ΝΑΤΟ: Κανένα κράτος μέλος δεν θα ασκήσει «βέτο» στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας

Κόσμος
ΝΑΤΟ: Κανένα κράτος μέλος δεν θα ασκήσει «βέτο» στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 80η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εισέρχεται στην «τρίτη φάση» της, η οποία θα χαρακτηρίζεται από παρατεταμένες μάχες, εκτιμούν αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η «πρώτη φάση» της ρωσικής επίθεσης ήταν η απόπειρα κατάληψης της Ουκρανίας «μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Βίκτορ Αντρούσιφ, αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Η «δεύτερη φάση» χαρακτηρίστηκε από τις προσπάθειες να περικυκλωθούν οι ουκρανικές δυνάμεις και να ηττηθούν σε διάφορες πολιορκημένες περιοχές, συμπλήρωσε.

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

23:00: ΝΑΤΟ: Καμία από τις 30 χώρες της Συμμαχίας δεν επιτρέπεται να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, δήλωσε ο υπ. Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν

Πεπεισμένος ότι τελικά και τα 30 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ θα στηρίξουν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και «καμία χώρα δεν θα αναλάβει την ευθύνη να τις εμποδίσει», εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, από την άτυπη συνάντηση των υπουργών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο.

«Εφόσον οι δύο χώρες το θέλουν, τότε καμία από τις 30 χώρες δεν επιτρέπεται να αντιταχθεί (…)Αυτό είναι ένα παιχνίδι που θα φώτιζε με πολύ αρνητικό τρόπο το ΝΑΤΟ και εύχομαι να μη συμβεί», δήλωσε ο κ. 'Ασελμπορν και εμφανίστηκε βέβαιος ότι καμία από τις 30 χώρες, εκτός από την Τουρκία, δεν θέλει να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

«Η Τουρκία είναι μία από τις 30 χώρες του ΝΑΤΟ. Σημαντικός εταίρος, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά εδώ το θέμα είναι η ασφάλεια στην Ευρώπη και κυρίως σε δύο χώρες, η μία εκ των οποίων έχει πολλά χιλιόμετρα κοινών συνόρων με την Ρωσία. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί κανείς πλέον να πιστέψει τον Πούτιν, ο οποίος έλεγε κάποτε και ότι δεν επρόκειτο να επιτεθεί εναντίον των Ουκρανών. Αν η Σουηδία και η Φινλανδία το θέλουν, τότε θα έχουν και τις 30 χώρες στο πλευρό τους», δήλωσε ο λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος την εξέλιξη του ΝΑΤΟ, ο κ. 'Ασελμπορν είπε χαρακτηριστικά ότι «από εγκεφαλικά νεκρό το 2019, έφτασε σε μια αναγέννηση το 2022, χάρη στον Πούτιν». Το ΝΑΤΟ θα μεγαλώσει, είμαι πεπεισμένος, δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Συμμαχία θα παραμείνει αμυντική, όπως φάνηκε και από την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

22:35: ΝΑΤΟ: Θετικοί σε ενδεχόμενη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας οι υπ. Εξωτερικών του Καναδά και της Ολλανδίας

Θετικά βλέπουν την επικείμενη αίτηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ο Καναδάς και η Ολλανδία, σύμφωνα με δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών τους, από το άτυπο υπουργικό συμβούλιο της Συμμαχίας, στο Βερολίνο.

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Τζόλι τόνισε ότι οι δύο χώρες δεν πρέπει απλώς να ενταχθούν στη Συμμαχία, αλλά αυτό να γίνει και πολύ σύντομα. Αναφερόμενη στον ρώσο πρόεδρο, δήλωσε ότι «αν ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν ψάχνει κάποιον να κατηγορήσει, θα πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη, καθώς θερίζει κανείς ό,τι έσπειρε». Ο ρόλος του Καναδά, σημείωσε, είναι αυτός της «γέφυρας» μεταξύ χωρών. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να φέρουμε όλους στο τραπέζι και προφανώς είμαστε ισχυροί σύμμαχοι της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Θα βεβαιωθούμε δε ότι θα συνεργαστούμε με την Τουρκία», πρόσθεσε η κυρία Τζόλι.

Η Ολλανδία θα είναι σίγουρα ανοιχτή σε ενδεχόμενο αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χέκστρα, και τόνισε ότι «είναι μια στιγμή κατά την οποία απαιτείται ενότητα».

«Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και συγκεντρωμένοι», δήλωσε ο κ. Χέκστρα και τόνισε ότι το θέμα είναι μόνο να το αποφασίσουν οι δύο χώρες. «Τις θεωρώ πολύ στενούς εταίρους και συμμάχους, έχουμε πολύ κοντινές αντιλήψεις και από πολλές απόψεις είναι ήδη έτοιμες να ενταχθούν (…) Αυτή είναι η στιγμή που απαιτείται ενότητα και νομίζω ότι θα την πετύχουμε», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για έναν «εντελώς αδικαιολόγητο πόλεμο, ο οποίος συνεχίζεται με τεράστιες θυσίες και τρομερά εγκλήματα» και εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα τελειώσει σύντομα. «Είναι επιτακτικής σημασίας να συνεχίσουμε να βοηθούμε την Ουκρανία, με όπλα, κυρώσεις, ανθρωπιστική βοήθεια και να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει λογοδοσία». Αν η Ουκρανία αποφασίσει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, συνέχισε, η Δύση θα την στηρίξει. «Αυτός που είναι πιο ισχυρός στο πεδίο της μάχης και δεν πιέζεται χρονικά, έχει καλύτερη θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για αυτό και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Ουκρανοί θα είναι όσο το δυνατόν ισχυρότεροι στο πεδίο της μάχης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χέκστρα.

