Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν δεν θέλει να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ αναφέρει το Πεντάγωνο

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν δεν θέλει να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ αναφέρει το Πεντάγωνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 77η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τα ξημερώματα σχέδιο νόμου για το κολοσσιαίο πακέτο δαπανών σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να προσφερθεί στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, στην επικράτεια της οποίας εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε αργά το βράδυ της Τρίτης την «υπεράνθρωπη δύναμη» των ουκρανών στρατιωτικών, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία.

Στο μεταξύ ο προσωπάρχης της καγκελαρίας Βόλφγκανγκ Σμιτ της Γερμανίας εκτιμά ότι η χώρα του δεν μπορεί να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας χωρίς τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, , τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη Γερμανία, αλλά και για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ».

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

22:00: Συνεχίζεται για 77η ημέρα ο εφιάλτης της Ουκρανία

21:51: ΟΗΕ: Σχεδόν το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας στην Ουκρανία -4,8 εκατ. συνολικά- έχουν χαθεί από τη ρωσική εισβολή

«Οι οικονομικές αναταραχές, σε συνδυασμό με μεγάλους εσωτερικούς εκτοπισμούς και ροές προσφύγων» έχουν προκαλέσει «μεγάλες απώλειες όσον αφορά την απασχόληση και τα εισοδήματα», δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας του ΟΗΕ.

Στην πρώτη έκθεσή της για τις συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΔΟΕ επαίνεσε τις προσπάθειες του Κιέβου να διατηρήσει σε λειτουργία το σύστημα κοινωνικής προστασίας της Ουκρανίας.

21:46: Τζόνσον από τη Φινλανδία: Η εισβολή στην Ουκρανία δυστυχώς άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο

Ο Μπόρις Τζόνσον υπέγραψε μια συμφωνία άμυνας με τη Φινλανδία, που σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου σε περίπτωση που τη χρειαστεί.

Μιλώντας στο Ελσίνκι, είπε: «Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε την εξίσωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και έχει ξαναγράψει την πραγματικότητά μας και αναμόρφωσε το μέλλον μας. Είδαμε το τέλος της μεταψυχροπολεμικής περιόδου και η εισβολή στην Ουκρανία δυστυχώς άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο».

Και πρόσθεσε: «Αυτή η εισβολή έχει ήδη αποτύχει για δύο λόγους. Πρώτον, λόγω του αδιάρρηκτου πνεύματος του ουκρανικού λαού που αντεπιτέθηκε και συσπειρώθηκε ο κόσμος πίσω του. Δεύτερον, γιατί αυτός ο ουκρανικός αγώνας για ελευθερία, αυτός ο ηρωικός αγώνας, έχει φέρει όλο τον κόσμο μαζί σε αυτή την καταδίκη της επίθεσης προς τις αξίες μας και θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι έφερε επίσης τη Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ακόμη πιο κοντά σήμερα».

Ο κ. Τζόνσον στράφηκε στη συνέχεια στη συμφωνία ασφαλείας που υπέγραψαν σήμερα οι δύο χώρες. Είπε ότι «εξασφαλίζει ότι τα δύο έθνη μας μπορούν να εντείνουν τη συνεργασία μας και να την οδηγήσουν σε απαράμιλλα ύψη».

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα εκπαιδεύσουν, θα λειτουργήσουν και θα ασκηθούν μαζί, συνδυάζοντας τις ικανότητές μας στην άμυνα και την ασφάλεια και επισημοποιώντας μια υπόσχεση ότι θα βοηθούμε πάντα ο ένας τον άλλον», τόνισε.

21:33: Πληθαίνουν οι κυρώσεις για τη Ρωσία

21:21: Ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με τους τραυματισμένους μαχητές του Αζοφστάλ, προτείνει το Κίεβο

Η Ουκρανία πρότεινε στη Ρωσία να γίνει ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με τους βαριά τραυματισμένους υπερασπιστές του Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε απόψε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, αρμόδια για ανθρωπιστικά θέματα, Ιρίνα Βερεσούκ.

«Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», πρόσθεσε στην ανάρτησή της στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τη Βερεσούκ, η ουκρανική κυβέρνηση εξετάζει διάφορες επιλογές για να τερματιστεί η πολιορκία του Αζοφστάλ. Σημείωσε όμως ότι «καμία από αυτές δεν είναι τέλεια».

21:15: Πεντάγωνο: Ο Πούτιν δεν θέλει να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να αντιμετωπίσει στρατιωτικά τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία τρεις μήνες μετά την εισβολή της.

«Καθώς κοιτάζετε τον λογισμό του Πούτιν, η άποψή μου είναι ότι η Ρωσία δεν θέλει να συγκρουστεί με τη συμμαχία του ΝΑΤΟ», είπε ο Όστιν κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο.

21:00: Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία

20:43: Σενάρια για τον «αντικαταστάτη» του Πούτιν

//--> //-->

20:17: Η Φινλανδία έχει 99,9% πιθανότητες να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, λέει ο πρώην πρωθυπουργός

Η Φινλανδία θα ενταχθεί σχεδόν σίγουρα στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας. Ο Αλεξάντερ Σταμπ, ο οποίος ηγήθηκε της Φινλανδίας μεταξύ 2014 και 2015, είπε στο BBC ότι ο Φινλανδός πρόεδρος πιθανότατα θα ανακοινώσει την πρόθεση της Φινλανδίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία την Πέμπτη.

Θα ακολουθήσει ανακοίνωση της κυβέρνησης το Σαββατοκύριακο και κοινή δήλωση Φινλανδίας και Σουηδίας λίγο αργότερα.

