Πόλεμος στην Ουκρανία: Η «βόμβα» του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η «βόμβα» του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο «όχι» της Τουρκίας στην ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ – «Ομπρέλα» σε περίπτωση εισβολής από Δανία, Νορβηγία και Ισλανδία

Μετά τη Φιλανδία, και η Σουηδία ανακοίνωσε το μεγάλο βήμα προς το ΝΑΤΟ. Ωστόσο η μεγάλη «αγκαλιά» με την οποία η Συμμαχία θα έκανε δεκτές τις δύο χώρες, όπως είχε προαναγγείλει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ηγέτες δυτικών χωρών, έπεσε με συντριπτικό τρόπο πάνω στο τουρκικό «όχι», αυτή τη φορά διά στόματος του ίδιου του Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ευθέως ότι δε θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Αλγερινό πρόεδρο.

Σύμφωνα με το “Anadolu”, o Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι διπλωμάτες από τη Φιλανδία και τη Σουηδία δε χρειάζεται να «μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία προκειμένου να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει τα αιτήματα ένταξής τους στη Συμμαχία, όπως είχαν γνωστοποιήσει νωρίτερα τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Ως γνωστόν, για την ένταξη μιας χώρας στη Συμμαχία απαιτείται η ομόφωνη έγκριση και από τις 30 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. «Καταρχάς, δε θα λέγαμε “ναι” σε όσους επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, έναν οργανισμό ασφαλείας», ανέφερε o Ερντογάν, ενώ επανέλαβε ότι οι δύο χώρες δεν έχουν καθαρή στάση απέναντι στην τρομοκρατία, αναφερόμενος σαφώς στο PKK. Είχε προηγηθεί η δήλωση της Σουηδής πρωθυπουργού, Μαγκνταλένα Άντερσον, ότι η κυβέρνησή της αποφάσισε επισήμως να προχωρήσει σε αίτημα προς το ΝΑΤΟ ώστε να γίνει η χώρα πλήρες μέλος της Συμμαχίας. Η ίδια τόνισε ότι η διαδικασία για την ένταξη της Σουηδίας ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ δε θα διαρκέσει πάνω από ένα χρόνο. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ιστορική απόφαση, καθώς η Σουηδία εγκαταλείπει μια πρακτική αποφυγής στρατιωτικών συμμαχιών που ξεπερνά τα 200 χρόνια.

Αντιδρώντας στις κινήσεις αυτές, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί «απειλή» από μόνη της, αλλά η Μόσχα θα αντιδράσει σε μια επέκταση στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών. Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» την υποψηφιότητα της Σουηδίας και της Φιλανδίας, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η εξέλιξη αυτή «ούτε θα ενισχύσει, ούτε θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ήπειρό μας».

Από την πλευρά του ο Λευκορώσος πρόεδρος και στενός σύμμαχος του Πούτιν, Αλεξάντερ Λουκασένκο, παρότρυνε τα άλλα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας της οποίας ηγείται η Ρωσία, του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, να παραμείνουν ενωμένα, και κατηγόρησε τη Δύση ότι ευελπιστεί να παρατείνει τη σύγκρουση στην Ουκρανία επιδιώκοντας να αποδυναμώσει τη Ρωσία όσο το δυνατόν περισσότερο.

Δυναμικά στο πλευρό των δύο χωρών στέκονται η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία, οι οποίες σε κοινή ανακοίνωσή τους δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τη Φιλανδία και τη Σουηδία, σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση. Ως γνωστόν μόνο τα μέλη του ΝΑΤΟ και όχι οι υποψήφιες χώρες μπορούν να επωφεληθούν από την «ομπρέλα προστασίας» του Συμφώνου, γεγονός που ώθησε τη Στοκχόλμη και το Ελνσίνκι να ζητήσουν εγγυήσεις ασφαλείας από πολλές χώρες. Σημειώνεται ότι η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία είναι και οι τρεις μέλη του ΝΑΤΟ.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνεχίζονται αυτή τη φορά από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ένωσης οι πιέσεις προς την Ουγγαρία να άρει το βέτο της στο προτεινόμενο εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, με τη Λιθουανία να δηλώνει ότι το μπλοκ «κρατείται σε "ομηρία” από ένα κράτος-μέλος». Ορισμένοι διπλωμάτες «δείχνουν» τώρα προς τη σύνοδο κορυφής στις 30-31 Μαΐου ως τη στιγμή που θα επιτευχθεί μια συμφωνία για μια σταδιακή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, πιθανόν σε διάστημα έξι μηνών, με μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News