21:55: ΝΑΤΟ: Υπέρ της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας τάσσονται Τσεχία, Νορβηγία και Σλοβακία

Την στήριξή τους στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τσεχίας, της Νορβηγίας και της Σλοβακίας, λίγο πριν από το δείπνο εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στο Βερολίνο.

21:33: Ο Μιτς ΜακΚόνελ στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών της αμερικανικής Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ πραγματοποίησε μαζί με άλλους αμερικανούς γερουσιαστές το Κίεβο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για συνομιλίες.

Ο ουκρανός πρόεδρος χαιρέτισε την ισχυρή υποστήριξη και των δύο μεγάλων αμερικανικών κομμάτων, του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

«Ευχαριστώ για τον ηγετικό σας ρόλο στην προσφορά βοήθειας προς εμάς ώστε να πολεμήσουμε όχι μόνο για την πατρίδα μας, αλλά και για τις δημοκρατικές αξίες και ελευθερίες», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

20:57: NEXTA: Στην περιοχή του Νικολάγιεφ καταρρίφθηκε το διακοσιοστό ρωσικό αεροπλάνο από την αρχή του πολέμου

20:23: Σλοβακία: Αναμένει ότι όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ θα στηρίξουν την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας

Η Σλοβακία είναι πεπεισμένη ότι και τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ θα υποστηρίξουν το σχέδιο της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ιβάν Κόρτσοκ.

«Η Σλοβακία είναι απολύτως έτοιμη να εξετάσει αυτό το αίτημα και να υποστηρίξει την ένταξη των δύο αυτών χωρών», δήλωσε σε δημοσιογράφους, κατά την άφιξή του στο Βερολίνο για μια συνάντηση με τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, υποστήριξε την περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία.

Απαντώντας σε ερώτηση για πόσο καιρό μπορούν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να στηρίζουν την Ουκρανία, δήλωσε: «Μέχρι να κερδίσουν. Η Ρωσία έχασε αυτό τον πόλεμο πολιτικά, πέτυχε το αντίθετο από αυτό που ήθελε».

20:01: Δένδιας: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να καλοδεχτεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα είναι «έτοιμη να καλοδεχθεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια» και πιστεύει ότι «έχουν πολλά να προσφέρουν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προσερχόμενος στο δείπνο εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Προσβλέπω σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον δείπνο. Το κύριο μενού θα είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για όλες τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, η υποδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας», δήλωσε ο κ. Δένδιας και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει διαχρονικά «εξαιρετικές σχέσεις» με τις δύο χώρες, οι οποίες είναι επίσης μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Κατά συνέπεια, η ελληνική πλευρά έχει σαφέστατη τοποθέτηση. Είμαστε έτοιμοι να καλοδεχτούμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια. Πιστεύουμε ότι έχουν πάρα πολλά να προσφέρουν», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

19:33: Συνεχίζεται το ανθρώπινο δράμα στην Ουκρανία

https://twitter.com/AFPphoto/status/1524992849867161600

19:18: Ουκρανία: Σοβαρή έλλειψη καυσίμων - Ψάχνουν βενζίνη επί πέντε μέρες

//--> //-->

19:00: Η Τουρκία έχει προτείνει να αναλάβει την μεταφορά των τραυματισμένων μαχητών από το Azovstal

Η Τουρκία έχει προτείνει να αναλάβει την μεταφορά των τραυματισμένων μαχητών που βρίσκονται οχυρωμένοι στο βιομηχανικό σύμπλεγμα Azovstal στην Μαριούπολη, δήλωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπος και σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Καλίν δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι συζήτησε προσωπικά την πρόταση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο πριν από δύο εβδομάδες και ότι παραμένει στο τραπέζι, αν και η Μόσχα δεν το έχει ακόμη εγκρίνει.

Το τουρκικό σχέδιο προβλέπει ότι οι άνθρωποι που θα απομακρυνθούν από το Azovstal θα μεταφερθούν οδικώς στο λιμάνι του Μπερνιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα, και από εκεί τουρκικό πλοίο θα τους μεταφέρει στην Κωνσταντινούπολη.

«Αν μπορεί να γίνει με αυτόν τον τρόπο, θα είμαστε ευτυχείς να το κάνουμε. Είμαστε έτοιμοι. Στην πραγματικότητα το πλοίο μας είναι έτοιμο να πάει και να φέρει τους τραυματισμένους στρατιώτες και άλλους πολίτες στην Τουρκία», είπε.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι πολύπλοκες συζητήσεις διεξάγονται για την απομάκρυνση τραυματισμένων στρατιωτών από το Azovstal με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ρώσων αιχμαλώτων πολέμου.

Η Μόσχα, που αρχικά δήλωσε ότι οι μαχητές πρέπει να παραδοθούν, δεν έχει κάνει δημόσια λόγο για τις συνομιλίες αυτές.

Ο Καλίν δήλωσε ότι η ρωσική θέση αλλάζει «μέρα με την μέρα».

18:28: Λαβρόφ: Όλοι θα υποφέρουν από τον «ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο» που έχει κηρύξει η Δύση εναντίον στης Ρωσίας

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Δύση κήρυξε έναν «ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Ρωσίας και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο ο πόλεμος αυτός θα διαρκέσει.

Σε ομιλία που εκφώνησε κατά την 80η ημέρα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ υπογράμμισε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση κατά της Μόσχας και αποπειράθηκε να εμφανίσει τη Ρωσία ως τον στόχο και όχι τον δράστη μιας επίθεσης.

«Η συλλογική Δύση έχει κηρύξει ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο εναντίον μας και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό, όμως είναι σαφές ότι οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές απ' όλους, χωρίς εξαίρεση», δήλωσε στην ομιλία του.

«Κάναμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια απ' ευθείας σύγκρουση - όμως τώρα που η πρόκληση έγινε, εμείς φυσικά την αποδεχθήκαμε. Ξέρουμε από κυρώσεις: υπήρχαν πάντα με τη μια ή την άλλη μορφή».

Οι προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, υποστηρίξε ο Λαβρόφ, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των σχέσεων της Ρωσίας με την Κίνα, την Ινδία, την Αλγερία και τις χώρες του Κόλπου.

18:02: The Sun: Ανθρωπιστικό κέντρο στο Χάρκοβο καταστράφηκε μετά από ολονύχτιους βομβαρδισμούς

17:48: Φινλανδία: Το κόμμα της πρωθυπουργού λέει «ναι» στο ΝΑΤΟ

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της φινλανδής πρωθυπουργού Σάνα Μάριν ανακοίνωσε σήμερα πως υποστηρίζει με πολύ μεγάλη πλειοψηφία την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, η υποψηφιότητα για την οποία πρόκειται να επισημοποιηθεί αύριο, Κυριακή.

Από τα 60 μέλη της ηγεσίας του κόμματος, 53 ψήφισαν υπέρ, 5 κατά και δύο απείχαν, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι.

Η υποψηφιότητα της Φινλανδίας πρόκειται να επισημοποιηθεί αύριο από την κυβέρνηση, πριν συνεδριάσει το κοινοβούλιο τη Δευτέρα και σταλεί επισήμως μέσα στις επόμενες ημέρες η υποψηφιότητα της χώρας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η Σουηδία πρόκειται επίσης να αποφασίσει μέσα στις προσεχείς ημέρες αν θα είναι υποψήφια για ένταξη στη συμμαχία. Μια σημαντική συνδρίαση του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος αύριο, Κυριακή, στη Στοκχόλμη αναμένεται να άρει και το τελευταίο εμπόδιο πριν από την ανακοίνωση του αιτήματος για ένταξη.

Στη διάρκεια της σημερινής ομιλίας της προς τα μέλη της ηγεσίας του κόμματος, η Μάριν επανέλαβε ότι υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ λέγοντας πως η Ρωσία έδειξε ότι δεν σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες. Πρόσθεσε πως μόνο ένα συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί απ' αυτό, δηλαδή ότι είναι καιρός η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να στείλουμε τις υποψηφιότητές μας αυτή την εβδομάδα, μαζί με τη Σουηδία. Έχουν τη δική τους διαδικασία, όμως ελπίζω πως θα πάρουμε τις αποφάσεις την ίδια στιγμή», δήλωσε η φινλανδή πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

17:17: Σολτς: «Δεν διέκρινα αλλαγή στάσης" στον Βλάντιμιρ Πούτιν»

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δηλώνει ότι δεν διέκρινε κάποια αλλαγή στάσης στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής τους συνομιλίας και επαναλαμβάνει ότι απαιτείται απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ενώ τονίζει ότι η Γερμανία δεν θα λάβει καμία απόφαση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιπαράθεση ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη επίσκεψή του στο Κίεβο, ο κ. Σολτς σημειώνει ότι θα πραγματοποιηθεί όταν θα υπάρχουν θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν επιτόπου.

«Ένα είναι ξεκάθαρο: η Ρωσία δεν έχει επιτύχει κανέναν από τους αρχικούς πολεμικούς της στόχους: Η Ουκρανία δεν έχει κατακτηθεί, αλλά αμύνεται με μεγάλη επιδεξιότητα, θάρρος και αυτοθυσία, το ΝΑΤΟ δεν έχει αποσυρθεί - στην πραγματικότητα αύξησε τις δυνάμεις του στο ανατολικό σκέλος της Συμμαχίας και θα γίνει ακόμη ισχυρότερο όταν ενταχθούν η Φινλανδία και η Σουηδία. Επιπλέον ο ίδιος ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί σημαντικές απώλειες», δηλώνει ο κ. Σολτς σε συνέντευξή του στον ιστότοπο «t-online» και προσθέτει ότι σταδιακά θα πρέπει να γίνει σαφές στον Πούτιν ότι η μόνη διέξοδος από αυτή την κατάσταση είναι η επίτευξη συμφωνίας με την Ουκρανία. Διευκρινίζει ωστόσο ότι η συμφωνία με την Ουκρανία είναι και ο μόνος τρόπος να αρθούν οι κυρώσεις, αλλά «αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια υπαγορευμένη ειρήνη» από τη Μόσχα.

AP Photo/Michael Sohn

Απαντώντας σε ερώτηση εάν τα σύνορα της Ουκρανίας θα πρέπει να επιστρέψουν στα προ του 2014, ο καγκελάριος δηλώνει ότι η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της και «για όλα τα άλλα θέματα αποφασίζει η Ουκρανία». Μέχρι τότε, σημειώνει, η Γερμανία θα εξακολουθήσει να ενισχύει την Ουκρανία στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά.

Ο Όλαφ Σολτς αναφέρει ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Παρασκευή με τον Βλαντίμιρ Πούτιν δεν διέκρινε αλλαγή στάσης εκ μέρους του. Τόνισε πάντως ότι και οι δύο μίλησαν απολύτως ξεκάθαρα και με ευθύτητα. Σχετικά με τον κίνδυνο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα η Ρωσία, ο καγκελάριος επισημαίνει ότι δεν απορρίπτονται έτσι απλά οι ανησυχίες των πολιτών, αλλά δεν έχουν νόημα και οι εικασίες. «Σε κάθε περίπτωση, δεν θα λάβουμε καμία απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», διαβεβαιώνει, ενώ κάνει λόγο και για μια «τρελή ιδέα» του Βλαντίμιρ Πούτιν να επεκτείνει τη ρωσική αυτοκρατορία για την οποία ο κόσμος πληρώνει τώρα υψηλό τίμημα. «Πολλές χώρες υποφέρουν από το γεγονός ότι η Ουκρανία είναι ένας από τους βασικούς προμηθευτές σιτηρών. Πρόκειται για πραγματική πείνα - όχι μόνο για το αν υπάρχει αρκετό ηλιέλαιο στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, όπως συμβαίνει σε εμάς», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Σολτς αναφέρεται στα κριτήρια που θέτει γι' αυτό η ΕΕ και τονίζει ότι είναι σημαντικό τα κριτήρια αυτά να μην υποβαθμίζονται.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο η Γερμανία να «παγώσει» τον ερχόμενο χειμώνα λόγω του πολέμου και των συνεπειών του, ο καγκελάριος αναφέρεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας, διευκρινίζει όμως ότι «αυτό δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη».

