθηνή", λέει η Βεστάγκερ, σημειώνοντας ότι η στάση των Ευρωπαίων είναι η ίδια «με την Κίνα για πολλά προϊόντα ή με την Ταϊβάν για τα ολοκληρωμένα κυκλώματα, όπου πάνω από όλα πήγαμε να αναζητήσουμε το χαμηλότερο κόστος παραγωγής».

Όμως "υπήρχε ένα μεγάλο ασφάλιστρο κινδύνου - η εξάρτηση - που πληρώνουμε σήμερα" με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, εξηγεί η επίτροπος που κρίνει ότι "τώρα μάλλον θα πρέπει να πληρώσουμε ένα ασφάλιστρο για την ασφάλεια", στοιχηματίζοντας στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που είναι πιο ακριβό, αλλά μπορεί να φέρει σταθερότητα.

Όσον αφορά, τέλος, τα μέταλλα που χρειάζεται η Ευρώπη, ιδίως για μπαταρίες αυτοκινήτων και ηλιακούς συλλέκτες, η Βεστάγκερ κάνει λόγο για «νέες διεθνείς συνεργασίες».

15:00: Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Ο χάρτης των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά την 91η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

14:31: Ε.Ε.: Ανοίγει ο δρόμος για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών

Η Ε.Ε. προτείνει τη θέσπιση νέων κανόνων, οι οποίοι θα καθιστούν δυσκολότερο για τους Ρώσους ολιγάρχες να αποφύγουν τις κυρώσεις. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

https://twitter.com/AFP/status/1529412276175917058

13:51: Νέο «όχι» από Ουγγαρία σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει μια πρόταση της Ε.Ε. για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι να εξευρεθεί μια λύση που θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Έπειτα από συνομιλίες με τον Σέρβο υπουργό Οικονομικών, ο κ. Σιγιάρτο ανέφερε ότι θα επιτραπεί στο Βελιγράδι να αποθηκεύσει ορισμένες ποσότητες φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της Ουγγαρίας. Η Ουγγαρία έχει ικανότητα αποθήκευσης τουλάχιστον 6 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου.

13:10: Η Ρωσία ζητάει άρση κυρώσεων για να ανοίξει τα λιμάνια της Ουκρανίας

Έτοιμη να ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να αναχωρήσουν πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα από τα λιμάνια της Ουκρανίας είναι η Ρωσία, η οποία όμως θέτει ως όρο την άρση κάποιων κυρώσεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αντρέι Ρουντένκο, ανέφερε ότι η πλευράς της Μόσχας έχει επισημάνει αρκετές φορές ότι για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα με τα τρόφιμα χρειάζεται μια «συλλογική προσέγγιση», η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και της άρσης των κυρώσεων στις ρωσικές εξαγωγές και οικονομικές συναλλαγές.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να παρέχει τον απαραίτητο ανθρωπιστικό διάδρομο, όπως κάνει κάθε μέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όπως επισήμανε ο Ρουντένκο, η ουκρανική πλευρά θα πρέπει να προχωρήσει στην αποναρκοθέτηση όλων των λιμανιών.

Τέλος, ανέφερε ότι η Μόσχα θα συζητήσει την πιθανότητα να πραγματοποιήσει ανταλλαγή αιχμαλώτων με την Ουκρανία, αφού καταδικαστούν αιχμάλωτοι που έχουν παραδοθεί.

12:45: Μόσχα: Το λιμάνι της Μαριούπολης λειτουργεί κανονικά

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι το λιμάνι της Μαριούπολης λειτουργεί κανονικά.

Νωρίτερα, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο δήλωσε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και ότι η Μόσχα «δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διεθνών συνομιλιών για ανοίξουν τα λιμάνια της Ουκρανίας».

12:00: Ο Ζελένσκι καταγγέλλει την έλλειψη ενότητας μεταξύ των δυτικών χωρών αναφορικά με την ρωσική εισβολή στη χώρα του 

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε σήμερα την έλλειψη «ενότητας» μεταξύ των δυτικών χωρών απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, περισσότερο από τρεις μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα του.

"Το ερώτημά μου είναι: υπάρχει ενότητα στην πράξη (Σ.τ.Σ: στη Δύση ); Δεν το βλέπω", διερωτήθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του μέσω τηλεδιάσκεψης στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία, υποστηρίζοντας ότι "χρειάζεται η στήριξη μιας ενωμένης Ευρώπης».

«Υπάρχει ενότητα στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ; Οχι. Επομένως, η Δύση είναι ενωμένη; Όχι», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

«Το δυνατό μας σημείο ήταν η ενότητα εντός της χώρας και τώρα αυτό εξαρτάται από την ενότητα της Δύσης, για να είμαστε ισχυροί και να υποστηρίζουμε σθεναρά την Ουκρανία» εναντίον της Ρωσίας, συνέχισε ο ίδιος.

«Θα έχουμε το πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας όταν θα είμαστε όλοι πραγματικά ενωμένοι», είπε.

Ο ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε και πάλι ότι είναι «ευγνώμων» προς τον Τζο Μπάιντεν, τον αμερικανό ομόλογό του, για νέα οικονομική βοήθεια 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Έχουμε ανάγκη από την υποστήριξη μιας ενωμένης Ευρώπης», υπενθύμισε επικρίνοντας τη θέση του ούγγρου ομολόγου του Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος σε αυτό το στάδιο είναι απρόθυμος να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: «Κάτι δεν πάει καλά με την Ουγγαρία!», σχολίασε ο Ζελένσκι.

11:27: Η Ρωσία ζητάει άρση κυρώσεων για να ανοίξει τα λιμάνια της Ουκρανίας

Η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να αναχωρήσουν από την Ουκρανία πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο σημερινές δηλώσεις του ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, ο οποίος απαίτησε για το σκοπό αυτό από το Κίεβο «να αποναρκοθετήσει» τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος περνάει από μια συλλογική προσέγγιση, που περιλαμβάνει κυρίως την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στις ρωσικές εξαγωγές και στις οικονομικές συναλλαγές», δήλωσε ακόμη ο Ρουντένκο.

Η Ρωσία θα συζητήσει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ανταλλαγή αιχμαλώτων με την Ουκρανία αφού καταδικαστούν αιχμάλωτοι που έχουν παραδοθεί, δήλωσε επίσης ο ρώσος υφυπουργός. Ρώσοι και αυτονομιστές αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως μερικοί απ' αυτούς που έχουν παραδοθεί θα πρέπει να δικαστούν για εγκληματα πολέμου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι πρόωρο να δημιουργηθεί μια ρωσική στρατιωτική βάση στην ουκρανική περιφέρεια της Χερσώνας που ελέγχεται από τη Ρωσία.

10:05: Ο πρόεδρος Ζελένσκι λέει ότι θα μιλήσει μόνο απευθείας με τον ίδιο τον Πούτιν

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι προτίθεται να μιλήσει μόνο απευθείας με τον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν και όχι μέσω μεσολαβητών.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι, αν ο Ρώσος πρόεδρος "αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα", υπάρχει πιθανότητα εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Ουκρανία θα αγωνιστεί μέχρι να ανακτήσει όλα τα εδάφη της.

Η Μόσχα θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της στις γραμμές όπου βρίσκονταν πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, είπε ο Ζελένσκι.

"Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα βήμα προς την διενέργεια συνομιλιών", δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Μόσχα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο στις συνομιλίες της με το Κίεβο.

08:45: Πυραυλικές επιθέσεις των Ρώσων σε περιοχές του Ντνιπροπετρόφσκ

Τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν τρεις πυραυλικές επιθέσεις στο Κρίβοϊ Ρογκ, στην περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ στην κεντρική Ουκρανίας, ανέφερε σε ανάρτησή του περιφερειάρχη Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο.

«Η νύχτα ήταν και πάλι μια συνεχής αεροπορική επιδρομή. Το πρωί, ο εχθρός εξαπέλυσε τρεις επιθέσεις με πυραύλους στο Κρίβοϊ Ρογκ. Έπληξαν μια βιομηχανική εγκατάσταση. Σοβαρή καταστροφή! Διευκρινίζονται πληροφορίες για τα θύματα», αναφέρει η σχετική ανάρτηση στο Telegram.

Επίσης, «στην περιοχή Κρίβοϊ Ρογκ, οι κοινότητες Σιρόκοφσκα και Αποστόλοβο επλήγησαν εκ νέου αέρος. Το Αποστόλοβο είναι μερικώς χωρίς ρεύμα.», είπε ο επικεφαλής της περιφέρειας.

07:59: Η Λατινική Αμερική αντιμέτωπη με κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης

Η περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής είναι πλέον αντιμέτωπη με την απειλή επισιτιστικής κρίσης, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, που επιτάχυνε τον πληθυσμό στην περιοχή, η οποία ακόμη δεν έχει ξεπεράσει το σοκ της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, τόνισε χθες το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ.

«Εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να περιπέσουν στη φτώχεια και στη διατροφική ανασφάλεια εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιστεί», προειδοποίησε η Λόλα Κάστρο, διευθύντρια του τμήματος του ΠΕΠ που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια, με έδρα τον Παναμά.

