Κόσμος

Ουκρανία: Ζητεί έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για Μαριούπολη και Μπούκα

Η Ουκρανία ζήτησε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να συγκληθεί εκτάκτως, επικαλούμενη την ανάγκη να επανεξετασθεί η «συνεχώς επιδεινούμενη» κατάσταση στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων αναφορών για μαζικές απώλειες στη Μαριούπολη

Η Ουκρανία ζήτησε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να συγκληθεί εκτάκτως, επικαλούμενη την ανάγκη να επανεξετασθεί η «συνεχώς επιδεινούμενη» κατάσταση στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων αναφορών για μαζικές απώλειες στη Μαριούπολη, σύμφωνα με μια επιστολή που περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Ουκρανία: Μαζικές απώλειες στη Μαριούπολη, εγκλήματα πολέμου στην Μπούκα

«Η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί την επείγουσα προσοχή του Συμβουλίου δεδομένων των αναφορών για εγκλήματα πολέμου και μεγάλης κλίμακας παραβιάσεις στην πόλη Μπούκα και άλλες περιοχές της χώρας που απελευθερώθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων και τις συνεχιζόμενες αναφορές για μαζικές απώλειες στην πόλη της Μαριούπολης».

Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη, η Γεβχένια Φιλιπένκο, έγραψε την επιστολή της αυτή προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου. Η επιστολή υπεγράφη από άλλες 55 χώρες και φέρει σημερινή (09/05) ημερομηνία.

Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους και αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την προστασία της από φασίστες.

Η Ουκρανία και η Δύση υποστηρίζουν ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι αβάσιμος και ότι ο πόλεμος είναι μια απρόκλητη επιθετική πράξη της Μόσχας.

Οι Ρώσοι δεν διαφέρουν από τρομοκράτες του ISIS, είχε πει ο Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Απρίλη

Υπενθυμίζεται πως, τον Απρίλιο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκανε παρέμβαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η ομιλία που απηύθυνε τότε ο πρόεδρος Ζελένσκι στα μέλη του Συμβουλίου, παρόντος μάλιστα του Ρώσου πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, μίλησε για τις θηριωδίες του ρωσικού στρατού στα ουκρανικά εδάφη, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε πει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνουν, βιάζουν, βασανίζουν, ότι αφαιρούν με τη βία γλώσσες, ότι έσφαξαν γυναίκες μπροστά στα παιδιά τους. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ο ρωσικός στρατός δεν διαφέρει σε τίποτα από τρομοκράτες του ISIS. Ο Ρώσος πρέσβης, παίρνοντας τον λόγο μετά τον Ουκρανό πρόεδρο, μίλησε για ουκρανική και δυτική προβοκάτσια, κατηγορώντας τους Ουκρανούς ναζί για τις φρικτές εικόνες στην πόλη Μπούκα.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Φωτογραφία AP 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια