Ερντογάν: «Όχι» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Κόσμος
Ερντογάν: «Όχι» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 82η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Για 82η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, η οποία διεξήχθη μετά το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 16 Μαΐου, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε πως για να αρχίσει ο διάλογος με τη Μόσχα θα πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στα ουκρανικά εδάφη. «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή όχι μόνο να συνομιλήσουμε, αλλά επιτέλους να σταματήσουμε τους σκοτωμούς», είπε η κ. Μπέρμποκ.

Παράλληλα παρά τις σφοδρές επιθέσεις της Ρωσίας, ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να ελέγχει περίπου το ένα δέκατο της περιφέρειας Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής των τοπικών αρχών, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει να καταλάβουν τα περίχωρα των πόλεων Ρουμπίζνε, Σεβεροντονιέτσκ και Λισιτσάνσκ.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

22:43: 20 νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, σύμφωνα με το Κίεβο

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέσκ, όπως ανακοίνωσαν απόψε οι ουκρανικές αρχές.

Σε μήνυμα της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης στο Facebook αναφέρεται ότι 25 κοινότητες των δύο περιοχών δέχθηκαν ρωσικές επιθέσεις και επλήγησαν, μεταξύ άλλων, 42 οικήματα και ένα σχολείο.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές και προσθέτει ότι δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από ρωσικής πλευράς.

22:00: Σε πλήρη εξέλιξη για 82η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία

21:52: Μπορέλ: Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα» είπε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους.

Ενημέρωσε, ωστόσο, ότι οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να ενισχύσουν περαιτέρω την Ουκρανία με 500 εκατομμύρια ευρώ για αγορές όπλων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει διαθέσει η ΕΕ για αυτόν τον σκοπό σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

21:40: The Sun: Ρωσικές δυνάμεις βάλουν κατά ουκρανικών στόχων

21:27: Συνάντηση Μ.Σχοινά-Ν.Κουλέμπα στις Βρυξέλλες

«Η δέσμευση της ΕΕ να υποστηρίξει και να παραμείνει σε ενότητα με την Ουκρανία παραμένει εξίσου σταθερή» τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα στις Βρυξέλλες.

«Έχουν περάσει 7 μήνες από την τελευταία μας συνάντηση στο Κίεβο.

Η δέσμευση της ΕΕ να υποστηρίξει και να παραμείνει σε ενότητα με την Ουκρανία παραμένει εξίσου σταθερή. Ευχαριστούμε για την επίσκεψη, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Η ελπίδα μου είναι ότι στην επόμενη συνάντησή μας θα σηματοδοτήσουμε το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ της Ουκρανίας» ανέφερε σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο κ. Σχοινάς.

21:03: Καναδάς: Η Οτάβα υπέρ μιας «γρήγορης» ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Τζολί δήλωσε ότι η Οτάβα τάσσεται υπέρ μιας «γρήγορης» ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

«Ο Καναδάς όχι μόνο είναι υπέρ της ένταξής τους (στο ΝΑΤΟ), θα έλεγα ότι υποστηρίζουμε μια γρήγορη ένταξη αυτών των δύο χωρών», είπε η Τζολί σήμερα σε δημοσιογράφους.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Σουηδίας αποφάσισε νωρίτερα σήμερα επισήμως να υποβάλει αίτημα για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, μετά το αντίστοιχο βήμα που έκανε η γειτονική Φινλανδία.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον, κάνοντας λόγο για μια «νέα εποχή» για τη σκανδιναβική χώρα.

20:48: Τουρκία-ΝΑΤΟ: Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας

20:30: Η στρατιωτική δύναμη της Φινλανδίας και της Σουηδίας

20:18: Ανατολική Ουκρανία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί κόστισαν τη ζωή σε 10 άμαχους

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην πόλη Σιεβιεροντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας σκότωσαν 10 πολίτες, δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Η ανατολική πλευρά της Ουκρανίας αντιμετωπίζει συνεχείς βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα στρατεύματα προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο της περιοχής.

20:03: Τα αποτελέσματα των βομβαρδισμών στην Οδησσό

https://twitter.com/nexta_tv/status/1526227288546746368

19:53: Ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν συνοριακά χωριά στην περιφέρεια Τσερνίχιβ

Δεν αναφέρθηκαν θύματα, δήλωσε η Επιχειρησιακή Διοίκηση του ουκρανικού στρατού.

19:38: Η Ρωσία ετοιμάζει μια ευρείας κλίμακας πλαστογράφηση «μαρτυριών» ότι οι «Ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας» κατέστρεψαν την Μαριούπολη

Η Ρωσία στη Μαριούπολη ετοιμάζει τη μεγαλύτερη πλαστογράφηση από «καταθέσεις μαρτύρων» ότι η πόλη καταστράφηκε από τον ουκρανικό στρατό. Τη δήλωση αυτή έκανε στο Telegram ο σύμβουλος του δημάρχου της πόλης Πιότρ Αντριούσενκο, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinfrom.

