Ουκρανία: Tο Κίεβο «μπορεί να κερδίσει» τον πόλεμο

Κόσμος
Ουκρανία: Tο Κίεβο «μπορεί να κερδίσει» τον πόλεμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 81η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Η επίθεση της Ρωσίας στην περιοχή του Ντονμπάς στην Ουκρανία "έχει χάσει την ορμή της και έχει μείνει σημαντικά πίσω από το πρόγραμμα", ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι η κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς παραμένει πολύ δύσκολη και πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν ακόμη να δείξουν κάποιο είδος νίκης.

«Στην 80ή ημέρα της ολομέτωπης εισβολής φαίνεται παρανοϊκό, αλλά δεν σταματούν τις προσπάθειες», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

19:40: Σουηδία: Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ενέκρινε την υποψηφιότητα της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

19:13: Μαγκνταλένα Αντερσον: «Η Σουηδία χρειάζεται τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ»

Οι ανάγκες ασφαλείας της Σουηδίας υπηρετούνται με το καλύτερο τρόπο από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε κατά την διάκρεια συνέντευξης Τύπου η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον, αφού το κόμμα της, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα άλλαξε την πολιτική του γραμμή εγκαταλείποντας την πάγια άρνησή του για ένταξη στην Συμμαχία, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και του σουηδικού λαού είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η σουηδή πρωθυπουργός.

«Πιστεύουμε ότι η Σουηδία χρειάζεται τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

18:50: Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτύξει νέα αμερικανικά χόβιτσερ στη γραμμή του μετώπου

18:34: NEXTA: Βίντεο από τα χαρακώματα του πολέμου στην Ουκρανία

https://twitter.com/nexta_tv/status/1525797060393435137

18:18: Τσαβούσογλου: Για την Άγκυρα, η Φινλανδία έχει συμβιβαστική στάση, αλλά η Σουηδία είναι «προκλητική»

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου φάνηκε σήμερα διαλλακτικός έναντι της Φινλανδίας, όμως κατηγόρησε τη Σουηδία για «προκλητικές» δηλώσεις κατά τις συνομιλίες στο Βερολίνο για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

«Οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας δεν είναι δυστυχώς εποικοδομητικές. Συνεχίζει να κάνει προκλητικές δηλώσεις», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους στο Βερολίνο, στο περιθώριο της άτυπης συόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ατολαντικής συμμαχίας.

Ο τούρκος υπουργός υιοθέτησε αντίθετα έναν πιο διαλλακτικό τόνο έναντι της Φινλανδίας, για την οποία δήλωσε πως δείχνει «μεγάλο σεβασμό» για τις «ανησυχίες» της Άγκυρας.

«Όμως δεν βλέπουμε το ίδιο και από τη Σουηδία», επέμεινε.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την Παρασκευή την αντίθεσή του στην ένταξη αυτών των δύο χωρών, κατηγορώντας τις ότι χρησιμεύουν ως «πανδοχείο για τους τρομοκράτες του PKK», του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, αλλά και από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

«Υποστηρίζουμε ανέκαθεν την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ. (...) Όμως το γεγονός ότι αυτές οι δύο χώρες είναι σε επαφή με τα μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, το ότι η Σουηδία τους στέλνει όπλα και το ότι επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές αμυντικού υλικού προς την Τουρκία, αντιβαίνουν στο πνεύμα της συμμαχίας», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

Κατά τη συνάντησή του με τους δύο υπουργούς, αυτοί οι τελευταίοι του έκαναν προτάσεις με στόχο να «απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε πως περιμένει να δει «τις εγγυήσεις» που θα προταθούν από τις δύο χώρες.

«Πρέπει οπωσδήποτε να μπει ένα τέλος στην υποστήριξη των τρομοκρατικών οργανώσεων και να αρθούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές προς την Τουρκία. Δεν το λέω για να κάνω παζάρι, αλλά επειδή αυτό σημαίνει να είναι κανείς σύμμαχος», επέμεινε.

17:53: Μπλίνκεν: Θα επιτευχθεί συναίνεση για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία

17:24: Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία

Την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον υποβάλουν σχετικό αίτημα, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η 'Αγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών, δήλωσε ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο και πρόσθεσε: «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες (…) Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής».

17:03: Στόλτενμπεργκ: Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν προχωρεί όπως είχε σχεδιάσει η Μόσχα και το Κίεβο «μπορεί να κερδίσει» τον πόλεμο

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτυγχάνει και οι ρωσικές επιχειρήσεις στην περιφέρεια του Ντονμπάς βρίσκονται σε τέλμα, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η Ουκρανία «μπορεί να κερδίσει» τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πηγαίνει όπως είχε σχεδιάσει η Μόσχα. Απέτυχαν να πάρουν το Κίεβο», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους μέσω βιντοσύνδεσης. «Αποσύρονται από το Χάρκοβο και η μεγάλη επίθεσή τους στο Ντονμπάς βρίσκεται σε τέλμα», πρόσθεσε.

«Η Ρωσία δεν επιτυγχάνει τους στρατηγικούς στόχους της», υπογράμμισε ο επικεφαλής της συμμαχίας και διαβεβαίωσε πως το Κίεβο «μπορεί να κερδίσει» αυτό τον πόλεμο.

AP Photo/Olivier Matthys

16:40: Βουλγαρία: Οι μισοί από τους 63.000 ουκρανούς πρόσφυγες, που φιλοξενούνται σε παραθαλάσσια ξενοδοχεία, αναμένεται να φύγουν από τη Βουλγαρία

Οι ουκρανοί πρόσφυγες, που φιλοξενούνται σε παραθαλάσσια ξενοδοχεία, πρόκειται να μετεγκατασταθούν μέχρι το τέλος του μήνα, δήλωσε σήμερα στη Βουλγαρική Ραδιοφωνία (BNR) η διευθύντρια της Κρατικής Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες Μαριάνα Τόσεβα, η οποία διευκρίνισε πως αυτή τη στιγμή 63.000 Ουκρανοί διαμένουν σε παραθαλάσσια ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με την Τόσεβα, περισσότεροι από τους μισούς απ' αυτούς τους 63.000 Ουκρανούς δεν αναμένεται να παραμείνουν στη Βουλγαρία.

Η Τόσεβα δήλωσε πως περισσότερες από 33.000 θέσεις έχουν επιβεβαιωθεί σε δημοτικές εγκαταστάσεις για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες που μετεγκαθίστανται από παραθαλάσσια ξενοδοχεία. Στις δημοτικές εγκαταστάσεις, που θα στεγάσουν ουκρανούς πρόσφυγες, θα καταβληθεί το ποσό των 15 λέβα την ημέρα ανά πρόσφυγα.

Η Τόσεβα δήλωσε πως το πρόγραμμα της στέγασης ουκρανών προσφύγων σε βουλγαρικά ξενοδοχεία, τα οποία λαμβάνουν κρατική αρωγή γι' αυτή την υπηρεσία τους, είχε συμφωνηθεί να τερματιστεί στις 31 Μαΐου. Η ίδια δήλωσε πως το μέτρο είχε ανακοινωθεί ως προσωρινό και πως από την 1η Ιουνίου «αρχίζει η φάση της ολοκλήρωσης, καθώς οι άνθρωποι αυτοί είχαν το χρόνο για να προσανατολιστούν, να πουν αν είναι πρόθυμοι να βρουν απασχόληση και πού».

