Πόλεμος στην Ουκρανία - Απειλές Ρωσίας: Αν μπουν στο ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία γίνονται εχθροί

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία - Απειλές Ρωσίας: Αν μπουν στο ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία γίνονται εχθροί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 78η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποιήθηκε ξημερώματα της 78ης ημέρας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο καγκελάριος ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση αλλά και τη πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας με τη Ρωσία.

Λίγο αργότερα η Ρωσία κάλεσε διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις αρωγής να αναλάβουν πρωτοβουλία για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ.

Αναφορικά με τους παγιδευμένους αμάχους στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, οι οποίοι είναι παγιδευμένοι από ρωσικά στρατεύματα η ουκρανικά στρατιωτική ηγεσία τόνισε πως οποιαδήποτε «τέτοια επιχείρηση θα απαιτούσε μεγάλο αριθμό στρατιωτών, διότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση 150 ως 200 χιλιομέτρων».

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

22:10: Ρώσος αξιωματούχος στον ΟΗΕ: Αν Σουηδία και Φινλανδία μπουν στο ΝΑΤΟ, γίνονται εχθροί

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ δήλωσε την Πέμπτη ότι η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα τις μετατρέψει αμέσως από ουδέτερες σε εχθρικές χώρες και πιθανούς στόχους για τη Ρωσία.

Ο Ντμίτρι Πολάνσκι, πρώτος αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό UnHerd ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη γνωρίζουν ότι «τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ θα συνεπάγονται ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευρά».

«Εάν υπάρχουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος - ή πιθανός στόχος - για ένα χτύπημα», πρόσθεσε ο Πολάνσκι.

«Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς — είναι εχθρός και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός. Σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και αντιμετωπίζουν όλους τους κινδύνους».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Πολάνσκι υποβάθμισε τον αντίκτυπο της πιθανής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απειλές του ΝΑΤΟ και έχει λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για αυτό».

22:00: Συνεχίζεται για 78η ημέρα ο εφιάλτης στην Ουκρανία

21:41: Η Ρωσία απειλεί με «πλήγματα» τη Φινλανδία και τη Σουηδία

Η απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει προειδοποιήσεις από τη Ρωσία. Ο Ντμίτρι Πολάνσκι, αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, είπε στο UnHerd ότι τη στιγμή που η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, αυτό «θα συνεπάγεται ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευρά».

«Εάν υπάρχουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος -ή πιθανός στόχος- για ένα χτύπημα», είπε.

21:30: Απειλεί με λιμό ο Πούτιν

//--> //-->

21:08: Φινλανδία: Ανησυχεί ότι η Ρωσία θα διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου

Κορυφαίοι Φινλανδοί πολιτικοί προειδοποιούν ότι η Ρωσία ενδέχεται να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη χώρα τους από αύριο Παρασκευή, γράφει η εφημερίδα Iltalehti, επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει.

Στο δημοσίευμα δεν διευκρινίζεται από πού προήλθε η προειδοποίηση και το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτές τις πληροφορίες.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν είπαν σήμερα ότι η χώρα θα αιτηθεί «χωρίς καθυστέρηση» την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία. Ωστόσο, το φυσικό αέριο αντιστοιχεί μόνο στο 5% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα.

20:55: Ισπανία: Οι αρχές εντόπισαν ένα γιοτ και άλλα περιουσιακά στοιχεία 15 Ρώσων ολιγαρχών

Οι ισπανικές αρχές εντόπισαν περιουσιακά στοιχεία -- συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, εταιρειών και τουλάχιστον ενός πολυτελούς σκάφους -- που ανήκουν σε 15 Ρώσους ολιγάρχες που περιλαμβάνονται στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ, δήλωσε σήμερα στο Reuters ένας αξιωματούχος.

Ο Μαριάνο Γκαρσία Φρέσνο, επικεφαλής της υπηρεσίας που καταπολεμά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δήλωσε ότι η υπηρεσία εντόπισε δραστηριότητα μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, καθώς οι ολιγάρχες προσπαθούσαν να μεταβιβάζουν τα μερίδιά τους σε ορισμένες εταιρείες σε συγγενείς ή συνεργάτες για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους.

«Είχαν ήδη αρχίσει να μεταβιβάζουν μερίδια - ειδικά σε ισπανικές εταιρείες - ή μετοχές σε ξένες εταιρείες», είπε ο Ισπανός αξιωματούχος.

20:32: ΝΑΤΟ: Με γρήγορες διαδικασίες η ενταξιακή διαδικασία Φινλανδίας και Σουηδίας

Με συνοπτικές διαδικασίες θα γίνει η ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας και της Σουηδίας, εφόσον καταθέσουν το αναμενόμενο επίσημο αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, οι δύο σκανδιναβικές χώρες αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ένταξης στις 17 Μαΐου και αν συμβεί αυτό, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας παρατηρητή και θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Μετά την πρώτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης, θα ακολουθήσει η επικύρωσή του από τα κοινοβούλια των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ - μια διαδικασία η οποία συνήθως διαρκεί από έξι ως δεκαοκτώ μήνες, αλλά στην περίπτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το τέλος του έτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν θα είναι ακόμη πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου, τυπικά δεν θα έχουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το 'Αρθρο 5 της Συνθήκης. Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν λάβει σοβαρές διαβεβαιώσεις ασφάλειας από ισχυρές νατοϊκές χώρες, όπως η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι προσκεκλημένοι στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνου, όπου θα επιβεβαιωθεί η ως άνω διαδικασία ένταξης. Όπως σημείωναν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στο ΑΜΠΕ, η ταχύτητα με την οποία προωθείται η ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα του ΝΑΤΟ.

20:14: UNICEF: Σχεδόν 100 παιδιά έχουν χάσει την ζωή τους στην Ουκρανία τον μήνα Απρίλιο

20:00: Πολωνία: Το γραμματόσημο με τον Ζελένσκι πωλήθηκε «μέσα σε μία ώρα»

Η πολωνική ταχυδρομική υπηρεσία έχει εκδώσει 99 σετ γραμματοσήμων με το πορτρέτο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που τα πούλησε για περίπου 1.200 δολάρια ανά σετ, δήλωσε η ταχυδρομική υπηρεσία της Ουκρανίας.

19:36: ΟΗΕ: Ξεπέρασαν τα 6 εκατομμύρια οι Ουκρανοί που έφυγαν από τη χώρα

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή ξεπέρασε τα 6 εκατομμύρια, στη χειρότερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Η εισβολή της Ρωσίας, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, έχει προκαλέσει μαζικό εκτοπισμό ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 8 εκατομμυρίων Ουκρανών εντός της χώρας, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 6,03 εκατομμύρια είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία μέχρι χθες, Τετάρτη.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες έχουν περάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω συνοριακών σημείων στην Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, όπου εθελοντές και κυβερνήσεις προσπαθούν να τους βοηθήσουν να βρουν καταλύματα και να παράσχουν υποστήριξη.