«Για την διεξαγωγή μιας τέτοιας επιχείρησης οι Ρώσοι κατακτητές ανακοίνωσαν την υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση αποζημιώσεων για καταστροφή σπιτιού ή για την απώλεια μέλους της οικογένειας. Για το σπίτι δίνεται αποζημίωση 500.000 ρουβλίων (περίπου 6.000 δολαρίων), για μέλος της οικογένειας που πέθανε 3.εκ ρούβλια (περίπου 33.000 δολάρια)», γράφει ο Αντριούσενκο.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η υποβολή αιτήσεων για αποζημιώσεις γίνεται στους χώρους του σχολείου Νο9. Κατά την υποβολή της αίτησης οι κάτοικοι της Μαριούπολης πρέπει να γράψουν ιδιοχείρως και υποχρεωτικά ότι η περιουσία τους «καταστράφηκε από ουκρανούς στρατιωτικούς» ενώ οι συγγενείς του «σκοτώθηκαν από τον ουκρανικό στρατό». Σε περίπτωση που οι κάτοικοι δεν αποδεχθούν τους όρους αυτούς δεν θα τους δοθεί αποζημίωση. Οι ίδιοι, βρισκόμενοι κάτω από ψυχολογική πίεση και αποκομμένοι από οποιαδήποτε πληροφόρηση, με την ελπίδα ότι θα αποκτήσουν κάποιους πόρους, υποβάλλουν αιτήσεις με τις αντίστοιχες επισημάνσεις.

Το αποτέλεσμα, όλης αυτής της επιχείρησης είναι ότι οι Ρωσία λαμβάνει δεκάδες χιλιάδες ιδιόχειρες «μαρτυρίες» για τις «θηριωδίες του ουκρανικού στρατού», τις οποίες θα χρησιμοποιήσει ως μέσο επιρροής της διεθνούς κοινής γνώμης και φυσικά για τις μεταδώσει μέσα από τα προπαγανδιστικά κανάλια ενημέρωσης που συνεχίζουν τη δραστηριότητα τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον Αντριούσενκο, στην πραγματικότητα τέτοιες αποζημιώσεις δεν μπορούν να υπάρξουν, καθώς για να υλοποιήσει αυτές τις υποσχέσεις της προς τους κατοίκους της Μαριούπολης, η Ρωσία θα πρέπει να καταβάλλει τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, κατί που είναι αδύνατο με δεδομένη την κατάσταση της ρωσικής οικονομίας.

Όπως μετέδωσε το Ukrinform στη Μαριούπολη οι Ρώσοι κατακτητές άρχισαν να μαζεύουν τα χαλάσματα στο νοσοκομείο, όπου το μαιευτήριο είχε πληγεί από αεροπορικό βομβαρδισμό, εξαλείφοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τις συνέπειες των αποτρόπαιων εγκληματικών ενεργειών τους.

Η επιθετικότητα της Ρωσίας είχε προκαλέσει στην Μαριούπολη μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές. Η πόλη έχει στην πραγματικότητα καταστραφεί ολοσχερώς.

19:20: Σουηδία και Φινλανδία ένα βήμα πριν από το ΝΑΤΟ- Η διαδικασία

19:04: Ρωσία: Πρόστιμο στο Radio Liberty για «ψευδείς» ειδήσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Δικαστήριο της Μόσχας επέβαλε στον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ ραδιοφωνικό σταθμό Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), πρόστιμο ύψους 18 εκατομμυρίων ρουβλίων (περίπου 270.000 ευρώ) για τη μη διαγραφή περιεχομένου σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, το οποίο η Ρωσία χαρακτηρίζει «ψευδές», όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Interfax.

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών έχει μπλοκάρει τους ιστότοπους του Radio Free Europe/Radio Liberty και ορισμένων άλλων ξένων ενημέρωσης από τις αρχές Μαρτίου.

18:51: Ο χάρτης των στρατιωτικών επιχειρήσεων ανά την ουκρανική επικράτεια κατά την 82η ημέρα της ρωσικής εισβολής

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1526205822455382016

18:35: ΔΝΤ: Ο πρόεδρος Ζελένσκι συζήτησε με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Γκεοργκίεβα για την ανάγκη οικονομικής υποστήριξης

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως συζήτησε με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για την ανάγκη οικονομικής υποστήριξης της ουκρανικής οικονομίας.

«Το ΔΝΤ είναι ένας σημαντικός εταίρος μας. Προσβλέπουμε σε περαιτέρω εποικοδομητική συνεργασία για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας της Ουκρανίας», τόνισε ο Ζελένσκι με ανάρτηση στο twitter.

18:10: Οι σκανδιναβικές χώρες δίνουν «εγγυήσεις ασφαλείας» στη Σουηδία και τη Φινλανδία μέχρι να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ

Η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία, με κοινή ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι είναι έτοιμες να στηρίξουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία, τις δύο χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, στην περίπτωση που δεχτούν επίθεση.

«Μαζί με τη Δανία και την Ισλανδία, η Νορβηγία είναι έτοιμη να βοηθήσει τους σκανδιναβούς γείτονές της με όλα τα αναγκαία μέσα, εάν δεχτούν επίθεση στο έδαφός τους προτού να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν λέγοντας ότι αν οι δύο χώρες δεχτούν επίθεση «θα βοηθήσουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία με όλα τα αναγκαία μέσα». «Ξεκινούμε αμέσως προετοιμασίες για να υλοποιήσουμε αυτές τις εγγυήσεις ασφαλείας», πρόσθεσε.

Μόνο τα μέλη του ΝΑΤΟ και όχι οι υποψήφιες χώρες μπορούν να επωφεληθούν από την «ομπρέλα προστασίας» του Συμφώνου, γεγονός που ώθησε τη Στοκχόλμη και το Ελνσίνκι να ζητήσουν εγγυήσεις ασφαλείας από πολλές χώρες. Η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία είναι και οι τρεις μέλη του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην απόφαση της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε χαιρετίσει και μια παρόμοια ανακοίνωση που έκανε στις 12 Μαΐου η Φινλανδία για το ίδιο θέμα.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» την υποψηφιότητα της Σουηδίας και της Φινλανδίας ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η εξέλιξη αυτή «ούτε θα ενισχύσει, ούτε θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ήπειρό μας».

Με την ένταξη της Σουηδίας, η Βαλτική Θάλασσα θα μετατραπεί σε «Νατοϊκή Θάλασσα» - εκτός από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας στον θύλακα του Καλίνινγκραντ και στην Αγία Πετρούπολη.

17:49: Οβίδα έπληξε εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονταν ποσότητες νιτρικού αμμωνίου στο Χάρκοβο

Μια αποθήκη στην οποία φυλάσσονταν ποσότητες νιτρικού αμμωνίου χτυπήθηκε από ρωσικό πλήγμα στην περιοχή του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

«Η έκρηξη στην περιφέρεια του Χαρκόβου δεν συνιστά απειλή για τον πληθυσμό» διαβεβαίωσε στη σελίδα του στο Telegram ο κυβερνήτης της γειτονικής επαρχίας του Ντονέτσκ. Η ανάρτηση συνοδευόταν από μια φωτογραφία που έδειχνε ένα εντυπωσιακό πορτοκαλί νέφος να υψώνεται πάνω από χωράφια.

«Μια ρωσική οβίδα έπληξε μια αποθήκη στην περιοχή του Χαρκόβου όπου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπήρχε νιτρικό αμμώνιο», διευκρίνισε ο κυβερνήτης. «Το νέφος μπορεί να είναι τρομακτικό, όμως δεν υπάρχει λόγος πανικού», πρόσθεσε.

Το νιτρικό αμμώνιο, μια ουσία στην οποία οφείλονταν οι καταστροφικές εκρήξεις που ισοπέδωσαν το λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020, χρησιμοποιείται κυρίως ως αζωτούχο λίπασμα αλλά και για την παρασκευή εκρηκτικών.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι δυνάμεις της απώθησαν τους Ρώσους στρατιώτες στην περιοχή του Χαρκόβου και ανέκτησαν τον έλεγχο ενός τμήματος της μεθορίου με τη Ρωσία.

17:38: ΝΥΤ: Κατά τη διάρκεια της μάχης για τη γέφυρα στο Σέβερσκι Ντιονέτς οι Ρώσοι υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία

Κατά την προσπάθειά του να διασχίσει τον ποταμό Σέβερσκι Ντονέτς στην περιοχή του Λουγκάνσκ ο ρωσικός στρατός έχασε περισσότερους από 400 στρατιώτες, γράφουν οι The New York Times επικαλούμενοι στοιχεία του Institute for the Study of War (ISW).

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η μάχη αυτή υπήρξε μια από τις πιο αιματηρές μάχες καθ’ όλη την διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Στις 11 Μαΐου το ουκρανικό πυροβολικό κατέστρεψε τις ρωσικές πλωτές γέφυρες όπως και τα ρωσικά στρατεύματα με τον εξοπλισμό τους που είχαν συγκεντρωθεί πυκνά γύρω από αυτές, με αποτέλεσμα όπως μεταδίδεται να σκοτωθούν 485 άνθρωποι και να καταστραφούν περισσότερα από 80 άρματα μάχης» μεταδίδει το ISW.

Συνολικά στην περιοχή είχαν σταλεί 550 Ρώσοι στρατιωτικοί για να περάσουν τον ποταμό μα στόχο να περικυκλώσουν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας κοντά στο Ρουμπέζνι από βορειοδυτικά.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, επικαλούμενο δηλώσεις του επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής του Λουγκάνσκ Σεργκέι Γκαϊντάι στο Telegram κάνει λόγο για 1000 Ρώσους στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν στην μάχη αυτή και για περίπου 100 άρματα μάχης και άλλο εξοπλισμό που καταστράφηκαν. «Εκείνη η ντροπιαστική επιχείρηση, την οποία έκαναν στην Μπελογκορόφκα, θα περάσει στην ιστορία του πολέμου αυτού μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ως η ήττα τους στην περιοχή του Λουγκάνσκ. Επειδή οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας κατέστρεψαν σχεδόν 100 μονάδες εξοπλισμού και σκοτώθηκαν δύο ρωσικές ταξιαρχίες, που σημαίνει σχεδόν χίλιοι στρατιώτες», έγραψε ο Γκαϊντάι.

Στις 14 Μαΐου το ρωσικό υπουργείου Άμυνας, ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε πλωτές γέφυρες και μονάδα του ουκρανικού στρατού «που προσπάθησε να διασχίσει τον ποταμό Σέβερσκι Ντονέτς».

17:24: Εκεχειρία στο Azovstal ώστε να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι μια εκεχειρία συμφωνήθηκε στην πολιορκημένη χαλυβουργία Azovstal, τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στην πόλη της Μαριούπολης, προκειμένου να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες και να μεταφερθούν σε ιατρικά κέντρα.

"Ένα καθεστώς σιγής (των όπλων) είναι σε ισχύ επί του παρόντος και ένας ανθρωπιστικός διάδρομος άνοιξε για τον σκοπό αυτό, μέσω του οποίου τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες μεταφέρονται προς τα νοσοκομεία στο Νοβοαζόφσκ", έδαφος που ελέγχεται από τις ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την απομάκρυνση των τραυματισμένων στρατιωτών από το Αζοφστάλ.

17:01: Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ πιέζουν την Ουγγαρία να δεχθεί το σχέδιο επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προσπάθησαν να πιέσουν δημόσια την Ουγγαρία σήμερα να άρει το βέτο της στο προτεινόμενο εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, με τη Λιθουανία να δηλώνει ότι το μπλοκ «κρατείται σε ομηρεία από ένα κράτος μέλος».

Η απαγόρευση των εισαγωγών αργού που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Μαΐου θα μπορούσε να είναι η πιο σκληρή κύρωσή της ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και θα περιλαμβάνει εξαιρέσεις για τα κράτη της ΕΕ που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό πετρέλαιο.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικής ενέργειας, δήλωσε ότι επιθυμεί μια συμφωνία για την έγκριση του εμπάργκο πετρελαίου, το οποίο πρότεινε να διαρκέσει για χρόνια.

«Είμαι βέβαιη ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατά την άφιξή της στη συνάντηση με τους ομολόγους της. «Πρέπει να την προετοιμάσουμε εξαιρετικά καλά γιατί πρέπει να είναι βιώσιμη».

Ωστόσο, η Ουγγαρία, ο στενότερος σύμμαχος της Μόσχας στην ΕΕ, έχει δηλώσει ότι επιζητεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την Ένωση για να μετριάσει το κόστος της απώλειας του ρωσικού αργού. Η ΕΕ χρειάζεται και τα 27 κράτη να συμφωνήσουν στο εμπάργκο για να προχωρήσουν οι κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Όλη η Ένωση κρατείται όμηρος από ένα κράτος μέλος (...) πρέπει να συμφωνήσουμε, δεν μπορούμε να παραμένουμε όμηροι», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Λίγοι υπουργοί κατονόμασαν την Ουγγαρία σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους, αλλά η Ρουμανία είπε ότι εναπόκειται στην Ένωση να μεταπείσει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έθεσε σήμερα την προοπτική μιας «εποχής ύφεσης» στην Ευρώπη, καθώς η ήπειρος αντιμετωπίζει το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και τον αυξανόμενο πληθωρισμό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ορμπάν τόνισε πως η Βουδαπέστη δεν θα μπλοκάρει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, εφόσον δεν αποτελούν κίνδυνο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας.

Νωρίτερα σήμερα ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε πως η Βουδαπέστη δεν έχει λάβει καμία σοβαρή πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, έπειτα από μια επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν στην Βουδαπέστη νωρίτερα αυτό τον μήνα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προκαλέσει πρόβλημα με μια πρόταση, επομένως είναι μια δίκαιη προσδοκία από την Ουγγαρία... ότι η ΕΕ θα πρέπει να προσφέρει μια λύση: να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις και να αντισταθμίσει τις (προκύπτουσες) αυξήσεις τιμών που καθιστούν αναγκαίο έναν συνολικό εκσυγχρονισμό της ενεργειακής δομής της Ουγγαρίας σε ύψος 15-18 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο Σιγιάρτο με ανάρτησή του στο facebook.

