Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ανακοίνωσε πως το εργοστάσιο Αζοφστάλ εκκενώθηκε πλήρως

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ανακοίνωσε πως το εργοστάσιο Αζοφστάλ εκκενώθηκε πλήρως

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 86η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αυξάνουν την πίεση στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, που έχει μετατραπεί σε «κόλαση», όπως το έθεσε νωρίς σήμερα Παρασκευή 20 Μαΐου, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πόλεμος Ουκρανίας – Ρωσίας μαίνεται για 86η ημέρα με τουλάχιστον 12 άμαχοι νεκρούς και άλλοι τουλάχιστον 40 τραυματίες σε ρωσικά πλήγματα του πυροβολικού στην Σεβεροντονιέτσκ.

Στο μεταξύ στις ΗΠΑ η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, κάτι που όπως διαβεβαίωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, δεν ισχύει για την Κίνα.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

22:00: Συνεχίζεται για 86η ημέρα ο εφιάλτης στην Ουκρανία 

21:55: Η Ρωσία ανακοίνωσε πως το εργοστάσιο Αζοφστάλ εκκενώθηκε πλήρως

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα πως το εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη εκκενώθηκε πλήρως.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνολικά 2.439 ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν.

21:40: Συγγενείς των ουκρανών μαχητών που παραδόθηκαν στο Αζοφστάλ αγωνιούν για την τύχη τους

Οικογένειες ουκρανών μαχητών που παραδόθηκαν στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης εξέφρασαν σήμερα την αγωνία τους για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Κωνσταντινούπολη τέσσερις συγγενείς ουκρανών μαχητών, η Ναταλία Ζαρίτσκα -- σύζυγος ενός εκ των υπερασπιστών της Μαριούπολης που είχαν οχυρωθεί στο εργοστάσιο χάλυβα -- είπε ότι δεν έχει νέα του εδώ και δύο ημέρες, ύστερα από μια 10λεπτη ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω Telegram.

«Ο σύζυγός μου μεταφέρθηκε από μια κόλαση σε μια άλλη… Από την χαλυβουργία Αζοφστάλ σε μια φυλακή, στην αιχμαλωσία», ανέφερε η Ζαρίτσκα. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως ο σύζυγός της είναι ζωντανός και ότι μια μέρα θα επιστρέψει στο σπίτι του.

Μια μητέρα και τρεις σύζυγοι ουκρανών μαχητών που παραδόθηκαν στο Αζοφστάλ, ταξίδεψαν στην Τουρκία για να ζητήσουν τη μεσολάβηση της τουρκικής κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να βεβαιωθούν πως οι συγγενείς τους είναι καλά στην υγεία τους.

Αβεβαιότητα επικρατεί για την τύχη τους, με το Κίεβο να επιθυμεί την ανταλλαγή των ουκρανών μαχητών του Αζοφστάλ με ρώσους αιχμαλώτους πολέμου. Στον αντίποδα, ρώσοι βουλευτές ζήτησαν να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου.

O διοικητής του ουκρανικού Τάγματος Αζόφ είπε νωρίτερα σήμερα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι οι άμαχοι και οι βαριά τραυματίες έχουν απομακρυνθεί από το εργοστάσιο χαλυβουργίας της Μαριούπολης, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την τύχη των υπολοίπων μαχητών.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι σχεδόν 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες στο Αζοφστάλ έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει τον αριθμό αυτόν και το πρακτορείο Reuters δεν είναι σε θέση να τον επαληθεύσει.

Το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα είχε προτείνει την απομάκρυνση δια θαλάσσης των τραυματισμένων μαχητών που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο χαλυβουργίας της Μαριούπολης.

21:26: Σοϊγκού: Προανήγγειλε τη δημιουργία 12 νέων στρατιωτικών βάσεων

21:13: Η Gazprom αναστέλλει την παροχή φυσικού αερίου στη Φινλανδία δηλώνοντας ότι θα διεκδικήσει τα συμφέροντά της στη διαιτησία

H εταιρεία Gazprom Export, ο εξαγωγικός βραχίονας του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα αναστείλει από αύριο Σάββατο, τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην κρατική φιλανδική εταιρεία Gasum.

Η Gazprom Export ανακοίνωσε ότι αυτό έγινε επειδή η Gasum δεν έχει καταβάλλει τις πληρωμές για το φυσικό αέριο που τις παρέδωσε τον Απρίλιο, οι οποίες πρέπει να γίνονται σε ρούβλια σύμφωνα με τους νέους ρωσικούς κανόνες.

Η Gazprom ανέφερε επίσης ότι θα υπερασπισθεί τα συμφέροντά της, στη διαδικασία της διαιτησίας στην οποία προσέφυγε η φινλανδική εταιρεία.

20:54: Η έκρηξη στις τιμές των λιπασμάτων απειλεί και στην αλυσίδα των τροφίμων 

20:32: Aντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ βρέθηκε στο ΝΑΤΟ και συναντήθηκε με τον ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ

Η αντιπροσωπεία περιελάμβανε τους προέδρους των επιτροπών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, γερουσιαστή Πάτρικ Λήχι, γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ και γερουσιαστή Ρίτσαρντ Νιλ, μαζί με άλλους 13 διακεκριμένους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και εκπροσώπους.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε την αντιπροσωπεία σχετικά με τις εργασίες για την ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας του ΝΑΤΟ και τις προσπάθειες των Συμμάχων να παρέχουν και να διατηρήσουν την στήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για την ασφάλεια. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Συμμαχίας, συζήτησαν την ιστορική αίτηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι χαιρετίζει την ισχυρή δικομματική υποστήριξη των ΗΠΑ για την αποδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία. Σημείωσε επίσης τη σημασία της αντιμετώπισης των ανησυχιών για την ασφάλεια όλων των Συμμάχων.