Πάνω από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν περάσει τα σύνορα προς την Πολωνία. Η πολωνική κυβέρνηση εκτιμά ότι περίπου οι μισοί θα μπορούσαν να μείνουν στη χώρα μακροπρόθεσμα, γεγονός που φέρνει προκλήσεις στην αγορά ακινήτων, στα σχολεία και στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

19:18: Η Γαλλία «υποστηρίζει πλήρως» την επιλογή της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Φινλανδό ομόλογό του ότι η Γαλλία υποστηρίζει πλήρως την επιλογή της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το προεδρικό γραφείο των Ηλυσίων.

Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση», δήλωσαν την Πέμπτη ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της, σε μια ιστορική αλλαγή πολιτικής που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

19:02: Πληροφορίες για «δημοψήφισμα» στη Μαριούπολη

Στη Μαριούπολη οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να διοργανώσουν «δημοψήφισμα» -στις 15 Μαϊου- με σκοπό την ένταξη της πόλης στη Ρωσική Ομοσπονδία, σημειώνει στο Telegram ο Ουκρανός δημοσιογράφος και πολεμικός ανταποκριτής Andriy Tsaplienko, επικαλούμενος τον σύμβουλο του Δήμο Μαριούπολης, Petro Andrushchenko.

18:46: Πόλεμος στην Ουκρανία: Η κατάσταση στο έδαφος

//--> //-->

18:30: ΟΗΕ:Η Κίνα καταψήφισε την έρευνα για καταχρήσεις από ρωσικά στρατεύματα

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα για τη διεξαγωγή έρευνας για καταγγελίες για καταχρήσεις από ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Το ψήφισμα απορρίφθηκε από την Κίνα. Συνολικά 33 μέλη ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, ενώ μόνο η Κίνα και η Ερυθραία ψήφισαν κατά. Υπήρξαν 12 αποχές.

18:11: Προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας ζήτησε άμεσο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Μιχαήλο Ποντόλιακ έγραψε στο Twitter: Εάν οι ηγέτες είχαν ενεργήσει αποφασιστικά το 1938, η Ευρώπη θα μπορούσε να είχε αποφύγει τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά οι πολιτικοί ενήργησαν δειλά και φλέρταραν με τον επιτιθέμενο. Το αποτέλεσμα είναι εκατομμύρια τραγωδίες. Η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει αν ξανακάνουμε το ίδιο λάθος.

https://twitter.com/Podolyak_M/status/1524691974414127107

18:00: Η ΕΕ προτείνει εξορθολογισμένο σχέδιο εξαγωγών για τα ουκρανικά προϊόντα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει να δημιουργηθούν «γραμμές αλληλεγγύης» αποκλειστικά για εξαγωγές αγροτικών αγαθών από την Ουκρανία για να βοηθήσει στην άμβλυνση του αποκλεισμού των προϊόντων, που «απειλεί την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», ανέφερε η Κομισιόν.

Το σχέδιο στοχεύει στην ενοποίηση της υποδομής της Ουκρανίας και της ΕΕ για την κινητοποίηση 20 εκατομμυρίων μετρικών τόνων σιτηρών που πρέπει να βγουν από την Ουκρανία εντός τριών μηνών, δήλωσε στην ανακοίνωση η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, Αντίνα Βαλεάν.

«Χιλιάδες» φορτηγά και βαγόνια έχουν κολλήσει στην ουκρανική πλευρά των συνόρων της ΕΕ, με μέσο χρόνο αναμονής 16 ημερών για να περάσουν -που αυξάνεται σε 30 ημέρες σε ορισμένα σύνορα- ανέφερε η Επιτροπή.

Η Επιτροπή προτρέπει τους διαχειριστές εμπορευμάτων και υποδομών να λάβουν μέτρα για τον εξορθολογισμό των εξαγωγών της Ουκρανίας, όπως τη διάθεση περισσότερων οχημάτων και την ιεράρχηση των χρονοθυρίδων.

17:43: Φινλανδός ΥΠΕΞ: Η Ρωσία δεν πρέπει να νιώθει απειλή από την υποψηφιότητα μας στο ΝΑΤΟ

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο επέμεινε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία δεν θα απειλούσε τη Ρωσία, προσθέτοντας: «Είμαστε χώρες που αγαπούν την ειρήνη».

«Η Ρωσία δεν πρέπει να αισθάνεται ότι απειλείται από την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - είμαστε ειρηνικές χώρες, έχουμε διατηρήσει ειρηνικά σύνορα με τη Ρωσία και κοιτάμε το μέλλον όταν η κανονική συνεργασία μπορεί να συνεχιστεί με Ρωσία», τόνισε.

17:31: Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα «αναγκαστεί να λάβει αντίποινα» εάν η Φινλανδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία «πρέπει να γνωρίζει την ευθύνη και τις συνέπειες» της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η Ρωσία «θα αναγκαστεί» να προχωρήσει σε αντίποινα εάν η χώρα ενταχθεί στη συμμαχία.

«Η δήλωση του Φινλανδού προέδρουΝιινίστο και της Φινλανδής πρωθυπουργού Μαρίν, που μίλησαν σήμερα υπέρ της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, είναι μια ριζική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «το Ελσίνκι πρέπει να γνωρίζει την ευθύνη και τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης».

Η πιθανή ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα προκαλούσε σοβαρή ζημιά στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας-Φινλανδίας, οι οποίες διατηρούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Βόρειας Ευρώπης, ανέφερε το υπουργείο.

17:24: Σολτς: Στηρίζω την κίνηση της Φινλανδίας

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς έγραψε στο Twitter ότι υποστήριξε την κίνηση της Φινλανδίας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ σήμερα, λέγοντας ότι είχε μιλήσει με τον πρόεδρο της Φινλανδίας: «Χαιρετίζω την απόφαση της Φινλανδίας να υποστηρίξει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Νιινίστο, διαβεβαίωσα την πλήρη υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης».

17:08: Ο Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στην Ευρώπη για τις συναντήσεις του ΝΑΤΟ το Σαββατοκύριακο

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο Άντονι Μπλίνκεν, θα ταξιδέψει στην Ευρώπη το Σάββατο για την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

«Στις 14 Μαΐου, ο υπουργός θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για να παρακολουθήσει μια άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου Σύμμαχοι και εταίροι θα συζητήσουν την ενιαία τους απάντηση στον συνεχιζόμενο βάναυσο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών στη Μαδρίτη. Την επόμενη μέρα θα έχει εμπορικές συναντήσεις με ηγέτες της ΕΕ στο Παρίσι, μαζί με την εμπορική εκπρόσωπο των ΗΠΑ Κάθριν Τάι και την υπουργό Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο», σημειώνει το Στέητ Ντιπάρτμεντ.

