Ζελένσκι: Δεν είναι σωστό ο Μακρόν να είναι έτοιμος για «παραχωρήσεις» στη Ρωσία

Κόσμος
Ζελένσκι: Δεν είναι σωστό ο Μακρόν να είναι έτοιμος για «παραχωρήσεις» στη Ρωσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 79η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Συνεχίζονται οι μάχες στα ουκρανικά εδάφη για 78η ημέρα, με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία με επίκεντρο στις πόλεις Σεβεροντονιέτσκ, Λίμαν, Μπαχμούτ, Αβντιίβκα και Κουράχοβα, όπως και στη Ρουμπίζνε, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει πλέον καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα.

Στο μεταξύ νέος γύρος συνομιλιών έχει ξεκινήσει με σκοπό να διασωθούν οι στρατιωτικοί που είναι παγιδευμένοι στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης. Ως τώρα, η Ρωσία αρνείται να επιτρέψει την απομάκρυνση οποιουδήποτε στρατιωτικού βρίσκεται στο εργοστάσιο της Μαριούπολης, απαιτώντας οι Ουκρανοί και οι ξένοι μισθοφόροι να παραδοθούν.

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

21:45: Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας έχει απαγορεύσει από την έναρξη του πολέμου την είσοδο στη χώρα σε 13 ξένους δημοσιογράφους για "προπαγάνδα" υπέρ του Κρεμλίνου

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) έχει εκδώσει απαγόρευση εισόδου σε 13 ξένους δημοσιογράφους επειδή παρήγαγαν «εντεταλμένο υλικό για τους προπαγανδιστές του Κρεμλίνου» από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Στα προβοκατόρικα άρθρα τους δημοσίευσαν παραπληροφόρηση για την κατάσταση στο μέτωπο και δυσφήμισαν τον ουκρανικό στρατό», ανέφερε η υπηρεσία σε σημερινή της ανακοίνωση.

Η απαγόρευση εισόδου ισχύει αρχικά για τρία χρόνια.

Σε μια περίπτωση, ένας Ολλανδός δημοσιογράφος απελάθηκε μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών μιας αποθήκης καυσίμων στην Οδησσό που επλήγη από ρουκέτες. Η απαγόρευση επεκτάθηκε σε 10 χρόνια αφότου ο Ολλανδός δημοσιογράφος προσπάθησε να εισέλθει ξανά στη χώρα.

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, οι αρχές έθεσαν αυστηρούς κανόνες για τη δημοσίευση εικόνων πολιτικών και στρατιωτικών στόχων που χτυπήθηκαν από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η λογοκρισία βάσει του στρατιωτικού νόμου απαγορεύει επίσης τις δημοσιογραφικές καλύψεις για τις κινήσεις και τις θέσεις του ουκρανικού στρατού.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν και κατηγορίες για κατασκοπεία εκτός από απέλαση για παραβιάσεις.

Η SBU ανακοίνωσε επίσης τη σύλληψη επικριτών της ουκρανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιογράφου της Οδησσού Γιούρι Τκάτσεφ. Βρίσκεται προφυλακισμένος εδώ και σχεδόν δύο μήνες για φερόμενη παράνομη κατοχή όπλων.

20:51: Η πρώτη επικοινωνία των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ-Ρωσίας μετά τη ρωσική εισβολή δεν έλυσε κανένα «ακανθώδες πρόβλημα», σύμφωνα με το Πεντάγωνο

H πρώτη επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Σοϊγκού μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία δεν έλυσε κανένα «ακανθώδες πρόβλημα», δήλωσε το Πεντάγωνο.

«Η τηλεφωνική επικοινωνία δεν έλυσε κανένα ακανθώδες πρόβλημα ούτε οδήγησε σε άμεσες αλλαγές στα όσα κάνουν ή λένε οι Ρώσοι», δήλωσε σε δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού κατά την οποία ο αρχηγός του Πενταγώνου ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και τόνισε τη σημασία της διατήρησης των γραμμών επικοινωνίας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ήταν η πρώτη φορά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου που επικοινώνησαν οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι των δύο χωρών.

Η τελευταία τους επικοινωνία ήταν στις 18 Φεβρουαρίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Το Reuters ανέφερε ότι ο Όστιν είχε προσπαθήσει πολλές φορές να μιλήσει με τον Σοϊγκού από τότε που ξεκίνησε η εισβολή, αλλά αξιωματούχοι είπαν ότι η Μόσχα φαινόταν να μην ενδιαφέρεται να συνομιλήσει.

18:30: Ζελένσκι για Μακρόν: «Μου πρότεινε να παραχωρήσω εδάφη στη Ρωσία, για να σταματήσει ο πόλεμος»

«Δεν πρέπει να αναζητούμε μια διέξοδο για τη Ρωσία και ο Μακρόν το κάνει εις μάτην», δήλωσε ο Ζελένσκι το βράδυ της Πέμπτης στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο RAI1, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν σήμερα στο κανάλι του στο Telegram. «Ξέρω ότι ήθελε να έχει αποτελέσματα στη διαμεσολάβηση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά δεν τα είχε», παρατήρησε.

«Μέχρις ότου η ίδια η Ρωσία θελήσει και καταλάβει ότι έχει ανάγκη (το τέλος του πολέμου) δεν θα αναζητήσει καμιά διέξοδο», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Ο Μακρόν είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι, για να τεθεί τέλος στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία ο ρωσικός στρατός, η ειρήνη θα πρέπει να οικοδομείται «χωρίς να ταπεινώνεται» η Ρωσία.

Για τον Ζελένσκι ωστόσο, «ο Μακρόν δεν χρειάζεται να κάνει διπλωματικές παραχωρήσεις (στη Ρωσία) τώρα». Ο Ουκρανός πρόεδρος έκρινε ότι το διάβημα αυτό «δεν είναι πολύ σωστό», για να επιτρέψει, κατά τη γνώμη του, στον Πούτιν «να σώσει την υπόληψη» του, τη στιγμή που οι Ρώσοι συνεχίζουν να προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο του νότιου και του ανατολικού τμήματος της Ουκρανίας.

19:52: Μόσχα συμβουλεύει τους Ρώσους να μην ταξιδεύουν στη Βρετανία

H Ρωσία συνέστησε σήμερα στους πολίτες της να μην πηγαίνουν στη Βρετανία και ανακοίνωσε ότι αυστηροποιεί τους όρους απόκτησης ρωσικής βίζας για τους Βρετανούς, παρουσιάζοντας αυτά τα μέτρα ως απάντηση στις “μη φιλικές” ενέργειες του Λονδίνου.

“Λόγω της εξαιρετικά μη φιλικής πορείας (που ακολουθεί) η Βρετανία απέναντι στη χώρα μας και προκειμένου να αποφευχθούν οικονομικές απώλειες και άλλα πιθανά προβλήματα, συνιστούμε στους Ρώσους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο”, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

19:22: Οι 79 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία 

19:17: Φινλανδία: Η Ρωσία αναστέλλει τις παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας λόγω απλήρωτων λογαριασμών

Η Ρωσία θα αναστείλει από αύριο Σάββατο, 14 Μαΐου, τις παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία, λόγω απλήρωτων χρεών, ανακοίνωσε σήμερα η προμηθεύτρια εταιρεία RAO Nordic Oy, που ανήκει εξ ολοκλήρου στη ρωσική εταιρεία InterRAO.

Η RAO Nordic Oy, που εδρεύει στο Ελσίνκι, δεν έχει λάβει πληρωμές για την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχει στη Φινλανδία από τις 6 Μαΐου, όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για «έλλειψη μέσων» για την πληρωμή της ενέργειας που εισάγεται από τη Ρωσία.

«Είμαστε επομένως υποχρεωμένοι να αναστείλουμε την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις 14 Μαΐου», ανέφερε ο πάροχος.

«Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια (…) Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα και οι παραδόσεις από τη Ρωσία θα ξαναρχίσουν», εξήγησε.

Η RAO Nordic, ο κυριότερος εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία στις σκανδιναβικές αγορές, δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2002.

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσαν την Πέμπτη υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας ότι η επίσημη απόφαση θα ανακοινωθεί την Κυριακή. Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα συνιστούσε «ασφαλώς» απειλή για τη Ρωσία, αντέδρασε το Κρεμλίνο ενώ το υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι η Μόσχα θα ήταν υποχρεωμένη «να λάβει μέτρα, στρατιωτικο-τεχνικά και άλλα, για να βάλει τέλος στις απειλές για την εθνική ασφάλεια» της Ρωσίας.

18:36: Επικοινωνία του προέδρου Μπάιντεν με τους ηγέτες των δύο σκανδιναβικών χωρών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τη θέση της Τουρκίας όσον αφορά την πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Εξωτερικών, που είναι αρμόδια για τις ευρωπαϊκές και τις ευρασιατικές υποθέσεις, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε νωρίτερα ότι η Άγκυρα δεν στηρίζει το αίτημα των δύο χωρών.

Μιλώντας με δημοσιογράφους η Κάρεν Ντόνφριντ είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ που θα φιλοξενηθεί το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε σήμερα με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο, σε ένα τηλεφώνημα που κράτησε λίγο πάνω από μισή ώρα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο Φινλανδός πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι «παρουσίασε τα επόμενα βήματα της Φινλανδίας ενόψει της ένταξής» της στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι η χώρα του «είναι βαθύτατα ευγνώμων απέναντι στις ΗΠΑ για τη στήριξη» που της παρέχουν.

Η Τουρκία απείλησε σήμερα να μπλοκάρει την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί παρά μόνο εάν εγκριθεί ομόφωνα το αίτημα από όλες τις χώρες-μέλη του Συμφώνου.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι επανέλαβε την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον θα στήριζε το αίτημα ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε έτοιμος να υποδεχτεί τις δύο χώρες «με ανοιχτές αγκάλες».

18:22:  Σουηδία και Φινλανδία σχεδιάζουν να συζητήσουν με την Τουρκία σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στην Συμμαχία

Η Σουηδία και η Φινλανδία σχεδιάζουν να συζητήσουν με την Τουρκία αύριο Σάββατο στο Βερολίνο μετά την αντίθετη στάση που διατύπωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ενδεχόμενη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η Σουηδή υπουργός Αν Λίντε «θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει την πιθανή σουηδική υποψηφιότητα» με τον Τούρκο ομόλογό της κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών του ΝΑΤΟ, στην οποία είναι προσκεκλημένες η Σουηδία και η Φινλανδία, ανέφερε σε δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ελπίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε θετικά μηνύματα και από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Πολλοί από τους 30 συμμάχους έχουν εκφράσει δημόσια ισχυρή υποστήριξη για τη Σουηδία και τη Φινλανδία», συμπλήρωσε.

«Η τουρκική κυβέρνηση δεν μας έστειλε απευθείας αυτού του είδους το μήνυμα», τόνισε η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας.

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα «λάθος», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την ίδια ώρα στο Ελσίνκι, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να «συνεχίσει τη συζήτηση» με τον Τούρκο υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε υπομονή σε αυτές τις διαδικασίες και αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη... Ας προχωρήσουμε βήμα-βήμα», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η Φινλανδία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η σημερινή δήλωση Ερντογάν φαίνεται να αποτέλεσε έκπληξη για το Ελσίνκι, αφού ο Χααβίστο επισκέφτηκε την Τουρκία δύο φορές τους τελευταίους μήνες και ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν στις αρχές Απριλίου.

Μετά από αυτό το τηλεφώνημα, ο Νιινίστο έγραψε στο Twitter: «Η Τουρκία υποστηρίζει τους στόχους της Φινλανδίας».

Η ένταξη ενός νέου μέλους στην Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτεί ομοφωνία. Έτσι, η Τουρκία μπορεί να μπλοκάρει τις υποψηφιότητες των δύο σκανδιναβικών χωρών, που αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες

17:28:  Για τον Ερντογάν, η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν «ένα λάθος»

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα «λάθος», όπως ήταν και η ένταξη της Ελλάδας στο Σύμφωνο της Ατλαντικής Συμμαχίας, υποστήριξε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους εξήγησε στους δημοσιογράφους πως «δεν θέλει να δει να επαναλαμβάνεται το ίδιο λάθος με εκείνο που διαπράχθηκε κατά την ένταξη της Ελλάδας» και κατηγόρησε τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι ότι «παρέχουν καταφύγιο σε τρομοκράτες του PKK», του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

«Δεν έχουμε θετική άποψη», επέμεινε.

«Παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή τις εξελίξεις που αφορούν τη Σουηδία και τη Φινλανδία, όμως δεν έχουμε θετική άποψη, επειδή έκαναν προηγουμένως ένα λάθος στο ΝΑΤΟ αναφορικά με την Ελλάδα, εναντίον της Τουρκίας», δήλωσε ο Ερντογάν κατά την έξοδό του από την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη.

«Επιπλέον, οι σκανδιναβικές χώρες, δυστυχώς, είναι σχεδόν σαν ξενώνες για τις τρομοκρατικές οργανώσεις», πρόσθεσε επικαλούμενος το PKK.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως η αντίδραση της Τουρκίας είναι η πρώτη παραφωνία στους κόλπους του ΝΑΤΟ σχετικά με την προοπτική ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία

15:44: Πραγματοποιήθηκε σε ουκρανικό δικαστήριο η προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία της πρώτης δίκης για έγκλημα πολέμου στην Ουκρανία

Πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ουκρανικό δικαστήριο η προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία της πρώτης δίκης για έγκλημα πολέμου στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Κατηγορούμενος είναι ένας Ρώσος στρατιώτης, 21 ετών, για τον φόνο ενός αμάχου 62 ετών.

Ο κατηγορούμενος δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι ονομάζεται Βαντίμ Σισιμάριν, ότι έχει γεννηθεί στην περιφέρεια Ιρκούτσκ της Ρωσίας και επιβεβαίωσε ότι ήταν ρώσος στρατιώτης κατά τη διάρκεια της σύντομης ακροαματικής διαδικασίας.

Ο δικαστής ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο θα συνεδριάσει εκ νέου στις 18 Μαΐου.

Η υπόθεση έχει τεράστια συμβολική σημασία για την Ουκρανία. Η κυβέρνηση του Κιέβου έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για ωμότητες και βαρβαρότητα σε βάρος αμάχων στη διάρκεια της εισβολής και έχει ανακοινώσει ότι έχει καταγράψει πάνω από 10.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου, για τα οποία κατηγορεί 622 ρώσους στρατιωτικούς.

14:35: Η Μόσχα απελαύνει 10 Ρουμάνους διπλωμάτες ως αντίποινα σε αντίστοιχη κίνηση από το Βουκουρέστι

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέλασε σήμερα 10 Ρουμάνους διπλωμάτες ως αντίποινα σε διπλωματικές απελάσεις από το Βουκουρέστι.

Το υπουργείο ανέφερε ότι απορρίπτει τις προσπάθειες της Ρουμανίας να κατηγορηθεί η Ρωσία για υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

14:33: Η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα μείωνε τον κίνδυνο σύγκρουσης, σύμφωνα με κοινοβουλευτική έκθεση για την ασφάλεια

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει σταθεροποιητικό αποτέλεσμα και θα ωφελήσει τις χώρες που βρέχονται από τη Βαλτική, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε, μια ημέρα αφού η γειτονική Φινλανδία δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει να ενταχθεί στη 30μελή συμμαχία.

«Η σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ανέβαζε το ανέβαζε το κατώφλι μιας στρατιωτικής σύγκρουσης και θα απέτρεπε έτσι τις συγκρούσεις στη βόρεια Ευρώπη», δήλωσε η Λίντε στους δημοσιογράφους παρουσιάζοντας μια κοινοβουλευτική έκθεση για την ασφάλεια.

«Η άποψή μας είναι πως δεν θα υποστούμε συμβατική στρατιωτική επίθεση ως αντίδραση σε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα για το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε η Λίντε.

Χωρίς να διατυπώνει επισήμως σύσταση, αυτή η έκθεση των 40 σελίδων υπογραμμίζει αριθμό πλεονεκτημάτων για τη Σουηδία, αν ενταχθεί στη συμμαχία μαζί με τη γειτονική της Φινλανδία, που αναμένεται ότι θα επισημοποιήσει την υποψηφιότητά της μεθαύριο, Κυριακή.

Η έκθεση καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα πως, ως μη μέλος του ΝΑΤΟ, η Σουηδία δεν έχει αυτή τη στιγμή «εγγυήσεις» ότι θα της παρασχεθεί βοήθεια σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

«Στο σημερινό πλαίσιο (...) δεν υπάρχει εγγύηση ότι η Σουηδία θα βοηθηθεί αν γίνει στόχος σοβαρής απειλής ή επίθεσης», υπογραμμίζεται.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να επιλέξουν πλευρά, αφού παρέμεναν εκτός του ΝΑΤΟ από την ίδρυση της συμμαχίας το 1949.

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, ότι η χώρα τους -που έχει χερσαία σύνορα 1.300 χιλιομέτρων και ένα δύσκολο παρελθόν με τη Ρωσία - πρέπει να ζητήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση».

Η Σουηδία αναμένεται ευρέως ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Φινλανδίας και η Στοκχόλμη μπορεί να ζητήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ακόμη και την ερχόμενη Δευτέρα.

Η Σουηδία θα είναι περισσότερο ευάλωτη σε επίθεση, αν είναι η μόνη χώρα της Σκανδιναβίας ή της Βαλτικής που θα παραμείνει εκτός του ΝΑΤΟ, αναφέρεται στη διακομματική έκθεση, αν και προστίθεται ότι η Ρωσία μπορεί να προβεί σε αντίποινα, αν η χώρα ζητήσει την ένταξή της.

«Αν η Σουηδία επιλέξει να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, υπάρχει κίνδυνος να αντιδράσει η Ρωσία», δήλωσε ο υπουργός Άμθυνας Πέτερ Χέλκβιστ.

«Επιτρέψτε μου να δηλώσω πως, σε τέτοια περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε αντίποινα», πρόσθεσε ο υπουργός.

14:28: Πούτιν σε Σολτς: Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις «ουσιαστικά παρεμποδίζεται από το Κίεβο»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συζήτησαν για την Ουκρανία σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν ανέφερε στον Σολτς ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τερματισμό της σύρραξης «ουσιαστικά παρεμποδίζεται από το Κίεβο», σύμφωνα με το Κρεμλίνο, κατά το οι επαφές μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας θα συνεχιστούν σε διάφορα επίπεδα.

14:12: Ερντογάν: Η Τουρκία δεν βλέπει θετικά ενδεχόμενη ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

13:26: Οι Σουηδοί θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αλλά όχι τόσο βιαστικά

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μεταφράσθηκε στη Σουηδία σε ένα κύμα υποστήριξης της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί, αιρετοί ή απλοί πολίτες, που διακρίνουν κάποια σπουδή.

«Όλοι θα ήθελαν να έχουμε περισσότερο χρόνο, επειδή είναι ένα τεράστιο ζήτημα», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν. «Ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε πάντα το χρόνο που θα θέλαμε».

Στην πορεία της προς το ΝΑΤΟ, η Στοκχόλμη φάνηκε να ακολουθεί άλλους. Η ιδέα μιας υποψηφιότητας δεν επιβλήθηκε αληθινά παρά μόνο όταν έγινε φανερό πως η γειτονική Φινλανδία επρόκειτο να κάνει αυτό το βήμα.

Μια εικόνα, στην οποία η Σουηδία εικονίζεται εν είδει Μίστερ Μπιν ο οποίος συλλαμβάνεται να αντιγράφει αδιάντροπα από τον φινλανδό διπλανό του, έχει γίνει viral στη διάρκεια των συνομιλιών.