Η δικομματική αντιπροσωπεία και ο Γενικός Γραμματέας συζήτησαν επίσης για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της αποτροπής και της άμυνας της Συμμαχίας και της ενίσχυσης της υποστήριξης προς τους εταίρους. Εξέτασαν τέλος τον επιμερισμό των βαρών εντός της Συμμαχίας και τη σημασία των συνεχιζόμενων αμυντικών επενδύσεων.

20:11: Για κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου εκτός των Ουκρανικών συνόρων, έκανε λόγο ο Μακρόν

//--> //-->

19:51: Τουλάχιστον επτά τραυματίες – ανάμεσά τους ένα παιδί – σε ρωσική πυραυλική επίθεση σε πολιτιστικό κέντρο στη Λοζοβάγια

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, τραυματίστηκαν σε ισχυρή ρωσική πυραυλική επίθεση εναντίον ενός πρόσφατα ανακαινισμένου πολιτιστικού κέντρου στη Λοζοβάγια, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε το σπίτι του πολιτισμού που μόλις είχε ανοικοδομηθεί. Επτά θύματα, ανάμεσά τους ένα εντεκάχρονο παιδί», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram.

Σύμφωνα με τον Βίκτορ Ζαμπάτσα, αξιωματούχο των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης που επικαλείται το ουκρανικό πρακτορείο Interfax, τα επτά θύματα τραυματίστηκαν, αλλά δεν υπήρξαν θάνατοι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος συνόδευσε το μήνυμά του με βίντεο που δείχνει μια ισχυρή έκρηξη να ισοπεδώνει το κτίριο και πυκνός καπνός να υψώνεται από το σημείο, ενώ δύο αυτοκίνητα περνούσαν από εκεί, το ένα προσπαθούσε να διαφύγει από την περιοχή.

«Οι κατακτητές θεωρούν τον πολιτισμό, την παιδεία και την ανθρωπότητα ως εχθρούς τους. Και δεν φείδονται πυραύλων που εκτοξεύουν εναντίον αυτών», κατήγγειλε ο Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ, η κατάσταση στο μέτωπο παρέμεινε «τεταμένη» σήμερα και «δείχνει σημάδια επιδείνωσης».

«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής πυροβολούν σφοδρά σε όλη τη γραμμή επαφής και προσπαθούν να πλήξουν το πυροβολικό βαθιά στην άμυνα των ουκρανικών στρατευμάτων», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

19:33: Ο Γιούρι Σεβτσούκ, θρύλος της ρωσικής ροκ, διώκεται επειδή κατήγγειλε την επίθεση στην Ουκρανία

Ο Γιούρι Σεβτσούκ, ιερό τέρας της ρωσικής ροκ, κατηγορείται για δυσφήμηση του ρωσικού στρατού, αφού κατήγγειλε την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας και τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια μιας συναυλίας.

Δικαστήριο της Ούφα (κεντρική Ρωσία) γνωστοποίησε χθες, Πέμπτη, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti πως ο τραγουδιστής διώκεται για "δημόσια ενέργεια με σκοπό να δυσφημήσει την προσφυγή στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις" και πως ο φάκελος θα διαβιβαστεί στη δικαιοδοσία της Αγίας Πετρούπολης, της πόλης όπου κατοικεί.

Στις 18 Μαΐου, ενώπιον κοινού, στη, Ούφα, ο 65χρονος τραγουδιστής είπε πως "πατρίδα, δεν είναι να είσαι μόνιμα ο γλείφτης του προέδρου", σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

19:08: Η Gazprom θα σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία

Η ρωσική Gazprom ενημέρωσε τη Φινλανδία πως θα σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου από το πρωί του Σαββάτου.

Αυτό θα συμβεί διότι η φινλανδική κρατική εταιρία Gasum αρνήθηκε να πληρώσει την Gazprom Export σε ρούβλια όπως είχε ζητήσει η Ρωσία.

18:40: Η Μαδρίτη υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Η Ισπανία υποστηρίζει τη φιλοδοξία της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ιδέα μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής οντότητας που θα μπορούσε, προς το παρόν, να φιλοξενήσει την Ουκρανία ως μια δημοκρατία που μοιράζεται το ίδιο πνεύμα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες σήμερα στο Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει στη δημοσιότητα μια έκθεση τον Ιούνιο για το αν θα δεχθεί το αίτημα στης Ουκρανίας να γίνει υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, μια πιθανόν μακρόχρονη διαδικασία που προκαλεί ήδη διαφωνίες μεταξύ των μελών της Ένωσης.

Η Ουκρανία, όπου εισέβαλε η γειτονική Ρωσία, επιδιώκει την ταχεία ένταξή της, στην οποία αντιτίθενται χώρες όπως η Ολλανδία και η Κροατία.

Ο Αλμπάρες είπε πως η Ισπανία θα υποστηρίξει την ένταξη της Ουκρανίας εκτός αν η έκθεση του Ιουνίου δεν είναι ευνοϊκή.

"Αν η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ευνοϊκή, η Ισπανία θα υποστηρίξει την επιδίωξη της Ουκρανίας να γίνει υποψήφια χώρα, και από κει και πέρα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν για να συζητήσουν τους τρόπους" που θα μπορούσε να γίνει, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters από την υπουργική σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης που διεξάγεται στο Τορίνο.

Καλωσόρισε επίσης την πρόσφατη πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να δημιουργηθεί ένα είδος ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας που θα επιτρέψει σε χώρες που δεν είναι μέλη της Ένωσης, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Βρετανίας, να συμμετέχουν σε αυτήν.

"Η Ευρώπη πρέπει να οριοθετηθεί απέναντι σε μελλοντικές προκλήσεις και μια μελλοντική διεύρυνση εφόσον συμβεί. Η ιδέα (του Μακρόν) είναι εντός του πλαισίου συλλογισμού και η Ισπανία καλωσορίζει οτιδήποτε προωθεί τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης", είπε ο Αλμπάρες.

18:16: Ο πρόεδρος Πούτιν κάνει λόγο για πολλαπλασιασμό κυβερνοεπιθέσεων κατά της Ρωσίας από ξένες «κρατικές δομές»

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων στη Ρωσία από ξένες «κρατικές δομές» έχει πολλαπλασιαστεί και ότι η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της στον κυβερνοχώρο μειώνοντας τη χρήση ξένου λογισμικού και υλισμικού υπολογιστών.

Οι ιστότοποι πολλών κρατικών εταιρειών και ειδησεογραφικοί ιστότοποι έχουν υποστεί σποραδικές απόπειρες χακαρίσματος από τότε που η Ρωσία έστειλε τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, συχνά για να δείξουν πληροφορίες που έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή της Μόσχας για τη σύγκρουση.

«Γίνονται στοχευμένες προσπάθειες να απενεργοποιηθούν πόροι του διαδικτύου της κρίσιμης υποδομής πληροφοριών της Ρωσίας», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι στοχοποιήθηκαν μέσα ενημέρωσης και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Έχουν εξαπολυθεί σοβαρές επιθέσεις εναντίον των επίσημων ιστοσελίδων κυβερνητικών υπηρεσιών. Οι προσπάθειες παράνομης διείσδυσης στα εταιρικά δίκτυα κορυφαίων ρωσικών εταιρειών είναι επίσης πολύ συχνότερες», συμπλήρωσε.

Σε συνάντηση με το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας , ο Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία θα πρέπει να βελτιώσει την ασφάλεια της τεχνολογίας πληροφοριών σε βασικούς τομείς και να στραφεί στη χρήση εγχώριας τεχνολογίας και εξοπλισμού.

Η Μόσχα επιδιώκει εδώ και καιρό να βελτιώσει την εγχώρια υποδομή του διαδικτύου, και είχε αποσυνδεθεί από το παγκόσμιο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια δοκιμών το περασμένο καλοκαίρι.

Ωστόσο, το άνευ προηγουμένου μπαράζ κυρώσεων της Δύσης που επιβλήθηκαν ως απάντηση στη στρατιωτική εκστρατεία της Μόσχας στην Ουκρανία έχει αυξλήσει την πίεση να γίνουν τα συστήματα πληροφορικής της Ρωσίας πιο ανθεκτικά.

17:57: ΝΥΤ:  Αποδεικτικά στοιχεία για μια θηριωδία των Ρώσων στην Μπούκα

Η εφημερίδα The New York Times, έδωσε στην δημοσιότητα τρία βίντεο, που συνιστούν κατά την εφημερίδα μαζί με μαρτυρίες ατόμων, αποδεικτικά στοιχεία μιας ακόμη θηριωδίας που διέπραξαν Ρώσοι αλεξιπτωτιστές στην Μπούκα, προάστιο του Κιέβου στις αρχές του πολέμου.

Συγκεκριμένα τα βίντεο δείχνουν Ρώσους αλεξιπτωτιστές να οδηγούν δεμένους τον ένα πίσω από τον άλλο, τουλάχιστον οκτώ άνδρες, που στην πλειοψηφία τους ήταν μέλη τμημάτων της Εδαφικής άμυνας, τους οποίους εν συνεχεία εκτέλεσαν.

Στο βίντεο, που έχει καταγράψει το συμβάν από κάμερα ασφαλείας στις 4 Μαρτίου, φαίνεται πως οι Ρώσοι στρατιώτες οδηγούν τον έναν πίσω από τον άλλον εννέα άνδρες. Στη συνέχεια το βίντεο κόβεται. Οι δημοσιογράφοι των The New York Times ανέλυσαν δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν μετά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού από την Μπούκα και λένε ότι κατέφεραν να ταυτοποιήσουν ορισμένους από τους εκτελεσθέντες και να αποκαταστήσουν το πως εξελίχθηκε η εν λόγω θηριωδία.

Οκτώ άτομα που ήσαν αυτόπτες μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και ένας από αυτούς που τον οδηγούσαν για εκτέλεση, περιέγραψαν στους δημοσιογράφους τι ακριβώς συνέβη. Ο ένας είπε ότι επέζησε επειδή η σφαίρα δεν έβλαψε ζωτικά του όργανα, και ισχυρίσθηκε ότι προσποιήθηκε πως ήταν νεκρός, περίμενε να φύγουν οι στρατιώτες κι εν συνεχεία κρύφτηκε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, οι εκτελεσθέντες δεν έφεραν όπλα. Είχαν κρυφτεί σ ένα σπίτι στο οποίο τους εντόπισαν οι Ρώσοι τους οποίους η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως αλεξιπτωτιστές.

 Ένα ακόμη βίντεο, το οποίο έδωσε στην εφημερίδα αυτόπτης μάρτυρας φαίνεται ένα τεθωρακισμένο με το σήμα V, το ανεπίσημο σύμβολο υποστήριξης της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Δυο φωνές πίσω από το πλάνο ακούγονται να μετράνε τα άτομα τα οποία αποκαλούν «ομήρους» .

Στο τρίτο βίντεο που έχει ληφθεί από drone, φαίνονται τα πτώματα πάνω στην γη. Τα πτώματα βρίσκονταν στην αυλή κοντά σ’ ένα κτίριο γραφείων σχεδόν ένα μήνα . Η ανάλυση των δορυφορικών φωτογραφιών έδειξε ότι εκτέλεσαν τους άνδρες στην αυλή του κτιρίου γραφείων στην οδό Γιαμπλόμνσκαγια , γράφουν οι The New York Times.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα να σχολιάσουν την έρευνα των The New York Times.

