Κόσμος

Ισπανία: Περιορισμένος κλιματισμός και βεντάλιες στο σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας

Δύσκολη αναμένονται οι καλοκαιρινοί μήνες για τους Ισπανούς δημόσιους υπαλλήλους με το νέο σχεδιασμό να βάζει κόφτη στα κλιματιστικά στους 27 βαθμούς

Προβληματισμός στους Ισπανούς δημόσιους υπαλλήλους με τον νέο κυβερνητικό σχεδιασμό εξοικονόμησης ενέργειας, που εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο, με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος και εν ταυτώ τον περιορισμό των λογαριασμών τους.  

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων αποφασίστηκε για τους δημόσιου χώρους εργασίας ο κόφτης στα κλιματιστικά να μπει στους 27 βαθμούς ενώ ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης των υψηλών θερμοκρασιών φαίνεται ότι θα είναι οι βεντάλιες .

AP Photo/Andrea Comas

Το σχέδιο αποφάσισε επίσης την μαζική εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε στέγες δημόσιων κτιρίων ενώ θα ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να εργάζονται περισσότερο από το σπίτι.

Αναφορικά με τους χειμερινούς μήνες, η θέρμανση δε θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 19 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με ένα προκαταρκτικό σχέδιο που περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Η εφαρμογή του σχεδίου αναμένεται να είναι εξαιρετικά επίπονη καθώς οι θερμοκρασίες στην Ισπανία συχνά ανεβαίνουν πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι.

Το σχέδιο, μέρος μιας προσπάθειας σε όλη την ΕΕ για μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, προτείνει επίσης στους εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες να χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς ή ποδήλατα για να πάνε στη δουλειά τους και επίσης θα σβήνει τα φώτα νωρίτερα στα δημόσια κτίρια.

Η Ιταλία ανακοίνωσε νωρίτερα επίσης σχέδια να περιορίσει τον κλιματισμό για εξοικονόμηση ενέργειας αυτό το καλοκαίρι.

«Ακόμη και αν η Ισπανία είναι μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη χαμηλότερη έκθεση στη ρωσική ενέργεια, είναι προφανές ότι δεν είναι απρόσβλητη από την αύξηση των τιμών της ενέργειας», δήλωσε σε δημοσιογράφους η υπουργός Προϋπολογισμού Μαρία Χεσούς Μοντέρο εξηγώντας τις λεπτομέρειες του σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας.

Μια ανώτερη πηγή του υπουργείου είπε ότι τα μέτρα στοχεύουν σε μείωση κατά 25% της χρήσης ενέργειας από την κεντρική διοίκηση.

Η Ισπανία ελάχιστα χρησιμοποιεί ρωσικό αέριο, αλλά μειώνοντας τη χρήση ενέργειας, η κυβέρνηση ελπίζει να μπορέσει να βοηθήσει τους συμμάχους να απογαλακτιστούν από τις ρωσικές προμήθειες επανεξάγοντας περισσότερο από το φυσικό αέριο που αγοράζει η Ισπανία από χώρες παραγωγής εκτός από τη Ρωσία, δήλωσαν τις προηγούμενες εβδομάδες κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας θα λάβει 1 δισεκατομμύριο ευρώ χρηματοδότησης από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης από την πανδημία Covid-19 για βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας δημόσιων κτιρίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια