ΝΑΤΟ: Με συνοπτικές διαδικασίες η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας εάν καταθέσουν αίτημα

Κόσμος
ΝΑΤΟ: Με συνοπτικές διαδικασίες η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας εάν καταθέσουν αίτημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως το τέλος του μήνα θα έχει υπογραφεί το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, εφόσον καταθέσουν το αναμενόμενο αίτημα ένταξης τους στο ΝΑΤΟ, την επόμενη εβδομάδα

Το πρώτο μήνυμα έστειλαν σήμερα ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας με κοινή δήλωση τους που προκάλεσε την πρώτη αντίδραση της Μόσχας η οποία σχολίασε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία.

«Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO" αναφέρεται στην κοινή δήλωση που αποτελεί προάγγελο των ανακοινώσεων που θα γίνουν την Κυριακή.

Απαντώντας ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διαμήνυσε ότι η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα «πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, από την προώθηση στρατιωτικών υποδομών προς τα σύνορά μας».

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Φινλανδία «πρέπει να γνωρίζει την ευθύνη και τις συνέπειες» της ένταξης στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία «θα αναγκαστεί» να προχωρήσει σε αντίποινα εάν η χώρα ενταχθεί στη συμμαχία. Από την πλευρά του ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο επέμεινε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία δεν θα απειλούσε τη Ρωσία, προσθέτοντας:

«Είμαστε χώρες που αγαπούν την ειρήνη». Σε μια πρώτη δυτική αντίδραση η Δανία έκανε γνωστό μέσω της πρωθυπουργού Μέτε Φρεντέρικσεν ότι θα πιέσει για μια γρήγορη ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας στο NATO. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς χαιρέτισε την απόφαση του Ελσίνκι διαβεβαιώνοντας σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Νιινίστο, «την πλήρη υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης». Όσον αφορά στη Στοκχόλμη όπως δήλωσε η σουηδή υπουργός Εξωτερικών θα λάβει υπόψη τη θέση της Φινλανδίας όσον αφορά το ΝΑΤΟ, όταν αποφασίσει για το αν θα ζητήσει την ένταξή της στη συμμαχία, κάτι που επίσης αναμένεται σύμφωνα με το Σουηδικό τύπο να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Τέλος ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αφού χαιρέτισε την κίνηση της Φιλανδίας διαβεβαίωσε ότι εφόσον υποβληθεί η αίτηση ένταξης η Φινλανδία θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ «και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη».

«Fast track» η ενταξιακή διαδικασία Φινλανδίας και Σουηδίας

Με συνοπτικές διαδικασίες θα γίνει η ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας και της Σουηδίας, εφόσον καταθέσουν το αναμενόμενο επίσημο αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Οι Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ένταξης στις 17 Μαΐου. Αν συμβεί αυτό, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας-παρατηρητή και θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Μετά την πρώτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης, θα ακολουθήσει η επικύρωσή του από τα κοινοβούλια των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ - μια διαδικασία η οποία συνήθως διαρκεί από έξι ως δεκαοκτώ μήνες, αλλά στην περίπτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το τέλος του έτους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν θα είναι ακόμη πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου, τυπικά δεν θα έχουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το Αρθρο 5 της Συνθήκης. Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν λάβει σοβαρές διαβεβαιώσεις ασφάλειας από ισχυρές νατοϊκές χώρες, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι προσκεκλημένοι στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνου, όπου θα επιβεβαιωθεί η ως άνω διαδικασία ένταξης. Όπως σημείωναν οι ίδιες ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές , η ταχύτητα με την οποία προωθείται η ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα του ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News