Τέλος οι πτήσεις: Ποια είναι η πρώτη χώρα που προσγειώνει τα αεροπλάνα λόγω των ακριβών καυσίμων

Οικονομία
Τέλος οι πτήσεις: Ποια είναι η πρώτη χώρα που προσγειώνει τα αεροπλάνα λόγω των ακριβών καυσίμων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καύσιμα αποτελούν σημαντικό μέρος του κόστους για τις αεροπορικές. Η αύξηση του κόστους ανεβάζει τις τιμές των εισιτηρίων, κάτι που με τη σειρά τους αποθαρρύνει τους ταξιδιώτες, ειδικά σε αγορές που είναι πιο ευαίσθητες στην άνοδο των τιμών

Από σήμερα η Νιγηρία αποφάσισε και επίσημα το τέλος των πτήσεων καθώς η εκτίναξη των τιμών στα καύσιμα έχει κάνει τις αερομεταφορές απαγορευτικές.

Όπως ανέφερε η ένωση τους, οι αεροπορικές θα «διακόψουν τη λειτουργία τους σε όλη τη χώρα» επ΄ αόριστον. Εξαίρεση θα αποτελέσει μόνο η εταιρεία, Ibom Airlines, η οποία επέλεξε να εξαιρεθεί από τη διακοπή λειτουργίας, επικαλούμενη τις υποχρεώσεις της προς τους πελάτες της. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην αγορά της ενέργειας, με αποτέλεσμα οι ρωσικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καυσίμων αεροσκαφών και ντίζελ να γίνονται απλησίαστες για πολλά μέρη του κόσμου. 

Οι 23 αεροπορικές εταιρείες της Νιγηρίας δηλώνουν ότι επιδοτούσαν τις πτήσεις τους τέσσερις τελευταίους μήνες, αλλά αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν το κόστος, καθώς η τιμή των καυσίμων αεροσκαφών έχει υπερτριπλασιαστεί στη χώρα, στα 1,68 δολάρια ανά λίτρο. 

Τα καύσιμα αποτελούν σημαντικό μέρος του κόστους για τις αεροπορικές. Η αύξηση του κόστους ανεβάζει τις τιμές των εισιτηρίων, κάτι που με τη σειρά τους αποθαρρύνει τους ταξιδιώτες, ειδικά σε αγορές που είναι πιο ευαίσθητες στην άνοδο των τιμών. 

«Πολλές από τις αεροπορικές λειτουργούν ήδη χάνοντας χρήματα. Η όποια περαιτέρω αύξηση των τιμών θα τις ‘σκοτώσει’», λέει στο Bloomberg ο Victor Enwezor, του tour operator Leisure Afrique. 

Φέτος το καλοκαίρι, η ζήτηση για καύσιμα αεροσκαφών αναμένεται να αυξηθεί πάνω από ένα τρίτο και να ξεπεράσει τα 6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς τα αεροπορικά ταξίδια αναβιώνουν, υπολογίζει το Bloomberg.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ακόμη και πριν την γνωστοποίηση της απόφασης να παραμείνουν προσγειωμένα τα νηγιριανά αεροσκάφη, προέβλεπε επιβράδυνση για την οικονομία της χώρας τόσο για φέτος όσο και για το 2023.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News