«Κι εγώ θα ήθελα να μπορούσε η Φινλανδία να περιμένει», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο η σουηδή πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ.

«Είναι ένα θέμα που επανέρχεται στις συζητήσεις και που ανησυχεί, θα θέλαμε να έχουμε περισσότερο χρόνο για να συζητήσουμε, να ακούσουμε τους αντιπροσώπους και τα επιχειρήματα», προσθέτει η Βάλστρεμ, η οποία έχει και η ίδια αλλάξει γνώμη, καθώς τασσόταν για καιρό εναντίον μιας ένταξης στο ΝΑΤΟ.

13:18: Το Βερολίνο θεωρεί «αποκρουστική» την κλοπή των ουκρανικών σιτηρών από τον ρωσικό στρατό       

Ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας χαρακτήρισε «αποκρουστικές» τις κλοπές σιτηρών από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, στο περιθώριο της συνόδου της G7 με θέμα την προσφορά βοήθειας στο Κίεβο για την εξαγωγή της παραγωγής του.

«Η Ρωσία κλέβει και κατάσχει τα αγαθά και τα σιτηρά στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε ο Τζεμ Εζντεμίρ στο πλευρό του ουκρανού ομολόγου του Μίκολα Σόλσκι προσθέτοντας ότι «πρόκειται για έναν ιδιαίτερα αποκρουστικό τρόπο να κάνεις πόλεμο».

Οι δύο υπουργοί Γεωργίας συζήτησαν επίσης τρόπους βοήθειας για να σωθεί η σοδειά μέσω της σιδηροδρομικής οδού, οδικών και μέσω του Δούναβη», εξήγησε ο Τζεμ Εζντεμίρ, καθώς η ρωσική επίθεση και ο αποκλεισμός που έχει επιβληθεί στα ρωσικά λιμάνια έχουν μειώσει δραματικά τους διαύλους των εξαγωγών της Ουκρανίας, σημαντικού παραγωγού γεωργικών προϊόντων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες σχέδιο για να βοηθήσει την Ουκρανία να εξαγάγει την παραγωγή της με την ενεργοποίηση των όλων δυνατοτήτων μεταφοράς φορτίων, θέμα που θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών της συνόδου των υπουργών Γεωργίας της G7 (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ηνωμένο Βασίλειο).

«Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι περιπεπλεγμένη σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές σιτηρών», εξήγησε ο Μίκολα Σόλσκι, επαναλαμβάνοντας ότι 20 εκατομμύρια τόνοι πρέπει να απομακρυνθούν από τα σιλό το επόμενο τρίμηνο για να κάνουν χώρο για την νέα σοδειά.

«Δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το θέμα μόνοι μας και πρέπει να εργασθούμε για να άρουμε τον αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας και να αποκαταστήσουμε εφοδιαστικούς συνδέσμους με τα λιμάνια της Βαλτικής», είπε.

Η εύφορη Ουκρανία ήταν πριν από την ρωσική επίθεση η τέταρτη εξαγωγική δύναμη καλαμποκιού παγκοσμίως και πολύ κοντά στην κατάληψη της τρίτης θέσης στις εξαγωγές σίτου.

13:17: "Ψευδές" χαρακτήρισε το Κρεμλίνο το δημοσίευμα φινλανδικής εφημερίδας περί διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα ήδη από σήμερα  

Το δημοσίευμα φινλανδικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία ενδέχεται να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη χώρα ήδη από σήμερα, φαίνεται να είναι ψευδές, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για ακόμη μία απάτη εφημερίδας», δήλωσε ο Πεσκόφ τονίζοντας ότι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom εξακολουθεί να είναι ένας αξιόπιστος πάροχος.

Η εφημερίδα Iltalehti, επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, έγραψε χθες Πέμπτη ότι Φινλανδοί πολιτικοί έχουν λάβει προειδοποίηση ότι η Ρωσία ενδέχεται να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη χώρα τους από την Παρασκευή, δηλαδή σήμερα.

Η Gazprom δεν απάντησε σε αίτημα να σχολιάσει το δημοσίευμα.

«Η Gazprom παρέχει αέριο σε διάφορους πελάτες, περιλαμβανομένων μελών του ΝΑΤΟ. Η Gazprom έχει αποδείξει πολλές φορές την αξιοπιστία της», υπογράμμισε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν σχέδια να διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στη Φινλανδία σήμερα.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν είπαν χθες Πέμπτη ότι η χώρα θα αιτηθεί «χωρίς καθυστέρηση» την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, με τη Ρωσία να δεσμεύεται ότι θα απαντήσει σε αυτή την κίνηση.

Στις 5 Μαΐου η φινλανδική κυβέρνηση είπε ότι προετοιμάζεται για την πιθανότητα να διακόψει η Ρωσία τις παραδόσεις στα τέλη του μήνα, λόγω της άρνησης του Ελσίνκι να πληρώνει το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία. Ωστόσο, το φυσικό αέριο αντιστοιχεί μόνο στο 5% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα.

12:42: Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα μείωνε τον κίνδυνο σύγκρουσης

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει σταθεροποιητικό αποτέλεσμα και θα ωφελήσει τις χώρες που βρέχονται από τη Βαλτική, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε, μια ημέρα αφού η γειτονική Φινλανδία δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει να ενταχθεί στη 30μελή συμμαχία.

«Η σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ θα αύξανε το διακύβευμα των στρατιωτικών συγκρούσεων και θα απέτρεπε έτσι τις συγκρούσεις στη βόρεια Ευρώπη», δήλωσε η Λίντε στους δυημσιογράφους παρουσιάζοντας μια κοινοβουλευτική έρευνα για την ασφάλεια.

Η Σουηδία αναμένεται ευρέως ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Φινλανδίας και η Στοκχόλμη μπορεί να ζητήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ακόμη και την ερχόμενη Δευτέρα.

12:22: Οι ουκρανικές δυνάμεις θα πολεμήσουν «για όσο χρόνο χρειασθεί» για τον έλεγχο του στρατηγικής σημασίας Νησιού των Φιδιών 

Η Ουκρανία θα πολεμήσει για τον Νησί των Φιδιών «για όσο χρόνο χρειασθεί», δήλωσε ο επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών της Ουκρανίας.

«Όποιος ελέγχει το νησί, έχει την δυνατότητα να μπλοκάρει οποτεδήποτε την κίνηση των πλοίων από όλα τα σημεία προς την νότια Ουκρανία», δήλωσε ο Κίριλο Μπουντάνοφ στην ουκρανική τηλεόραση.

Η επανάληψη των συγκρούσεων στην περιοχή του Νησιού των Φιδιών τις τελευταίες ημέρες μπορεί να εξελιχθεί σε μάχη για τον έλεγχο της δυτικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με αξιωματούχους του αμυντικού τομέα, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις πασχίζουν να προωθηθούν στην ανατολική και την βορειοανατολική Ουκρανία.

12:09: «Μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης» η συνάντηση των ΥΠΕΞ της G7

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, οι οποίοι συναντώνται σήμερα και αύριο, Σάββατο, στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, έχουν ως στόχο να στείλουν ένα «ισχυρό μήνυμα ενότητας» ενόψει των νέων προκλήσεων, δήλωσε η προεδρεύουσα γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

«Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι εταίροι της G7 δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ άλλοτε μεγαλύτερη πρόκληση. Αλλά και ποτέ άλλοτε δεν ήμασταν τόσο ενωμένοι», έγραψε η κ. Μπέρμποκ σε ανάρτησή της στο Twitter, αναφερόμενη στα κεντρικά θέματα της ημερήσιας διάταξης, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία.

11:45: Ο υπουργός Οικονομικών Σέργκιι Μαρσένκο οραματίζεται την ανοικοδόμηση  

Αν και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να καταστρέφει τη χώρα, ο ουκρανός υπουργός Οικονομικών λέει ότι έχει τις πρώτες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης και οραματίζεται την ανοικοδόμηση της χώρας του.

«Ο πόλεμος συνεχίζεται , αλλά δεν υπάρχει τέτοια κλιμάκωση όπως κατά την διάρκεια των δύο πρώτων μηνών» της ρωσικής επίθεσης που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο υπουργός Οικονομικών Σέργκιι Μαρσένκο καθισμένος στο γραφείο του, μπροστά από την γαλάζια και κίτρινη σημαία της Ουκρανίας, στο ιστορικό κέντρο του Κιέβου.

«Συνεχίζεται, αλλά όχι με τους ρυθμούς που είχαμε δει προηγουμένως», προσθέτει ο 41χρονος υπουργός, ο οποίος, όπως και πολλοί ουκρανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, έχει αντικαταστήσει το κοστούμι με πιο άνετα ρούχα και φορά ένα φούτερ με κουκούλα.

Μέχρι σήμερα, το τοπίο είναι καταστροφικό για την χώρα, η οποία ήταν ήδη μία από τις φτωχότερες της Ευρώπης πριν από την εισβολή και είδε εκατομμύρια των κατοίκων της να φεύγουν στο εξωτερικό, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

10:44: Οι Ρώσοι καταφεύγουν στη χρήση drone και πυραύλων γιατί τα αεροσκάφη της έχουν απώλειες

Η Ρωσία έχει επιλέξει τις τελευταίες ημέρες την τακτική της μαζικής χρήσης υπερηχητικών πυραύλων Κρουζ, καθώς και drone, αποφεύγοντας πλέον τη χρήση αεροσκαφών, τα οποία υφίστανται απώλειες.

Τη σχετική εκτίμηση έκανε ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Βαλέρι Ζαλούζνι Valery Zaluzhny σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Μικτού Επιτελείου Στρατηγού Μαρκ Μίλι, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform.

Κατά τον Ανώτατο Διοικητή των ουκρανικών δυνάμεων, οι Ρώσοι εκτοξεύουν καθημερινά 10 έως 14 πυραύλους Κρουζ σε μη στρατιωτικές υποδομές.