Ο κ. Σολτς ερωτάται ακόμη για την κριτική που δέχεται η υπουργός 'Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, μεταξύ άλλων επειδή σε πολλά ταξίδια συνοδευόταν από τον 21χρονο γιο της, και απαντά: «Σε τρία χρόνια από τώρα, η κυρία Λάμπρεχτ θα είναι η υπουργός που φρόντισε για την αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων» της χώρας και προσθέτει με νόημα ότι ο ίδιος βρίσκεται στην πολιτική αρκετά χρόνια ώστε να γνωρίζει τους κανόνες των ΜΜΕ.

16:55: Ερντογάν: Η Άγκυρα «δεν κλείνει την πόρτα» για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία δεν έχει κλείσει την πόρτα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όμως θέλει διαπραγματεύσεις μ' αυτές τις δύο σκανδιναβικές χώρες, καθώς και την πάταξη δραστηριοτήτων τις οποίες χαρακτηρίζει τρομοκρατικές, ιδιαίτερα στη Στοκχόλμη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν κλείνουμε την πόρτα. Όμως θέτουμε βασικά αυτό το θέμα ως ζήτημα εθνικής ασφαλείας για την Τουρκία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς ο Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος είναι επίσης κορυφαίος σύμβουλος του τούρκου προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Ερντογάν εξέπληξε μέλη του ΝΑΤΟ και τις δύο σκανδιναβικές χώρες, που επιδιώκουν να ενταχθούν στη συμμαχία, λέγοντας χθες, Παρασκευή, πως δεν είναι δυνατό για την Τουρκία να υποστηρίξει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ επειδή η Φινλανδία και η Σουηδία αποτελούν καταφύγιο «πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων».

Οποιαδήποτε χώρα ζητήσει να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία χρειάζεται την ομόφωνη υποστήριξη όλων των μελών της τελευταίας. Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες μέλη προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τη θέση της Άγκυρας.

Ο Καλίν υποστήριξε πως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK, έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ) συγκεντρώνει κεφάλαια και στρατολογεί στην Ευρώπη και πως η παρουσία του είναι «ισχυρή και ανοικτή και αναγνωρισμένη», ιδιαίτερα στη Σουηδία.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι σαφές: πρέπει να σταματήσουν να επιτρέπουν να υφίστανται σ' αυτές τις χώρες πρατήρια, δραστηριότητες, οργανώσεις, άτομα και άλλου είδους παρουσία του PKK», δήλωσε ο Καλίν.

«Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι πάντα μια διαδικασία. Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Όμως αυτό είναι το πρώτο σημείο στο οποίο θέλουμε να εφιστήσουμε την προσοχή όλων των συμμάχων καθώς και των σουηδικών αρχών», πρόσθεσε. «Φυσικά θέλουμε να κάνουμε μια συζήτηση, μια διαπραγμάτευση με σουηδούς ομολόγους».

Η Τουρκία ζητεί από το ΝΑΤΟ «να εγκύψει στις ανησυχίες όλων των μελών, όχι μόνο μερικών», δήλωσε ο Καλίν.

Ερωτηθείς μήπως θεωρηθεί πως η Τουρκία επιδίδεται υπερβολικά σε παζάρια σε καιρό πολέμου και ενώ η κοινή γνώμη στη Φινλανδία και τη Σουηδία υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε: «Εκατό τοις εκατό του πληθυσμού μας είναι πολύ ανήσυχο για την παρουσία του PKK και του FETO (γκιουλενιστές) στην Ευρώπη».

«Αν αυτοί (η Φινλανδία και η Σουηδία) έχουν ένα κοινό που ανησυχεί για τη δική τους εθνική ασφάλεια, έχουμε κι εμείς ένα κοινό που ανησυχεί εξίσου για τη δική του ασφάλεια», δήλωσε. «Πρέπει να το δούμε αμοιβαία».

Ο Καλίν τόνισε πως οι σφοδρές επικρίσεις της Ρωσίας για τα σχέδια της Φινλανδίας και της Σουηδίας δεν επηρέασαν την Τουρκία όσον αφορά τη θέση που υιοθέτησε.

16:19: Καναδάς: Σημαντική η συναίνεση, αλλά η ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας πρέπει να γίνει γρήγορα

Θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά επίσης η διαδικασία θα πρέπει να είναι ταχεία, ανέφερε ο Καναδή ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Είναι σημαντικό να προκύψει συναίνεση. Ελπίζουμε όχι απλά να γίνει η ένταξη, αλλά να γίνει και γρήγορα, κάτι θεμελιώδες δεδομένου ότι το Ελσίνκι αναζητεί εγγυήσεις ασφαλείας», είπε. 

