Πόλεμος στην Ουκρανία: Φρίκη, σφαγές και διπλωματία - Ανησυχία για τις κινήσεις του Μινσκ

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Φρίκη, σφαγές και διπλωματία - Ανησυχία για τις κινήσεις του Μινσκ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δραματικά τα στοιχεία για νεκρούς και εκτοπισμένους από τον ΟΗΕ - Σοκ από βίντεο του «Αλ Τζαζίρα» με πτώματα Ρώσων σε σάκους μέσα σε τρένο-ψυγείο

Χιλιάδες - περισσότεροι από 3.381, όπως καταγράφει ο επίσημος απολογισμός του ΟΗΕ - είναι οι νεκροί στην Ουκρανία, σύμφωνα με την επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού που παρακολουθεί την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Οι δε εκτοπισμένοι εντός της Ουκρανίας εκτιμώνται από τον ΟΗΕ σε πάνω από 8 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σοκ, την ίδια στιγμή, προκαλεί το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του αγγλόφωνου δικτύου “Al Jazeera” του Κατάρ, που καταγράφει εκατοντάδες πτώματα Ρώσων στρατιωτών σε σάκους που φυλάσσονται σε βαγόνια-ψυγεία τρένου από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το τηλεοπτικό δίκτυο, τα πτώματα στο βαγόνι ανήκουν σε Ρώσους στρατιωτικούς, τα οποία εγκατέλειψε ο ρωσικός στρατός όταν υποχώρησε από την περιοχή του Κιέβου.

Την Τρίτη 10 Μαΐου, η επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Ουκρανία για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε ότι υπάρχουν αξιόπιστες κατηγορίες βασανισμών και εκτελέσεων από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά ωχριούν μπροστά στις φρικαλεότητες που έχουν διαπράξει οι Ρώσοι εισβολείς.

Στην Ε.Ε. συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας γύρω από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να προσπαθεί να πείσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο οποίος έχει αντιταχθεί στην κίνηση χαρακτηρίζοντάς την «ατομική βόμβα» για την οικονομία της. Ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε και με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος «συμφώνησε για τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάπαυσης του πυρός».

Σε επίπεδο ΝΑΤΟ η ένταξη της Φιλανδίας είναι η καλύτερη επιλογή για τη χώρα προκειμένου να διασφαλίσει την εθνική ασφάλειά της, όπως ανέφερε η επιτροπή άμυνας του φιλανδικού κοινοβουλίου, πριν από την επίσημη απόφαση της χώρας για το αν θα ενταχθεί ή όχι στη δυτική αμυντική συμμαχία, που αναμένεται να ανακοινωθεί τις ερχόμενες ημέρες.

Στον τελευταίο θύλακα αντίστασης της Μαριούπολης, το εργοστάσιο του Αζοβστάλ, παραμένουν, σύμφωνα με το Κίεβο, περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί μαχητές, ανάμεσά τους σοβαρά τραυματισμένοι, που θα πρέπει επειγόντως να απομακρυνθούν. Στο στόχαστρο των Ρώσων βρέθηκε ξανά η Οδησσός, με επτά πυραύλους να πλήττουν εμπορικό κέντρο της πόλης. Από την επίθεση, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, έχασε τη ζωή του ένα άτομο και πέντε τραυματίστηκαν.

Εντωμεταξύ, την ανησυχία του ότι ο Ρώσος πρόεδρος δε διαθέτει στρατηγική εξόδου από τον πόλεμο, πράγμα που τον καθιστά επικίνδυνα απρόβλεπτο, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Τη διαπίστωση του αδιεξόδου έκανε και ο αντιστράτηγος Σκοτ Μπέριερ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών, στην επιτροπή των ενόπλων υπηρεσιών της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «οι Ρώσοι δεν κερδίζουν, ούτε οι Ουκρανοί κερδίζουν, και βρισκόμαστε σε αδιέξοδο εδώ». Παράλληλα οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι οκτώ έως δέκα Ρώσοι στρατηγοί έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στέλνει στρατό στα σύνορα η Λευκορωσία

Στο «κόκκινο» ανεβαίνει πάλι ο «πυρετός» και για τις κινήσεις της Λευκορωσίας, η οποία ανακοίνωσε την Τρίτη 10 Μαΐου, ότι θα αναπτύξει στρατιωτικές ειδικές δυνάμεις σε τρεις περιοχές κοντά στα νότια σύνορά της με την Ουκρανία. Την ανακοίνωση έκαναν οι λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο μίλησε για τον ρόλο ρωσικών πυραύλων στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.

Στενός σύμμαχος της Ρωσίας, η Λευκορωσία ανέφερε τον Μάρτιο ότι οι ένοπλες δυνάμεις της δε συμμετείχαν στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά η χώρα χρησίμευσε ως τόπος εκκίνησης για τη Ρωσία να στείλει χιλιάδες στρατεύματα πέρα από τα σύνορα στις 24 Φεβρουαρίου. Το Μινσκ διαμαρτύρεται εδώ και μήνες για τις χώρες του ΝΑΤΟ που συγκεντρώνουν στρατιώτες κοντά στα σύνορά του, με την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία να είναι κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, και αυξάνει τον όγκο και την ένταση των δικών του στρατιωτικών γυμνασίων ως απάντηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News