«Το μόνο άτομο που μπορούμε να ευχαριστήσουμε είναι ο Πούτιν, αυτός είναι ο λόγος που συμμετέχουμε», είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει «συντριπτική υποστήριξη» για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Τόνισε ότι μια δημοσκόπηση της Τρίτης ήταν 76% υπέρ και 12% κατά της κίνησης.

19:50: Μόσχα: Ο Ρώσος ΥΦΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, και ο Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα, Τζον Σάλιβαν, συναντήθηκαν σήμερα στη Μόσχα.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αφοσιωμένες στο άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας με τη ρωσική κυβέρνηση… για τη μείωση του κινδύνου λανθασμένων υπολογισμών μεταξύ των χωρών».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε μια σύντομη ανακοίνωση χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τη συνομιλία.

19:36: Τσεχία: Δόθηκε άδεια σε 103 Τσέχους να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Ο – άλλοτε φιλορώσος – πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» σε περίπου 100 Τσέχους πολίτες να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

19:20: Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν σχέδια για κήρυξη στρατιωτικού νόμου στη Ρωσία

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα είναι σταθερή και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να κηρύξει στρατιωτικό νόμο.

Όταν ρωτήθηκε εάν ο Πούτιν σχεδιάζει να εισαγάγει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία, είπε: «Όχι, αυτό δεν είναι στα σχέδια».

Η Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσε την Τρίτη ότι η τρέχουσα τάση στην Ουκρανία αύξησε τις πιθανότητες ο Πούτιν να στραφεί σε πιο δραστικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης της «επιβολής στρατιωτικού νόμου, αναπροσανατολισμού της βιομηχανικής παραγωγής ή δυνητικά κλιμακωτών στρατιωτικών ενεργειών για την απελευθέρωση των πόρων που απαιτούνται για την επίτευξή των στόχων του καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται».

19:00: NEXTA: Εικόνες από το Azovstal αυτή την ώρα

18:32: Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν ήθελε πόλεμο στην Ευρώπη

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα έχει αρκετούς αγοραστές για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της εκτός των δυτικών χωρών, την ώρα που οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Μουσκάτ του Ομάν, ο Λαβρόφ είπε: «Ας πληρώσει η Δύση περισσότερα από όσα πλήρωνε στη Ρωσική Ομοσπονδία και ας εξηγήσει στον πληθυσμό της γιατί θα έπρεπε να γίνουν φτωχότεροι».

Ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ρωσία δεν ήθελε πόλεμο στην Ευρώπη, κατηγορώντας τις δυτικές χώρες ότι «συνεχώς και επίμονα» έλεγαν ότι ήθελαν να δουν τη Ρωσία ηττημένη στην Ουκρανία.

«Εάν ανησυχείτε για την προοπτική ενός πολέμου στην Ευρώπη - δεν το θέλουμε καθόλου. Αλλά εφιστώ την προσοχή σας στο γεγονός ότι η Δύση είναι αυτή που λέει συνεχώς και επίμονα ότι σε αυτή την κατάσταση, είναι απαραίτητο να νικήσουμε τη Ρωσία. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας».

18:20: Ο γ.γ. του ΟΗΕ υπερασπίζεται τη συνάντηση του με τον Πούτιν

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι ήταν σωστό να επισκεφτεί κανείς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και ότι χρειάζεται «να ασχοληθεί με αυτούς που προκαλούν το πρόβλημα ή που μπορούν να λύσουν το πρόβλημα» για να βρεθούν λύσεις.

«Είναι απολύτως λογικό να μιλήσουμε με τον ηγέτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είναι απολύτως λογικό να μιλήσουμε με οποιονδήποτε άλλο σχετικό παράγοντα στην παρούσα κρίση», είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη.

Ο Γκουτέρες συνάντησε τον Πούτιν στη Μόσχα στα τέλη Απριλίου πριν πάρει το δρόμο για την Ουκρανία για να συναντήσει τον πρόεδρο Ζελένσκι.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ είπε ότι η συνάντηση του Πούτιν είχε «συγκεκριμένα αποτελέσματα»: Είχε ως αποτέλεσμα την εκκένωση των αμάχων που είχαν παγιδευτεί στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη.

«Νομίζω ότι οι ζωές που διασώθηκαν από αμάχους που βρίσκονταν στη Μαριούπολη αξίζουν να συναντήσω οποιονδήποτε σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου χωρίς καμία αμφιβολία ότι αυτό είναι το σωστό», είπε.

18:04: Χερσώνα: Οι φιλορωσικές δυνάμεις θα ζητήσουν από τον Πούτιν να γίνουν μέρος της Ρωσίας

Οι φιλορωσικές δυνάμεις στην κατεχόμενη Χερσώνα σχεδιάζουν να ζητήσουν από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να την ενσωματώσει στη Ρωσία, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Ο Κίριλ Στρεμούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης στη Χερσώνα, φέρεται να επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένα διάταγμα θα ζητήσει η περιοχή να γίνει «πλήρες υποκείμενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Η Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τον Μάρτιο. Είναι μια τοποθεσία στρατηγικής σημασίας, καθώς παρέχει μέρος ενός χερσαίου διαδρόμου μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι εναπόκειται στους κατοίκους της Χερσών να αποφασίσουν οι ίδιοι τη μοίρα τους, σύμφωνα με το BBC.

Οι Ουκρανοί στη Χερσώνα έχουν ξεκινήσει μια σειρά από συγκεντρώσεις ενάντια στη ρωσική κατοχή της περιοχής, αλλά οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία έχουν προωθήσει τα σχέδιά τους.

Πιο πρόσφατα, έγινε μια προσπάθεια να εισαχθεί το ρωσικό ρούβλι ως νόμισμα.

17:48: 18% λιγότερο ρωσικό φυσικό αέριο από σήμερα στην Ευρώπη

//--> //-->

17:30: Ζελένσκι: Από την αρχή της εισβολής η Ρωσία έχει εκτοξεύσει 2.154 πυραύλους στην Ουκρανία

https://twitter.com/nexta_tv/status/1524376180387893255

17:18: Μπλόκο σε Facebook και Instagram

Οι φιλορωσικές αυτοαποκαλούμενες «δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ» στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στο Facebook και το Instagram.

Αυτό τους ευθυγραμμίζει με την πολιτική της Ρωσίας απέναντι στα κοινωνικά δίκτυα των ΗΠΑ.

Η Ρωσία απαγόρευσε το Facebook και το Instagram τον Μάρτιο, αφού δικαστήριο έκρινε ένοχη τη ΜΕΤΑ για «εξτρεμιστική δραστηριότητα».

17:00: Ζελένσκι: Η επιθυμία της Ουκρανίας να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία «εξαφανίζεται με κάθε νέα Μπούκα»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε ότι το Κίεβο χάνει την υπομονή του για συνομιλίες με τη Ρωσία, δεδομένων των αυξανόμενων ενδείξεων για φρικαλεότητες που διαπράττουν οι ρωσικές δυνάμεις στη χώρα του.

Σε μια εικονική ομιλία με φοιτητές στο πανεπιστήμιο Sciences Po της Γαλλίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε: «Είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις, αυτές τις συνομιλίες, αρκεί να μην είναι πολύ αργά».

«Με κάθε νέα Μπούκα, με κάθε νέα Μαριούπολη, με κάθε νέα πόλη όπου υπάρχουν δεκάδες νεκροί, περιπτώσεις βιασμών, με κάθε νέα θηριωδία, εξαφανίζεται η επιθυμία και η δυνατότητα διαπραγμάτευσης, καθώς και η πιθανότητα επίλυσης αυτού του ζητήματος με διπλωματικό τρόπο», πρόσθεσε.

16:45: Βίντεο από εξουδετερώσεις ναρκών που άφησαν πίσω τους οι ρωσικές δυνάμεις στο Τσερνίχιβ

16:27: Σύζυγοι των μαχητών του Αζόφ στον Πάπα: Παρακαλώ μην τους αφήσετε να πεθάνουν

Οι σύζυγοι δύο από τους τελευταίους εναπομείναντες Ουκρανούς μαχητές που έχουν βρει καταφύγιο στο χαλυβουργείο της Μαριούπολης ζήτησαν από τον Πάπα Φραγκίσκο να βοηθήσει να μεταφερθούν σε μια τρίτη χώρα.

«Σας παρακαλώ, μην τους αφήσετε να πεθάνουν», είπε στον Ποντίφικα μία εξ αυτών.

16:10: Τζόνσον: Στήριξη σε Σουηδία εάν υποβάλει αίτηση για το ΝΑΤΟ

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα στηρίξει τη Σουηδία εάν αποφασίσει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Είμαι βέβαιος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστηρίξει οποιαδήποτε πορεία δράσης αποφασίσει να ξεκινήσει η Σουηδία. Θα είμαστε όσο χρήσιμοι και υποστηρικτικοί μπορούμε», είπε.

Η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε: «Διερευνούμε όλες τις πιθανές επιλογές και το ΝΑΤΟ είναι μία από αυτές που βρίσκεται στο τραπέζι. Έχουμε συζητήσει με πολλές χώρες πώς βλέπουν αυτή τη "γκρίζα περίοδο" (από την υποβολή αίτησης για ένταξη) μέχρι να γίνουμε πλήρως μέλη».

15:58: Η Ουκρανία καλύπτει τις ανάγκες της σε καύσιμα

Η Ουκρανία εισάγει αρκετές ποσότητες καυσίμων και βενζίνης για να καλύψει τις ανάγκες της κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

Ο Ροστισλάβ Σούρμα δήλωσε επίσης σε τηλεοπτική ενημέρωση ότι η Ουκρανία θα αυξήσει τα αποθέματα καυσίμων της για να αποτρέψει τυχόν ελλείψεις τους επόμενους μήνες.

15:46: Οι ρωσικές απώλειες από την αρχή της ρωσικής εισβολής μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό

https://twitter.com/KyivIndependent/status/1524287668464541697

15:38: Ουκρανικό μπλόκο στο ρωσικό αέριο - Κλιμακώνεται ο ενεργειακός πόλεμος

//--> //-->

15:22: Ζελένσκι: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα είχε αποτρέψει τον πόλεμο

Ο Ουκρανός πρόεδρος, μιλώντας στο γαλλικό πανεπιστήμιο Sciences Po, τόνισε ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα είχε αποτραπεί εάν η χώρα του ήταν μέλος του ΝΑΤΟ.

«Αν η Ουκρανία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ πριν από τον πόλεμο, δεν θα υπήρχε πόλεμος», ανέφερε ο Ζελένσκι στους φοιτητές μέσω μέσω βιντεοκλήσης.

15:08: Ουκρανός βουλευτής: Οι μαχητές στο Azovstal «υπερασπίζονται «όλο τον δυτικό πολιτισμό»

Οι Ουκρανοί μαχητές που βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης πολεμούν όχι μόνο για τη χώρα αλλά για «όλο τον δυτικό πολιτισμό», δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός βουλευτής Andrii Osadchuk.