Η Τόσεβα δήλωσε πως οι ανησυχίες των Ουκρανών που πρέπει να μετεγκατασταθούν είναι κατανοητές. Υπογράμμισε πως κάνενας τους δεν θα μείνει στο δρόμο. Η Τόσεβα τόνισε πως οι Ουκρανοί στη Βουλγαρία ψάχνουν δραστήρια για δουλειά και επικαλέσθηκε στοιχεία που δείχνουν ότι 70% θέλουν να αρχίσουν να εργάζονται αμέσως, ενώ 17% θέλουν να εργαστούν αργότερα, έπειτα από έναν ως έξι μήνες. Πάνω από το 60% των Ουκρανών, που έφθασαν στη Βουλγαρία μετά την έναρξη του πολέμου, έχουν διπλώματα ανώτερης εκπαίδευσης και 30% διπλώματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με την Τόσεβα, 2.441 Ουκρανοί εισήλθαν χθες, Σάββατο, στη Βουλγαρία, αλλά 2.792 έφυγαν από τη χώρα. Επισήμανε ότι πρόκειται για μια τάση που παρατηρείται εδώ και μία εβδομάδα και στο πλαίσιό της ο αριθμός των Ουκρανών που αναχωρούν από τη Βουλγαρία είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των αφίξεων.

Στις 12 Μαΐου, συνολικά είχαν φθάσει στη Βουλγαρία 252.826 άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Περισσότεροι από 103.000 απ' αυτούς έχουν προσωρινό προστατευόμενο καθεστώς.

16:12: Η ρωσικές απώλειες από την αρχή της εισβολής σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό

15:56:  Η Άγκυρα εκθέτει αιτήματα καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία ζητούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε σήμερα πως η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στις χώρες τους, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία, εφόσον επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, δήλωσε πως η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως διατυπώνει τη γνώμη της, ιδιαίτερα σχετικά με την υποστήριξη της Σουηδίας προς την κουρδική μαχητική οργάνωση PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν). Η Άγκυρα θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση.

Η Φινλανδία επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και η Σουηδία αναμένεται ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμά της, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Ρόιτερς, οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο, καθώς οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη έγκριση και από τα 30 κράτη μέλη.

15:00: Ο χάρτης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία κατά την 81η ημέρα της ρωσικής εισβολής

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1525767592316747776

14:35: NATO: «Ναι» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας με «μόνη παραφωνία» την Τουρκία

Κατά το χθεσινό άτυπο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ της άμεσης ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σύμφωνα με πληροφορίες.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, υπήρξε «ανταγωνισμός» ποια χώρα θα επικυρώσει πιο γρήγορα τα σχετικά πρωτόκολλα προσχώρησης, υπονοώντας ότι το θετικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι προκαθορισμένο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μόνη παραφωνία η Τουρκία, η οποία αναφέρθηκε σε φερόμενες σχέσεις των δύο χωρών με «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Σημειώνουν πως οι εν λόγω κατηγορίες απορρίφθηκαν από ενδιαφερόμενες χώρες, ενώ ορισμένοι σύμμαχοι επισήμαναν ότι ενώπιον μιας ιστορικής στιγμής όπου απαιτείται ενότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, δεν θα πρέπει να εμφανίζονται αποκλείσεις.

Η ελληνική θέση, όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, είναι ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα ενισχύσει το μέτωπο των αρχών της Δημοκρατίας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αρχές και αξίες, οι οποίες οφείλει να πρεσβεύει το ΝΑΤΟ.

14:12: Δένδιας: Οι ΗΠΑ επισφραγίζουν τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας 

Πολύ σημαντική χαρακτηρίζει την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ σε μια ιδιαίτερα σοβαρή συγκυρία, λόγω των δραματικών εξελίξεων στην περιοχή μας, καθώς και του ρόλου που η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, αλλά και λόγω της συνεισφοράς της στην προώθηση των κοινών αρχών και αξιών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής λίγο πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και την ομιλία του στο Κογκρέσο. Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας επισημαίνει ότι θεωρείται, δικαίως, ως η πιο αναβαθμισμένη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού τα τελευταία χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την ομιλία του πρωθυπουργού σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, κάνει λόγο για ιστορική στιγμή στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ και σημαίνουσα συμβολική κίνηση από αμερικανικής πλευράς προκειμένου να τονιστεί η συμπόρευση Αθήνας και Ουάσιγκτον στο πεδίο των αξιών και των αντιλήψεων, ενώ σημειώνει ότι είναι ένα προνόμιο που δίδεται για πρώτη φορά σε Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναχώρησε χθες το βράδυ από το Βερολίνο, όπου συμμετείχε στο άτυπο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, για την Ουάσιγκτον, προκειμένου να συμμετάσχει στην αποστολή που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ, γνωστοποιεί πως αναμένεται να έχει χωριστές επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, καθώς και με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου για την κλιματική αλλαγή Τζον Κέρι. Μάλιστα, όπως κάνει γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών, με τον Τζον Κέρι αναμένεται να εξαγγείλουν κοινή πρωτοβουλία για την προστασία των θαλασσών, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και του έμπρακτου και συνεχούς ενδιαφέροντος της ελληνικής κυβέρνησης για το περιβάλλον. Εξάλλου, ο Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο υπουργός Εξωτερικών στην «αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, τόσο στον ενεργειακό τομέα, με την έναρξη κατασκευής πλωτού σταθμού αεριοποίησης φυσικού αερίου, όσο και σχετικά με το λιμάνι της πόλης, μέσω του οποίου μεταφέρονται δυνάμεις προς άλλες Νατοϊκές χώρες», τονίζοντας πως υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Κληθείς να απαντήσει τι σηματοδοτεί η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ μετά την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι κατά την τελευταία τριετία η στρατηγική συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ έχει ενισχυθεί σε πρωτοφανή βαθμό. Στην κατεύθυνση αυτή, επισημαίνει πως η δεύτερη τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ (MDCA) αποτυπώνει σε νομικό πλέον πλαίσιο τη βούληση των δύο χωρών να εμβαθύνουν περαιτέρω τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας και τη μακραίωνη σχέση συνεργασίας τους και σημειώνει πως οι ΗΠΑ επέλεξαν την Ελλάδα για τη συγκεκριμένη αμυντική επένδυση επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτόν τον σημαίνοντα στρατηγικό και σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Τη στιγμή μάλιστα, όπως προσθέτει, που το επίκεντρο της προσοχής τους ήταν ο Ινδο-Ειρηνικός. Στο σημείο αυτό, επαναλαμβάνει ότι η εν λόγω συμφωνία είναι αμιγώς αμυντική δεν στρέφεται κατά οιουδήποτε τρίτου, ενώ ενισχύει περαιτέρω την αμυντική θωράκιση της χώρας μας από εξωτερικές απειλές. Παράλληλα, παρατηρεί ότι το περιεχόμενο της στρατηγικής σχέσης της χώρας μας με τις ΗΠΑ δεν αποτυπώνεται αποκλειστικά στη MDCA, αλλά επίσης στην επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών προς τον πρωθυπουργό που συνοδεύει το εν λόγω πρωτόκολλο τροποποίησης, αλλά και στον αμερικανικό νόμο «US-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act», ο οποίος ψηφίστηκε το 2021 από το Κογκρέσο και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παραχωρήσεις υλικού, δάνεια, χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, συμμετοχή στο πρόγραμμα F35, αντικατάσταση υλικού, συνεργασία στο σχήμα «3+1».

«Πρακτικές που μπορεί να ήταν αποδεκτές στον 19ο αιώνα ή και για μέρος του 20ου, δεν είναι πλέον»

Αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας στέλνει το διαχρονικό και σαφές μήνυμα: «Είμαστε υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας». Παράλληλα, καθιστά σαφές πως παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, η συνεχής επανάληψη απειλής χρήσης βίας, ο αναθεωρητισμός δεν έχουν καμία θέση στις σχέσεις αυτές. «Οι πρακτικές αυτές είναι όχι μόνο απαράδεκτες, είναι καταδικαστέες. Και, βεβαίως, υπονομεύουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη συγκυρία» υπογραμμίζει.

