Πόλεμος στην Ουκρανία: Η «τέλεια καταιγίδα» για τον πλανήτη - Προειδοποιήσεις από τον ΟΗΕ για τα δεινά που έπονται

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η «τέλεια καταιγίδα» για τον πλανήτη - Προειδοποιήσεις από τον ΟΗΕ για τα δεινά που έπονται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τον κίνδυνο «να αποσταθεροποιηθεί ο κόσμος», εάν οι τρέχουσες κρίσεις - κυρίως η ενεργειακή και η επισιτιστική - δεν επιλυθούν γρήγορα, προειδοποίησε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ

Πολλαπλά σήματα κινδύνου εκπέμπονται με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η «έκρηξη» στις τιμές τροφίμων και καυσίμων και η προβληματική τροφοδοσία του πλανήτη με τα πολύτιμα σιτηρά της Ουκρανίας έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση που προοιωνίζεται τα χειρότερα.

Ενδεικτική ήταν ή προειδοποίηση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει «μια τέλεια καταιγίδα μέσα σε μια τέλεια καταιγίδα». Όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή ο κόσμος έχει μπροστά του το πρόβλημα της ακρίβειας των τροφίμων, ενώ ζητήματα σχετικά με τα λιπάσματα και την παραγωγή τροφίμων θα μπορούσαν να προκαλέσουν «πρόβλημα διαθεσιμότητας». Υπάρχουν 49 εκατομμύρια άνθρωποι σε 43 χώρες που «βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού» και ο κόσμος θα αντιμετωπίσει λιμό, αποσταθεροποίηση και μαζική μετανάστευση αν δεν προλάβουμε το πρόβλημα, είπε χαρακτηριστικά σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Την ίδια στιγμή, ως επείγουσα ανάγκη θεωρεί το Κίεβο να ανοίξουν τα ουκρανικά λιμάνια, ζητώντας εγγυήσεις ασφαλείας από τους συμμάχους. Η Μόσχα, από την πλευρά, της πετάει το «μπαλάκι» στη Δύση, με τον εκπρόσωπο του Πούτιν να την κατηγορεί ότι αυτή προκάλεσε την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, επιβάλλοντας στη Ρωσία τις αυστηρότερες κυρώσεις στη σύγχρονη Ιστορία. «Καμπανάκι» σήμανε τη Δευτέρα 23 Μαΐου, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο «να αποσταθεροποιηθεί ο κόσμος», εάν οι τρέχουσες κρίσεις - κυρίως η ενεργειακή και η επισιτιστική - δεν επιλυθούν γρήγορα, ζητώντας και πάλι την επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου.

Από το Τόκιο, όπου συναντήθηκε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό και τον αυτοκράτορα της χώρας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι προσπαθεί να καταστρέψει την ταυτότητα της Ουκρανίας, όπως φαίνεται από τον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις στόχων αμάχων, όπως σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα ημερήσιας φροντίδας και μουσεία. Ο Πούτιν πρέπει «να πληρώσει ακριβό τίμημα για τη βαρβαρότητά του στην Ουκρανία», προκειμένου να αποτραπούν άλλοι από την ανάληψη παρόμοιας δράσης, πρόσθεσε, αναφερόμενος στις στρατιωτικές εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, η μάχη για το Σεβεροντονέτσκ - μία από τις τελευταίες μεγαλουπόλεις υπό ουκρανικό έλεγχο σε περιοχή κομβικής σημασίας - αναδύεται ως το κύριο σημείο εστίασης του πολέμου της Ρωσίας, με πολλούς να κάνουν λόγο για μια «νέα Μαριούπολη». Τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία βομβαρδίζουν συνεχώς την περιοχή, χρησιμοποιούν την τακτική της «καμένης γης» στο Σεβεροντονέτσκ, καθώς προσπαθούν να καταλάβουν το Λουγκάνσκ, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειακός κυβερνήτης, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε την Κυριακή 22 Μαΐου, ότι οι μάχες στα ανατολικά της χώρας γίνονται όλο και πιο αιματηρές, με έως και 100 Ουκρανούς στρατιώτες να σκοτώνονται κάθε μέρα.

Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται το «θρίλερ» γύρω από την τύχη των Ουκρανών μαχητών που παραδόθηκαν στο χαλυβουργείο Αζοβστάλ στη Μαριούπολη, οι οποίοι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής της αυτονομιστικής περιοχής του Ντόνετσκ στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται να δικαστούν. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, ποιες κατηγορίες θα αντιμετωπίσουν.

Στην αντίπερα όχθη, σε μια άλλη δίκη με έντονο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς είναι η πρώτη για εγκλήματα πολέμου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ουκρανικό δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον 21χρονο Ρώσο στρατιώτη, Βαντίμ Σισιμαρίν. Ο νεαρός διοικητής άρματος μάχης είχε δηλώσει ένοχος για τον φόνο του 62χρονου αμάχου Ολεξάντρ Σελίποφ στο χωριό Τσουπαχίβκα στη βορειοανατολική Ουκρανία στις 28 Φεβρουαρίου, έπειτα από διαταγή που έλαβε να τον πυροβολήσει από ένα αυτοκίνητο. Η δίκη αυτή έχει τεράστια συμβολική σημασία για την Ουκρανία, η οποία κατηγορεί τη Ρωσία για ωμότητες και βαναυσότητα κατά αμάχων κατά τη διάρκεια της εισβολής της και, όπως σημειώνει, έχει εντοπίσει περισσότερα από 10.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η Ρωσία επιμένει να αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους ή έχει οποιαδήποτε ανάμειξη σε εγκλήματα πολέμου. Όλο και πιο δραματική γίνεται η κατάσταση με τους πρόσφυγες, καθώς σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ πάνω από 6,5 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, 6.538.998 πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, με την πλειονότητα εξ αυτών να καταφεύγουν στην Πολωνία.

Τέλος, ο σύμβουλος της Ρωσίας τη Δευτέρα 23 Μαΐου, στον ΟΗΕ στη Γενεύη, Μπόρις Μποντάρεφ, παραιτήθηκε λόγω των «αιματηρών, άσκοπων και απολύτως άσκοπων μαχών στην Ουκρανία», εξέλιξη που τον καθιστά ως τον πλέον ανώτερο διπλωμάτη της χώρας που αποχώρησε λόγω του πολέμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News