16:00: Άτυπο Συμβούλιο των υπ. Εξωτερικών του ΝΑΤΟ απόψε και αύριο στο Βερολίνο

Με κεντρικά θέματα τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επικείμενη αίτηση ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, Κυριακή, στο Βερολίνο η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Οι συναντήσεις ξεκινούν στις 20:00 (ώρα Ελλάδος) με το δείπνο εργασίας, στο οποίο θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λιντ και της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο, ενώ αύριο στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) έχει προγραμματιστεί να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου της «οικοδέσποινας» Ανναλένα Μπέρμποκ και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο κ. Στόλτενμπεργκ θα συμμετάσχει διαδικτυακά, καθώς πριν από λίγες ημέρες διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Στις εργασίες στο Βερολίνο θα συμμετάσχει ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μιρτσέα Τζοάνα. Αντιθέτως, με φυσική παρουσία θα συμμετάσχει στο άτυπο Συμβούλιο της Συμμαχίας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ 'Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος είχε επίσης προσβληθεί από κορονοϊό και γι' αυτό δεν μετέβη τις προηγούμενες ημέρες στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται μεταξύ άλλων η θέση που θα λάβει στη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σχέση με το ενδεχόμενο ένταξης στη Συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας. «Για την ώρα παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με την Σουηδία και την Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική γνώμη», δήλωσε χθες, Παρασκευή, ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τις σκανδιναβικές χώρες «ξενώνες τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως το απαγορευμένο κουρδικό ΡΚΚ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Αντρέα Ζάσε, το ανεπίσημο πλαίσιο της συνάντησης έχει ως στόχο να διαφοροποιηθεί συνειδητά από το έως τώρα επίσημο και γι' αυτό έχουν μεταξύ άλλων προβλεφθεί πολύ μικρότερα, εμπιστευτικού χαρακτήρα σχήματα για απευθείας συνομιλίες. «Το ανεπίσημο πλαίσιο εξυπηρετεί μεταξύ άλλων τον στόχο της ενίσχυσης της πολιτικής διάστασης και των πολιτικών διαβουλεύσεων του ΝΑΤΟ», δήλωσε η εκπρόσωπος. «Το ανεπίσημο πλαίσιο εξυπηρετεί μεταξύ άλλων τον στόχο της ενίσχυσης της πολιτικής διάστασης και των πολιτικών διαβουλεύσεων του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

AP Photo/Olivier Matthys, File

15:43: Πούτιν: Το τέλος της φινλανδικής στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα «λάθος»

Το τέλος της στρατιωτικής ουδετερότητας της Φινλανδίας θα ήταν ένα «λάθος», δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως το τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα λάθος, εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που βλέπει πολύ αρνητικά η Μόσχα, αναμένεται αύριο, Κυριακή.

«Μια τέτοια αλλαγή του πολτικού προσανατολισμού της χώρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσοφινλανδικές σχέσεις, οι οποίες για χρόνια αναπτύσσονταν μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ εταίρων, όντας αμοιβαία επωφελείς», διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην κατάσταση στην Ουκρανία, όπου από τις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία διεξάγει μια επίθεση. Ο Πούτιν ενημέρωσε τον φινλανδό ομόλογό του για «την κατάσταση των ρωσοουκρανικών συνομιλιών, οι οποίες έχουν πρακτικά διακοπεί από το Κίεβο, το οποίο δεν εκδηλώνει κανένα ενδιαφέρον για εποικοδομητικό και σοβαρό διάλογο», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

15:21: Νέες πυρηνικές απειλές εξαπέλυσε η Ρωσία

//--> //-->

15:00: Ο αριθμός των ρωσικών απωλειών από την αρχή της εισβολής σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό

https://twitter.com/KyivIndependent/status/1525390575368912897

14:40: Ο φινλανδός πρόεδρος Νιινίστο είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο κάλεσε σήμερα τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και είχαν τηλεφωνική συνομιλία σχετικά με την επικείμενη υποψηφιότητα της σκανδιναβικής χώρας για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Μόσχα, ανακοίνωσε το Ελσίνκι.

«Η συνομιλία υπήρξε άμεση και χωρίς περιστροφές και διεξήχθη χωρίς εκνευρισμό. Θεωρήθηκε σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις», αναφέρει ο αρχηγός του φινλανδικού κράτους σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προεδρία.

Την είδηση για την τηλεφωνική συνομιλία των προέδρων Νιινίστο και Πούτιν μετέδωσε και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το πρακτορείο Bloomberg.

(Φωτογραφία AP)

12:20: Η Ρωσία σταμάτησε να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στην Φινλανδία, σύμφωνα με αξιωματούχο του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης              

Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στη Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας έπειτα από ανακοίνωση προς αυτή την κατεύθυνση ενός ρώσου παρόχου, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει χθες, Παρασκευή, την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της σήμερα επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.

Οι εξαγωγές της Ρωσίας προς τη Φινλανδία «βρίσκονται στο μηδέν αυτή τη στιγμή και αυτό συμβαίνει από τα μεσάνυχτα όπως ανακοινώθηκε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τίμο Καουκόνεν, ένας αξιωματούχος του Fingrid, του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Το δίκτυο βρίσκεται σε ισορροπία χάρη σε εισαγωγές από τη Σουηδία, σύμφωνα με τον Fingrid, που είχε ανακοινώσει χθες, Παρασκευή, ότι μπορεί να στερηθεί «χωρίς πρόβλημα» τη ρωσική ηλεκτρική ενέργεια.

Η Φινλανδία εισήγε μέχρι τώρα περίπου 10% του ηλεκτρικού που καταναλώνει από τη γειτονική Ρωσία.

Η RAO Nordic, μια θυγατρική με έδρα το Ελσίνκι της ρωσικής επιχείρησης InterRAO, είχε δικαιολογήσει χθες τη διακοπή της παροχής λέγοντας ότι από τις 6 Μαΐου δεν έχει πληρωθεί για το ηλεκτρικό που προμηθεύει στη Φινλανδία.