16:51: Κομισιόν: Θα βοηθήσει την Ουκρανία στην απεμπλοκή των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βοηθήσει την Ουκρανία στην απεμπλοκή των εξαγωγών σιτηρών δημιουργώντας μία πλατφόρμα συντονισμού για να ενεργοποιήσει τις δυνατότητες μεταφοράς και να συντονίσει με τα κράτη μέλη την αποθήκευσή τους, σύμφωνα με σχέδιο που ανακοινώθηκε σήμερα.

Την ώρα που η Ρωσία εφαρμόζει αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών, «εκατομμύρια τόνοι σιτηρών αποθηκευμένοι σε σιλό πρέπει να αναχωρήσουν από την Ουκρανία κατά τους επόμενους τρεις μήνες (μέχρι την προσεχή συγκομιδή) μέσω των υποδομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (...) Πρέπει να γίνει η βέλτιστη εκμετάλλευση των εφοδιαστικών αλυσίδων, να αποτραπεί το μπλοκάρισμα στα σύνορα, εξήγησε η ευρωπαία επίτροπος Μεταφορών Αντίνεα Βαλεάν.

16:30: ΟΗΕ: Περισσότερα από 1.000 πτώματα έχουν βρεθεί στα προάστια του Κιέβου

Τα πτώματα περισσότερων από 1.000 αμάχων ανασύρθηκαν σε περιοχές βόρεια του Κιέβου που καταλήφθηκαν από ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε την Πέμπτη η επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέτ, συμπεριλαμβανομένων αρκετών εκατοντάδων που εκτελέστηκαν συνοπτικά και άλλων που πυροβολήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές.

«Οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται», είπε η κ. Μπασελέτ σε ειδική σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, τη δεύτερη σε δύο εβδομάδες, με επίκεντρο τις καταχρήσεις που αποκαλύφθηκαν από τους ερευνητές στην Μπούτσα, το Ιρπίν και άλλα προάστια του Κιέβου, που καταλήφθηκαν από τις δυνάμεις της Ρωσίας στα πρώτα στάδια της εισβολής.

16:21: ΟΗΕ: Εξετάζει τη διεξαγωγή έρευνας για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα αποφασίσει σήμερα αν θα ξεκινήσει έρευνα για φερόμενες παραβιάσεις από ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Κιέβου που σύμφωνα με την Ουκρανία αποτελούν εγκλήματα πολέμου.

Πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε η Ουκρανία και υποστηρίχθηκε από άλλες 50 χώρες θα αναθέσει την εντολή στη νεοσυσταθείσα Επιτροπή Έρευνας να ερευνήσει συμβάντα στις περιοχές γύρω από το Κίεβο που είχαν καταληφθεί προσωρινά από ρωσικά στρατεύματα.

Η επιτροπή θα ετοιμάσει έκθεση έως τις αρχές του επόμενου έτους.

16:03: Ομιλία Ρούτε στο ουκρανικό κοινοβούλιο

«Είμαστε περήφανοι για την Ουκρανία και το θάρρος της περισσότερο από ό,τι μπορώ να εκφράσω με λόγια. Είναι σαν τον Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ. Γνωρίζουμε την ιστορία και ξέρουμε ποιος κέρδισε αυτόν τον αγώνα», είπε ο Ρούτε στην ομιλία του στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

https://twitter.com/OlekKorn/status/1524736466131329024

15:50: Οι ρωσικές απώλειες από την αρχή της ρωσικής εισβολής σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό 

15:34: The Sun: Βίντεο βομβαρδισμού ρωσικής βάσης από τις ουκρανικές δυνάμεις

https://www.youtube.com/watch?v=qHpyaDiOBOU?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

15:22: Για επιτυχίες των Ουκρανών στις μάχες κατά των Ρώσων στα βόρεια του Χαρκόβου μιλούν οι Βρετανοί

//--> //-->

15:15: Βερολίνο: Η ενέργεια χρησιμοποιείται «ως όπλο»

Η ενέργεια χρησιμοποιείται «ως όπλο» καθώς η Ρωσία επιβραδύνει τις ροές φυσικού αερίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.

15:00: Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Ο χάρτης των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά την 78η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1524705389799002112

14:40: Η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ θα συνιστούσε "σίγουρα" απειλή για τη Ρωσία, λέει το Κρεμλίνο - Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι εξήρε την ετοιμότητα της χώρας να αιτηθεί ένταξη στη συμμαχία

Η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε "σίγουρα" απειλή για τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Η διεύρυνση του NATO και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή", δήλωσε ο Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, απαντώντας, "σίγουρα", σε ερώτηση για το αν η Ρωσία θα θεωρούσε απειλή ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας τάχθηκαν σήμερα υπέρ μιας ένταξης "χωρίς καθυστέρηση" στο NATO, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση της χώρας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στον οργανισμό.

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα "πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, από την προώθηση στρατιωτικών υποδομών προς τα σύνορά μας".

"Όλα αυτά θα αποτελέσουν τα στοιχεία μιας ειδικής ανάλυσης και (θα χρησιμοποιηθούν) για την επεξεργασία των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση", κατέληξε.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ανακοίνωση σήμερα της Φινλανδίας ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ συνιστά "ριζική αλλαγή" στην εξωτερική πολιτική της και ότι η Μόσχα θα απαντήσει.

"Η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τη δημιουργία απειλών για την εθνική της ασφάλεια", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Το Ελσίνκι πρέπει να έχει επίγνωση της ευθύνης του και των συνεπειών μιας τέτοιας κίνησης", υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε την ετοιμότητα της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην στρατιωτική συμμαχία του NATO σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

"Επίσης συζητήσαμε την ευρωπαϊκή ένταξη της Ουκρανίας. Και --την αμυντική αλληλεπίδραση", προσθέτει ο Ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμά του στο Twitter.

13:32: Η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας θα μειωθεί σήμερα κατά σχεδόν ένα τρίτο, σύμφωνα με την Gazprom            

Η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας θα μειωθεί σήμερα κατά σχεδόν ένα τρίτο σε σχέση με χθες, Τετάρτη, σύμφωνα με τον ρωσικό κολοσσό Gazprom, με την τροφοδοσία να πλήττεται για δεύτερη συναπτή μέρα από την σύγκρουση στην Ουκρανία.

