Πόλεμος στην Ουκρανία: «Πακέτο» βοήθειας 40 δισ. δολαρίων ενέκρινε το Κογκρέσο για την Ουκρανία

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: «Πακέτο» βοήθειας 40 δισ. δολαρίων ενέκρινε το Κογκρέσο για την Ουκρανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 85η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Αυξάνονται τα θύματα του πολέμου όσο μαίνεται ο πόλεμος στα ουκρανικά εδάφη για 85η ημέρα, τουλάχιστον δέκα ουκρανοί άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από πυρά των ρωσικών δυνάμεων στην περιφέρεια Ντανιέτσκ χθες Τετάρτη.

Από την μεριά της Ουκρανίας ο στρατός κάνει λόγο για εδαφικά κέρδη στην περιοχή γύρο από το Χάρκοβο, την στιγμή που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σκοπεύει να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο και την επιστράτευση για άλλους τουλάχιστον τρεις μήνες όπως υποδεικνύουν έγγραφα τα οποία δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη 18 Μαΐου.

Από την άλλη πλευρά η Ρωσία παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει «δυσκολίες» αλλά επιμένει ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» θα συνεχιστεί ως την επίτευξη των στόχων. Η χώρα κατηγορείται από την Γερμανία: «η Ρωσία εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον των σιτηρών προκαλώντας παγκόσμια επισιτιστική κρίση», υποστήριξε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

22:00: Συνεχίζεται για 85η ημέρα ο εφιάλτης στην Ουκρανία

21:53: Γερμανία: Η G7 θα στηρίξει οικονομικά την Ουκρανία

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα ότι οι ομόλογοί της στην G7 συμφώνησαν να στηρίξουν την Ουκρανία με τους οικονομικούς πόρους που χρειάζεται στον αγώνα της ενάντια στη ρωσική εισβολή, χωρίς να επιβεβαιώσει το ποσό των 18,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναφερόταν στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος.

Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους μετά την πρώτη ημέρα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G7, η Γέλεν είπε ότι οι δεσμεύσεις για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας έχουν ξεπεράσει τα 15 δισεκ. δολάρια που το Κίεβο εκτιμά ότι θα χρειαστεί τους επόμενους τρεις μήνες.

«Το μήνυμα ήταν “Στηρίζουμε την Ουκρανία”. Θα συγκεντρώσουμε τους πόρους που χρειάζονται για να αντεπεξέλθουν», είπε η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

21:41: ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε το «πακέτο βοήθειας», ύψους 40 δισεκ. δολαρίων, για την Ουκρανία

Με μεγάλη πλειοψηφία, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε απόψε το κολοσσιαίο πακέτο βοήθειας, ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την Ουκρανία, σε μια νέα επίδειξη της αδιαπραγμάτευτης υποστήριξης της Ουάσινγκτον στο Κίεβο.

Αυτό το πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει ένα μακροοικονομικό και ανθρωπιστικό κομμάτι, αλλά επίσης και ένα εξοπλιστικό. Την περασμένη εβδομάδα έδωσε την έγκρισή της η Βουλή των Αντιπροσώπων και σήμερα, ενώ η ψηφοφορία συνεχιζόταν, εγκρίθηκε και από τη Γερουσία με ψήφους 79 υπέρ έναντι 11 κατά.

«Είναι ένα μεγάλο πακέτο και θα καλύψει τις μεγάλες ανάγκες του ουκρανικού λαού καθώς αγωνίζεται για την επιβίωσή του», είπε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία. «Εγκρίνοντας αυτήν την κατεπείγουσα βοήθεια, η Γερουσία μπορεί τώρα να πει στον ουκρανικό λαό: η βοήθεια είναι καθ’ οδόν. Πραγματική βοήθεια. Σημαντική βοήθεια. Βοήθεια που θα διασφαλίσει τη νίκη των Ουκρανών», πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο θα προωθηθεί τώρα στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να υπογραφεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αποδέσμευση 6 δισεκ. δολαρίων ώστε η Ουκρανία να εξοπλιστεί με θωρακισμένα οχήματα και να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνά της, την ώρα που μαίνονται οι μάχες στις νότιες και ανατολικές επαρχίες της. Περίπου 9 δισεκ. δολάρια θα δοθούν εξάλλου για να διασφαλιστεί «η συνέχιση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών».

Στα μέσα Μαρτίου το Κογκρέσο είχε ήδη αποδεσμεύσει περίπου 14 δισεκ. δολάρια για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης. Όμως ο πρόεδρος Μπάιντεν ζητούσε εδώ και πολλές εβδομάδες μια σημαντική τροποποίηση στον προϋπολογισμό ώστε να στηρίξει την Ουκρανία σε αυτή τη νέα φάση του πολέμου.

21:24:  Λευκορωσία: Ο πρόεδρος Λουκασένκο ανακοίνωσε την αγορά S-400 και πυραύλων Iskander από τη Ρωσία

Η Λευκορωσία αγόρασε από τη Ρωσία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 και πυραύλους Iskander, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε κατά την 85η ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Λευκορωσία είναι ο κυριότερος σύμμαχος της Ρωσίας και συνορεύει με την Ουκρανία.

«Συμφωνήσαμε με τον (πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ) Πούτιν», είπε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με μια ανάρτηση στο Telegram. Πρόσθεσε ότι η χώρα αγόρασε την «απαραίτητη» ποσότητα αυτών των όπλων, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

«Με τέτοια όπλα, ο στρατός μας είναι ήδη εντελώς διαφορετικός», διαβεβαίωσε, υπογραμμίζοντας ότι τα συστήματα αυτά «είναι ικανά να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές».

Στις αρχές Μαΐου ο 67χρονος Λουκασένκο, που κυβερνά τη Λευκορωσία με σιδηρά πυγμή από το 1994, κατηγόρησε τη Δύση ότι έχει εμμονή με τη ναζιστική ιδεολογία και ότι βρίσκεται «σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας» στην Ουκρανία.

21:02: Υπό ρωσικό έλεγχο η Χερσώνα

//--> //-->

20:40: Ο Σαρλ Μισέλ ζητάει από την σερβική ηγεσία να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζήτησε από την Σερβία να εναρμονίσει την εξωτερική της πολιτική με εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία.

«Ο πρόεδρος Σάρλ Μισέλ εξέφρασε με πολύ έντονο τρόπο την προσδοκία και την επιθυμία η Σερβία να συνταχθεί με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ανέφερε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας απέφυγε να εκφράσει ανοιχτά άποψη στη συνέντευξη Τύπου και αρκέστηκε να δηλώσει ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Σερβία. Ο Βούτσιτς επισήμανε την αφοσίωση της Σερβίας στην ευρωπαϊκή προοπτική. «Επισημαίνω για ακόμη μία φορά την αποφασιστικότητα της Σερβίας να συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία με στόχο να καταστεί πλήρες μέλος της Ένωσης. Αυτό δεν αποτελεί θέμα συναισθηματικού χαρακτήρα αλλά κοινής λογικής» τόνισε ο Βούτσιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας αναφέρθηκε εκτενώς στα οικονομικά οφέλη που έχει ήδη η Σερβία από την συνεργασία με την ΕΕ και δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης και η διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου αποτελούν τις προτεραιότητες της πολιτικής του.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επισήμανε την ανάγκη επίσπευσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ αναφέρθηκε και στην ιδέα δημιουργίας της «ευρωπαϊκής γεωπολιτικής κοινότητας» που εκπονήθηκε από τον ίδιο και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και η οποία προβλέπει τη συμμετοχή κρατών που δεν είναι μέλη της ΕΕ κατά τη λήψη σημαντικών αποφάσεων. «Η ιδέα είναι να αποτελέσει η ευρωπαϊκή γεωπολιτική κοινότητα μια πλατφόρμα στην οποία οι χώρες θα μπορέσουν να συντονιστούν, για παράδειγμα στην αντιμετώπιση του Covid, στην ενέργεια, την ασφάλεια, τον εφοδιασμό τροφίμων, μια ευκαιρία για τακτική ανταλλαγή απόψεων στο ανώτατο επίπεδο», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ. Ο Βούτσιτς υποστήριξε την πρωτοβουλία αυτή εκτιμώντας ότι θα βοηθήσει σημαντικά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Σαρλ Μισέλ θα συνεχίσει αύριο Παρασκευή την περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια, με την επίσκεψη του στα Τίρανα.

20:13: Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων ΗΠΑ και Ρωσίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Μαρκ Μίλι είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον ρώσο ομόλογό του στρατηγό Βαλερί Γκερασίμοφ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Οι στρατηγοί συζήτησαν για θέματα ασφαλείας που εγείρουν ανησυχίες και συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατηγού Μίλι. Όπως συνέβη σε ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, λεπτομέρειες της συνομιλίας δεν θα δημοσιοποιηθούν, σημείωσε ο συνταγματάρχης Ντέιβ Μπάτλερ.

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο στρατηγών πραγματοποιήθηκε έξι ημέρες ύστερα από εκείνη μεταξύ των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Ρωσίας, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

19:51: ΗΠΑ - Ρωσία: Οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων Ρωσίας και ΗΠΑ συζήτησαν τηλεφωνικά για την Ουκρανία

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεωντης Ρωσίας Βαλέρι Γκεράσιμοφ και ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας στρατηγός Μαρκ Μάιλι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος», συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, ανέφερε το RIA.

Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε έξι ημέρες μετά από αυτή μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών.

19:35: Μπάιντεν: Φινλανδία και Σουηδία πληρούν «όλα τα κριτήρια» για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι η Φινλανδία και η Σουηδία πληρούν «όλα τα κριτήρια» για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, υποδεχόμενος τους ηγέτες των δύο χωρών στον Λευκό Οίκο.

«Σήμερα, σας διαβεβαιώνω με υπερηφάνεια ότι έχουν την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ» τόνισε ο Μπάιντεν, έχοντας στο πλευρό του την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τις δύο σκανδιναβικές χώρες για «να αντιμετωπίσουν κάθε επίθεση» που θα μπορούσαν να δεχτούν στο μεσοδιάστημα, μέχρι την ένταξή τους στη Συμμαχία.

Προσκαλώντας τους δύο ηγέτες στην Ουάσινγκτον, μία ημέρα αφότου οι χώρες αυτές υπέβαλαν επίσημα αίτημα στο ΝΑΤΟ για την ένταξή τους, οι ΗΠΑ δείχνουν για άλλη μια φορά ότι επιδιώκουν τη διεύρυνση της Συμμαχίας το συντομότερο δυνατόν. Τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ συμμερίζονται αυτόν τον ενθουσιασμό, όχι όμως και η Τουρκία που απείλησε να μπλοκάρει αυτή τη διαδικασία.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο διαβεβαίωσε ότι είναι «έτοιμος να συζητήσει» με την Άγκυρα για όλες τις «ανησυχίες» που εκφράζει. «Καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην κατηγορία της Τουρκίας ότι Σουηδία και Φινλανδία στηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

AP Photo/Andrew Harnik

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη ένας «διάλογος» με την Τουρκία για την επίλυση αυτών των ζητημάτων.

Οι ΗΠΑ εμφανίζονται μέχρι τώρα πολύ αισιόδοξες ότι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο. Η επικύρωση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ σε εθνικό επίπεδο αναμένεται ότι θα είναι μια τυπική διαδικασία. Ο Μπάιντεν είπε ότι θα καλέσει το Κογκρέσο να την εγκρίνει «το συντομότερο δυνατόν».

«Όταν νέα μέλη εντάσσονται στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν είναι απειλή για καμία χώρα. Ποτέ δεν ήταν. Στόχος του ΝΑΤΟ είναι η άμυνα απέναντι σε επιθέσεις», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στη Ρωσία η οποία θεωρεί απειλή τη διεύρυνση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε εξάλλου, απευθυνόμενος αυτή τη φορά στην αμερικανική κοινή γνώμη, ότι μετά την ίδρυση του ΝΑΤΟ έχει γίνει μόνο μία φορά επίκληση του περιβόητου άρθρου 5, που προβλέπει τη συλλογική άμυνα στην περίπτωση που ένα μέλος δεχτεί επίθεση. Και αυτό έγινε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο ΗΠΑ όταν «όλοι οι σύμμαχοί μας στάθηκαν στο πλευρό μας», τόνισε.

19:03: Τουλάχιστον 12 άμαχοι νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Σεβεροντονέτσκ, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη

Τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 40 τραυματίστηκαν σήμερα από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Σεβεροντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο Σεργκέι Γκαϊντάι, ο Ουκρανός περιφερειάρχης της περιοχής Λουχάνσκ σε ανάρτηση στο Telegram.

Οι Ρώσοι "άρχισαν το πρωί να βομβαρδίζουν αδιακρίτως το περιφερειακό κέντρο. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται", ανέφερε ο Γκαϊντάι στο Telegram.

Η πόλη είναι σχεδόν περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις.

18:42: Ο Ουκρανός πρωθυπουργός και οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συζήτησαν βήματα για την ανάκαμψη της ουκρανικής οικονομίας από τον πόλεμο

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιγκάλ δήλωσε σήμερα ότι ο ίδιος και οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συζήτησαν «πρακτικά βήματα» για να βοηθήσουν την Ουκρανία να ανακάμψει από τον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία προστατεύει ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Η υποστήριξη των εταίρων θα επιταχύνει τη νίκη μας», έγραψε στο Twitter χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

«Παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να καταστρέψει την οικονομία μας, μαζί θα νικήσουμε!»

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η κυβέρνηση είπε ότι ο Σμιγκάλ ζήτησε επίσης περισσότερη οικονομική βοήθεια για να καλύψει το μηνιαίο έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ουκρανίας, ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στους επόμενους τρεις μήνες για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες. Για εμάς, αυτό είναι εξίσου σημαντικό με τα όπλα που παρέχετε για την καταπολέμηση της ρωσικής επιθετικότητας», ανέφερε ο Ουκρανός πρωθυπουργός στην ανακοίνωση.

Χαιρέτισε επίσης την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παράσχει στην Ουκρανία 9,51 δισεκατομμύρια δολάρια σε μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή.

Η Ουκρανία ελπίζει επίσης σε μια γρήγορη απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με ένα πακέτο βοήθειας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων έως και 9 δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να διατεθούν στον προϋπολογισμό, ανέφερε η ανακοίνωση.

18:28: Η Κίνα σε συνομιλίες με τη Ρωσία για την αγορά πετρελαίου για τα στρατηγικά αποθέματα

Η Κίνα διεξάγει συνομιλίες με τη Ρωσία για την αγορά πρόσθετων προμηθειών πετρελαίου προκειμένου να τις προσθέσει στα στρατηγικά της αποθέματα αργού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg News.

Το αργό θα χρησιμοποιηθεί για να γεμίσει τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου της Κίνας, και συνομιλίες διεξάγονται σε επίπεδο κυβερνήσεων με τη μικρή απευθείας συμμετοχή πετρελαϊκών εταιριών, μετέδωσε το Bloomberg, επικαλούμενο ένα πρόσωπο που γνωρίζει το σχέδιο.

Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάζει ένα σταδιακό εμπάργκο, ωθώντας περισσότερα φορτία με ρωσικό πετρέλαιο προς την Ασία.

18:04: Κίεβο: Η Ρωσία εκβιάζει τον πλανήτη με επισιτιστική κρίση

«Η Ρωσία ζητεί την άρση των κυρώσεων για το άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών, εκβιάζοντας τον πλανήτη με επισιτιστική κρίση. Τυπική συμπεριφορά μιας τρομοκρατικής χώρας», δήλωσε στο Twitter o Μικαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου. «Δεν υπάρχουν κορόιδα. Αν ζητούν άρση των κυρώσεων, εμείς πρέπει να σφίξουμε τη θηλιά»,

17:48: Άνω κάτω το ΝΑΤΟ λόγω Τουρκίας

//--> //-->

17:23: Ιταλία: H Ρωσία ετοιμάζεται να εκτοπίσει 2 εκατομμύρια Ουκρανούς

Η Ρωσία προτίθεται να εκτοπίσει περίπου δύο εκατομμύρια Ουκρανούς, ενώ μέχρι στιγμής έχει μεταφέρει 1,3 εκατομμύρια, δήλωσε σήμερα η αρμόδια επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ουκρανικής βουλής Λουντμίλα Ντενίσοβα σε ανακοίνωση της στο Telegram μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με την Ιταλίδα γερουσιαστή και πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την έρευνα αδικημάτων γυναικοκτονίας και άλλων μορφών έμφυλης βίας Βαλέρια Βαλέντε.

Η Ντενίσοβα δήλωσε ότι λαμβάνει τις πληροφορίες αυτές από καταγγελίες ουκρανών πολιτών που έχουν εκτοπισθεί από τα προσωρινώς κατεχόμενα εδάφη, αλλά επίσης και από ουκρανούς στρατιωτικούς που έχουν απελευθερωθεί.

Σύμφωνα με την Ντενίσοβα μέσω της ανοιχτής τηλεφωνικής γραμμής της επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, 42.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν καταγγείλει εγκλήματα που έχει διαπράξει η Ρωσία εναντίον 83.000 πολιτών, ενώ μόνο το τελευταίο εικοσιτετράωρο έγιναν 1025.

Από την πλευρά της η Βαλέντε υπογράμμισε ότι η Ιταλία παρακολουθεί προσεκτικά τα εγκλήματα που διαπράττει η Ρωσία στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων και αυτά εναντίον των γυναικών. Διαβεβαίωσε μάλιστα την Ντενίσοβα για την υποστήριξη της προς το πρόσωπο της και τον ουκρανικό λαό στην προσπάθιεια τους να εντοπίσουν και να παραπέμψουν στη δικαιοσύνη Ρώσους που έχουν διαπράξει εγκλήματα.

16:54: Ο ΠΟΥ ζητά από τη Μόσχα ιατρική πρόσβαση στα πολιορκημένα μέρη της Ουκρανίας

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ζήτησε από την Ρωσία να διασφαλίσει την ασφαλή πρόσβαση σε μέρη στην Ουκρανία που ελέγχουν ή πολιορκούν τα στρατεύματά της, ώστε να επιτραπεί η παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε ανθρώπους.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ τόνισε ότι μίλησε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για την κατάσταση στην Ουκρανία και τον ρόλο της Ρωσίας σε παγκόσμια θέματα υγείας.

«Ζήτησα ασφαλή πρόσβαση στη Μαριούπολη, τη Χερσώνα, τη Νότια Ζαπορίζια και άλλες πολιορκημένες περιοχές για να παραδοθεί υγειονομική βοήθεια. Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται», ανέφερε ο Τέντρος στο Twitter.

Οι σχέσεις μεταξύ του ΠΟΥ και της Ρωσίας είναι τεταμένες από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Χώρες-μέλη του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα ψήφισμα που μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ στην Ρωσία και στην αναστολή των συναντήσεων στη χώρα, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο αντιπρόεδρος της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, Πιότρ Τολστόι, κατέθεσε στη Βουλή έναν κατάλογο με τις συμφωνίες της Ρωσίας με διεθνή σώματα, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και πρότεινε ότι το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι η απόσυρση από αυτούς τους φορείς, σύμφωνα με το Interfax.

Ο ΠΟΥ έχει αναφέρει περίπου 235 επιθέσεις σε υποδομές υγείας στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, χωρίς να αποδώσει ευθύνες.

16:30: Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Ο χάρτης των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά την 85η ημέρα της ρωσικής εισβολής

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1527263362450706434

16:04:  Η απομάκρυνση των Ουκρανών μαχητών από τη Μαριούπολη συνεχίζεται, σύμφωνα με Ουκρανό στρατηγό

Ένας Ουκρανός στρατηγός δήλωσε σήμερα ότι η απομάκρυνση των ουκρανών μαχητών από την πόλη της Μαριούπολης συνεχίζεται χωρίς να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Στην κατεύθυνση της Μαριούπολης, έχουν ληφθεί μέτρα για την απομάκρυνση των ηρώων μας», δήλωσε ο Ολέκσιι Γκρόμοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε ενημέρωση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι 1730 Ουκρανοί μαχητές έχουν παραδοθεί στην Μαριούπολη τις τελευταίες τρεις μέρες, συμπεριλαμβανομένων των 771 τις τελευταίες 24 ώρες.

15:40:  Το «άνοιγμα» των ουκρανικών λιμανιών προϋποθέτει επανεξέταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αναφέρει η Μόσχα, μετά την έκκληση του ΟΗΕ

Η Μόσχα έθεσε σήμερα ως προϋπόθεση την επανεξέταση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία ώστε να λάβει υπόψη την έκκληση του ΟΗΕ για άνοιγμα της πρόσβασης στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ώστε να μπορούν να εξάγονται σιτηρά, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Ουκρανία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, εξήγαγε τα περισσότερα από τα προϊόντα της μέσω των λιμανιών της, αλλά μετά την ρωσική εισβολή, αναγκάστηκε να κάνει τις εξαγωγές της μέσω τρένων ή μέσω των μικρών λιμανιών της στον ποταμό Δούναβη.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Ντέιβιντ Μπίσλι, απηύθυνε έκκληση χθες Τετάρτη στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας: «Αν έχετε καθόλου καρδιά, παρακαλώ ανοίξτε αυτά τα λιμάνια».

«Η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει τη σίγουρη και με ασφάλεια εξαγωγή των σιτηρών που είναι αποθηκευμένα στα ουκρανικά λιμάνια», κάλεσε επίσης χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη διάρκεια υπουργικής συνόδου που οργανώθηκε στη Νέα Υόρκη από τις ΗΠΑ.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα τρέφει περίπου 125 εκατομμύρια ανθρώπους και αγοράζει το 50% των σιτηρών του από την Ουκρανία.

Το Interfax επικαλέστηκε τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, ο οποίος δήλωσε: «Δεν πρέπει να απευθύνετε έκκληση μόνο στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και να εξετάσετε βαθιά το σύνολο των αιτιών που προκάλεσαν την τρέχουσα επισιτιστική κρίση και, πρωτίστως, αυτές είναι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ που παρεμβαίνουν στο ομαλό ελεύθερο εμπόριο, που περιλαμβάνει τρόφιμα, όπως σιτάρι, λιπάσματα και άλλα».

Η απόφαση της Ρωσίας να στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρεις μήνες εμπόδισε την Ουκρανία να χρησιμοποιεί τα κύρια λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική Θάλασσα και μείωσε τις εξαγωγές σιτηρών της αυτόν τον μήνα περισσότερο από το μισό σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σίτου. Η Ουκρανία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας αραβόσιτου, κριθαριού, ηλιέλαιου και κραμβέλαιου, ενώ η Ρωσία και η Λευκορωσία -σύμμαχος της Μόσχας στην εισβολή της στην Ουκρανία- στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις- αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών των καλλιεργειών του θρεπτικού συστατικού ποτάσα.

15:18: Σιγή από το Κίεβο καθώς η Ρωσία ισχυρίζεται πως τουλάχιστον 1.700 μαχητές παραδόθηκαν στη Μαριούπολη

Η Μόσχα δήλωσε σήμερα πως 1.730 Ουκρανοί μαχητές έχουν παραδοθεί στη Μαριούπολη μέσα σε τρεις ημέρες, περιλαμβανομένων 771 τις τελευταίες 24 ώρες, ισχυριζόμενη μια παράδοση σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από εκείνην που έχει παραδεχθεί το Κίεβο αφότου διέταξε τη φρουρά του να αποχωρήσει.

Η τελική έκβαση της πιο πολυαίμακτης μάχης στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες παραμένει δημόσια ανοιχτή, με καμία επιβεβαίωση για το τι απέγιναν εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες που αντιστέκονταν σε μια τεράστια χαλυβουργία στο τέλος της σχεδόν τρίμηνης πολιορκίας.

Η Ουκρανία, που λέει ότι σκοπός της είναι να εξασφαλίσει μια ανταλλαγή αιχμαλώτων, αρνείται να πει πόσοι ήταν μέσα στο εργοστάσιο ή να σχολιάσει τι θα απογίνουν οι υπόλοιποι αφότου επιβεβαίωσε πως λίγοι πάνω από 250 παραδόθηκαν τις πρώτες ώρες αφού τους διέταξε να καταθέσουν τα όπλα.

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών που ελέγχουν την περιοχή δήλωσε πως σχεδόν οι μισοί μαχητές παραμένουν μέσα στη χαλυβουργία, όπου υπόγεια καταφύγια και στοές τους προστάτευσαν από εβδομάδες ρωσικών βομβαρδισμών.