Μιλώντας στο Sky News, ο κ. Osadchuk περιέγραψε τους μαχητές ως «σύμβολα γενναιότητας» και τόνισε ότι η Ουκρανία κάνει ό,τι μπορούσε για να «σώσει τους ήρωές μας».

15:00: Ο χάρτης των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά την 77η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία 

14:50: Αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θέλει ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θα ήθελε την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας πριν φανταστεί το τέλος του πολέμου, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να είναι πρόθυμος για διάλογο με τη Μόσχα.

«Μόλις ανακτήσουμε ό,τι είναι δικό μας, θα το τελειώσουμε», είπε ο Ζελένσκι σε φοιτητές του γαλλικού πανεπιστημίου Science Po, μέσω βίντεο.

14:37: Δεν «βλέπει» σύντομα ειρηνευτικές συνομιλίες ο Γκουτέρες

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι θα έρθει η ώρα που θα υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, αλλά όπως τόνισε, δεν «βλέπει» αυτή την ώρα στο άμεσο μέλλον.

14:24: Ρώσοι αυτονομιστές: Δεν έχουν απομείνει άμαχοι στο Azovstal

Ο ηγέτης της αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ που υποστηρίζεται από τη Ρωσία δήλωσε ότι δεν έχουν απομείνει άμαχοι στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν έχουν απομείνει άμαχοι εκεί. Κατά συνέπεια, τα χέρια των μονάδων μας δεν είναι πλέον δεμένα», σημείωσε σύμφωνα το TASS ο Ντένις Πουσίλιν, του οποίου οι δυνάμεις συμμετείχαν στην επίθεση στη Μαριούπολη.

Η Ουκρανία δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το Azovstal. Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, τουλάχιστον 100 άμαχοι εξακολουθούσαν να είναι κρυμμένοι στο εργοστάσιο, στο οποίο εκτιμάται ότι παραμένουν και δεκάδες τραυματίες μαχητές.

https://twitter.com/AFP/status/1524334912496676864

14:00: Χερσώνα: Ο φιλορώσος ηγέτης δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον Πούτιν την προσάρτηση της περιοχής

Οι αρχές που εγκατέστησε η Μόσχα στην ουκρανική περιοχή της Χερσώνας σκοπεύουν να ζητήσουν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να την προσαρτήσει στη Ρωσία, δήλωσε φιλορώσος τοπικός αξιωματούχους.

«Θα υποβληθεί αίτημα (προς τον Πούτιν) για την προσάρτηση της περιοχής της Χερσώνας στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε μιλώντας σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο Κιρίλ Στρεμοούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικοπολιτικής διοίκησης της Χερσώνας.

13:45: Οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ λένε πως δεν έχουν μείνει άμαχοι στη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη    

Ο ηγέτης της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ δήλωσε σήμερα πως δεν έχουν μείνει άμαχοι στο χαλυβουργικό εργοστάσιο Αζοφστάλ στην κατεχόμενη ουκρανική πόλη-λιμάνι Μαριούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

"Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν έχουν μείνει εκεί άμαχοι. Κατά συνέπεια τα χέρια των μονάδων μας δεν είναι πλέον δεμένα", δήλωσε, σύμφωνα πάντα με το TASS, ο Ντενίς Πουσίλιν, οι δυνάμεις του οποίου λαμβάνουν μέρος στην επίθεση εναντίον της Μαριούπολης.

Η Ουκρανία δήλωσε χθες, Τρίτη, πως οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη χαλυβουργία, όπου τοπικός αξιωματούχος δήλωσε πως παραμένουν τουλάχιστον 100 άμαχοι. Δεκάδες μαχητές που έχουν τραυματιστεί φέρεται επίσης να βρίσκονται στα έγκατα του βομβαρδισμένου εργοστασίου.

13:35: Δεν «βλέπει» σύντομα ειρηνευτικές συνομιλίες ο Γκουτέρες

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι θα έρθει η ώρα που θα υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, αλλά όπως τόνισε, δεν «βλέπει» αυτή την ώρα στο άμεσο μέλλον.

13:30: Ο φιλορώσος ηγέτης δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον Πούτιν την προσάρτηση της περιοχής

12:39: Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναβιώνει την ιδέα του Φρανσουά Μιτεράν για την συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας         

Τριάντα χρόνια μετά, η ιδέα μίας ευρωπαϊκής πολιτικής συνομοσπονδίας, που διατυπώθηκε το 1989 στον απόηχο της πτώσης του Τείχους, ξαναγεννιέται από τις στάχτες της, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και ως εναλλακτική λύση στην σπαζοκεφαλιά μιας νέας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ιδέα επανέρχεται με την αποστροφή της ομιλίας του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Ευρωκοινοβούλιο ως πρόταση για την συγκρότηση μίας «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας», που θα πρόσφερε στις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ενωση «μία άλλη μορφή συνεργασίας».

Το νέο αυτό σχήμα θα επέτρεπε στα ευρωπαϊκά δημοκρατικά κράτη «που συμμερίζονται την δική μας βάση αξιών, να βρουν έναν νέο χώρο πολιτικής συνεργασίας και ασφάλειας», δήλωσε την Δευτέρα ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η ιδέα του δεν διατυπώνεται για πρώτη φορά. Βασίζεται στην ιδέα που είχε διατυπώσει το 1989 ένας άλλος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος, αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου είχε εκφράσει την ευχή όλες οι χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου να συνυπάρξουν στους κόλπους της συνομοσπονδίας.

Η πρωτοβουλία αυτή, που ωστόσο έτυχε θερμής υποδοχής, δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

«Η ιδέα του Φρανσουά Μιτεράν ήταν πολύ καλή, αλλά περιείχε δύο αγκάθια: περιλάμβανε την Ρωσία - τώρα η ιδέα είναι η συγκρότηση ενός εναλλακτικού στην Μόσχα σχήματος - και η πρόταση διατυπώθηκε τότε πολύ νωρίς, δεν υπήρχε ακόμη η γερμανική ενοποίηση», σχολιάζει αναδρομικά ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ.

Επίσης, «οι χώρες τις οποίες αφορούσε είχαν μία διπλή εμμονή, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η ιδέα εκείνη δεν τους είχε φανεί αρκετά συνεκτική και επίσημη», λέει η Κριστίν Βερζέρ, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ.

12:37: Μειωμένες οι παραδόσεις ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας             

Ο όγκος του ρωσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω Ουκρανίας, μια σημαντική δίοδος για τις ευρωπαϊκές προμήθειες, εμφανίστηκε μειωμένος σήμερα καθώς οι συγκρούσεις στα ανατολικά της χώρας με τον ρωσικό στρατό εμποδίζουν, σύμφωνα με το Κίεβο, την ομαλή λειτουργία των υποδομών αερίου.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η παρουσία ρωσικών δυνάμεων κοντά στις εγκαταστάσεις της Σοχρανίφκα και του Νοβοπσκόφ στην περιοχή του Λουχάνσκ δεν επιτρέπουν τη διασφάλιση της ομαλής ροής αερίου και ζήτησε τη μεταφορά αυτών των όγκων από άλλο σημείο διασύνδεσης, στη Σούτζα.

Το βράδυ, ο ρωσικός κολοσσός αερίου Gazprom αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε περίπτωση «ανωτέρας βίας» και υποστήριξε ότι είναι αδύνατον να γίνει εκτροπή της ροής του αερίου.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής εταιρίας αερίου, της Naftogaz, Γιούρι Βιτρένκο δήλωσε σήμερα πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό της ρωσικής Gazprom ότι δεν είναι τεχνικά δυνατόν να γίνει εκτροπή αερίου στην Ουκρανία σε νέο σημείο εισόδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την GTSOU σήμερα το πρωί, οι όγκοι που περνούν από τη Σοχρανίφκα έπεσαν στο μηδέν και αυτοί από τη Σούτζα αναμένονται αυξημένοι αλλά όχι αρκετά για να αντισταθμίσουν τη μείωση.

Η μείωση του αερίου που μεταφέρεται μέσω Ουκρανίας από τα σημεία αυτά μπορεί να φθάσει σήμερα τα 16,2 εκατ. κυβικά μέτρα, δηλαδή περίπου το 18%, με τους όγκους να προβλέπεται να διαμορφωθούν περίπου στα 72 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου συγκριτικά με 88 την προηγουμένη, σύμφωνα με την GTSOU.

Η Gazprom επιβεβαίωσε στο ρωσικό πρακτορείο Tass ότι οι όγκοι θα μειώνονταν στα 72 εκατ. κυβικά μέτρα, αλλά δήλωσε ότι την προηγούμενη είχαν παραδοθεί 95,8 εκατ. κυβικά μέτρα.

Από την πλευρά της, η διαχειρίστρια αερίου της Μολδαβίας, η Moldovagaz, ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία δεν επηρεάζεται από την απόφαση του Κιέβου να αναστείλει τη διαμετακόμιση αερίου από τη Ρωσία κατά μήκος μιας σημαντικής οδού. «Όλα είναι καλά. Δεν έχουμε λάβει προειδοποιήσεις από τον προμηθευτή μας, τη (ρωσική κρατική εταιρία εξαγωγής αερίου) Gazprom, για πιθανή παύση των προμηθειών αερίου», δήλωσε εκπρόσωπος της Moldovagaz.

11:56: Απομακρύνεται κατά περίπου μία εβδομάδα η επίτευξη συμφωνίας στην ΕΕ για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Απομακρύνεται κατά περίπου μία εβδομάδα η επίτευξη συμφωνίας στην ΕΕ για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που περιλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι συζητήσεις για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα το θέμα του ρωσικού πετρελαίου θα συζητηθεί σε επίπεδο πρεσβευτών (Coreper) και στις 16 Μαΐου στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Το μεγαλύτερο «φρένο» στην επίτευξη συμφωνίας είναι η Ουγγαρία, καθώς και η Σλοβακία και η Βουλγαρία που ζητούν εγγυήσεις για την ενεργειακή τους ασφάλεια. Η Ουγγαρία, μεταξύ άλλων, ζητά από την ΕΕ να χρηματοδοτήσει τις υποδομές που θα χρειαστεί η χώρα για να μπορέσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο ως το τέλος του 2024, αν και επιμένει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Ανάλογα αιτήματα προβάλουν και η Σλοβακία και η Βουλγαρία. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δυσκολίες δεν αναμένεται να επιλυθούν πριν από τις 18 Μαίου, όταν η Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιό της για τη σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ το «REPowerEU». Στο σχέδιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η οικονομική στήριξη που ζητά η Ουγγαρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ κατέστησε σαφές ότι η συνάντηση της Προέδρου της Επιτροπής με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη δεν αφορούσε χρονοδιαγράμματα, αλλά επικεντρώθηκε στα ζητήματα που σχετίζονται με τις ενεργειακές υποδομές της χώρας και τα διυλιστήρια. Μετά τη συνάντηση, η Ουγγαρία επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το πακέτο κυρώσεων μέχρι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της. Παράλληλα, ο Ερίκ Μαμέρ επισήμανε ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η Ουγγαρία και άλλες χώρες έχουν σημαντική εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και ότι βρίσκονται σε μια ειδική κατάσταση που απαιτεί «ειδικές λύσεις». Ανέφερε, επίσης, ότι η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ηγετών των περιφερειακών χωρών. που ανήγγειλε η Πρόεδρος της Επιτροπής, θα πραγματοποιηθεί όταν θα υπάρξει πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το 6ο πακέτο κυρώσεων αφαιρέθηκε η πρόταση για απαγόρευση της μεταφοράς πετρελαίου σε τρίτες χώρες από πλοία με ευρωπαϊκή σημαία. Αυτό συνέβη διότι έγινε κατανοητό ότι τρίτες δυνάμεις δεν επρόκειτο να λύσουν το εμπάργκο αυτό.