Αναφερόμενος στο «πυκνό δίχτυ πολιτικο-διπλωματικών και αμυντικών συμφωνιών» που έχει συνάψει η κυβέρνηση, ο Νίκος Δένδιας τονίζει πως η Ελλάδα έχει διευρύνει τους ορίζοντες της, βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνών εξελίξεων, έχει ρόλο και λόγο και χτίζει μεθοδικά συνεργασίες και συμμαχίες σε όλες τις γεωγραφικές περιοχής του πλανήτη, πέρα από την Ευρώπη. «Αυτό σηματοδοτεί και η τεράστια αποδοχή που έχει η υποψηφιότητά μας για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Έχουμε ξεπεράσει τις 100 υποστηρίξεις. Επίσης, θέτουμε τα θεμέλια για περαιτέρω ανοίγματα με την υποψηφιότητά μας για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2027-2028 και για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης το 2035» αναφέρει. Σε αυτό το πλαίσιο, δηλώνει πως «αισθανόμαστε περήφανοι και δικαιωμένοι για την εξωτερική μας πολιτική».

Ερωτηθείς πόσο τον ανησυχεί το ενδεχόμενο οι επιπτώσεις του πολέμου στον ενεργειακό τομέα να δοκιμάσουν τελικά τη συνοχή της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών θεωρεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, όπου πρέπει να σταθμίσει, από τη μια μεριά, την ενδυνάμωση της ενότητας και της αποφασιστικότητάς της στην υπεράσπιση των αρχών και αξιών της και, από την άλλη, τη μέριμνα για την εμπέδωση της ενεργειακής ασφάλειας των πολιτών. Ωστόσο, εκφράζει την πεποίθηση ότι όπως με την πανδημία, έτσι και τώρα, η ΕΕ, τα κράτη-μέλη θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα εξευρεθεί τελικά μια λύση που δεν θα αφήνει κανέναν πολίτη απροστάτευτο.

Τέλος, σε ερώτηση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Νίκος Δένδιας αναφέρει πως η πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, στο σύνολο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών όπου διαβιοί η ελληνική κοινότητα, θα πρέπει να διερευνηθούν και ότι αυτό θα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει στους συνομιλητές του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, την οποία θα επισκεφθεί σε λίγες ημέρες. Σκιαγραφώντας τη σημερινή κατάσταση, παρατηρεί πως η Ρωσία βρήκε απέναντί της το σύνολο των δημοκρατικών χωρών, αλλά και των δημοκρατικών κοινωνιών, που δείχνουν να αφυπνίζονται και τονίζει πως το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: «πρακτικές που μπορεί να ήταν αποδεκτές στον 19ο αιώνα ή και για μέρος του 20ου, δεν είναι πλέον. Έννοιες και αρχές όπως ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των κρατών, η ειρηνική επίλυση των διαφορών, η αποφυγή χρήσης βίας ή απειλής χρήσης βίας, επανέρχονται, με δραματικό μάλιστα τρόπο, στον πυρήνα των διεθνών σχέσεων, απονομιμοποιώντας τα όποια αναθεωρητικά αφηγήματα. Με ό,τι αυτό σημαίνει για όλο τον κόσμο, αλλά και για την περιοχή μας».

13:55: Πυραυλική επίθεση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Λβιβ

//--> //-->

13:32: Η Φινλανδία αποφάσισε να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ

13:00: Ο ουκρανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον αμερικανό ομόλογό του Μπλίνκεν, περισσότερα όπλα είναι «καθ' οδόν προς την Ουκρανία»

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε πως συναντήθηκε σήμερα στο Βερολίνο με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και πως «περισσότερα όπλα και άλλη βοήθεια είναι καθ' οδόν προς την Ουκρανία».