17:31: Καναδάς: Νέες κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες και απαγόρευση εισαγωγών και εξαγωγών ειδών πολυτελείας από τη Ρωσία

Ο Καναδάς ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εις βάρος Ρώσων ολιγαρχών και την απαγόρευση εισαγωγών και εξαγωγών ειδών πολυτελείας από τη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Τα νέα μέτρα θα θέτουν περιορισμούς σε 14 άτομα, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων ολιγαρχών, μελών των οικογενειών τους και στενών συνεργατών του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η απαγόρευση των εισαγωγών θα στοχεύει ρωσικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων αλκοολούχων ποτών, θαλασσινών και μη βιομηχανικών διαμαντιών, ενώ η απαγόρευση εξαγωγών θα στοχεύει είδη πολυτελείας όπως υποδήματα, πολυτελή ρούχα και κοσμήματα.

17:14: Ο Ερντογάν θα συνομιλήσει αύριο Σάββατο με τον Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλεί ότι θα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα πως θα συνομιλήσει τηλεφωνικά αύριο Σάββατο με τον επικεφαλής της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Συνομίλησα σήμερα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό (Μαρκ Ρούτε). Αξιωματούχοι από Ηνωμένο Βασίλειο και τη Φινλανδία ζήτησαν επίσης μια συνάντηση (που προβλέπεται να διεξαχθεί) αύριο (Σάββατο). Και στη συνέχεια θα μιλήσουμε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ», είπε.

«Ακολουθούμε τη διπλωματία μέσω τηλεφώνου», είπε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

Εντούτοις επανέλαβε την εναντίωσή του στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία, επειδή δίνουν καταφύγιο σε «τρομοκράτες». «Δεν μπορούμε να πούμε ΝΑΙ» στη Σουηδία και τη Φινλανδία, δήλωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί αυτές τις χώρες ότι υποστηρίζουν την κουρδική «τρομοκρατική» οργάνωση PKK ( (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), που χαρακτηρίζεται επίσης«τρομοκρατική» οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ, και το YPG.

Το YPG (συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού), είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στην μάχη ενάντια στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Η Τουρκία θεωρεί αυτή τη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή ως παρακλάδι του PKK στη Συρία.

Ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη ότι το ΝΑΤΟ θέλει να απαντήσει στις «ανησυχίες» της Τουρκίας προκειμένου να βρεθεί μια «συμφωνία για να προχωρήσουμε μπροστά», και ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο τόνισε ότι είναι «έτοιμος να συζητήσει», δηλώνοντας ότι «καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της».

«Οι δυτικοί θεωρούν το PKK τρομοκρατικό, αλλά γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο με το YPG; Και αυτή είναι τρομοκρατική οργάνωση», επέμεινε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν επικρίνει τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε πολλά μέλη του PKK, την απέλαση 30 από τα οποία ζητεί η Τουρκία από τη Στοκχόλμη χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

«Έχουμε όλα τα έγγραφα και τις πληροφορίες για αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Τα θύματα είμαστε εμείς. Εάν το ΝΑΤΟ, που είναι ένας οργανισμός ασφαλείας, ανησυχεί για την τρομοκρατία, δεν πρέπει να τους επιτρέψει να ενταχθούν σε αυτό», επέμεινε.

Εκτός από το ζήτημα των «τρομοκρατών», η Τουρκία κατηγορεί επίσης τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι ανέστειλαν τις πωλήσεις όπλων στη χώρα από το 2019, ως αντίποινα για την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία.

Οι δύο χώρες είχαν αναφερθεί στις αρχές της εβδομάδας στο ενδεχόμενο αποστολής διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Άγκυρα, όμως ο Ερντογάν τους απέτρεψε από το να επιχειρήσουν το ταξίδι.

«Θα έρθουν για να μας πείσουν; Ας μην κάνουν τον κόπο!», είπε.

16:50: Ο διοικητής του τάγματος Αζόφ δήλωσε ότι οι άμαχοι και οι βαριά τραυματίες έχουν απομακρυνθεί από το Αζοφστάλ

O διοικητής του ουκρανικού τάγματος Αζόφ δήλωσε σε βίντεο που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα ότι οι άμαχοι και οι βαριά τραυματίες έχουν απομακρυνθεί από το εργοστάσιο χαλυβουργίας της Μαριούπολης Αζοφστάλ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την τύχη των υπολοίπων μαχητών.

«Διαρκώς θέταμε με έμφαση τους τρεις πιο σημαντικούς όρους για μας, που είναι οι άμαχοι, οι τραυματίες και οι νεκροί» δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ντενίς Προκοπένκο, διοικητής του τάγματος, στο βίντεο που αναρτήθηκε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

16:24: Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση «Λόγχη» του ΠΝ

//--> //-->

15:50: Οι ρωσικές απώλειες από την αρχή της εισβολής, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό

https://twitter.com/KyivIndependent/status/1527538021758795776

15:24: Η G7 κινητοποιεί 19,8 δισεκ. ευρώ για την Ουκρανία, είναι έτοιμη για περισσότερα καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της Ομάδας της 7 (G7) ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν κινητοποιήσει 19,8 δισεκ. δολάρια για την Ουκρανία και δεσμεύθηκαν να παράσχουν περισσότερη βοήθεια εάν χρειαστεί.

Οι υψηλόβαθμοι αυτοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας --των χωρών της G7-- είχαν συνομιλίες στη Γερμανία για τη χρηματοδότηση του Κιέβου ενώ η χώρα προσπαθεί να απωθήσει τη ρωσική εισβολή και εξαντλούνται οι οικονομικοί της πόροι.

