Κόσμος

Αμβλώσεις: Αντιδράσεις και προβληματισμό φέρνει το προσχέδιο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Επιστροφή στον συντηρητισμό και την καταπίεση θα αποτελέσει η ποινοκοποιήση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ, σε περίπτωση που αποφασιστεί, αναφέρουν αναλυτές

Ήταν το 1973 όταν η ιστορική απόφαση του νόμου Roe v Wade, από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αναγνώρισε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, ανακαλώντας του ισχύοντες στο παρελθόν νομικούς περιορισμούς. Η παραπάνω δικαστική πράξη αποτέλεσε μια τεράστια νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εν ταυτώ για την δημοκρατία.

Τα παραπάνω ακολούθησαν σφοδρές αντιδράσεις, οι οποίες μέχρι και την σήμερον συνεχίζονται, με μια συντηρητική μερίδα της αμερικανικής κοινωνίας να τάσσεται λυσσωδώς υπέρ της επαναποινικοποίησης των εκτρώσεων, δίνοντας προεκτάσεις θρησκευτικές και κοινωνικές, με τις πιο ακραίες τοποθετήσεις να συνταυτίζουν την άμβλωση με την δολοφονία.     

AP Photo/Alex Brandon

Στα πλαίσια της γενικότερης λαϊκίστικης στάσης του, ο Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριελάμβανε στην πολιτική του ατζέντα την αναίρεση του νόμου ’73, πράγμα το οποίο όμως δεν κατάφερε να υλοποιήσει επί των ημερών του.

Παρά την απουσία του ακροδεξιού πολιτικού από τον Λευκό Οίκο, μετά την ήττα του από τον εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, φαίνεται πως ακόμη ζούμε στους μετασεισμούς της εποχής Τραμπ.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Politico, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έχει ήδη καταθέσει ένα προσχέδιο γνωμοδότησης της συντηρητικής πλειοψηφίας με στόχο την εκ νέου ποινικοποίηση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αναλυτών οι οποίοι αναφέρουν ότι ο τραμπισμός είναι το στοιχείο εκείνο το οποίοι επικρατεί εντός του Ανώτατου Αμερικανικού Δικαστηρίου με την ακαδημαϊκό Αμάντα Χόλλις-Μπρούσκυ να σημειώνει πως, «το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποτελέσει την σημαντικότερη και πιο μακρόχρονη πολιτική παρακαταθήκη του Ντόναλντ Τραμπ».

Όπως σημειώνουν οι New York Times, το αποτέλεσμα μιας πιθανής τέτοιας απόφασης θα είναι η επανεξέταση της νομιμότητας της άμβλωσης ανά πολιτεία. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πολλές πολιτείες των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιτρέπουν τις αμβλώσεις ενώ είναι βέβαιο πως στον αντίποδα θα υπάρξουν και άλλες που θα ποινικοποιήσουν πλήρως το σχετικό δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματος τους.

Οργανώσεις υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση υποστηρίζουν ότι σε τουλάχιστον 24 πολιτείες, ειδικότερα στον Νότο και το Κέντρο των ΗΠΑ θα αποφασιστεί η σχετική απαγόρευση, σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο προβεί στην αναίρεση του ισχύοντος νομικού πλαισίου.

AP Photo/Jose Luis Magana

Ο «χάρτης» των αμβλώσεων ανά την υφήλιο

Όπως αναφέρει σε κείμενο του ο Guardian, το 2022, η άμβλωση παραμένει ένα από τα πιο διχαστικά κοινωνικά και ηθικά ζητήματα.

Την τρέχουσα στιγμή η διακοπή της κύησης είναι παράνομη υπό κάθε περίπτωση σε 24 χώρες με 37 άλλες να επιτρέπουν την άμβλωση μόνο σε περίπτωση που η ζωή της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο.

Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρουν ότι οι μη ασφαλείς αμβλώσεις σκοτώνουν περισσότερες από 47.000 γυναίκες κάθε χρόνο, με πέντε εκατομμύρια να νοσηλεύονται με επιπλοκές όπως αιμορραγία ή μόλυνση.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων έχει μικρή ή καθόλου επίδραση στα ποσοστά αμβλώσεων σε όλο τον κόσμο.

Ευρώπη

Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν νόμιμες αμβλώσεις, ωστόσο παραμένει εντελώς παράνομη σε τρία μικροκράτη της ηπείρου, την Ανδόρα, την Μάλτα και την Πόλη του Βατικανού. Παρόλα αυτά, οι καταδίκες σε αυτές τις χώρες παραμένουν σπάνιες.

Η Πολωνία είναι η μόνη χώρα όπου η πρόσβαση στην άμβλωση είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Μετά την θέσπιση νομοθετικής απαγόρευσης το 2021, η άμβλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο όταν η εγκυμοσύνη προκλήθηκε από παράνομη πράξη, όπως βιασμό ή αιμομιξία, ή όταν απειλεί την υγεία μιας γυναίκας.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί μια νόμιμη άμβλωση για λόγους βιασμού, με λιγότερες από πέντε τέτοιες αμβλώσεις να πραγματοποιούνται ετησίως. Ακόμη και όταν η υγεία μιας γυναίκας κινδυνεύει, έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά απροθυμίας από τους γιατρούς να προβούν σε εκτρώσεις με αποτέλεσμα την ύπαρξη αρκετών θανάτων.

