AccuWeather: Προ των πυλών ένα καλοκαίρι «φωτιά» στην Ευρώπη - Τι προβληματίζει τους μετεωρολόγους

Κρήτη
AccuWeather: Προ των πυλών ένα καλοκαίρι «φωτιά» στην Ευρώπη - Τι προβληματίζει τους μετεωρολόγους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχητικές οι προβλέψεις των Αμερικανών μετεωρολόγων για την περιοχή μας - Υψηλές θερμοκρασίες και θερινές μπόρες το κυρίαρχο μοτίβο του καιρού κατά το AccuWeather

Ένα καλοκαίρι- «φωτιά» βρίσκεται προ των πυλών, σύμφωνα με τους Αμερικανούς μετεωρολόγους της γνωστής ιστοσελίδας AccuWeather, με το μεγάλο ερωτηματικό να είναι αν θα σπάσει φέτος το ρεκόρ του περασμένου, που αναδείχτηκε ως το πιο ζεστό καλοκαίρι στην ιστορία της ευρωπαϊκής ηπείρου. Προβληματισμός που, αν επιβεβαιωθεί, θα ανοίξει διάπλατα τον «ασκό του Αιόλου», δημιουργώντας ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα από τα αυτονόητα, λόγω κυρίως της ενεργειακής κρίσης, συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Το «πακέτο» περιλαμβάνει και άλλα δεινά αν η πρόβλεψη επαληθευτεί, καθώς οι καύσωνες κάνουν αυτονόητα ιδανικές τις συνθήκες για δασικές πυρκαγιές, ειδικά μετά από έναν εξαιρετικά βροχερό για την περιοχή μας χειμώνα, που θέριεψε τη βλάστηση, η οποία θα μετατραπεί αυτονόητα εφεξής σε επικίνδυνο «φιτίλι», αλλά και για λειψυδρία σε διάφορες γωνιές της Γηραιάς Ηπείρου. Τα νέα δεν είναι καλά καθώς, σύμφωνα με τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη των μετεωρολόγων του AccuWeather, Τάιλερ Ρόις και Άλαν Ρέπερτ, το σκηνικό προϊδεάζει για ένα καλοκαίρι πιο ζεστό από το σύνηθες για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Για τη Βαλκανική προβλέπεται ένα παράξενο μοτίβο με το πρώτο μισό του θέρους στη δίνη θερμών μετώπων και το δεύτερο μισό σε εκείνη επίμονων καταιγίδων. Ωστόσο, αυτές δε θα είναι ούτε τόσο εκτεταμένες ούτε τόσο ικανές να περιορίσουν τις συνέπειες της διαφαινόμενης ξηρασίας για την ευρύτερη περιοχή, ενώ θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καταστροφικές ανάλογα τη γεωγραφική ζώνη, ειδικά για την αγροτική παραγωγή. Με δεδομένες τις ανησυχίες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, είναι εύκολο να συνειδητοποιήσει κανείς τι σημαίνει μια τόσο σοβαρή πλημμυρική απειλή για τα σπαρτά μέσα στο καλοκαίρι.

Θα «ψηθούμε» στις πόλεις

Η κατάσταση θα είναι δύσκολη για τους κατοίκους των αστικών κέντρων κυρίως στη Βαλκανική, καθώς οι μετεωρολόγοι του AccuWeather περιμένουν περισσότερες μέρες όπου η θερμοκρασία θα είναι πάνω από τους 32ο C σε σχέση με τον μέσο όρο για ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο στην περιοχή, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου από την Πορτογαλία ως την Ιταλία. Μάλιστα, σε όλη αυτή τη ζώνη από την Ιβηρική ως την Ιταλική χερσόνησο εκτιμάται ότι οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν στα ύψη, πάνω από τον μέσο όρο, όλο το διάστημα του καλοκαιριού, παρά τα αναμενόμενα πάνω και κάτω τους.

Ειδικά για τις πόλεις σε όλη τη Βαλκανική χερσόνησο, οι μετεωρολόγοι του AccuWeather σημειώνουν στη σχετική τους ανάλυση ότι το 2021 το Βουκουρέστι στη Ρουμανία κατέγραψε 32 καλοκαιρινές μέρες με τη θερμοκρασία στους ή πάνω από τους 32ο C σε σχέση με τον μέσο όρο για την εποχή, που είναι στις 24 ημέρες. Αντίστοιχα για την Αθήνα οι μέρες στο όριο των 32ο C ή πάνω από αυτόν ήταν 67 το περυσινό καλοκαίρι, όταν ο μέσος όρος για την ελληνική πρωτεύουσα δεν ξεπερνάει τις 46 ημέρες. Η πρόβλεψη των μετεωρολόγων της αμερικανικής ιστοσελίδας για το φετινό καλοκαίρι δίνει πιθανότητες 31-38 μέρες με 32ο C για το Βουκουρέστι και 55-63 μέρες στην Αθήνα.

Η υπόλοιπη Ευρώπη

Για την υπόλοιπη Ευρώπη προβλέπεται ένα μοτίβο εξίσου επικίνδυνο. Ζέστη στο κέντρο αλλά και στον Βορρά της Γηραιάς, αλλά και η απειλή για σοβαρές καταιγίδες από τη Γαλλία ως την Πολωνία, που ωστόσο δεν εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να φτάσουν τα επίπεδα του περυσινού καλοκαιριού, με το τρομακτικό σκηνικό στο Βέλγιο και τη Γερμανία από τις καταιγίδες που στοίχισαν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές και προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές.

Με τέτοιες θερμοκρασίες το ενεργειακό αναμένεται ότι θα αποτελέσει από τα σημαντικά ζητήματα αυτού του καλοκαιριού, καθώς οι ανάγκες κυρίως λόγω κλιματιστικών θα είναι αυξημένες.

Η επιχείρηση «Θερμοστάτης»

Το πόσο σοβαρές είναι αυτές οι ανησυχίες αποδεικνύεται και από την εν εξελίξει επιχείρηση... «Θερμοστάτης», όπως την περιέγραψε ο ιταλικός Τύπος, με νόμο που ορίζει ότι τα κλιματιστικά απαγορεύεται να λειτουργούν σε δημόσια κτήρια, σχολεία, κρατικές και κυβερνητικές δομές και υπουργεία κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και πάνω από τους 19 τους χειμωνιάτικους, αν και θα επιτρέπονται 2 βαθμοί συν-πλην σε ειδικές συνθήκες.

Ο στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου φέτος.

Μνήμες από το καλοκαίρι των απόλυτων ρεκόρ

Με τα ρεκόρ να διαδέχονται το ένα το άλλο από τη μια γωνιά του πλανήτη ως την άλλη, οι προβλέψεις των ειδικών του AccuWeather για το φετινό καλοκαίρι δημιουργούν σοβαρό προβληματισμό. Πόσω μάλλον όταν έχουμε νωπό ακόμα στη μνήμη μας το θέρος του ’21, όπου σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Copernicus, η μέση θερμοκρασία Ιουνίου- Ιουλίου- Αυγούστου στην Ευρώπη ήταν υψηλότερη κατά σχεδόν 1 βαθμό Κελσίου από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020. Ένα στοιχείο που το κατέστησε το πιο ζεστό καλοκαίρι έστω και με τη μικρή διαφορά του μόλις 0,1 βαθμού Κελσίου από τα αντίστοιχα του 2010 και του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στις μεσογειακές χώρες κατά τη διάρκεια των απανωτών κυμάτων καύσωνα, που φούντωσαν και τις δασικές πυρκαγιές, με το απόλυτο ρεκόρ για την Ευρώπη να «γράφεται» στις 11 Αυγούστου στη Σικελία, με τους υδράργυρους να εκτινάσσονται στους 48,8 βαθμούς Κελσίου!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News