Η επιχείρηση δεν ανέφερε αν αυτά τα προβλήματα με την πληρωμή συνδέονται με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν στόχο τη ρωσική οικονομία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε με φόντο την άνοδο των εντάσεων ανάμεσα στη Μόσχα και το Ελσίνκι, το οποίο ανακοίνωσε τη βούλησή του να ενταχθεί «χωρίς καθυστέρηση» στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση της φινλανδικής υποψηφιότητας αναμένεται αύριο, Κυριακή, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του προέδρου Σάουλι Νιινίστο και της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν.

10:35: Η Μόσχα θα απαντήσει αν το NATO μεταφέρει πυρηνικές δυνάμεις πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκρούσκο (RIA)

Η Μόσχα θα λάβει επαρκή προληπτικά μέτρα αν το NATO αναπτύξει πυρηνικές δυνάμεις και υποδομή πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο σημερινή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο.

Η Μόσχα δεν έχει εχθρικές προθέσεις προς την Φινλανδία και την Σουηδία και δεν βλέπει αυτές οι δύο χώρες να έχουν "πραγματικούς" λόγους για να ενταχθούν στο NATO, πρόσθεσε ο Γκρούσκο.

10:30: Οι φιλορωσικές αρχές της Χερσώνας θα ζητήσουν να περιληφθεί στη Ρωσία, σύμφωνα με την Βρετανία - Η αντιπρόεδρος της ρωσικής Δούμας Κουζνετσόβα επισκέφθηκε την κατεχόμενη από τους Ρώσους περιοχή

Η πολιτικοστρατιωτική διοίκηση που επιβλήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια της Χερσώνας στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη Ρωσία να την περιλάβει στην Ρωσική Ομοσπονδία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Αν η Ρωσία διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα στην Χερσώνα για την ένταξή της στην Ρωσική Ομοσπονδία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Μόσχα θα χειραγωγήσει τα αποτελέσματα για να δείξει σαφή πλειοψηφία υπέρ της αποχώρησης από την Ουκρανία, αναφέρει σε τακτική της ενημέρωση μέσω Twitter η Βρετανία.

Παράλληλα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε σήμερα ότι η αντιπρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου (Δούμα) Άννα Κουζνετσόβα επισκέφθηκε την κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις Χερσώνα στην Ουκρανία για να συζητήσει για τις κοινωνικές και υγειονομικές ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.

Σποραδικά έχουν υπάρξει επιβεβαιωμένες αναφορές για επισκέψεις υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων σε περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία εισέβαλε στην γειτονική της χώρα.

Η Κουζνετσόβα, αντιπρόεδρος της Δούμας, συζήτησε για την παροχή τροφίμων όπως και ιατρικών ή άλλων προϊόντων που χρειάζονται για τα παιδιά, πρόσθεσε το RIA.

"Είμαστε εδώ έτοιμοι να παρέχουμε βοήθεια όλων των ειδών", δήλωσε η Κουζνετσόβα.

Το πρακτορείο ειδήσεων δεν διευκρίνισε πότε έγινε η επίσκεψη αυτή και το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την είδηση αυτή.

Η Χερσώνα είναι η πρώτη περιοχή στην Ουκρανία που πιθανολογείται ότι μπορεί να προσαρτηθεί, μετά την ανακοίνωση της Μόσχας τον Απρίλιο ότι οι δυνάμεις της την έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους. Στην περιοχή αυτή σημειώνονται σποραδικά αντιρωσικές διαμαρτυρίες.

Η Χερσώνα, όπου βρίσκεται η ομώνυμη πόλη-λιμάνι, προσφέρει ένα μέρος της χερσαίας σύνδεσης ανάμεσα στην χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014, και περιοχών που ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει ότι εναπόκειται στους κατοίκους που ζουν στην περιοχή να αποφασίσουν αν θέλουν να ενωθούν με τη Ρωσία.

09:30: Γερμανία: Περισσότεροι από 700.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν καταγραφεί στη Γερμανία, σύμφωνα με την Welt

Περισσότεροι από 700.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν καταγραφεί στη Γερμανία μέχρι στιγμής, γράφει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ως τις 11 Μαΐου, 727.205 άνθρωποι έχουν καταγραφεί στο Κεντρικό Μητρώο Αλλοδαπών της Γερμανίας, εκ των οποίων το 93% έχει ουκρανική υπηκοότητα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Welt.

Σημαντικός αριθμός από αυτούς μπορεί να έχει συνεχίσει το ταξίδι του σε άλλες χώρες της ΕΕ ή να έχει επιστρέψει στην Ουκρανία, προσθέτει.

Περίπου το 40% των Ουκρανών προσφύγων είναι ανήλικοι και οι γυναίκες αποτελούν το 81% των ενηλίκων προσφύγων που έχουν καταγραφεί, σημειώνει επίσης η Welt.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε τον μαζικό εκτοπισμό Ουκρανών, εκ των οποίων περισσότεροι από 8 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν εντός της χώρας τους, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Ο αριθμός αυτών που εγκατέλειψαν την Ουκρανία έχει ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια, ενώ πρόκειται για την χειρότερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

09:20: Ουκρανία: Μάχες μαίνονται στο Ντονμπάς, έκκληση για τη διάσωση των υπερασπιστών της Μαριούπολης

Ιδιαίτερα σφοδρές μάχες μαίνονται στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, στην οποία η Μόσχα έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της χωρίς να σημειώνει σημαντική πρόοδο, ενώ "πολύ δύσκολες" διαπραγματεύσεις διεξάγονται για την τύχη των τελευταίων υπερασπιστών της Μαριούπολης.

"Γίνονται σφοδρές μάχες στα σύνορα με την περιοχή του Ντονέτσκ, κοντά στην Ποπάσνα", σχολίασε χθες, Παρασκευή, το βράδυ στο Facebook ο Σεργκέι Γκαϊντάι, ο Ουκρανός περιφερειάρχης της Λουχάνσκ, γνωστοποιώντας πολλές απώλειες σε υλικό και σε προσωπικό στην ρωσική πλευρά.