Τον Δεκέμβριο, η Πολωνία ανακοίνωσε επιπροσθέτως ότι σχεδιάζει να εισαγάγει ένα κεντρικό μητρώο κυήσεων που θα υποχρεώνει τους γιατρούς να αναφέρουν όλες τις εγκυμοσύνες και τις αποβολές στην κυβέρνηση.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση για τις γυναίκες που επιθυμούν να διακόψουν την κύηση τους και στη Ρουμανία, με τις ίδιες να δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να έχουν πρόσβαση στο νόμιμο δικαίωμά τους στην άμβλωση. Αποτελεί γεγονός συχνά  γιατροί αρνούνται να παρέχουν την σχετική υπηρεσία, ενδεικτικά, μια έρευνα του 2019 διαπίστωσε ότι μόνο το 25% των νοσοκομείων προσφέρθηκαν να πραγματοποιήσουν τη διαδικασία κατόπιν αιτήματος.

Λατινική Αμερική

Η Λατινική Αμερική έχει μερικούς από τους πιο σκληρούς νόμους σχετικά με τις αμβλώσεις ανά τον κόσμο. Η άμβλωση είναι παράνομη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Νικαράγουα και την Ονδούρα. Από το 1998, τουλάχιστον 140 γυναίκες στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου η άμβλωση τιμωρείται με φυλάκιση έως και 35 ετών, έχουν κατηγορηθεί σύμφωνα με τους νόμους κατά των αμβλώσεων.

Στη Βραζιλία, υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο, η πρόσβαση στην άμβλωση είναι νόμιμη μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, σοβαρών ελαττωμάτων του εμβρύου ή επιπλοκών στην υγεία της μητέρας. Το 2020, η χώρα εισήγαγε νέα νομοθεσία που απαιτεί από το ιατρικό προσωπικό να ενημερώνει την αστυνομία για τους επιζώντες βιασμού που αναζητούν τη διαδικασία.

Παράλληλα, άλλες χώρες της ηπείρου έχουν διευρύνει την πρόσβαση στις νόμιμες αμβλώσεις. Τον Φεβρουάριο, η Κολομβία αποποινικοποίησε τις αμβλώσεις, ενώ η Χιλή σηματοδότησε ότι η ευρύτερη πρόσβαση σε αυτές μπορεί να κατοχυρωθεί στο νέο της σύνταγμα.

Το 2020, η Αργεντινή άνοιξε τον δρόμο για τις εκτρώσεις κατόπιν αιτήματος στις πρώτες 14 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Η Ουρουγουάη ψήφισε παρόμοια νομοθεσία, που επέτρεπε τις αμβλώσεις μέχρι τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, το 2012.

AP Photo/Jose Luis Magana

Αφρική

Η Αφρική έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας που σχετίζεται με μη ασφαλείς αμβλώσεις, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, με το 92% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία στην περιοχή να έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε νόμιμους τερματισμούς. Το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα εκτιμά ότι οι θάνατοι έως και 15.000 γυναικών ετησίως θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τη βελτίωση της πρόσβασης σε ασφαλείς αμβλώσεις σε ολόκληρη την ήπειρο.

Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Σενεγάλης, η άμβλωση είναι εντελώς παράνομη. Σύμφωνα με την Ένωση Γυναικών Δικηγόρων της Σενεγάλης, το 2015, το 19% των γυναικών κρατουμένων στη χώρα φυλακίστηκαν με την κατηγορία της άμβλωσης ή της βρεφοκτονίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των αφρικανικών χωρών που επιτρέπουν την άμβλωση κατόπιν αιτήματος αυξάνεται. Το 2021, το Μπενίν έγινε η έβδομη χώρα στην ήπειρο που νομιμοποίησε τη διαδικασία κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Ασία

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περισσότερες από τις μισές από όλες τις μη ασφαλείς αμβλώσεις λαμβάνουν χώρα στην Ασία, οι περισσότερες από αυτές στις νότιες και κεντρικές περιοχές της ηπείρου. Προς ώρας, οι εκτρώσεις παραμένουν εντελώς παράνομες στο Λάος και τις Φιλιππίνες.

Η απαγόρευση των Φιλιππίνων εξακολουθεί να βασίζεται στους νόμους της αποικιακής εποχής που εισήχθησαν από τους Ισπανούς το 1870. Ένας πρόσθετος νόμος που ψηφίστηκε το 1987 υποχρεώνει την κυβέρνηση να δώσει το ίδιο βάρος στην προστασία της «ζωής του αγέννητου από τη σύλληψη» με τη ζωή της μητέρας . Οι υπηρεσίες αναπαραγωγής περιορίζονται επίσης σοβαρά, με την επείγουσα αντισύλληψη, γνωστή και ως χάπι της επόμενης μέρας, να έχει απαγορευτεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Μια γυναίκα που κάνει έκτρωση στις Φιλιππίνες κινδυνεύει με φυλάκιση έως και έξι ετών. Αν και δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα στοιχεία για το πόσοι είναι καταδικασμένοι για αδικήματα που σχετίζονται με την άμβλωση, οι αναφορές τέτοιων περιπτώσεων στα τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν είναι σπάνιες.

 

Με πληροφορίες από Politico, The New York Times και Guardian

(φωτογραφίες: Associated Press)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια