Ουκρανία: Η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ανταλλάξει τους μαχητές του Αζόφ με τον πολιτικό Βίκτορ Μέντβεντσουκ

Κόσμος
Ουκρανία: Η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ανταλλάξει τους μαχητές του Αζόφ με τον πολιτικό Βίκτορ Μέντβεντσουκ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 87η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Συνεχίζονται οι μάχες για 87η ημέρα, στα ουκρανικά εδάφη μετά την ρωσική εισβολή που ακολούθησε το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 24 Φεβρουαρίου.

Από σήμερα Σάββατο 21 Μαΐου, η Ρωσία σταμάτησε την παροχή φυσικού αερίου στη Φινλανδία καθώς η σκανδιναβική χώρα αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια.

Από την άλλη μεριά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε χθες Παρασκευή να υπογραφτεί διεθνής συμφωνία με συμμάχους της χώρας του για να εξασφαλιστεί πως θα καταβληθούν ρωσικές αποζημιώσεις για τις ζημιές του πολέμου.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

22:00: Η Ρωσία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ανταλλάξει τους αιχμαλώτους μαχητές του τάγματος Αζόφ με τον Βίκτορ Μέντβεντσουκ

Η Ρωσία θα εξετάσει την πιθανότητα να προχωρήσει στην ανταλλαγή των αιχμάλωτων μαχητών του ουκρανικού τάγματος του Αζόφ με τον Βίκτορ Μέντβεντσουκ, τον Ουκρανό πολιτικό και επιχειρηματία που πρόσκειται στον Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε νωρίτερα το Σάββατο ο βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις εκ μέρους της Μόσχας. «Θα εξετάσουμε το ζήτημα» είπε ο Σλούτσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό.

Ο 67χρονος Βίκτορ Μέντβεντσουκ συνελήφθη στα μέσα Απριλίου στην Ουκρανία. Είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον Μάιο του 2021, αφού κατηγορήθηκε για «εσχάτη προδοσία» και για «απόπειρα λεηλασίας των φυσικών πόρων της Κριμαίας», της χερσονήσου που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

20:42: Η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε 963 Αμερικανούς, περιλαμβανομένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν 

Από τον Τζο Μπάιντεν μέχρι τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ και τον Μόργκαν Φρίμαν: το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με 963 ονόματα Αμερικανών στους οποίους απαγορεύει την είσοδο στη χώρα, σε αντίποινα για αντίστοιχα μέτρα που έλαβε η Ουάσινγκτον μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η λίστα αυτή αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου. Περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο κυβερνητικούς αξιωματούχους, βουλευτές, γερουσιαστές και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Η Μόσχα είχε ήδη δημοσιοποίησει τα ονόματα ορισμένων από τις προσωπικότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, όπως αυτά του Μπάιντεν, το υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Στον Μόργκαν Φρίμαν απαγορεύτηκε η είσοδος στη Ρωσία επειδή, σύμφωνα με τη Μόσχα, το 2017 συμμετείχε σε ένα βίντεο και δήλωνε ότι η Ρωσία «συνωμοτεί» σε βάρος των ΗΠΑ.

«Τα ρωσικά αντίμετρα είναι απαραίτητα και στόχος τους είναι να αναγκάσουν την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να επιβάλει στον υπόλοιπο πλανήτη μια νεοαποικιακή νέα τάξη, να αλλάξει στάση και να αναγνωρίσει τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η Μόσχα παραμένει ανοιχτή στον «έντιμο διάλογο» και διαχωρίζει τον αμερικανικό λαό από τις αρχές που «υποκινούν τη ρωσοφοβία».

Νωρίτερα, η Μόσχα είχε ανακοινώσει επίσης ότι απαγορεύει την είσοδο στη Ρωσία και σε άλλους 26 Καναδούς πολίτες, μεταξύ των οποίων είναι και η Σοφί Τριντό, η σύζυγος του Καναδού πρωθυπουργού.

18:23: Ο πρόεδρος Ζελένσκι απορρίπτει την πρόταση του Γάλλου προέδρου για ένταξη της χώρας του σε μια «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα»

Κάθε εναλλακτική πρόταση αντί της υποψηφιότητας της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνιστούσε «συμβιβασμό» με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαντώντας στο σχέδιο της «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας» που πρότεινε ο Γάλλος ομόλογός του, ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν χρειαζόμαστε εναλλακτικές για την υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην ΕΕ, δεν χρειαζόμαστε τέτοιους συμβιβασμούς», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο μαζί με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

«Επειδή, πιστέψτε μας, δεν θα πρόκειται για συμβιβασμό με την Ουκρανία στην Ευρώπη, θα είναι άλλος ένας συμβιβασμός μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας. Είμαι απολύτως βέβαιος για αυτό. Είναι η επιρροή και η πολιτική και διπλωματική πίεση που ασκούν οι Ρώσοι αξιωματούχοι και οι λομπίστες στην απόφαση μιας ευρωπαϊκής χώρας να στηρίξει ή να μην στηρίξει την Ουκρανία», συνέχισε.

Ο Μακρόν παρουσίασε αυτό το σχέδιό του στις 9 Μαΐου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ενώ είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι θα χρειάζονταν «δεκαετίες» μέχρι να ενταχθεί η Ουκρανία και πρότεινε, στο μεταξύ, να συμμετάσχει σε μια «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» στην οποία θα μπορούσαν επίσης να ενταχθούν η Βρετανία και η Μολδαβία. Το σχέδιο αυτό, που πρόκειται να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, επικρίθηκε από ορισμένους ηγέτες, όπως από τον Λιθουανό πρόεδρο Γκιτάνας Ναουσέντα, ο οποίος θεώρησε ότι αντικατοπτρίζει την έλλειψη βούλησης των Βρυξελλών για τη γρήγορη ένταξη της Ουκρανίας στην Ένωση.

18:00: Εικόνες καταστροφής καταγράφει βίντεο Ουκρανού υπερασπιστή στην χαλυβουργία ζοφστάλ

Συγκλονιστικές εικόνες καταστροφής και παρακμής καταγράφει βίντεο ενός Ουκρανού υπερασπιστή στη χαλυβουργία Αζοφστάλ μία ημέρα πριν την παράδοσή τους στους Ρώσους εισβολείς στη Μαριούπολη.

17:46: ΝΑΤΟ: Επικοινωνία του Γ. Στόλτενμπεργκ με τον Ερντογάν

Επικοινωνία για το ζήτημα των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στην Συμμαχία είχαν οι δύο άνδρες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία.

«Μίλησα με τον Πρόεδρο Tαγίπ Ερντογάν της πολύτιμης Συμμάχου μας Τουρκίας σχετικά με τη σημασία των Ανοιχτών Θυρών του ΝΑΤΟ και των αιτήσεων ένταξης από τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Συμφωνούμε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των Συμμάχων πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

16:49: Μ. Ζαχάροβα: Οι διπλωμάτες μας στο εξωτερικό υφίστανται... bullying

Ρώσοι διπλωμάτες στο εξωτερικό αντιμετωπίζουν ψυχολογική κακοποίηση, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα το Σάββατο.

«Όλων των ειδών απειλές έρχονται, που δεν είναι μόνο στοιχεία επίδειξης της αρνητικής του στάσης. Αυτά είναι συγκεκριμένα πράγματα, που σχετίζονται κυρίως με την ψυχολογική βία», είπε.

Σύμφωνα με την κα Ζαχάροβα, οι Ρώσοι διπλωμάτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή «στο προσκήνιο», ενώ ζημιές υφίστανται και οι ρωσικές διπλωματικές περιουσίες. «Αυτά είναι κάθε είδους "δημιουργικότητα" σε σχέση με τις πρεσβείες μας, πρόκειται για επιθέσεις σε αυτοκίνητα. Οι διπλωμάτες ζουν πραγματικά στην πρώτη γραμμή», πρόσθεσε.

Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών πιστεύει ότι ένας από τους στόχους μιας τέτοιας «πολιτικής εκστρατείας» κατά της Ρωσίας είναι η αποξένωση της ρωσικής διπλωματικής υπηρεσίας από τη διεθνή κοινότητα, επικαλούμενη και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

«Ένα από τα μέρη αυτής της πολιτικής εκστρατείας, που προετοιμάστηκε από τη Δύση και είναι μέρος αυτού που είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ τις προάλλες - ότι η Δύση κήρυξε έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον μας, συνίσταται στο να αποκλείσουν εντελώς τη ρωσική διπλωματική υπηρεσία από τη διεθνή σκηνή», είπε η κα Ζαχάροβα.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι στη Δύση, Ρώσοι διπλωμάτες έλαβαν επιστολές που περιείχαν προσφορές συνεργασίας με τις ειδικές υπηρεσίες αυτών των χωρών.

«Στις δυτικές χώρες ή χώρες όπου η αντίστοιχη επιρροή των μυστικών υπηρεσιών είναι μεγάλη, έλαβαν συγκεκριμένες προτάσεις όχι σε επίπεδο μεμονωμένων προσεγγίσεων, αλλά σε επίπεδο συγκεκριμένων επιστολών, που απευθύνονταν σε προσωπικό ταχυδρομείο, με προσωπικά μηνύματα. Επρόκειτο για εκβιασμούς και απειλές ώστε έχοντας νιώσει τη συνείδησή τους να... ξυπνά, να την ακολουθήσουν, βγουν έξω από την πρεσβεία και αρχίσουν να αλληλεπιδρούν με τις αρμόδιες ειδικές υπηρεσίες», είπε χαρακτηριστικά.

16:16: Η Μόσχα απαγορεύει την είσοδο στον Τζο Μπάιντεν και άλλους 962 Αμερικανούς

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της σε 963 Αμερικανούς, περιλαμβανομένων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και του επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς.

Η απαγόρευση αυτή έχει μόνο συμβολική σημασία, αλλά εντάσσεται σε μια διαρκή επιδείνωση των σχέσεων της Μόσχας με την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

13:59: Ο Μπάιντεν υπέγραψε το «πακέτο βοήθειας» ύψους 40 δισεκ. δολαρίων, για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το νομοσχέδιο παροχής πακέτου βοήθειας, ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την Ουκρανία.

Πριν από λίγες ημέρες το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία από το Κογκρέσο και είχε προωθηθεί στον Λευκό Οίκο για να υπογραφεί από τον αμερικανό πρόεδρο.

Αυτό το πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει ένα ανθρωπιστικό κομμάτι, αλλά επίσης και ένα εξοπλιστικό. Την περασμένη εβδομάδα έλαβε έγκριση και από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αποδέσμευση 6 δισ. δολ. ώστε η Ουκρανία να εξοπλιστεί με τεθωρακισμένα οχήματα και να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνά της, την ώρα που μαίνονται οι μάχες στις νότιες και ανατολικές επαρχίες της. Περίπου 9 δισεκ. δολάρια θα δοθούν εξάλλου για να διασφαλιστεί «η συνέχιση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών».

Στα μέσα Μαρτίου το Κογκρέσο είχε ήδη αποδεσμεύσει περίπου 14 δισ. δολ. για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης. Όμως ο πρόεδρος Μπάιντεν ζητούσε εδώ και πολλές εβδομάδες μια σημαντική τροποποίηση στον προϋπολογισμό ώστε να στηρίξει την Ουκρανία σε αυτή τη νέα φάση του πολέμου.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται στη Σεούλ για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν-Σουκ γέολ πριν από 11 ημέρες, υπέγραψε επίσης και ένα νομοσχέδιο με στόχο να βελτιώσει την πρόσβαση στο βρεφικό γάλα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

13:17: Η Ρωσία μπορεί να έχει έλλειψη μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, λέει η Βρετανία

Η Ρωσία είναι πιθανό να έχει έλλειψη κατάλληλων αναγνωριστικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), που έχει προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει προκειμένου να αναγνωρίσει στόχους που πλήττουν στη συνέχεια τα μαχητικά αεροσκάφη ή το πυροβολικό, ανέφερε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία είναι πιθανό να έχει έλλειψη κατάλληλων αναγνωριστικών UAV, η οποία επιδεινώνεται από περιορισμούς στην εγχώρια κατασκευαστική ικανότητά της που οφείλονται στις κυρώσεις, ανέφερε.