«Περισσότεροι από τους μισούς έχουν ήδη φύγει -- περισσότεροι από τους μισούς έχουν παραδώσει τα όπλα τους», δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν στο διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι Solovyov Live. «Αφήστε τους να παραδοθούν, αφήστε τους να ζήσουν, αφήστε τους ειλικρινά να αντιμετωπίσουν το φορτίο για όλα τα εγκλήματά τους».

Οι τραυματίες έλαβαν ιατρική φροντίδα ενώ εκείνοι που ήταν καλά στην υγεία τους οδηγήθηκαν σε μια αποικία καταδίκων και έχουν καλή μεταχείριση, είπε.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να μιλήσουν δημόσια για το τι απέγιναν οι μαχητές, καθώς διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη στα παρασκήνια για τη διάσωσή τους.

«Το κράτος καταβάλλει τις μέγιστες προσπάθειες προκειμένου να επιτύχει τη διάσωση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεών μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ σε συνέντευξη Τύπου. «Οποιαδήποτε πληροφορία προς το κοινό θα έθετε σε κίνδυνο αυτή τη διαδικασία.»

Η Ρωσία αρνείται ότι έχει συμφωνήσει σε μια ανταλλαγή αιχμαλώτων για αυτούς. Πολλοί από τους υπερασπιστές του Αζοφστάλ ανήκουν σε μια ουκρανική μονάδα με ακροδεξιές καταβολές, το Τάγμα Αζόφ, που η Μόσχα αποκαλεί ναζί και λέει πως πρέπει να διωχθούν για εγκλήματα. Η Ουκρανία τους αποκαλεί εθνικούς ήρωες.

Το τέλος των μαχών στη Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη που έχει καταλάβει μέχρι τώρα η Ρωσία, επιτρέπει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να διεκδικήσει μια σπάνια νίκη στην εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Δίνει στη Ρωσία τον πλήρη έλεγχο της Αζοφικής θάλασσας και μια αδιάσπαστη έκταση εδάφους κατά μήκος της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.

AP Photo

Η Ουκρανία λέει πως δεκάδες χιλιάδες άμαχοι πέθαναν σε σχεδόν τρεις μήνες ρωσικής πολιορκίας και βομβαρδισμών που μετέτρεψαν την πόλη σε ερείπια. Ο Ερυθρός Σταυρός και τα Ηνωμένα Έθνη λένε πως ο αληθινός απολογισμός είναι αναρίθμητος αλλά είναι τουλάχιστον χιλιάδες, καθιστώντας την πιο πολυαίμακτη μάχη στην Ευρώπη τουλάχιστον από τους πολέμους στην Τσετσενία και στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990.

Η Μόσχα αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους στην «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της για να αφοπλίσει και να «αποναζιστικοποιήσει» τη γειτονική χώρα. Η Ουκρανία και η Δύση λένε πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει χιλιάδες αμάχους σε έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από τη βόρεια Ουκρανία και την περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα στα τέλη Μαρτίου και απωθήθηκαν από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Χάρκοβο αυτό τον μήνα.

Η Ρωσία συνεχίζει όμως την κύρια επίθεσή της χρησιμοποιώντας μαζικό πυροβολικό και τεθωρακισμένα, προσπαθώντας να καταλάβει περισσότερο έδαφος στο ανατολικό Ντονμπάς, περιλαμβανομένων των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, που διεκδικεί η Μόσχα εκ μέρους των αυτονομιστών.

Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα πως οι επιθέσεις της Ρωσίας επικεντρώθηκαν στο Ντονέτσκ. Οι ρωσικές δυνάμεις «υπέστησαν σημαντικές απώλειες» γύρω από το Σλοβιάνσκ βόρεια του Ντονέτσκ.

Η αστυνομία ανέφερε σήμερα στην εφαρμογή Telegram πως δύο παιδιά σκοτώθηκαν στην πόλη Λίμαν του Ντονέτσκ. Ο Σέρχιι Γκαϊντάι, κυβερνήτης της γειτονικής περιφέρειας Λουχάνσκ, δήλωσε πως τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό της πόλης Σεβεροντονέτσκ στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Στη Ρωσία, ο κυβερνήτης της συνοριακής περιφέρειας Κουρσκ κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν ένα χωριό στα σύνορα, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν άμαχο. Οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για βομβαρδισμούς και από τις δύο πλευρές των συνόρων επί εβδομάδες. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές.

15:00: Οι ρωσικές απώλειες από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία

13:48: Τουλάχιστον δύο παιδιά σκοτώθηκαν σε επιθέσεις ρωσικών πυραύλων

Τουλάχιστον δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους όταν ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν 10 κατοικημένες περιοχές της Ουκρανίας το τελευταίο 24ωρο, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Το Ukraine World πρόσθεσε ότι συνολικά 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ και άλλοι έξι τραυματίστηκαν.

Περίπου 38 εγκαταστάσεις έχουν επίσης υποστεί ζημιές.

https://twitter.com/ukraine_world/status/1527194686640775168

13:42: Η Μόσχα θέλει να αποκόψει την Ουκρανία από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις     

Η Ρωσία θέλει να σταματήσει τη διοχέτευση στην Ουκρανία της ενέργειας που παράγει ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτεροςτης Ευρώπης, που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό, εκτός αν το Κίεβο πληρώσει τη Μόσχα για το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα, δήλωσε ένας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Μαράτ Χουσνούλιν.

Οι δηλώσεις αυτές είναι στην ίδια κατεύθυνση με εκείνες άλλων Ρώσων αξιωματούχων τις τελευταίες εβδομάδες που αφήνουν να εννοηθεί πως η Ρωσία ετοιμάζει μια συνεχή κατοχή, αν όχι μια προσάρτηση των ζωνών της νότιας Ουκρανίας που έχει θέσει υπό τον έλεγχό της, της περιφέρειας της Χερσώνας και ενός σημαντικού τμήματος εκείνης της Ζαπορίζια.

"Αν το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας είναι έτοιμο να πληρώσει, τότε (ο σταθμός) θα μπορέσει να λειτουργεί για την Ουκρανία. Αν (η Ουκρανία) δεν δεχθεί, τότε (ο σταθμός) θα λειτουργήσει για τη Ρωσία", δήλωσε ο Χουσνούλιν, στη διάρκεια μιας επίσκεψης σήμερα στον τόπο των πυρηνικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

"Έχουμε μεγάλη εμπειρία από πυρηνικούς σταθμούς, έχουμε επιχειρήσεις στη Ρωσία που έχουν αυτή την εμπειρία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως (εκείνος της Ζαπορίζια) θα συνεχίσει να λειτουργεί", είπε.

Η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Energoatom δήλωνε σήμερα το πρωί ότι ο σταθμός εξακολουθούσε να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στην Ουκρανία.

Το 2021, δηλ. πριν από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο σταθμός αντιπροσώπευε το 20% της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ουκρανία και το 47% εκείνης που παράγεται από το ουκρανικό πυρηνικό πάρκο.

13:19: Ο πρώην καγκελάριος Σρέντερ δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να παραιτηθεί από τη θέση του στη Rosneft

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να ζητήσει να περιληφθεί στη μαύρη λίστα ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, αν δεν παραιτηθεί από μέλος συμβουλίου της κρατικής ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft.

Το σχέδιο απόφασης, το οποίο αφορά επίσης την Αυστριακή Κάριν Κνάισλ, πρώην υπουργό Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς, υποστηρίζεται από τις τέσσερις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά μπορεί ακόμη να γίνουν σ' αυτό ήσσονος σημασίας αλλαγές.

Επικριτές κατηγορούν τον Σρέντερ, ο οποίος ως καγκελάριος υποστήριξε την κατασκευή περισσότερων αγωγών αερίου, ότι εμβάθυνε την ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από μια γείτονα που έχει γίνει τώρα εχθρική.

Ο Σρέντερ δεν ήταν αμέσως διαθέσιμος για να σχολιάσει.

