Η Μόσχα απορρίπτει το ιταλικό ειρηνευτικό σχέδιο για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Κόσμος
Η Μόσχα απορρίπτει το ιταλικό ειρηνευτικό σχέδιο για τον πόλεμο στην Ουκρανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 90η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Τρεις μήνες συμπληρώνονται σήμερα Τρίτη 24 Μαΐου, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η οποία διαδέχτηκε το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο μοναδικός ρώσος αξιωματούχος με τον οποίο είναι πρόθυμος να συναντηθεί και με ένα μόνο θέμα στην ατζέντα: τον τερματισμό του πολέμου. Ταυτόχρονα όμως σημείωσε πως ο σχεδιασμός συνομιλιών με τη Μόσχα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος, επικαλούμενος τα εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε ο ρωσικός στρατός στη διάρκεια αυτού του πολέμου.

Από την μεριά της η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, θα καταλήξει σε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία «εντός ημερών».

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

22:00: Ο χάρτης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία κατά την 90η ημέρα της ρωσικής εισβολής

21:43: Η Ελλάδα θα συνδράμει στρατιωτικά την Ουκρανία

//--> //-->

21:20: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τρεις πόλεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, επιβεβαιώνει ουκρανός αξιωματούχος

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τρεις πόλεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, συμπεριλαμβανομένου του Σβιτλοντάρσκ, επιβεβαίωσε στο Radio Free Europe/Radio Liberty ο ουκρανός κυβερνήτης της περιοχής, Πάβλο Κιριλένκο.

Νωρίτερα σήμερα, η ηγεσία της υποστηριζόμενης από τη Μόσχα αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» είχε ανακοινώσει μέσω Telegram ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν το Σβιτλοντάρσκ και αντικατέστησαν την ουκρανική με τη ρωσική σημαία.

Το Σβιτλοντάρσκ βρίσκεται 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σεβεροντονέτσκ, που αποτελεί βασικό στόχο των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων τις τελευταίες ημέρες.

«Η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο είναι εξαιρετικά δύσκολη, επειδή η μοίρα της χώρας μας ίσως κρίνεται εκεί αυτήν τη στιγμή», τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ.

20:53: Σε πλήρη εξέλιξη το ανθρώπινο δράμα στην Ουκρανία

20:25: Συνάντηση Μητσοτάκη-Λάιεν: Ενεργειακό - Ουκρανία και επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο επίκεντρο

20:02: Οι μάχες στο ανατολικό μέτωπο θα κρίνουν τη μοίρα της χώρας, σύμφωνα με το Κίεβο

Οι μάχες που μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσαν να καθορίσουν τη μοίρα της χώρας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ.

Τρεις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα σε δύο πόλεις στις όχθες του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς. Σύμφωνα με τον Μοτουζιάνικ, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες να διασχίσουν τον ποταμό.

«Παρακολουθούμε πλέον την πιο ενεργή φάση της επίθεσης ευρείας κλίμακας που έχει εξαπολύσει η Ρωσία εναντίον της χώρας μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο είναι εξαιρετικά δύσκολη, επειδή η μοίρα της χώρας μας κρίνεται ίσως εκεί αυτήν τη στιγμή», τόνισε.

19:45: Η εικόνα των κυρώσεων στην Ρωσία

19:37: Η ΕΕ αναστέλλει τους δασμούς στα ουκρανικά προϊόντα για ένα έτος

Η κίνηση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύει στη στήριξη της οικονομίας της Ουκρανίας και στον μετριασμό των επιπτώσεων του πολέμου της Ρωσίας.

19:10: Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία αφού επιστραφούν τα εδάφη που χάθηκαν από τις 24 Φεβρουαρίου

https://twitter.com/nexta_tv/status/1529114672363884544

18:49: Ουγγαρία: Ο πρωθυπουργός Ορμπάν κήρυξε κατάταση εκτάκτου ανάγκης στην χώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας κήρυξε από αύριο Τετάρτη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν σε ένα βίντεο στο Facebook, σημειώνοντας ότι το υπουργικό του συμβούλιο χρειάζεται περιθώριο ελιγμών για να ανταποκριθεί γρήγορα στις προκλήσεις.

Ο Ορμπάν, ο οποίος κέρδισε τέταρτη συνεχή θητεία στις εκλογές της 3ης Απριλίου, έχει χρησιμοποιήσει το έκτακτο αυτό μέτρο στο παρελθόν, μια φορά λόγω της μεταναστευτικής κρίσης και αργότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

"Ο κόσμος είναι στο χείλος μιας οικονομικής κρίσης" είπε, προσθέτοντας πως η κυβέρνησή του "χρειάζεται χώρο για ελιγμούς ώστε να δράσει γρήγορα".

Η έγκριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση του Ορμπάν να εγκρίνει γρήγορα μέτρα, με διατάγματα.

Νωρίτερα σήμερα, δόθηκε στη δημοσιότητα μια επιστολή του Ούγγρου πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην οποία δήλωσε πως οι προτεινόμενες νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο πετρελαίου, δεν θα πρέπει να τεθούν προς συζήτηση στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ευρωπαϊκού μπλοκ την επόμενη εβδομάδα.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει δηλώσει ότι θα χρειαστεί περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων και την επέκταση ενός αγωγού που φέρνει πετρέλαιο από την Κροατία.

18:33: Μόσχα: Απορρίπτει το ιταλικό ειρηνευτικό σχέδιο για τον πόλεμο στην Ουκρανία

18:18: ΗΠΑ: Οι κοινές ασκήσεις βομβαρδιστικών αεροσκαφών Κίνας και Ρωσίας δείχνουν το βάθος της κοινής γραμμής τους

Μια κοινή άσκηση στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροπλάνων της Ρωσίας και της Κίνας στην Ανατολική Ασία σήμερα δείχνει το βάθος της ευθυγράμμισης των δύο χωρών, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε νωρίτερα την κοινή περιπολία, η οποία όπως είπε διήρκεσε 13 ώρες πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα και περιελάμβανε ρωσικά Tu-95 και κινεζικά Xian H-6 στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Αεροπλάνα της ιαπωνικής και της νοτιοκορεατικής Πολεμικής Αεροπορίας παρακολούθησαν τα ρωσικά και κινεζικά αεριωθούμενα για ένα τμήμα των γυμνασίων, σύμφωνα με τη Ρωσία.

Είναι τα πρώτα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας και της Ρωσίας αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον αξιωματούχο των ΗΠΑ, και διεξάγονται προς το τέλος ενός ταξιδιού του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην περιοχή.

