Κόσμος

Ισπανία: Eγκαινιάζει τριήμερη άδεια περιόδου για τις γυναίκες – Δωρεάν σερβιέτες στα σχολεία

Το νέο μέτρο θα δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες εργαζόμενες να λείπουν ως και 3 μέρες από την δουλειά τους για λόγους περιόδου

Αυτό έρχεται, όπως φαίνεται, να ανατρέψει η Ισπανία με ένα νέο μέτρο που θα δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες εργαζόμενες να λείπουν ως και 3 μέρες από την δουλειά τους για λόγους περιόδου.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η κυβέρνηση της Ισπανίας αναμένεται να ψηφίσει για το συγκεκριμένο μέτρο την επόμενη εβδομάδα.

Το μέτρο αυτό είναι μέρος ενός γενικότερου πλάνου στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και άλλοι παράμετροι όπως το δικαίωμα μιας γυναίκας να λείψει από την εργασία της σε περίπτωση έκτρωσης, ενώ, η Ισπανία σκοπεύει επίσης να κάνει άρση της γονικής άδειας για τις εκτρώσεις στις ηλικίες των 16 και των 17.

«Αν κάποιος έχει κάποια αδιαθεσία με παρόμοια συμπτώματα, είναι δεδομένο ότι προσωρινά έχει δυσκολία, επομένως, το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει και με την περίοδο, να υπάρχει η δυνατότητα για μια γυναίκα που βιώνει πολύ επίπονη περίοδο, να μπορεί να μείνει σπίτι», σημειώνει η Άντζελα Ροντρίγκεζ, από το Υπουργείο Ισότητας και κατά της Φυλετικής Βίας της Ισπανίας.

Το νέο μέτρο που θέλει να εφαρμόσει η Ισπανία είναι πολύ σημαντικό, μιας και πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους υποφέρουν από συμπτώματα όπως οξύ πόνο, κράμπες, δυσμηνόρροια, πονοκέφαλο, ακόμα και διάρροια.

Η μεταρρύθμιση που γίνεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιαμόρφωσης του συστήματος υγείας, θα προβλέπει την παροχή σερβιετών υποχρεωτικά, από όλα τα σχολεία στα κορίτσια που τις χρειάζονται.

Οι σερβιέτες και τα ταμπόν θα παρέχονται επίσης δωρεάν σε γυναίκες που βρίσκονται σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές συνθήκες, ενώ πρόκειται να αφαιρεθεί και το “pink tax”, δηλαδή ο ΦΠΑ από την τιμή πώλησής τους στα σούπερ μάρκετ -κάτι που έχει υπάρξει ένα πάγιο αίτημα των γυναικών στην Ισπανία.

Το προσχέδιο της μεταρρύμθισης περιλαμβάνει επίσης παρατεταμένη άδεια μητρότητας μετ' αποδοχών πριν από τον τοκετό αλλά και αλλαγές στους νόμους για τις αμβλώσεις που σκιαγραφήθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος από την υπουργό Ισότητας Irene Montero.

Αυτό περιλαμβάνει την άρση της απαίτησης οι γυναίκες ηλικίας 16 και 17 ετών να κάνουν άμβλωση με την άδεια των γονέων ή των κηδεμόνων τους, η οποία εισήχθη το 2015 από άλλη κυβέρνηση. Προβλέπει επίσης την παροχή υπηρεσιών αμβλώσεων στο δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Φωτογραφία αρχείου Pexels 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια