Πόλεμος στην Ουκρανία: Πρόθυμο το Κίεβο να ξαναρχίσουν συνομιλίες με τη Ρωσία χωρίς όμως καμιά παραχώρηση

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πρόθυμο το Κίεβο να ξαναρχίσουν συνομιλίες με τη Ρωσία χωρίς όμως καμιά παραχώρηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποίηση Ζελένσκι για επισιτιστική κρίση αν δεν ξεμπλοκαριστούν τα φορτία από τα ουκρανικά λιμάνια - Δράση για το θέμα υπόσχεται ο Σολτς

Πρόθυμη να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με τη Ρωσία δηλώνει η Ουκρανία μέσω του προέδρου της χώρας, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός ή παραχωρήσεων στη Μόσχα. Ο Ζελένσκι προειδοποίησε, επίσης, ότι την ενεργειακή κρίση θα ακολουθήσει γρήγορα μια επισιτιστική κρίση, εάν δε δοθεί βοήθεια στην Ουκρανία για να ξεμπλοκάρει τα λιμάνια της.

Αναφορικά με το θέμα, την Κυριακή 22 Μαΐου, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι θα εργαστεί «ενεργά» για να επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και να προμηθεύσει λιπάσματα στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Η δήλωση αυτή έρχεται αφότου η Ρωσία κατηγορήθηκε για τον αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, που είναι ζωτικής σημασίας για τις ουκρανικές εξαγωγές βασικών προϊόντων, όπως το σιτάρι και το ηλιέλαιο. Αυτά τα βασικά είδη είναι πολύ απαραίτητα, ιδιαίτερα σε μέρη του κόσμου που ήδη αντιμετώπιζαν επισιτιστική κρίση πριν ξεκινήσει ο πόλεμος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος περιέγραψε την κατάσταση στο Ντονμπάς ως «εξαιρετικά δύσκολη», προσθέτοντας ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να επιτεθεί στο Σλοβιάνσκ και στο Σεβεροντονέτσκ. Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 40 τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Σεβεροντονέτσκ. Την Κυριακή 22 Μαΐου, σύμφωνα με τη Μόσχα, οι Ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε Μικολάιβ και Ντονμπάς, με στόχο κατά την ίδια πηγή κέντρα διοίκησης, στρατεύματα και αποθήκες πυρομαχικών. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης, ενώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας, η τελευταία ομάδα Ουκρανών στρατιωτών που βρισκόταν στα κατεστραμμένα χαλυβουργεία Azovstal παραδόθηκε.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, συνολικά 2.439 Ουκρανοί μαχητές έχουν παραδοθεί. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος με στόχο να πειστεί η Τουρκία να συμφωνήσει στην ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Καθώς αναμένεται η εξέταση του αιτήματος των δύο Σκανδιναβικών χωρών, η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας, Gazprom, διέκοψε τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Φιλανδία, η οποία αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις απαιτήσεις της Μόσχας να πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο. Η Gasum, κρατική ενεργειακή εταιρεία της Φιλανδίας, δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει άλλες πηγές, όπως τον αγωγό Balticconnector, που συνδέει τη Φιλανδία με την Εσθονία.

Μήνυμα προς τη Ρωσία έστειλε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, σημειώνοντας ότι ο στόχος για τη Γαλλία είναι «να μην υπάρξει ρωσική νίκη» και «να απελευθερωθεί η Ουκρανία». «Αυτός που επιδιώκει τον πόλεμο, αυτός που είναι πολεμοχαρής είναι ο Πούτιν», είπε ο Μπον.

Στο Κίεβο βρέθηκε την Κυριακή 22 Μαΐου, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα και έγινε ο πρώτος αρχηγός ξένου κράτους που εκφώνησε ομιλία στο ουκρανικό κοινοβούλιο από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News