Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζεται το «παζάρι» με την Τουρκία για την ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζεται το «παζάρι» με την Τουρκία για την ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία έθεσε βέτο στην «πρεμιέρα» των ενταξιακών συνομιλιών Φιλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Ηχηρή στήριξη από Μπάιντεν

Σουηδία και Φιλανδία κατέθεσαν, όπως είχαν προαναγγείλει, επισήμως αιτήματα ένταξης στο ΝΑΤΟ, τα οποία ωστόσο προσέκρουσαν αμέσως στο πρώτο βέτο που έθεσε η Τουρκία, υλοποιώντας τις απειλές της.

Σύμφωνα με τους “Financial Times”, η αντίθεση της Άγκυρας εμπόδισε οποιαδήποτε ψηφοφορία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών σε επίπεδο πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, γεγονός που εγείρει αμφιβολίες ότι η Συμμαχία θα είναι σε θέση να εγκρίνει το πρώτο στάδιο των αιτημάτων μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στους δυτικούς συμμάχους επειδή δε σέβονται την «ευαισθησία» της Άγκυρας στο θέμα της τρομοκρατίας, και κατηγόρησε τη Σουηδία και τη Φιλανδία ότι αρνούνται να εκδώσουν 30 άτομα που κατηγορούνται για τρομοκρατία στη χώρα του.

Λίγο νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κρατώντας στα χέρια τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φιλανδίας για την ένταξή τους στη Συμμαχία, έχοντας στο πλευρό του τους πρέσβεις των δύο χωρών, είχε κάνει λόγο για μια «ιστορική στιγμή», την οποία «πρέπει να αδράξουμε».

Ο δε Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος αναμένεται να υποδεχτεί σήμερα στον Λευκό Οίκο την ηγεσία των δύο αυτών Σκανδιναβικών χωρών, «χαιρέτισε με θέρμη και στηρίζει εμφατικά την ιστορική υποψηφιότητα της Φιλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ».

Την Τετάρτη 18 Μαΐου, ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους ομολόγους του των δύο χωρών, δήλωσε ότι οι υποψηφιότητες της Φιλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα προχωρήσουν μόνο εάν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα απαντούν στις ανησυχίες που εκφράζει η Τουρκία για την εθνική ασφάλειά της, ανοίγοντας ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, την ίδια στιγμή, στο Ουκρανικό, με τη Ρωσία να απελαύνει Γάλλους, Ισπανούς και Ιταλούς διπλωμάτες ως αντίποινα, και τη Μόσχα να κατηγορεί την Ουκρανία για «πλήρη έλλειψη επιθυμίας» να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.

Αναφορικά με τους Ουκρανούς μαχητές που είχαν καταφύγει στο εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη και παραδόθηκαν η Μόσχα, επιμένει να αρνείται προς το παρόν την ανταλλαγή τους με Ρώσους αιχμαλώτους, λέγοντας ότι πρόκειται για εγκληματίες πολέμου που πρέπει να δικαστούν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News