11:22: Συνεχείς βομβαρδισμοί και μακριά από τα μέτωπα

Αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς κατά της Ζαπορίζια και του Ντνιπροπετρόφσκ αναφέρουν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, με τους Ρώσους να πλήττουν την κεντρική Ουκρανία ώστε να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό των Ουκρανών μαχητών στο Ντονμπάς και στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις λαμβάνουν συνεχώς νέο πολεμικό εξοπλισμό από τη Δύση, ενώ η ουκρανική διοικητική μέριμνα έχει αποφύγει τα ρωσικά πλήγματα και φέρεται να ανεφοδιάζει απρόσκοπτα τόσο τις επίλεκτες δυνάμεις που μάχονται ακόμη στο Ντονμπάς όσο και την ενισχυμένη δύναμη κοντά στο Ιζιούμ, όπως μεταδίδει η ουκρανική τηλεόραση.

11:16: Η Βουδαπέστη λέει πως η πρόταση της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη    

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πετρελαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα κατέστρεφε την ουγγρική οικονομία και δεν προσφέρει λύση στα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργούσε στην Ουγγαρία, δήλωσε σήμερα ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Ο Σιγιάρτο δηλώνει σε βίντεο που ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook πως, μετά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κάποια λύση, έτσι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί μια συμφωνία για πετρελαϊκό εμπάργκο θα ήταν αν αυτό εφαρμοζόταν στο πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης και εξαιρούνταν πλήρως όλες οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου μέσω πετρελαιαγωγών.

10:20: Εύκολη αναμένεται να είναι από τη Γερουσία η επικύρωση του διορισμού της Μπρίτζετ Μπρινκ για την αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία

Η υποψήφια του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη θέση της πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μπρίτζετ Μπρινκ, αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει εύκολα την επικύρωση του διορισμού της, μετά από μία ομαλή ακρόαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Η Μπρινκ είναι βετεράνος διπλωμάτης, ενώ η αναφερόμενη θέση παραμένει κενή για μία τριετία.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας πραγματοποίησε την ακρόαση της Μπρινκ μόλις δύο εβδομάδες μετά την αποστολή του διορισμού της από τον πρόεδρο Μπάιντεν, γεγονός που τονίζει την επιθυμία τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων να αποστελεί ένα πρόσωπο στην Ουκρανία για την υποστήριξη του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με την εισβολή της Ρωσίας.

Η Μπρινκ κατάγεται από το Μίσιγκαν, ενώ μιλάει ρωσικά και επί του παρόντος είναι πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σλοβακία. Η ίδια έχει μία καριέρα 25 ετών στο διπλωματικό σώμα των ΗΠΑ και έχει εργαστεί στο Ουζμπεκιστάν και στη Γεωργία, σε αρκετές υψηλόβαθμες θέσεις στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών αλλά και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Ο διορισμός της Μπρινκ επικυρώθηκε ομόφωνα το 2019, όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ της ανέθεσε τα διπλωματικά καθήκοντά της στην Μπρατισλάβα.

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της επιτροπής, δήλωσε ότι ελπίζει πως ο διορισμός της Μπρινκ θα επικυρωθεί γρήγορα. “Ο διορισμός σας... στέλνει ένα δυνατό μήνυμα στον κόσμο: Συμπαραστεκόμαστε στην Ουκρανία. Ο ελεύθερος κόσμος δεν θα εγκαταλείψει αυτούς που μάχονται για να τον προστατέψουν,” δήλωσε ο Μενέντεζ.

Ο γερουσιαστής Τζιμ Ρις, που είναι ο πιο υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικάνος στην επιτροπή, δήλωσε ότι αναμένει πως ο διορισμός της Μπρινκ θα επικυρωθεί.

Αρκετοί υποψήφιοι για διορισμό σε πρεσβείες των ΗΠΑ περίμεναν για μήνες, προκειμένου ο διορισμός τους να επικυρωθεί από τη Γερουσία τα προηγούμενα χρόνια, αντανακλώντας τις βαθιές κομματικές γραμμές των πολιτικών αντιθέσεων στην Ουάσινγκτον.

09:21: Ο αριθμός προσφύγων Ουκρανίας που πέρασαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (10/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 203 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 41 ανήλικοι.

Από τον Προμαχώνα: 50

Από Ευζώνους: 13

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 86

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 47 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 6 και στα λοιπά αεροδρόμια 1.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 26.604 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.073 ανήλικοι.

