Πόλεμος στην Ουκρανία: Η σημασία της πτώσης της Μαριούπολης - Τι περιμένει τους μαχητές του Αζοφστάλ

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η σημασία της πτώσης της Μαριούπολης - Τι περιμένει τους μαχητές του Αζοφστάλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διακόσιοι εξήντα πέντε Ουκρανοί μαχητές που είχαν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, παραδόθηκαν στις φιλορωσικές δυνάμεις και θεωρούνται αιχμάλωτοι

Η πιο αιματηρή μάχη του πολέμου στην Ουκρανία έλαβε τέλος, αφού η Μαριούπολη «έπεσε». Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη πόλη – λιμάνι αποτελούσε στόχο των ρωσικών δυνάμεων εισβολής από την πρώτη ημέρα του πολέμου, ενώ τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στο Azovstal απασχολούν τα διεθνή ΜΜΕ.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η μάχη στη Μαριούπολη έληξε την Τρίτη, πολύ μετά την καταστροφή της ίδιας της πόλης, καθώς οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες που είχαν καταφύγει στη χαλυβουργία Azovstal απομακρύνθηκαν προς τα ρωσικά εδάφη με λεωφορεία που έφεραν το ρωσικό πολεμικό έμβλημα «Ζ» και οι σύντροφοί τους που κρατούσαν αντίσταση σε υπόγεια καταφύγια διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους.

https://twitter.com/TheStudyofWar/status/1526717521147138048

Η απόφαση της Ουκρανίας να τερματίσει τη μάχη στο εργοστάσιο Azovstal έδωσε στη Μόσχα τον πλήρη έλεγχο μιας τεράστιας έκτασης της νότιας Ουκρανίας, που εκτείνεται από τα ρωσικά σύνορα μέχρι την Κριμαία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να οχυρώνουν την κυριαρχία τους σε τμήματα του νότου που κατέλαβαν στις αρχές της εισβολής τους.

Γιατί έχει σημασία η πτώση της Μαριούπολης

Η μάχη της Μαριούπολης ήταν μια αργή πολιορκία, που περιελάμβανε εναλλαγές ανάμεσα σε πιο επιθετικές κινήσεις και πιο στάσιμες και που στο τέλος επικεντρώθηκε σε μια κρίσιμη οχυρωμένη θέση, όπου για μεγάλο διάστημα κυρίως την πρωτοβουλία είχε το πυροβολικό και όπου από ένα σημείο και μετά ο ρωσικός σχεδιασμός έδειχνε κυρίως να θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο μεγάλων αριθμών αμάχων θυμάτων.

Η ίδια η πτώση του βιομηχανικού συμπλέγματος Azovastal έχει υψηλό συμβολισμό, ενώ ταυτόχρονα σηματοδοτεί την ήττα των πιο εμπειροπόλεμων και ιδεολογικά στρατευμένων τμημάτων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Για τον Πούτιν είναι μια πρώτη ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να κερδίζει απέναντι στους «νεοναζί» και τους «εθνικιστές» όπως είναι ο τρόπος που αναφέρεται σε αυτές τις ουκρανικές μονάδες.

Ταυτόχρονα κατοχυρώνει τη ρωσική κυριαρχία στο νότιο τμήμα του μετώπου και τη δυνατότητα να υπάρξει μεταφορά δυνάμεων σε άλλα σημεία του μετώπου. Σε αυτά η κατάσταση – σε διαφορετικό φυσικά έδαφος – παραπέμπει σε μια τακτική ανάλογη με αυτή της Μαριούπολης: συγκέντρωση δυνάμεων και εάν υπάρχει αντίσταση πρώτα χρήση του πυροβολικού για να χτυπηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι αντίπαλες θέσεις πριν την όποια επιθετική κίνηση.

Τι περιμένει τους μαχητές του Αζοφστάλ;

Στην Ουκρανία τους θεωρούν ήρωες, στη Ρωσία όμως ναζίστές και εγκληματίες. Το τι συμβαίνει ακριβώς με τους εκατοντάδες Ουκρανούς μαχητές που παραδόθηκαν την Τρίτη 17 Μαΐου, τερματίζοντας εβδομάδες αντίστασης στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη παραμένει ασαφές.

Αφού παραδόθηκαν, μεταφέρθηκαν σε έδαφος που ελέγχεται από τους Ρώσους. Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, είπε ότι θα προχωρούσαν σε ανταλλαγή κρατουμένων, ρώσοι αξιωματούχοι όμως θεωρούν ότι θα έπρεπε να δικαστούν και ακόμη και να εκτελεστούν.

«Πρόκειται για μια πολιτική δήλωση, που εκλαμβάνεται ως εσωτερική προπαγάνδα, με γνώμονα τις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες στη Ρωσική Ομοσπονδία. Από την πλευρά μας, μπορούμε να πούμε ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι η ίδια η επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη», ξεκαθάρισε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ.

Στο ρωσικό κοινοβούλιο υπάρχει ισχυρή θέση να μην συμπεριληφθεί κανένας από τους μαχητές του Αζοφστάλ σε ανταλλαγή κρατουμένων.

«Οι ναζί εγκληματίες δεν πρέπει να ανταλλάσσονται, πρόκειται για εγκληματίες πολέμου και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», ανέφερε ο πρόεδρος της Δούμα, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν.

Ο ανώτατος εισαγγελέας της Ρωσίας φέρεται να ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να χαρακτηρίσει τα μέλη του Αζόφ ως τρομοκρατική οργάνωση.

Το Σύνταγμα Αζόφ δημιουργήθηκε το 2014 ως εθελοντική πολιτοφυλακή για να πολεμήσει τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία και πολλά μέλη είχαν αρχικά ακροδεξιές εξτρεμιστικές απόψεις. Έκτοτε η μονάδα ενσωματώθηκε στην ουκρανική εθνική φρουρά και οι διοικητές της υποστηρίζουν πως έχει απομακρυνθεί από την ακροδεξιά καταγωγή της.

//--> //-->
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News