Πόλεμος στην Ουκρανία: Μετά την κατάληψη του Azovstal, οι Ρώσοι επιδιώκουν να το κατεδαφίσουν

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Μετά την κατάληψη του Azovstal, οι Ρώσοι επιδιώκουν να το κατεδαφίσουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 84η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Για 84η ημέρα συνεχίζονται οι μάχες στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου με διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε ανακοινώσεις προέβη η διπλωματία των ΗΠΑ χθες Τρίτη προκειμένου να δημιουργηθεί  «Παρατηρητήριο του Πολέμου» στην Ουκρανία, το οποίο θα έχει καταρχήν στη διάθεσή του ποσό έξι εκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό «τη συγκέντρωση, την ανάλυση και την ευρεία δημοσιοποίηση αποδείξεων για τα εγκλήματα πολέμου» για τα οποία η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Ρωσία στη σύρραξη.

Λίγο νωρίτερα ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της χώρας του τον Φεβρουάριο μπαίνει σε «παρατεταμένη φάση», με τη Μόσχα να επιδιώκει κατ’ αυτόν να κυριεύσει ολόκληρο το Ντονμπάς –το ανατολικό τμήμα της χώρας– και να επιβάλλει κατοχή στον νότο.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

22:00: Συνεχίζεται για 84η ημέρα ο εφιάλτης στην Ουκρανία

21:50: Ρωσικό τεθωρακισμένο τρένο ανατινάχθηκε στην Μελιτούπολη

Ουκρανοί μαχητές ανατίναξαν ένα τεθωρακισμένο τρένο που μετέφερε ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιώντας εκρηκτικό μηχανισμό στην κατεχόμενη Μελιτούπολη, στο νότιο τμήμα, ανακοίνωσε η ουκρανική εδαφική άμυνα.

Η Μελιτούπολη καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή τους στις 24 Φεβρουαρίου.

Η ουκρανική εδαφική άμυνα, ο εφεδρικός κλάδος των ενόπλων δυνάμεων, είπε ότι ένας εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε απευθείας κάτω από μια άμαξα που μετέφερε στρατιωτικούς.

Η δήλωσή τους, που δημοσιεύτηκε στο Facebook, δεν διευκρίνισε το μέγεθος της ζημιάς.

21:33: Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας επαναλαμβάνει τις αντιρρήσεις της Άγκυρας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε απόψε ότι η χώρα του έχει εύλογες ανησυχίες για την ασφάλειά της, λόγω της υποστήριξης, όπως είπε, που παρέχουν η Σουηδία και η Φινλανδία σε «τρομοκρατικές οργανώσεις». Για αυτό τον λόγο η Άγκυρα αντιτίθεται στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, εξήγησε.

Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα κατανοεί τις ανησυχίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ασφάλειά τους, όμως τόνισε ότι θα πρέπει να απαντηθούν και οι ανησυχίες της Τουρκίας.

21:15: Οι Ουκρανοί ανατίναξαν ένα τρένο που μετέφερε Ρώσους στρατιώτες στη Μελιτόπολη, σύμφωνα με τις Δυνάμεις Εδαφικής Άμυνας

Ουκρανοί μαχητές ανατίναξαν ένα θωρακισμένο τρένο που μετέφερε Ρώσους στρατιώτες στην κατεχόμενη Μελιτόπολη, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με τις ουκρανικές Δυνάμεις Εδαφικής Άμυνας.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτόν τον ισχυρισμό. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκε σε ένα γραπτό αίτημα να σχολιάσει το θέμα.

Η Μελιτόπολη, στην περιοχή Ζαπορίζια, βρίσκεται στη ζώνη που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις Δυνάμεις Εδαφικής Άμυνας, ένας εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε ακριβώς κάτω από το βαγόνι που μετέφερε τους στρατιώτες.

Η ανακοίνωση αυτή, που αναρτήθηκε στο Facebook, δεν έδινε καμία πληροφορία για ζημιές ή θύματα.

20:53: Ρωσία: Θα ανοιδομήσουμε τις περιοχές της Ουκρανίας που «ελευθερώσαμε»

Η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση περιοχών στην Ουκρανία, τις οποίες έχει θέσει υπό τον έλεγχό της, και θα επισκευάσει τους δρόμους που τις συνδέουν με αυτήν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Μαράτ Κουσνουλίν.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία έχει «απελευθερώσει» αυτές τις περιοχές.

Είπε επίσης ότι το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, που είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης, θα προμηθεύει με ενέργεια τη Ρωσία και την Ουκρανία, εάν η δεύτερη πληρώσει για αυτό, σύμφωνα με το RIA.

Σημειώνεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το εργοστάσιο.

20:38: Οι ΗΠΑ ανοίγουν ξανά την πρεσβεία στο Κίεβο μετά από τρεις μήνες

Οι ΗΠΑ άνοιξαν ξανά την πρεσβεία τους στο Κίεβο μετά από ένα τρίμηνο κλείσιμο λόγω της εισβολής της Ρωσίας. «Ανοίγουμε επίσημα ξανά τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντάνιελ Λάνγκενκαμπ στο Reuters, λίγο πριν υψωθεί η αμερικανική σημαία πάνω από την πρεσβεία.

Είπε ότι ένας μικρός αριθμός διπλωματών θα επέστρεφε αρχικά για να στελεχώσει την αποστολή. Οι προξενικές εργασίες δεν θα ξαναρχίσουν αμέσως, πρόσθεσε.

20:00: Σχεδόν 1.300 πολίτες βρέθηκαν νεκροί στην περιοχή του Κιέβου

Περίπου 1.288 πτώματα αμάχων έχουν βρεθεί στην περιοχή του Κιέβου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας.

«Προς το παρόν, έχουμε τα πτώματα 1.288 ανθρώπων. Το τονίζω, πολίτες», είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής του Κιέβου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine.

«Οι περισσότεροι από αυτούς πυροβολήθηκαν με αυτόματα όπλα», πρόσθεσε.

19:42: Οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσία

19:24: Το υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με νοσηλευόμενους μαχητές του Αζοφστάλ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανάρτησε σήμερα βίντεο στα οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, εικονίζονται Ουκρανοί μαχητές που παραδόθηκαν στο πολιορκημένο χαλυβουργείο Αζοφστάλ και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

Σε ένα από τα βίντεο, διακρίνονται άνδρες ξαπλωμένοι σε κρεβάτια σε ένα δωμάτιο και δύο από αυτούς έκαναν μια σύντομη δήλωση στην κάμερα. Ο ένας είπε ότι του δίνουν φαγητό και έχει πρόσβαση σε γιατρούς ενώ ο δεύτερος είπε ότι του επίδεσαν τα τραύματα και δεν έχει κανένα παράπονο για τη θεραπεία που λαμβάνει.

Σε ένα δεύτερο βίντεο, ένας άνδρας, τραυματισμένος στο κεφάλι, είπε ότι τον ταΐζουν και τον φροντίζουν καλά και ότι δεν υφίσταται καμία σωματική ή ψυχολογική πίεση.

Δεν ήταν δυνατόν να διαπιστωθεί αν οι άνδρες αυτές μιλούσαν ελεύθερα.

Νωρίτερα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι από την Δευτέρα έχουν παραδοθεί 959 μαχητές, μεταξύ των οποίων και 80 τραυματίες, οι οποίοι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Νοβοαζόφσκ, στην αποσχισθείσα περιφέρεια του Ντονέτσκ.

AP Photo/Alexei Alexandrov

19:00: Βίντεο της Sun από επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων σε ρωσικά στρατεύματα

https://www.youtube.com/watch?v=t7py0TBmOXY?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

18:35: Ρωσία: Κλείνει το γραφείο της καναδικής ραδιοτηλεόρασης CDC στη Μόσχα

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει το γραφείο της καναδικής ραδιοτηλεόρασης CDC στη Μόσχα και ακυρώνει τις διαπιστεύσεις και τις βίζες των δημοσιογράφων, σε απάντηση για την απαγόρευση από τον Καναδά της μετάδοσης των καναλιών του ρωσικού ομίλου RT.

«Λάβαμε την απόφαση να υιοθετήσουμε μέτρα αντιποίνων για τις ενέργειες του Καναδά, συγκεκριμένα, το κλείσιμο του γραφείο του CBC στη Μόσχα» ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα.

18:10: Μετά την κατάληψη του Azovstal, οι Ρώσοι επιδιώκουν να το κατεδαφίσουν

Σύμφωνα με το RIA Novosti, η Ρωσία πρόκειται να κατεδαφίσει την κατεστραμμένη χαλυβουργία Azovstal. Το εργοστάσιο ήταν το τελευταίο ουκρανικό προπύργιο της Μαριούπολης.

17:53: Η Ρωσία χρησιμοποιεί νέας γενιάς όπλα λέιζερ στην Ουκρανία

17:28: Φινλανδία: Φόβοι για διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στα τέλη της εβδομάδας

Η Ρωσία ενδέχεται να διακόψει τον ανεφοδιασμό της Φινλανδίας με φυσικό αέριο από αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα η κρατική φινλανδική εταιρεία Gasum, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης της Μόσχας με τις δυτικές χώρες με αφορμή τη ρωσική απαίτηση να πληρώνουν το αέριο σε ρούβλια.

Στην ανακοίνωσή της η Gasum ανέφερε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για το θέμα αυτό από τη ρωσική Gazprom Export αλλά προετοιμάζεται για το σενάριο με βάση το οποίο η Μόσχα θα διακόψει την παροχή αργά το βράδυ της Παρασκευής ή το Σάββατο.

Η Gazprom δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει το θέμα.

17:00: Η ΕΕ προτείνει έως και 9 δισεκ. ως πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε την Τετάρτη νέα μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους έως και 9 δισεκατομμυρίων ευρώ εφέτος.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους καθ' όλη τη διάρκεια αυτού του πολέμου και όταν θα ξαναχτίσουν τη χώρα τους», είπε.

«Φυσικά πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη μέρα και τις ευρύτερες προσπάθειες ανοικοδόμησης», είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει «στρατηγικό συμφέρον να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας ανασυγκρότησης».

16:47: Ξεκίνησε η πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Η πρώτη δίκη Ρώσου στρατιώτη που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου μετά την εισβολή στρατευμάτων της Μόσχας στο ουκρανικό έδαφος ξεκίνησε σήμερα στο Κίεβο και ο στρατιώτης που κατηγορείται ότι σκότωσε έναν άμαχο δήλωσε ένοχος.

«Ξεκίνησε η συνεδρίαση», δήλωσε ο δικαστής μετά την άφιξη τις πρώτες απογευματινές ώρες στην αίθουσα ακροάσεων του Βαντίμ Σισιμαρίν, 21 ετών, που κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα πολέμου και δολοφονία εκ προμελέτης.

