Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο κατώφλι του ΝΑΤΟ Φιλανδία και Σουηδία

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο κατώφλι του ΝΑΤΟ Φιλανδία και Σουηδία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη στάση της Τουρκίας στραμμένα όλα τα βλέμματα - Τι ανησυχεί την Άγκυρα;

«Η Φιλανδία θα ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ», ανακοίνωσαν την Κυριακή 15 Μαΐου, ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας, κάτι που αποτελεί άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο αρχηγός του κράτους και ένα κυβερνητικό συμβούλιο «αποφασίσαμε από κοινού ότι η Φιλανδία θα ζητήσει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Φιλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο. «Είναι μια ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», τόνισε ο Φιλανδός πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το φιλανδικό κοινοβούλιο πρόκειται να εξετάσει σήμερα Δευτέρα 16 Μαΐου, το σχέδιο ένταξης και στη συνέχεια θα διεξαχθεί ψηφοφορία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σώματος.

Καθώς το Σάββατο 14 Μαΐου, ανακοινώθηκε η υποστήριξη της ένταξης από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν, η ψηφοφορία αυτή μεταξύ των 200 Φιλανδών βουλευτών αναμένεται ότι θα έχει με διαφορά θετικό αποτέλεσμα για την ένταξη.

«Ελπίζουμε ότι το κοινοβούλιο θα επιβεβαιώσει στη διάρκεια των επόμενων ημερών την απόφαση για την υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ. Θα βασιστεί σε μια ξεκάθαρη εντολή», δήλωσε η Σάνα Μάριν.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο 14 Μαΐου, ο Φιλανδός πρόεδρος είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να τον ενημερώσει για το επικείμενο αίτημα ένταξης της χώρας του, το οποίο προκαλεί απειλές για αντίποινα από τη Μόσχα.

«Εγώ ή η Φιλανδία δε συνηθίζουμε να κρυβόμαστε. Είναι καλύτερα να λέει κανείς ξεκάθαρα και στο ενδιαφερόμενο μέρος αυτό που έχει ήδη λεχθεί και αυτό θέλησα να κάνω», είπε ο Νιινίστο για την προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του.

Ο Ρώσος πρόεδρος τού επισήμανε πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ «θα ήταν ένα λάθος», καθώς θεωρεί ότι «δεν υπάρχει καμία απειλή για την ασφάλεια της Φιλανδίας», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Στη Φιλανδία, ο πόλεμος στην Ουκρανία μεταφράστηκε σ' ένα ιστορικό άλμα στην υποστήριξη προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ για καλύτερη προστασία από τη Ρωσία, με την οποία η χώρα μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ποσοστό των Φιλανδών που θέλουν να ενταχθεί η χώρα τους στη συμμαχία ξεπέρασε τα τρία τέταρτα, δηλαδή τριπλασιάστηκε σε σχέση με πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακολουθεί η Σουηδία

Παράλληλα, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας έδωσε την έγκρισή του στην υποψηφιότητα της χώρας για την ένταξή της το ΝΑΤΟ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υποβολή αίτησης ένταξης στη Συμμαχία από τη σουηδική κυβέρνηση, ταυτόχρονα με τη Φιλανδία.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου την Κυριακή 15 Μαΐου, η ηγεσία του αποφάσισε ότι το κόμμα «θα υποστηρίξει στην υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται σε ανακοίνωση, ανατρέποντας την πολιτική γραμμή που ακολουθούσε ανέκαθεν.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διευκρινίζει, πάντως, ότι είναι αντίθετο στην εγκατάσταση μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Σουηδίας, δύο στοιχεία που δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την ένταξη μιας χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Οι εσωτερικές διαβουλεύσεις έφεραν στο φως και διαφορετικές γνώμες στους κόλπους του κόμματος, καθώς εκδηλώθηκαν επικριτικές φωνές που θεωρούν ότι η απόφαση είναι εσπευσμένη, ώστε η Σουηδία να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Φιλανδία.

Η πρωθυπουργός και ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μαγκνταλένα Άντερσον, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη.

Με την αλλαγή της πολιτικής γραμμής των σοσιαλδημοκρατών, διαμορφώνεται ευρεία πλειοψηφία υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ στο σουηδικό κοινοβούλιο.