08:22: Η Μόσχα διατείνεται πως οι αυτονομιστές έφθασαν στα όρια της Λουγκάνσκ

Φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία προέλασαν ως τα σύνορα της περιφέρειας Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τη Μόσχα, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τις επιχειρήσεις για να κυριεύσει ολόκληρο τον ανατολικό τομέα της χώρας, έναν από τους βασικούς σκοπούς του πολέμου που εξαπέλυσε την 24η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τον Ιγκόρ Κονασένκοφ, η μικρή πόλη Ποπάσνα, όπου διεξάγονταν σφοδρές μάχες ως πρότινος, «εκκαθαρίστηκε» από τις ουκρανικές δυνάμεις. Η Μόσχα έχει ήδη διαμηνύσει πως σκοπός της είναι να αποσπάσει ολόκληρο το Λουγκάνσκ από τα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας Σερχίι Χαϊντάι διέψευσε τη ρωσική ανακοίνωση περί προέλασης, κάνοντας λόγο για «φαντασίωση». Οι ουκρανοί στρατιωτικοί χρειάστηκε να αποσυρθούν από την Ποπάσνα, παραδέχθηκε, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν διασπάσει τις άμυνες, πρόσθεσε μέσω Telegram. Δεν έγινε πιο σαφής.

07:17: Η Μόσχα διατείνεται πως οι αυτονομιστές έφθασαν στα όρια της Λουγκάνσκ  

Φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία προέλασαν ως τα σύνορα της περιφέρειας Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τη Μόσχα, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τις επιχειρήσεις για να κυριεύσει ολόκληρο τον ανατολικό τομέα της χώρας, έναν από τους βασικούς σκοπούς του πολέμου που εξαπέλυσε την 24η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τον Ιγκόρ Κονασένκοφ, η μικρή πόλη Ποπάσνα, όπου διεξάγονταν σφοδρές μάχες ως πρότινος, «εκκαθαρίστηκε» από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η Μόσχα έχει ήδη διαμηνύσει πως σκοπός της είναι να αποσπάσει ολόκληρο το Λουγκάνσκ από τα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας Σερχίι Χαϊντάι διέψευσε τη ρωσική ανακοίνωση περί προέλασης, κάνοντας λόγο για «φαντασίωση». Οι ουκρανοί στρατιωτικοί χρειάστηκε να αποσυρθούν από την Ποπάσνα, παραδέχθηκε, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν διασπάσει τις άμυνες, πρόσθεσε μέσω Telegram. Δεν έγινε πιο σαφής.

Στον νότο, αναφέρθηκαν νέα ρωσικά σφυροκοπήματα στην Αζοφστάλ, το εργοστάσιο που αποτελεί το έσχατο οχυρό των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη, και στην Οδησσό.

Και στα δύο αστικά κέντρα βρίσκονται λιμάνια στρατηγικής σημασίας. Από τη Μαριούπολη περνά εξάλλου η οδός που συνδέει την ανατολική Ουκρανία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

06:16: Πρώτο βήμα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την έγκριση πακέτου στρατιωτικής, ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας ύψους 40 δις δολαρίων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης (τα ξημερώματα σήμερα ώρα Ελλάδας) σχέδιο νόμου για το κολοσσιαίο πακέτο δαπανών σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζήτησε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να προσφερθεί στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, στην επικράτεια της οποίας εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

Το κείμενο, που εγκρίθηκε με τις ψήφους και των δύο κομμάτων, μένει να εγκριθεί από τη Γερουσία προτού καταλήξει στο γραφείο του αμερικανού προέδρου.

Με το «πρόγραμμα βοήθειας» αυτό «η Αμερική στέλνει στον κόσμο ολόκληρο το μήνυμα πως είναι απαρασάλευτη η αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε τον θαρραλέο λαό της Ουκρανίας ως τη νίκη» επί της Ρωσίας, δήλωσε η Νάνσι Πελόσι, η Δημοκρατική πρόεδρος του σώματος, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία.

Τα 6 δισεκ. προορίζονται για να αποκτήσει η Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα, να ενισχύσει την αντιαεροπορική της άμυνα και να λάβει διάφορα όπλα και πυρομαχικά, την ώρα που μαίνονται μάχες στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της. Σχεδόν 9 δισεκ. προορίζονται για την εξασφάλιση «της συνέχειας των ουκρανικών δημοκρατικών θεσμών», ενώ μέρος του ποσού προορίζεται για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

04:14: Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συναντά πρόσφυγες στη Μολδαβία     

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επισκέφθηκε χθες Τρίτη στη Μολδαβία κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κάλεσε για ακόμη μια φορά σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά την επίσκεψη στον καταυλισμό να τερματιστεί ο πόλεμος, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

«Είναι αδύνατον να συναντήσεις πρόσφυγες και να μη συγκλονιστείς από τις ιστορίες τους», τόνισε ο κ. Γκουτέρες. Η τραγωδία αυτή δείχνει πως «ο πόλεμος είναι παράλογος και αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη σύρραξη που ξέσπασε όταν ο στρατός της Ρωσίας εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

Ο Πορτογάλος επισκέφθηκε εξάλλου το σπίτι οικογένειας Μολδαβών η οποία φιλοξενεί πρόσφυγες και ευχαρίστησε προσωπικά τα μέλη της για τη γενναιοδωρία τους.

Νωρίτερα, ο ΓΓ του ΟΗΕ συναντήθηκε με την πρόεδρο της Μολδαβίας, τη Μάγια Σάντου, στην οποία εξέφρασε την εκτίμησή του για την αλληλεγγύη που δείχνει η χώρα της στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Φαρχάν Χακ.