Αυτός ο λοχίας από το Ιρκούτσκ, στη Σιβηρία, απάντησε «ναι» στον δικαστή που τον ρώτησε αν παραδέχεται τα γεγονότα «χωρίς επιφυλάξεις», και δήλωσε ένοχος.

Κατηγορείται ότι σκότωσε έναν 62χρονο άμαχο στις 28 Φεβρουαρίου στη βορεοανατολική Ουκρανία.

Φορώντας ένα μπλε και χακί φούτερ με κουκούλα, με ξυρισμένο κεφάλι, ο υπαξιωματικός με το παχουλό πρόσωπο ήταν μόνος στον διαχωριστικό χώρο που περιβαλλόταν από γυαλί, με τη διερμηνέα του να σκύβει προς το μέρος του σε μια μικρή αίθουσα του δικαστηρίου της περιοχής Σολομιάνσκι, στο Κίεβο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο λοχίας Βαντίμ Σισιμαρίν διοικούσε μια μικρή μονάδα μιας μεραρχίας τεθωρακισμένων όταν η φάλαγγά τους δέχθηκε επίθεση. Μαζί με άλλους τέσσερις στρατιωτικούς, έκλεψε τότε ένα αυτοκίνητο.

Ενώ κυκλοφορούσαν κοντά στο χωριό Τσουπάχιβκα, στην επαρχία Σούμι (βορειοανατολικά), διασταυρώθηκαν με έναν 62χρονο άνδρα που έσπρωχνε το ποδήλατό του μιλώντας ταυτόχρονα στο κινητό του τηλέφωνο.

AP Photo/Efrem Lukatsky

«Ένας από τους στρατιωτικούς διέταξε τον κατηγορούμενο να σκοτώσει τον άμαχο ώστε να μην τους καταγγείλει», σύμφωνα με την ουκρανική δικαιοσύνη, που διευκρινίζει πως ο άνδρας "σκοτώθηκε επιτόπου" μερικές δεκάδες μέτρα από την κατοικία του.

Στις αρχές Μαΐου, οι ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψή του χωρίς να δίνουν λεπτομέρειες, δημοσιοποιώντας έναν βίντεο στο οποίο ο Βαντίμ Σισιμαρίν έλεγε ότι ήρθε να πολεμήσει στην Ουκρανία για «να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα του».

16:21: Πληροφορίες για ανατίναξη ρωσικού τεθωρακισμένου τρένου

Στη Μελιτόπολη, οι Ουκρανοί ανατίναξαν ένα τεθωρακισμένο τρένο ρωσικών στρατευμάτων, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

https://twitter.com/UkraineNewsLive/status/1526889126926114816

16:00: Ο χάρτης των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά την 84η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

15:52: Ερντογάν: Επιμένει στον εκβιασμό για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

15:40: Αιχμάλωτοι 1.000 μαχητές του Αζόφσταλ

//--> //-->

15:28: Η Μόσχα απελαύνει 27 Ισπανούς διπλωμάτες

Είκοσι επτά Ισπανοί διπλωμάτες πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία μέσα σε μια εβδομάδα, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η Ισπανία ανακοίνωσε τον Απρίλιο την απέλαση κάπου 25 Ρώσων διπλωματών και μελών του προσωπικού της πρεσβείας από τη Μαδρίτη, ακολουθώντας άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέταξαν Ρώσους αξιωματούχους να φύγουν.

15:16: Το Παρίσι καταδικάζει την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει διπλωμάτες και προσωπικό από την γαλλική πρεσβεία στη Μόσχα

Η Γαλλία καταδικάζει την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει διπλωμάτες και προσωπικό από την γαλλική πρεσβεία στη Μόσχα, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απελάσει 34 γάλλους διπλωμάτες ως μέτρο αντιποίνων.

Τον Απρίλιο η Γαλλία απέλασε 35 Ρώσους με διπλωματικό καθεστώς στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κύματος απελάσεων με βάση το οποίο πάνω από 300 Ρώσοι απελάθηκαν από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα ("personae non gratae") έξι ρώσους πράκτορες που προσποιούνταν τους διπλωμάτες έπειτα από το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε έρευνα των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι τα συγκεκριμένα άτομα λειτουργούσαν εις βάρος των γαλλικών εθνικών συμφερόντων.

15:00: Οι ρωσικές απώλειες από την αρχή της ουκρανικής εισβολής

https://twitter.com/KyivIndependent/status/1526826546853564416

13:44: Η Ρωσία θα απελάσει 24 ιταλούς διπλωμάτες

Η Ρωσία πρόκειται να απελάσει 24 ιταλούς διπλωμάτες, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi.

Η απόφαση θα ανακοινωθεί επίσημα σε μια περίπου ώρα, στον Ιταλό πρέσβη στην Μόσχα. Πρόκειται, ουσιαστικά, για αντίδραση στην απόφαση της κυβέρνησης Ντράγκι, η οποία ελήφθη στις 6 Απριλίου, να απελάσει 30 Ρώσους διπλωμάτες από την Ιταλία.

13:38: Η Μόσχα θα απελάσει 34 γάλλους διπλωμάτες 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απελάσει 34 γάλλους διπλωμάτες ως μέτρο αντιποίνων.