12:51: Το Λονδίνο επιβάλλει νέες κυρώσεις σε ρωσικές αεροπορικές εταιρίες

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι εισάγει νέες κυρώσεις σε βάρος του ρωσικού αεροπορικού κλάδου προκειμένου να αποτρέψει τις Aeroflot, Ural Airlines και Rossiya Airlines από το πουλήσουν αχρησιμοποίητες χρονοθυρίδες προσγείωσης στα βρετανικά αεροδρόμια.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως εκτιμά ότι οι χρονοθυρίδες προσγείωσης αξίζουν 50 εκατ. λίρες (61,9 εκατ. δολάρια).

«Κλείσαμε ήδη τον εναέριο χώρο μας σε ρωσικές αεροπορικές εταιρίες. Σήμερα διασφαλίζουμε ότι δεν θα μπορούν να εκμεταλλευθούν τις επικερδείς θυρίδες προσγείωσης στα αεροδρόμιά μας», δήλωσε σε ανακοίνωση η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

«Κάθε οικονομική κύρωση ενισχύει το σαφές μας μήνυμα προς τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν –δεν θα σταματήσουμε έως ότου επικρατήσει η Ουκρανία».

Η Βρετανία δήλωσε ότι η Aeroflot, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Ρωσίας που ανήκει κατά πλειοψηφία στο ρωσικό κράτος, προσφέρει υπηρεσίες για τη ρωσική κυβέρνηση και εισφέρει έσοδα στο Κρεμλίνο. Το Λονδίνο έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας.

Η Rossiya Airlines είναι μονάδα της Aeroflot, ενώ η Ural Airlines ανήκει σε ιδιώτες. Και οι τρεις εταιρίες υπόκεινται τώρα σε ‘πάγωμα’ περιουσιακών τους στοιχείων.

12:36: Η οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της G7

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της Ομάδας των 7 (G7) πιθανόν να συμφωνήσουν σήμερα και αύριο να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις τους επόμενους μήνες αλλά η αύξηση του πληθωρισμού, η κλιματική αλλαγή, οι εφοδιαστικές αλυσίδες και η επισιτιστική κρίση είναι επίσης στην ατζέντα.

Οι υψηλόβαθμοι αυτοί αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία --τις χώρες της G7-- πραγματοποιούν συνομιλίες ενώ η Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου, προσπαθεί να απωθήσει την επίθεση και οι οικονομικοί της πόροι εξαντλούνται.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε τη ρευστότητα του ουκρανικού κράτους», δήλωσε σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στις συνομιλίες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ, του οποίου η χώρα ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ομάδας. «Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα είμαστε σε θέση σε αυτή τη συνεδρίαση της G7 να αντλήσουμε τη χρηματοδότηση που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της τους επόμενους μήνες», δήλωσε.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία… ενέχει επιπρόσθετους κινδύνους για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας… πληθωρισμός αλλά επίσης και η απουσία ανάκαμψης μετά την πανδημία. άρα, θα έχουμε να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε μαζί στους αντίστοιχους τομείς ευθύνης μας για να αποφύγουμε σενάρια στασιμοπληθωρισμού», δήλωσε ο Λίντνερ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο παράγοντας που αλλάζει το παιχνίδι για τις δυνάμεις της Δύσης, αναγκάζοντάς τες να επανεξετάσουν τις σχέσεις δεκαετιών με τη Ρωσία όχι μόνο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια αλλά και σε ό,τι αφορά την ενέργεια, τα τρόφιμα και τις παγκόσμιες εφοδιαστικές συμμαχίες από τα μικροτσίπ έως τις σπάνιες γαίες.

«Η Ουκρανία επισκιάζει αυτές τις συνεδριάσεις. Αλλά υπάρχουν άλλα θέματα που πρέπει να συζητηθούν», δήλωσε αξιωματούχος της G7, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, προσθέτοντας ότι το χρέος, η διεθνής φορολόγηση, η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια υγεία είναι όλα προς συζήτηση.

Η Ουκρανία εκτιμά τις οικονομικές της ανάγκες σε 5 δισεκ. δολάρια τον μήνα για να συνεχίσει να πληρώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και να λειτουργεί η δημόσια διοίκηση παρά τις καταστροφές που προκαλεί καθημερινά η Ρωσία.

12:18: Ουκρανοί στρατιώτες ανακάλυψαν στην Οδησσό αρχαίους ελληνικούς αμφορείς

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σε σημερινό δημοσίευμά της, αναφέρει ότι κατά την οχύρωση της περιοχής της Οδησσού από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, Ουκρανοί στρατιώτες ανακάλυψαν αρχαίους αμφορείς ελληνικής προέλευσης που χρονολογούνται στον 5ο ή 4ο αιώνα π.Χ..

Η ακριβής περιοχή αυτής της ανακάλυψης δεν αναφέρεται στις ανακοινώσεις του ουκρανικού στρατού. Ωστόσο οι στρατιώτες δήλωσαν ότι ανακάλυπταν "κάθε μέρα" θραύσματα αγγείων, σημάδι ενός αρχαιολογικά πλούσιου περιβάλλοντος, τα οποία παραδόθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Οδησσού.

12:15: Η Ελβετία θα ανοίξει και πάλι την πρεσβεία της στο Κίεβο έπειτα από 2,5 μήνες

Η Ελβετία θα ανοίξει και πάλι την πρεσβεία της στο Κίεβο με πέντε από τους εργαζομένους της, ανάμεσά τους και τον πρέσβη, να αναμένεται να επιστρέψουν στην ουκρανική πρωτεύουσα μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες, ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών (FDFA).

Η απόφαση να ανοίξει εκ νέου η πρεσβεία μετά το προσωρινό της κλείσιμο πριν από 2,5 μήνες βασίστηκε σε μια ενδελεχή αξιολόγηση της κατάστασης ασφαλείας, πρόσθεσε το υπουργείο.

12:12: Οι μισοί πελάτες της Gazprom έχουν ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank

Περίπου οι μισοί από τους 54 πελάτες του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom έχουν ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να εξαναγκάσει τους πελάτες της να πληρώσουν για το αέριό της σε ρούβλια.

Η Ρωσία διέκοψε την παροχή αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία τον Απρίλιο μετά την άρνησή τους να ικανοποιήσουν την απαίτησή της οι Ευρωπαίοι αγοραστές να αρχίσουν να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια, προκαλώντας φόβους ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Η φινλανδική κρατική εταιρία παροχής ενέργειας Gasum αρνήθηκε να μεταβεί στο νέο σύστημα και είπε αυτή την εβδομάδα πως θα οδηγήσει τη διαφωνία της για την πληρωμή σε ρούβλια με τη ρωσική Gazprom Export σε διαδικασίες διαιτησίας.

Ο Νόβακ δήλωσε σε ένα φόρουμ σήμερα πως μερικές μεγάλες εταιρίες έχουν ήδη πληρώσει για το ρωσικό αέριο με το νέο σύστημα και πως η Μόσχα θα γνωρίζει σύντομα οριστικά ποιες εταιρίες πλήρωσαν και ποιες αρνήθηκαν να το κάνουν.

"Οι πληρωμές για αέριο βάσει κυρίων συμβολαίων είναι προγραμματισμένες ... και υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένες μεγάλες εταιρίες άνοιξαν ήδη λογαριασμούς, πλήρωσαν (τους λογαριασμούς αερίου) και είναι έτοιμες να πληρώσουν εγκαίρως, δήλωσε ο Νόβακ σε ένα φόρουμ, "Τις επόμενες λίγες ημέρες θα δούμε έναν τελικό κατάλογο του ποιος πλήρωσε σε ρούβλια και ποιος αρνήθηκε".

Σχεδόν όλα τα συμβόλαια προμήθειας αερίου που έχουν εταιρίες της ΕΕ με την Gazprom είναι σε ευρώ ή δολάρια και ορισμένες πολύ μεγάλες δυτικές εταιρίες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank.

12:12: Το Κίεβο καταγγέλλει "την αντιμετώπιση δύο ταχυτήτων" από "κάποιες πρωτεύουσες" στο αίτημά του να ενταχθεί στην ΕΕ            

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κατήγγειλε σήμερα την «αντιμετώπιση δύο ταχυτήτων» από «κάποιες πρωτεύουσες» αναφορικά με την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.