Πρόσθεσε ότι μια άλλη λύση θα ήταν να εξαιρεθούν οι αποστολές πετρελαίου μέσω αγωγού από το προγραμματισμένο εμπάργκο.

Ένα εμπάργκο πετρελαίου, που έχει ήδη επιβληθεί από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και το οποίο θα ακολουθούσε πέντε γύρους προηγούμενων κυρώσεων της ΕΕ, θεωρείται ευρέως ως ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση του ρωσικού εισοδήματος που χρηματοδοτεί τον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πριν από τη συνάντηση με τους υπουργούς ότι θα κάνει ό,τι καλύτερο γίνεται για να αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με τις πετρελαϊκές κυρώσεις.

Ορισμένοι διπλωμάτες επισημαίνουν τώρα τη σύνοδο κορυφής στις 30-31 Μαΐου ως τη στιγμή που θα επιτευχθεί μια συμφωνία για μια σταδιακή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, πιθανόν σε διάστημα έξι μηνών, με μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι υπήρχαν και άλλα στοιχεία του πακέτου κυρώσεων που πρότεινε η Επιτροπή, τα οποία ορισμένα κράτη μέλη δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι δεν είναι έτοιμα να υποστηρίξουν.

Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονταν η Τσεχία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Κύπρος, με την τελευταία να εκφράζει ανησυχία για πρόταση απαγόρευσης της πώλησης ακινήτων σε Ρώσους.

16:41: Ο Σουηδός υπουργός Άμυνας συναντάται με τον Αμερικανό ομόλογό του

Ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Πίτερ Χούλτκβιστ θα ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της σουηδικής κυβέρνησης, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη μετά από πρόσκληση του Πενταγώνου.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην «επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη, τη διμερή συνεργασία και την επικείμενη αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Θα συζητηθούν επίσης οι αμυντικές πολιτικές της Κίνας και οι συνέπειες για τις ΗΠΑ και τη Σουηδία, προσθέτει.

Ο Χούλτκβιστ θα συναντηθεί επίσης με μεγάλο αριθμό μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

16:21: Επίσημο αίτημα από τη Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Άντερσον δήλωσε ότι η κυβέρνηση της αποφάσισε επισήμως να προχωρήσει σε αίτημα προς το ΝΑΤΟ ώστε να γίνει η χώρα πλήρες μέλος της συμμαχίας.

Η ίδια τόνισε ότι η διαδικασία για την ένταξη της χώρας ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ δεν θα διαρκέσει πάνω από ένα χρόνο.

AP Photo/Martin Meissner, File

16:00: Οι ρωσικές απώλειες από την αρχή της εισβολής σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό

https://twitter.com/KyivIndependent/status/1526117473237467139

15:20: Η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στην Φινλανδία και την Σουηδία θα απαιτήσουν αντίδραση από την Μόσχα δηλώνει ο πρόεδρος Πούτιv

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί «απειλή» από μόνη της, αλλά η Μόσχα θα αντιδράσει σε μια επέκταση στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών, καθώς οι δύο σκανδιναβικές χώρες πλησιάζουν στην ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Μια τέτοια «διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί άμεση απειλή (...) αλλά η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών θα οδηγήσει φυσικά σε απάντηση», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).

14:51:  Ο πρόεδρος Ζελένσκι αντικαθιστά τον επικεφαλής των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντικατέστησε τον επικεφαλής των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία χωρίς να εξηγήσει τον λόγο.

Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ο Ζελένσκι διόρισε τον υποστράτηγο Ίχορ Ταντσιούρα προκειμένου να διαδεχθεί τον Γιούριι Χαλούσκιν ως διοικητής των δυνάμεων που βοηθούν τον ουκρανικό στρατό να υπερασπιστεί τη χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο ανέφερε πως ο Ταντσιούρα είναι πεπειραμένος αξιωματικός που ήταν προηγουμένως αρχηγός του επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Ανέφερε πως οι Δυνάμεις Εδαφικής Άμυνας μεγεθύνθηκαν γρήγορα μετά τη σύστασή τους λίγο πριν από την εισβολή και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

13:39: «Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν δικαίωμα να μπουν στην Ατλαντική συμμαχία, η Τουρκία, σε γενικές γραμμές, συμφωνεί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντι Μάιο

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Corriere della Sera, τόνισε ότι «η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν δικαίωμα να μπουν στο ΝΑΤΟ» και ότι «πιστεύει πως η όλη διαδικασία θα επιταχυνθεί τις ερχόμενες εβδομάδες».

