Πόλεμος στην Ουκρανία: Χερσώνα όπως... Κριμαία

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Χερσώνα όπως... Κριμαία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προθέσεις της Μόσχας εξηγούν την εστίαση του πολέμου - Η Ευρώπη πασχίζει να βρει μια κοινή θέση για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να υποδεχτεί Σουηδία και Φιλανδία

Μοντέλο Κριμαίας φαίνεται να σχεδιάζει η Ρωσία για την περιοχή της Χερσώνας, με τις Αρχές της περιοχής που έχει εγκαταστήσει η Μόσχα να δηλώνουν την πρόθεσή τους να ζητήσουν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να την προσαρτήσει στη Ρωσία. Από την πλευρά του το Κρεμλίνο σχολιάζει ότι οι κάτοικοι της Χερσώνας είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν να ενταχθούν στη Ρωσία, όμως επισημαίνει ότι η απόφαση θα πρέπει να έχει ισχυρή νομική βάση.

Η περιοχή της Χερσώνας, που βρίσκεται βόρεια της Κριμαίας - την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014 - είναι ζωτικής σημασίας για την τροφοδοσία της χερσονήσου με νερό, γεγονός που εξηγεί και τις ρωσικές προθέσεις. Επιπλέον, η κατάληψη της Χερσώνας, η μόνη πραγματική στρατιωτική επιτυχία που έχει καταγράψει η Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, επιτρέπει στη Ρωσία να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα που συνδέει την Κριμαία, το Ντονέτσκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών και το ρωσικό έδαφος.

Εκτός από τις μάχες στα ανατολικά, οι μάχες συνεχίζονται στο Φιδονήσι, ένα μικρό νησί στρατηγικής σημασίας στη Μαύρη Θάλασσα, τον έλεγχο του οποίου πήραν οι Ρώσοι στην αρχή του πολέμου, και όπου προσπαθούν να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους που είναι εκτεθειμένες στα ουκρανικά πλήγματα, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Κατά την ίδια πηγή, αν η Ρωσία καταφέρει να εδραιώσει τις θέσεις της στο νησί, «θα μπορούσε να κυριαρχήσει στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας».

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τα εξελίξεις παράλληλα με τις κινήσεις της Φιλανδίας και της Σουηδίας, που όπως όλα δείχνουν ετοιμάζονται να καταθέσουν υποψηφιότητα ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία τις επόμενες μέρες.

Την Τετάρτη 11 Μαΐου, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα στηρίξει τη Σουηδία εάν αποφασίσει να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, ενώ όπως αποκάλυψε η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, κατά τη συνάντησή της με τον Βρετανό πρωθυπουργό, έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με πολλές χώρες για τη λεγόμενη «γκρίζα περίοδο» από την υποβολή αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ «μέχρι να γίνουμε πλήρως μέλη».

Στο μεταξύ, μιλώντας σε γαλλικό πανεπιστήμιο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα είχε αποτραπεί εάν η χώρα του ήταν μέλος του ΝΑΤΟ και δήλωσε ότι θα ήθελε την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας πριν φανταστεί το τέλος του πολέμου, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να είναι πρόθυμος για διάλογο με τη Μόσχα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απομακρύνεται κατά περίπου μία εβδομάδα, σύμφωνα με διπλωμάτες, η επίτευξη συμφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του χρόνου. Αιτία είναι κυρίως οι αντιρρήσεις της Ουγγαρίας, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να δηλώνει ότι ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να καταστρέψει την ουγγρική οικονομία.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η χώρα του διαθέτει αρκετούς πελάτες για τους ενεργειακούς της πόρους, πέραν των χωρών της Δύσης.

Μόνη εξέλιξη-χαραμάδα ελπίδας ήταν η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, με τον Αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα, Τζον Σάλιβαν. Το ρωσικό ΥΠ.ΕΞ. σε ανακοίνωσή του απέφυγε να προβεί σε λεπτομέρειες, ενώ η αμερικανική πρεσβεία υπογράμμισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αφοσιωμένες στο άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας με τη ρωσική κυβέρνηση... για τη μείωση του κινδύνου λανθασμένων υπολογισμών μεταξύ των χωρών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News