Η Ρωσία εσχάτως καταφεύγει στην τακτική της μαζικής χρήσης των υπερηχητικών αντιπλοϊκών πυραύλων κρουζ X-22 σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Ο αντίπαλος αυτής της τακτικής είναι η άρνηση χρήσης αεροσκαφών, που υφίστανται μεγάλες απώλειες», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ουκρανός στρατηγός.

Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να χρησιμοποιούν το πολυλειτουργικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Orlan-10 για χτυπήματα με πυρομαχικά κατακερματισμού υψηλής εκρηκτικότητας κατά ουκρανικών ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων, ανακοίνωσε την Παρασκευή το ρωσικό κανάλι Zvezda.

09:18: Η πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία - Στο εδώλιο 21χρονος Ρώσος στρατιώτης

Σε δικαστήριο του Κιέβου θα πραγματοποιηθεί σήμερα η πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και θα αφορά τις κατηγορίες για δολοφονία ενός 62χρονου άμαχου από έναν 21χρονο Ρώσο στρατιώτη.

Κατηγορούμενος είναι ο Βαντίμ Σισιμάριν, διοικητής ενός τάγματος της Καντεμιρόφσκαγια, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση από τις ουκρανικές αρχές.

Ο νεαρός στρατιώτης κατηγορείται ότι στις 28 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια μαχών στην περιοχή Σούμι της βορειοανατολικής Ουκρανίας πυροβόλησε κατά αυτοκινήτου με άμαχο πληθυσμό, την ώρα που το στρατιωτικό κονβόι στο οποίο επέβαινε δέχτηκε επίθεση από ουκρανικές δυνάμεις. Στη συνέχεια εγκατέλειψε το σημείο μαζί με 4 ακόμη Ρώσους στρατιώτες.

Ο Σισιμάριν σκότωσε τον άοπλο άνδρα, ο οποίος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν πάνω σε ένα ποδήλατο και μιλούσε στο τηλέφωνό του.

08:53: O αριθμό προσφύγων Ουκρανίας που πέρασαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (12/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 278 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 46 ανήλικοι.

Από τον Προμαχώνα: 133

Από Ευζώνους: 12

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 48

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 73 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 7 και στα λοιπά αεροδρόμια 5.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 27.063 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.142 ανήλικοι.

08:42: Νέο ουκρανικό πλήγμα σε ρωσικό πλοίο

Η Ουκρανία είπε ότι κατέστρεψε ένα πλοίο διοικητικής μέριμνας του ρωσικού πολεμικού ναυτικού κοντά στο Snake Island, ένα μικρό αλλά στρατηγικό φυλάκιο στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ συγγενείς Ουκρανών στρατιωτών που ήταν κρυμμένοι στο πολιορκημένο χαλυβουργείο της Μαριούπολης παρακαλούσαν να σωθούν.

Οι ανανεωμένες μάχες γύρω από το Snake Island τις τελευταίες ημέρες μπορεί να γίνουν μάχη για τον έλεγχο της δυτικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με ορισμένους αμυντικούς αξιωματούχους, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αγωνίζονται να σημειώσουν πρόοδο στη βόρεια και ανατολική Ουκρανία.

«Χάρη στις ενέργειες των ναυτικών μας, το σκάφος υποστήριξης Vsevolod Bobrov έπιασε φωτιά - είναι ένα από τα νεότερα στον ρωσικό στόλο», δήλωσε ο Σερχίι Μπρατσούκ, εκπρόσωπος της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού.

Οι δορυφορικές εικόνες που παρέχονται από τη Maxar, μια ιδιωτική εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ, έδειξαν τις συνέπειες των πιθανών πυραυλικών επιθέσεων σε ρωσικό αποβατικό σκάφος κλάσης Serna κοντά στο νησί, κοντά στα θαλάσσια σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία.

Οι εικόνες έδειχναν επίσης πρόσφατες ζημιές σε κτίρια στο νησί, το οποίο έγινε διάσημο για τη θαρραλέα απάντηση των Ουκρανών υπερασπιστών του κατά τις πρώτες μέρες της εισβολής.

06:26: Κλιμάκωση των επιθέσεων της Ρωσίας στο Ντονμπάς

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το γενικό επιτελείο, αναγνωρίζοντας πως έχουν καταγράψει κάποια εδαφικά κέρδη.

Η προστασία των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία ήταν ανάμεσα στους λόγους που επικαλέστηκε το Κρεμλίνο όταν προχώρησε στην εισβολή στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τις αναγνώρισε ως αυτόνομες κρατικές οντότητες εξοργίζοντας το Κίεβο.

«Ο εχθρός συνεχίζει τις επιθέσεις του στην ανατολική ζώνη επιχειρήσεων με σκοπό να πάρει τον πλήρη έλεγχο των περιφερειών του Ντανιέτσκ, του Λουγκάνσκ και της Χερσώνας και να διατηρήσει τον χερσαίο διάδρομο προς την προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία», κατά το ουκρανικό επιτελείο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που δημοσιοποίησε, οι ρωσικές επιθέσεις επικεντρώνονται στις πόλεις Σεβεροντονιέτσκ, Λίμαν, Μπαχμούτ, Αβντιίβκα και Κουράχοβα, όπως και στη Ρουμπίζνε, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει πλέον καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα.