Ο Κουλέμπα πρόκειται να ενημερώσει σήμερα τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που συνεδριάζουν στο Βερολίνο, για την κατάσταση επί του πεδίου στην Ουκρανία και για το πώς η συμμαχία μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω τη χώρα, που μάχεται για 12η εβδομάδα εναντίον της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων.

«Συμφωνήσαμε να συνεργασθούμε στενά για να εξασφαλίσουμε ότι οι ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων θα φθάσουν σε καταναλωτές στην Αφρική και την Ασία. Ευγνώμονες στον υπουργό Μπλίνκεν και τις ΗΠΑ για την ηγεσία τους και την αταλάντευτη υποστήριξή τους», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Οι δύο επίσημοι συζήτησαν τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

«Ο υπουργός γνωστοποίησε λεπτομέρειες αναφορικά με την τελευταία παρτίδα της αμερικανικής αρωγής ασφαλείας για την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας», δήλωσε ο Πράις.

12:06:  Γερμανία: Να εγκαταλείψει τον αποκλεισμό της Σουηδίας και της Φινλανδίας από το ΝΑΤΟ, καλεί τον Τούρκο πρόεδρο ο αρμόδιος του FDP για την εξωτερική πολιτική

Ο υπεύθυνος των Φιλελευθέρων (FDP) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Αλεξάντερ Λάμπσντορφ κάλεσε τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει τον αποκλεισμό της Σουηδίας και της Φινλανδίας από το ΝΑΤΟ.

«Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι εξίσου σημαντικές με την Τουρκία, σε ό,τι αφορά την στρατηγική σημασία του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Λάμπσντορφ στην Bild am Sonntag και κάλεσε την 'Αγκυρα να άρει τις επιφυλάξεις της.

Αναφερόμενος στον ισχυρισμό του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι αισθανόταν απειλή από τη Συμμαχία, ο φιλελεύθερος πολιτικός έκανε λόγο για «ψέμα» και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ είναι καθαρά αμυντική συμμαχία, ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία είναι ήδη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Τώρα πρέπει να υπάρξει μια γρήγορη και ομαλή διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και μετά η Ευρώπη θα είναι συνολικά πιο ασφαλής», πρόσθεσε.

11:30: Στρατιωτική υποδομή στην περιοχή της Γιαβορίβ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, καταστράφηκε από πυραυλικά πλήγματα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη της Λβιβ

Στρατιωτική υποδομή στην περιοχή της Γιαβορίβ, στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, καταστράφηκε νωρίς σήμερα το πρωί από τέσσερα πυραυλικά πλήγματα, δήλωσε ο Μαξίμ Κοζίτσκι, ο περιφερειάρχης της Λβιβ, στην οποία βρίσκεται η Γιαβορίβ.

"Ο στόχος καταστράφηκε ολοσχερώς", αναφέρει ο Κοζίτσκι σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Νωρίτερα ο περιφερειάρχης της Λβιβ είχε ανακοινώσει με ανάρτησή του στην ίδια εφαρμογή ότι "τέσσερις πύραυλοι έπληξαν μια από τις στρατιωτικές υποδομές στην περιφέρεια της Λβιβ" και είχε προσθέσει ότι "ο στόχος καταστράφηκε ολοσχερώς" και ότι "σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, δεν υπάρχουν απώλειες. Κανένας δεν ζήτησε ιατρική βοήθεια".

Η περιφερειακή "Δυτική" Αεροπορική Διοίκηση της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας ανέφερε παράλληλα σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι πύραυλοι ερρίφθησαν από την Μαύρη Θάλασσα στην περιφέρεια της Λβιβ σήμερα το πρωί. Δύο από αυτούς καταστράφηκαν προτού πλήξουν στόχους, σημείωσε.

