Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά

Ελλάδα
Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν θα ανεχθούμε πράξη που θα παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», σημείωσε μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ιστορική ομιλία του στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων - Ο πρωθυπουργός είχε αναφορές για την τουρκική προκλητικότητα, το Κυπριακό, την Ουκρανία, την πανδημία και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο, όπου απηύθυνε ομιλία, η οποία χαρακτηρίζεται ιστορική, καθώς για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός απευθύνεται στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του χειροκροτούμενος σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον αιρετό ηγέτη του λαού που δημιούργησε τη Δημοκρατία από το να βρεθεί και να μιλήσει στους αιρετούς εκπροσώπους της χώρας εκείνης που δημιούργησαν το Σύνταγμα και το Πολίτευμα τους πάνω στις ίδιες αρχές της Δημοκρατίας».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο προνόμιο, όπως χαρακτήρισε, να μιλά στο Κογκρέσο το οποίο βρίσκεται υπό γυναικεία προεδρεία εξαίροντας τις Νάνσυ Πελόζι και Κάμαλα Χάρις, υπεραμυνόμενος ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα. «Είμαι μεγάλη τιμή και χαρά να απευθύνομαι σε αυτή την κοινή συνεδρίαση υπό την προεδρία δύο γυναικών… Οποιοδήποτε κράτος που δεν αξιοποιεί το ταλέντο των γυναικών, δαπανά το ήμισυ των πόρων του, σύμφωνα με τον Πλάτωνα».

Γνωρίζω τους ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στα δύο έθνη μας σε μία εποχή που τίθενται σε δοκιμασία οι αξίες μας. Είναι μία επιπρόσθετη χαρά και τιμή να απευθύνομαι στην ολομέλεια του Κογκρέσου, σημείωσε και προσέθεσε: Όπως όλοι οι Έλληνες κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ουάσιγκτον νιώθω πως επιστρέφω σπίτι μου. Μία βόλτα γύρω από το μνημείο του Λίνκολν είναι σαν μία βόλτα γύρω από τον Παρθενώνα, τουλάχιστον πριν ο Λόρδος Έλγιν υφαρπάξει τα μάρμαρα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα αυτοδιάθεσης, ελευθερίας και δημοκρατίας, λέγοντας: Είναι δύσκολο για εμάς να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ιδέας της αυτοδιάθεσης που γεννήθηκε πριν από 25 αιώνες, τότε γυναίκες και δούλοι δεν είχαν δικαίωμα στη δημοκρατία, αυτό το μάθημα δεν χάθηκε από τους ιδρυτές πατέρες που διαμόρφωσαν το Αμερικανικό Σύνταγμα βάσει των διδαγμάτων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, και ήταν έξυπνοι ώστε να εντάξουν τις απαραίτητες εξισορροπήσεις. Η θέσπιση της δημοκρατίας στις ΗΠΑ έφερε τη μεγαλύτερη επέκταση της δημοκρατίας και της ελευθερίας που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Και τόνισε ο κ. Μητσοτάκης: Πέρσι η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αυτό που μας δίδαξε η Αμερικανική Επανάσταση ήταν ότι πρέπει να πολεμάμε για την ελευθερία μας ακόμα και όταν οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος μας.

Οι δυο χώρες πάντα βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους δεσμούς Ελλάδας-ΗΠΑ από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι τις μέρες μας: Αντικαταστήστε την λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία και οι ομοιότητες αναδύονται εύγλωττα. Όπως στη Μαριούπολη, έτσι και στο Μεσολόγγι το 1826 οι υπερασπιστές της πόλης απέκρουσαν τη μία επίθεση μετά την άλλη προτού παραδοθούν χάνοντας τη ζωή τους μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Ακόμη και σήμερα δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές που χάρισαν τη ζωή τους στη μάχη για την ελευθερία της Ελλάδος, ούτε και όλους όσοι απέστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια. Το πρώτο σχολείο δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1831 από τον αμερικανό Χιλ. Ακόμη και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το σχέδιο Μάρσαλ βοήθησε την χώρα μας να ορθοποδήσει μετά τις καταστροφές του πολέμου και του εμφυλίου. Έλληνες που σώθηκαν από τον πόλεμο έγιναν συγγραφείς στις ΗΠΑ, πολλοί εξ αυτών μετείχαν ενεργά στον αγώνα κατά της δουλείας.