«Το 2022, έχουμε κινητοποιήσει 19,8 δισεκ. δολάρια δημοσιονομικής στήριξης, συμπεριλαμβανομένων 9,5 δισεκ. δολαρίων των πρόσφατων δεσμεύσεων…για να βοηθήσουν την Ουκρανία να κλείσει το χρηματοδοτικό της κενό και να συνεχίσει να διασφαλίζει την παροχή βασικών υπηρεσιών στον ουκρανικό λαό», ανέφεραν οι αξιωματούχοι της G7 στο κοινό ανακοινωθέν τους.

«Επιπλέον, χαιρετίζουμε το συνεχιζόμενο έργο σε όλη τη G7 και τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς για την περαιτέρω ουσιαστική χρηματοδότηση προς την Ουκρανία, που περιλαμβάνει κυρίως την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πρόσθετη μακροοικονομική συνδρομή ύψους έως 9 δισεκ. ευρώ», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Επιπρόσθετη σχεδιαζόμενη στήριξη προς τις ουκρανικές κρατικές εταιρίες και τον ιδιωτικό τομέα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και του Διεθνούς Χρηματοδοτικού Οργανισμού (IFC) ανέρχεται σε 3,4 δισεκ. δολάρια», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας σε όλο αυτό τον πόλεμο και πέραν αυτού και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα όπως πρέπει», σύμφωνα με το ανακοινωθέν της G7.

15:00: Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Ο χάρτης των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά την 86η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία 

13:40: Η «απελευθέρωση»του Λουγκάνσκ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε πως η κατάληψη της ουκρανικής περιφέρειας Λουγκάνσκ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. «Οι μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, από κοινού με τις μεραρχίες της λαϊκής πολιτοφυλακής των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ εξακολουθούν να αυξάνουν τον έλεγχο στις περιφέρειες του Ντονμπάς. Η απελευθέρωση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», δήλωσε.

13:26: Ο Ρώσος στρατιώτης που κατηγορείται για έγκλημα πολέμου «δεν είναι ένοχος», σύμφωνα με τον δικηγόρο του - Τη Δευτέρα η απόφαση

Ο Ρώσος στρατιώτης που δικάζεται στο Κίεβο για έγκλημα πολέμου «δεν είναι ένοχος», δήλωσε ο δικηγόρος του κατά την τρίτη ημέρα της δίκη του, της πρώτης αυτού του είδους που διεξάγεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Με δεδομένες όλες τις αποδείξεις και τις μαρτυρίες, πιστεύω ότι ο Σισιμαρίν δεν είναι ένοχος για το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται», δήλωσε ο δικηγόρος του Βίκτορ Οφσιανίκοφ, ενώ ζήτησε από τους δικαστές «να αθωώσουν τον πελάτη του».

«Λυπάμαι πραγματικά», είπε λίγα λεπτά αργότερα ο 21χρονος λοχίας Βαντίμ Σισιμαρίν, ο οποίος παραδέχθηκε την Τετάρτη ότι σκότωσε τον Ολεξάντρ Σελίποφ, έναν 62χρονο άμαχο στις 28 Φεβρουαρίου στη βορειοανατολική Ουκρανία.

«Λυπάμαι για αυτό που έκανα», πρόσθεσε ο νεαρός άνδρας με το ξυρισμένο κεφάλι. «Είχα άγχος λόγω της κατάστασης. Δεν ήθελα να σκοτώσω. Θέλω να ζητήσω συγνώμη για αυτό που έκανα», τόνισε.

Ο δικηγόρος διαβεβαίωσε ότι ο πελάτης του δεν ήθελε να υπακούσει στην εντολή που έλαβε να πυροβολήσει εναντίον του Σελίποφ, λέγοντας ότι την πρώτη φορά που του δόθηκε αυτή η διαταγή δεν υπάκουσε. Η υπεράσπιση επίσης υπογράμμισε ότι ο στρατιώτης παραδόθηκε μόνος του στις ουκρανικές δυνάμεις και δεν αρνήθηκε το περιστατικό.

Ο δικηγόρος του Σισιμαρίν επεσήμανε ότι προσπαθούσε να σώσει τη ζωή του και επέρριψε την ευθύνη στους διοικητές του.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

13:18: Η Ρωσία κλείνει την κάνουλα του φυσικού αερίου στη Φιλανδία από αύριο το πρωί

Οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα «παγώσουν» από το πρωί του Σαββάτου, ανακοίνωσε η κρατική φινλανδική διαχειρίστρια εταιρεία Gasum.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα προμηθεύει αέριο άλλες χώρες - πελάτες μέσω των αγωγών της Βαλτικής.

13:18: Ιταλικό σχέδιο ειρήνευσης για την Ουκρανία παραδόθηκε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ

Η ιταλική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, παρέδωσε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σχέδιο ειρήνευσης για την Ουκρανία, το οποίο βασίζεται σε τέσσερα σημεία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, το σχέδιο ειρήνευσης που επεξεργάσθηκε η κυβέρνηση Ντράγκι βασίζεται τα εξής σημεία:

Πρώτο σημείο, κατάπαυση του πυρός. Η προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ το σχέδιο είναι και η δυσκολότερη. Πρόκειται για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, από την στιγμή που μια απλή, προσωρινή εκεχειρία δεν θεωρείται αρκετή. Σύμφωνα με το ιταλικό σχέδιο, η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να συνοδεύεται από μηχανισμούς εποπτείας και από ολική αποστρατιωτικοποιήση της πρώτης γραμμής του μετώπου.

Δεύτερο σημείο, ουδετερότητα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δεύτερο σημείο αφορά μια πολυμερή διαπραγμάτευση για το μελλοντικό καθεστώς της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, θα ήταν χρήσιμο να επιτευχθεί μια ουδετερότητα του Κιέβου, με την παροχή «πολιτικών εγγυήσεων» από μέρους της διεθνούς κοινότητας. Παράλληλα η συμφωνία αυτή θα πρέπει να είναι συμβατή με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Τρίτο σημείο, αυτονομία των περιοχών υπό αμφισβήτηση. Προβλέπεται παράλληλα συμφωνία με αντικείμενο τις αμφισβητούμενες περιοχές, με ιδιαίτερη αναφορά στην Κριμαία και στο Ντονμπάς. Η εν λόγω συμφωνία θα αφορά την κυριαρχία, τον έλεγχο της επικράτειας, το νομικό καθεστώς των περιοχών αυτών και τυχόν αυτόνομη διακυβέρνηση. Θα παρασχεθούν εγγυήσεις για την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα. Γίνεται δηλαδή αναφορά σε μια αυτονομία των υπό αμφισβήτηση περιοχών, η οποία να μην έρχεται σε αντίθεση με την κυριαρχία του Κιέβου εφ' όλης της χώρας.

Τέταρτο σημείο, συμφωνία για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ευρώπη. Το τελευταίο σημείο του ιταλικού ειρηνευτικού σχεδίου, αφορά την υπογραφή μιας νέας, πολυμερούς συμφωνίας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, με ευθεία αναφορά στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ρωσία. Οι κύριοι στόχοι είναι η διασφάλιση της στρατηγικής σταθερότητας, ο έλεγχος των εξοπλισμών, η υιοθέτηση μέτρων για την πρόληψη των πολεμικών συγκρούσεων. Παράλληλα, στην ιταλική πρόταση δίδεται βάρος στην ανάγκη να επιτευχθεί καθεστώς παρόμοιο με εκείνο που υφίστατο πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και -ως τελικό βήμα- στην χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

«Προς το παρόν, δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού. Δεν ξέρω αν μας εστάλη δια της διπλωματικής οδού, αλλά πληροφορηθήκαμε την ύπαρξή του από τα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντιμίτρι Πέσκοφ.

13:13: Η κατάληψη του Λουχάνσκ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί - 1.908 Ουκρανοί μαχητές στη Αζοφστάλ παραδόθηκαν

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε σήμερα πως η κατάληψη της ουκρανικής περιφέρειας Λουχάνσκ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, και πως 1.908 Ουκρανοί μαχητές που είχαν οχυρωθεί στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης παραδόθηκαν.

"Οι μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, από κοινού με τις μεραρχίες της λαϊκής πολιτοφυλακής των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ εξακολουθούν να αυξάνουν τον έλεγχο στις περιφέρειες του Ντονμπάς. Η απελευθέρωση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί", δήλωσε σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Σοϊγκού είπε επίσης πως η Ρωσία θα δημιουργήσει δώδεκα νέες στρατιωτικές βάσεις στο δυτικό τμήμα της χώρας απαντώντας στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ και στην αναμενόμενη διεύρυνσή του με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

"Μέχρι τα τέλη του έτους, 12 στρατιωτικές βάσεις και μονάδες θα αναπτυχθούν στον δυτικό στρατιωτικό τομέα", δήλωσε ο Σοϊγκού σε στελέχη του υπουργείου του και του στρατού, επισημαίνοντας "την αύξηση των στρατιωτικών απειλών στα ρωσικά σύνορα" και κατηγορώντας το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

12:37: Η Δούμα θα εξετάσει νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στους άνω των 40 ετών να καταταγούν στον στρατό

Σε μια ένδειξη της επείγουσας ανάγκης της Ρωσίας για την ενίσχυση της πολεμικής της προσπάθειας στην Ουκρανία, η ρωσική Δούμα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξετάσει νομοσχέδιο με το οποίο θα επιτρέπεται σε Ρώσους άνω των 40 ετών και σε αλλοδαπούς άνω των 30 ετών να καταταγούν στον στρατό.

Στον ιστότοπο της Κρατικής Δούμα, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, αναφέρεται ότι η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στον στρατό να εκμεταλλευτεί τις δεξιότητες που έχουν μεγαλύτερης ηλικίας επαγγελματίες.

"Για τη χρήση όπλων υψηλής ακρίβειας, τον χειρισμό όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, χρειάζονται άκρως επαγγελματίες ειδικοί. Η εμπειρία δείχνει ότι φτάνουν σε αυτό το επίπεδο στην ηλικία των 40-45", επισημαίνεται στον ιστότοπο της Δούμα.

Μέχρι στιγμής μόνον Ρώσοι ηλικίας 18 ως 40 ετών και αλλοδαποί ηλικίας 18 ως 30 μπορούν να καταταγούν στον στρατό.

Η Ρωσία έχει αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες και βαριές απώλειες ανδρών και εξοπλισμού στον πόλεμο που διεξάγει εδώ και 86 ημέρες στην Ουκρανία και δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές δηλώνουν ότι χρειάζεται επειγόντως να κινητοποιήσει περισσότερους στρατιώτες.

Η Δούμα σημειώνει επίσης στον ιστότοπό της ότι η σχεδιαζόμενη αυτή πρωτοβουλία θα καταστήσει επίσης ευκολότερη την στρατολόγηση μη στρατιωτικών ιατρών, μηχανικών και ειδικών επιχειρήσεων και επικοινωνίας.

09:06: Αναμένεται ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς

Η Ρωσία αναμένεται να ενισχύσει το μέτωπό της στο Ντονμπάς με δυνάμεις που έως τώρα ήταν απασχολημένες στη Μαριούπολη, εκτιμά το Λονδίνο.