"Είναι τρομερό, αλλά προσπαθούν ακόμη να επιτύχουν τους στόχους τους. Ωστόσο βάσει υποκλοπών (τηλεφωνικών επικοινωνιών) καταλαβαίνουμε ότι ένα ολόκληρο τάγμα αρνήθηκε να επιτεθεί επειδή βλέπουν τι συμβαίνει", αποκάλυψε ο ίδιος.

Αμερικανός αξιωματούχος της Άμυνας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε ότι η πιο σημαντική δραστηριοποίηση αυτή την στιγμή των ρωσικών δυνάμεων σημειώνεται στο Ντονμπάς. "Και, βασικά, συνεχίζουμε να βλέπουμε ότι οι Ρώσοι δεν σημειώνουν σημαντική πρόοδο", πρόσθεσε.

"Το ουκρανικό πυροβολικό αντικρούει τις ρωσικές προσπάθειες να κερδίσουν έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών τους για να διασχίσουν τον ποταμό Ντονέτς (...), γεγονός το οποίο πλήττει την ικανότητά τους να στείλουν σημαντικές ενισχύσεις στο βόρειο τμήμα του Ντονμπάς", συνέχισε η ίδια πηγή.

09:18: Προσεχής προσάρτηση;

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW), ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν "σκοπεύει μάλλον να προσαρτήσει τη νότια και την ανατολική Ουκρανία στην Ρωσική Ομοσπονδία εντός των προσεχών μηνών".

"Η Ουκρανία και οι δυτικοί εταίροι της έχουν μάλλον ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να στηρίξουν μια αντεπίθεση στα κατεχόμενα εδάφη πριν από" την προσάρτησή τους, σύμφωνα με αυτό το ινστιτούτο.

Η κατάσταση φαίνεται να έχει ήδη αντιστραφεί στην περιφέρεια του Χαρκόβου, μολονότι αποτελεί έναν από τους στόχους που έχουν ως προτεραιότητά τους οι Ρώσοι.

"Η βασική δραστηριότητα του εχθρού στην περιοχή του Χαρκόβου ήταν η απόσυρση των μονάδων του από την πόλη του Χαρκόβου", δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου του ουκρανικού στρατού.

"Η σταδιακή απελευθέρωση της περιφέρειας του Χαρκόβου αποδεικνύει ότι δεν αφήνουμε κανέναν στον εχθρό", αποκάλυψε χθες, Παρασκευή, το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο καθημερινό μήνυμά του, ανακοινώνοντας ότι η ανακατάληψη εδαφών που είχαν πέσει στα χέρια των Ρώσων συνεχίζεται.

"Ως σήμερα, 1.015 τοποθεσίες έχουν απελευθερωθεί, ήτοι 6 περισσότερες εντός των τελευταίων 24 ωρών", γνωστοποίησε.

Υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, επικοινωνίες, μέσα μεταφοράς και δημόσιες υπηρεσίες έχουν αποκατασταθεί εκεί, διευκρίνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι σκέφτεται τις πόλεις και τα εδάφη που τελούν ακόμη υπό ρωσική κατοχή.

Ιδιαίτερα τους περίπου χίλιους Ουκρανούς πολεμιστές που βρίσκονται οχυρωμένοι στις αχανείς στοές της χαλυβουργίας Αζοφστάλ της Μαριούπολης, για τους οποίους "διεξάγονται πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις για την προσεχή φάση απομάκρυνσης, όσον αφορά αυτούς που έχουν τραυματιστεί σοβαρά και το ιατρικό προσωπικό".

09:15: Έκκληση για τη διάσωση των υπερασπιστών της Μαριούπολης

Ο Σβιατοσλάβ Παλαμάρ, αναπληρωτής διοικητής του Τάγματος Αζόφ, μια από τις ουκρανικές δυνάμεις που μάχονται στην χαλυβουργία Αζοφστάλ, απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στις ΗΠΑ "για την απομάκρυνση των τραυματιών μας και (για να) καταβάλουν όλες τις προσπάθειες για να βοηθήσουν στην έξοδο του συντάγματός μας" από αυτόν τον κλοιό.

"Υπάρχουν σχεδόν 600 τραυματίες στην Αζοφστάλ, οι Ρώσοι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το στρατιωτικό νοσοκομείο", σημείωσε από το εργοστάσιο. "Θα αντισταθούμε όσο καιρό μπορούμε (...) αν δεν το κάναμε αυτή η ορδή θα πήγαινε πιο μακριά", πρόσθεσε.

Ωστόσο "δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάται η δύναμη των παγκόσμιων ηγετών" απέναντι στην αποφασιστικότητα της Μόσχας, αντέδρασε η Βερεστσούκ.

Οι διεθνείς προσπάθειες αποδείχθηκαν άκαρπες μέχρι στιγμής για να σωθούν αυτοί οι Ουκρανοί στρατιώτες που υπερασπίζονται την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι, η οποία έχει καταστραφεί στο 90% από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ δεσμεύτηκε χθες να χορηγήσει επιπρόσθετη βοήθεια μισού δισεκατομμυρίου ευρώ για να υποστηρίξει τον αγώνα της Ουκρανίας, με την οποία η βοήθεια ανέρχεται "συνολικά σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ".

Η συνταγή είναι "σαφής", δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ με αφορμή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Βάνγκελς στη βόρεια Γερμανία: χρειάζεται "κι άλλο από το ίδιο πράγμα", δηλαδή περισσότερες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, περισσότερη υποστήριξη στο Κίεβο και επίσης "να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να απομονώσουμε τη Ρωσία".

08:50: 27.283 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (13/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 220 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 43 ανήλικοι.

