Η Λευκορωσία αναπτύσσει ειδικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία

Κόσμος
Η Λευκορωσία αναπτύσσει ειδικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 76η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Οι μάχες συνεχίζονται για 76η ημέρα, μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου για εισβολή στα ουκρανικά εδάφη.

Περίπου εκατό άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο πολιορκούμενο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, πέρα από τους 100.000 κατοίκους σε άλλους τομείς της πόλης, που έχει υποστεί τεράστιες ζημιές.

Την Δευτέρα, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «βλέπουν ενδείξεις» πως Ουκρανοί μεταφέρονται παρά τη θέλησή τους στη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε χθες πως τον ανησυχεί το ότι ο Ρώσος ομόλογός του δεν έχει οδό που να οδηγεί στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ότι η κυβέρνησή του εξετάζει τι μπορεί να κάνει γι’ αυτό.

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

22:00: Συνεχίζεται για 76η ημέρα ο εφιάλτης στην Ουκρανία

21:51: Πέθανε ο πρώτος πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κράβτσουκ

Τις πληροφορίες μετέφερε ο δήμαρχος του Κιέβου.

21:40: Οδησσός: Ένας νεκρός, πέντε τραυματίες από τις πυραυλικές επιθέσεις

//--> //-->

21:26: Ζελένσκι: Η Ρωσία δεν απελευθερώνει τους Ουκρανούς υπερασπιστές του Azovstal

«Αρκετές επιλογές για μια πιθανή εκκένωση που προσφέρθηκαν στον ρωσικό στρατό από την Ουκρανία έχουν αγνοηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο της Μάλτας στις 10 Μαΐου.

https://twitter.com/KyivIndependent/status/1524087397553688589

21:02: Η ελληνική σημαία κυματίζει ξανά στην ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο

20:53: Ουκρανία: Διακοπή της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τη Σοχρανίφκα στην Ευρώπη λόγω «ανωτέρας βίας»

Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU ανακοίνωσε σήμερα ότι λόγω ανωτέρας βίας θα διακόψει από αύριο Τετάρτη, 11 Μαΐου, τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα.

Η Ουκρανία παραμένει διαμετακομιστικός κόμβος για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, ακόμη και μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου.

20:42: Τα ρωσικά σχέδια για τις περιοχές της νότιας Ουκρανίας

20:25: Λευκορωσία: Αναπτύσσει ειδικές δυνάμεις στα νότια σύνορα με την Ουκρανία

Η Λευκορωσία θα αναπτύξει στρατιωτικές ειδικές δυνάμεις σε τρεις περιοχές κοντά στα νότια σύνορά της με την Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις καθώς ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο μίλησε για τον ρόλο ρωσικών πυραύλων στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.

Στενός σύμμαχος της Ρωσίας, η Λευκορωσία ανέφερε τον Μάρτιο ότι οι ένοπλες δυνάμεις της δεν συμμετείχαν στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία («ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά την Μόσχα) αλλά η χώρα χρησίμευσε ως τόπος εκκίνησης για τη Ρωσία να στείλει χιλιάδες στρατεύματα πέρα από τα σύνορα στις 24 Φεβρουαρίου.

20:18: Ρωσία: Παραιτήθηκαν οι κυβερνήτες τεσσάρων περιφερειών

Τέσσερις κυβερνήτες περιφερειών παραιτήθηκαν σήμερα, καθώς η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες των οικονομικών κυρώσεων.

Οι επικεφαλής των περιφερειών Τομσκ, Σαράτοφ, Κίροφ και Μάρι Ελ ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν αμέσως από τα καθήκοντά τους. Ο κυβερνήτης του Ριαζάν από την πλευρά του έκανε γνωστό ότι δεν θα διεκδικήσει μια νέα θητεία.

Οι εκλογές και στις πέντε περιφέρειες θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.

Ορισμένοι από τους παραιτηθέντες κυβερνήτες εκπροσωπούσαν περιοχές όπου το κυβερνών κόμμα της Ενιαίας Ρωσίας κατέγραψε σχετικά μικρά ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους. Οι αντιδημοφιλείς κυβερνήτες συχνά απομακρύνονται από το αξίωμα, υποβάλλοντας ομαδικά παραιτήσεις την άνοιξη.

20:00: ΗΠΑ: Σε αδιέξοδο ο πόλεμος της Ρωσίας

«Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκεται σε αδιέξοδο», είπε ο αντιστράτηγος Σκοτ Μπέριερ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών, στην επιτροπή των ενόπλων υπηρεσιών της Γερουσίας των ΗΠΑ.

«Οι Ρώσοι δεν κερδίζουν, ούτε οι Ουκρανοί κερδίζουν και βρισκόμαστε σε αδιέξοδο εδώ», είπε.

Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής, οκτώ έως δέκα Ρώσοι στρατηγοί έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο.

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα, ο Μπέριερ είπε: «Αυτή τη στιγμή, δεν το βλέπουμε αυτό».

19:47: Ο ΟΗΕ ψήφισε υπέρ της Τσεχικής Δημοκρατίας για να αντικαταστήσει τη Ρωσία στο σώμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της Τσεχικής Δημοκρατίας να αντικαταστήσει τη Ρωσία στο κορυφαίο όργανο για τα ανθρώπινα δικαιώματα του παγκόσμιου οργανισμού μετά την αναστολή της Μόσχας για καταγγελίες για φρικτές παραβιάσεις δικαιωμάτων από στρατιώτες της στην Ουκρανία.

Η Τσεχική Δημοκρατία ήταν η μόνη υποψήφια για τη θέση στο 47μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι θέσεις στο πάνελ με έδρα τη Γενεύη κατανέμονται μεταξύ των περιφερειακών ομάδων και ο αντικαταστάτης της Ρωσίας έπρεπε να προέλθει από μια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.

Στη μυστική ψηφοφορία της Τρίτης, 180 από τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης, το αποτέλεσμα ήταν 157 χώρες υπέρ της Τσεχίας και 23 αποχές.

Η συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα στις 7 Απριλίου για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με ψήφους 93-24 και 58 αποχές.

19:30: Ουκρανία: Οι άμαχοι πρόσφυγες και ιδίως τα παιδιά κινδυνεύουν από διακινητές ανθρώπων

Οι άμαχοι που φεύγουν από την Ουκρανία είναι ευάλωτοι απέναντι στους διακινητές ανθρώπων, την ώρα που στη χώρα τους μαίνεται ο πόλεμος, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, με την οποία ζητείται να καταγράφονται τα θύματα και ιδίως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά έφυγαν από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την αναφορά, έκτασης 42 σελίδων, της La Strada, μιας ολλανδικής οργάνωσης καταπολέμησης της διακίνησης ανθρώπων. Την έρευνα είχε ζητήσει η βρετανική οργάνωση Freedom Fund.

«Οι άνθρωποι που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, είναι εξαιρετικά ευάλωτοι και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής εκμετάλλευσης και (καταναγκαστικής) εργασίας, ενώ εγκληματικές οργανώσεις και ασυνείδητοι άνθρωποι επωφελούνται από την κρίση» αναφέρουν οι δύο οργανώσεις στην ανακοίνωσή τους.

19:11: Εικόνες καταστροφής από τους πρόσφατους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Οδησσό

https://www.youtube.com/watch?v=HJxiP-3WU5U?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

18:56: ΗΠΑ: Ο Πούτιν «προετοιμάζεται για παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία»

«Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζεται για μια μακρά σύγκρουση στην Ουκρανία. Μια ρωσική νίκη στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς μπορεί να μην τερματίσει τον πόλεμο», δήλωσε η διευθύντρια της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, Αβρίλ Χάινς.

«Εκτιμούμε ότι οι στρατηγικοί στόχοι του Πούτιν πιθανότατα δεν έχουν αλλάξει, υποδεικνύοντας ότι η απόφαση στα τέλη Μαρτίου να επικεντρωθούν εκ νέου οι ρωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς είναι μόνο μια προσωρινή στροφή για την ανάκτηση της πρωτοβουλίας», τόνισε και πρόσθεσε: «Εκτιμούμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της οποίας εξακολουθεί να σκοπεύει να επιτύχει στόχους πέρα από το Ντονμπάς».

18:41: Συνεχίζεται ο εφιάλτης των προσφύγων στην Ουκρανία

18:20: ΠΟΥ: Χώρες - μέλη ενέκριναν ψήφισμα κατά της Ρωσίας

Χώρες-μέλη του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ενέκριναν έναν ψήφισμα σήμερα που μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ στην Ρωσία και στην αναστολή των συναντήσεων στη χώρα, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ειδική συνεδρίαση του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ ενέκρινε το ψήφισμα, που υποστήριξαν η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με 43 ψήφους υπέρ και 3 κατά (Ρωσία, Λευκορωσία και Τατζικιστάν) και δύο αποχές.