Περίπου 50,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αναμένεται να μεταφερθούν μέσω του Σταθμού της Σούτζα έναντι 72 εκατομμυρίων χθες, σύμφωνα με την Gazprom, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ήτοι μείωση σχεδόν 30% έπειτα από την πτώση κατά 18% που είχε καταγραφεί χθες.

Οι όγκοι που αναφέρει η ουκρανική εταιρεία διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου OGTSOU είναι ελαφρώς διαφορετικοί, αλλά της ίδιας τάξης, καθώς αυτή αναφέρει στον ιστότοπό της 53 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα έναντι 73 χθες.

Οι δύο πλευρές επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη γι'αυτό. Η Ουκρανία δηλώνει εδώ και δύο ημέρες ότι δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί τις παραδόσεις μέσω των εγκαταστάσεων της Σοχρανίβκα, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, λόγω της παρουσίας ρωσικών δυνάμεων, και ζήτησε από την Gazprom να αυξήσει τον όγκο του φυσικού αερίου που διοχετεύεται σε άλλο σταθμό της, αυτόν στην Σούτζα.

Η Μόσχα από την άλλη πλευρά δηλώνει ότι η διαμετακόμιση μπορεί να γίνει μέσω του σταθμού της Σοχρανίβκα, καθώς μια αλλαγή της ροής προς τον σταθμό της Σούτζα είναι αδύνατη.

Χθες, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε μείωση 25% του όγκου του φυσικού αερίου που διοχετεύτηκε μέσω ενός από τους βασικούς αγωγούς διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Μέχρι στιγμής, τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα διατηρούν τις ροές φυσικού αερίου παρά τις μάχες, με τη Ρωσία να επιμένει κυρίως στο γεγονός ότι είναι, παρά τις κυρώσεις και την σύγκρουση, αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος.

Η ΕΕ προσπαθεί από την πλευρά της να προετοιμαστεί για μια διακοπή των προμηθειών της από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για την πληρωμή των παραδόσεων σε ρούβλια --μια αλλαγή στη σύμβαση που η ΕΕ δηλώνει ότι δεν είναι αποδεκτή.

12:58: Μαχητής εγκλωβισμένος στη χαλυβουργία της Μαριούπολης ζητά από τον Ίλον Μασκ να βοηθήσει     

Ένας από τους μαχητές που έχουν οχυρωθεί στη χαλυβουργία που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη έκανε έκκληση στον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της SpaceX Ίλον Μάσκ να βοηθήσει στην απομάκρυνσή τους.

Πολλοί άμαχοι διασώθηκαν από το τεράστιο εργοστάσιο Αζοφστάλ την περασμένη εβδομάδα με βάση μια συμφωνία με τη Ρωσία, αλλά δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη Μόσχα προκειμένου να επιτραπεί η απομάκρυνση εκατοντάδων μαχητών, μερικοί από τους οποίους έχουν τραυματιστεί έπειτα από εβδομάδες βομβαρδισμών.

"@elonmusk ο κόσμος λέει να έρθετε από έναν άλλο πλανήτη για να διδάξετε στους ανθρώπους να πιστεύουν στο αδύνατο. Οι πλανήτες μας είναι ο ένας δίπλα στον άλλον, καθώς ζω εκεί όπου είναι σχεδόν αδύνατο να επιβιώσεις", έγραψε στο Twitter ο διοικητής των πεζοναυτών Σέρχιι Βολίνα.

"Βοηθήστε μας να βγούμε από το Αζοφστάλ σε μια μεσολαβούσα χώρα. Αν όχι εσείς, τότε ποιος; Δώστε μου ένα σημάδι."

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, είναι ιδιοκτήτης της εταιρίας διαστημικών πυραύλων SpaceX και της βιομηχανίας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, και σχεδιάζει να αγοράσει το Twitter. Δεν είναι προσώρας σαφές αν ο Μασκ έχει δει το τουίτ του Βολίνα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε πως περίπου 1.000 μαχητές αντιστέκονται στις πολλές υπόγειες στοές του Αζοφστάλ, εκατοντάδες από τους οποίους έχουν τραυματιστεί σοβαρά και χρειάζεται επειγόντως να μεταφερθούν. Το εργοστάσιο σφυροκοπείται από ρωσικά πυρά.

12:55: Υποχρέωση των ταξί να διοχετεύουν σε πραγματικό χρόνο στοιχεία για τους επιβάτες τους στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εισάγει νομοσχέδιο             

Το Κρεμλίνο θέλει να υποχρεώσει τα ταξί να μεταβιβάζουν σε πραγματικό χρόνο στοιχεία για τους επιβάτες του στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, την FSB, σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην ρωσική Δούμα.

Το κείμενο του νομοσχεδίου που καταρτίστηκε από την κυβέρνηση δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ στην ιστοσελίδα της ρωσικής βουλής και προβλέπει ότι οι υπηρεσίες ταξί, πολύ δημοφιλείς στην Ρωσία που λειτουργούν και μέσω εφαρμογών κινητών, θα έχουν την υποχρέωση να δίνουν σε πραγματικό χρόνο πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούν.

«Είναι ένα μέτρο πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι αναγκαίο», δήλωσε ο βουλευτής Αντάλμπι Σκαγκόσεφ, μέλος της επιτροπής για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο πρακτορείο Ria Novosti, προσθέτοντας ότι πρόκειται για υπόθεση «κρατικής ασφαλείας».

Μέχρι σήμερα, η FSB ( η διάδοχος της KGB) είχε την δυνατότητα να καταθέσει επίσημο αίτημα προς τις εταιρείες των ταξί, οι οποίες είχαν προθεσμία τριάντα ημερών για να απαντήσουν, σύμφωνα με την πρόεδρο του συμβουλίου για την ανάπτυξη των υπηρεσιών ταξί στις ρωσικές περιφέρειες Ιρίνα Ζαρίποβα.

«Πολλοί άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι που η FSB θα μπορεί να λαμβάνει οποτεδήποτε σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τους επιβάτες», είχε δηλώσει το τέλος του Μαρτίου στο ρωσικό ραδιοφωνικό δίκτυο Kommersant FM η Ιρίνα Ζαρίποβα, όταν είχε κυκλοφορήσει η ιδέα από το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών.

«Αλλά όταν είναι θέμα εθνικής ασφαλείας, πολύ συχνά, υπάρχουν καταστάσεις όπου συνέβη κάτι και οι πράκτορες της FSB έχουν ανάγκη να έχουν στοιχεία πρακτικά σε μία ώρα για να διαλευκάνουν ένα έγκλημα ή για να το αποτρέψουν», εξήγησε δίνοντας την διαβεβαίωση ότι «κανείς δεν θα παρακολουθεί δεδομένα από το πρωί ως το βράδυ».

Η επίθεση κατά των ελευθεριών κλιμακώθηκε στην Ρωσία μετά την επίθεση κατά της Ουκρανίας. Η Μόσχα έχει μπλοκάρει την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Instagram, Facebook και Twitter, ξεκίνησε δικαστική δίωξη κατά του ομίλου Meta για την διάδοση «προσκλήσεων για επιθέσεις» κατά των Ρώσων και έχει φιμώσει όσα ανεξάρτητα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν απομείνει.

Νέα νομοθεσία χρησιμοποιείται κατά κάθε πολίτη που «κρίνεται» ένοχος για «δυσφήμηση» του στρατού και για την δημοσίευση «ψευδών ειδήσεων» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

13:00: Γ.Στόλτενμπεργκ: Εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρετίζει την κοινή δήλωση του Προέδρου της Φινλανδίας Σαούλι Νιίστο και της Πρωθυπουργού της χώρας Σάνα Μαρίν, που υποστηρίζουν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση, και τονίζει ότι, «εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη».

Ειδικότερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρει: «Χαιρετίζω την κοινή δήλωση του Προέδρου Nιίστο και της Πρωθυπουργού Mαρίν που υποστηρίζουν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Αυτή είναι μια κυρίαρχη απόφαση της Φινλανδίας, την οποία το ΝΑΤΟ σέβεται πλήρως. Εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη. Η Φινλανδία είναι ένας από τους στενότερους εταίρους του ΝΑΤΟ, μια ώριμη δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεισφέρει σημαντικά στην ευρωατλαντική ασφάλεια. Συμφωνώ με τον Πρόεδρο Νιίστο και την Πρωθυπουργό Mαρίν ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Φινλανδίας. Η ένταξη της Φινλανδίας θα καταδείξει ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ότι η Φινλανδία αποφασίζει η ίδια το μέλλον της».

12:50: Σ.Μισέλ για Φινλανδία: Ιστορικό βήμα που θα συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια

Για «ιστορικό βήμα» που θα «συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια» έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά την ανακοίνωση του Προέδρου της Φινλανδίας Σάουλι Νιίστο και της Πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Η ενότητα και η αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν ήταν ποτέ πιο κοντά. Ο Σαούλι Νιίστο και η Σάνα Μαρίν ανοίγουν το δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ένα ιστορικό βήμα, αφού γίνει, που θα συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Με τη Ρωσία να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία, είναι ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής», ανέφερε στην ανάρτησή του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ.

12:45: ΟΗΕ: Πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου

Η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα πως χίλια πτώματα έχουν εντοπιστεί στην περιοχή του Κιέβου τις τελευταίες εβδομάδες, προσθέτοντας πως πολλές παραβιάσεις, τις οποίες ερευνά ο ΟΗΕ μετά τη ρωσική εισβολή, μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

"Η κλίμακα των παράνομων φόνων, περιλαμβανομένων ενδείξεων για συνοπτικές εκτελέσεις σε περιοχές βόρεια του Κιέβου, είναι συγκλονιστική", είπε η Μισέλ Μπατσελέτ μέσω βιντεοσύνδεσης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Γενεύη.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα αποφασίσει σήμερα αν θα αναθέσει στους ερευνητές επίσημη έρευνα για τα συμβάντα στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους και αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" για να αφοπλίσει τη χώρα και εξαλείψει αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί αντιρωσικό εθνικισμό που υποκινείται από τη Δύση. Η Ουκρανία και η Δύση λένε πως η Ρωσία εξαπέλυσε έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.

12:35: Σουηδία-ΝΑΤΟ: Η Στοκχόλμη θα λάβει υπόψη τη θέση της Φινλανδίας, λέει η σουηδή υπουργός Εξωτερικών - Θα στείλει αίτημα ένταξης στη συμμαχία την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την Expressen

Η Σουηδία θα λάβει υπόψη τη θέση της Φινλανδίας όσον αφορά το ΝΑΤΟ, όταν αποφασίσει για το αν θα ζητήσει την ένταξή της στη συμμαχία, δήλωσε σήμερα η σουηδή υπουργός Εξωτερικών, ενώ η Expressen αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της πως η κυβέρνηση της Σουηδίας σχεδιάζει να υποβάλει την ερχόμενη εβδομάδα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Η Φινλανδία είναι ο στενότερος εταίρος της Σουηδίας για την ασφάλεια και την άμυνα και χρειαζόμαστε να λάβουμε υπόψη τις εκτιμήσεις της Φινλανδίας», έγραψε στο Twitter η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και Σάνα Μάριν δήλωσαν σήμερα πως η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει «χωρίς καθυστέρηση» αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, σε μια σημαντική στροφή στην πολιτική της που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η απόφαση είναι σημαντική για τη Σουηδία, καθώς είναι πιθανό να κινηθεί μαζί με τη Φινλανδία, με την οποία έχει στενούς ιστορικούς και στρατιωτικούς δεσμούς.

Σύμφωνα με τη σουηδική εφημερίδα Expressen, το κοινοβούλιο της Σουηδίας θα συζητήσει τη Δευτέρα την κατάσταση της ασφάλειας και η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον θα συγκαλέσει στη συνέχεια ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία θα ληφθεί η επίσημη απόφαση για υποβολή αιτήματος ένταξης, σύμφωνα με την Expressen, η οποία επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει.

Αίτημα ένταξης θα σταλεί αμέσως μετά, άνευ απροόπτου, είπαν οι πηγές στην Expressen.

12:15: Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας λέει ότι έπληξε δύο αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή του Τσερνίχιβ - Τρεις νεκροί και 12 τραυματίες από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα στα βορειοανατολικά

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως οι δυνάμεις της έπληξαν δύο αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή του Τσερνίχιβ στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε πως η Ρωσία κατέστρεψε ένα σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 στην περιοχή του Χαρκόβου και έναν σταθμό ραντάρ κοντά στην Οδησσό.

Η Ρωσία είπε επίσης ότι κατέρριψε ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) κοντά στο Φιδονήσι, ένα απομακρυσμένο νησί που κατέλαβε η Ρωσία την πρώτη ημέρα τις εισβολής.

Στο μεταξύ, ρωσικό αεροπορικό πλήγμα στην πόλη Νόβγκοροντ-Σιβέρσκιι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 12 στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, ανακοίνωσαν οι τοπικές υπηρεσίες διάσωσης, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

"Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν έπειτα από αεροπορική επιδρομή" στο Νόβγκοροντ-Σιβέρσκιι, δήλωσε εκπρόσωπος των συνεργείων διάσωσης, δίνοντας έναν πρώτο απολογισμό.