Από τον Προμαχώνα: 76

Από Ευζώνους: 5

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 55

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 60 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 21 και στα λοιπά αεροδρόμια 3.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 27.283 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.185 ανήλικοι.

05:00: Η ρωσική εισβολή εισέρχεται στην «τρίτη φάση» της, σύμφωνα με το Κίεβο

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εισέρχεται στην «τρίτη φάση» της, η οποία θα χαρακτηρίζεται από παρατεταμένες μάχες, εκτιμούν αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η «πρώτη φάση» της ρωσικής επίθεσης ήταν η απόπειρα κατάληψης της Ουκρανίας «μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Βίκτορ Αντρούσιφ, αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Η «δεύτερη φάση» χαρακτηρίστηκε από τις προσπάθειες να περικυκλωθούν οι ουκρανικές δυνάμεις και να ηττηθούν σε διάφορες πολιορκημένες περιοχές, συμπλήρωσε.

Σε αυτήν τη νέα «τρίτη φάση» θα δούμε τα ρωσικά στρατεύματα να υπερασπίζονται τα εδάφη στα οποία έχουν αποκτήσει τον έλεγχο μέχρι στιγμής, υποστήριξε.

«Αυτό δείχνει ότι σχεδιάζουν έναν παρατεταμένο πόλεμο», δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών. Η Μόσχα φαίνεται πως θεωρεί ότι με έναν παρατεταμένο πόλεμο μπορεί να πιέσει τη Δύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εξαναγκάσει την Ουκρανία να υποχωρήσει, ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής οι μάχες έχουν αποδείξει ότι η εικόνα της Μόσχας για τον ρωσικό στρατό -- τον «αήττητο, δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο», όπως τον παρουσιάζει -- είναι «ψεύτικη», μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο UNIAN.

Ο Αρεστόβιτς είπε επίσης ότι αναμένει την επικείμενη κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας μέσα στο καλοκαίρι.

04:00: Zελένσκι: «Σύνθετες συνομιλίες» για την εκκένωση του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη

Κατά το βραδινό διάγγελμά του, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στη Μαριούπολη, τονίζοντας ότι έχουν εκκινήσει «ιδιαίτερα σύνθετες διαπραγματεύσεις για την επόμενη φάση των επιχειρήσεων εκκένωσης, που αφορά τους βαριά τραυματίες και τους γιατρούς» του εργοστασίου Αζοφστάλ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός τραυματιών παραμένει στις εγκαταστάσεις.

«Κάνουμε τα πάντα για απομακρύνουμε το σύνολο των εγκλωβισμένων, όλους τους μαχητές μας», πρόσθεσε.

03:00: Η Κομισιόν εξετάζει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σε περίπτωση πλήρους διακοπής της ρωσικής παροχής (Welt am Sonntag)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σκοπεύει να επιμείνει στην εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ για να επιτρέψει στις κυβερνήσεις των κρατών μελών να επιβάλουν πλαφόν στις τιμές για τους καταναλωτές σε περίπτωση πλήρους διακοπής της ρωσικής παροχής φυσικού αερίου, όπως αναφέρουν πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag, η οποία επικαλείται έγγραφο της Κομισιόν για «βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας».

Σύμφωνα με το έγγραφο, θα πρέπει να επιτραπεί στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ρυθμίσουν τις τιμές για μια μεταβατική περίοδο προκειμένου να αποτρέψουν μια απότομη αύξησή τους, ακόμη και πριν από μια έντονη έλλειψη, αναφέρει η Welt.

«H χρηματοδότηση αυτής της παρέμβασης απαιτεί σημαντικά ποσά», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη το έγγραφο.

Τον περασμένο Μάρτιο, η ΕΕ προειδοποίησε ότι η επιδίωξη επιβολής πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου θα προκαλούσε προβλήματα και θα υπονόμευε τις προσπάθειες στροφής προς την πράσινη ενέργεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται αυτόν τον μήνα να αποκαλύψει ένα λεπτομερές σχέδιο για την διακοπή εισαγωγής ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία μέχρι το 2027, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.

01:00: Εκατοντάδες πτώματα Ρώσων στρατιωτών φυλάσσονται σε τρένα-ψυγεία

Οι ουκρανικές στρατιωτικές αρχές φόρτωσαν σήμερα σε βαγόνια-ψυγεία τα πτώματα Ρώσων στρατιωτών που περισυνέλεξαν μετά τις μάχες στο Κίεβο και την περιοχή του Τσερνίχιφ.

Ο Βολοντίμιρ Λιαμζίν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας, είπε ότι η χώρα του ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο και είναι έτοιμη να επιστρέψει τους νεκρούς στη Ρωσία.

«Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το οποίο η Ουκρανία ακολουθεί πιστά, αφού τελειώσει η φάση της ενεργούς σύγκρουσης, οι πλευρές πρέπει να επιστρέψουν τα πτώματα των στρατιωτών της άλλης χώρας. Η Ουκρανία είναι έτοιμη να επιστρέψει τις σορούς στον επιτιθέμενο», τόνισε.

Ο Λιαμζίν είπε ότι υπάρχουν πολλά τρένα-ψυγεία, σταθμευμένα σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, όπου φυλάσσονται πτώματα Ρώσων στρατιωτών. Πολλές εκατοντάδες βρίσκονται σε μια εγκατάσταση στα περίχωρα του Κιέβου, σύμφωνα με ένα βίντεο που τράβηξε το πρακτορείο Reuters.

«Σε αυτό το τρένο-ψυγείο φυλάσσονται πολλές εκατοντάδες πτώματα Ρώσων κατακτητών. Τα περισσότερα μεταφέρθηκαν από την περιοχή του Κιέβου, κάποια από το Τσερνίχιφ και από κάποιες άλλες περιοχές επίσης», είπε ο Λιαμζίν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News