18:07: Τα πτώματα 44 αμάχων ανασύρθηκαν από τα ερείπια στο Ιζιούμ

Τα πτώματα 44 αμάχων βρέθηκαν στα ερείπια ενός πενταόροφου κτιρίου στην πόλη Ιζιούμ, η οποία αυτή τη στιγμή ελέγχεται από ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Χαρκόβου. Ο ίδιος είπε ότι το κτίριο είχε «καταστραφεί πλήρως από τους κατακτητές», αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πότε συνέβη.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο της πόλης για σχεδόν δύο μήνες.

17:52: Ο χάρτης των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά την 76η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

17:40: ΟΗΕ: Χιλιάδες περισσότεροι από 3.381 είναι οι νεκροί στην Ουκρανία

Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ που παρακολουθεί την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία δήλωσε πως χιλιάδες περισσότεροι άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη χώρα αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου, από τον επίσημο απολογισμό του ΟΗΕ για 3.381, με 1.000 από αυτούς μόνο στην πολιορκημένη από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολη, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Η ομάδα του ΟΗΕ, που περιλαμβάνει 55 ειδικούς στην Ουκρανία, έχει πει πως οι περισσότεροι θάνατοι έχουν προκληθεί από πυραυλικά και αεροπορικά πλήγματα, τα οποία επηρεάζουν μια ευρεία περιοχή.

17:27: Ο Σι συμφώνησε για την επείγουσα κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία σε συνομιλία με τον Μακρόν

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ «συμφώνησε για τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάπαυσης του πυρός» στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας διάρκειας 90 λεπτών με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων σε δήλωση την Τρίτη.

«Οι δύο αρχηγοί κρατών επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας και συμφώνησαν για τον επείγοντα χαρακτήρα της επίτευξης κατάπαυσης του πυρός», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Όλες οι προσπάθειες για παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης στον ουκρανικό πληθυσμό θα πρέπει επίσης να υποστηριχθούν», πρόσθεσε.

17:16: Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ουκρανία πρέπει να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε. σε κάποια χρονική στιγμή

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε σήμερα στο Κίεβο ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κάποια χρονική στιγμή, ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει σύντομος δρόμος για την ουκρανική ένταξη.

Ανακοινώνοντας την επαναλειτουργία της γερμανικής πρεσβείας στην γερμανική πρωτεύουσα στο πλευρό του Ουκρανού ομολόγου της Ντμίτρο Κουλέμπα, η Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι η Γερμανία θα εκμηδενίσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας και ότι «αυτό θα ισχύει για πάντα».

17:08: Αιματηρή πυραυλική επίθεση σε εμπορικό κέντρο στην Οδησσό

//--> //-->

16:50: Επαφή Μακρόν με Όρμπαν για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας σε μια προσπάθεια να οριστικοποιηθεί η ευρωπαϊκή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. Η Ουγγαρία έχει αντιταχθεί στην κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την «ατομική βόμβα» για την οικονομία της.

Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού προεδρικού μεγάρου. «Υπάρχουν επαφές σε όλα τα επίπεδα για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια παγκόσμια συμφωνία για αυτό το έκτο πακέτο», δήλωσε αξιωματούχος των Ηλυσίων.

Μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ, η Ουγγαρία είναι ο πιο ένθερμος επικριτής του σχεδιαζόμενου εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι σημείωσε πρόοδο στις συνομιλίες με τον Βίκτορ Όρμπαν.

16:23: Φινλανδία: Η κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας συνιστά την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι η καλύτερη επιλογή για τη Φινλανδία προκειμένου να διασφαλίσει την εθνική ασφάλειά της, ανέφερε σήμερα η επιτροπή άμυνας του φινλανδικού κοινοβουλίου, πριν από την επίσημη απόφαση της Φινλανδίας για το αν θα ενταχθεί ή όχι στη δυτική αμυντική συμμαχία που αναμένεται να ανακοινωθεί τις ερχόμενες ημέρες.

Η ένταξη της Φινλανδίας στο Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (NATO) θα ενίσχυε σημαντικά τον παράγοντα αποτροπής ώστε να μην γίνει στόχος της ρωσικής επιθετικότητας, κατέληξε η επιτροπή άμυνας όπως αναφέρει σε μια ανακοίνωση.

16:08: The Sun: Βίντεο από τις ουκρανικές δυνάμεις να καταστρέφουν ρωσικό τανκ

https://www.youtube.com/watch?v=QToc_ixKOC4?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

15:56: Τουλάχιστον χίλιοι μαχητές, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες τραυματίες, παραμένουν στη χαλυβουργία

«Τουλάχιστον χίλιοι Ουκρανοί μαχητές, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες τραυματίες», εξακολουθούν να βρίσκονται στη χαλυβουργία Αζόφσταλ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ.

«Υπάρχουν σοβαρά τραυματισμένοι άνθρωποι που θα πρέπει επειγόντως να απομακρυνθούν», διευκρίνισε και πρόσθεσε πως «η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα» στη χαλυβουργία, που είναι ο τελευταίος θύλακας αντίστασης των ουκρανικών δυνάμεων απέναντι στον ρωσικό στρατό στην κατεστραμμένη Μαριούπολη.

Η Βερεσούκ διέψευσε τις πληροφορίες που έδωσαν δύο περιφερειακοί αξιωματούχοι σύμφωνα με τις οποίες άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη χαλυβουργία.

15:40: ΟΗΕ: Πάνω από 8 εκατ. οι εκτοπισμένοι

Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ.

15:21: Λονδίνο: Η Μόσχα πίσω από την κυβερνοεπίθεση στη Viasat

Η Βρετανία πιστεύει πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση με στόχο την εταιρεία επικοινωνιών Viasat στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, επικαλούμενη νέες βρετανικές και αμερικανικές πληροφορίες.

15:00: Οι ρωσικές απώλειες από την αρχή της εισβολής, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό

14:45: Χτυπημένοι σφοδρά από τις δυτικές κυρώσεις, οι ρώσοι ολιγάρχες έχουν στερηθεί τα πολυτελή τους παιγνίδια

Γιοτ, τεράστιες ακίνητες ιδιοκτησίες, αεροπλάνα, έργα τέχνης: οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στερούν από τους βαθύπλουτους Ρώσους τα πολυτελή τους παιγνίδια. Η αποτελεσματικότητα είναι δύσκολο να αποτιμηθεί.

Το πολυδιαφημισμένο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων πλήττει σφοδρά τους ρώσους ολιγάρχες, πολλοί από τους οποίους πλούτισαν στα ερείπια της Σοβιετικής Ενωσης και αναγκάσθηκαν να πειθαρχήσουν κατά τις δύο δεκαετίες της εξουσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότεροι από 100 άνδρες και γυναίκες επιχειρηματίες μαζί με τις οικογένειές τους έγιναν στόχος κυρώσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις κατά 140 προσώπων, η Ευρωπαϊκή Ενωση περισσότερα από 30.

Σύμφωνα με τον βρετανό υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς, οι κυρώσεις χτυπούν εκεί που πονάει, στερώντας τα πολυτελή τους παιγνίδια από τους ολιγάρχες, που έχουν θέσει τις περιουσίες τους στην υπηρεσία της ρωσικής εξουσίας με αντάλλαγμα την απόλαυση του δυτικού τρόπου ζωής.

Στο Λονδίνο, το επονομαζόμενο "Londongrad" ως επί δεκαετίες το στέκι πολυάριθμων Ρώσων, «το χαλί της υποδοχής αποσύρεται», γράφει ο Economist.

Οι κυρώσεις έπληξαν ακόμη και τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, που οδηγήθηκε στην πώληση της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι που είχε αγοράσει το 2003.

Ομως, η στόχευση τόσο μεγάλου αριθμού προσώπων σε μία τόσο παγκοσμιοποιημένη οικονομία παραμένει «τελείως ανεξερεύνητο έδαφος», λέει ο ερευνητής Alex Nice, του Institute for Government. «Θα δημιουργήσει ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην Δύση και την Ρωσία», ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου.

Ο ανεξάρτητος ρώσος πολιτικός αναλυτής Konstantin Kalatchev θεωρεί ότι «η ειδική επιχείρηση» του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει και χρόνια. Αν η απόφαση για άρση των κυρώσεων εξαρτάται από την κατάσταση στην Ουκρανία, οι Δυτικοί «δεν θα τις άρουν ποτέ», λέει.

 Χιονοστιβάδα κυρώσεων

Το περιοδικό Forbes αφαίρεσε ήδη τον περασμένο μήνα 34 Ρώσους από τον κατάλογο των δισεκατομμυριούχων, επικαλούμενο τις συνέπειες των κυρώσεων.

«Ο πόλεμος είναι η απόλυτη καταστροφή γι'αυτούς», λέει η Elisabeth Schimpfoessl, κοινωνιολόγος του πανεπιστημίου Astom στο Μπέρμιγχαμ και συγγραφέας του βιβλίου "Rich Russians".

Ο Petr Aven, γνωστός για την μεγάλη συλλογή του ρωσικών έργων τέχνης, δήλωσε στους Financial Times ότι δεν είναι βέβαιος «ότι έχει το δικαίωμα να έχει προσωπικό καθαριότητας ή σοφέρ» και φοβάται ότι θα απελαθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πολλοί ολιγάρχες έχουν πολλαπλή υπηκοότητα και δεν είναι αναγκασμένοι να επιστρέψουν στην Ρωσία.

Οι δυτικές χώρες αποτελούν μία «βάση όπου μπορούν να καταφύγουν αν φοβούνται διώξεις στην Ρωσία», λέει η Elisabeth Schimpfoessl.

Η έκταση των αγαθών που είναι αντικείμενο των κυρώσεων είναι τεράστια. Σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση, στην περίπτωση του Ρομάν Αμπράμοβιτς, η αξία τους αποτιμάται στα 9 δισεκατομμύρια λίρες (10,5 δισ. ευρώ).

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν ανακοινώσει ότι πάγωσαν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα 7 δισεκατομμύρια αφορούν γιοτ, ελικόπτερα, ακίνητα και έργα τέχνης.

«Στους Ρώσους αρέσει να βλέπουν τους πλούσιους να κλαίνε κι' αυτοί»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις, μπλοκάρει σκάφη και αεροπλάνα που ανήκουν σε ανθρώπους του Κρεμλίνου αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Την περασμένη εβδομάδα, με αίτημα της Ουάσινγκτον, η αστυνομία των Νησιών Φίτζι συνέλαβε γιοτ 106 μέτρων αξίας άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέεται με τον Σουλεϊμάν Κερίμοφ, δισεκατομμυριούχο και βουλευτή, κατά του οποίου έχουν επιβληθεί αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Τα μέτρα αυτά δεν προκαλούν μόνο δυσαρέσκεια. «Στους απλούς Ρώσους αρέσει να βλέπουν τους πλούσιους να κλαίνε κι' αυτοί», λέει ο Konstantin Kalatchev.

Σε ό,τι αφορά τον στόχο τους, σύμφωνα με τον αναλυτή, «η χρησιμοποίηση των οικονομικών κυρώσεων για την άσκηση πίεσης για την αλλαγή εξωτερικής πολιτικής δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική», ακόμη και αν οι κυρώσεις θα αποδυναμώσουν την πολεμική ικανότητα της Ρωσίας».

Την ώρα που ο Αμπράμοβιτς συμμετείχε σε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου, άλλοι ολιγάρχες έχουν ανοικτά επικρίνει τον πόλεμο.

Στο Instagram, για παράδειγμα, ο Ολεγκ Τίνκοφ, τραπεζίτης κατά του οποίου επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Λονδίνο, όπου νοσηλευόταν με λευχαιμία, επέκρινε «αυτόν τον παρανοϊκό πόλεμο».

Ομως οι αναλυτές συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν και πολλές πιθανότητες οι ολιγάρχες να συσπειρωθούν κατά του Πούτιν. «Δεν τους συμφέρει να μιλήσουν δημόσια κατά του Πούτιν», δηλώνει η Elisabeth Schimpfoessl.

13:01: Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λεντριάν δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετά χρόνια»

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν ανέφερε στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είναι μακρύς και δύσκολος» και «θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετά χρόνια».

Αυτό οφείλεται, όπως εξήγησε, στο ότι ο Πούτιν έκανε πολλά «στρατηγικά λάθη».

«Πρώτα απ' όλα πίστευε ότι η Ουκρανία θα έπεφτε αμέσως», είπε ο Λεντριάν, μετά πίστευε ότι «η Ευρώπη θα είναι εύθραυστη στην αντίδρασή της, ενώ συνέβη το αντίθετο», στη συνέχεια «υποτίμησε την Ατλαντική Συμμαχία» και τέλος «υπερεκτίμησε τη δύναμη του στρατού του».

«Η Ρωσία τώρα μας εκφοβίζει», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός, επισημαίνοντας πως ο Πούτιν δεν αντιλαμβάνεται ότι «πρέπει απλώς να αποσυρθεί» και ότι η απειλή πυρηνικής κλιμάκωσης είναι ακατάλληλη.

12:33: Πάνω από 1.000 Ουκρανοί μαχητές στο Azovstal

Περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί μαχητές, ανάμεσά τους εκατοντάδες τραυματίες, παραμένουν στο Azovstal της Μαριούπολης, σύμφωνα με το Κίεβο.