«Οι δύο χώρες μας πάντα βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πολέμησαν τους εσωτερικούς τους δαίμονες, αλλά εξήλθαν ισχυρότερες δικαιώνοντας τις αξίες των προγόνων μας. Αυτή η 200η επέτειος είναι μία υπενθύμιση των αξιών που μας φέρνουν κοντά και των καθηκόντων που έχουμε μπροστά μας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας - Οι υπερπτήσεις πρέπει να πάψουν άμεσα

Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως αγνοήσαμε με αφέλεια τα προειδοποιητικά σημάδια και τις ρωσικές πράξεις με την προσάρτηση της Κριμαίας και σημείωσε: Εμείς οι Έλληνες βλέπουμε με φρίκη τι γίνεται 500 μίλια προς τον βορρά, στο Κίεβο, την Οδησσό, όπου γεννήθηκε η ιδέα της επανάστασης, και τη Μαριούπολη. Βλέπουμε επίσης ένα λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία του. Το λέω με σαφήνεια δεν έχουμε καμία εχθρότητα προς το ρωσικό λαό αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε έναν αγώνα που μας θυμίζει τον δικό μας αγώνα για την ελευθερία.

Είπε ότι οι Έλληνες γνωρίζουν τι σημαίνει να πρέπει να αντιμετωπίσεις μία εισβολή, τι σημαίνει ο ηρωισμός του αδύναμου για τον οποίο η πρώτη νίκη είναι να μην υποταχθεί στη μοίρα του, κατανοούν την αξία των συμμάχων. «Χωρίς αυτούς οι Έλληνες, παρά τον ηρωισμό τους, δεν θα είχαν καταφέρει να κερδίσουν την ελευθερία τους. Και αυτό κάνουμε, είμαστε με την Ουκρανία και κατά της εισβολής του Πούτιν» τόνισε.

Παραδώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια δώσαμε όπλα στους Ουκρανούς για να υπερασπιστούν την χώρα τους και υποδεχθήκαμε πρόσφυγες. Δεν πρέπει να τα καταφέρει ο Πούτιν, φαντασιώνεται έναν κόσμο στρατών. Όχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα προς όλους τους άλλους ηγέτες ότι καμία άλλη αναθεωρητική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή από την οικογένεια των δημοκρατικών κρατών προσέθεσε και υπογράμμισε:

Δεν μπορεί να υπερισχύσει ο αναθεωρητισμός. Να μην ξεχνάτε, σας παρακαλώ, μία ανοιχτή πληγή που προκαλεί πόνο, την παράνομη κατοχή της Κύπρου- αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου όπως είπα και χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Η Ελλάδα πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες της, όμως μόνο ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, αυτό του διεθνούς δικαίου. Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή.

Οι αμερικανικές εταιρείες βλέπουν στην Ελλάδα μια ισχυρή οικονομία και φιλικό περιβάλλον στις επενδύσεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα: Πιστεύω ότι αυτό που βλέπουν σήμερα οι αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα δεν είναι μόνο μία χώρα σε ευνοϊκή γεωγραφική θέση αλλά μια ισχυρή οικονομία και φιλικό περιβάλλον στις επενδύσεις. Βλέπουν ταυτόχρονα νέους ταλαντούχους Έλληνες που επιλέγουν να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Επιπλέον πολλοί που έφυγαν από τη χώρα, τώρα πείθονται να επιστρέψουν και θα αποτελέσουν το λαμπρό μέλλον της Ελλάδας σημείωσε και προσέθεσε:

Μίλησα για τα μονοπάτια τα οποία έχουμε διανύσει μαζί. Θα ήταν ανόητο να επαναπαυτούμε. Οι ΗΠΑ έχουν έναν ζωτικής σημασίας ρόλο να διαδραματίσουν. Ο κόσμος στρέφει τη ματιά προς την ισχυρότερη και πιο ευημερούσα δημοκρατία για την ηγετική της θέση. Δεν μπορείτε να μείνετε στο περιθώριο. Είναι αναγκαιότητα και όχι μια επιλογή η οικοδόμηση πολλαπλών σχέσεων.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για εσωτερικό κατακερματισμό των δημοκρατιών. Οι δημοκρατίες μας απειλούνται από φωνές λαϊκιστών. Στην Ελλάδα πληρώσαμε το βαρύ τίμημα, είπε και σημείωσε:

Υπάρχουν τρεις κύριες δυνάμεις που συλλογικά ενώνουν τις πετυχημένες δημοκρατίες. Το κοινωνικό κεφάλαιο, οι ισχυροί θεσμοί και οι κοινές ιστορίες. Και τα τρία απειλούνται σήμερα. Τα απολυταρχικά καθεστώτα αμφισβητούν την ικανότητα να προσφέρουμε ευημερία σε όλους. Πολλοί δυστυχώς προτίθενται να το αποδεχθούν. Πρέπει οι δημοκρατίες μας να είναι πιο ανθεκτικές. Πρέπει να ενδυναμώσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Να αντιμετωπίσουμε τις εισοδηματικές ανισότητες χωρίς να χάσουμε το δυναμισμό των ανοικτών οικονομιών. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους να αδράξουν τις ευκαιρίες της δημοκρατικής ιδιότητας του πολίτη.

Συνάντηση με την Κάμαλα Χάρις

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις ενώ στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Συνάντηση με Πελόζι: Είμαστε με τους Έλληνες - Οι σχέσεις μας είναι στο καλύτερό τους σημείο

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου κατά την έναρξη της συνάντησής τους, η Νάνσι Πελόζι δήλωσε «μεγάλη τιμή» που καλωσορίζει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στο Καπιτώλιο, καθώς «η Ελλάδα έχει υπάρξει η πηγή των δημοκρατικών Αρχών από την αρχαιότητα».

«Ήταν η πηγή εμπνεύσεως για τους προπάτορές μας και μετά εμείς αποτελέσαμε πηγή έμπνευσης για εκείνους. Θα γιορτάσουμε διπλά φέτος. Ο πρόεδρος χθες καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο σε μια όμορφη τελετή που υποδεχόμαστε έναν φίλο. Με αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδος γιατί έχει βοηθήσει σημαντικά τους Ουκρανούς πρόσφυγες και τη μάχη της (σ.σ. της Ελλάδας) κατά του κορονοϊού αλλά και επειδή έχει ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα, αλλά θέλουμε να πούμε ότι είμαστε με τους Έλληνες και με χαρά καλωσορίζουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό», είπε στη συνέχεια η Πελόζι.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «είναι τιμή μου να είμαι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο. Καταδείξατε την κοινή πορεία μας. (...). Η Δημοκρατία άλλωστε γεννήθηκε στην Αθήνα 25 αιώνες πριν. Οι δικοί μας προπάτορες εμπνεύστηκαν από την δική σας ανεξαρτησία. Πολεμήσαμε μαζί κατά την διάρκεια δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Οι σχέσεις μας είναι στο καλύτερό τους σημείο. Είναι τιμή μου να μιλήσω στον οίκο της Δημοκρατίας του αμερικανικού λαού».

Επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα - Ξεκάθαρη αναφορά στο Κυπριακό

Μία ευρεία γκάμα θεμάτων διμερούς, περιφερειακού αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος ετέθησαν επί τάπητος κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, αλλά και εν συνεχεία στις διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ελληνική πλευρά εμφανίζεται πολύ ικανοποιημένη από την πρώτη ημέρα του προγράμματος του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον σημειώνοντας πως το κλίμα στη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν παρά πολύ καλό, καθώς, όπως επισημαίνεται ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτά, ενώ τα άκρως θετικά αισθήματα του προς την Ελλάδα καθρεφτίστηκαν τόσο στις συχνές αναφορές του στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα, όσο και στο χρόνο που αφιέρωσε για τις εν λόγω επαφές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά πως οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ και επεσήμαιναν πως η Ελλάδα έχει βαρύνοντα ρόλο να διαδραματίσει στο ζήτημα της υπεράσπισης και της εμπέδωσης της Δημοκρατίας παγκοσμίως, θέμα για το οποίο ο Τζο Μπάιντεν επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον, ήτοι για τη μάχη ανάμεσα στις Δημοκρατίες και τα αυταρχικά καθεστώτα. Επ’ αυτού, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αφιερώσει μεγάλο μέρος της αποψινής του ομιλίας στο Κογκρέσο, όπως τονίζουν τα ίδια πρόσωπα.