"Σήμερα περίπου στις 00:10 με 00:23, ο εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή, πιθανόν από ένα (καταδιωκτικό) Su-30SM", ανέφεραν σε μια ανακοίνωση οι ουκρανικές δυνάμεις.

"(Οι Ρώσοι) έπληξαν κρίσιμες υποδομές, μεταξύ των οποίων σχολεία. Άλλα διοικητικά κτίρια και κατοικίες υπέστησαν επίσης ζημιές", είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα το πρωί ο κυβερνήτης της περιοχής του Τσερνίχιβ Βιτσισλάβ Τσάους.

Συνόδευσε το μήνυμά του με πολλές φωτογραφίες, στις οποίες φαίνονται πλήρως κατεστραμμένα κτίρια, απανθρακωμένα αυτοκίνητα και ένα σύννεφο καπνού να υψώνεται από τα συντρίμμια.

Το Νόβγκοροντ-Σιβέρσκιι, που είχε 15.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται περίπου 50 χλμ. από τα σύνορα με τη Ρωσία, σε μια περιοχή που είχε σχετικά παραμείνει αλώβητη μετά τη ρωσική αποχώρηση από την περιοχή στα τέλη Μαρτίου.

11:47: Δεν θα υπάρξει βραχυπρόθεσμα έλλειψη πετρελαίου παρά την απομόνωση της Ρωσίας, εκτιμά ο IEA

Το πετρέλαιο δεν θα λείψει βραχυπρόθεσμα από τον κόσμο παρά την αυξανόμενη απομόνωση της Ρωσίας, καθώς η ζήτηση επιβραδύνεται και η παραγωγή αυξάνεται σε άλλες χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA)

«Η σταθερή αύξηση της παραγωγής αλλού (πέραν της Ρωσίας), σε συνδυασμό με μια επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης, ιδιαίτερα στην Κίνα, αναμένεται να αποτρέψει βραχυπρόθεσμα οποιαδήποτε οξεία έλλειψη προσφοράς», εκτιμά ο οργανισμός στη μηνιαία έκθεσή του για το πετρέλαιο.

Παρά τις σημερινές αβεβαιότητες, ο οργανισμός σημειώνει επίσης πως η αστάθεια παραμένει μεν σημαντική στην αγορά, ωστόσο οι τιμές εξελίσσονται σε ένα εύρος μικρότερο των 10 δολαρίων το βαρέλι πάνω από τα 100 δολάρια.

Ο IEA προβλέπει για φέτος αύξηση της ζήτησης κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, για να φθάσει συνολικά τα 99,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Όμως ο ρυθμός της αύξησης αναμένεται να μειωθεί στη διάρκεια του έτους, με την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, την άνοδο των τιμών στην αντλία καθώς και την επιστροφή των αυστηρών λοκντάουν στην Κίνα.

11:23: «Χρειάζεται σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, πριν αναχωρήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρθηκε στην ανάγκη να εγκριθεί ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία.

«Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Η καταστροφή των πόλεων, των βιομηχανικών υποδομών, των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της χώρας, θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις. Χρειάζεται ουσιαστικά ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία, σαν και αυτό που συνέβαλε στις ιδιαίτερες σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρώπη», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Ντράγκι συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει στην όλη διαδικασία ανοικοδόμησης, διότι «αυτή είναι η ώρα της Ευρώπης και πρέπει να το κατανοήσουμε».

11:21: Ο Φινλανδός ΥΠΕΞ Χααβίστο λέει πως η συμμετοχή της χώρας του στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια στην περιφέρεια της Βαλτικής

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Βαλτικής θάλασσας και της Βόρειας Ευρώπης, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πέκα Χααβίστο μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Φινλανδία είναι περιφερειακός πάροχος ασφάλειας και θα ενδυνάμωνε επιπλέον το ΝΑΤΟ ως μελλοντικός σύμμαχος.

Ο κ. Χααβίστο επισήμανε ότι «ο πόλεμος, που ξεκίνησε από την Ρωσία, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα όλης της Ευρώπης» και προσέθεσε ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλοιώσει το περιβάλλον ασφάλειας της Ευρώπης και της Φινλανδίας, ωστόσο η Φινλανδία δεν αντιμετωπίζει άμεση στρατιωτική απειλή».

11:07: Η Κοπεγχάγη θα πιέσει για μια γρήγορη ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας στο NATO

Η Δανία θα πιέσει για μια γρήγορη ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας στο NATO, δήλωσε σήμερα η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν, μετά την κοινή δήλωση του προέδρου και της πρωθυπουργού της γειτονικής της χώρας ότι θα πρέπει να αιτηθεί την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία "χωρίς καθυστέρηση".

"Η Δανία θα υποδεχθεί βεβαίως με θέρμη τη Φινλανδία στο NATO. (Αυτή) θα ενισχύσει το NATO και την κοινή μας ασφάλεια", σημείωσε η Φρεντέρικσεν σε μήνυμά της στο Twitter.

"Η Δανία θα κάνει τα πάντα για μια ταχεία ενταξιακή διαδικασία μετά την επίσημη αίτηση", πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Δανίας.

10:35: Η Φιλανδία πρέπει να αιτηθεί ένταξη στο NATO, δηλώνουν ο Φινλανδός πρόεδρος και η πρωθυπουργός               

Η Φινλανδία θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στην στρατιωτική συμμαχία του NATO, αναφέρουν σήμερα σε κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, σε μια μεγάλη πολιτική στροφή που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες διευκρινίζουν στην κοινή δήλωσή τους ότι η απόφαση της Φινλανδίας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στην βορειοατλαντική συμμαχία.

"Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO", αναφέρουν ο Νιινίστο και η Μάριν στην κοινή δήλωσή τους.

"Ελπίζουμε ότι τα βήματα σε εθνικό επίπεδο που χρειάζονται ακόμη για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα εντός των επόμενων λίγων ημερών", προσθέτουν.

Η Φινλανδία, τα σύνορα της οποίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα και μοιράζεται επίσης ένα δύσκολο παρελθόν με τη χώρα αυτή, είχε προηγουμένως παραμείνει εκτός της βορειοατλαντικής συμμαχίας για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα.

10:35: Ντμίτρο Κουλέμπα: «Κρατήστε μας μία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε σήμερα να γίνει κράτηση μίας θέσης για την χώρα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και αν οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Ακούμε πολύ συχνά ότι η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και αυτήν την στιγμή είναι σημαντικό να γίνει κράτηση μίας θέσης» για την χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας κατά την επίσκεψή του στην Γερμανία.

«Δεν μιλάμε για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, αλλά είναι σημαντικό για μας να κρατήσετε αυτήν την θέση για την Ουκρανία», τόνισε ο Ντμίτρο Κουλέμπα στο δίκτυο ARD.

