Πόλεμος στην Ουκρανία: Σήμερα Σουηδία και Φιλανδία αιτούνται επισήμως ένταξη στο ΝΑΤΟ

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Σήμερα Σουηδία και Φιλανδία αιτούνται επισήμως ένταξη στο ΝΑΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάχη για να μη θέσει βέτο η Τουρκία - Έπεσε η Μαριούπολη στα χέρια των Ρώσων

Το «πράσινο φως» και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία έδωσε το Κοινοβούλιο της Φιλανδίας στην πρόταση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Από τους 200 βουλευτές, 188 ψήφισαν υπέρ και οκτώ κατά. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η από κοινού με τη Σουηδία κατάθεση των αντίστοιχων αιτήσεων, κάτι που θα γίνει σήμερα Τετάρτη 18 Μαΐου.

Η ηγεσία της Φιλανδίας, όπως αντίστοιχα και της Σουηδίας, αλλά και πολλών χωρών εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα ξεπεραστούν τα εμπόδια που έβαλε στο τραπέζι η Τουρκία, με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου να μη «μασάει τα λόγια» του, σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν «προσπαθεί απλώς να ανεβάσει την τιμή», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η Τουρκία δε θα αναλάβει την ευθύνη να γίνει η χώρα που θα εμποδίσει την ένταξη των δύο αυτών σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Βέβαιη ότι η Φιλανδία και η Σουηδία θα ενταχθούν γρήγορα στο ΝΑΤΟ, παρά τις επιφυλάξεις της Τουρκίας, εμφανίστηκε από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να υποδεχτεί αύριο Πέμπτη στον Λευκό Οίκο την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον πρόεδρο της Φιλανδίας Σάουλι Νιινίστο.

Το αίτημα των δύο χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ χαιρέτισε και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κάνοντας λόγο για ένα «ιστορικό βήμα για την αμυντική Συμμαχία και για την Ευρώπη», και διαβεβαίωσε ότι, σε περίπτωση αντίδρασης της Ρωσίας πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης, «οι δύο χώρες μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας».

Την ίδια στιγμή η Ρωσία προχωρά σε μια εντυπωσιακή στροφή στη ρητορική της. Μετά τη δήλωση Πούτιν ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή για τη Ρωσία από μια επέκταση του ΝΑΤΟ σε Φιλανδία και Σουηδία, και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ακολούθησε το ίδιο μοτίβο, δηλώνοντας ότι η ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία πιθανόν «να μην κάνει μεγάλη διαφορά», καθώς οι δύο χώρες συμμετείχαν επί μακρόν στις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ.

Με τον πόλεμο να έχει φτάσει στην 83η ημέρα, οι εξελίξεις επικεντρώνονται στη Μαριούπολη, που όπως αναφέρουν οι “New York Times” έπεσε ισοπεδωμένη στα χέρια των Ρώσων, καθώς οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες που είχαν καταφύγει στη χαλυβουργία Azovstal απομακρύνθηκαν προς τα ρωσικά εδάφη με λεωφορεία που έφεραν το ρωσικό πολεμικό έμβλημα «Ζ» και οι συνάδελφοί τους που κρατούσαν αντίσταση σε υπόγεια καταφύγια διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους. Ζητούμενο είναι πλέον τι θα γίνει με τους στρατιώτες που παραδόθηκαν, με την ουκρανική πλευρά να περιμένει την ανταλλαγή τους με Ρώσους στρατιωτικούς. Όπως δήλωσε πάντως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εγγυήθηκε ότι όλοι θα τύχουν μεταχείρισης «σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».

Αργά χθες Τρίτη 17 Μαΐου, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το TASS, μετέδωσε ότι ρωσική ερευνητική επιτροπή θα αναλάβει την ανάκριση των Ουκρανών στρατιωτικών που παραδόθηκαν στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη. Η ανάκριση θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας που έχει ξεκινήσει η Μόσχα για «εγκλήματα του ουκρανικού καθεστώτος», επισημαίνεται.

Στο μεταξύ, καθώς συνεχίζεται το παζάρεμα στην Ε.Ε. κυρίως με την Ουγγαρία, ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η Ρωσία συνεχίζει τις προειδοποιήσεις της. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αξιωματούχους, «η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει το υψηλότερο ενεργειακό κόστος στον κόσμο εάν τέτοιες προτάσεις γίνουν πραγματικότητα». Ο ίδιος σημείωσε ότι θα υπάρξουν «μη αναστρέψιμες συνέπειες για ένα σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας».

Τέλος, την Τρίτη 17 Μαΐου, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ανακοίνωσε την ανάπτυξη στην Ουκρανία μιας ομάδας 42 ερευνητών και ειδικών, στην πιο σημαντική αποστολή από άποψη δυναμικού που έχει σταλεί ποτέ επιτόπου, προκειμένου να διεξαγάγουν έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News