Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμια ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων - Εμβολιασμό προτείνει το ECDC

Ελλάδα
Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμια ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων - Εμβολιασμό προτείνει το ECDC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια η διαφορά μεταξύ ευλογιάς των πιθήκων και ανεμοβλογιάς - «Όχι» σε οριζόντιο εμβολιασμό λέει η Μαρία Θεοδωρίδου

Δεν ανιχνεύθηκε τελικά ο ιός ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox), έπειτα από την εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Αττικόν», ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της Ανεμοβλογιάς (varicella - chickenpox), σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Αναφοράς (Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) για ευλογιά και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Νοσοκομείου «Αττικόν».

Υπενθυμίζεται ότι επρόκειτο για Βρετανό τουρίστα που μεταφέρθηκε με ειδική κάψουλα από την Κεφαλονιά ο οποίος, ο οποίος μαζί με τη συνοδό του, νοσηλεύονταν σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο "Αττικόν".

Το περιστατικό είχε αναλάβει ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων, Αναστασία Αντωνιάδου.

Παράλληλα, παγκόσμια ανησυχία έχει προκληθεί μετά την αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), απαντώντας σε ερωτήσεις την Κυριακή, δήλωσε ότι θα προβεί στη σύσταση για τα προγράμματα εμβολιασμού, σε μια αξιολόγηση κινδύνου που θα δημοσιευθεί σήμερα.

//--> //-->

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπαίντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν ποια εμβόλια μπορεί να είναι διαθέσιμα για την προστασία των ανθρώπων από την ευλογιά των πιθήκων, λέγοντας ότι «όλοι» πρέπει να ανησυχούν καθώς τα κρούσματα εξακολουθούν να εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο. «Δεν μου έχουν πει ακόμη ποιο είναι το επίπεδο έκθεσης, αλλά είναι κάτι για το οποίο όλοι θα πρέπει να ανησυχούν», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Εμβόλιο κατά της ευλογιάς συστήνει το ECDC – «Όχι οριζόντια», λέει η Μαρία Θεοδωρίδου

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, ταυτοποιήθηκε συνολικά σε 92 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα και 28 ύποπτα κρούσματα εκτός Αφρικής και μέσα σε ένα μήνα έχει σπείρει τον τρόμο σε 12 χώρες στις οποίες εντοπίστηκε για πρώτη φορά.

Η έντονη και πρωτοφανής μάλιστα, παρουσία του επί ευρωπαϊκού εδάφους, οδήγησε την Κυριακή (22.05.2022) το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) να γνωστοποιήσει ότι σήμερα Δευτέρα αναμένεται να προχωρήσει σε επίσημη σύσταση προς τα κράτη μέλη να οργανώσουν τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της ευλογιάς.

Όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με το εμβόλιο κατά της ευλογιάς (είναι όσοι σήμερα έχουν ηλικία άνω των 40 ετών), έχουν αυξημένη προστασία και έναντι του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Αυτό που λέγεται και ισχύει, είναι πως άτομα που έχουν εμβολιαστεί για ευλογιά και αυτά τα άτομα όλα είναι άνω τα 40 ετών, καθώς στην Ελλάδα, νομίζω το ’78, σταμάτησε ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς, ο δαμαλισμός δηλαδή- αυτά τα άτομα έχουν μια διασταυρούμενη ανοσία. Δηλαδή προστατεύονται σημαντικά και έναντι του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, επειδή είναι της ίδιας κατηγορίας. Ανήκει, δηλαδή, στους pox viruses», εξηγεί η ίδια.

Ποια η διαφορά μεταξύ ευλογιάς των πιθήκων και ανεμοβλογιάς

Ο ιός της ανεμοβλογιάς παρότι περιλαμβάνει το συνθετικό -pox είναι διαφορετικός από τους ιούς που προκαλούν ευλογιά ή ευλογιά των πιθήκων, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Υπάρχει συνάφεια, προσθέτει, αναφορικά με τα συμπτώματα και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από την ανεμοβλογιά και την ευλογιά των πιθήκων.

Η ευλογιά έχει εκριζωθεί από τον ανθρώπινο πληθυσμό από το 1980, ενώ η ανεμοβλογιά αποτελεί μια συχνή νόσο που προκαλεί περίπου 4 εκατομμμύρια λοιμώξεις σε παιδιά. Για την ανεμοβλογιά υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και προκαλεί ηπιότερη νόσο από την ευλογιά.