Αν η Ρωσία συνεχίσει να χάνει UAV με τον τρέχοντα ρυθμό, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ρωσικών δυνάμεων, η ικανότητα αναγνωριστικής επιτήρησης θα επιδεινωθεί περαιτέρω επηρεάζοντας αρνητικά την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, ανέφερε η Βρετανία σε ένα τακτικό ενημερωτικό δελτίο.

13:15: Η Μόσχα κατέστρεψε μεγάλο φορτίο όπλων προερχόμενο από τη Δύση

Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο 21 Μαΐου ότι χτύπησε φορτίο με αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα στην Ουκρανία, προκαλώντας νέα ανησυχία για περαιτέρω εξάπλωση του πολέμου.

Όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε μήνυμά του στο Telegram, θαλάσσιοι πύραυλοι Kalibr υψηλής ακριβείας και μεγάλου βεληνεκούς κατέστρεψαν μια μεγάλη παρτίδα όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού που παραδόθηκε από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες για μια ομάδα ουκρανικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς.

H επίθεση έγινε κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Μαλίν στην περιοχή Ζιτόμιρ.

Η Ρωσία πραγματοποίησε την επίθεση από τη Μαύρη Θάλασσα, όπως μεταδίδει το Russia Today.

Την είδηση μεταδίδει και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

https://twitter.com/AFP/status/1527938248928010240

12:11:  Μόνο η «διπλωματία» θα θέσει τέλος στον πόλεμο, λέει ο πρόεδρος Ζελένσκι

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να λάβει τέλος μόνο με "διπλωματικούς" τρόπους, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς οι συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο βρίσκονται σε αδιέξοδο.

"Το τέλος (της σύγκρουσης) θα είναι διπλωματικό" είπε στο ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ICTV. Ο πόλεμος "θα είναι πολυαίμακτος, θα έχει μάχες, αλλά θα λάβει οριστικά τέλος μέσω της διπλωματίας".

"Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία θα λάβουν αποφασιστικά χώρα. Δεν ξέρω με ποια μορφή: με μεσολαβητές, χωρίς αυτούς, σε έναν διευρυμένο κύκλο, σε προεδρικό επίπεδο", είπε.

"Υπάρχουν πράγματα που δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε παρά μόνο στο τραπέζι των συνομιλιών. Θέλουμε όλα να επανέλθουν" όπως πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, κάτι που "η Ρωσία δεν θέλει", πρόσθεσε, χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες.

Τα αποτελέσματα των συνομιλιών αυτών --το θέμα των οποίων μπορεί να αλλάζει "ανάλογα με τη στιγμή της συνάντησης"--, πρέπει να είναι "δίκαια" για την Ουκρανία, υπογράμμισε ο πρόεδρος.

Αναφερόμενος σε ένα έγγραφο που αφορά εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, είπε πως θα υπογραφεί από "τους φίλους και εταίρους της Ουκρανίας, χωρίς τη Ρωσία", ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί "μια διμερής συζήτηση με τη Ρωσία".

Είπε επίσης πως είχε θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση των συνομιλιών οι Ουκρανοί στρατιωτικοί που είχαν οχυρωθεί στο τεράστιο μεταλλουργικό σύμπλεγμα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, να μην σκοτωθούν από τον ρωσικό στρατό.

Τα ρωσικά στρατεύματα "έδωσαν τη δυνατότητα, βρήκαν έναν τρόπο ώστε αυτοί οι άνθρωποι να βγουν ζωντανοί" από το Αζοφστάλ, σημείωσε. "Το πιο σημαντικό για μένα είναι να σωθούν στον μέγιστο βαθμό άνθρωποι και στρατιωτικοί".

08:44: Ο αριθμός προσφύγων Ουκρανίας που πέρασαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (20/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 292 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 65 ανήλικοι.

Από τον Προμαχώνα: 135

Από Ευζώνους: 12

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 85

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 48 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 9 και στα λοιπά αεροδρόμια 3.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 29.140 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.509 ανήλικοι.

08:07: Διεκόπη η παροχή αερίου από Ρωσία προς Φινλανδία

Η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Φινλανδία σταμάτησε το πρωί, ανακοίνωσε η φινλανδική ενεργειακή εταιρεία Gasum, μετά την άρνηση της σκανδιναβικής χώρας να πληρώσει σε ρούβλια.