Όπως ήταν εύλογο η συζήτηση των δύο περιεστράφη εκτενώς γύρω από το Ουκρανικό και το ενιαίο δυτικό μέτωπο κατά της ρωσικής εισβολής, αλλά και στο πως οι ΗΠΑ θα συμβάλλουν εμπράκτως ώστε να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Πολλή συζήτηση έγινε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και για τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, αλλά και τις πολλές και σημαντικές πλέον αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Κατά τις επαφές των δύο ανδρών κατέστη σαφές, εξάλλου, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πως η Ελληνική δημοκρατία έχει πλέον αποδείξει την ανθεκτικότητα της καθώς υπερέβη τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης με την οικονομία να εξέρχεται ισχυρότερη και τους θεσμούς να καθίστανται πιο θωρακισμένοι.

Η ελληνική πλευρά, εξέφρασε, μάλιστα την επιθυμία η διμερής συνεργασία να επεκταθεί σε όλους τους δυνατούς τομείς ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει ο κ. Μπάιντεν να επισκεφθεί την προσεχώς την Ελλάδα.

Επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα - Ξεκάθαρη αναφορά στο Κυπριακό

Κατά τη συζήτηση των δύο ηγετών ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στο συνομιλητή του όλες τις λεπτομέρειες, που αφορούν στην εντεινόμενη εσχάτως τουρκική προκλητικότητα και δη τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Μάλιστα για να δείξει το εύρος των απειλών της Άγκυρας, ο πρωθυπουργός έδειξε στον Αμερικανό πρόεδρο τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» των Τούρκων.

«Είναι πλέον σαφές πως άπαντες αντιλαμβάνονται πως ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση σε ένα παγκόσμιο σκηνικό που γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο», σημείωναν μετά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνοντας πως το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας δεν ετέθη αυτοτελώς αλλά ως μέρος των ζητημάτων ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της πώλησης αμερικανικών μαχητικών F - 16 προς την Τουρκία αρμόδια κυβερνητική πηγή παρέπεμπε στη σημερινή ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού προς το Κογκρέσο, τονίζοντας, πάντως με νόημα πως ορισμένα ζητήματα είναι καλύτερο να μην συζητούνται δημοσίως. Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, τόνιζαν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό χωρίς να «μασήσει» τα λόγια του διαμηνύοντας εκ νέου πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μία λύση δύο κρατών στη Μεγαλόνησο.

Καθ' οδόν προς τα F - 35

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν, εξάλλου, πως στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας είναι ειλημμένη η απόφαση της Αθήνας ότι το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, που θα επανδρώσει την Πολεμική Αεροπορία θα είναι το αμερικανικό F - 35.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία να ενταχθεί η χώρα μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αγοράσει μία μοίρα F - 35 πριν από το τέλος της τρέχουσας 10ετίας, και συγκεκριμένα μετά το 2028, όταν και όπως ειπώθηκε με έμφαση θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για μία τέτοια κίνηση.

Τα ίδια πρόσωπα αποκάλυψαν ότι προ ολίγων ημερών η εταιρεία παραγωγός των F - 35, Lockheed Martin ενημέρωσε και εγγράφως για το ενδιαφέρον της να ενταχθεί η Ελλάδα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και η θετική ανταπόκριση της Αθήνας θα διαβιβαστεί εντός των επομένων ημερών. «Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε όλες τις παραμέτρους τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα αποκτηθούν μετά το 2028, ενώ θα αναζητηθεί και ο καλύτερος τρόπος χρηματοδότησης μίας τέτοιας μακρόχρονης επένδυσης για την Ελλάδα του 2030» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές και αποκαλύπτουν το ενδιαφέρον της Lockheed Martin να επενδύσει προσεχώς στη ΕΑΒ με την απαραίτητη διευκρίνιση πως δεν γίνεται λόγος για το πλειοψηφικό πακέτο έτσι ώστε το ελληνικό κράτος να διατηρήσει τον δημόσιο έλεγχο της ΕΑΒ. Ερωτηθείς δε κατά πόσον ζητήθηκε από την Αθήνα να αποστείλει και άλλο αμυντικό υλικό στην Ουκρανία

Συναντίλήψη για γενναία παρέμβαση στην διεθνή αγορά της ενέργειας

Στα αξιοσημείωτα της συνάντησης Μητσοτάκη - Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο και η συναντίληψη των δύο ηγετών στο ζήτημα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς μέσω της επιβολής πλαφόν. Μάλιστα, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους εν όψει και της κρίσιμης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαΐου, εξ ου και εξουσιοδότησαν κατά πληροφορίες το Νίκο Τσάφο, που ορίζεται ειδικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού στα θέματα ενέργειας, και τον Έρικ Χοκστάιν, σύμβουλο του προέδρου Μπάιντεν στα θέματα ενεργείας να εργαστούν στενά.