Η σουηδική Δεξιά υποστήριζε ήδη την ένταξη στη Συμμαχία, ενώ οι ακροδεξιοί Δημοκράτες της Σουηδίας τάσσονταν, επίσης, υπέρ αν η κίνηση γινόταν από κοινού με τη Φιλανδία.

Αξίζει να επισημανθεί ότι, κατά το προχθεσινό άτυπο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ της άμεσης ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, υπήρξε «ανταγωνισμός» ποια χώρα θα επικυρώσει πιο γρήγορα τα σχετικά πρωτόκολλα προσχώρησης, υπονοώντας ότι το θετικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι προκαθορισμένο.

Διαλλακτικός ο Τσαβούσογλου

Ωστόσο, η μοναδική «παραφωνία» για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ ήταν η Τουρκία, η οποία αναφέρθηκε σε φερόμενες σχέσεις των δύο χωρών με «τρομοκρατικές» οργανώσεις. Πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φάνηκε την Κυριακή 15 Μαΐου, διαλλακτικός έναντι της Φιλανδίας, όμως κατηγόρησε τη Σουηδία για «προκλητικές» δηλώσεις κατά τις συνομιλίες στο Βερολίνο για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

«Οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας δεν είναι, δυστυχώς, εποικοδομητικές. Συνεχίζει να κάνει προκλητικές δηλώσεις», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου, μιλώντας σε Tούρκους δημοσιογράφους στο Βερολίνο, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ατλαντικής συμμαχίας.

Ο Τούρκος υπουργός υιοθέτησε, αντίθετα, έναν πιο διαλλακτικό τόνο έναντι της Φιλανδίας, για την οποία δήλωσε πως δείχνει «μεγάλο σεβασμό» για τις «ανησυχίες» της Άγκυρας. «Όμως δε βλέπουμε το ίδιο και από τη Σουηδία», επέμεινε.

«Η Τουρκία δε σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη»

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία δε θα εμποδίσει την ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον υποβάλουν σχετικό αίτημα.

«Η Τουρκία δε σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Άγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δε θα καθυστερήσει τη διαδικασία ένταξης», δήλωσε και πρόσθεσε: «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες (...). Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση, διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής».

Πύραυλοι χτύπησαν το Λβιβ

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν την Κυριακή 15 Μαΐου, οι μάχες για 81η μέρα στην Ουκρανία μετά από τη ρωσική εισβολή. Συγκεκριμένα, οι σειρήνες και ο συναγερμός σήμαναν στις 4:30 τα ξημερώματα της Κυριακής, στο Κίεβο για τη Δυτική Ουκρανία, καθώς στρατιωτική υποδομή στην περιοχή της Γιαβορίβ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, καταστράφηκε νωρίς χθες το πρωί από τέσσερα πυραυλικά πλήγματα. Το περιστατικό επιβεβαίωσε ο Μαξίμ Κοζίτσκι, ο περιφερειάρχης της Λβιβ, στην οποία βρίσκεται η Γιαβορίβ.

«Ο στόχος καταστράφηκε ολοσχερώς», αναφέρει ο Κοζίτσκι σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης της Λβιβ είχε ανακοινώσει με ανάρτησή του στην ίδια εφαρμογή ότι «τέσσερις πύραυλοι έπληξαν μια από τις στρατιωτικές υποδομές στην περιφέρεια της Λβιβ» και είχε προσθέσει ότι «ο στόχος καταστράφηκε ολοσχερώς» και ότι «σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, δεν υπάρχουν απώλειες. Κανένας δε ζήτησε ιατρική βοήθεια».

Η περιφερειακή «Δυτική» Αεροπορική Διοίκηση της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας ανέφερε παράλληλα σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι πύραυλοι ερρίφθησαν από τη Μαύρη Θάλασσα στην περιφέρεια της Λβιβ το πρωί της Κυριακής 15 Μαΐου. «Δύο από αυτούς καταστράφηκαν προτού πλήξουν στόχους», σημείωσε.

Όσον αφορά στην κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας ανέφερε ότι η «επίθεση της Ρωσίας στην περιοχή του Ντονμπάς στην Ουκρανία έχει χάσει την ορμή της και έχει μείνει σημαντικά πίσω από το πρόγραμμα».

«Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτυγχάνει και οι ρωσικές επιχειρήσεις στην περιφέρεια του Ντονμπάς βρίσκονται σε τέλμα», δήλωσε την Κυριακή 15 Μαΐου, και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η Ουκρανία «μπορεί να κερδίσει» τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News