Ερντογάν: Η Τουρκία δεν βλέπει θετικά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Κόσμος
Ερντογάν: Η Τουρκία δεν βλέπει θετικά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε το λάθος που έγινε με την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος που «κλείνει (ξανά) το μάτι» στον Πούτιν

Σε ανατολίτικο παζάρι επιχειρεί να μετατρέψει την αναμενόμενη αίτηση της Φιλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ο τούρκος πρόεδρος επιχειρώντας αφενός να μην δυσαρεστήσει τη Μόσχα και αφετέρου να αποσπάσει όσα περισσότερα ανταλλάγματα μπορεί.

Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να ερμηνευτεί η διαφωνία που εξέφρασε ο Ερντογάν για το ενδεχόμενο ένταξης των δυο Σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η χώρα του παρακολουθεί τις εξελίξεις ωστόσο δεν βλέπει θετικά ενδεχόμενη ένταξή τους στη Συμμαχία.

Τόνισε, δε, ότι δεν είναι δυνατόν η Άγκυρα να δει θετικά τα σχέδια των δύο χωρών, υποστηρίζοντας ότι «οι σκανδιναβικές χώρες έχουν μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι στο παρελθόν είχε γίνει «λάθος» με τη χώρα μας. Στο μεταξύ μετά τη Φιλανδία και η Σουηδία έστειλε μήνυμα υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η Σουηδή υπουργός εξωτερικών ανέφερε ότι το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να λειτουργήσει σταθεροποιητικά και να ωφελήσει τις χώρες γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας, Πέτερ Χουλκβιστ, αναγνώρισε ότι υπάρχει ο κίνδυνος αντίδρασης από τη Ρωσία ωστόσο υπογράμμισε « ότι αν αυτό συμβεί είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απάντηση» της Μόσχας.  Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ έσπευσαν να απαντήσουν στις ρωσικές απειλές που εκτοξεύθηκαν περί αντιμέτρων κατά της Φινλανδίας με την έκφραση στήριξης της Ουάσιγκτον στο Ελσίνκι. 

 Σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στη διάρκεια της οποίας ζήτησε εκ νέου άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Στη Γερμανία συναντιόνται οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 με την προεδρεύουσα Γερμανία να δηλώνει ότι στόχος είναι να σταλεί ένα «ισχυρό μήνυμα ενότητας».

Σε επίπεδο Ευρώπης  το έκτο πακέτο κυρώσεων και το εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ρωσίας θα συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την προσεχή Δευτέρα σε προγραμματισμένη συνάντηση στις Βρυξέλλες, λόγω της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων μεταξύ των πρεσβευτών.

Φωτογραφία AP    

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News