Σήμερα η παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης στη Ρωσία - Τα σενάρια για τις ανακοινώσεις Πούτιν

Κόσμος
Σήμερα η παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης στη Ρωσία - Τα σενάρια για τις ανακοινώσεις Πούτιν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα χρησιμοποιήσει την Ημέρα της Νίκης ως ευκαιρία για να κηρύξει επισήμως τον πόλεμο στην Ουκρανία, στην οποία η Ρωσία εισέβαλε το Φεβρουάριο

H σημερινή Ημέρα της Νίκης στη Ρωσία, η 9η Μαΐου, με την οποία εορτάζεται η νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της Ναζιστικής Γερμανίας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, χαρακτηρίζεται συνήθως από μια επιβλητική στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, η οποία εποπτεύεται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Κρεμλίνου. Η σημερινή ημέρα όμως είναι διαφορετική- πιθανότατα να κρίνει τι μέλλει γενέσθαι στην Ουκρανία. 

Όπως αναφέρει το ΝBC, Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα χρησιμοποιήσει την Ημέρα της Νίκης ως ευκαιρία για να κηρύξει επισήμως τον πόλεμο στην Ουκρανία, στην οποία η Ρωσία εισέβαλε το Φεβρουάριο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε πως «όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας», κάνοντας σειρά συγκρίσεων μεταξύ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με τη σύρραξη στην Ουκρανία, στις ευχές του για την 8η Μαΐου, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Σήμερα, οι στρατιωτικοί μας, όπως οι πρόγονοί τους, μάχονται στήθος με στήθος για την απελευθέρωση των πάτριων εδαφών τους από τη ναζιστική βρωμιά, με την πεποίθηση πως, όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας», είπε ο Πούτιν στις ευχές που απηύθυνε σήμερα στις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, όπως και στις αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

«Σήμερα, το κοινό καθήκον είναι να εμποδίσουμε την αναγέννηση του ναζισμού, ο οποίος προκάλεσε τόσα δεινά στους λαούς διαφορετικών χωρών», συμπλήρωσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «οι νέες γενιές θα είναι αντάξιες της μνήμης των πατέρων και των παππούδων τους».

Στις ευχές του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε αναφορά όχι μονάχα στους στρατιώτες, αλλά επίσης στους πολίτες «του εσωτερικού μετώπου», που «συνέτριψαν τον ναζισμό με αντίτιμο αναρίθμητες θυσίες».

«Δυστυχώς, σήμερα, ο ναζισμός σήκωσε ξανά κεφάλι», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας προς τους Ουκρανούς. «Ιερό καθήκον μας είναι να εμποδίσουμε τους ιδεολογικούς κληρονόμους εκείνων που έχουν ηττηθεί», σε αυτό που η Μόσχα ονομάζει «τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», να «πάρουν την εκδίκησή τους».

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους ευχήθηκε «σε όλους τους κατοίκους της Ουκρανίας ένα ειρηνικό και δίκαιο μέλλον».

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ερίζει ότι η Ρωσία «ξέχασε όλα όσα ήταν σημαντικά για τους νικητές» το 1945

«Η Ρωσία ξέχασε όλα όσα ήταν σημαντικά για τους νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», κατήγγειλε χθες Κυριακή ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την παραμονή της σημερινής επετείου στη Ρωσία της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Ο κ. Ζελένσκι καταδίκασε στο διάγγελμά του τους «σφοδρούς βομβαρδισμούς» σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, ανάμεσά τους αυτόν που προκάλεσε όπως είπε τον θάνατο 60 αμάχων σε σχολείο που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο στο ανατολικό τμήμα της χώρας, «σαν να μην ήταν 8η Μαΐου σήμερα, σαν να μην είναι 9η αύριο, όταν η λέξη-κλειδί για όλους τους φυσιολογικούς ανθρώπους θα έπρεπε να είναι η ειρήνη».

«Η Ουκρανία και ο ελεύθερος κόσμος το θυμούνται», πέταξε.

Σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι, η Ουκρανία «έδειξε πως είναι μέρος του ελεύθερου κόσμου και της ενωμένης Ευρώπης» απέναντι στην απομονωμένη Μόσχα, που επιλέγει «το κακό και το μίσος» και «όλος ο κόσμος θα το δει αύριο».

 «Ο ρωσικός στρατός δεν θα ήταν ο εαυτός του αν δεν σκότωνε», είπε ακόμη ο κ. Ζελένσκι στο διάγγελμά του, επιμένοντας στον βομβαρδισμό του σχολείου το Σάββατο όπου είχαν καταφύγει δεκάδες άμαχοι.

Ο Πούτιν θα προειδοποιήσει την Δύση για τη «συντέλεια» του κόσμου

Για τη «συντέλεια του κόσμου» θα προειδοποιήσει τη Δύση ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τους εορτασμούς της 77ης επετείου της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο Πούτιν που βρίσκεται αντιμέτωπος κατά πρόσωπο με τη βαθιά απομόνωση που του έχει επιβάλει η Δύση από τότε που έδωσε εντολή για την εισβολή της Ρωσίας στην γείτονά της, θα μιλήσει στην Κόκκινη Πλατεία πριν αρχίσει η παρέλαση του στρατού, των αρμάτων μάχης, των ρουκετών και των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Πάνω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου θα πετάξουν τα υπερηχητικά μαχητικά, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 και για πρώτη φορά από το 2010, το αεροσκάφος τύπου Il-80, το οποίο προορίζεται να μεταφέρει την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το αεροσκάφος Il-80 είναι σχεδιασμένο να μετατραπεί σε κέντρο διοίκησης για τον Ρώσο πρόεδρο. Είναι εξοπλισμένο με πλήθος τεχνολογιών αλλά οι ειδικές λεπτομέρειες εξακολουθούν να είναι κρατικά μυστικά της Ρωσίας.

Ο 69χρονος ηγέτης του Κρεμλίνου έχει επανειλημμένα συσχετίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με την πρόκληση που αντιμετώπισε η Σοβιετική Ένωση, όταν ο ναζιστής Αδόλφος Χίτλερ επιτέθηκε στην Σοβιετική Ένωση το 1941.

«Η προσπάθεια να κατευνασθεί ο επιτιθέμενος την παραμονή του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος που κόστισε ακριβά στο λαό μας», δήλωσε ο Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ανακοίνωσε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπως την αποκάλεσε.

«Δεν θα κάνουμε ένα τέτοιο λάθος για δεύτερη φορά, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα».

Ο Πούτιν παρουσιάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια μάχη για να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους που ζουν εκεί από τις διώξεις των Ναζί και να τους προφυλάξει από αυτό που ο ίδιος ορίζει ως αμερικανική απειλή για την Ρωσία που προέρχεται από την επέκταση του ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία και η Δύση απορρίπτουν τους ισχυρισμούς περί φασισμού ως ανοησίες και λένε πως ο Πούτιν διεξάγει έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.

Η Σοβιετική Ένωση έχασε 27 εκατομμύρια ανθρώπους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, περισσοτέρους από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ο Πούτιν καταφέρεται τα τελευταία χρόνια εναντίον της Δύσης, καθώς η Μόσχα θεωρεί ότι η Δύση προσπαθεί να αναθεωρήσει την ιστορία του πολέμου για να υποβαθμίσει τη σοβιετική νίκη.

Εκτός από την ήττα που υπέστη ο Γάλλος αυτοκράτορας Ναπολέων Βοναπάρτης το 1812, η ήττα της ναζιστικής Γερμανίας είναι ο πιο σεβαστός στρατιωτικός θρίαμβος των Ρώσων, αν και οι δύο καταστροφικές εισβολές που έγιναν από τη Δύση, έκαναν τη Ρωσία να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη όσον αφορά στα σύνορά της.

(Φωτογραφία Associated Press)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News