"Νομίζουμε πως δείχνουν πως η Κίνα συνεχίζει να είναι πρόθυμη να ευθυγραμμισθεί στενά με τη Ρωσία, μέσω και της στρατιωτικής συνεργασίας", δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως τέτοιες ενέργειες πρέπει να σχεδιάζονται καλά εκ των προτέρων.

Russian Defense Ministry Press Service via AP

"Η Κίνα δεν απομακρύνεται από τη Ρωσία. Μάλιστα τα γυμνάσια δείχνουν πως η Κίνα είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Ρωσία να υπερασπιστεί τα ανατολικά της ενώ η Ρωσία πολεμά στα δυτικά της", είπε ο αξιωματούχος.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος πρόσθεσε πως τα γυμνάσια με τα βομβαρδιστικά δείχνουν πως η Ρωσία θα είναι δίπλα στην Κίνα στις εδαφικές διαφορές της με γειτονικές χώρες στην Ανατολική και τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Δεν είναι σαφές αν τα γυμνάσια σχεδιάστηκαν για να συμπέσουν με το πρώτο ταξίδι του Μπάιντεν ως προέδρου στην Ασία, όπου επισκέφθηκε τις συμμαχικές Νότια Κορέα και Ιαπωνία, και σήμερα συνάντησε τους ηγέτες της δημοκρατικής Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Αυστραλίας --συλλογικά γνωστές ως Quad-- στη δεύτερη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται πρόσωπο με πρόσωπο.

Ο Μπάιντεν τόνισε στη διάρκεια του ταξιδιού, που σκοπός του ήταν εν μέρει να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν δίπλα στους συμμάχους και εταίρους τους στην ώθηση για μια ελεύθερη και ανοικτή περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού.

Το Πεκίνο και η Μόσχα ανακοίνωσαν μια σύμπραξη «χωρίς όρια» μερικές μόλις εβδομάδες πριν από την εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, και η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει την εισβολή.

Οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει παρόμοια γυμνάσια και στο παρελθόν περιλαμβανομένης αυτής που σύμφωνα με τη Ρωσία ήταν η πρώτη κοινή μεγάλου βεληνεκούς αεροπορική περιπολία τους στην περιοχή του 2019. Τον Αύγουστο, πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια στην Κίνα με τη συμμετοχή τουλάχιστον 10.000 στρατιωτών.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε πως εξακολουθούν να μην έχουν ενδείξεις πως η Κίνα παρείχε υλική υποστήριξη για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια κίνηση που έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Κίνας παρόμοιων με ορισμένα από τα σαρωτικά μέτρα που έχουν λάβει η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της εναντίον της Μόσχας.

17:51: ΝΑΤΟ: Με το βλέμμα στραμμένο προς την Ρωσία διεξάγεται στην ανατολική Μεσόγειο η νατοϊκή άσκηση Neptune Shield 2022

Το θέατρο των συγκρούσεων στην Ουκρανία δεν είναι πολύ κοντά, αλλά το μήνυμα απευθύνεται σαφώς προς την Ρωσία: το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί αυτήν την εβδομάδα επίδειξη ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο με μία ναυτική δύναμη της οποίας ηγείται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman.

AP Photo/Giuseppe Distefano

Η σημερινή ημέρα χαρακτηρίζεται από την αδιάκοπη κίνηση των αεροσκαφών στην τεράστια πίστα προσνήωσης του αεροπλανοφόρου που πλέει βόρεια της Βεγγάζης στην Λιβύη και έχει τεθεί υπό νατοϊκή διοίκηση για να ηγηθεί της εκπαιδευτικής άσκησης Neptune Shield 2022 που διεξάγεται από τις 17 έως τις 31 Μαΐου.

«Θέλω να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο έτοιμοι», εξηγεί ο αντιναύαρχος Κερτ Ρένσο. «Κοιτάζουμε τις ρωσικές ικανότητες και κοιτάζουμε τις δικές μας και, στην συνέχεια, εκπαιδευόμαστε για να αντιμετωπίσουμε ό, τι μπορούν εκείνοι να κάνουν και για να υπερασπισθούμε εαυτούς όπως και τους εταίρους και συμμάχους».

Αν και η επιχείρηση «σχεδιάσθηκε πολύ πριν» από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «η φύση της δράσης της ενισχυμένης επιφυλακής αναπροσαρμόσθηκε στην διαφορετική συγκυρία», σύμφωνα με βρετανό πιλότο του Βασιλικού Ναυτικού που αποσπάσθηκε στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο. «Βρισκόμαστε εδώ για να εργασθούμε χέρι με χέρι με τους συμμάχους μας και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο».

Σε ό,τι αφορά «τις ρωσικές δυνάμεις, τις παρακολουθούμε πολύ στενά, περιλαμβανομένων των υποβρυχίων τους όπου βρίσκονται σε αποστολή», λέει ο αντιναύαρχος χαρακτηρίζοντας «ανησυχητική συμπεριφορά» την απρόκλητη επίθεση κατά μίας ευρωπαϊκής γειτονικής χώρας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης Neptune Shield 2022, οι νατοϊκές δυνάμεις αναπτύσσονται στην Μεσόγειο, αλλά και στην Βαλτική, άλλο θερμό σημείο μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης. Σε ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ εξηγεί ότι στόχος είναι η ευέλικτη ενοποίηση των ναυτικών ικανοτήτων της Συμμαχίας για την υποστήριξη των μέσων αποτροπής και άμυνας.

17:32: Μετά από τρεις μήνες χρήσης του ως καταφύγιο λόγω της ρωσικής εισβολής, το μετρό στο Χάρκοβο ξαναλειτουργεί και η πόλη επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς

Μετά από σχεδόν μια τρίμηνη παύση λειτουργίας του λόγω της ρωσικής εισβολής στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το μετρό του Χάρκοβο το οποίο εδώ και καιρό χρησίμευε ως καταφύγιο βομβών για τους κατοίκους, άρχισε σήμερα να λειτουργεί ξανά.

«Είναι περίεργο. Οι άνθρωποι ζούσαν εδώ για τρεις μήνες και τώρα μοιάζει με μια κανονική μέρα, όπου πηγαίνεις στη δουλειά ως συνήθως», λέει ο 28χρονος Αρτιόμ Ζελένσκι, ο οποίος είναι ένας από τους χιλιάδες κατοίκους του Χάρκοβο που πήρε το μετρό τις πρώτες ώρες επαναλειτουργίας του.