Τον Απρίλιο η Γαλλία απέλασε 35 Ρώσους με διπλωματικό καθεστώς στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κύματος απελάσεων με βάση το οποίο πάνω από 300 Ρώσοι απελάθηκαν από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα ("personae non gratae") έξι ρώσους πράκτορες που προσποιούνταν τους διπλωμάτες έπειτα από το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε έρευνα των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι τα συγκεκριμένα άτομα λειτουργούσαν εις βάρος των γαλλικών εθνικών συμφερόντων.

13:37: Ο Ερντογάν καλεί τους συμμάχους «να κατανοήσουν τις ευαισθησίες της σε θέματα ασφαλείας και να την υποστηρίξουν»               

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι περιμένει από τους νατοϊκούς συμμάχους της Τουρκίας να κατανοήσουν τις ευαισθησίες της σε θέματα ασφαλείας και να την υποστηρίξουν.

Κατά την διάρκεια ομιλίας του σε βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, επανέλαβε ότι η σουηδική και η φινλανδική αντιπροσωπεία δεν χρειάζεται να κάνουν τον κόπο να μεταβούν στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να εγκρίνει την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς να επιστρέψει τους «τρομοκράτες».

«Δεν μπορούμε να πούμε ναι», επανέλαβε. «Να υποστηρίζεις την τρομοκρατία και να ζητάς την υποστήριξή μας είναι ασύμβατο», είπε.

12:46: Η Ρωσία έχει χάσει πάνω από 28.300 στρατιώτες, λένε οι Ουκρανοί

Η Ρωσία έχει χάσει περισσότερους από 28.300 στρατιώτες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ισχυρίστηκαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

13:19: Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Ουκρανία για "πλήρη έλλειψη επιθυμίας" να διαπραγματευθεί  

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία "για πλήρη έλλειψη επιθυμίας" να διαπραγματευθεί με τη Ρωσία προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.

"Οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν και παρατηρούμε πλήρη έλλειψη επιθυμίας των Ουκρανών διαπραγματευτών να συνεχίσουν αυτή τη διαδικασία", κατήγγειλε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, μία ημέρα αφού η ουκρανική προεδρία είχε ανακοινώσει ότι οι συνομιλίες έχουν ανασταλεί εξαιτίας της Ρωσίας.

Ο Πεσκόφ δήλωσε εξάλλου ότι η Μόσχα δεν διαθέτει καμία πληροφορία για τον Ρώσο στρατιώτη που δικάζεται από σήμερα στην ουκρανική πρωτεύουσα για έγκλημα πολέμου, ενώ κατηγόρησε το Κίεβο ότι κατασκευάζει κατηγορίες τέτοιου είδους εναντίον της Ρωσίας.

"Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία πληροφορία. Και οι πιθανότητες να βοηθήσουμε (τον κατηγορούμενο) είναι πολύ μικρές καθώς δεν διαθέτουμε διπλωματική αντιπροσωπεία" στην Ουκρανία, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι πολλές καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου που έχουν διατυπωθεί εναντίον Ρώσων στρατιωτών είναι "ψευδείς ή σκηνοθετημένες".

13:05: Η Μόσχα θα εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του εξωτερικού της χρέους σε ρούβλια

Η Ρωσία θα εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του εξωτερικού της χρέους σε ρούβλια, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπλοκάρουν άλλες επιλογές, και δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ.

Η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει την δυνατότητα για την Ρωσία να πληρώσει για ομόλογα που διακρατούνται στις ΗΠΑ, αφήνοντας την προθεσμία της 25ης Μαΐου να λήξει, γεγονός που θα φέρει την Μόσχα πιο κοντά στην στάση πληρωμών.

Η Μόσχα θα πρέπει να κάνει ακόμη μία πληρωμή Eurobond στις 27 Μαΐου.

«Δεν πρόκειται να κηρύξουμε στάση πληρωμών, έχουμε χρήματα -εκτός αν οι δυτικές χώρες καταστήσουν για εμάς αδύνατο να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κατά την διάρκεια των εργασιών οικονομικού φόρουμ. «Αν οι δυτικοί χρηματοπιστωτικοί θεσμοί μας κλείσουν την πόρτα, θα είμαστε σε θέση να πληρώσουμε και θα πληρώσουμε σε ρούβλια ως έσχατη λύση».

Οι δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία απαγορεύουν τις συναλλαγές με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, την κεντρική τράπεζα και το ταμείο εθνικών πόρων της Ρωσίας.

Αλλά το αμερικανικό waiver, το οποίο εκδόθηκε από το Γραφείο Ελέγχου Αλλοδαπών Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στις 2 Μαρτίου, προέβλεψε εξαίρεση για «καταβολή τόκων, μερισμάτων ή πληρωμών λήξης σε σχέση που συνδέονται με χρέος ή ίδια κεφάλαια».

Αυτό επέτρεψε στην Μόσχα να συνεχίσει να πληρώνει τους επενδυτές και να αποφύγει την στάση πληρωμών επί του εξωτερικού της χρέους. Επέτρεψε δε στους Αμερικανούς επενδυτές να συνεχίσουν να λαμβάνουν τόκους ομολόγων.

Μετά την εκπνοή του waiver στις 25 Μαΐου, η Ρωσία θα έχει την υποχρέωση να κάνει πληρωμές ομολόγων ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του έτους.

12:49: Θα παραμείνουμε ουδέτεροι, αλλά όχι απομονωμένοι, δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η στρατιωτική ουδετερότητα δεν συνεπάγεται και πολιτική ουδετερότητα.

«Θα παραμείνουμε ουδέτεροι», δήλωσε ο κ. Σάλενμπεργκ στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) και σημείωσε ότι στην Αυστρία δεν τίθεται καν προς συζήτηση το θέμα της ενδεχόμενης ένταξης στο ΝΑΤΟ, ακόμη και μετά τα σχετικά αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Οι δυο χώρες, δήλωσε ο αυστριακός υπουργός, έκαναν με μεγάλη ταχύτητα τεράστιες αλλαγές στην πολιτική ασφάλειάς τους, ενώ επισήμανε ότι και άλλες χώρες της ΕΕ, η Μάλτα και η Ιρλανδία, παραμένουν εκτός Συμμαχίας.

Η απόρριψη ωστόσο μιας εταιρικής σχέσης με το ΝΑΤΟ δε σημαίνει και ότι η Αυστρία είναι απομονωμένη από τη διεθνή πολιτική ή ότι δεν δείχνει αλληλεγγύη, τόνισε ο κ. Σάλενμπεργκ και υπενθύμισε ότι από την ένταξή της στην ΕΕ η χώρα έχει υποστηρίξει όλα τα μέτρα κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. «Γνωρίζαμε πάντα πού βρισκόμαστε», δήλωσε, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση εάν, σε περίπτωση κλιμάκωσης της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Αυστρία θα κινδύνευε να μείνει μόνη, δήλωσε ότι η χώρα επέλεξε την ουδετερότητα το 1955 και μια «πολύ μεγάλη πλειοψηφία» εξακολουθεί να το βλέπει αυτό ως θετικό. «Η στρατιωτική ουδετερότητα δεν σημαίνει και πολιτική ουδετερότητα. Η Αυστρία βρίσκεται ξεκάθαρα στην πλευρά της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο υπουργός και περιέγραψε τον πόλεμο ως «ρήξη με τον πολιτισμό». Η χώρα του, ανέφερε, στηρίζει την Ουκρανία, όχι με στρατιωτικό, αλλά με ανθρωπιστικό υλικό και θα συνεχίσει να το κάνει.

12:48: Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάλας θεωρεί μάταιο το διάλογο με τον Πούτιν και εκτιμά ότι η λύση του ουκρανικού θα είναι «στρατιωτική»

Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro χαρακτήρισε μάταιο τον διάλογο με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι η λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να είναι μόνο «στρατιωτική».

Σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Mάκρον πρέπει να συνεχίσει να συνομιλεί με τον Πούτιν σχολίασε ότι τα τηλεφωνήματα δεν πρόσφεραν τίποτα και πρόσθεσε: «Στην Μπούτσα βρήκαμε σαφή σημάδια γενοκτονίας. Ο Πούτιν είναι για μένα εγκληματίας πολέμου και δεν βλέπω κανένα λόγο να του μιλάει κανείς. Λέμε ότι πρέπει να δείξουμε στον Πούτιν ότι είναι απομονωμένος- αν του μιλάμε συνεχώς, δεν θα αισθάνεται απομονωμένος, αλλά μάλλον στο επίκεντρο του κόσμου».

Στην ερώτηση ποιος πιστεύει ότι θα είναι ο επόμενος στόχος της Ρωσίας στην περιοχή, αν δεν ‘τη σταματήσουν', απάντησε, μεταξύ άλλων: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σταματήσουμε τον πόλεμο και να τιμωρήσουμε τους επιτιθέμενους και όλους τους υπεύθυνους για εγκλήματα πολέμου. Αν δεχτούμε την επιστροφή στo "business as usual", ο πόλεμος θα συνεχιστεί μετά από μια παύση ενός ή δύο ετών».

Αναφορικά με την αντίδραση της Ευρώπης η Κάλας επεσήμανε ότι υπήρξε γρήγορη και με ενιαίο τρόπο. Ωστόσο, υποστήριξε ότι  όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο δύσκολο είναι να διατηρηθεί αυτή η ενότητα.

Τέλος, στην ερώτηση εάν «γινόμαστε μάρτυρες της επιστροφής του Ψυχρού Πολέμου», μεταξύ άλλων η Εσθονή πρωθυπουργός σχολίασε ότι ο πόλεμος της τυραννίας κατά της ελευθερίας συνεχίζεται από τον Ψυχρό Πόλεμο και είναι εμφανής σήμερα.

«Μερικές φορές αισθάνομαι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια περίληψη της δικής μας ιστορίας. Όταν κάποιοι λένε ότι η ειρήνη πρέπει να είναι ο στόχος, μου θυμίζει τη σοβιετική κατοχή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Είχαμε ειρήνη, ναι. Αλλά ειρήνη με δολοφονίες, θηριωδίες, καταστολή. Η οικογένειά μου απελάθηκε στη Σιβηρία. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό θα συμβεί στην Ουκρανία, αν απαιτηθεί ειρήνη με κάθε κόστος», επεσήμανε η Κάλας.

12:39: Το Ισραήλ στέλνει κράνη, προστατευτικά γιλέκα σε οργανώσεις βοήθειας στην Ουκρανία          

Το Ισραήλ διένειμε 2.000 κράνη και 500 προστατευτικά γιλέκα για οργανώσεις έκτακτης ανάγκης και πολιτικές οργανώσεις στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

Ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς είχε πει τον περασμένο μήνα πως θα έδινε άδεια προκειμένου να διανεμηθούν κράνη και γιλέκα, σε μια αλλαγή της στάσης του Ισραήλ για την παροχή τέτοιου είδους εξοπλισμού. Είχε προηγηθεί ένα αίτημα της Ουκρανίας για προμήθειες.

Μεσολαβητής στην ουκρανορωσική κρίση, το Ισραήλ έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή αλλά έχει περιοριστεί στη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας. Προσπαθεί να μην διαταράξει τις σχέσεις της με τη Μόσχα, η οποία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη γειτονική Συρία όπου το Ισραήλ εξαπολύει πλήγματα εναντίον ιρανικών στόχων.

Η Ουκρανία είχε εκφράσει προηγουμένως την ενόχλησή της για την άρνηση του Ισραήλ να χορηγήσει αυτό που κρίνει πως είναι αμυντική βοήθεια απέναντι στη Ρωσία.

12:00: Το υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι 694 Ουκρανοί μαχητές από το Αζοφστάλ παραδόθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνολικά 959 Ουκρανοί μαχητές, συμπεριλαμβανομένων 80 τραυματιών έχουν παραδοθεί από τα καταφύγια και τα τούνελ κάτω από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης από τη Δευτέρα.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 694 Ουκρανοί μαχητές --συμπεριλαμβανομένων μελών του τάγματος Αζόφ-- είχαν παραδοθεί τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων και 29 τραυματισμένων.

Στην νεότερη ενημέρωση για αυτό που η Μόσχα χαρακτηρίζει ‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση’, το υπουργείο ανέφερε ότι η Ρωσία είχε επίσης πλήξει την ανατολική Ουκρανία στην περιοχή Σολεντάρ της περιφέρειας Ντονέτσκ.

Η Ρωσία έπληξε επίσης ξένους μισθοφόρους, κατέστρεψε ουκρανικό αεροσκάφος Su-24, ουκρανικά οπλοστάσια και αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300, σύμφωνα με το υπουργείο. Δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία αυτά από ανεξάρτητη πηγή.

11:50: Μια ελβετική εταιρεία θα απολύσει 400 υπαλλήλους της στην Ουκρανία καθώς ο πόλεμος έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο εργοστάσιό της κοντά στο Κίεβο

Ο ελβετικός όμιλος συσκευασίας προϊόντων γυαλιού Vetropack ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε περικοπή περίπου 400 θέσεων εργασίας στην Ουκρανία έπειτα απο το σφοδρό πλήγμα που επέφερε ο πόλεμος στο εργοστάσιό της στο Χοστομέλ --ένα προάστιο της ουκρανικής πρωτεύουσας, του Κιέβου--μια ένδειξη του οικονομικού αντίκτυπου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η κατασκευάστρια εταιρεία συσκευασίας προϊόντων γυαλιού, η οποία απασχολεί περίπου 600 υπαλλήλους στο εργοστάσιό της βορειοδυτικά του Κιέβου, ανακοίνωσε ότι εξακολούθησε να καταβάλει τους μισθούς στο ακέραιο στους εργαζομένους της στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενώ τους απάλλαξε από τα καθήκοντά τους.

Αλλά πλέον, με τις ζημιές που έχει υποστεί από τον πόλεμο το εργοστάσιο, το οποίο έχει καταστεί μη λειτουργικό για το άμεσο μέλλον και με τις εχθροπραξίες να συνεχίζονται στην περιοχή η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αναγκαστεί να απολύσει σχεδόν τα δύο τρία του εργατικού της δυναμικού.

"Γνωρίζουμε τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή η ενέργεια στους υπαλλήλους μας στην Ουκρανία, αλλά προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια εναλλακτική λύση. Κατά την εκτίμησή μας, δεν θα είναι δυνατή η άμεση επανέναρξη της παραγωγής μας στο Χοστομέλ, ακόμη και αν τελειώσει ο πόλεμος, το οποίο δεν προβλέπεται αυτή τη στιγμή", είπε ο επικεφαλής της εταιρείας Γιόχαν Ράιτερ.

Περίπου 4,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, γεγονός που αναλογεί σχεδόν στο 30% του εργατικού δυναμικού της Ουκρανίας, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), καθώς ο πόλεμος οδήγησε σε κλείσιμο των επιχειρήσεων, έπληξε σοβαρά τον τομέα των εξαγωγών και υποχρέωσε εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν την χώρα.

10:34: Το Λονδίνο υποστηρίζει ότι το πράσινο εμπόριο μπορεί να τερματίσει την παγκόσμια εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια            

Οι συμφωνίες για το πράσινο εμπόριο μπορούν να βοηθήσουν στον τερματισμό της εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην απαλλαγή της εξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τα όσα θα αναφέρει σε μία σημερινή ομιλία της η υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας Αν-Μαρί Τρεβέλιαν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι ήταν αδύνατο για μερικές ευρωπαϊκές χώρες να εγκαταλείψουν ταχύτατα το ρωσικό πετρέλαιο, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βρετανία, η οποία έχει μικρότερη εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, σε σύγκριση με τις γειτονικές ευρωπαϊκές της χώρες, ανακοίνωσε ότι ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος πράσινος τομέας της οικονομίας της μπορεί να βοηθήσει άλλες χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

“Αυτή η τρομερή σύγκρουση στην Ουκρανία έχει υπογραμμίσει αυτό που μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας συνεκτικής παγκόσμιας προσέγγισης. Έχει επίσης υπενθυμίσει παγκοσμίως ότι θα πρέπει να 'αποπουτινοποιήσουμε' την παγκόσμια οικονομία,” θα τονίσει σήμερα η Τρεβέλιαν, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της, που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο της.

