ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν ξεκινά την περιοδεία του στην Ασία

Κόσμος
ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν ξεκινά την περιοδεία του στην Ασία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι υπάρχει «πραγματική πιθανότητα» η Βόρεια Κορέα να προχωρήσει «σε νέα εκτόξευση πυραύλου» ή σε μια «πυρηνική δοκιμή» στη διάρκεια του ταξιδιού του Μπάιντεν

Αφού συντόνισε την κινητοποίηση των Δυτικών έναντι της Ρωσίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναχώρησε χθες για μια περιοδεία στην Ασία, στη διάρκεια της οποίας επιθυμεί να επαναβεβαιώσει τις φιλοδοξίες των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο 79χρονος Δημοκρατικός, για τον οποίο η αντιπαράθεση ΗΠΑ- Κίνας θα αποτελεί σημαντικό γεωπολιτικό ζήτημα τα επόμενα χρόνια, πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή της Ασίας αφού ανέλαβε την προεδρία.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι υπάρχει «πραγματική πιθανότητα» η Βόρεια Κορέα να προχωρήσει «σε νέα εκτόξευση πυραύλου» ή σε μια «πυρηνική δοκιμή» στη διάρκεια του ταξιδιού του Μπάιντεν.

Νωρίς σήμερα το πρωί ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ- γελ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η επίσκεψη Μπάιντεν αποτελεί ευκαιρία να γίνουν «πιο ισχυρές και πιο συμπεριληπτικές» οι σχέσεις μεταξύ Σεούλ και Ουάσινγκτον.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η συμμαχία μεταξύ της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, που έχει στόχο να υπερασπιστεί τις αξίες της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορεί παρά να βελτιώνεται στο μέλλον», έγραψε στο Twitter ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Αμερικανού ομολόγου του.

Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία με τους ηγέτες των δύο χωρών και στο Τόκιο θα συμμετάσχει σε σύνοδο της Quad, στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Αυστραλία.

Ταιβάν και Βόρεια Κορέα

Οι ΗΠΑ θέλουν «να παρουσιάσουν την εικόνα που θα μπορούσε να έχει ο κόσμος αν οι δημοκρατίες και οι ανοικτές κοινωνίες του κόσμου συσπειρωθούν για να ορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού» γύρω από την αμερικανική «ηγεσία», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

«Πιστεύουμε ότι το Πεκίνο θα ακούσει αυτό το μήνυμα. Αλλά δεν είναι ένα αρνητικό μήνυμα και δεν απευθύνεται μόνο σε μία χώρα», διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Ωστόσο η Κίνα και η Ταϊβάν θα βρεθούν στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων.

Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η Κίνα παρακολουθεί «προσεκτικά» τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και θα εξάγει διδάγματα για «τα κόστη και τις επιπτώσεις» που θα υποστεί σε περίπτωση που προσπαθήσει να θέσει υπό τον έλεγχό της με τη βία την Ταϊβάν.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι ο Μπάιντεν δεν θα επισκεφθεί την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο Κορέων, όπου ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε συναντηθεί το 2019 με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αναφέρει επανειλημμένα, αλλά μάταια, ότι είναι έτοιμη να συνομιλήσει με τη Βόρεια Κορέα, παρά το γεγονός ότι η Πιονγκγιάνγκ από τις αρχές του έτους έχει αυξήσει τις δοκιμές πυραύλων.

Εξάλλου η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να ξεκινήσει και πάλι τις πυρηνικές δοκιμές, τις οποίες έχει αναστείλει αφού πραγματοποίησε έξι από το 2006 ως το 2017.

Μια πυρηνική δόκιμη από τη Βόρεια Κορέα θα προκαλέσει «αλλαγές στη στάση των ενόπλων δυνάμεών μας στην περιοχή, τόνισε ο Σάλιβαν.

Όμως διέψευσε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα εκληφθεί ως πισωγύρισμα για τη διπλωματία του Μπάιντεν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News