Πόλεμος στην Ουκρανία: Εγκλήματα και λεηλασίες

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Εγκλήματα και λεηλασίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατηγορίες κατά της Ρωσίας από ΟΗΕ και Διεθνή Αμνηστία - Συνεχίζεται το ευρωπαϊκό «παζάρι» για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το «θρίλερ» γύρω από το εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζόφσταλ στη Μαριούπολη, αλλά και το πολιτικο-διπλωματικό γύρω από το ενδεχόμενο ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ κατηγορεί τη Ρωσία ότι τα στρατεύματά της έχουν λεηλατήσει αποθέματα ουκρανικών σιτηρών, ενώ η Διεθνής Αμνηστία «βλέπει» αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία για ρωσικά εγκλήματα πολέμου. Γύρω από το εργοστάσιο του Αζόφσταλ, η κατάσταση παραμένει χαοτική, με τις Αρχές της Μαριούπολης να κατηγορούν τον ρωσικό στρατό ότι παραβίασε εκ νέου την κατάπαυση του πυρός, ανοίγοντας πυρ κατά ενός αυτοκινήτου που ήταν καθ’ οδόν με σκοπό να απομακρύνει αμάχους.

Από την πλευρά της, η Μόσχα επιμένει στην άρνησή της ότι πλήττει αμάχους, ισχυριζόμενη ότι τηρείται η εκεχειρία που επιτρέπει την απομάκρυνση των αμάχων, οι οποίοι έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο Αζόφσταλ μαζί με τους τελευταίους υπερασπιστές της πόλης. Σύμφωνα με τις ρωσικές εκτιμήσεις, σε έναν τεράστιο λαβύρινθο από σήραγγες και αποθήκες κάτω από το χαλυβουργείο βρίσκονται περίπου 2.000 Ουκρανοί μαχητές, οι οποίοι έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να παραδοθούν. Ουκρανικές πηγές ανέφεραν, πάντως, την Παρασκευή 6 Μαΐου, ότι στάθηκε δυνατή η διάσωση περισσότερων αμάχων από το πολιορκούμενο εργοστάσιο.

Αναφορικά με το «παζάρι» γύρω από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, την Παρασκευή 6 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε ότι θα τροποποιήσει τους όρους, ώστε να ικανοποιήσει και τις χώρες που διαφωνούν σε κάποια σημεία, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Έτσι επεκτείνει την περίοδο χάριτος από τον ένα στους τρεις μήνες για την απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου από πλοία με ευρωπαϊκή σημαία, ενώ υπόσχεται να βοηθήσει τα κράτη-μέλη με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στις υποδομές τους, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του ρωσικού πετρελαϊκού εμπάργκο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι στην ιταλική εφημερίδα “Il Messaggero”, το πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα εισαχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από 9 μήνες, με τον ίδιο να επισημαίνει τη δυσκολία ενός τέτοιου βήματος σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Επίσης, η Κομισιόν εξαιρεί χώρες που είχαν εξαρχής ζητήσει ένα τέτοιο μέτρο, όπως η Τσεχία, μέχρι τα μέσα του 2024.

Σταθερά αντίθετος ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος σημείωσε ότι η πρόταση της Ε.Ε. για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές, κάνοντας λόγο για επίθεση στην ενότητα της Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να δηλώνει ότι το εμπάργκο δε θα είναι εύκολο, αλλά η Ε.Ε. δεν μπορεί «μακροπρόθεσμα να μεταφέρει χρήματα στη Ρωσία, δεδομένων των αξιών της». Παράλληλα ανέφερε ότι η Ε.Ε. πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο και ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι ηγέτες της “G7” θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε διαδικτυακή συνάντηση αύριο Κυριακή 8 Μαΐου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Χθες, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «έσπασε τον πάγο» με το Βερολίνο, καλώντας τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να κάνει ένα «ισχυρό βήμα» και να επισκεφτεί το Κίεβο μεθαύριο Δευτέρα - την ημερομηνία που η Ρωσία τιμά τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις Κιέβου και Βερολίνου δοκιμάστηκαν όταν ναυάγησε η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου στην Ουκρανία τον προηγούμενο μήνα. Τα σενάρια συνεχίζουν να κυκλοφορούν για τις ενδεχόμενες ανακοινώσεις του Πούτιν κατά την 9η Μαΐου, την ώρα που το Κρεμλίνο διαψεύδει τις πληροφορίες ότι θα γίνει παρέλαση στη Μαριούπολη για να τιμηθεί η νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, θα έρθει η ώρα για τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης εκεί, σύμφωνα με τη ρωσική ηγεσία.

Εν αναμονή των εξελίξεων για την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φιλανδίας και της Σουηδίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλωσόρισε την πρόθεση των δύο χωρών, την ώρα που πληροφορίες φέρουν αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να έχουν προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες στους Ουκρανούς, βοηθώντας τους να βυθίσουν τη ρωσική ναυαρχίδα στον Εύξεινο Πόντο, το «Μόσκβα», τον περασμένο μήνα. Πάντως, το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν επιβεβαιώνει τα σχετικά ρεπορτάζ των αμερικανικών ΜΜΕ. Η Ρωσία βάλλεται και για κατηγορίες που αφορούν στη λεηλασία ουκρανικών σιτηρών και την καταστροφή εγκαταστάσεων αποθήκευσης σιτηρών, επιδεινώνοντας τις εκτεταμένες καταστροφές και τα δεινά που προκλήθηκαν στον πόλεμο.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, «τα σιτηρά κλέβονται από τη Ρωσία και μεταφέρονται με φορτηγά στη Ρωσία, και το ίδιο ισχύει για τα γεωργικά εργαλεία». Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, ανάμεσά τους και εξωδικαστικές εκτελέσεις αμάχων, όταν είχαν καταλάβει μια περιοχή έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News