Τόνισε πως η Μολδαβία υποδέχθηκε τους περισσότερους ουκρανούς πρόσφυγες κατ’ αναλογία προς τον δικό της πληθυσμό.

Η χώρα 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει υποδεχθεί κάπου 450.000 ουκρανούς πρόσφυγες.

Ο κ. Γκουτέρες μετέβη στη Βιέννη μετά την επίσκεψή του στη Μολδαβία.

02:15: Ο Ζελένσκι εξαίρει την «υπεράνθρωπη δύναμη» των ουκρανών στρατιωτικών

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε αργά το βράδυ χθες Τρίτη την «υπεράνθρωπη δύναμη» των ουκρανών στρατιωτικών, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία, που εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

«Είμαι ευγνώμων σε όλους τους υπερασπιστές μας, που αντιστέκονται και δείχνουν αληθινά υπεράνθρωπη δύναμη για να διώξουν τον στρατό των εισβολέων», είπε ο αρχηγός του κράτους, επισημαίνοντας πως η χώρα του πολεμάει εναντίον αυτού που «κάποτε» θεωρείτο ο «δεύτερος ισχυρότερος στρατός στον κόσμο».

Παρά ταύτα είπε πως δεν θέλει να δείξει ευφορία ή «υπερβολικά συναισθήματα».

«Δεν είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα πίεσης όταν αναμένονται νίκες σε εβδομαδιαία και ακόμη και ημερήσια βάση», υποστήριξε.

Τόνισε τις αναφορές του ουκρανικού γενικού επιτελείου περί ανακατάληψης εδαφών στο Χάρκοβο. Οι εισβολείς «σταδιακά» διώχνονται από την περιοχή, διαβεβαίωσε ο κ. Ζελένσκι.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας κάνουν το παν για να απελευθερώσουν τη χώρα μας και τον λαό μας. Όλες οι πόλεις μας θα απελευθερωθούν, η Χερσώνα, η Μελιτόπολη, η Μπερντιάνσκ, η Μαριούπολη κι όλες οι άλλες».

Οι ουκρανοί επιτελείς διατείνεται πως ανακαταλήφθηκαν αρκετές πόλεις, κάτι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

02:01: Δεν θα μπορούσαμε να αμυνθούμε μόνοι χωρίς το ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας, δηλώνει η Γερμανία          

Η Γερμανία δεν μπορεί να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας χωρίς τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, εκτίμησε ο προσωπάρχης της καγκελαρίας Βόλφγκανγκ Σμιτ, τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη Γερμανία, αλλά και για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ».

Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, ο κ. Σμιτ επισήμανε ακόμη ότι «για αυτό συνεργαζόμαστε τόσο στενά και καλά, γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να επιβιώσουμε ως συμμαχία ισχυρών εταίρων σε αυτόν τον κόσμο» και, ερωτώμενος εάν η Γερμανία θα μπορούσε να αναλάβει διεθνή ηγετική θέση, ξεκαθάρισε ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία ενεργεί πρωτίστως μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό, όπως είπε, ήταν και το μήνυμα που προσπάθησαν να μεταφέρουν στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τόσο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς όσο και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήδη πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

01:18: Δεκάδες στρατιωτικοί φθάνουν στη Γερμανία για να εκπαιδευτούν στη χρήση αυτοκινούμενων βαρέων πυροβόλων      

Ουκρανοί στρατιωτικοί έφθασαν στη Γερμανία για να εκπαιδευτούν στο σύστημα του πυροβολικού Panzerhaubitze 2000, ενημέρωσαν χθες Τρίτη κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο το Γερμανικό Πρακτορείο.

Το είδος αυτό τεθωρακισμένου αυτοκινούμενου πυροβόλου θα χρησιμοποιηθεί εναντίον των δυνάμεων της Ρωσίας. Με απλές οβίδες, το δραστικό βεληνεκές του φθάνει τα 30 χιλιόμετρα. Με ειδικά βελτιωμένα πυρομαχικά, το βεληνεκές του μπορεί να φθάσει τα 40-50 χλμ., σύμφωνα με την Bundeswehr.

Κάθε τέτοιο πυροβόλο έχει πενταμελές πλήρωμα.

Μελλοντικά πληρώματα, συντηρητές και διερμηνείς έφθασαν στη γερμανική επικράτεια χθες. Η εκπαίδευσή τους ξεκινά σήμερα στη Σχολή Πυροβολικού της Μπούντεσβερ, στο Ίνταρ-Όμπερσταϊν, διευκρίνισαν οι πηγές του dpa. Ο αριθμός των μελών πληρωμάτων που έφθασαν στη Γερμανία ξεπερνά τα 60.

Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, η Κριστίνε Λάμπρεχτ, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως το Βερολίνο θα διαθέσει στην Ουκρανία επτά τέτοια πυροβόλα. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε από την πλευρά της στα τέλη Απριλίου πως θα παραδώσει επίσης «περιορισμένο αριθμό» τέτοιων συστημάτων.

Η εκπαίδευση των πληρωμάτων αναμένεται να διαρκέσει περίπου 40 ημέρες, ανάλογα με την εξοικείωση των ουκρανών στρατιωτικών με όπλα του είδους.

Όπως εξηγούν ειδικοί, η χρήση των πυροβόλων αυτών σε συνδυασμό με δεδομένα αναγνώρισης θα επιτρέπουν να βομβαρδίζονται στόχοι σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις απ’ ό,τι σήμερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News