Στην τακτική του ενημέρωση το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε το πρωί της Παρασκευής ότι η παράδοση των μαχητών του Αζοφστάλ σημαίνει την απαγκίστρωση δυνάμεων των εισβολέων από την πόλη της Αζοφικής ώστε να πυκνώσουν τις γραμμές του ρωσικού στρατού στο δυτικό Ντονμπάς, και κυρίως στις περιοχές γύρω από τον ποταμό Σεβέρσκι Ντόνετς.

08:35: Ο αριθμός προσφύγων Ουκρανίας που πέρασαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (19/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 315 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 48 ανήλικοι.

Από τον Προμαχώνα: 158

Από Ευζώνους: 10

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 93

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 45 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 8 και στα λοιπά αεροδρόμια 1.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 28.848 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.444 ανήλικοι.

08:25: Τουλάχιστον 14 νεκροί πολίτες σε Λουχάνσκ και Χάρκοβο

Για 13 νεκρούς πολίτες από ρωσικές επιθέσεις στο Λουχάνσκ και έναν στην περιφέρεια του Χαρκόβου έκαναν λόγο το πρωί της Παρασκευής οι ουκρανικές αρχές.

Ο περιφερειάρχης του Λουχάνσκ, που είναι κατά το 90% υπό τον έλεγχο των Ρώσων, ανέφερε για 13 θύματα των ρωσικών βομβαρδισμών εκεί κατά το τελευταίο 24ωρο, κι ενώ οι μάχες συνεχίζονται σφοδρές σε πολλά σημεία της περιφέρειας της ανατολικής Ουκρανίας.

Παράλληλα στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, βομβαρδισμοί από τη ρωσική πλευρά κατά τη διάρκεια της νύχτας προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον ενός αμάχου και τον τραυματισμό άλλων, κατά τις τοπικές αρχές.

06:34: «Κόλαση» στο Ντονμπάς, γιγαντιαίο πακέτο βοήθειας από τις ΗΠΑ       

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αυξάνουν την πίεση στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, που έχει μετατραπεί σε «κόλαση», όπως το έθεσε νωρίς σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ταυτόχρονα χαρακτήρισε το γιγαντιαίο πακέτο στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ επένδυση για την ασφάλεια της Δύσης.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε χθες το πακέτο 40 δισεκ. δολαρίων για να υποστηριχθεί η πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, στην οποία εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου. Ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της G7 άρχισαν να μετράνε τα δισεκατομμύρια που θα δώσει κάθε χώρα μέλος στο Κίεβο.

«Για τους εταίρους μας δεν πρόκειται απλά για έξοδα ή δωρεές», έκρινε ο κ. Ζελένσκι στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. «Είναι συμβολή στην δική τους ασφάλεια, διότι η προστασία της Ουκρανίας σημαίνει δική τους προστασία έναντι των νέων πολέμων και κρίσεων που μπορεί να προκαλέσει η Ρωσία», επιχειρηματολόγησε.

Η νέα αμερικανική βοήθεια θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει άρματα μάχης και να ενισχύσει την αντιαεροπορική της άμυνα, την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει να επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Η Μόσχα θέλει πρωτίστως να κυριεύσει ολόκληρο το Ντονμπάς, την περιοχή των ρωσόφωνων που ελέγχουν εν μέρει από το 2014 φιλορώσοι αυτονομιστές.

Ωστόσο «οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο στην απελευθέρωση της περιφέρειας του Χαρκόβου», ενώ «οι δυνάμεις κατοχής επιδιώκουν να αυξήσουν κι άλλο την πίεση στο Ντονμπάς. Η κατάσταση εκεί είναι κόλαση, και δεν πρόκειται για υπερβολή», είπε ο ουκρανός πρόεδρος.

Ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι 40 χθες Πέμπτη στη Σεβεροντονιέτσκ, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής των τοπικών αρχών Σερχίι Χαϊντάι, που κατηγόρησε τους Ρώσους πως έβαλαν στο στόχαστρο κυρίως σπίτια και προειδοποίησε ότι ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί κι άλλο.

02:55: Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ στηλιτεύει τις «παλαβές» κυρώσεις της Δύσης     

Οι δυτικές χώρες δεν μπορούν να προχωρούν στην επιβολή «παλαβών» οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία και ταυτόχρονα να απαιτούν η Μόσχα να εγγυηθεί τον παγκόσμιο εφοδιασμό με τρόφιμα, έκρινε χθες Πέμπτη ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε νωρίτερα χθες τη Μόσχα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αμερικανική πρωτοβουλία, πως θέτει υπό ομηρία «τον εφοδιασμό με τρόφιμα εκατομμυρίων Ουκρανών και εκατομμυρίων άλλων στον κόσμο».

«Η χώρα μας είναι έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της», ήταν η αντίδραση του κ. Μεντβιέντεφ, «όμως αναμένει επίσης τη συμβολή των εμπορικών της εταίρων».

«Αλλιώς δεν έχει λογική: από τη μια, μας έχουν επιβάλει παλαβές κυρώσεις, από την άλλη, απαιτούν να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό με τρόφιμα. Δεν πάει έτσι, δεν είμαστε ηλίθιοι», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος (2008-2012), νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.

Η Ρωσία και η Ουκρανία εγγυώνται το 30% του παγκόσμιου εφοδιασμού με τρόφιμα.

02:26: Η ΕΕ εξερευνά τρόπους να αξιοποιήσει δεσμευμένους πόρους ολιγαρχών της Ρωσίας για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά τρόπους να χρησιμοποιήσει πόρους ρώσων ολιγαρχών που έχει παγώσει ώστε να χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, δήλωσε χθες Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Νωρίτερα χθες Τετάρτη, η Κομισιόν πρότεινε τη χορήγηση δανείου 9 δισεκ. δολαρίων για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας, που πασχίζει να αντιμετωπίσει την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων, ενώ θέλει να δημιουργήσει ταμείο για την ανοικοδόμηση της χώρας μεταπολεμικά.