Σύμφωνα με τη Gasum, θα παρέχεται φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Balticconnector, ο οποίος συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία.

08:03: Capital controls και πετρέλαιο ενισχύουν τεχνητά το ρούβλι

Η Ρωσία ετοιμάζεται να προσαρτήσει τα εδάφη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας που κατέκτησε πρόσφατα, στα οποία περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, το εργοστάσιο Ζαπορίζια. Στις περιοχές αυτές ήδη το ρούβλι είναι επίσημο νόμισμα, φιλορώσοι πολιτικοί έχουν αναλάβει επικεφαλής τοπικών αρχών, η διδακτέα ύλη στα σχολεία έχει αλλάξει, το Ιντερνετ περνάει μέσω Ρωσίας και η πρόσβαση στην ουκρανική ραδιοτηλεόραση έχει κοπεί. «Βρίσκομαι εδώ για να προσφέρω τις μέγιστες δυνατότητες ενσωμάτωσης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, αρμόδιος για τις υποδομές, Μαράτ Χουσνούλιν, κατά την πρόσφατη περιοδεία του. Τα νέα εδάφη «έχουν μια άξια θέση στη ρωσική μας οικογένεια». Με την κατάκτηση της Μαριούπολης, που ολοκληρώθηκε προχθές, η Ρωσία αποκτά χερσαία σύνδεση ανάμεσα στα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας που ήδη βρίσκονταν υπό ρωσικό έλεγχο και στη στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε στη ρωσική ομοσπονδία το 2014.

Το βράδυ της Πέμπτης, η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία το πακέτο ύψους 40 δισ. δολαρίων για την αγορά εξοπλισμών και άλλης βοήθειας, στρατιωτικής και μη προς την ουκρανική κυβέρνηση.

Πακέτο βοήθειας ύψους 40 δισ. δολ. στην Ουκρανία ενέκρινε η Γερουσία των ΗΠΑ.

«Ξηλώνει» ο Πούτιν

Την ίδια στιγμή, αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων περιγράφει εκκαθαρίσεις στους κόλπους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντικαθιστά τους αξιωματικούς που θεωρεί υπεύθυνους για την αποτυχία της Ρωσίας να κατακτήσει περισσότερα ουκρανικά εδάφη. Η έκθεση εγείρει αμφιβολίες για το αν ο αρχηγός του ρωσικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ, εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης του Πούτιν.

04:56: Ο Ζελένσκι θέλει διεθνή συμφωνία για να αναγκαστεί η Ρωσία να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις               

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε χθες Παρασκευή να υπογραφτεί διεθνής συμφωνία με συμμάχους της χώρας του για να εξασφαλιστεί πως θα καταβληθούν ρωσικές αποζημιώσεις για τις ζημιές του πολέμου.

Ο κ. Ζελένσκι, που ερίζει πως η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει όσο περισσότερες υποδομές της Ουκρανίας μπορεί, υποστήριξε πως έτσι θα σταλεί το μήνυμα ότι οι χώρες που εξαπολύουν επιθέσεις θα υποχρεώνονται να πληρώσουν για τις πράξεις τους.

«Καλούμε τις χώρες εταίρους μας να υπογραφτεί πολυμερής συμφωνία και να δημιουργηθεί μηχανισμός ώστε να εξασφαλιστεί πως όλοι όσοι υπέφεραν από τις ρωσικές ενέργειες θα μπορέσουν να λάβουν αποζημιώσεις για όλες τις ζημίες που υπέστησαν», είπε κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του.

Κατά τον κ. Ζελένσκι δυνάμει αυτής της συμφωνίας, πόροι, κεφάλαια και άλλα ιδιοκτησιακά στοιχεία της Ρωσίας στα κράτη-συμβαλλόμενα μέρη θα κατάσχονται και θα παραδίδονται σε ειδικό ταμείο πολεμικών αποζημιώσεων.

«Αυτό θα ήταν δίκαιο. Η Ρωσία θα ένιωθε το βάρος κάθε πυραύλου, κάθε βόμβας, κάθε οβίδας που μας έριξε», πρόσθεσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News