10:00: Βομβαρδίστηκε ρωσικό χωριό που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και τραυματίστηκε ένας άνθρωπος, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη της Μπελγκορόντ

Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε όταν δυνάμεις από την Ουκρανία άνοιξαν πυρ κατά ρωσικού χωριού που βρίσκεται κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο περιφερειάρχης της Μπελγκορόντ στη Ρωσία Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Το Reuters δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία αυτή.

09:10: Η επίθεση της Ρωσίας στο Ντονμπάς "έχει χάσει την ορμή" της, σύμφωνα με τη Βρετανία

Η επίθεση της Ρωσίας στην περιοχή του Ντονμπάς στην Ουκρανία "έχει χάσει την ορμή της και έχει μείνει σημαντικά πίσω από το πρόγραμμα", ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας.

"Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η Ρωσία δεν είναι πιθανόν να επιταχύνει σημαντικά τον ρυθμό προέλασής της τις επόμενες 30 ημέρες", διευκρινίζει ο βρετανικός στρατός σε τακτική ενημέρωσή του μέσω Twitter.

Την Παρασκευή, οι ουκρανικές δυνάμεις απέτρεψαν απόπειρα των ρωσικών δυνάμεων να διασχίσουν ποταμό στο Ντονμπάς, μια ανατολική περιοχή της Ουκρανίας στην οποία περιλαμβάνονται οι περιφέρειες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του πολέμου.

09:05: 27.541 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (14/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 258 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 49 ανήλικοι.

Από τον Προμαχώνα: 76

Από Ευζώνους: 22

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 97

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 56 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 4 και στα λοιπά αεροδρόμια 3.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 27.541 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.234 ανήλικοι.

09:00: Πύραυλος έπληξε στρατιωτική υποδομή στην περιφέρεια της Λβιβ στο δυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη της

Πύραυλος έπληξε στρατιωτική υποδομή στην περιφέρεια της Λβιβ στη δυτική Ουκρανία νωρίς σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της Μαξίμ Κοζίτσκι με ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

"Δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες μέχρι αυτήν την στιγμή", διευκρίνισε ο ίδιος.

"Τώρα γίνεται αποτίμηση του μεγέθους της καταστροφής" που προκλήθηκε, σημείωσε επίσης ο περιφερειάρχης της Λβιβ.

08:00: Τέλος εποχής: Μετά από δεκαετίες ουδετερότητας, Σουηδία και Φινλανδία ένα βήμα πριν από την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Μετά από δεκαετίες ουδετερότητας και μεσολαβήσεων για επιδίωξη ειρήνης σε πολλές κρίσεις στον κόσμο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από 81 μέρες άλλαξε άρδην τη στάση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, φέρνοντας αυτές τις δύο χώρες ένα βήμα πριν από την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία ανάγκασε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να επιλέξουν πλευρά, αφού παρέμεναν εκτός του ΝΑΤΟ από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας το 1949.

Αυτές οι ιστορικές εξελίξεις έχουν μεταφραστεί σε ένα κύμα υποστήριξης προς στις δύο σκανδιναβικές χώρες για την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, καθώς η υποψηφιότητά τους βρίσκεται στα τελικά στάδια έγκρισης στα Κοινοβούλια των δύο χωρών.

Εν μέσω απειλών της Μόσχας ότι σε περίπτωση ένταξης αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία μπορεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους στον ευρωπαϊκό θύλακα του Καλίνινγκραντ, η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, και η Σουηδία προσμένουν να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά και οι δύο ανησυχούν ότι θα είναι ευάλωτες κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των αιτήσεών τους, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και έναν χρόνο.

