ΗΠΑ - Επίθεση σε εκκλησία της Καλιφόρνιας: Ο δράστης ήταν αναστατωμένος για την ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν

Κόσμος
ΗΠΑ - Επίθεση σε εκκλησία της Καλιφόρνιας: Ο δράστης ήταν αναστατωμένος για την ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κατηγορούμενος είχε σχεδιάσει προσεκτικά την επίθεση διότι ήταν αναστατωμένος λόγω της έντασης μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν

Ο άνδρας που κατηγορείται ότι σκότωσε έναν γιατρό και τραυμάτισε άλλους πέντε ανθρώπους όταν άνοιξε πυρ στην ταϊβανέζικη πρεσβυτεριανή εκκλησία στην Καλιφόρνια είχε σχεδιάσει προσεκτικά την επίθεση διότι ήταν αναστατωμένος λόγω της έντασης μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν, ανακοίνωσαν την Δευτέρα 16 Μαΐου, οι αρχές.

Ο 68χρονος Ντέιβιντ Τσου έκλεισε την Κυριακή με αλυσίδα και λουκέτο στο οποίο έβαλε κόλλα την πόρτα της πρεσβυτεριανής εκκλησίας στο Λαγκούνα Μπιτς της Καλιφόρνιας προτού ανοίξει πυρ εναντίον των παρευρισκόμενων, δήλωσε την Δευτέρα 16 Μαΐου, ο σερίφης της κομητείας Όραντζ, ο Ντον Μπαρνς.

Έως και 40 άνθρωποι, όλοι τους με καταγωγή από την Ταϊβάν, παρακάθονταν σε γεύμα προς τιμή ενός πρώην πάστορα, ο οποίος είχε φύγει από τις ΗΠΑ για να εγκατασταθεί την Ταϊβάν, αλλά είχε επιστρέψει για μια επίσκεψη, όταν ο Τσου άρχισε να πυροβολεί εναντίον τους.

Σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη, ο Τσου είναι Αμερικανός πολίτης που διαμένει στο Λας Βέγκας και έχει γεννηθεί στην Κίνα. Αυτός ταξίδεψε με το αυτοκίνητό του ως τη νότια Καλιφόρνια την Κυριακή και κατευθύνθηκε προς την εκκλησία. Μετά το περιστατικό η αστυνομία εντόπισε τρεις τσάντες τοποθετημένες γύρω από την εκκλησία και στις οποίες υπήρχαν διάφορα αντικείμενα, όπως σφαίρες και τέσσερις βόμβες μολότοφ.

Το FBI ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει αν πρόκειται για έγκλημα μίσους.

Το γραφείο του σερίφη ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας 16 Μαΐου, ότι οι ερευνητές «κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ύποπτος ήταν αναστατωμένος για την πολιτική ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Μέσα στο αυτοκίνητο του Τσου ο Μπαρνς δήλωσε ότι βρέθηκαν σημειώσεις στα μανδαρίνικα τα οποία υποδήλωναν ότι είχε εμμονή και την Ταϊβάν και απεχθανόταν τους Ταϊβανέζους.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία για να ανακτήσει τον έλεγχό της. Από την πλευρά της η Ταϊπέι απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Πεκίνου, τονίζοντας ότι είναι ανεξάρτητο κράτος και ότι μόνο οι 23 εκατομμύρια κάτοικοί της μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Νεκρός έπεσε ο 52χρονος γιατρός Τζον Τσενγκ όταν προσπάθησε να αντιμετωπίσει τον Τσου, δήλωσε ο σερίφης της κομητείας, χαιρετίζοντας το θάρρος του και επισημαίνοντας ότι χάρη σε αυτόν δεν υπήρξαν περισσότεροι νεκροί.

Μετά την παρέμβαση του Τσενγκ ορισμένοι πιστοί, αλλά και ο πάστορας, βρήκαν την ευκαιρία να δέσουν τα πόδια του δράστη με ένα ηλεκτρικό καλώδιο και να τον κρατήσουν μέχρι να φτάσει στο σημείο η αστυνομία η οποία έσπασε τις αλυσίδες στην πόρτα της εκκλησίας.

Ο Τσου, που παραμένει υπό κράτηση, πιστεύεται ότι έδρασε μόνος του, σχολίασε ο Μπαρνς. Ο δράστης είχε αγοράσει τα δύο όπλα που χρησιμοποίησε στην επίθεση νόμιμα στο Λας Βέγκας.

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ- ουέν δήλωσε ότι την ανησύχησε βαθιά για το περιστατικό και ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών του νησιού να βοηθήσει τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News