«Για να κρατηθεί αρραγές το μέτωπο κατά της ρωσικής εισβολής θα πρέπει να προστατεύσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η Ελλάδα το έχει κάνει ήδη με μεγάλο θάρρος επιστρατεύοντας κονδύλια από τον εθνικό προϋπολογισμό, αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει πως δεν δραστηριοποιούμαστε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, που επιβεβαιώνουν πως η Αθήνα αναμένει την υποβολή των σχετικών προτάσεων από την Κομισιόν.

Τα ίδια πρόσωπα εκτιμούν πως λύση μπορεί να δοθεί είτε μέσω της αξιοποίησης των αδιάθετων δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε μέσα από μία παρέμβαση πλαφόν στην χονδρική αγορά του φυσικού αερίου διεθνώς. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, πάντως, «δεν μπορούμε από τη μία στιγμή στην άλλη να κλείσουμε τον διακόπτη του ρωσικού φυσικού αερίου». Σε ό,τι αφορά στον αγωγό Eastmed η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις θέσεις της πως την τελική επιλογή, εάν δηλαδή θα προκριθεί η λύση του αγωγού ή αυτή της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου θα την καθορίσουν εν τέλει η αγορά και το κόστος. Επαναβεβαιώθηκε, πάντως, η θερμή αμερικανική υποστήριξη στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις χωρίς να μπορούν να αποκλειστούν και αμερικανικές επενδύσεις σε αυτές στο μέλλον.

Οι Έλληνες και οι Αμερικανοί έχουμε πολλά περισσότερα να συνεισφέρουμε στη Δημοκρατία

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα: Κάθε φορά που ατενίζουμε το θαύμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, κάθε φορά που βλέπουμε τα εκθέματα -κάποια είναι στο βρετανικό μουσείο και όχι στο μουσείο της Ακρόπολης όπως θα έπρεπε- θυμόμαστε το θαύμα της Δημοκρατίας στην Αθήνα, είπε.

Ολοκλήρωσε δε την ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ κάνοντας μνεία στην ελληνοαμερικανική κοινότητα:

Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή γιατί βλέπω πολλούς μαζί μας. Η χώρα σας υποστήριξε τα κύματα μεταναστών τα οποία ήρθαν σε αναζήτηση καλύτερης ζωής. Εκείνοι που κίνησαν για αυτή τη χώρα δεν ήταν φιλόσοφοι ή ποιητές όπως οι προγονοί τους. Ήταν απλοί εργάτες. Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν μορφωμένοι, είχαν πάντα αποφασιστικότητα. Προσέφεραν λαμπρό μέλλον στα παιδιά τους. Η επόμενη γενιά θα πρέπει να ζει καλύτερα από την προηγούμενη. Ποτέ δεν λησμόνησαν από πού ξεκίνησαν. Έξι εξ αυτών βρίσκονται στο Κογκρέσο.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες έγιναν αποδεκτοί στην Αμερική έγκειται στο γεγονός ότι οι αξίες είναι κοινές. Μία λέξη δύσκολο να μεταφραστεί είναι η σωφροσύνη. Ο Αριστοτέλης έγραψε ότι η ζωή σύμφωνα με τη λογική είναι καλύτερη και πιο ευχάριστη. Η λογική είναι ο άνθρωπος. Οι Έλληνες και οι Αμερικανοί έχουμε πολλά περισσότερα να συνεισφέρουμε στη Δημοκρατία. Εδώ σήμερα κομίζω τις ευχαριστίες του ελληνικού λαού και τη φωνή του ότι είμαστε αλληλέγγυοι με τον αμερικανικό λαό.

Ζήτω η φιλία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ.

(Φωτογραφία AP/Evan Vucci)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News