//--> //-->

Η ευλογιά των πιθήκων επαναφέρει τη χρήση μάσκας;

Τη στιγμή που έπεφταν οι μάσκες για τον κορωνοϊό, φαίνεται πως επιστρέφουν εξαιτίας της ευλογιάς των πιθήκων. Ειδικοί επισημαίνουν ότι η μάσκα μπορεί να προστατεύσει από τη μετάδοση του ιού αυτού, της ευλογιάς των πιθήκων. Η ασθένεια αυτή μεταδίδεται συχνά μέσω της στενής επαφής δύο ατόμων, μέσω του δέρματος ή μολυσμένων ρούχων και υφασμάτων, ή από την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος. Ωστόσο, μεταδίδεται και μέσω της αναπνευστικής οδού, δυσκολότερα απ’ ό,τι η COVID-19 ωστόσο, καθώς τα σταγονίδια είναι μεγαλύτερου μεγέθους και δεν “ταξιδεύουν” σε εξίσου μεγάλες αποστάσεις με εκείνα του κορωνοϊού.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Νέας Υόρκης, μόλις λίγες ημέρες, αφότου οι πολίτες είχαν αρχίσει να επανέρχονται σε μια κανονικότητα, ήδη άρχισαν να ενθαρρύνουν - ξανά - τη χρήση μάσκας από τον πληθυσμό για την προστασία του από την ευλογιά των πιθήκων.

«Οι μάσκες μπορούν να προστατεύσουν από την ευλογιά των πιθήκων, καθώς και από άλλους ιούς που κυκλοφορούν στη Νέα Υόρκη, όπως της COVID-19. Το Τμήμα Υγείας συνεχίζει να προτείνει μάσκες σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους. Στο πλαίσιο της προφύλαξης, κάθε Νεοϋορκέζος που εμφανίζει ασθένεια παρόμοια με γρίπη με πρήξιμο των λεμφαδένων και εξανθήματα στο πρόσωπο και το σώμα θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης», γράφει δελτίο Τύπου του Τμήματος Υγείας της Νέας Υόρκης.

Τι γνωρίζουμε έως τώρα 

Πριν από δύο εβδομάδες μία επιδημική έξαρση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς Δημόσιας Υγείας.

Η διασπορά των περιστατικών που νοσούν από την ευλογιά των πιθήκων αυξάνεται ανά τον κόσμο, ενώ είναι άγνωστη ακόμα η μεταδοτικότητά του.

Ο ΠΟΥ αναμένει αύξηση κρουσμάτων

«Οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων γίνεται όταν υπάρχει στενή επαφή με ασυμπτωματικούς μολυσμένους ανθρώπους», επισήμανε ο ΠΟΥ. Η ευλογιά των πιθήκων, μολυσματική ασθένεια που συνήθως έχει ήπια συμπτώματα, είναι ενδημική σε τμήματα της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής. Εξαπλώνεται μέσω της στενής επαφής, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να περιοριστεί σχετικά εύκολα, με απομόνωση και τήρηση των κανόνων υγιεινής.

«Αυτό που μοιάζει να συμβαίνει είναι ότι μεταδόθηκε στον πληθυσμό ως σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, και εξαπλώνεται, όπως συμβαίνει γενικά με τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (...) σε όλο τον κόσμο», εξήγησε στο πρακτορείο ειδήσεων “Ρόιτερς” ο Ντέιβιντ Χέιμαν, ειδικός στις μολυσματικές νόσους στον ΠΟΥ.

Ο κ. Χέιμαν είπε ότι διεθνής επιτροπή ειδικών συνεδρίασε μέσω βιντεοδιάσκεψης για να συζητήσει τι χρειάζεται να μελετηθεί για το ξέσπασμα και για ποια στοιχεία χρειάζεται να ενημερωθούν οι πολίτες, ανάμεσά τους το εάν υπάρχει ασυμπτωματική εξάπλωση του ιού, ποιοι διατρέχουν κίνδυνο και ποιοι είναι οι τρόποι μετάδοσης. Πρόσθεσε ότι η συνεδρίαση συγκλήθηκε εξαιτίας της «επείγουσας φύσης της κατάστασης». Η συγκεκριμένη επιτροπή δεν είναι αυτή που θα προτείνει την κήρυξη διεθνούς κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του ΠΟΥ, όπως όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Ο κ. Χέιμαν σημείωσε πως η στενή επαφή είναι η κυριότερη οδός μετάδοσης, καθώς τα δερματικά εξανθήματα που προκαλούνται είναι ιδιαίτερα μολυσματικά. Ειδικά οι γονείς που φροντίζουν παιδιά που ασθενούν διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο, όπως και οι υγειονομικοί, που εξηγεί γιατί κάποιες χώρες εμβολιάζουν το προσωπικό που φροντίζει ασθενείς με εμβόλια για την ευλογιά, συγγενικό ιό.

Τι πρέπει να κάνω για να μη νοσήσω

1) Απαιτείται η τήρηση των βασικών μέτρων ατομικής υγιεινής.

2) Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό τακτικά ή χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό.

3) Καταναλώνετε κρέας μόνο αν έχει μαγειρευτεί επαρκώς.

4) Μην πλησιάζετε άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων νεκρών ζώων.

5) Μην έρχεστε σε στενή επαφή και μη μοιράζεστε ρούχα με άτομα που δεν αισθάνονται καλά και παρουσιάζουν δερματικές βλάβες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News