“Οι τελευταίοι μήνες έδωσαν έμφαση στην ανάγκη επιτάχυνσης του ταξιδιού μας ως παγκόσμιας κοινότητας μακριά από τους υδρογονάνθρακες, ώστε να στρέψουμε αποτελεσματικά τις πλάτες μας στην εποχή της εξάρτησής μας από τα καύσιμα που μολύνουν, για τη μετάβασή μας σε ένα μέλλον με μηδενικούς ρύπους”.

Στην ομιλία της θα ανακοινώσει εγγυήσεις δανείων για τις πράσινες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους περίπου 190 εκατομμυρίων λιρών (224,88 εκατομμυρίων ευρώ) αλλά και τη διοργάνωση μιας εξαγωγικής έκθεσης για το πράσινο εμπόριο και τις επενδύσεις στα βορειοανατολικά της Αγγλίας το φθινόπωρο, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της.

09:28: «Ιστορική στιγμή που πρέπει να αδράξουμε» οι αιτήσεις προσχώρησης Φινλανδίας και Σουηδίας

Για «ιστορική στιγμή» την οποία «πρέπει να αδράξουμε» έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κρατώντας στα χέρια τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξή τους στη Συμμαχία, έχοντας στο πλευρό του τους πρέσβεις των δύο χωρών.

«Είναι καλή μέρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας», πρόσθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Ευχαριστώ για την επίδοση των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο του», συνέχισε.

«Καλωσορίζω θερμά τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είστε οι πιο στενοί εταίροι μας και η ιδιότητα του μέλους θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια», διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας.

Επισήμανε ότι οι σύμμαχοι θα αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών κι ότι τα συμφέροντα για την ασφάλεια όλων των συμμάχων θα ληφθούν υπόψη.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σε όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε γρήγορα συμπεράσματα», κατέληξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

09:24: Η Σουηδία και η Φινλανδία κατέθεσαν επισήμως αίτημα για την ένταξή τους στη Συμμαχία

Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν σήμερα επισήμως αίτημα για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ, ξεκινώντας τη διαδικασία για την ένταξή τους στη Συμμαχία, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες.

"Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή σε μια κρίσιμη περίοδο για την ασφάλειά μας", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος δέχθηκε τα αιτήματα που του παρουσίασαν οι πρεσβευτές της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

"Ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε γρήγορα" τη διαδικασία, πρόσθεσε.

Ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας.

08:47: Πύραυλοι κατά του Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία

Ρωσικός πύραυλος έπληξε υποδομή μεταφορών στην περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, με νεότερες πληροφορίες να κάνουν λόγο για τον τραυματισμό μιας γυναίκας.

Η νέα αυτή πυραυλική επίθεση στην κεντρική Ουκρανία συνοδεύτηκε και από έναν ακόμη πύραυλο, ο οποίος όμως καταρρίφθηκε εγκαίρως από την ουκρανική αεράμυνα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Ουκρανίας.

08:43: Ξεκινά σήμερα η πρώτη δίκη για έγκλημα πολέμου μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα 

Η δικαιοσύνη στην Ουκρανία ξεκινά σήμερα την πρώτη δίκη για έγκλημα πολέμου μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα εναντίον ενός Ρώσου στρατιώτη που κατηγορείται ότι σκότωσε έναν άοπλο άμαχο.

Η δίκη, την οποία αναμένεται να ακολουθήσουν πολλές άλλες, θα αποτελέσει τεστ για το ουκρανικό δικαστικό σύστημα, ενώ διεθνείς θεσμοί διεξάγουν δικές τους έρευνες για τις ωμότητες που διέπραξαν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Ο Βαντίμ Σισιμαρίν, 21 ετών, θα εμφανιστεί σήμερα στις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ενώπιον δικαστηρίου στην περιοχή Σολομιάνσκι του Κιέβου όπου θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τον θάνατο ενός 62χρονου άνδρα στις 28 Φεβρουαρίου στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Ο Σισιμαρίν, που κατάγεται από το Ιρκούτσκ της Σιβηρίας και κατηγορείται για έγκλημα πολέμου και ανθρωποκτονία από πρόθεση, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια.

«Κατανοεί τις κατηγορίες εναντίον του», δήλωσε ο Βίκτορ Οβσιανίκοφ, ο δικηγόρος του στρατιώτη. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, αυτός συνεργάζεται με τις ουκρανικές αρχές και έχει παραδεχθεί το γεγονός.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Σισιμαρίν ήταν επικεφαλής μιας μονάδας μιας μεραρχίας τεθωρακισμένων όταν το κομβόι τους δέχθηκε επίθεση. Μαζί με τέσσερις στρατιώτες έκλεψε ένα αυτοκίνητο για να γλιτώσουν. Αυτοί βρίσκονταν κοντά στο χωριό Τσουπαχίφκα στην επαρχία Σούμι όταν συνάντησαν τον 62χρονο πάνω σε ένα ποδήλατο.

«Ένας από τους στρατιώτες διέταξε τον κατηγορούμενο να σκοτώσει τον άμαχο προκειμένου να μην τους καταγγείλει» για την κλοπή του αυτοκινήτου, ανέφερε το γραφείο της γενικής εισαγγελέως.

Ο Σισιμαρίν τότε πυροβόλησε με το καλάσνικόφ του από το παράθυρο του αυτοκινήτου και «ο άνδρας σκοτώθηκε επί τόπου, μερικές δεκάδες μέτρα από το σπίτι του».