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του κατέστρεψαν πλωτές γέφυρες που πόντισαν οι ρωσικές δυνάμεις για να φθάσουν στη Λίμαν κατά μήκος του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς.

Παράλληλα, ενισχύονται οι ρωσικές δυνάμεις στο μέτωπο γύρω από την πόλη Σλοβιάνσκ. Περίπου 300 ρωσικά στρατιωτικά οχήματα αναπτύχθηκαν εκεί, κατά τους ουκρανούς επιτελείς.

06:03: Συνομιλίες για την απομάκρυνση των πολιορκημένων ουκρανών στρατιωτικών από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης 

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι άρχισε νέος γύρος συνομιλιών με σκοπό να διασωθούν οι στρατιωτικοί που είναι παγιδευμένοι στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

«Αρχίσαμε νέο γύρο διαπραγματεύσεων», διαβεβαίωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράντα.

Σύμφωνα με την ίδια, δόθηκε οδηγία να διαπραγματευθούν με τη ρωσική πλευρά ο ΟΗΕ και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ενώ μεσολαβητικό ρόλο έχει αναλάβει η Τουρκία.

«Θα θέλαμε να υπογραφτεί συμφωνία για το πώς θα προχωρήσει η απομάκρυνσή τους από την Αζοφστάλ — είμαστε έτοιμοι να την υπογράψουμε», τόνισε η κυρία Βέρεστσουκ.

Σκοπός είναι η εκκένωση να γίνει κατά στάδια, εξήγησε. Η πρώτη προτεραιότητα είναι να διασωθούν 38 στρατιωτικοί που έχουν τραυματιστεί πιο σοβαρά, πρόσθεσε.

Αφού συμβεί αυτό «θα κάνουμε περαιτέρω κινήσεις», υποσχέθηκε, λέγοντας ότι το Κίεβο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε ανταλλαγή ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με τους τραυματίες.

Ως τώρα, η Ρωσία αρνείται να επιτρέψει την απομάκρυνση οποιουδήποτε στρατιωτικού βρίσκεται στο γιγάντιο εργοστάσιο της Μαριούπολης, απαιτώντας οι Ουκρανοί και οι ξένοι μισθοφόροι να παραδοθούν.

01:53: Διυλιστήριο χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους στην Κρεμεντσούκ

Η ουκρανική βιομηχανική πόλη Κρεμεντσούκ (κεντρικά) βομβαρδίστηκε με πυραύλους από τον στρατό της Ρωσίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές στρατιωτικές αρχές.

Ανάμεσα στους στόχους που επλήγησαν ήταν διυλιστήριο, ανέφερε ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, ο Ντμίτρο Λούνιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη επίθεση στην πόλη αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πριν από δυόμισι μήνες. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

«Εκδηλώθηκε πυρκαγιά» και αναπτύχθηκε η πυροσβεστική, σύμφωνα με τον διοικητή, ο οποίος αναφέρθηκε σε πλήγματα με τουλάχιστον 12 πυραύλους άγνωστου τύπου.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

01:41: Η Γερμανία δεν τάσσεται υπέρ της προμήθειας δυτικών μαχητικών

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ εξέφρασε επιφυλάξεις για την αξίωση της Ουκρανίας να της διατεθούν δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, ενόψει της συνόδου των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών της G7 στο θέρετρο Βάισενχαουζερ Στραντ, στις βόρειες γερμανικές ακτές.

Η κυρία Μπέρμποκ υπενθύμισε την απόρριψη από τις δυτικές δυνάμεις του ουκρανικού αιτήματος να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων από το NATO και πρόσθεσε πως «πήραμε επίσης καθαρή θέση» ως προς την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών.

Η γερμανίδα ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο την Τρίτη συζήτησε «το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», ειδικά την «ανθεκτικότητα της και τη δυνατότητά της να αμύνεται», όμως χωρίς «το NATO να εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο».

Ο ουκρανός ομόλογός της Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στη σημερινή σύνοδο των ΥΠΕΞ της G7, ζήτησε προ ημερών να προσφερθούν στη χώρα του προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας.

01:12: Τουλάχιστον πέντε άμαχοι νεκροί στις μάχες στο Ντανιέτσκ

Τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σφοδρών εχθροπραξιών ανάμεσα σε ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, ανέφεραν χθες Πέμπτη ουκρανικές πηγές.

Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση έκανε λόγο μέσω της πλατφόρμας Telegram για τέσσερις νεκρούς στις πόλεις Νοβοσέλιφκα, Αβντιίβκα και Λίμαν. Ακόμη ένας άμαχος σκοτώθηκε στην Γιάσουναβατα, πόλη υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών, ανέφεραν ΜΜΕ.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Κατά τον ΟΗΕ, ο αριθμός των αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου έχει φθάσει τους τουλάχιστον 3.500. Ωστόσο, ο Οργανισμός προεξοφλεί πως στην πραγματικότητα, ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων είναι πολύ βαρύτερος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News