«Είναι δύσκολο να μένεις σπίτι. Πρέπει να πας στη δουλειά, να ξαναχτίσεις την πόλη, να εργαστείς να κερδίσεις χρήματα για να ζήσεις. Δεν ξέρουμε τι θα φέρει το αύριο», είπε.

Ο κλοιός γύρω από την πόλη έχει χαλαρώσει, με τις ρωσικές δυνάμεις να εμφανίζονται προς το παρόν να έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να καταλάβουν το Χάρκοβο για να συγκεντρώσουν περισσότερα στρατεύματα στα νότια και τα ανατολικά, όπου οι μάχες συνεχίζονται.

Το μετρό του Χάρκοβο, μια πόλη 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων πριν από τον πόλεμο, εξυπηρετούσε 158 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως στις τρεις γραμμές του διαθέτοντας σχεδόν 30 σταθμούς. Κλειστοί παραμένουν τρεις σταθμοί που βρίσκονται στα βορειοανατολικά της πόλης και εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του πυροβολικού.

Οι αρχές είχαν ζητήσει από τους ανθρώπους που είχαν καταφύγει στο μετρό να φύγουν πριν από την Κυριακή, προσφέροντάς τους προσωρινές εστίες ενώ πολλά κτίρια στην πόλη έχουν καταστραφεί ή βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές. Εκατό άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε κλειστούς σταθμούς.

AP Photo/Bernat Armangue

Οι συρμοί περνούν από τους σταθμούς μόνο κάθε 20 ή 30 λεπτά αυτή τη στιγμή, αλλά ο ρυθμός θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

«Αποφασίσαμε να μην ενοχλήσουμε τους ανθρώπους που μένουν ακόμα στο μετρό», διαβεβαίωσε σε μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος Ιγκόρ Τερέχοφ, ο οποίος πήρε σήμερα συμβολικά το μετρό.

«Αποφασίσαμε να επαναλειτουργήσουμε το μετρό γιατί πρέπει να επανεκκινήσουμε την οικονομία. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν δούλευαν και δεν διαθέτουν άλλα χρήματα», είπε, τονίζοντας ότι οι συγκοινωνιακές μεταφορές θα είναι δωρεάν για τις επόμενες 15 ημέρες.

Η συνταξιούχος, η Τετιάνα Βόλκοβα, 64 ετών, λέει ότι είναι «ευτυχισμένη που η ζωή επέστρεψε στους κανονικούς της ρυθμούς». «Κρυβόμασταν στα υπόγεια και μπορούμε να ξαναβγούμε», λέει, πηγαίνοντας σε «μια φίλη που δεν έχει συναντήσει εδώ και πολύ καιρό».

Όμως, όταν αναφέρεται στη στρατιωτική κατάσταση, το πρόσωπό της σκοτεινιάζει και φαίνεται να κρατάει τα δάκρυα της. Παραδέχεται ότι «φοβάται».

«Όλα είναι θέλημα Θεού. Δεν καταλαβαίνω, είναι κακό και αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει. Προτιμώ να μην μιλάω για αυτό».

17:11: Οι ρωσικές απώλειες από την αρχή της εισβολής σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό

16:56: Δορυφόρος «συλλαμβάνει» ρωσικά πλοία να φορτώνουν κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά

16:35: Υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα έχει διάρκεια

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η Μόσχα εσκεμμένα επιβραδύνει την επίθεσή της στην Ουκρανία προκειμένου να επιτρέψει σε αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή, ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι η Μόσχα δεν «κυνηγάει προθεσμίες» στον πόλεμο.

Τα σχόλιά τους αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία δεν διαβλέπει άμεσο τέλος στη σύρραξη, ενώ επιδιώκει να διαλύσει την όποια εντύπωση ότι η παρατεταμένη και δαπανηρή «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» βρίσκεται σε τέλμα.

Η Ουκρανία και οι δυτικοί της σύμμαχοι υποστηρίζουν ότι η πραγματικότητα είναι πως η Ρωσία έχει χάσει δυναμική αφού βρέθηκε αντιμέτωπη με ισχυρή αντίσταση από τους Ουκρανούς και υφίσταται βαριές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και εξοπλισμό.

«Συνεχίζουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση έως την επίτευξη όλων των στόχων, ανεξάρτητα από την τεράστια βοήθεια της Δύσης προς το καθεστώς του Κρεμλίνου και την άνευ προηγουμένου πίεση των κυρώσεων», δήλωσε ο Σοϊγκού.

«Έχει κηρυχθεί επανειλημμένα κατάπαυση πυρός και δημιουργούνται ανθρωπιστικοί διάδρομοι προκειμένου οι πολίτες να βγουν από περικυκλωμένους οικισμούς», δήλωσε ο Σοϊγκού σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά την 90ή ημέρα του πολέμου.

«Φυσικά αυτό επιβραδύνει τον ρυθμό της επίθεσης, αλλά αυτό γίνεται εσκεμμένα για να αποφευχθούν τα θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο ίδιος στους υπουργούς Άμυνας του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), μιας στρατιωτικής συμμαχίας της Ρωσίας και πέντε άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Σε ξεχωριστά σχόλια, ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι όλοι οι στόχοι του Πούτιν στην Ουκρανία θα επιτευχθούν διότι η αλήθεια είναι στην πλευρά της Ρωσίας.

«Δεν κυνηγάμε προθεσμίες», δήλωσε ο Πατρούσεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Argumenty i Fakty, επαναλαμβάνοντας τον στόχο της Ρωσίας για «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας --κάτι που το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν ως ψευδές πρόσχημα για πόλεμο.

«Ο ναζισμός πρέπει να εξαλειφθεί 100%, διαφορετικά θα σηκώσει και πάλι κεφάλι σε λίγα χρόνια, με μια ακόμα πιο άσχημη μορφή», δήλωσε ο Πατρούσεφ.

Παρά τα σχόλια του Σοϊγκού, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγράψει 3.930 θύματα μεταξύ των αμάχων κατά τη διάρκεια της σύρραξης. Η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί ότι στοχοθετεί περιοχές αμάχων και έχει κατηγορήσει την Ουκρανία, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, ότι χρησιμοποιεί τους πολίτες ως «ανθρώπινες ασπίδες».

16:18: Ρωσία-Κίνα: Οι δύο χώρες πραγματοποίησαν κοινή αεροπορική περιπολία

Ρωσικά και κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν κοινά γυμνάσια περιπολίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Η κοινή περιπολία κράτησε 13 ώρες πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα και περιελάμβανε ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 και κινεζικά αεριωθούμενα Xian H-6, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε μια ανακοίνωση.

Αεροπλάνα της ιαπωνικής και της νοτιοκορεατικής Πολεμικής Αεροπορίας παρακολούθησαν τα ρωσικά και κινεζικά αεριωθούμενα για ένα τμήμα των γυμνασίων, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε από την πλευρά του ότι κινεζικά και ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν σήμερα κοινή αεροπορική περιπολία.

Η περιπολία, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «ετήσιου σχεδίου στρατιωτικής συνεργασίας», πραγματοποιήθηκε πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, την Ανατολική Σινική Θάλασσα και τον Δυτικό Ειρηνικό, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας στον επίσημο ιστότοπό του.

16:00: Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Ο χάρτης των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά την 90η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1529074736822616064

15:05: H Μόσχα δεν έχει δει το ιταλικό σχέδιο ειρήνης για την Ουκρανία

Η Ρωσία δεν έχει ακόμη δει το ειρηνευτικό σχέδιο της Ιταλίας για την Ουκρανία, αλλά ελπίζει να το λάβει μέσω διπλωματικών οδών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Δεν το έχουμε δει ακόμη, ελπίζουμε να μας παραδοθεί μέσω διπλωματικών οδών και να το εξετάσουμε», επεσήμανε ο Πεσκόφ.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πλέον αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, έχει απορρίψει το συγκεκριμένο σχέδιο και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες της Δύσης.

«Φαίνεται ότι δεν καταρτίστηκε από διπλωμάτες, αλλά από ντόπιους πολιτικούς επιστήμονες που έχουν διαβάσει πολλές επαρχιακές εφημερίδες και λειτουργούν μόνο με βάση τις ουκρανικές ψευδείς ειδήσεις», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Telegram.

14:25: Η Τουρκία θα συζητήσει την Τετάρτη με Φινλανδία, Σουηδία για το ΝΑΤΟ

Τούρκοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν με αντιπροσωπείες από την Σουηδία και την Φινλανδία την Τετάρτη για να συζητήσουν τις αιτήσεις ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε την Τρίτη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Τούρκος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει αντιταχθεί στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες των δύο σκανδιναβικών χωρών το Σάββατο και συζήτησε τις ανησυχίες του.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία φιλοξενούν άτομα που συνδέονται με ένοπλες ομάδες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016

13:46: Η Μόσχα δεν έχει δει το ιταλικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία  

Η Ρωσία δεν έχει ακόμη δει το ειρηνευτικό σχέδιο της Ιταλίας για την Ουκρανία, αλλά ελπίζει να το λάβει μέσω διπλωματικών οδών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο παρουσίασε τις αδρές γραμμές του σχεδίου αυτού την προηγούμενη εβδομάδα και επεσήμανε ότι το έχει συζητήσει με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη διάρκεια επίσκεψης στη Νέα Υόρκη.

«Δεν το έχουμε δει ακόμη, ελπίζουμε να μας παραδοθεί μέσω διπλωματικών οδών και να το εξετάσουμε», επεσήμανε ο Πεσκόφ.

Το ιταλικό σχέδιο προβλέπει διεθνείς οργανισμοί -- όπως ο ΟΗΕ, η ΕΕ και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)—να ενεργήσουν ως μεσολαβητές για να οργανώσουν αρχικά τοπικές εκεχειρίες, εξήγησε ο Ντι Μάιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ιταλία την προηγούμενη Παρασκευή.

Ο Ιταλός υπουργός δήλωσε ότι το σχέδιο έχει δοθεί και σε ανώτερους αξιωματούχους των χωρών της G7.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πλέον αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, έχει απορρίψει το συγκεκριμένο σχέδιο και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες της Δύσης.

«Φαίνεται ότι δεν καταρτίστηκε από διπλωμάτες, αλλά από ντόπιους πολιτικούς επιστήμονες που έχουν διαβάσει πολλές επαρχιακές εφημερίδες και λειτουργούν μόνο με βάση τις ουκρανικές ψευδείς ειδήσεις», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Telegram.

13:43: Δικαστήριο απέρριψε την έφεση του Αλεξέι Ναβάλνι - Ο επικριτής του Κρεμλίνου είπε ότι ο Πούτιν έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία έναν "ανόητο πόλεμο"      

Ρωσικό δικαστήριο απέρριψε σήμερα την έφεση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι εναντίον της καταδίκης του σε κάθειρξη εννέα χρόνων με τις κατηγορίες της διαφθοράς και της περιφρόνησης του δικαστηρίου, τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

Ο Ναβάλνι, η πιο εξέχουσα μορφή της ρωσικής αντιπολίτευσης, καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα χρόνων τον Μάρτιο για απάτη και περιφρόνηση του δικαστηρίου, επιπλέον των δυόμιση χρόνων ποινής την οποία ήδη εκτίει. Αρνείται όλες τις κατηγορίες σε βάρος του, οι οποίες λέει ότι επινοήθηκαν για να εμποδίσουν τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

13:39: Ρωσικό δικαστήριο έδωσε εντολή για τη σύλληψη μπλόγκερ για δυσφήμηση του στρατού         

Δικαστήριο της Μόσχας διέταξε σήμερα ερήμην τη σύλληψη του Ρώσου μπλόγκερ Μιχαήλ Νάκε, ο οποίος κατηγορείται για δυσφήμηση του ρωσικού στρατού και της επίθεσής του στην Ουκρανία.

Ο ιστολόγος, ο οποίος διατηρεί εκτός της Ρωσίας ένα μπλογκ με βίντεο στο YouTube με περισσότερους από 700.000 εγγεγραμμένους, κατηγορείται ότι μετέδωσε ψευδείς πληροφορίες για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το δικαστήριο του Μπασμάνι στη Μόσχα, το οποίο διέταξε να τεθεί υπό κράτηση, σύμφωνα με τον ιστότοπό του.

Νόμος για το έγκλημα αυτό, για το οποίο μπορεί να επιβληθεί βαριά ποινή φυλάκισης, υιοθετήθηκε στη Ρωσία αφότου ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Βάσει αυτού απαγορεύεται κυρίως η χρήση των όρων πόλεμος ή εισβολή όσον αφορά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ή η διατύπωση κατηγοριών κατά του ρωσικού στρατού για εγκλήματα πολέμου.