12:05: Βρέθηκαν 44 σοροί αμάχων σε βομβαρδισμένη πολυκατοικία

Τα πτώματα 44 αμάχων βρέθηκαν στα ερείπια ενός πενταώροφου κτιρίου στην προσωρινά κατεχόμενη πόλη Ιζιούμ της περιφέρειας του Χαρκόβου, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Τη σχετική ανακοίνωσε έκανε ο επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης του Χάρκοβο Όλεχ Σινεγκούμποφ στον λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο Telegram.

«Στο προσωρινά κατεχόμενο Ιζιούμ, κάτω από τα ερείπια ενός πενταώροφου κτιρίου, το οποίο οι κατακτητές κατέστρεψαν το πρώτη δεκαήμερο του Μαρτίου, βρέθηκαν τα πτώματα 44 νεκρών αμάχων», έγραψε ο κ. Σινεγκούμποφ.

Ο επικεφαλής της περιφέρειας του Χαρκόβου δήλωσε ότι αυτό ήταν ένα ακόμη φρικτό έγκλημα πολέμου του ρωσικού στρατού κατά του άμαχου πληθυσμού. Οι ουκρανικές αρχές καταγράφουν εγκλήματα και οι Ρώσοι «θα πληρώσουν» για καθένα από αυτά, πρόσθεσε.

11:44: Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επισκέπτεται την Μπούκα          

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ επισκέφθηκε σήμερα την πόλη Μπούκα, στα περίχωρα του Κιέβου, όπου εκατοντάδες ουκρανοί πολίτες σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της ρωσικής κατοχής της πόλης τον Μάρτιο.

Φθάνοντας στην Μπούκα το πρωί σε αιφνιδιαστική επίσκεψη, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε την περιήγησή της μιλώντας με κατοίκους.

10:02: Λειτουργεί ξανά η ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο

Η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο, τα στελέχη της οποίας είχαν αποχωρήσει από την πόλη για λόγους ασφαλείας λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λειτουργεί εκ νέου στην πόλη με το απαραίτητο προσωπικό, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Ο μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης ανέλαβε ως επιτετραμμένος.

Η πρεσβεία, μαζί με το γενικό προξενείο στην Οδησσό, το οποίο λειτουργεί κανονικά, θα συνεχίσουν να παράσχουν κάθε δυνατή συνδρομή στους Έλληνες πολίτες, καθώς και στους Ομογενείς στην Ουκρανία.

Επισημαίνεται ότι οι συμβουλές προς τους Έλληνες πολίτες που περιέχονται στις ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών στις 14 και στις 22 Φεβρουαρίου εξακολουθούν να ισχύουν, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

09:56: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την άμυνα των σκανδιναβικών χωρών

Οι αμυντικές ικανότητες των σκανδιναβικών χωρών θα ενισχυθούν αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, γεγονός που θα επιτρέψει τον κοινό αμυντικό σχεδιασμό εντός του πλαισίου της Συμμαχίας, εκτίμησε σήμερα μιλώντας στο σουηδικό ραδιόφωνο ο σουηδός υπουργός Αμυνας.

"(Αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ) το αποτέλεσμα θα είναι να χρησιμοποιούμε την ισχύ και τα πλεονεκτήματα ο ένας του άλλου και να αλληλοσυμπληρωνόμαστε, αλλά και να εκτελούμε επιχειρησιακό σχεδιασμό", είπε ο Πιέτερ Χούλκβιστ που ανήκει στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

"Σε αυτή την περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι ότι θα γίνουμε ισχυρότεροι μαζί. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί αν επιλέξουμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ο υπουργός στο δημόσιο ραδιόφωνο.

Η Σουηδία έχει ήδη αμυντικές συμφωνίες με τους σκανδιναβούς γείτονές της.

Οι σοσιαλδημοκράτες θα αποφασίσουν στις 15 Μαΐου αν θα άρουν την επί δεκαετίες αντίθεση του κόμματος για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που σχεδόν βέβαια θα οδηγήσει την χώρα στο να ζητήσει την ένταξή της στην 30μελή Συμμαχία.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μια αναθεώρηση της πολιτικής ασφαλείας στη Σουηδία και στην Φινλανδία.

Ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο αναμένεται αυτή την εβδομάδα να ανακοινώσει τη στήριξή του σε ένα τέτοιο αίτημα.

Ο Χούλκβιστ, ο οποίος επί μακρόν υπήρξε επιφυλακτικός ως προς την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αρνήθηκε να απαντήσει στη συνέντευξη αυτή για την σημερινή του στάση σχετικά με το θέμα.

Η Δανία, η Νορβηγία και η Ισλανδία είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ.