«Η στρατηγική αμφιβολία για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας την οποία έχουν υιοθετήσει κάποιες πρωτεύουσες της ΕΕ τα τελευταία χρόνια απέτυχε και πρέπει να σταματήσει», τόνισε στο Twitter ο Κουλέμπα, κάνοντας λόγο για «αντιμετώπιση δύο ταχυτήτων» η οποία «πληγώνει τους Ουκρανούς».

Λίγο νωρίτερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε δηλώσει ότι δεν τάσσεται υπέρ μιας γρήγορης ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

«Το να μην συντομευθεί ο δρόμος της Ουκρανίας προς την ένταξή της στην ΕΕ είναι ένα ζήτημα δικαιοσύνης απέναντι στις έξι χώρες των δυτικών Βαλκανίων» οι οποίες επιθυμούν εδώ και χρόνια να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό μπλοκ, τόνισε ο Σολτς σε ομιλία του στη Μπούντεσταγκ.

Ο Γάλλος πρόεδρος «Εμανουέλ Μαρκόν έχει δίκιο που υπογραμμίζει ότι η ενταξιακή διαδικασία δεν είναι ένα ζήτημα μερικών εβδομάδων ή ετών», πρόσθεσε.

Στην ομιλία του με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης στις 9 Μαΐου ο Μακρόν είχε υπογραμμίσει ότι η Ουκρανία είναι «ήδη μέλος της καρδιάς της ένωσής μας». Ωστόσο είχε προσθέσει ότι η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ «παίρνει πολλά χρόνια, στην πραγματικότητα πολλές δεκαετίες».

12:04: "Θα συνεχίσουμε να εξοπλίζουμε την Ουκρανία, μέχρι να αναθεωρήσει ο Πούτιν", δήλωσε ο Σολτς

«Όλοι έχουμε έναν κοινό στόχο: η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, η Ουκρανία πρέπει να επιβιώσει», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και επανέλαβε ότι η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας πρέπει να συνεχιστεί, μέχρι ο ρώσος πρόεδρος να αναθεωρήσει και να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να σπάσει την ικανότητα της χώρας να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

«Μόνο τότε θα είναι έτοιμος να υπερασπιστεί σοβαρά την ειρήνη», τόνισε ο καγκελάριος, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης κυβερνητικής δήλωσης ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε εκ νέου ότι «δεν θα υπάρξει μια υπαγορευμένη ειρήνη, η οποία θα επιβληθεί στρατιωτικά από τη Ρωσία». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να υπαγορεύσει μια ειρήνη με βομβαρδισμούς. Οι Ουκρανοί πολύ απλά δεν θα τη δεχτούν - ούτε κι εμείς», τόνισε και διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά για τη γερμανική υποστήριξη, τόσο στο πεδίο των κυρώσεων όσο και με την παράδοση όπλων - «συμπεριλαμβανομένου του βαρέως εξοπλισμού». «Η βοήθεια προς μια χώρα που έχει δεχθεί βάναυση επίθεση για να αμυνθεί, δεν συνιστά κλιμάκωση, αλλά συμβολή στον τερματισμό της επίθεσης», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας και πάλι ότι η Γερμανία δεν θα αναλάβει καμία πρωτοβουλία η οποία θα ενέπλεκε το ΝΑΤΟ στον πόλεμο.

Η μεγάλη αξία της Συμμαχίας φαίνεται και από την επιθυμία της Φινλανδίας και της Σουηδίας, επισήμανε ο καγκελάριος: «Το λέω χωρίς δισταγμό: αγαπητοί φίλοι στη Σουηδία και στη Φινλανδία, είστε ευπρόσδεκτοι. Με εσάς στο πλευρό μας, το ΝΑΤΟ θα γίνει ισχυρότερο».

Σχετικά με την επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Όλαφ Σολτς παρέπεμψε στη δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ότι «θα μπορούσε να πάρει χρόνια», τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να συντομευθεί ο δρόμος προς την ΕΕ», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «αυτό απαιτεί επίσης δικαιοσύνη έναντι των άλλων υποψηφίων για ένταξη». Τα Βαλκάνια ανήκουν στην ΕΕ, δήλωσε, ενώ από τα θεωρεία της Bundestag παρακολουθούσε τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας.

11:41: Η Πολωνία λέει ότι θα βοηθήσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία αν δεχτούν επίθεση προτού ενταχθούν στο ΝΑΤΟ   

Η Πολωνία θα βοηθήσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία, σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση προτού γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

"Θεωρώ την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μια σημαντική ένδειξη της ενίσχυσης της ασφάλειας στην Ευρώπη", είπε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Θέλω να καταστήσω σαφές ότι σε περίπτωση επίθεσης εις βάρος της Σουηδίας ή της Φινλανδίας στη διάρκεια της διαδικασίας ένταξής τους, η Πολωνία θα προστρέξει σε βοήθειά τους", τόνισε ο πολωνός πρωθυπουργός.

Η Φινλανδία και η Σουηδία αιτήθηκαν επισήμως να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ χθες Τετάρτη, μια απόφαση που πυροδοτήθηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σήμανε την έναρξη της διαδικασίας ένταξής τους στη Συμμαχία, η οποία αναμένεται να χρειαστεί μόνο λίγες εβδομάδες.

11:36: Δύο Ρώσοι στρατιώτες παραδέχθηκαν την ενοχή τους

Δύο ακόμη Ρώσοι στρατιώτες ομολόγησαν την ενοχή τους για παραβίαση των κανόνων του πολέμου κατά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

Στο δικαστήριο εμφανίστηκαν σήμερα το πρωί οι Aleksandr Bobykin και Aleksandr Ivanov.

11:20: Η Ρωσία ανακοίνωσε πως 771 ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν από το Αζοφστάλ το τελευταίο 24ωρο - Ο Ερυθρός Σταυρός αρχίζει την καταγραφή εκατοντάδων αιχμαλώτων πολέμου από το Αζοφστάλ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι 771 ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, ανεβάζοντας σε 1.730 το συνολικό αριθμό των ουκρανών μαχητών που έχουν παραδοθεί από τη Δευτέρα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως 80 απ' αυτούς είναι τραυματίες.

Εκατοντάδες ουκρανοί μαχητές έχουν παραδοθεί βγαίνοντας από το λαβύρινθο των μπούνκερ και των σηράγγων που υπάρχει κάτω από το εργοστάσιο, αν και η Μόσχα και το Κίεβο έχουν δώσει διαφορετικές εκτιμήσεις για τους αριθμούς.

Η Διεθνής επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε σήμερα πως έχει αρχίσει την καταγραφή εκατοντάδων αιχμαλώτων πολέμου από το Αζοφστάλ.

Η ΔΕΕΣ αναφέρει σε δήλωσή της πως η επιχείρηση για την παρακολούθηση των μαχητών που εγκαταλείπουν το εργοστάσιο, των τραυματιών περιλαμβανομένων, άρχισε την Τρίτη και συνεχίζεται σήμερα.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, η ΔΕΕΣ καταγράφει πληροφορίες από τα άτομα ώστε να παρακολουθεί αυτούς που έχουν αιχμαλωτιστεί.

Η ΔΕΕΣ προσθέτει πως δεν μεταφέρει αυτή τους αιχμαλώτους στα μέρη στα οποία κρατούνται.

11:00: 28.533 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φτάσει στην χώρα

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (18/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 224 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 46 ανήλικοι.

Από τον Προμαχώνα: 100

Από Ευζώνους: 18

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 32

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 57 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 12 και στα λοιπά αεροδρόμια 5.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 28.533 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.396 ανήλικοι.

10:16: Περισσότεροι από τους μισούς ουκρανούς μαχητές έχουν απομακρυνθεί από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ της Μαριούπολης

Περισσότεροι από τους μισούς ουκρανούς μαχητές, οι οποίοι βρίσκονταν μέσα στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ της Μαριούπολης, έχουν απομακρυνθεί, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών που ελέγχουν την περιοχή, τον Ντένις Πουσίλιν.

Δεν είναι ακόμη σαφές σε πόσους μαχητές αναφερόταν ο Πουσίλιν και το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα τον ισχυρισμό του.

Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν δώσει αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των μαχητών που έχουν απομακρυνθεί από το εργοστάσιο.