07:30: Η άτυπη σύνοδος του ΝΑΤΟ και η στάση της Τουρκίας

Στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, που ξεκίνησε χθες Σάββατο και ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, ένα από τα κεντρικά θέμα ήταν η επικείμενη αίτηση ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο δήλωσε χθες Σάββατο ότι η χώρα του προτίθεται να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, εφόσον το Κοινοβούλιο αποφασίσει σχετικά τη Δευτέρα. Σημείωσε ακόμη ότι ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο μίλησε τηλεφωνικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον ενημερώσει για την πρόθεση του Ελσίνκι, ενώ ο ίδιος μίλησε με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου «να χαμηλώσει η ένταση», η οποία προκλήθηκε από τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η τουρκική πλευρά για το ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Η Ελλάδα είναι «έτοιμη να καλοδεχθεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια» και πιστεύει ότι «έχουν πολλά να προσφέρουν», δήλωσε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προσερχόμενος στο δείπνο εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται μεταξύ άλλων η θέση που θα λάβει στη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σχέση με το ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, έπειτα από τις δηλώσεις την Παρασκευή του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δήλωσε ότι η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα «λάθος».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου έσπευσε αργότερα να τονίσει πως η Άγκυρα δεν έχει κλείσει την πόρτα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όμως θέλει διαπραγματεύσεις με αυτές τις δύο σκανδιναβικές χώρες, καθώς και την πάταξη δραστηριοτήτων τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές», ιδιαίτερα στη Στοκχόλμη.

Η ένταξη ενός νέου μέλους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας.

07:00: Σημεία τριβής και αγωνίας

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα ήθελαν να έχουν κάποιες εγγυήσεις ότι τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα τις υπερασπιστούν όσο διεκπεραιώνεται η αίτησή τους και μέχρι να γίνουν πλήρη μέλη.

Η επικύρωση μπορεί να διαρκέσει έναν χρόνο, λένε διπλωμάτες του ΝΑΤΟ, καθώς τα κοινοβούλια και των 30 χωρών του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνουν νέα μέλη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι χώρες θα μπορούσαν να ενταχθούν «γρήγορα» και δήλωσε βέβαιος ότι θα μπορούσαν να βρεθούν ρυθμίσεις για την ενδιάμεση περίοδο.

Ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο αναγνώρισε ότι η υποβολή αίτησης ένταξης από μόνη της δεν θα έφερνε τις δύο χώρες κάτω από την ομπρέλα του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο εγγυάται ότι μια επίθεση σε έναν σύμμαχο είναι επίθεση εναντίον όλων.

«Αλλά την ίδια στιγμή οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν συμφέρον να μη σημειωθούν παραβιάσεις της ασφάλειας κατά τη διάρκεια της περιόδου υποβολής αιτήσεων», δήλωσε ο Χααβίστο. Η Φινλανδία θα μπορούσε, για παράδειγμα, να πραγματοποιήσει ενισχυμένα στρατιωτικά γυμνάσια με μέλη του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

06:30: Αντιδράσεις και απειλές της Ρωσίας

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για «σοβαρές συνέπειες» εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι θα ενισχύσει τις χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της στη Βαλτική Θάλασσα και εγείρει την πιθανότητα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στην περιοχή.

Το Σάββατο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως το τέλος της στρατιωτικής ουδετερότητας της Φινλανδίας θα ήταν ένα «λάθος», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.

Την Τετάρτη, ο φινλανδός πρόεδρος, ερωτηθείς για τους κινδύνους από την ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, είπε: «Η απάντησή μου στον Πούτιν θα ήταν ότι εσείς το προκαλέσατε αυτό και πρέπει να κοιταχτείτε στον καθρέφτη».

Σε μια ακόμη κίνηση ενδεικτικής της στάσης της Μόσχας, οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στη Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας, έπειτα από σχετική ανακοίνωση ρωσικού παρόχου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε πως η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία.

01:00: Ζελένσκι: «Η κατάσταση στο Ντονμπάς παραμένει πολύ δύσκολη»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς παραμένει πολύ δύσκολη και πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν ακόμη να δείξουν κάποιο είδος νίκης.

«Στην 80ή ημέρα της ολομέτωπης εισβολής φαίνεται παρανοϊκό, αλλά δεν σταματούν τις προσπάθειες», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News