Το Κίεβο κατέθεσε αίτηση τον φάκελο της υποψηφιότητάς της στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις 28 Φεβρουαρίου, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αλλά ορισμένες χώρες μέλη τηρούν επιφυλακτική στάση, ακόμη και για την χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία, επιδιώκοντας να αποφύγουν μία εσπευσμένη ένταξη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Δευτέρα στο Βερολίνο ότι ενδεχομένως θα χρειασθούν δεκαετίες για την ένταξη στην ΕΕ μίας χώρας σαν την Ουκρανία και πρότεινε, εν αναμονή, να ενταχθεί σε μία «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα», η οποία θα μπορεί να περιλαμβάνει την Βρετανία, η οποία αποχώρησε το 2020 από την Ένωση. Η ιδέα υποστηρίζεται και από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

10:27: Πρώτη δίκη για έγκλημα πολέμου μετά τη ρωσική εισβολή            

Ρώσος στρατιώτης, 21 ετών, θα δικαστεί για έγκλημα πολέμου στην Ουκρανία, στην πρώτη διαδικασία του είδους στη χώρα όπου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η γενική εισαγγελέας του Κιέβου Ιρίνα Βενεντικτόβα.

Ο Βαντίμ Σισιμάριν κατηγορείται πως πυροβόλησε με αυτόματο Καλάσνικοφ μέσα από αυτοκίνητο με το οποίο κυκλοφορούσε και σκότωσε άοπλο άμαχο 62 ετών, εξήγησαν οι υπηρεσίες της εισαγγελέως στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν.

Ο ρώσος στρατιώτης, μαζί με τέσσερις συναδέλφους του, μετακινείτο αφού η οχηματοπομπή τους υπέστη επίθεση την 28η Φεβρουαρίου κι έκλεψαν αυτοκίνητο κοντά στο χωριό Τσουπάχιφκα, συνεχίζει το δελτίο Τύπου, εξηγώντας πως το θύμα, που δεν κατονομάζεται, κυκλοφορούσε με ποδήλατο στην άκρη του δρόμου, κοντά στο σπίτι του.

Ένας από τους στρατιώτες «διέταξε τον κατηγορούμενο να σκοτώσει τον άμαχο για να μην καταγγείλει» την κλοπή του αυτοκινήτου, κατά την ανακοίνωση. Ο άνδρας «κατέληξε επιτόπου, μόλις μερικές δεκάδες μέτρα από το σπίτι του».

Ο Βαντίμ Σισιμάριν, που τελεί υπό κράτηση, κινδυνεύει να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη εάν κριθεί ένοχος για φόνο εκ προμελέτης.

Η ημερομηνία της δίκης του δεν διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η εισαγγελία δημοσιοποίησε φωτογραφία του κατηγορουμένου, όμως δεν διευκρίνισε τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η σύλληψή του, ούτε τι απέγιναν οι άλλοι στρατιώτες που ήταν παρόντες όταν φέρεται να διαπράχθηκε ο φόνος του αμάχου.

Η ουκρανική εισαγγελία λέει πως έχει καταγράψει πάνω από 10.700 εγκλήματα πολέμου, για τα οποία κατηγορεί 622 ρώσους στρατιωτικούς.

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από το Κίεβο και από την Ουάσινγκτον για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής, η οποία έχει μετατρέψει σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες εκατομμύρια αμάχους που, σε πολλές περιπτώσεις, αφηγήθηκαν βασανισμούς, σεξουαλικές κακοποιήσεις και καταστροφές χωρίς διάκριση.

Η Βρετανία και η Ολλανδία έστειλαν ειδικούς στις έρευνες για εγκλήματα πολέμου για να συνδράμουν στις έρευνες των Ουκρανών και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ειδικά στην Μπούκα, προάστιο του Κιέβου.

10:08: Δεν υπάρχει επιστροφή στην ομαλότητα στις σχέσεις με Πούτιν, δήλωσε ο Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιόφωνο LBC εάν ο κ. Πούτιν θα μπορούσε να γίνει ευπρόσδεκτος και πάλι στην παγκόσμια σκηνή αν μετανοούσε, ο κ. Τζόνσον είπε: «Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Όχι εξομάλυνση, και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ ξεκάθαρο ως προς αυτό».

10:00: Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους βόρεια του Χαρκόβου, σύμφωνα με τη Βρετανία

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους βόρεια της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, το Χάρκοβο, και ανακαταλαμβάνουν πόλεις και χωριά που βρίσκονται προς τα σύνορα με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η Βρετανία.

Η Ρωσία φέρεται ότι έχει αποσύρει μονάδες από την περιοχή και οι δυνάμεις της είναι πιθανόν να αναπτυχθούν εκ νέου αφότου αναπληρώσουν τις απώλειες που υπέστησαν στην ανατολική όχθη του ποταμού Σεβέρσκι Ντονέτς, προσθέτει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε τακτική ενημέρωσή του μέσω του Twitter.

Χθες, Τετάρτη, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της απώθησαν τις ρωσικές στα ανατολικά και ανακατέλαβαν το Πιτόμνικ, ένα χωριό στον κύριο αυτοκινητόδρομο βόρεια του Χαρκόβου, στη μέση περίπου της απόστασης προς τα σύνορα με τη Ρωσία.

08:48: Ο αριθμός προσφύγων της Ουκρανίας που πέρασαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (11/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 181 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 23 ανήλικοι.

Από τον Προμαχώνα: 63

Από Ευζώνους: 10

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 46

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 55 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 6 και στα λοιπά αεροδρόμια 1.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 26.785 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.096 ανήλικοι.

08:47: Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φιλανδίας ανακοινώνουν σήμερα τις επίσημες θέσεις τους όσον αφορά την ένταξη της χώρας στο NATO

Ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστε και αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα επίσημα τη θέση του για την πιθανή υποψηφιότητα της χώρας του προς ένταξη στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, όπως και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.

Η ανακοίνωσή τους αναμένεται να είναι κοινή και θα γίνει περί τις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την προεδρία. Αναλυτές προεξοφλούν πως θα είναι υπέρ της ένταξης στο NATO.

Ο κ. Νιινίστε, τακτικός συνομιλητής του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τα τελευταία χρόνια, όπως και η σοσιαλδημοκράτισσα κυρία Μαρίν, έχουν ήδη καταστήσει σαφές πως η Φινλανδία αποφάσισε να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ένταξή της, όπως και αυτή της Σουηδίας, που επίσης αναμένεται να υποβάλει αίτημα ένταξης, θεωρείται ότι θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι.