09:55: Ουκρανικός στρατός: Οι Ρώσοι «υφίστανται απώλειες» στις προσπάθειες να προχωρήσουν στο Σλοβιάνσκ

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούσαν να περάσουν στο Σλόβιανσκ, στην περιοχή του Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, υπέστησαν απώλειες και υποχώρησαν. Παρά τις επιθέσεις πυροβολικού και πυραύλων από τις ρωσικές δυνάμεις σε ευρύ μέτωπο τις τελευταίες 24 ώρες, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν καταλάβει νέο έδαφος.

«Ο εχθρός διεξήγαγε πολεμική δραστηριότητα στην περιοχή Velyka Komyshuvakha με την υποστήριξη του πυροβολικού, δεν είχε επιτυχία, υπέστη σημαντικές απώλειες σε ορισμένες περιοχές και αναγκάστηκε να αποσυρθεί σε προηγουμένως θέσεις», υποστήριξε το Γενικό Επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην καθημερινή του ενημέρωση.

Υπάρχουν μάχες στην περιοχή Velyka Komyshuvakha από τα τέλη Απριλίου - από τότε που οι Ρώσοι ανέλαβαν τον έλεγχο του Ιζίουμ και προσπάθησαν να σπρώξουν προς το Σλόβιανσκ- αλλά οι γραμμές του μετώπου έχουν αλλάξει ελάχιστα.

Στο Λουγκάνσκ: Στο άλλο κύριο μέτωπο, στα τμήματα της περιοχής Λουγκάνσκ που εξακολουθούν να κρατούν οι Ουκρανοί, ρωσικά αεροσκάφη έχουν επιτεθεί σε πολλά χωριά, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο.

Η ουκρανική άμυνα κρατούσε γύρω από τη βιομηχανική πόλη Σεβεροντόνετσκ και οι ρωσικές επιχειρήσεις στην περιοχή Ζολότε ήταν ανεπιτυχείς.

Άλλες περιοχές ανέφεραν επίσης ρωσικές επιθέσεις πυροβολικού και πυραύλων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στην περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ στο νότο, η στρατιωτική διοίκηση της πόλης στο Κρύβι Ρι είπε ότι «υπήρξαν εχθρικοί βομβαρδισμοί σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής κατά τη διάρκεια της νύχτας».

09:39: Η παγκόσμια κοινότητα διπλασιάζει τις προσπάθειές της για να αντιμετωπίσει την επισιτιστική ανασφάλεια    

Δώδεκα δισεκατομμύρια δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα και μια έκκληση του ΟΗΕ για την αποδέσμευση των ουκρανικών σιτηρών: η διεθνής κοινότητα έχει διπλασιάσει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης η οποία επιδεινώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει τη σίγουρη και με ασφάλεια εξαγωγή των σιτηρών που είναι αποθηκευμένα στα ουκρανικά λιμάνια», κάλεσε χθες Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη διάρκεια υπουργικής συνόδου που οργανώθηκε στη Νέα Υόρκη από τις ΗΠΑ.

«Μπορούν να εξεταστούν εναλλακτικές οδοί μεταφοράς» για τη μεταφορά μέσω θαλάσσης των σιτηρών που βρίσκονται κυρίως στις σιταποθήκες της Οδησσού, «ακόμη κι αν γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα αρκέσει για να λύσει το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

Πριν καν τον πόλεμο στην Ουκρανία, η επισιτιστική ανασφάλεια είχε αυξηθεί παγκοσμίως εξαιτίας συγκρούσεων, κλιματικών και οικονομικών κρίσεων.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε την κατάσταση, καθώς οι δύο χώρες εξάγουν το 30% των σιτηρών που καταναλώνονται παγκοσμίως.

Παράλληλα με την αποδέσμευση των ουκρανικών εξαγωγών, ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζήτησε την «πρόσβαση χωρίς περιορισμούς» των διεθνών αγορών στα τρόφιμα και τα λιπάσματα από τη Ρωσία.

Οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας δεν περιλαμβάνουν τα λιπάσματα, αλλά η Ρωσία αποφάσισε να αναστείλει την εξαγωγή τους. Εξάλλου ξένες χώρες ενδέχεται να μην μπορούν να τα αγοράσουν λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο ρωσικό χρηματοοικονομικό σύστημα, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Από την πλευρά τους διεθνείς χρηματοπιστωτικοί θεσμοί ανακοίνωσαν χθες «ένα σχέδιο δράσεων» με συγκεκριμένα μέτρα για την επιτάχυνση των υφιστάμενων προγραμμάτων «που αφορούν έργα που απαντούν στις άμεσες ανάγκες».

08:50: Ένας άμαχος νεκρός, αρκετοί τραυματίες στον βομβαρδισμό της Ουκρανίας στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας

Ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν χωριό στη Ρωσία κοντά στα σύνορα των δύο εμπόλεμων κρατών, στη δυτική περιφέρεια Κουρσκ, νωρίς το πρωί με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άμαχος να χάσει τη ζωή του και αρκετοί άλλοι να τραυματιστούν, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των τοπικών αρχών, ο Ρομάν Σταραβόιτ.

«Άλλη μια επίθεση του εχθρού στο (χωριό) Τιότκινο, που έγινε τα ξημερώματα, οδήγησε δυστυχώς σε τραγωδία. Μέχρι στιγμής, έχουμε ενημερωθεί για τον θάνατο τουλάχιστον ενός αμάχου», ανέφερε ο κ. Σταραβόιτ μέσω της πλατφόρμας Telegram, προσθέτοντας ότι υπάρχουν επίσης τραυματίες στους οποίους παρέχονται ιατρικές φροντίδες.

Επλήγη βιοτεχνία παραγωγής αλκοολούχων ποτών και αρκετά άλλα κτίρια στο Τιότκινο, διευκρίνισε.

08:45: Η Παγκόσμια Τράπεζα θα διαθέσει 30 δις δολάρια

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια (28,61 δισεκατομμύρια ευρώ) προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας διατροφικής κρίσης που απειλείται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς έχει σταματήσει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών σιτηρών από τις δύο χώρες.

Στα κεφάλαια αυτά, συμπεριλαμβάνονται 12 δισεκατομμύρια δολάρια (11,44 δισεκατομμύρια ευρώ) για την υλοποίηση νέων προγραμμάτων, αλλά και περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια δολάρια (17,17 δισεκατομμύρια ευρώ) από προγράμματα που ήδη εφαρμόζονται σχετικά με τη διατροφική ασφάλεια, έχουν εγκριθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη διατεθεί, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα.

“Οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους πιο φτωχούς και αδύναμους,” ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Μαλπάς πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. “Προκειμένου να πληροφορήσουν και να σταθεροποιήσουν τις αγορές, είναι καθοριστικής σημασίας, οι χώρες να κάνουν ξεκάθαρες δηλώσεις τώρα, για τις αυξήσεις στην μελλοντική παραγωγή τους, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία,” τόνισε ο ίδιος.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι νέα προγράμματα αναμένεται να υποστηρίξουν την γεωργία, την κοινωνική προστασία για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις αυξήσεις των τιμών για τους φτωχούς, αλλά και την κατασκευή έργων διαχείρισης υδάτων και άρδευσης των καλλιεργειών. Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων αυτών θα διατεθούν στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Ευρώπη, την Κεντρική και τη Νότια Ασία. Αυτές οι περιοχές δέχθηκαν τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφορικά με την προμήθεια σιτηρών.

Χώρες, όπως η Αίγυπτος, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους ουκρανικές και ρωσικές εξαγωγές σιταριού και προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν τις ποσότητες που χρειάζονται, καθώς η Ρωσία έχει εμποδίσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και έχει επιβάλλει εσωτερικούς περιορισμούς στις δικές της εξαγωγές.

Τα σχέδια της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτελούν το μεγαλύτερο στοιχείο της κατάρτισης μιας αναφοράς του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που περιγράφει τα σχέδια ανάληψης δράσης για τη διατροφική ασφάλεια από διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς που δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης προγραμματίζει να διαθέσει 500 εκατομμύρια ευρώ για τη διατροφική ασφάλεια και τη χρηματοδότηση του εμπορίου προϊόντων διατροφής, από ένα συνολικό πακέτο δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία και τις γειτονικές της χώρες που έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο, σύμφωνα με την ίδια αναφορά του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Η Ουκρανία θα λάβει 200 εκατομμύρια ευρώ και οι γειτονικές σε αυτήν χώρες, θα λάβουν 300 εκατομμύρια ευρώ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα διαθέσει οικονομική υποστήριξη μέσω των καναλιών χρηματοδότησης που διαθέτει, τα οποία περιορίζονται από τη μετοχική συμμετοχή των χωρών, αλλά και ανάλογα με το επίπεδο βιωσιμότητας του χρέους τους.

