Μακρόν - Σι Τζινμπίνγκ: Συμφώνησαν στην «επείγουσα» ανάγκη εκεχειρίας στην Ουκρανία

Κόσμος
Μακρόν - Σι Τζινμπίνγκ: Συμφώνησαν στην «επείγουσα» ανάγκη εκεχειρίας στην Ουκρανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινμπίνγκ συμφώνησε με τον Εμανουέλ Μακρόν στην επείγουσα ανάγκη εκεχειρίας στην Ουκρανία

Χιλιάδες περισσότεροι από 3.381, όπως καταγράφει ο επίσημος απολογισμός του ΟΗΕ, είναι οι νεκροί στην Ουκρανία σύμφωνα με την επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού που παρακολουθεί την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα.

Την ίδια στιγμή οι εκτοπισμένοι εντός της Ουκρανίας εκτιμούνται από τον ΟΗΕ σε πάνω από 8 εκατομμύρια ανθρώπους. Σοκ την ίδια στιγμή προκαλεί το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του αγγλόφωνου δικτύου Al Jazeera του Κατάρ που καταγράφει εκατοντάδες πτώματα Ρώσων στρατιωτών σε σάκους που φυλάσσονται σε ψυχόμενα βαγόνια τρένου από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το τηλεοπτικό δίκτυο, τα πτώματα στο βαγόνι ανήκουν σε Ρώσους στρατιωτικούς, τα οποία εγκατέλειψε ο ρωσικός στρατός όταν υποχώρησε από την περιοχή του Κιέβου. 

Στην Ε.Ε. συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας γύρω από το εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο με τον  Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να προσπαθεί να πείσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό ο οποίος έχει αντιταχθεί στην κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την «ατομική βόμβα» για την οικονομία της.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε και με τον Κινέζο  ομόλογο του Σι Τζινπίνγκ ο οποίος «συμφώνησε για τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάπαυσης του πυρός».

Σε επίπεδο ΝΑΤΟ  η ένταξη της Φιλανδίας είναι η καλύτερη επιλογή για τη χώρα   προκειμένου να διασφαλίσει την εθνική ασφάλειά της, όπως ανέφερε η επιτροπή άμυνας του φινλανδικού κοινοβουλίου, πριν από την επίσημη απόφαση της χώρας για το αν θα ενταχθεί ή όχι στη δυτική αμυντική συμμαχία που αναμένεται να ανακοινωθεί τις ερχόμενες ημέρες.

Στον τελευταίο θύλακα αντίστασης της Μαριούπολης, το εργοστάσιο του Αζοβστάλ,  παραμένουν σύμφωνα με το Κίεβο περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί μαχητές,  ανάμεσα τους σοβαρά τραυματισμένοι που θα πρέπει επειγόντως να απομακρυνθούν.

Εν τω μεταξύ την ανησυχία του ότι ο Ρώσος Πρόεδρος δεν διαθέτει στρατηγική εξόδου από τον πόλεμο, πράγμα που τον καθιστά επικίνδυνα απρόβλεπτο εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.   

Φωτογραφία αρχείου AP 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News