«Οι νομικοί μας σύμβουλοι εργάζονται εντατικά για να βρουν πιθανούς τρόπους αξιοποίησης παγωμένων πόρων των ολιγαρχών για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Νομίζω πως η Ρωσία πρέπει να κάνει κι αυτή τη συνεισφορά της», είπε η κυρία φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στα περιουσιακά στοιχεία ρώσων επιχειρηματιών που έχουν δεσμεύσει οι Βρυξέλλες.

Ακόμη, η κυρία φον ντερ Λάιεν είπε πως τάσσεται υπέρ της σύνδεσης της μακροπρόθεσμης ανοικοδόμησης της Ουκρανίας με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την ενδεχόμενη εισδοχή της στην ΕΕ.

Χρειάζεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε πεδία όπως είναι το κράτος του δικαίου, η οικονομική και η πολιτική σφαίρα, ανέφερε.

«Η διαδικασία ένταξης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς συμπεριφέρεται η (υποψήφια) χώρα και το τι κάνει. Η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ με κάθε κόστος που σημαίνει ότι έχει μεγάλο κίνητρο για προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε η ίδια.

«Θα χρειαστεί να συγχρηματοδοτήσουμε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας (...). Έχει νόημα οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν ταυτόχρονα, για παράδειγμα αυτές που αφορούν την καταπολέμηση της διαφθοράς και την οικοδόμηση του κράτους δικαίου», συμπλήρωσε η γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

01:56: 12 άμαχοι νεκροί, δεκάδες άλλοι τραυματίες στη Σεβεροντονιέτσκ         

Τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον 40 τραυματίστηκαν σε πλήγματα του πυροβολικού της Ρωσίας στην Σεβεροντονιέτσκ, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Ο Σερχίι Χαϊντάι, ο περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ, κατηγόρησε μέσω Telegram τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πως βομβαρδίζουν σπίτια.

Ο ρωσικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές επιτίθενται στην πόλη από πρακτικά όλες τις πλευρές.

Είναι αδύνατη η επαλήθευση του αριθμού των θυμάτων του πολέμου, που διαρκεί σχεδόν τρεις μήνες. Τόσο το Κίεβο, όσο και η Μόσχα σπανίως ανακοινώνουν απολογισμούς των απωλειών στις τάξεις των ενόπλων τους δυνάμεων.

Την περασμένη εβδομάδα, οι φιλορώσοι αυτονομιστές στη Ντανιέτσκ ανέφεραν πως 1.700 μαχητές τους σκοτώθηκαν. Ο πιο πρόσφατος απολογισμός που έχει ανακοινώσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ήταν αυτός στα τέλη Μαρτίου που έκανε λόγο για 1.351 νεκρούς. Στα μέσα Απριλίου, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλαγε για 3.000 ουκρανούς στρατιωτικούς νεκρούς. Ως αυτό το στάδιο, ο ΟΗΕ λέει ότι έχει επιβεβαιώσει πάνω από 3.800 θανάτους αμάχων.

Ο απολογισμός των θυμάτων του πολέμου θεωρείται βέβαιο πως είναι πολύ πιο βαρύς στην πραγματικότητα.

01:34: Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ δεν αποκλείει δευτερεύουσες κυρώσεις στους αγοραστές πετρελαίου της Ρωσίας

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά θα κινηθεί προσεκτικά εξαιτίας του δυνητικού αντίκτυπου της κίνησης στην παγκόσμια αγορά μαύρου χρυσού, δήλωσε χθες Πέμπτη η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, η Τζένιφερ Γκράνχολμ.

Οι ΗΠΑ, το ΗΒ και ο Καναδάς επέβαλαν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μετά την εισβολή στην Ουκρανία που διέταξε το Κρεμλίνο την 24η Φεβρουαρίου. Όμως η Ουάσινγκτον δεν επέβαλε τις λεγόμενες δευτερεύουσες κυρώσεις σε χώρες που αγοράζουν ρωσικό αργό — όπως συμβαίνει αντίθετα με τα κράτη που αγοράζουν ποσότητες από το Ιράν.

«Η κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις» για το ζήτημα, περιορίστηκε να πει η κυρία Γκράνχολμ απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

Τις αμερικανικές κυρώσεις καταρτίζουν συνήθως τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, όμως το υπουργείο Ενέργειας εμπλέκεται και εκφράζεται όταν έχουν συνέπειες στις τιμές του πετρελαίου σε παγκόσμια κλίμακα.

Αρκετές χώρες, ανάμεσά τους η Ινδία και η Κίνα, συνεχίζουν τις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία, που σε τελευταία ανάλυση συμβάλλουν στη χρηματοδότηση του πολέμου, ερίζει η Ουάσινγκτον.

01:11: Αν η Κίνα αγόραζε από τη Ρωσία πετρέλαιο για τα στρατηγικά της αποθέματα δεν θα παραβίαζε τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Τυχόν προσπάθεια της Κίνας να αναπληρώσει τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου της αγοράζοντας ποσότητες από τη Ρωσία δεν θα παραβίαζε τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Μόσχα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, διαβεβαίωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επί του προεδρικού αεροσκάφους χθες Πέμπτη.

Νωρίτερα χθες, το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg News μετέδωσε ότι το Πεκίνο διεξάγει συνομιλίες με τη Μόσχα για την αγορά επιπλέον ποσοτήτων αργού για την πλήρωση των κινεζικών στρατηγικών αποθεμάτων.

Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν στις πρωτοβουλίες με σκοπό να απαγορευθούν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News