07:41: Δυνάμεις της Ουκρανίας βομβάρδισαν την περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας - Ένας άμαχος νεκρός          

Ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν χωριό στη Ρωσία, κοντά στα σύνορα των δύο εμπόλεμων κρατών, στη δυτική περιφέρεια Κουρσκ, νωρίς σήμερα το πρωί με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άμαχος να χάσει τη ζωή του, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των τοπικών αρχών, ο Ρομάν Σταραβόιτ.

Επλήγη βιοτεχνία παραγωγής αλκοολούχων ποτών και αρκετά άλλα κτίρια στο χωριό Τιότκινο, ανέφερε ο κ. Σταραβόιτ μέσω της πλατφόρμας Telegram.

07:28: Η Γερουσία των ΗΠΑ εγκρίνει ομόφωνα διά βοής τον διορισμό της Μπρίτζετ Μπρινκ στο πόστο της πρεσβεύτριας στο Κίεβο             

Ο διορισμός της διπλωμάτισσας καριέρας Μπρίτζετ Μπρινκ στη θέση της πρεσβεύτριας των ΗΠΑ στο Κίεβο εγκρίθηκε ομόφωνα διά βοής χθες Τετάρτη το βράδυ από τη Γερουσία, μόλις μερικές ώρες αφού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως άρχισε να επαναλειτουργεί η αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, που είχε κλείσει αφού εισέβαλε στη χώρα η Ρωσία την 24η Φεβρουαρίου.

Η κυρία Μπρινκ υπήρξε πρεσβεύτρια στη Σλοβακία, ειδικός για την ανατολική Ευρώπη και τον Καύκασο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναπληρώτρια πρεσβεύτρια στο Ουζμπεκιστάν και τη Γεωργία. Υπηρετεί περίπου 25 χρόνια.

Η Ουάσινγκτον είχε να διορίσει επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο από το 2019, όταν ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απάλλαξε από τα καθήκοντά της τη Μαρί Γιοβάνοβιτς.

Η κυρία Γιοβάνοβιτς μετατράπηκε αργότερα σε μάρτυρα-κλειδί στην πρώτη δίκη του κ. Τραμπ στη Γερουσία, καταθέτοντας για την απειλή του Ρεπουμπλικάνου να παγώσει τη αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για να πιέσει το Κίεβο να διενεργήσει έρευνα για διαφθορά σε βάρος του γιου και του ίδιου του τότε ακόμη πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020: του Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Μπομπ Μενέντεζ, ανέφερε μέσω Twitter πως είναι «υπερήφανος» για την ταχεία επικύρωση του διορισμού της κυρίας Μπρινκ από την αμερικανική άνω Βουλή. Η Μπρίτζετ Μπρινκ είχε ονομαστεί νέα πρεσβεύτρια από τον πρόεδρο Μπάιντεν πριν από μόλις μερικές εβδομάδες.

Η Γερουσία αναμένεται εξάλλου εντός της εβδομάδας να εγκρίνει το γιγαντιαίο πακέτο στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία, αξίας σχεδόν 40 δισεκ. δολαρίων.

06:48: Η Γερμανία κατηγορεί τη Ρωσία πως χρησιμοποιεί την πείνα σαν πολεμικό όπλο

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, η Αναλένα Μπέρμποκ, κατηγόρησε χθες Τετάρτη τη Ρωσία ότι εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία διότι χρησιμοποιεί την πείνα σαν όπλο πολέμου.

«Η Ρωσία διεξάγει αυτόν τον πόλεμο με ακόμα ένα φρικτό και αποτελεσματικό όπλο: την πείνα και τη στέρηση. Προχωρώντας στον αποκλεισμό ουκρανικών λιμανιών, καταστρέφοντας αποθηκευτικούς χώρους, δρόμους και σιδηροτροχιές, η Ρωσία εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον των σιτηρών, προκαλεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση», υποστήριξε η γερμανίδα ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με ομολόγους της στα Ηνωμένα Έθνη.

«Το κάνει τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι ήδη απειλούνταν από λιμό, ειδικά στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, εξαιτίας των συρράξεων που μαίνονται στην περιοχή».

Σύμφωνα με την κυρία Μπέρμποκ, η Ρωσία εμποδίζει την εξαγωγή κάπου 20 τόνων σιτηρών από την Ουκρανία, κυρίως προς κράτη της βόρειας Αφρικής και της Ασίας. Μεγάλο μέρος αυτής της ποσότητας είναι αποκλεισμένο στο λιμάνι της Οδησσού.

03:07: Η Ρωσία παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει «δυσκολίες» αλλά επιμένει ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» θα συνεχιστεί ως την επίτευξη των στόχων       

Ρώσος αξιωματούχος αναγνώρισε χθες Τετάρτη πως ο στρατός της Ρωσίας συναντά δυσκολίες και διαπράττει σφάλματα σε αυτή που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, αλλά διαβεβαίωσε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί ως την επίτευξη των στόχων που όρισε η Μόσχα.

«Παρά τις δυσκολίες, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί ως το τέλος», δήλωσε ο Ρασίντ Νουργκαλίεφ, ο αναπληρωτής γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, παρά τις παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία.

Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» –νομικά επιβεβλημένος όρος στη Ρωσία, όπου απαγορεύεται η χρήση εκφράσεων όπως «πόλεμος» ή «εισβολή»– θα συνεχιστεί ως την «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και μέχρι να εξασφαλιστεί «η προστασία των (αυτοανακηρυγμένων) Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ», επέμεινε.

01:47: 10 άμαχοι νεκροί στο Ντανιέτσκ

Τουλάχιστον δέκα ουκρανοί άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από πυρά των ρωσικών δυνάμεων στην περιφέρεια Ντανιέτσκ χθες Τετάρτη, ανέφερε ο επικεφαλής των τοπικών αρχών Πάβλο Κιριλένκο, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Άλλοι επτά άμαχοι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

01:40: Η Ουκρανία μιλά για εδαφικά κέρδη κοντά στο Χάρκοβο             

Ο ουκρανικός στρατός κατέγραψε εδαφικά κέρδη στην περιοχή γύρω από το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, υποστήριξε το γενικό επιτελεί μέσω Facebook χθες Τετάρτη.

Ουκρανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το χωριό Ντεμεντίεβκα, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, προελαύνοντας σε βόρειο τομέα της περιοχής. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες στο χωριό Ντοβχένκε, περίπου 25 χιλιόμετρα από τη Σλοβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Σφοδρές εχθροπραξίες αναφέρθηκαν επίσης γύρω από τις πόλεις Λίμαν, Μπαχμούτ, Αβντιίβκα και κοντά στη Σεβεροντονιέτσκ στην περιφέρεια Λουχάνσκ, πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Παρότι η Πολεμική Αεροπορία παρείχε εκ του σύνεγγυς υποστήριξη στις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις, δεν σημειώθηκαν ρωσικά εδαφικά κέρδη στην περιφέρεια, διαβεβαίωσαν οι ουκρανοί επιτελείς.

01:27: Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ετοιμάζεται να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σκοπεύει να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο και την επιστράτευση για άλλους τουλάχιστον τρεις μήνες, υποδεικνύουν έγγραφα τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες Τετάρτη, καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να αντιστέκεται στην εισβολή του στρατού της Ρωσίας.

Η υποστήριξη στη Βερχόβνα Ράντα («ανώτατο συμβούλιο», το ουκρανικό κοινοβούλιο) θεωρείται δεδομένη. Ο στρατιωτικός νόμος κατά συνέπεια αναμένεται να παραταθεί ως τουλάχιστον την 23η Αυγούστου, την παραμονή της ημέρα της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Ο στρατιωτικός νόμος επιβλήθηκε την 24η Φεβρουαρίου, ώρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής· έκτοτε, το μέτρο παρατείνεται κάθε φορά για τριάντα ημέρες. Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν τη διάρκειά του ένδειξη του πόσο αναμένει το Κίεβο να συνεχιστούν οι εχθροπραξίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News