08:50: Γαλλία και Μεξικό ζητούν να συγκληθεί μεθαύριο Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ   

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να διεξαγάγει μεθαύριο Πέμπτη νέα, δημόσια συνεδρίαση για τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία, με δεδομένη την «συνεχή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης», ανέφεραν διπλωμάτες χθες Δευτέρα.

Η συνεδρίαση, που οργανώνεται κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και του Μεξικού, θα είναι η 16η του ΣΑ αφότου ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

Το ΣΑ του ΟΗΕ συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για την Ουκρανία, προκειμένου να συνεχίζει να ασκείται πίεση στη Ρωσία και να παραμένει απομονωμένη στη διεθνή σκηνή, θέλουν να πιστεύουν αρκετές κυβερνήσεις, ιδίως κρατών της Δύσης.

Την Πέμπτη, η Γαλλία και το Μεξικό ζήτησαν να εκθέσουν την κατάσταση στο πεδίο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), διευκρίνισε διπλωματική πηγή.

Η συνεδρίαση θα γίνει μετά τον βομβαρδισμό του σαββατοκύριακου εναντίον σχολείου στην ανατολική Ουκρανία, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 άμαχοι, σύμφωνα με το Κίεβο.

Αναμένεται να διεξαχθεί την ίδια ημέρα με την έκτακτη συνεδρίαση στη Γενεύη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, για την «επιδείνωση της κατάστασης» στην Ουκρανία.

Η νέα συνεδρίαση του ΣΑ θα γίνει εξάλλου μερικές ημέρες μετά την υιοθέτηση την περασμένη Παρασκευή, ομόφωνα, ανακοίνωσής του, που καταρτίστηκε από τη Νορβηγία και το Μεξικό και εξέφρασε «σθεναρή υποστήριξη» στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην προσπάθεια να εξευρεθεί «ειρηνική λύση» στη σύρραξη. Επρόκειτο για την πρώτη εκδήλωση ενότητας στο ΣΑ μετά την εισβολή, καθώς μέχρι αυτήν η Ρωσία, κράτος μόνιμο μέλος του με δικαίωμα βέτο, είχε εμποδίσει όλα τα σχέδια αποφάσεων.

08:35: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κινήσεις στο Κογκρέσο, για την επίσπευση της διάθεσης οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο, σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο συμφώνησαν στην επίσπευση της διάθεσης πρόσθετης βοήθειας 39,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (37,68 δισεκατομμυρίων ευρώ) στην Ουκρανία όπως δήλωσαν χθες, δύο πηγές που έχουν λάβει γνώση για τη σχετική νομοθετική πρόταση.

Οι κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, χαλάρωσαν τους φόβους για το ενδεχόμενο ότι μία καθυστερημένη ψήφος θα μπορούσε να διακόψει τη ροή αμερικανικών οπλικών συστημάτων προς την κυβέρνηση του Κιέβου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ενδεχόμενο να ψηφίσει το αναφερόμενο σχέδιο ακόμη και σήμερα.

Το νομοσχέδιο, διευρύνει το αίτημα που έκανε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προς το Κογκρέσο τον προηγούμενο μήνα, για τη διάθεση 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων (31,24 δισεκατομμύρια ευρώ).

03:50: Κάπου 100 άμαχοι παραμένουν στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης

Περίπου εκατό άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο πολιορκούμενο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, ανέφερε ο επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Πάβλο Κιριλένκο ανέφερε χθες βράδυ πως στον αχανή χώρο των εγκαταστάσεων βρίσκονται άμαχοι, πέρα από τους 100.000 κατοίκους σε άλλους τομείς της πόλης, που έχει υποστεί τεράστιες ζημιές.

«Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε ποιοι ανάμεσά τους θέλουν να φύγουν από την πόλη», λιμάνι στρατηγικής σημασίας στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, είπε ο κ. Κιριλένκο, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ διαβεβαίωσε το Σαββατοκύριακο πως όλες οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι που είχαν βρει καταφύγιο στα υπόγεια του εργοστασίου απομακρύνθηκαν από την Αζοφστάλ.

Η εγκατάσταση είναι ο τελευταίος τομέας της πόλης που δεν έχει καταληφθεί ακόμη από τις ρωσικές δυνάμεις.

03:36: Οι ΗΠΑ «βλέπουν ενδείξεις» πως Ουκρανοί εκτοπίζονται παρά τη θέλησή τους στη Ρωσία        

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κέρμπι δήλωσε χθες Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ «βλέπουν ενδείξεις» πως Ουκρανοί μεταφέρονται παρά τη θέλησή τους στη Ρωσία.