Παράλληλα, μιλώντας στην Rai, o αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει ζητήσει ορισμένες εγγυήσεις και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, αλλά «σε γενικές γραμμές συμφωνεί με την ένταξη των δυο συγκεκριμένων χωρών στην Ατλαντική Συμμαχία». «Η συναίνεση των μελών του ΝΑΤΟ είναι ευρύτατη. Και η Τουρκία συμφωνεί με την αρχή των ανοικτών θυρών, παρά το ότι προσπαθεί να διαπραγματευθεί κάποια διμερή θέματα με την Σουηδία και την Φινλανδία», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

Αναφερόμενος, τέλος, στην προσπάθεια επίτευξης ειρηνευτικής λύσης για την Ουκρανία, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται μια διπλωματική αντεπίθεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, με την βοήθεια διεθνών οργανισμών και χωρών που μπορούν να ασκήσουν μια σχετική επιρροή, ώστε να προσέλθει ο Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

11:37: Η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει μια διπλωματική ισορροπία προκειμένου να διευκολύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, δήλωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν    

Η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει μια λεπτή διπλωματική ισορροπία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε να παραμείνει σε θέση να βοηθήσει έναν ενδεχόμενο τερματισμό του πολέμου με διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του.

Ο Ιμπραΐμ Καλίν, που είναι και βασικός σύμβουλος του Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι, αν και η Άγκυρα έχει επικρίνει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις ενέργειές της στο πεδίο της μάχης, δεν θα βοηθούσε να υιοθετήσει μια πιο τιμωρητική στάση απέναντι στη Μόσχα.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και γείτονας τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο και έχει αντιταχθεί στην επιβολή κυρώσεων από τη Δύση εναντίον της Ρωσίας.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου χιλιάδες Ρώσοι έχουν καταφύγει στην Τουρκία, ανάμεσά τους και κάποιοι ολιγάρχες με τα γιοτ τους.

Ωστόσο έχει επίσης προσφέρει στο Κίεβο μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έχει εμποδίσει κάποια ρωσικά πλοία να διέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα. Παράλληλα η Τουρκία έχει φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας και μεταξύ των ομάδων τους.

«Ήμασταν αντίθετοι σε αυτό τον πόλεμο από την αρχή», αλλά παράλληλα διατηρήσαμε επαφή με τη Μόσχα, σχολίασε ο Καλίν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Χρειάζονται κάποιον --έναν εταίρο που εμπιστεύονται, έναν διαπραγματευτή, έναν συντονιστή, έναν παράγοντα διευκόλυνσης--, κάποιον σε θέση να μιλά με τη ρωσική πλευρά όπως και με την ουκρανική», επισήμανε ο ίδιος στο Reuters.

«Καταφέραμε να διατηρήσουμε αυτή τη θέση από την αρχή του πολέμου και πιστεύω ότι είναι προς το κοινό συμφέρον όλοι να διατηρήσουν μια ισορροπημένη θέση», σημείωσε ο Καλί

11:29: Τα ουκρανικά στρατεύματα που υπερασπίζονται το Χάρκοβο έφθασαν στα σύνορα με τη Ρωσία

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα στρατεύματα που υπερασπίζονται την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, έχουν απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις και έχουν προελάσει μέχρι τα σύνορα με τη Ρωσία.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει μέσω ανεξάρτητης πηγής την πληροφορία και δεν είναι σαφές πόσοι στρατιώτες έχουν φθάσει στα ρωσικά σύνορα και σε ποιο σημείο.

Αν επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία, θα σημαίνει ότι η ουκρανική αντεπίθεση έχει όλο και μεγαλύτερη επιτυχία στην απώθηση των ρωσικών δυνάμεων στα βορειοανατολικά της χώρας μετά την πληροφορία που έχει προέλθει από δυτικές στρατιωτικές υπηρεσίες ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην περιφέρεια του Ντονμπάς είναι στάσιμη.

Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι το 227ο τάγμα της 127ης ταξιαρχίας των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει φθάσει στα σύνορα με τη Ρωσία σχολιάζοντας: "Μαζί στη νίκη!".

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Χαρκόβου Ολεχ Σινεγκούποφ έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram ότι οι στρατιώτες του 227ου τάγματος επανατοποθέτησαν μια πινακίδα στα σύνορα με τη Ρωσία.

"Ευχαριστούμε όλους όσοι, με κίνδυνο για τη ζωή τους, απελευθερώνουν την Ουκρανία από τους ρώσους εισβολείς", είπε ο ίδιος.

Η Ουκρανία έχει σημειώσει μια σειρά από επιτυχίες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου υποχρεώνοντας τους ρώσους διοικητές να σταματήσουν την επέλασή τους στην πρωτεύουσα Κίεβο προτού αποσπάσουν ταχεία πλεονεκτήματα γύρω από το Χάρκοβο.

11:19: Το ευρωπαϊκό μπλοκ θα επιβάλει ένα έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, αλλά χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να συμφωνήσει

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει ένα έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, αλλά το μπλοκ θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να καταλήξει σε συμφωνία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

"Πραγματικά δεν υπάρχει καμία αιτιολογία για να μην φέρουμε σε πέρας το πακέτο", δήλωσε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη συνεδρίαση με τους ομολόγους του της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Αυστρία αναμένει ότι η ΕΕ θα συμφωνήσει για το έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία τις ερχόμενες μέρες, δήλωσε παράλληλα ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ κατά την άφιξή του για να συμμετάσχει στη σύνοδο αυτή στις Βρυξέλλες.

"Είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στο έκτο πακέτο κυρώσεων τις ερχόμενες μέρες", σημείωσε και πρόσθεσε: "Είναι σαφές ότι ακόμη υπάρχει κάποια ανάγκη για συνομιλίες, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε να τις κάνουμε εκεί όπου αρμόζει, στο συμβούλιο, προκειμένου να μην δώσουμε μια εικόνα διαφωνίας δημοσίως. Η Ρωσία μας παρακολουθεί".

11:14: Η Στοκχόλμη θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξή της στην Ατλαντική συμμαχία

Η Σουηδία θα στείλει διπλωμάτες στην Τουρκία σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Άγκυρας στο σχέδιό της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο σουηδός υπουργός Άμυνας Πέτερ Χούλτκβιστ.

«Θα στείλουμε μια ομάδα διπλωματών για να διεξαγάγουν συνομιλίες και να έχουν ένα διάλογο με την Τουρκία, ώστε να δούμε πώς μπορεί αυτό να διευθετηθεί και περί τίνος ακριβώς πρόκειται», δήλωσε ο Χούλτκβιστ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Η Τουρκία λέει πως θέλει από τις σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν κουρδικές μαχητικές οργανώσεις που είναι παρούσες στις επικράτειές τους και να άρουν απαγορεύσεις που επιβάλλουν στις πωλήσεις ορισμένων όπλων προς την Τουρκία.

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί έγκριση και από τα 30 μέλη της συμμαχίας και από τα κοινοβούλιά τους, όμως διπλωμάτες λένε πως ο Ερντογάν θα δεχθεί πιέσεις για να υποχωρήσει, καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενισχύσουν σημαντικά το ΝΑΤΟ στη Βαλτική θάλασσα.

10:42: Λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις χαρακτήρισε η Μόσχα την πρόθεση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι ένα λάθος το οποίο θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία.

Η κίνηση των δύο ιστορικά ουδέτερων χωρών σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες και γίνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η κατάσταση, φυσικά, αλλάζει ριζικά με δεδομένο τα όσα συμβαίνουν», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

«Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις (…) Αυτό είναι το επίπεδο όσων λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις σήμερα», εκτίμησε.

«Για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο το γεγονός ότι η ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν θα ενισχυθεί μετά την απόφαση αυτή», πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ, ενώ τόνισε ότι οι δύο χώρες «δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε».

«Γενικά το επίπεδο της στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί, η προβλεψιμότητα θα μειωθεί. Είναι κρίμα που η κοινή λογική θυσιάζεται στο βωμό κάποιων φανταστικών ιδεών για το τι θα πρέπει να συμβεί σε αυτή την κατάσταση», επεσήμανε.

10:35: Καναδάς: Ο στόχος μας είναι να είμαστε μεταξύ των πρώτων χωρών που θα επικυρώσουν την προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Καναδάς δεν είναι μόνο υπέρ της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά είναι υπέρ της γρήγορης ένταξής τους, σημείωσε από τις Βρυξέλλες η Υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μελανί Ζολί.

«Ο στόχος μας είναι να είμαστε μεταξύ των πρώτων χωρών που θα επικυρώσουν την προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας», προσέθεσε επισημαίνοντας ότι η μεταβατική περίοδος πρέπει να μικρύνει.

«Ο στόχος μας είναι να μιλήσουμε και με άλλες χώρες που μπορεί να έχουν κάποια διμερή ζητήματα . Υπό αυτό το πρίσμα είμαι σε στενή επαφή με τον Τούρκο ομόλογό μου», ανέφερε η Μελανί Ζολί τονίζοντας ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή.

10:18: ΕΕ- εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Μία χώρα κρατά το μπλοκ "όμηρο", κατήγγειλε η Λιθουανία      

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις κατήγγειλε σήμερα ότι τα σχέδια της ΕΕ να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου εμποδίζονται από μία χώρα μέλος.

"Όλη η Ένωση κρατείται όμηρος από ένα κράτος μέλος (...) πρέπει να συμφωνήσουμε, δεν μπορούμε να παραμένουμε όμηροι", τόνισε ο Λαντσμπέργκις προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα που αντιτίθεται στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες.

08:58: Έντονη δραστηριότητα της Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα

Έντονη κινητοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία διαπιστώνει το Υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας. Σύμφωνα με τους Βρετανούς αυτή η δραστηριότητα δεν επιτρέπει στα ουκρανικά στρατεύματα να απεμπλακούν από την περιοχή προκειμένου να συνδράμουν στα μέτωπα του Ντονμπάς. Ωστόσο, όπως διαπιστώνεται η Λευκορωσία δεν έχει εμπλακεί άμεσα στη σύγκρουση μέσω δικών της στρατιωτικών δυνάμεων.