«Ξεκάθαρο μήνυμα»

Στις αρχές Μαΐου οι ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη του Ρώσου στρατιώτη, χωρίς να δώσουν στη δημοσιότητα άλλες λεπτομέρειες. Δημοσίευσαν όμως ένα βίντεο στο οποίο ο Σισιμαρίν φαίνεται να λέει ότι πήγε να πολεμήσει στην Ουκρανία «για να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα του».

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες εναντίον του δήλωσε: «Έλαβα εντολή να πυροβολήσω και τον πυροβόλησα δύο φορές. Έπεσε κάτω και συνεχίσαμε τον δρόμο μας».

Η υπόθεση είναι δύσκολη, σχολίασε ο δικηγόρος του. «Δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν τέτοια κατηγορία στην Ουκρανία, δεν υπάρχουν προηγούμενα, απόφαση», υπογράμμισε.

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, η Ιρίνα Βενεντίκτοβα, σε σειρά αναρτήσεών της στο Twitter υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι αυτή η υπόθεση για τη χώρα της.

«Έχουμε ξεκινήσει περισσότερες από 11.000 έρευνες για εγκλήματα πολέμου και έχουμε συλλάβει 40 υπόπτους», επεσήμανε. «Με την πρώτη αυτή δίκη στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: κανένας δήμιος, κανένας άνθρωπος που διέταξε ή βοήθησε να διαπραχθούν εγκλήματα στην Ουκρανία δεν θα γλιτώσει από τη δικαιοσύνη».

Ήδη από αύριο ξεκινά η δίκη δύο Ρώσων στρατιωτών επειδή εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον πολιτικών υποδομών στην περιοχή του Χαρκόβου.

03:24: Οι ΗΠΑ δημιουργούν «Παρατηρητήριο» για την τεκμηρίωση των «εγκλημάτων πολέμου» που προσάπτουν στη Ρωσία         

Η διπλωματία των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τρίτη τη δημιουργία «Παρατηρητηρίου του Πολέμου» στην Ουκρανία, το οποίο θα έχει καταρχήν στη διάθεσή του ποσό έξι εκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό «τη συγκέντρωση, την ανάλυση και την ευρεία δημοσιοποίηση αποδείξεων για τα εγκλήματα πολέμου» για τα οποία η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Ρωσία στη σύρραξη.

Η νέα πρωτοβουλία έχει σκοπό την «αρχειοθέτηση των πληροφοριών» από δημόσιες, ανοικτές πηγές και δεδομένων από δορυφόρους, τηρώντας τους «διεθνείς κανόνες», ώστε να μπορέσει να τροφοδοτηθεί με αποδεικτικά στοιχεία οποιαδήποτε διαδικασία για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για «φρικαλεότητες», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Διαδικτυακή πλατφόρμα θα μοιράζεται με το κοινό την τεκμηρίωση του Παρατηρητηρίου του Πολέμου, προκειμένου να συμβάλει να αντικρούονται οι προσπάθειες παραπληροφόρησης της Ρωσίας», πρόσθεσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν επίσημα τη Ρωσία για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία με θύματα αμάχους και δεσμεύθηκαν να εργαστούν ώστε οι δράστες και οι ηθικοί αυτουργοί να λογοδοτήσουν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσωπικά αποκάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου» και «χασάπη» και, πηγαίνοντας πολύ πιο μακριά από την ίδια την κυβέρνησή του, έκρινε ότι η Μόσχα διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία.

02:36: Ο πόλεμος μπαίνει σε «παρατεταμένη φάση»

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε χθες Τρίτη ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της χώρας του τον Φεβρουάριο μπαίνει σε «παρατεταμένη φάση», με τη Μόσχα να επιδιώκει κατ’ αυτόν να κυριεύσει ολόκληρο το Ντονμπάς –το ανατολικό τμήμα της χώρας– και να επιβάλλει κατοχή στον νότο.

«Η Ρωσία προετοιμάζεται να διεξαγάγει μακροπρόθεσμη στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε ενώπιον των υπουργών Άμυνας των χωρών μελών της ΕΕ και του Γενικού Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ. «Ο πόλεμος εισέρχεται σε παρατεταμένη φάση», πρόσθεσε, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του, που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέζνικοφ, οι ρωσικές δυνάμεις οχυρώνουν τις θέσεις τους στις περιοχές που κατέχουν στη Ζαπορίζια και στη Χερσώνα για να «περάσουν στην άμυνα αν χρειαστεί».

«Επί του παρόντος, οι προσπάθειες του Κρεμλίνου επικεντρώνονται στην περικύκλωση και την καταστροφή των σχηματισμών των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στις περιφέρειες του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ», στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που βρίσκονται εν μέρει στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών, συνέχισε.

Επίσης στόχος της Μόσχας είναι να «δημιουργηθεί χερσαίος διάδρομος που θα συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία», τη χερσόνησο που προσάρτησε η Μόσχα το 2014, και η επιβολή κατοχής «στο σύνολο της νότιας Ουκρανίας».

Ζήτησε από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου περισσότερο συντονισμό στις παραδόσεις όπλων «για να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας το συντομότερο δυνατόν».

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε χθες βράδυ ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις «στο σύνολο της γραμμής επαφής» στην περιφέρεια Ντανιέτσκ και εν μέρει στη γειτονική Λουγκάνσκ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News