Πολλοί επικριτές του Κρεμλίνου, αλλά και απλοί χρήστες του διαδικτύου που επικρίνουν την ρωσική επίθεση αποτελούν αντικείμενο διώξεων αυτού του είδους ή έχουν φυλακιστεί, όπως ο αντιπολιτευόμενος Βλαντίμιρ Κάρα-Μούρζα ή η καλλιτέχνης Αλεξάντρα Σκοτσιλένκο.

13:22: Οι Φινλανδία και Σουηδία θα στείλουν αντιπροσωπείες στην Άγκυρα, θα συμμετάσχουν στη σύνοδο της Συμμαχίας τον Ιούνιο   

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα παραστούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στη Μαδρίτη, διαβεβαίωσε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ από το Νταβός.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η Σουηδία και η Φινλανδία αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ανατρέποντας την πολιτική ετών. Ωστόσο η Τουρκία αιφνιδίασε την περασμένη εβδομάδα τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της εγείροντας αντιρρήσεις στην ένταξη των δύο χωρών.

Εξάλλου Στοκχόλμη και Ελσίνκι θα στείλουν αντιπροσωπείες στην Άγκυρα αύριο Τετάρτη με στόχο να κάμψουν τις αντιρρήσεις της, δήλωσε σήμερα ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο.

«Στέλνουμε αντιπροσωπείες να επισκεφθούν την Άγκυρα, τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία. Αυτό θα συμβεί αύριο οπότε ο διάλογος συνεχίζεται», σημείωσε ο Χααβίστο από το Νταβός.

«Κατανοούμε ότι η Τουρκία έχει κάποιες δικές της ανησυχίες αναφορικά με την τρομοκρατία (…) Πιστεύουμε ότι αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν. Ίσως υπάρχουν και κάποια θέματα τα οποία δεν συνδέονται άμεσα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, αλλά περισσότερο με άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», συνέχισε ο Φινλανδός υπουργός.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Καθλίν Χικς σχολίασε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον είναι πεπεισμένη ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα καταφέρουν να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Τουρκίας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορέσουν να επιλύσουν αυτές (τις ανησυχίες) απευθείας με τους Τούρκους», επεσήμανε μιλώντας στο πλευρό του Νορβηγού ομολόγου της από το Όσλο.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και με υποστηρικτές του πρώην ιμάμη, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

13:19: Η Ρωσία λέει ότι επιβραδύνει εσκεμμένα την επίθεσή της στην Ουκρανία για να επιτρέψει στους αμάχους να απομακρυνθούν

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η Μόσχα εσκεμμένα επιβραδύνει την επίθεσή της στην Ουκρανία προκειμένου να επιτρέψει σε αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Έχει κηρυχθεί επανειλημμένα κατάπαυση πυρός και δημιουργούνται ανθρωπιστικοί διάδρομοι προκειμένου οι πολίτες να βγουν από περικυκλωμένους οικισμούς. Φυσικά, αυτό επιβραδύνει τον ρυθμό της επίθεσης αλλά αυτό γίνεται εσκεμμένα για να αποφευχθούν τα θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο Σοϊγκού σύμφωνα με το RIA.

13:05: Ο Ζελένσκι συμπεριελήφθη στον κατάλογο του Time με τις 100 προσωπικότητες με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2022     

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμπεριελήφθη στον κατάλογο του περιοδικού Time με τις 100 προσωπικότητες με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2022.

"Με τον πρόεδρο Ζελένσκι, ο λαός της Ουκρανίας έχει έναν ηγέτη αντάξιο της γενναιότητας και του σθένους του", έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

"Τα έθνη του ελεύθερου κόσμου, αντλώντας έμπνευση από το παράδειγμα του προέδρου Ζελένσκι, είναι πιο ενωμένα, πιο αποφασισμένα και πιο στοχοπροσηλωμένα απ' ό,τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην πρόσφατη μνήμη", πρόσθεσε ο Αμερικανός ηγέτης.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βάλερι Ζαλούζνι συμπεριλαμβάνεται επίσης στον κατάλογο αυτόν του Time, όπως και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος διέταξε την εισβολή στην γειτονική Ουκρανία πριν από τρεις μήνες.

"Το φάσμα των τρόπων με τους οποίους μπορεί να ασκηθεί επιρροή δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρο απ' ό,τι σε αυτόν τον #TIME100, ο οποίος περιλαμβάνει τον Πούτιν... & τον Ζελένσκι", αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο διευθυντής του Time Έντουαρντ Φέλσενταλ. "Ο δικτάτορας πίσω από έναν βάναυσο πόλεμο & ο Ουκρανός πρόεδρος, μια σπάνια ηρωϊκή φυσιογνωμία στους διχαστικούς καιρούς μας", πρόσθεσε.

Το Time δημοσιεύει τον κατάλογό του κάθε χρονιά από το 1999.

13:04: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων στην Αφρική και σε προβλήματα μετανάστευσης, λέει η Πολωνία

Εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλέσει ελλείψεις τροφίμων στη Βόρεια Αφρική, αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση προς την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Πολωνίας.

«Εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει πείνα στη Βόρεια Αφρική…η Ισπανία και η υπόλοιπη νότια Ευρώπη θα έχουν ένα τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα», δήλωσε ο Αντρέι Ντούντα σε πάνελ στο Νταβός. «Σήμερα θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο να μπορεί η Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της».

13:04: Η Ρωσία εργαλειοποιεί τα ενεργειακά αποθέματα και ακολουθεί το ίδιο μοτίβο σε ό,τι αφορά την επισιτιστική ασφάλεια, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Στην επιτακτική ανάγκη της διαφοροποίησης της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα εστίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Η κ. φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στην Ελλάδα μιλώντας για τους νέους τερματικούς σταθμούς LNG. Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Ρωσία εργαλειοποιεί τα ενεργειακά αποθέματά της, αλλά λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και όσον αφορά στα αποθέματα τροφίμων.

Ειδικότερα, τόνισε ότι «η κλιματική κρίση δεν μπορεί να περιμένει. Τώρα, όμως, είναι προφανείς και οι γεωπολιτικοί λόγοι. Πρέπει να απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα».

«Το ίδιο ισχύει και για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού μας με φυσικό αέριο, έναν άλλο πυλώνα της REPowerEU. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, η Ευρώπη συνάπτει νέες συμφωνίες με αξιόπιστους προμηθευτές σε όλον τον κόσμο. Τον Μάρτιο συμφώνησα με τον Πρόεδρο Μπάιντεν να αυξήσουμε σημαντικά τις παραδόσεις LNG από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη. Περισσότερο LNG και φυσικό αέριο μέσω αγωγών θα προέλθει επίσης από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία νέοι τερματικοί σταθμοί LNG σε Ελλάδα, Κύπρο και Πολωνία, όπως και νέες διασυνδέσεις» συμπλήρωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία του υδρογόνου.