«Βεβαίως έχουμε δει ενδείξεις ότι Ουκρανοί μεταφέρονται στη Ρωσία, δεν μπορώ να πω πόσοι είναι οι καταυλισμοί ή πώς μοιάζουν», είπε ο κ. Κέρμπι κατά την τακτική ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

«Όμως έχουμε ενδείξεις πως Ουκρανοί εκτοπίζονται παρά τη θέλησή τους στη Ρωσία», επέμεινε, αποκαλώντας το γεγονός αυτό «εξωφρενικό», αντίθετο με τη συμπεριφορά «υπεύθυνης δύναμης».

«Δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ για να δεις αποδείξεις της ρωσικής βαρβαρότητας», συνέχισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Κάθε φορά που νομίζεις ότι (οι Ρώσοι) δεν μπορούν να πέσουν πιο χαμηλά, σου αποδεικνύουν πως κάνεις λάθος», υπερθεμάτισε.

Την Κυριακή, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι περίπου 1,16 εκατ. Ουκρανοί έχουν μεταφερθεί από την πατρίδα τους στη Ρωσία αφότου άρχισε η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου, ανάμεσά τους περίπου 205.000 παιδιά.

Το Κίεβο και η Ουάσινγκτον καταγγέλλουν ότι η Μόσχα εκτοπίζει παρά τη θέλησή τους πολίτες της Ουκρανίας και δεν τους επιτρέπει να επιστρέψουν στα εδάφη που ελέγχει η ουκρανική κυβέρνηση. Η Ρωσία το αρνείται, αντιτείνει ότι σκοπός των μετακινήσεων αμάχων είναι να σωθούν από τις εχθροπραξίες, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

03:18: Ο Μπάιντεν λέει πως τον ανησυχεί το ότι ο Πούτιν δεν έχει τρόπο να βάλει τέλος στον πόλεμο

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε χθες Δευτέρα πως τον ανησυχεί το ότι ο ρώσος ομόλογός του δεν έχει οδό που να οδηγεί στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ότι η κυβέρνησή του εξετάζει τι μπορεί να κάνει γι’ αυτό.

Ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος εκφράστηκε σε πολιτική εκδήλωση για τη συγκέντρωση κεφαλαίων στο Ποτόμακ, προάστιο της Ουάσινγκτον, επανέλαβε εξάλλου για πολλοστή φορά την εκτίμησή του πως ο κ. Πούτιν πίστευε εσφαλμένα ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα διέλυε το NATO και την ΕΕ, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο καθώς οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες συσπειρώθηκαν στο πλευρό των Ουκρανών.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάιντεν, ο ρώσος πρόεδρος είναι εξαιρετικά υπολογιστής και το πρόβλημα του είναι τώρα πως «δεν έχει δρόμο να βγει» από τη σύρραξη, προσθέτοντας πως ο ίδιος και κυβέρνησή του εξετάζουν «τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό».

Νωρίτερα χθες, ο κ. Μπάιντεν υπέγραψε νόμο που ενεργοποιεί μέτρο της εποχής του Ρούζβελτ για να επιταχυνθούν οι παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο, μιλώντας για «άλλο ένα σημαντικό εργαλείο στις προσπάθειές μας να υποστηρίξουμε την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας στον αγώνα τους να υπερασπιστούν τη χώρα και τη δημοκρατία του έναντι του βάρβαρου πολέμου του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν».

Ο ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε μέσω Twitter τις ΗΠΑ για την υποστήριξή της στον «αγώνα για την ελευθερία και το μέλλον μας» κάνοντας λόγο περί «ιστορικού βήματος».

Το μέτρο προβλέπει υπενοικίαση ή δανεισμό οπλισμού στην Ουκρανία καθ’ όλη τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023. Παρόμοιο μέτρο είχε εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο το 1941, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, για να βοηθηθούν σύμμαχοι να αντιμετωπίσουν τη ναζιστική Γερμανία και τον άξονα.

Από την έναρξη του πολέμου, η Ουάσινγκτον έχει υποσχεθεί ή παραδώσει ήδη στο Κίεβο όπλα και πυρομαχικά αξίας 3,7 δισεκ. δολαρίων και πλέον, ενώ τον Μάρτιο, το Κογκρέσο ενέκρινε να κατανεμηθούν 13,6 δισεκ. δολάρια για τη χορήγηση ανθρωπιστικής, οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο κ. Μπάιντεν ζητεί το Κογκρέσο να εγκρίνει πακέτο βοήθειας 33 δισεκ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 20 δισεκ. θα αφορούν στρατιωτική βοήθεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News