Γερμανικές αποζημιώσεις: Το Βερολίνο αποσύρει την προσφυγή του στη Χάγη κατά της Ρώμης

Ελλάδα
Γερμανικές αποζημιώσεις: Το Βερολίνο αποσύρει την προσφυγή του στη Χάγη κατά της Ρώμης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαχρονικά η Γερμανία υποστηρίζει πως έχει αντισταθμίσει τις αδικίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Αίσθηση έχει προκαλέσει η απόσυρση της γερμανικής προσφυγής στη Χάγη εναντίον της Ιταλίας αναφορικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

Όπως φαίνεται, γερμανική πλευρά είναι ικανοποιημένη από τις πρόσφατες αποφάσεις της Ιταλίας αναφορικά με το ζήτημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης της Χάγης, η Γερμανία, αξιολογώντας το Διάταγμα της Ιταλικής Κυβέρνησης αντιλαμβάνεται ότι  «η ιταλική νομοθεσία απαιτεί από τα ιταλικά δικαστήρια να άρουν τα μέτρα εκτέλεσης που είχαν ληφθεί προηγουμένως και ότι δεν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα περιορισμού από τα ιταλικά δικαστήρια κατά γερμανικών περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιούνται για κυβερνητικούς μη εμπορικούς σκοπούς που βρίσκονται σε ιταλικό έδαφος».

Ωστόσο, στην επίσημη ανακοίνωσή της, η Χάγη αναφέρει ότι δεν αποσύρθηκε από τη συνολική της απαίτηση να ισχύει η αρχή της ετεροδικίας.

Το ζήτημα επιστρέφει στο τραπέζι, η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από τις ιταλικές διεκδικήσεις. Η ελληνική πλευρά οφείλει να προχωρήσει αποφασιστικά στη δικαστική διεκδίκηση. Οφείλουμε ως χώρα να ανακινήσουμε το ζήτημα στα ελληνικά δικαστήρια προσδοκώντας από έντιμους δικαστές να αποδώσουν Δικαιοσύνη.

Η κυβέρνηση με τη στήριξη των πολιτικών κομμάτων οφείλει:

  1. Να άρει τα νομοθετικά εμπόδια (δικαστικό ένσημο, άρθρο 923 ΚΠΔ, κ.α.) που εμποδίζουν τη δικαίωση των θυμάτων δείχνοντας ΒΟΥΛΗΣΗ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ!
  2. Να χαράξει εθνική στρατηγική στη βάση της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων (17.4.2019).
  3. Να θέσει δημοσίως το ζήτημα συνδέοντας τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας με τις εκκρεμότητες του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, δηλαδή τη σύναψη Συνθήκης Ειρήνης με την Ελλάδα και την απόδοση των γερμανικών οφειλών.
  4. Να συνδέσει τη διευθέτηση του ζητήματος των γερμανικών επανορθώσεων με το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, την απόδοση δικαιοσύνης για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με την Ειρήνη.

Υπενθυμίζεται ότι ο λόγος που η Γερμανία πήγε στο Διεθνές Δικαστήριο την Ιταλία σχετιζόταν με πιθανή απόφαση του Ιταλικού δικαστηρίου να  διατάξει την πώληση κτιρίων, που στεγάζουν γερμανικά ιδρύματα, προκειμένου να αποζημιωθούν θύματα ναζιστικών εγκλημάτων πολέμου.

Ειδικότερα, το Βερολίνο σημείωσε ότι η Ρώμη  «συνεχίζει να επιτρέπει την υποβολή αξιώσεων αποζημίωσης στα εγχώρια δικαστήρια παρά την απόφαση του ICJ το 2012 ότι αυτό παραβίαζε το δικαίωμα του Βερολίνου στην ασυλία βάσει του διεθνούς δικαίου». Επιπροσθέτως, η γερμανική πλευρά ισχυριζόταν ότι από την απόφαση του 2012 έχουν κατατεθεί περισσότερες από 25 νέες αξιώσεις αποζημίωσης στην Ιταλία λόγω εγκλημάτων των ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η διαμάχη για τις γερμανικές οφειλές ξεκίνησε το 2008, όταν το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας αποφάσισε ότι η Γερμανία έπρεπε να πληρώσει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ σε οικογένειες εννέα ατόμων, τα οποία ήταν ανάμεσα στους 203 που δολοφονήθηκαν από τον γερμανικό στρατό στην Τσιβιτέλα της Τοσκάνης το 1944. Ακολούθησαν αρκετές παρόμοιες αξιώσεις για αποζημιώσεις. 

Διαχρονικά η Γερμανία υποστηρίζει πως έχει αντισταθμίσει τις αδικίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε εκτεταμένες συνθήκες ειρήνης και αποζημιώσεων με τις πληγείσες χώρες, πληρώνοντας δισεκατομμύρια ευρώ από τότε που τελείωσε ο πόλεμος με την ήττα του ναζιστικού καθεστώτος το 1945.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News