«Είμαστε μάρτυρες στο ότι η Ρωσία εργαλειοποιεί τα ενεργειακά αποθέματά της. Και αυτό έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Δυστυχώς, βλέπουμε το ίδιο μοτίβο να εμφανίζεται και στην επισιτιστική ασφάλεια», επεσήμανε η ίδια.

Όπως ανέφερε η κ. φον ντερ Λάιεν, τα χωράφια με σιτηρά στην Ουκρανία έχουν καεί και «στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Ουκρανία ο στρατός του Κρεμλίνου κατάσχει αποθέματα σιτηρών και μηχανήματα».

«Σήμερα, το ρωσικό πυροβολικό βομβαρδίζει αποθήκες σιτηρών σε όλη την Ουκρανία, εσκεμμένα. Ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα αποκλείουν ουκρανικά πλοία γεμάτα σιτάρι και ηλιόσπορους. Οι συνέπειες αυτών των επαίσχυντων πράξεων είναι εκεί για να τις δουν όλοι. Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού εκτοξεύονται. Και είναι οι εύθραυστες χώρες και οι ευάλωτοι πληθυσμοί που υποφέρουν περισσότερο», σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως τόνισε, η Ρωσία συσσωρεύει τις δικές της εξαγωγές τροφίμων ως μία μορφή εκβιασμού, εμποδίζει τις προμήθειες για να αυξήσει τις παγκόσμιες τιμές ή εμπορεύεται σιτάρι με αντάλλαγμα την πολιτική υποστήριξη. «Αυτό λέγεται χρήση της πείνας και των σιτηρών για την άσκηση εξουσίας», συμπλήρωσε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε την ανάγκη για κινητοποίηση μεγαλύτερης συνεργασίας και υποστήριξης σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. «Η παγκόσμια συνεργασία είναι το αντίδοτο στον εκβιασμό της Ρωσίας», υπογράμμισε.

Τέλος, η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι συνεργάζεται με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, για τη διοργάνωση εκδήλωσης σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια και τις λύσεις στην Ευρώπη και στην περιοχή.

11:34: Οι διορισμένες από τη Ρωσία αρχές της Χερσώνας θα ζητήσουν από τη Μόσχα να δημιουργήσει εκεί στρατιωτική βάση

Οι διορισμένες από τη Ρωσία αρχές της περιφέρειας της Χερσώνας στην Ουκρανία θα ζητήσουν από τη Μόσχα να δημιουργήσει εκεί στρατιωτική βάση, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο σημερινή δήλωση αξιωματούχου της τοπικής κυβέρνησης.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και έχει καταλάβει την περιφέρεια της Χερσώνας, η οποία βρίσκεται δίπλα στην Κριμαία, την χερσόνησο που η Μόσχα έχει προσαρτήσει από το 2014.

Η Μόσχα έχει διορίσει στην Χερσώνα νέες φιλορωσικές διοικητικές αρχές και από χθες εισήγαγε το ρούβλι ως το επίσημο νόμισμα της περιφέρειας, αν και για μια μεταβατική περίοδο το ρωσικό νόμισμα θα κυκλοφορεί ταυτόχρονα με την ουκρανική χρίβνια.

"Θα πρέπει να υπάρξει ρωσική στρατιωτική βάση στην περιφέρεια της Χερσώνας", δήλωσε στο RIA ο Κίριλ Στρεμούσοφ, ο αναπληρωτής επικεφαλής της όπως την αποκαλεί η Ρωσία "πολιτο-στρατιωτικής περιφερειακής διοίκησης" της Χερσώνας.

"Θα το ζητήσουμε αυτό και αυτό είναι που επιθυμεί όλος ο πληθυσμός. Αυτό είναι ουσιαστικό και θα είναι εγγυητής της ασφάλειας για την περιοχή και τους κατοίκους της", πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει την εισβολή στην Ουκρανία "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" για την αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της χώρας. Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του απορρίπτουν την αιτιολογία αυτή ως αβάσιμο πρόσχημα για τον πόλεμο στην Ουκρανία στον οποίο έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι και εκτοπιστεί εκατομμύρια

11:26: Η Πολωνία θα παραγγείλει άλλες έξι συστοιχίες πυραύλων Patriot        

Η Πολωνία προτίθεται να αγοράσει έξι επιπλέον συστοιχίες πυραύλων Patriot, ανακοίνωσε σήμερα ο πολωνός υπουργός Άμυνας, καθώς η χώρα αυτή, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Βαρσοβία έχει δηλώσει πως θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της στο 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και θα υπερδιπλασιάσει το μέγεθος των ένοπλων δυνάμεών της για να αποτρέψει οποιαδήποτε ενδεχόμενη επίθεση.

«Υπέγραψα επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έξι συστοιχίες Patriot με παγκατευθυντικά ραντάρ, εκτοξευτήρες και προμήθειες πυραύλων», έγραψε στο Twitter ο Μάριους Μπλάζακ.

Η Πολωνία διαθέτει ήδη δύο συστοιχίες Patriot.

11:19: Το Λονδίνο συζητά τρόπους για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία

Η Βρετανία συζητά με την Ουκρανία τρόπους για να βοηθηθεί η εξαγωγή σιτηρών από τη χώρα, μετά τον αποκλεισμό από τη Ρωσία των βασικών λιμανιών της, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Σημειώνοντας ότι ανησυχεί πολύ για το ζήτημα αυτό, ενώ οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων καταγράφουν ραγδαία αύξηση και η Ουκρανία δεν μπορεί να εξάγει σχεδόν 25 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, ο Σαπς πρόσθεσε ότι συναντήθηκε με τον Ουκρανό υπουργό Υποδομών Ολεξάντερ Κουμπράκοφ την περασμένη εβδομάδα.

"Συζητήσαμε λεπτομέρειες στις οποίες δεν μπορώ να υπεισέλθω για το πώς μπορεί να υπάρξει υποδομή που θα διασφαλίσει την αναχώρηση των (φορτίων) σιτηρών", δήλωσε ο Σαπς στο Sky News.

"Εξετάζουμε όλες τις διαφορετικές επιλογές (...) υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί πιθανοί τρόποι για να βγουν τα σιτηρά και άλλα αγαθά από τη χώρα", σημείωσε.