08:04: Βομβαρδισμοί με νεκρούς στην περιφέρεια του Τσερνίχιβ

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε τη νύχτα πυραυλική επίθεση σε δύο σχολεία στην κωμόπολη Νόβγκοροντ-Σεβέρσκι, ανέφερε στο Telegram από ο επικεφαλής της περφιφέρειας του Τσερνίχιβ, Βιάτσεσλαβ Τσαούς.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία εξαπέλυσε πολλές αεροπορικές επιδρομές σε κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής. Πρόκειται για σχολεία. Άλλα διοικητικά κτίρια και ιδιωτικές κατοικίες υπέστησαν ζημιές. Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Επί του παρόντος, διασώστες και γιατροί εργάζονται στο σημείο», αναφέρεται συγκεκριμένα.

07:10: Ρωσία, η «αμεσότερη απειλή» για την παγκόσμια τάξη

Η Ρωσία εγείρει πλέον την «πιο άμεση απειλή» για τη διεθνή τάξη, μετά τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στο Τόκιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ρωσία «είναι σήμερα η πιο άμεση απειλή για την παγκόσμια τάξη, με τον βάρβαρο πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας και την ανησυχητική συμφωνία της με την Κίνα», δήλωσε η κυρία φον ντερ Λάιεν έπειτα από τις συνομιλίες που είχε, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα.

Οι δύο κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται σήμερα στο Τόκιο για τον ετήσιο κύκλο συνομιλιών Ιαπωνίας-ΕΕ, που διεξάγεται αυτή τη φορά μεσούσης της ρωσοουκρανικής σύρραξης και με φόντο τις αυξανόμενες ανησυχίες για τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Κίνας.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, συνταράσσει την καρδιά της διεθνούς τάξης, και στην Ασία. Δεν πρέπει να γίνει ανεκτή», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κισίντα, η κυβέρνηση του οποίου έχει υιοθετήσει μέρος των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, ιδίως στον χρηματοοικονομικό τομέα και σε αυτόν της ενέργειας.

Παράλληλα, η πιο επιθετική στάση που η Δύση και σύμμαχοί της στην Ασία προσάπτουν στην Κίνα βρίσκεται επίσης στην ημερησία διάταξη, με την ΕΕ να επιδιώκει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο.

«Η συνεργασία μας στην Ουκρανία είναι κρίσιμη στην Ευρώπη, όμως είναι σημαντική και στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού και θέλουμε επίσης να βαθύνουμε τις διαβουλεύσεις μας για την Κίνα, που γίνεται ολοένα πιο διεκδικητική», είπε ο κ. Μισέλ.

«Θεωρούμε ότι η Κίνα πρέπει να επαναβεβαιώσει ότι θα υπερασπιστεί το πολυμερές σύστημα από το οποίο επωφελήθηκε για να αναπτυχθεί», πρόσθεσε.

05:06: Οποιαδήποτε επιχείρηση για να ελευθερωθούν οι παγιδευμένοι στη Μαριούπολη θα είχε πολύ βαρύ κόστος σε απώλειες

Η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία υποβάθμισε τις προσδοκίες ότι θα γίνει επιχείρηση διάσωσης των στρατιωτικών και των αμάχων που είναι παγιδευμένοι στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, περικυκλωμένοι από ρωσικά στρατεύματα.

Οποιαδήποτε «τέτοια επιχείρηση θα απαιτούσε μεγάλο αριθμό στρατιωτών, διότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση 150 ως 200 χιλιομέτρων», δήλωσε χθες Τετάρτη ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ολεξίι Χρόμοφ, επισημαίνοντας ότι θα είχε μεγάλο κόστος σε απώλειες, καθώς ο ρωσικός στρατός έχει εγκαταστήσει ισχυρές άμυνες στη Μαριούπολη.

Το λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τελούσε υπό ρωσική πολιορκία για πάνω από δύο μήνες.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας, την Ιρίνα Βέρεστσουκ, περίπου 1.000 ουκρανοί στρατιωτικοί, από τους οποίους περίπου οι μισοί είναι τραυματίες, βρίσκονται ακόμη στις εγκαταστάσεις της Αζοφστάλ. Ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για 2.500 ουκρανούς μαχητές και ξένους μισθοφόρους στο αχανές εργοστάσιο.

01:36: Η Ρωσία καλεί να εκκενωθούν οι πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ

Η ρωσική στρατιωτική ηγεσία κάλεσε διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις αρωγής να αναλάβουν πρωτοβουλία για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από δυο πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.

«Ενόψει της διαγραφόμενης καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης για τους περισσότερους πολίτες στην Κραματόρσκ και τη Σλοβιάνσκ, καλούμε τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ και τη ΔΕΕΣ να λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ταχεία και ασφαλή απομάκρυνση όλων των αμάχων από τις πόλεις αυτές υπό τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», είπε ο ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ χθες Τετάρτη το απόγευμα, κατά το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο υποστράτηγος Μιζίντσεφ τόνισε πως τα ουκρανικά στρατεύματα, οχυρωμένα στην Κραματόρσκ και στη Σλοβιάνσκ, χρησιμοποιούν τους άμαχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Ο ανώτερος ρώσος αξιωματικός υποστήριξε ακόμη ότι στις δύο πόλεις εξακολουθούν να βρίσκονται κάπου 90.000 άμαχοι.

Αυτά τα δύο αστικά κέντρα αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους των γραμμών άμυνας του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς, όπως αποκαλείται η ανατολική Ουκρανία.

01:19: Τηλεφωνική συνομιλία του Σολτς με τον Ζελένσκι             

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε αργά χθες βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ.

Ο καγκελάριος ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση και για την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας με τη Ρωσία, κατά την ανακοίνωση.

«Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος τόνισε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να καλείται να τερματίσει αμέσως τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία και να αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητα και την (εθνική) κυριαρχία της Ουκρανίας. Ο καγκελάριος και ο ουκρανός πρόεδρος αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με πολύ συγκεκριμένες, πρακτικές επιλογές για περαιτέρω υποστήριξη προς την Ουκρανία και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή», εξηγείται στην ανακοίνωση του Βερολίνου.

Επισημαίνεται ακόμη ότι ο κ. Σολτς εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον κ. Ζελένσκι για τον θάνατο του πρώτου προέδρου της μετασοβιετικής Ουκρανίας Λεονίντ Κραβτσούκ. «Η Ουκρανία έχασε έναν πολιτικό που την οδήγησε στην ανεξαρτησία με προνοητικότητα και θάρρος. Με το βλέμμα στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ να διαφυλάξουμε το όνειρο μιας ανεξάρτητης, ελεύθερης και κυρίαρχης Ουρανίας», είπε ο καγκελάριος, κατά την ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο κ. Ζελένσκι ανέφερε μέσω Twitter ότι μίλησε με τον Όλαφ Σολτς για αμυντική βοήθεια, συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News