08:52: Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία θα αυξήσει την ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής

Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει την ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής, εκτίμησε η υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Έβα- Μαρία Λίιμετς.

«Όταν βλέπουμε ότι στη γειτονιά μας και άλλες δημοκρατικές χώρες ανήκουν στο ΝΑΤΟ, αυτό θα σημάνει ότι θα μπορούμε να κάνουμε ευρύτερα κοινά γυμνάσια και επιπλέον (…) (θα έχουμε) μεγαλύτερη αμυντική συνεργασία», επεσήμανε η Λίιμετς μιλώντας στο Βερολίνο όπου το Σάββατο συναντήθηκε με τους ομολόγους της των χωρών του ΝΑΤΟ.

Η Εσθονή υπουργός δήλωσε ότι ελπίζει η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία να ξεπεράσουν τις διαφορές τους ώστε οι σκανδιναβικές χώρες να ενταχθούν στη Βορειοανατολική Συμμαχία, ενώ πρόσθεσε ότι η ατμόσφαιρα στη σύνοδο του Βερολίνου ήταν πολύ υποστηρικτική.

«Είδαμε κάποιες διαφωνίες, αλλά και την επιθυμία των χωρών αυτών να τις ξεπεράσουν», υπογράμμισε η Λίιμετς.

Η Εσθονία εκτιμά το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ αυξάνει την παρουσία του στην περιοχή της Βαλτικής, αλλά θα ήθελε οι χώρες μέλη να περάσουν και στην ενίσχυση της άμυνας τους.

«Αυτό θα σήμαινε να υπάρχει πιο ισχυρή παρουσία χερσαίων δυνάμεων, αλλά και (πιο ισχυρή) αεροπορική και ναυτική άμυνα», πρόσθεσε η υπουργός.

08:22: Ο αριθμός προσφύγων Ουκρανίας που πέρασαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (14/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 258 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 49 ανήλικοι.

Από τον Προμαχώνα: 76

Από Ευζώνους: 22

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 97

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 56 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 4 και στα λοιπά αεροδρόμια 3.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 27.541 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.234 ανήλικοι.

02:00: Οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας πρέπει να σταματήσουν προτού αρχίσει διάλογος, τονίζει η Αναλένα Μπέρμποκ        

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε χθες Κυριακή ότι για να αρχίσει διάλογος με τη Μόσχα, η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει την Ουκρανία.

«Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή όχι μόνο να συνομιλήσουμε, αλλά επιτέλους να σταματήσουμε τους σκοτωμούς», είπε η κυρία Μπέρμποκ έπειτα από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του NATO στο Βερολίνο χθες Κυριακή. «Όμως για να γίνει αυτό, οι βομβαρδισμοί πρέπει να σταματήσουν», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επέκρινε εξάλλου τη Ρωσία διότι ανακάλεσε μονομερώς της Ιδρυτικής Πράξης Αμοιβαίων Σχέσεων, Συνεργασίας και Ασφάλειας Μεταξύ του NATO και της Ρωσικής Ομοσπονδίας (1997), υπογραμμίζοντας πως αυτή ακριβώς η συμπεριφορά είναι ο λόγος που η Ατλαντική Συμμαχία ενισχύει την ανατολική της πτέρυγα.

Στο κείμενο, το NATO δεσμευόταν να μην αναπτύξει «μεγάλες μάχιμες δυνάμεις» στην ανατολική του πτέρυγα, κάτι όμως συνδεδεμένο καθαρά με τη διατήρηση σταθερού περιβάλλοντος ασφαλείας.

01:34: Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να κρατούν το 10% της Λουγκάνσκ

Παρά τις σφοδρές επιθέσεις της Ρωσίας, ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να ελέγχει περίπου το ένα δέκατο της περιφέρειας Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής των τοπικών αρχών.

Ο περιφερειάρχης Σερχίι Χαϊντάι είπε χθες Κυριακή ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει να καταλάβουν τα περίχωρα των πόλεων Ρουμπίζνε, Σεβεροντονιέτσκ και Λισιτσάνσκ.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η Μόσχα υποστήριξε πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν προελάσει στα διοικητικά όρια της Λουγκάνσκ, με τη βοήθεια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Ο κ. Γκαϊντάι απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό κάνοντας λόγο για αποκυήματα «φαντασίας».

Στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, επίσης στην ανατολική Ουκρανία, τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν σε ρωσικές επιθέσεις χθες, ανέφεραν οι αρχές.

Αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, οι εχθροπραξίες επικεντρώνονται στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές διεκδικούν όλα τα εδάφη των αυτοανακηρυγμένων λαϊκών δημοκρατιών του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ, που αναγνωρίστηκαν από τη Μόσχα ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες λίγα 24ωρα πριν από την εισβολή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News