"Είναι απολύτως ουσιαστικό να το κάνουμε, διότι διαφορετικά μπορεί να υπάρξει πολλή πείνα και όντως ακόμη και λιμός", κατέληξε.

11:15: Οι ρωσικές απώλειες, σύμφωνα με τους Ουκρανούς

11:14: Ξεπέρασαν τους 30.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα

Το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα εισήλθαν 286 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 60 ανήλικοι, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Αναλυτικά, εισήλθαν στη χώρα:

Από τον Προμαχώνα 136 Ουκρανοί πρόσφυγες

Από Ευζώνους 48

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα 36

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 55, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 5 και στα λοιπά αεροδρόμια 6.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 30.108 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.715 ανήλικοι.

10:21: Όλες οι χώρες περιλαμβανομένης της Ινδίας, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κρίση στην Ουκρανία

Οι ηγέτες της Quad, περιλαμβανομένης της Ινδίας, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Ουκρανία στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Τόκιο, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.

«Οι τέσσερις ηγέτες είχαν μια ειλικρινή συζήτηση για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κατάστασης στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού και εμείς, περιλαμβανομένης της Ινδίας, εκφράσαμε την ανησυχία μας για τον τραγικό πόλεμο στην Ουκρανία και επαναβεβαιώσαμε ότι αρχές όπως το κράτος δικαίου, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα θα πρέπει να τηρούνται σε κάθε περιοχή», επεσήμανε ο Κισίντα.

«Την ώρα που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κλόνισε τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς τάξης» οι ηγέτες της Αυστραλίας, της Ινδίας και των ΗΠΑ «και εγώ ο ίδιος συμφωνούμε ότι οι μονομερείς προσπάθειες να αλλάξει το στάτους κβο με τη βία δεν θα γίνουν ανεκτές πουθενά, κυρίως στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού», πρόσθεσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Ο Κισίντα έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντησή του με τους άλλους τρεις ηγέτες των χωρών της Quad.

Η στάση της Ινδίας έχει ενοχλήσει τις ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί το Νέο Δελχί ότι δεν στηρίζει τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

09:51: Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν προτείνει να δοθούν ρωσικά ονόματα στις διαφιλονικούμενες από τη Μόσχα και το Τόκιο Κουρίλες Νήσους

Ο γενικός διευθυντής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι οι Κουρίλες Νήσοι, που διεκδικούνται από τη Ρωσία και την Ιαπωνία, θα μπορούσαν να αλλάξουν ονομασία και να τους δοθούν ονόματα από ρωσικά πλοία και γεγονότα του ρωσοϊαπωνικού πολέμου των αρχών του 20ου αιώνα.

Η διαφορά για την κυριαρχία των νησιών εμποδίζει το Τόκιο και τη Μόσχα να υπογράψουν μία ειρηνευτική συμφωνία, τερματίζοντας την εμπόλεμη περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι τα νησιά αποτελούν τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος των Κουρίλων Νήσων που της ανήκει, ενώ η Ιαπωνία ονομάζει τα νησιά Βόρεια Εδάφη της.

Ο Ρογκόζιν, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που επέβλεπε τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, έχει προτείνει την αλλαγή του ονόματος ενός από τα νησιά σε Βάριαγκ για να τιμήσει ένα ρωσικό καταδρομικό, η βύθιση του οποίου έγινε η αφορμή για την έναρξη του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ιαπωνίας το 1904.

Ο ίδιος είναι γνωστός για τα προκλητικά σχόλια του, με έντονη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ έχει προτείνει την αλλαγή του ονόματος των νησίδων Χαμπομάι σε αρχιπέλαγος των ηρώων ναυτών της Ρωσίας.

“Πάντα, όταν τα κράτη προσθέτουν περιοχές στον έλεγχο τους, τους δίνουν δικά τους ονόματα (...). Γιατί αυτά τα νησιά δεν έχουν ρωσικά ονόματα;”, αναρωτήθηκε ο Ρογκόζιν μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο Sputnik.

“Αυτό θα ήταν πολύ περισσότερο λογικό από τα ονόματα που έχουν τώρα τα νησιά αυτά και τα οποία καταστρέφουν τη ρωσική γλώσσα,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Ιαπωνία ακολούθησε τους δυτικούς συμμάχους της στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση.” Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της δηλώνουν ότι η Ρωσία ξεκίνησε έναν απρόκλητο πόλεμο.

Η Ρωσία αποχώρησε από τι συνομιλίες για μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ιαπωνία και πάγωσε τα κοινά οικονομικά προγράμματα που σχετίζονται με τις αμφισβητούμενες Κουρίλες Νήσους, εξαιτίας της επιβολής των ιαπωνικών κυρώσεων για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

08:57: Η κρίση στην Ουκρανία είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, εκτιμά ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα το οποίο έχει ενισχύσει τη σημασία της διατήρησης της παγκόσμιας τάξης, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας.

«Είναι κάτι περισσότερο από ένα ευρωπαϊκό θέμα, είναι ένα παγκόσμιο θέμα», τόνισε ο Μπάιντεν αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία κατά την έναρξη της συνόδου της Quad στην οποία συμμετέχει με τους ηγέτες της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου ότι η Ουάσινγκτον θα σταθεί στο πλευρό των συμμάχων της και θα πιέσει για μια ελεύθερη και ανοικτή περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού.

«Πρέπει πάντα να υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα οπουδήποτε στον κόσμο παραβιάζονται», υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

Οι δηλώσεις του έγιναν αφού χθες είχε επισημάνει ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στρατιωτικά την Ταϊβάν αν δεχθεί επίθεση από την Κίνα. Ωστόσο σήμερα ο Μπάιντεν διευκρίνισε ότι δεν έχει αλλάξει η στρατηγική αμφισημία των ΗΠΑ έναντι της Ταϊβάν.

Από την πλευρά του ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι σημείωσε ότι στη διάρκεια της συνόδου της Quad οι τέσσερις ηγέτες εξέφρασαν «ισχυρές απόψεις» για τη Ρωσία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Αλμπανέζι τόνισε ότι η «μονομερής» επίθεση της Ρωσίας εναντίον του λαού της Ουκρανίας είναι επαίσχυντη. «Στη συνάντηση εκφράστηκαν ισχυρές απόψεις», εξήγησε.

Όταν ρωτήθηκε για τα χθεσινά σχόλια του Μπάιντεν αναφορικά με την Ταϊβάν, ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας απάντησε ότι «δεν θα πρέπει να υπάρξει μονομερής αλλαγή στο καθεστώς».