Τουλάχιστον 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπιζαν ήδη διατροφική ανασφάλεια και ο αριθμός τους μπορεί, «στη χειρότερη περίπτωση» να φθάσει τα 13,3 εκατομμύρια αν η σύρραξη συνεχιστεί, διευκρινίζει δελτίο τύπου της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ.

«Οι τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας αυξήθηκαν ραγδαία (...). Η αύξηση του πληθωρισμού (στις τιμές) των τροφίμων απειλεί την περιοχή, όπου πολλές χώρες είναι πολύ εξαρτημένες από τις εισαγωγές σιτηρών», ειδικά στα νησιά της Καραϊβικής, εξήγησε το ΠΕΠ.

Οι τιμές ειδών πρώτης ανάγκης, όπως το ρύζι, τα μαύρα φασόλια, των φακών και των φυτικών ελαίων ανά μετρικό τόνο αυξήθηκαν κατά 27% από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο και κατά 111% από τον Ιανουάριο του 2019 ως τον Απρίλιο του 2022, τονίζει ακόμη η υπηρεσία.

03:30: Για 20.000 εγκλήματα πολέμου μιλά ο υπουργός Εσωτερικών     

Οι ουκρανικές αρχές λένε πως έχουν στοιχεία για 20.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου τους τρεις μήνες αφότου εισέβαλε στη χώρα ο ρωσικός στρατός, την 24η Φεβρουαρίου.

Μόνο η αστυνομία κατέγραψε 13.500 τέτοιες υποθέσεις, δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι στην ουκρανική τηλεόραση.

«Συνεργαζόμαστε με ξένους, εισαγγελείς, ομάδες έρευνας, ειδικούς, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του (ερευνητικού) έργου γίνεται από ουκρανούς αστυνομικούς», διαβεβαίωσε.

Τα αποδεικτικά στοιχεία θα παραδοθούν σε διεθνείς οργανισμούς προκειμένου οι Ρώσοι που κατηγορούνται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, πρόσθεσε.

Νεαρός Ρώσος στρατιώτης καταδικάστηκε αυτή την εβδομάδα να εκτίσει ισόβια κάθειρξη από ουκρανικό δικαστήριο, στην πρώτη δίκη για έγκλημα πολέμου αφότου άρχισε η εισβολή.

23:43: Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Ο Πατριάρχης Κύριλλος θα έπρεπε να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στον Πούτιν»   

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η στάση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Αγιά Σοφιά και η επικείμενη επίσκεψή του στο 'Αγιον Όρος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος «Στο Κέντρο» της ΕΡΤ1 και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά.

Μπρος στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό και στην αυλή του Πατριαρχείου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, κατόπιν ερώτησης για τη στάση της Εκκλησίας της Ρωσίας και του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου απέναντι στον πόλεμο και υπογράμμισε:

«Δεν θα ήταν δυνατόν να μην καταδικάσουν όλες οι Εκκλησίες τη βία, τον πόλεμο. Αλλά η Εκκλησία της Ρωσίας μας απογοήτευσε. Δεν ήθελα να αποτελέσουν αυτή την τραγική εξαίρεση η Εκκλησία της Ρωσίας και ο αδελφός Πατριάρχης Κύριλλος. Δεν ξέρω πώς μπορεί να δικαιολογήσει ο ίδιος τον εαυτό του στη συνείδησή του. Πώς θα τον δικαιολογήσει, πώς θα τον κρίνει η ιστορία. Έπρεπε να ορθώσει το ανάστημά του. Γιατί μπορεί κάποιος να αντιτάξει ότι πιέζεται από τον Πρόεδρο Πούτιν. Θα έπρεπε να αντιδράσει στην εισβολή στην Ουκρανία και να καταδικάσει τον πόλεμο όπως κάναμε όλοι οι άλλοι Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι. Δεν το έκανε, αυτό είναι εις βάρος του και λυπούμαι πολύ. Μπορεί να είχαμε άλλες διαφορές, τη γνωστή για την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, τη διαφορά που έχουμε αιώνες τώρα διότι η Ρωσική Εκκλησία εποφθαλμιά το πρωτείο του Κωνσταντινουπόλεως, υποσκάπτει τα θεμέλια του θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά περίμενα από τον αδελφό Κύριλλο σε αυτή την κρίσιμη, ιστορική στιγμή, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Εν ανάγκη να θυσιάσει τον θρόνο του, να πει στον Πούτιν, κύριε Πρόεδρε εγώ δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί σας, παραιτούμαι, φεύγω. Ή θα τον βάλει στη φυλακή, δεν ξέρω τι θα έκανε ο Πρόεδρος Πούτιν αν αντιδρούσε στα σχέδιά του ο Πατριάρχης, αλλά αυτό θα περιμέναμε εμείς, οι άλλοι αδελφοί Προκαθήμενοι».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News