08:35: Ο Ζελένσκι καλεί συμμάχους της χώρας του να πιέσουν τη Ρωσία για να γίνει ανταλλαγή κρατουμένων               

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να προχωρήσει σε ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία «ακόμη και αύριο», παροτρύνοντας τους συμμάχους της χώρας του να πιέσουν τη Μόσχα.

Η ανταλλαγή «είναι ανθρωπιστικό ζήτημα» και «πολιτική απόφαση, που θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη πολλών κρατών», ανέφερε με ακροατήριο τους συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

«Είναι σημαντικό», συνέχισε «να ασκηθεί πολιτική πίεση σε κάθε επίπεδο» από επιχειρηματίες, «με το κλείσιμο επιχειρήσεων, με εμπάργκο στο πετρέλαιο, και μέσω αυτών των απειλών να αυξηθεί η ανταλλαγή των ανθρώπων μας με ρώσους στρατιωτικούς», καθώς «δεν χρειαζόμαστε τους Ρώσους, χρειαζόμαστε όμως τους δικούς μας».

«Είμαστε έτοιμοι για να γίνει ανταλλαγή ακόμη και αύριο», επέμεινε.

Σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι το Κίεβο έχει εμπλέξει τα Ηνωμένα Έθνη, την Ελβετία, το Ισραήλ και «πολλές» χώρες στη διαδικασία, που χαρακτήρισε πολύ περίπλοκη.

Χιλιάδες αιχμάλωτοι έχουν πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων μετά την κατάληψη της Μαριούπολης και τις μάχες στο Ντονμπάς, παραδέχθηκε.

04:48: Οι πύραυλοι κατά πλοίων επιφανείας που υποσχέθηκε η Δανία θα βοηθήσουν να ελεγχθούν οι ακτές της Μαύρης Θάλασσας       

Η δέσμευση της Κοπεγχάγης να προμηθεύσει πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Harpoon κι έναν εκτοξευτήρα τους στην Ουκρανία, που ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι ΗΠΑ, σηματοδοτεί την πρώτη μελλοντική παράδοση στο Κίεβο όπλων αμερικανικής κατασκευής που θα επιτρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις να αυξήσουν την ακτίνα δράσης τους.

Η ουκρανική κυβέρνηση ζητεί προηγμένα όπλα –συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας, πυραύλους με μεγαλύτερο βεληνεκές, ισχυρά πυροβόλα–, όμως το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής βοήθειας που έχει λάβει είναι όπλα μικρού βεληνεκούς, όπως οι αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin.

Οι Harpoon, που κατασκευάζει η Boeing, εκτιμούν το Κίεβο και οι σύμμαχοί του, θα απωθήσουν το ρωσικό ναυτικό από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, κατά συνέπεια θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, ο Λόιντ Όστιν, εξέφρασε την «ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη του στη Δανία» για την απόφαση της.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε την περασμένη Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για να παραδοθούν στην Ουκρανία περισσότερα όπλα κατά πλοίων επιφανείας, με βεληνεκές μεγαλύτερο των 100 χιλιομέτρων.

Τα ουκρανικά λιμάνια τελούν υπό αποκλεισμό του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, που έχει αναπτύξει στην περιοχή πλοία και υποβρύχια κι έχει ποντίσει νάρκες.

03:41: «Εντός ημερών» το εμπάργκο της ΕΕ στο πετρέλαιο της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει σε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία «εντός ημερών», προεξόφλησε χθες Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, πρόσθεσε ωστόσο πως για να μειωθούν τα έσοδα της Μόσχας πιθανόν θα χρειαστεί η επιβολή ορίου στις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

«Θα καταλήξουμε σε συμφωνία εντός ημερών», διαβεβαίωσε ο κ. Χάμπεκ, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια εκπομπής του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ZDF, ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ όσον αφορά την επιβολή εμπάργκο σε αντίποινα για την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι το μέτρο δεν θα εξασθενίσει αυτόματα το Κρεμλίνο.

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το δικό τους εμπάργκο στο ρωσικό αργό επέτρεψε στη Μόσχα να αυξήσει τα έσοδά της πωλώντας μικρότερες ποσότητες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΗΠΑ επεξεργάζονται κατά συνέπεια πρόταση για να επιβληθεί όριο τιμών στο πετρέλαιο διεθνώς, σύμφωνα με τον κ. Χάμπεκ.

Πρόκειται «προφανώς για ασυνήθιστο μέτρο, αλλά ζούμε ασυνήθιστους καιρούς», εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Το μέτρο «λειτουργεί μόνο αν το ενστερνιστούν πολλές χώρες» και αυτό ακριβώς αποδεικνύεται το πρόβλημα, πρόσθεσε.

00:54: Η Μόσχα δεν είναι σίγουρη ότι χρειάζεται την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Δύση, θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των δεσμών με την Κίνα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι η Μόσχα θα εξετάσει τυχόν προτάσεις για αποκατάσταση των σχέσεών της με τη Δύση και θα σκεφτεί κατά πόσο χρειάζεται κάτι τέτοιο, όμως θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των δεσμών με την Κίνα.

«Αν (η Δύση) θέλει να προσφέρει κάτι αναφορικά με την αποκατάσταση των σχέσεών μας, τότε θα εξετάσουμε σοβαρά αν το χρειαζόμαστε ή όχι», είπε ο Λαβρόφ σε ομιλία του, σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Επέμεινε ότι στόχος της Ρωσίας πλέον είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των δεσμών της με την Κίνα. «Τώρα που η Δύση έλαβε ‘θέση δικτάτορα’, οι οικονομικοί δεσμοί μας με την Κίνα θα αναπτυχθούν ακόμη ταχύτερα», είπε ο Λαβρόφ.

23:03: Πρόθυμος να συναντήσει τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι   

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο μοναδικός ρώσος αξιωματούχος με τον οποίο είναι πρόθυμος να συναντηθεί και με ένα μόνο θέμα στην ατζέντα: τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Ζελένσκι, συμμετείχε διαδικτυακά απόψε σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε πως ο σχεδιασμός συνομιλιών με τη Μόσχα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος, επικαλούμενος τα εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε ο ρωσικός στρατός στη διάρκεια αυτού του πολέμου.

Υπογράμμισε επίσης ότι οποιαδήποτε απόπειρα ανάκτησης δια της βίας της χερσονήσου της Κριμαίας, που η Ρωσία προσάρτησε το 2014, θα προκαλούσε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News